اعطای تابعیت سعودی به خطاط پرده کعبه و تاریخ نگار و پرچمدار عرصه تئاتر 

چهره های برجسته در حوزه مذهب و تاریخ و پزشکی و سرمایه گذاری و فناوری 

اعطای تابعیت سعودی به خطاط پرده کعبه و تاریخ نگار و پرچمدار عرصه تئاتر 
TT

اعطای تابعیت سعودی به خطاط پرده کعبه و تاریخ نگار و پرچمدار عرصه تئاتر 

اعطای تابعیت سعودی به خطاط پرده کعبه و تاریخ نگار و پرچمدار عرصه تئاتر 

بنا به اطلاعاتی که به دست «الشرق الاوسط» رسیده در فهرست افرادی که با موافقت پادشاه سعودی پنجشنبه (۱۱ نوامبر) تابعیت سعودی دریافت کرده اند چهره های برجسته در حوزه های فرهنگ و اندیشه به چشم می خورد. این افراد با تولیدات و تلاش و آثار منحصر به فرد نقش پررنگی در تقویت حرکت فرهنگی محلی داشته اند: دکتر امین سیدو خطاط پرده کعبه و استاد خطاطان مکه و تاریخ نگار و دکتر محمد البقاعی پژوهشگر و دکتر عبد الکریم السمک تاریخ نگار و سمعان العانی یکی از چهره های پیشگام کارگردانی تئاتر.
این فهرست همچنین برخی از شخصیت های برجسته در بخش های ادیان و تاریخ و پزشکی و آموزش و سرمایه گذاری و فناوری دیجیتال و ورزش را در برمی گیرد.
الشرق الاوسط در این گزارش به بیوگرافی برخی از چهره های برجسته که تابعیت سعودی گرفتند اشاره می کند.


دکتر امین سیدو
سیدو پژوهش های علمی و تحقیقاتی مهمی در کارنامه خود دارد. او با بیش از ۳۰ اثر و پژوهش نقش کلیدی در به جریان انداختن نشاط و پویایی فرهنگی محلی داشته و زندگینامه بزرگان فرهنگ و اندیشه و ادبیات در سعودی را ثبت و مستند کرده است.
ایشان استاد مطالعات کتابشناختی است و آثاری در این زمینه دارد. او در کتابخانه ملی ملک فهد فعالیت کرده و مدیر تحریریه مجله كتابخانه بود. تحقیق کتابشناسی «سعودی ها و علوم کتابداری و اطلاعات» از جمله آثار سیدو است.


دکتر محمد البقاعی
محقق و پژوهشگر و مترجم که حدود ۴۰ اثر در بخش های مختلف را در کارنامه خود دارد. پژوهش های تاریخی و نقدی و ترجمه از جمله آثار مهم او هستند. دکتر محمد البقاعی استاد مطالعات زبانی بلاغی و نقد ادبی در برخی از موسسات دانشگاهی از جمله دانشگاه ملک سعود در ریاض بوده است.
البقاعی اینک در مرکز مطالعات تاریخی شبه جزیره عرب کار می کند و سابقه طولانی در فعالیت های پژوهشی و تحقیقی در مورد تاریخ شبه جزیره عرب و دولت سعودی دارد. دکتر محمد البقاعی در ۲۰۱۸ جایزه نهمین دوره جهانی ملک عبد الله بن عبد العزیز در زمینه ترجمه در بخش «تلاش فردی»  را دریافت کرد.


دکتر عبد الکریم السمک
دکتر عبد الکریم ابراهیم السمک تاریخ نگار برجسته دکترای تاریخ مدرن و معاصر دارد و پنجاه سال مقیم سعودی بوده است و در سعودی به نشر آثار ترجمه شده برخی از دولتمردان در دوران تاسیس دولت سعودی از جمله شخصیت های عرب که ملک عبد العزیز را همراهی کردند پرداخت.
وی در زمینه نشر آثار امین سعید روزنامه نگار و تاریخ نگار و نشر مولفات متعدد در مورد دولت سعودی فعالیت کرده است. آرشیو مجله الشرق الادنی به سردبیری دکتر عبد الکریم السمک از جمله مراجع اصلی تاریخی در مورد مملکت حجاز و نجد و اتباع آن است چون این مجله در دوره اتحاد پادشاهی سعودی منتشر می شد.
السمک تمام تحقیقات و پژوهش های خود را در قالب یک کتاب دو جلدی منتشر کرد که گنجینه کمیاب در حوزه تاریخی سعودی و دولت معاصر به شمار می رود. 


