سکوت سنگین در عمیق ترین نقطه دریای سرخ

سفر تحقیقاتی اولین سعودی از دانشگاه «کاوست» برای نقشه برداری از کف اقیانوس ها و دریاها

سکوت سنگین در عمیق ترین نقطه دریای سرخ
TT

سکوت سنگین در عمیق ترین نقطه دریای سرخ

سکوت سنگین در عمیق ترین نقطه دریای سرخ

حدود ۸۰ درصد اقیانوس ها هنوز کاوش نشده و در رابطه با ماه بیشتر از کف اقیانوس ها اطلاعات در اختیار داریم. اقدامات و تلاش های جهانی برای شناسایی و طراحی نقشه از عمیق ترین جای اقیانوس ها روند پرشتابی دارد. آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل گفت «درک بهتر اقیانوس ها برای حفظ ذخایر ماهیان و یافتن محصولات و داروهای جدید ضروری است. ما به اقیانوس ها برای تامین مواد غذایی و معیشت و حمل و نقل و تجارت متکی هستیم. اقیانوس ها ریه سیاره زمین و بزرگ ترین مخزن کربن زمین هستند و نقش حیاتی در تنظیم اقلیم جهانی ایفا می کنند».

سواحل متنوع سعودی

کشور سعودی در نوار ساحلی دریای سرخ واقع شده که یکی از متنوع ترین و در عین حال ناشناخته ترین اکوسیستم های دریایی در جهان است. پژوهشکده منابع ساحلی و دریایی دانشگاه علوم و فناوری ملک عبد الله (کاوست) از جمله پژوهشگاه های مهم سعودی حمایت های گوناگونی در اختیار پروژه های تحقیقی و کاوشگری دریایی در سعودی قرار می دهد. کاوش های دریایی به منظور حفاظت از منابع دریایی اولویت پژوهش ها و تحقیقات این دانشگاه است. مطالعه و تحقیق در مورد کف اقیانوس ها و صخره ها و پوسته اقیانوس ها اهمیت بسیاری برای دانشمندان زمین شناسی دریایی دارد. تحقیقات و مطالعات در این حوزه تاثیر بسزایی در شناخت دلایل و پیش بینی  تغییرات آب و هوایی و تاثیر آن بر اقیانوس ها و سواحل و حفاظت از زمین و شناسایی منابع طبیعی مثل نفت و معادن گوناگون دارد.

دریای سرخ منابع و ذخایر دریایی عظیمی دارد.

محققان پژوهشگاه منابع ساحلی و دریایی دانشگاه کاوست پارسال فرصت بزرگی برای همکاری با پژوهشگران شرکت خصوصی کالادان اوشنیک داشتند. کالادان اوشنیک شرکت تحقیقاتی پیشروی جهان برای تحقیق و کاوش و طراحی نقشه های کف اقیانوس ها است. ویکتور وسکوو کاوشگر شناخته شده جهان شرکت کالادان اوشنیک را پایه ریزی کرده است. ویکتور وسکوو هدایت تیم اعزامی به کف دریای سرخ را بر عهده داشت. «سواکن» عمیق ترین نقطه دریای سرخ شناخته می شود که ۲ هزار و ۷۷۷ متر پایین تر از سطح دریا است.

 

سفر به اعماق

سفر به عمیق ترین نقطه دریای سرخ و مناطق کم عمق تر اطراف برای اولین بار انجام شد. این نقاط با وجود اهمیت فراوان اما در کانون توجه کاوش های تحقیقاتی قرار نمی گیرند. «سواکن» و «چاه گرمابی گوگرد دار» در اعماق دریای سرخ با ویژگی های منحصر به فرد «دریاچه های نمک» در کف دریا دارند. این «دریاچه های نمک» با آب سطح دریا تفاوت چشمگیری دارند.

 

همکاری بین «کاوست» و کالادان اوشنیک موفقیت مهم و دستاورد درخشان برای محققان و دانشمندان به شمار می رود و فرصت های بی نظیر و ارزشمندی برای جوانان سعودی ایجاد کرد. محمد الجحدلی یکی از مهندسان جوان سعودی در تیم تحقیقاتی « پژوهشکده منابع ساحلی و دریایی دانشگاه علوم و فناوری ملک عبد الله» (کاوست) با گروه تحقیقاتی «کالادان اوشنیک» به منطقه «سواکن» سفر کرد. محمد الجحدلی اولین سعودی است که به عمیق ترین نقطه دریای سرخ می رود. الجحدلی گفت «از سکوت سنگین کف دریا شگفت زده شدم. یک تجربه فراموش نشدنی بود».

