ولیعهد سعودی از استراتژی ملی سرمایه‌گذاری رونمایی کرد

براساس این راهبرد، تا سال 2030 بیش از 27 تریلیون ریال در اقتصاد سعودی سرمایه‌گذاری می‌شود

شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد سعودی (الشرق الاوسط)
شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد سعودی (الشرق الاوسط)
TT

ولیعهد سعودی از استراتژی ملی سرمایه‌گذاری رونمایی کرد

شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد سعودی (الشرق الاوسط)
شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد سعودی (الشرق الاوسط)

شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد پادشاهی عربی سعودی، معاون شورای وزیران و رئیس شورای امور اقتصادی و توسعه، از استراتژی سرمایه‌گذاری ملی برای برای تحقق اهداف برنامه چشم‌انداز توسعه 2030 سعودی رونمایی کرد.
ولیعهد سعودی دیروز دوشنبه، ضمن اعلام راهبرد سرمایه‌گذاری ملی برای تحقق اهداف برنامه چشم‌انداز توسعه 2030 سعودی گفت: «کشور ما از موقعیت استراتژیک ممتاز و پتانسیل‌های سرمایه‌گذاری بالا و همچنین امتداد و جایگاه عربی و اسلامی ویژه‌ای برخوردار است، و تلاش خواهیم کرد آنها را به موتور محرکه اقتصاد کشور و به منبع درآمد اضافی آن تبدیل کنیم».
راهبرد سرمایه‌گذاری ملی سعودی با ایفای نقش در رشد اقتصاد این کشور و تنوع‌بخشیدن به منابع درآمد آن به محقق شدن اهداف برنامه چشم‌انداز توسعه 2030 سعودی کمک خواهد کرد.
این راهبرد سرمایه‌گذاری همچنین نقش و مشارکت بخش خصوصی در پیشبرد و تحقق اهداف اقتصادی و تحقق برنامه چشم‌انداز 2030 را به میزان 65 درصد افزایش خواهد داد.
طبق این راهبرد ملی سرمایه‌گذاری‌های خارجی مستقیم تقویت شده تا سطح مشارکت آن به 5.7 درصد از تولید ناخالص داخلی غیرنفتی این کشور برسد.
در چارچوب این راهبرد و تحقق اهداف برنامه توسعه سعودی ارزش صادرات غیرنفتی از 6 درصد به 50 درصد افزایش خواهد یافت و نرخ بیکاری به 7 درصد کاهش می‌یابد که تحقق این شاخص‌ها پادشاهی عربی سعودی را تا سال 2030 در ردیف یکی از 10 رتبه‌های اول در زمینه شاخص جهانی رقابت‌پذیری قرار خواهد داد.
به مناسبت اعلام راهبرد ملی سرمایه‌گذاری سعودی، شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد این کشور گفت: «با این استراتژی مرحله جدیدی آغاز می‌شود که مبتنی بر موفقیت‌های ما در افزایش تعداد و کیفیت فرصت‌ها برای سرمایه‌گذاران سعودی و بین‌المللی است تا از این طریق بخش خصوصی را توانمند کرده و فرصت‌های بزرگی را برای خود رقم بزنیم. بدون شک سرمایه‌گذاری یکی از ابزاری است که به ما در تحقق آرمان‌ها و اهداف برنامه چشم‌انداز توسعه 2030 کمک می‌کند که از جمله آنها توسعه و تنوع بخشیدن به منابع اقتصاد و پایداری آن، انتقال و بومی‌سازی فنآوری‌ها، توسعه زیرساخت‌ها، بهبود کیفیت زندگی، اشتغال‌زایی و ارتقای مهارت‌های نیروی انسانی و تقویت امکانات آن است تا بتوانیم میراثی از شکوفایی را برای نسل‌های آینده به جای بگذاریم».
ولیعهد سعودی توضیح داد که «راهبرد ملی سرمایه‌گذاری سعودی بر محوریت توانمندسازی سرمایه‌گذاران، توسعه و فراهم کردن فرصت‌های سرمایه‌گذاری، و تقویت رقابت‌پذیری استوار است. و شراکت‌های میان بخش‌های دولتی و خصوصی را فعال‌تر می‌کند و این به ماموریت کنونی ما تبدیل شده است که درها را به روی بخش خصوصی گشوده و فرصت‌ها را برای تولید، رشد و شکوفایی آن مهیا کنیم».
