مک‌کنزی: کمک نظامی به سعودی از اولویت‌های مهم ماست

وی حوثی‌ها را به استفاده نکردن از فرصت‌ها برای پایان دادن به جنگ در یمن متهم کرد

مک‌کنزی: کمک نظامی به سعودی از اولویت‌های مهم ماست
TT

مک‌کنزی: کمک نظامی به سعودی از اولویت‌های مهم ماست

مک‌کنزی: کمک نظامی به سعودی از اولویت‌های مهم ماست

ژنرال کنت مک‌کنزی فرمانده سنتکام (ستاد فرماندهی کل نیروهای ارتش آمریکا در خاورمیانه و شمال آفریقا) تأکید کرد که ایالات متحده، حوثی‌ها را برای بحث در مورد درگیری در یمن تا جایی که سعودی در تلاش برای دستیابی به آن تلاش می‌کند، آماده نمی‌بیند.
فرمانده سنتکام در جریان کنفرانس مطبوعاتی اظهار کرد که آمریکا همچنان به کمک سعودی در دفاع از خود ادامه می‌دهد و این مسئله برای آن یک اولویت شمرده می‌شود.
مک کنزی روز دوشنبه در پاسخ به سؤال «الشرق الاوسط» گفت: «کمک به سعودی در دفاع از خود، مقابله با موشک‌ها و حملات حوثی‌ها و افزایش کارایی پدافند هوایی و موشکی یکپارچه آن از اولویت‌های مهم آمریکاست».
وی افزود: سعودی‌ها تحت «بمباران مداوم حوثی‌ها در یمن با موشک‌های بالستیک، هواپیماهای بدون سرنشین کوچک و موشک‌های کروز» قرار دارند.
فرمانده سنتکام معتقد است که «در حالی که همه در تلاشند تا به درگیری در یمن پایان دهند، این حملات مفید و کارساز نیستند، بنابراین ما با سعودی‌ها سخت کار می‌کنیم تا آنها بتوانند از خود دفاع کنند».
مک‌کنزی تأکید کرد که از نتایج به دست آمده به دلیل استمرار کار مداوم با سعودی‌ها در این زمینه خوشحال است.
وی در پاسخ به سؤالی در مورد نتایج تحقیقات دربارهٔ محموله تسلیحاتی که ماه گذشته توسط ایالات متحده در شمال دریای عرب ضبط شد، گفت که تحقیقات هنوز ادامه دارد و تیم تخصصی کماکان در حال انجام تحقیقات است و نتایج با همکاری متحدان منطقه ای اعلام می‌شود.
وی افزود: «کشتی در شرایط بسیار مشکوکی حاوی مقادیر زیادی سلاح بود و ما هنوز در حال تکمیل تحقیقات هستیم، بنابراین نمی‌خواهیم قبل از اتمام تحقیقات چیزی به مردم بگوییم. اگرچه شواهد زیادی به ما نشان می‌دهد که این محموله‌ها چیست و به کجا می‌روند، اما ما قطعاً این امور را با هماهنگی شرکای منطقه ای خود اعلام خواهیم کرد. اکنون زمان آن فرا نرسیده‌است».
او معتقد است که حوثی‌ها برای خاتمه دادن به جنگ در یمن و تعهد به اقدامات صلح آمیز و آتش‌بس، به اندازه کافی آماده نیستند.
فرمانده سنتکام توضیح داد، «حوثی‌ها نمی‌خواهند از این فرصت استفاده کنند و من اطمینان دارم که سعودی‌ها می‌خواهند به درگیری در یمن و جنگ پایان دهند. سعودی‌ها آماده بحث و گفت و گو هستند، اما حوثی‌ها آماده نیستند و نمی‌خواهند از این فرصت استفاده کنند و امیدوارم که آنها مسئولیت را بپذیرند و در روند سیاسی شرکت کرده و درگیری را خاتمه دهند».
فرستادگان ایالات متحده و بریتانیا به یمن در پی کشته شدن ۲۱ نفر در بمباران مارب، از شبه نظامیان حوثی خواسته بودند تا به حملات خود به مارب پایان دهند.
مایکل آرون سفیر بریتانیا در یمن، در توئیتر نوشت که «مشارکت جدی حوثی‌ها در تلاش‌های سازمان ملل برای دستیابی به آتش‌بس سراسری از چنین خسارات غم‌انگیزی جلوگیری می‌کند».



چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
TT

چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)

منابع دیپلماتیک در بغداد به روزنامه «الشرق الاوسط» گفتند مقام‌های عراقی نگران کشیده شدن کشور به جنگ میان ایران و اسرائیل بودند و آن را «تهدیدی وجودی برای عراق» توصیف کردند که خطرناک‌تر از تهدید داعش بود؛ همان گروهی که زمانی یک‌سوم خاک کشور را اشغال کرده بود.