محققان «کاوست» توجه فراوانی به دریاچه های با غلظت شوری بسیار بالا و چاه های گرمابی با چگالی زیاد در کف منطقه سواکن دارند. حد فاصل لایه های دریای سرخ یعنی سطح و اعماق دریا برای دانیل دافونچیو استاد علوم زیستی دانشگاه کاوست بسیار جالب توجه است. دانیل دافونچیو با این گروه تحقیقاتی همکاری می کند. گونه های بسیار کوچک که دوست دارند در شرایط دشوار زندگی کنند در اعماق دریا هستند. گروه تحقیقاتی دافونچیو عکس ها و فیلم هایی که توسط یک کشتی گرفته شده را بررسی می کنند تا پژوهش و تحقیق درباره موجودات و گونه های جانوری در اعماق دریا را تکمیل کنند.

فروک ون در زوان استادیار زمین شناسی و مهندسی در دانشگاه «کاوست» عمدتا بر روی شناسایی اماکن دهانه های گرمابه های دریایی در چاه گرمابی گوگرددار تمرکز کرده تا به دلایل و نحوه شکل گیری آن پی ببرد.

هیچ نقشه ای تا کنون درباره دهانه های گرمابه های دریایی در این منطقه تهیه و تنظیم نشده اما گروه تحقیقاتی فروک ون در زوان موفق شدند با استفاده از داده های این کشتی کاوشگری اطلاعات بسیار دقیق تری از زمین شناسی کف دریا به دست بیاورند.

 

درباره دریاها و اقیانوس ها

-اقیانوس ها بیش از ۷۰ درصد مساحت جهان را تشکیل می دهند و تنها یک صد اقیانوس ها حفاظت شده هستند.

-برآوردها حاکی از این است که حدود ۵۰ تا ۸۰ درصد موجودات زنده در اعماق اقیانوس ها زندگی می کنند. ما کمتر از ۱۰ درصد از اماکن قابل سکونت را شناسایی کرده ایم.

 

-اقیانوس ها نقش اساسی در جلوگیری از تغییرات اقلیمی و لایه های جوی دارند.

 

-گونه های گیاهی بسیار کوچک دریایی  یا فیتوپلانکتون ها نصف کل اکسیژن در اتمسفر را تولید می کنند.

 

-اقیانوس ها ۹۶ درصد کل آب های سطح زمین را تشکیل می دهد و بقیه از طریق آب رودخانه ها و دریاچه ها و یخچال ها تامین می شود.

-آب های اقیانوس هر ساله حدود یک چهارم دی اکسید کربن متصاعد شده در اثر فعالیت های انسانی را جذب می کند و این منجر به کاهش چشمگیر گازهای گلخانه ای می شود.

 

-اکوسیستم های ساحلی مثل درختان و جنگل های حرا یا مانگرو و شوره زارها ۵ برابر بیشتر از جنگل های گرمسیری کربن جذب می کنند.

 

منبع: سازمان تربیتی و علمی و فرهنگی سازمان ملل



سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
TT

سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)

هشتمین سایت باستانی سعودی در فهرست یونسکو (سازمان علمی و آموزشی و فرهنگی جهان) ثبت شد و بدین ترتیب سعودی به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ رسید. منطقه باستانی الفاو واقع در جنوب ریاض روز شنبه (۲۷ جولای) در جریان چهل و ششمین نشست کمیته میراث جهانی در نیودلهی هند در فهرست یونسکو قرار گرفت.
منظر فرهنگی «الفاو» به عنوان هشتمین سایت فرهنگی بسیار ارزشمند میراث جهانی در فهرست یونسکو ثبت شد. شهر «هگرا» در العلا و «حی الطریف» در منطقه باستانی الدرعیه و منطقه تاریخی جده و هنرهای صخره نگاری در حائل و واحه احساء و منطقه فرهنگی «حمی» در نجران و منطقه حفاظت شده «عروق بنی معارض» در سعودی پیش از این در فهرست میراث فرهنگی یونسکو ثبت شده اند.
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان وزیر فرهنگ در اکانت خود در شبکه اجتماعی «اکس» گفت «وزارت فرهنگ با ثبت منطقه باستانی «الفاو» در فهرست میراث جهانی یونسکو به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ که ثبت ۸ منطقه باستانی در یونسکو است رسید.
عملکرد موفق دست اندرکاران حوزه فرهنگ سعودی در ثبت مناطق باستانی و تاریخی این کشور در فهرست یونسکو در سال های گذشته باعث شد تا میراث طبیعی و زیست محیطی این کشور در کانون توجه جهان و گردشگران قرار بگیرد و نیز اقدامات متنوعی برای حفاظت از تنوع طبیعی و اجرای ابتکار عمل های خلاقانه در حوزه صیانت از محیط زیست اجرا شود.
وزیر فرهنگ سعودی گفت «این گام ثمره توجه گسترده ملک سلمان بن عبد العزیز خادم حرمین شریفین و شاهزاده محمد بن سلمان بن عبد العزیز ولیعهد و نخست وزیر به حوزه میراث ملی و فرهنگی است».
او افزود «ثبت مناطق باستانی و فرهنگی به عنوان میراث ملموس و ناملموس یونسکو بیانگر پیشینه ژرف تاریخی و نقش پیشروی سعودی برای حفاظت از میراث مشترک جهانی در قالب سند چشم انداز ۲۰۳۰ است. در این سند بر اهمیت افتخار به هویت ملی که میراث ملی بوده تاکید شده است.