شاهزاده محمد بن سلمان تاکید کرد که مرحله بعدی استراتژی سرمایه گذاری ملی شامل توسعه برنامه های سرمایه گذاری دقیق برای بخش هایی مانند صنعت، انرژی تجدیدپذیر، حمل و نقل و تدارکات، گردشگری، زیرساخت های دیجیتالی و مراقبت های بهداشتی است.
وی در مورد این استراتژی توضیح داد که دستیابی به اهداف بلندپروازانه سرمایه گذاری پادشاهی از طریق تلاش های مشترک و مشارکت تعدادی از نهادها مانند صندوق سرمایه گذاری عمومی در سرمایه گذاری در پادشاهی مطابق استراتژی آن و مشارکت بخش خصوصی از طریق مشارکت شرکت های بزرگ سعودی در سرمایه گذاری های ملی بیشتر در قالب برنامه «شریک» و سایر سرمایه گذاری های بخش خصوصی و سرمایه گذاری های خارجی صورت می پذیرد.
وی گفت: «امروز، ما به دستاوردهای چشمگیری تحت رهبری خادم حرمین شریفین ملک سلمان بن عبدالعزیز آل سعود، در مرحله اول اجرای چشم انداز پادشاهی 2030 دست یافته ایم و به آنها افتخار می کنیم. ما به کار در جهت آینده ای روشن ادامه خواهیم داد که با اقتصاد متنوع و پایدار تقویت شده است و این استراتژی یکی از شاخه های فرعی برای دستیابی به این هدف است. ما به لطف خدا از توانایی های خود برای رسیدن به اهداف بلندپروازانه و آرمان های افراد بزرگ خود اطمینان داریم».
ولیعهد سعودی ضمن توصیف سرمایه‌گذاری به عنوان عنصری جوهری و محوری در سامانه رشد اقتصادی و توسعه پایدار کشورش تحت پوشش چشم‌انداز توسعه آن، گفت تا پایان سال 2030 به میزان 27 تریلیون ریال سعودی (معادل بیش از 7 تریلیون دلار آمریکا) در این زمینه هزینه و سرمایه‌گذاری خواهد شد.
بنا به گفته وی، در چارچوب این راهبرد ملی تا سال 2030 حجم خالص سرمایه‌گذاری‌های مستقیم خارجی در این کشور به 388 میلیارد ریال در سال افزایش خواهد یافت و میزان سرمایه‌گذاری‌های سالانه داخلی نیز به 1.7 تریلیون ریال افزایش می‌یابد. همچنین با تحقق این اهداف تولید ناخالص داخلی سعودی از 22 درصد در سال 2019 به 30 درصد در سال 2030 افزایش خواهد یافت که تحقق این امر سعودی را به جایگاه یکی از 15 اقتصاد برتر جهان ارتقاء خواهد داد.
استراتژی سرمایه گذاری ملی شامل تعیین حکمرانی جامع برای نظارت بر اجرای آن از طریق کمیته عالی سرمایه گذاری ملی، که توسط ولیعهد ریاست می شود، تعیین و تصویب مشوق هایی برای سرمایه گذاری با کیفیت، و موجودی و توسعه فرصت های سرمایه گذاری است.
 این استراتژی همچنین شامل تعدادی ابتکار است، از جمله؛ ایجاد مناطق ویژه اقتصادی، با مقررات رقابتی و مشوق هایی که باعث جذب سرمایه گذاری در بخش های اولویت دار می شود.
همچنین شامل برنامه ای برای انتقال زنجیره های تأمین استراتژیک به پادشاهی و به دست آوردن سهم بازار در اجزای زنجیره تامین، طرح های تأمین مالی، از جمله توسعه راه حل های جدید تأمین مالی برای بخش خصوصی، برای ترویج تشکیل سرمایه می شود. این برنامه همچنین شامل توسعه پلتفرم «سرمایه گذاری در سعودی» می شود تا بستری ملی برای ارائه و بازاریابی فرصت های سرمایه گذاری موجود در پادشاهی باشد.



گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
TT

گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)

در حالی که وضعیت جنگی در نوار غزه همچنان ادامه دارد، ارتش اسرائیل روز یکشنبه دستور به بزرگ‌ترین عملیات تخلیه طی ماه‌های اخیر داد. این تخلیه مناطق وسیعی از شهر غزه و شمال آن، به‌ویژه محله‌های الزيتون، الصبرة، التفاح و الدرج را در بر می‌گیرد. ارتش از ساکنان خواسته فوراً به منطقه المواصی در جنوب منتقل شوند.

این دستور با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و پخش اعلامیه از طریق پهپادها اعلام شد و شامل گسترش تخلیه مناطق پیشین مانند جبالیا البلد، الزرقاء و أبو إسكندر نیز می‌شود. منابع محلی گفته‌اند بسیاری از مردم نمی‌دانند کجا باید بروند، زیرا مناطق غربی غزه نیز از آوارگان پر شده است.

فلسطینی مجروح در حمله هوایی، در بیمارستان ناصر در خان‌یونس واقع در جنوب غزه، با پیکر برادرش که در همان حمله کشته شد، وداع می‌کند (رویترز)

ارتش اسرائیل اعلام کرده قصد دارد وارد عمق شهر غزه و حتی غرب آن شود. اگرچه منطقه المواصی به‌عنوان منطقه انسانی اعلام شده، اما در آنجا هم ارتش اسرائیل حاضر است و گه‌گاه تیراندازی یا بمباران‌هایی صورت می‌گیرد.

احتمال توافق جزئی

با وجود ادامه خشونت‌ها، تلاش‌ها برای آتش‌بس ادامه دارد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در پیامی خواستار تلاش برای دستیابی به توافق آتش‌بس شد. منابع فلسطینی به «الشرق الأوسط» گفته‌اند که احتمال رسیدن به توافقی جزئی در چارچوب طرح پیشنهادی فرستاده آمریکایی، استیو ویتکوف، وجود دارد.

فلسطینی‌ای در کنار پیکر کودکان کشته‌شده در حمله هوایی اسرائیل به خانه‌ای در شهر غزه پیش از مراسم تشییع در روز یکشنبه (رویترز)

این منابع افزودند مقاومت فلسطینی خواستار ضمانت اجرای کامل دوره ۶۰ روزه آتش‌بس بدون نقض آن توسط اسرائیل، و توزیع آزادسازی گروگان‌ها طی روزهای آتش‌بس هستند. همچنین تأکید شده که پروتکل‌های انسانی توافق پیشین در ژانویه ۲۰۲۵ باید رعایت شود؛ موضوعی که اسرائیل در آن زمان به‌طور کامل پایبند نبود.

بن‌بست در مذاکرات و لجبازی اسرائیل

منابع نزدیک به حماس می‌گویند: «رسیدن به توافق ممکن است اگر اسرائیل به خواسته‌های منطقی پاسخ مثبت دهد». به گفته آن‌ها، حماس پیشنهادات متعددی داده، اما هر بار بنیامین نتانیاهو آن را رد کرده و مسیر مذاکرات را مختل کرده است.

منابع تأکید کردند که «حماس» مایل به دستیابی به توافق برای توقف کشتار و محاصره در غزه است، اما نمی‌پذیرد تحت عنوان توافقی «تسلیم‌شده» عمل کند. آن‌ها همچنین از دولت ترامپ خواستند فشار بیشتری بر اسرائیل وارد کند.

پیش‌بینی شده که در صورت پیشرفت گفت‌وگوها، طی روزهای آینده دور جدیدی از مذاکرات در دوحه یا قاهره با حضور هیأت‌های حماس، اسرائیل، میانجی‌ها و نماینده آمریکا برگزار شود.

ترور ابوعمر السوری

در تحولی مرتبط، ارتش اسرائیل جمعه‌شب موفق به ترور «حکم العیسی» معروف به «أبو عمر السوری»، یکی از فرماندهان ارشد «کتائب القسام» شد. وی از نزدیکان محمد الضیف، فرمانده شهید القسام، بود. اسرائیل همچنین چندین فرمانده دیگر از حماس، جهاد اسلامی و گروه‌های مقاومت دیگر را هدف قرار داده است.

با کاهش درگیری مستقیم بین ایران و اسرائیل، تمرکز ارتش اسرائیل بار دیگر بر نوار غزه افزایش یافته و حملات زمینی، هوایی و عملیات‌های هدفمند شدت گرفته‌اند.