این منابع توضیح دادند:
«داعش یک پدیده بیگانه بود که در نهایت باید از بدن عراق به‌ویژه با توجه به حمایت منطقه‌ای و بین‌المللی از بغداد برای مقابله با آن طرد می‌شد. اما جنگ ایران و اسرائیل، وحدت عراق را تهدید می‌کرد.»

شرح تهدید وجودی از نگاه منابع دیپلماتیک:

همزمان با آغاز جنگ، بغداد پیام‌هایی از اسرائیل از طریق جمهوری آذربایجان و کانال‌های دیگر دریافت کرد. در این پیام‌ها آمده بود که اسرائیل در صورت حمله‌ای از خاک عراق، پاسخ‌هایی «سخت و دردناک» خواهد داد. اسرائیل مسئولیت هرگونه حمله از خاک عراق را متوجه دولت عراق دانسته بود.

آمریکا نیز از زبان توصیه‌آمیز قبلی عبور کرد و مستقیماً نسبت به عواقب وخیم حملات احتمالی گروه‌های وابسته به ایران هشدار داد.

مقام‌های عراقی نگران «سناریوی فاجعه» بودند. سناریویی که در آن، گروه‌های عراقی به اسرائیل حمله می‌کردند و اسرائیل نیز با موجی از ترورهای هدفمند مشابه آنچه علیه فرماندهان حزب‌الله لبنان و ژنرال‌ها و دانشمندان ایرانی در آغاز جنگ انجام داد، پاسخ می‌داد.

به گفته این منابع، اگر اسرائیل حملات دردناکی علیه این گروه‌ها انجام می‌داد، خشم در میان شیعیان عراق شعله‌ور می‌شد. این وضعیت ممکن بود مرجعیت شیعه را وادار به اتخاذ موضعی جدی کند و در نتیجه، بحران به شکل تقابل مستقیم شیعیان با اسرائیل درمی‌آمد.

این سناریو باعث شد نگرانی‌هایی شکل گیرد مبنی بر اینکه سایر گروه‌های عراقی، شیعیان را مسئول کشاندن کشور به جنگی بدانند که می‌شد از آن دوری کرد. در چنین شرایطی، احتمال بروز شکاف دوباره میان شیعیان و سنی‌ها و تهدید دوباره برای وحدت عراق وجود داشت.

خطر دیگر، موضع احتمالی کردها بود. این احتمال وجود داشت که کردها اعلام کنند دولت مرکزی فقط نماینده یک گروه است، کشور از جنگ‌ها خسته شده و اقلیم دیگر نمی‌خواهد خود را با بغداد درگیر کند؛ چراکه نزدیکی به بغداد، اقلیم را وارد جنگ‌هایی می‌کند که نمی‌خواهد در آن‌ها شرکت داشته باشد.

نقش دولت السودانی

دولت محمد شیاع السودانی با ترکیبی از قاطعیت و تدبیر عمل کرد. به گروه‌ها هشدار داد که تحمل هیچ تلاشی برای کشاندن کشور به جنگی که وحدتش را تهدید می‌کند، ندارد. همزمان، کانال‌های ارتباطی با قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی، به‌ویژه آمریکا، را باز نگه داشت.

موضع ایران و موازنه داخلی
دولت عراق از موضع تهران هم بهره برد. ایران نه‌تنها از گروه‌ها نخواست وارد جنگ شوند، بلکه آن‌ها را به خویشتنداری تشویق کرد. برخی معتقدند تهران نمی‌خواست پس از از دست دادن سوریه، روابطش با عراق را نیز قربانی کند.

عامل مهم دیگر، درک گروه‌ها از بزرگی جنگ بود. آن‌ها می‌دانستند این نبرد از توانشان فراتر است؛ به‌ویژه با توجه به شرایط حزب‌الله در لبنان و نفوذ اطلاعاتی اسرائیل درون ایران. اسرائیل نشان داده بود که اطلاعات دقیقی از گروه‌های دشمن دارد و با برتری تکنولوژیک خود، می‌تواند به اهدافش برسد.

سه حمله ناکام

با وجود فشارها، به گفته منابع دیپلماتیک، گروه‌های بی‌انضباط تلاش کردند سه حمله را طراحی و اجرا کنند؛ اما نیروهای امنیتی عراق توانستند پیش از اجرا آن‌ها را خنثی کنند.

منابع همچنین گفتند که ایران زخمی عمیق برداشت؛ چراکه اسرائیل جنگ را به خاک ایران کشاند و آمریکا را به هدف گرفتن تأسیسات هسته‌ای آن ترغیب کرد. به‌گفته این منابع، اگر ایران در پرونده هسته‌ای امتیاز ندهد، احتمال دور تازه‌ای از درگیری وجود دارد.