روستای «الفاو» سکونتگاه بسیاری از سلسله های پادشاهی و تمدن های کهن (واس)
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان یادآور شد «سعودی به اهمیت میراث ملی و فرهنگی و صیانت از آن و اطلاع رسانی در مورد آن در سطح بین المللی پی برده است و این اقدامات می تواند بستر محکمی برای حال و نقشه راهی برای کار و فعالیت آینده فراهم کند».
وزیر فرهنگ سعودی توضیح داد «این وزارتخانه به تلاش برای توسعه و توجه به میراث ملی و مطرح کردن آن در سطح جهان ادامه می دهد تا این سایت های باستانی پایدار بمانند و به نسل های بعدی منتقل شوند».
منطقه «الفاو» در محوطه ۲.۵۰ کیلومتر مربع در اطراف ربع الخالی در استان وادی الدواسر در جنوب منطقه ریاض قرار دارد و یک منطقه حائل ۲۷۵ کیلومتر مربعی دور تا دور آن را گرفته است. «الفاو» یک گذرگاه تنگ بین بیابان ربع الخالی و رشته کوه های طویق است. «الفاو» پایتخت نخستین پادشاهی کنده بوده و نقش و موقعیت برجسته ای در شبه جزیره عرب از نیمه قرن اول قبل از میلاد تا اوایل قرن چهارم میلادی داشت. این منطقه با توجه به پیشینه تاریخی و باستانی از جمله بزرگ ترین و شناخته شده ترین مقاصد باستانی در سعودی و یکی از مهم ترین مناطق تاریخی در جهان است.

روستای «الفاو» پایتخت پادشاهی کهن کنده در شبه جزیره عرب بوده است (واس)
منطقه الفاو در قدیم مرکز تجاری مهم و محل تردد کاروان های فلزات و غلات و پارچه بوده است. کاروان ها از مقصد پادشاهی سبا و معین و قتبان و حضرموت و حمیر از الفاو رد می شدند و به سمت نجران و از آنجا به الافلاج و سپس الیمامه و بعد نیز به طرف شرق یعنی خلیج و شمال به عراق و شام می رفتند.
«الفاو» یکی از نمادهای تعامل سازنده بین انسان و طبیعت است و نقش و نگارهای بسیاری متعلق به دوران قدیم و مقبره های غول پیکر با سازه های مشخص و همگام با نقش و نگارهای باستانی در «الفاو» وجود دارد. نمادها و آثار معماری فراوانی از منطقه کاروانسراها که در «الفاو» قرار داشته هنوز به چشم می خورد؛ از جمله محوطه باستانی با سیستم های آبیاری متنوع که کشفیات تاریخی و صخره نگاره های جذاب و دیدنی و کتیبه های باستانی فراوانی را در خود جای داده است.
نمایندگی سعودی در یونسکو تلاش گسترده ای برای ثبت این مناطق باستانی سعودی انجام داد. این اقدامات با هدایت «کمیسیون میراث ملی» و همکاری «کمیته ملی فرهنگ و علوم و آموزش» سعودی و مقامات محلی ریاض و «مرکز ملی افزایش پوشش گیاهی» و «دانشگاه ملک سعود» و «جامعه بومی» استان وادی الدواسر صورت گرفتند.

روستای «الفاو» پیشینه فرهنگی سترگ و جایگاه تاریخی دارد (واس)
کمیسیون میراث ملی سعودی تلاش های بی وقفه برای حفاظت از میراث فرهنگی پربار سعودی و معرفی آن در سطح داخلی و خارجی انجام می دهد تا روایتگر غنای تاریخ و فرهنگ این کشور به عنوان سکونتگاه تمدن های انسانی متعدد در طول تاریخ باشد.