سمعان العانی
وی از جمله پرچمداران کارگردانی تئاتر در سعودی است که پس از فارغ التحصیل شدن در رشته تئاتر در بغداد به سعودی بازگشت و در دهه هفتاد میلادی به عنوان کارگردان وارد عرصه تئاتر سعودی شد. سمعان العانی یکی از نخستین چهره هایی بود که به حوزه تئاتر سعودی رفت.
العانی کارگردان اولین نمایشنامه سعودی به نام قطار الحظ بود و در مسیر کارگردانی تئاتر و محافل هنری و فرهنگی سعودی حرکت کرد و نمایشنامه های فراوانی کارگردانی و در بسیاری از   جشنواره های بین المللی تئاتر شرکت کرده و استاد بازیگران سعودی فراوانی بوده است.


مختار عالم
مختار عالم خطاط پرده کعبه و استاد خطاطان مکه است و اینک در کارگاه دوخت پرده کعبه کار می کند. مختار عالم در نمایشگاه های بین المللی و سمینارهای بین المللی فراوانی شرکت کرده و استاد خطاطی در دوره های آموزشی بوده است.
یکی از یادداشت‌های وی در مورد خط خوشنویسی رقعه در موسسه حرم مکی شریف تدریس می شود. او دو سال در دهه نود میلادی مدارک کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکترا را در دانشگاه ام القری خوشنویسی می کرد.
آثار عالم از سوی برخی از سران سیاسی برگزیده شد و در راهروهای نهادهای دولتی فراوان به چشم می خورد. چندین و چند لوح تقدیر و جایزه از سوی موسسات مختلف دریافت کرده است.



گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
TT

گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)

در حالی که وضعیت جنگی در نوار غزه همچنان ادامه دارد، ارتش اسرائیل روز یکشنبه دستور به بزرگ‌ترین عملیات تخلیه طی ماه‌های اخیر داد. این تخلیه مناطق وسیعی از شهر غزه و شمال آن، به‌ویژه محله‌های الزيتون، الصبرة، التفاح و الدرج را در بر می‌گیرد. ارتش از ساکنان خواسته فوراً به منطقه المواصی در جنوب منتقل شوند.

این دستور با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و پخش اعلامیه از طریق پهپادها اعلام شد و شامل گسترش تخلیه مناطق پیشین مانند جبالیا البلد، الزرقاء و أبو إسكندر نیز می‌شود. منابع محلی گفته‌اند بسیاری از مردم نمی‌دانند کجا باید بروند، زیرا مناطق غربی غزه نیز از آوارگان پر شده است.

فلسطینی مجروح در حمله هوایی، در بیمارستان ناصر در خان‌یونس واقع در جنوب غزه، با پیکر برادرش که در همان حمله کشته شد، وداع می‌کند (رویترز)

ارتش اسرائیل اعلام کرده قصد دارد وارد عمق شهر غزه و حتی غرب آن شود. اگرچه منطقه المواصی به‌عنوان منطقه انسانی اعلام شده، اما در آنجا هم ارتش اسرائیل حاضر است و گه‌گاه تیراندازی یا بمباران‌هایی صورت می‌گیرد.

احتمال توافق جزئی

با وجود ادامه خشونت‌ها، تلاش‌ها برای آتش‌بس ادامه دارد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در پیامی خواستار تلاش برای دستیابی به توافق آتش‌بس شد. منابع فلسطینی به «الشرق الأوسط» گفته‌اند که احتمال رسیدن به توافقی جزئی در چارچوب طرح پیشنهادی فرستاده آمریکایی، استیو ویتکوف، وجود دارد.

فلسطینی‌ای در کنار پیکر کودکان کشته‌شده در حمله هوایی اسرائیل به خانه‌ای در شهر غزه پیش از مراسم تشییع در روز یکشنبه (رویترز)

این منابع افزودند مقاومت فلسطینی خواستار ضمانت اجرای کامل دوره ۶۰ روزه آتش‌بس بدون نقض آن توسط اسرائیل، و توزیع آزادسازی گروگان‌ها طی روزهای آتش‌بس هستند. همچنین تأکید شده که پروتکل‌های انسانی توافق پیشین در ژانویه ۲۰۲۵ باید رعایت شود؛ موضوعی که اسرائیل در آن زمان به‌طور کامل پایبند نبود.

بن‌بست در مذاکرات و لجبازی اسرائیل

منابع نزدیک به حماس می‌گویند: «رسیدن به توافق ممکن است اگر اسرائیل به خواسته‌های منطقی پاسخ مثبت دهد». به گفته آن‌ها، حماس پیشنهادات متعددی داده، اما هر بار بنیامین نتانیاهو آن را رد کرده و مسیر مذاکرات را مختل کرده است.

منابع تأکید کردند که «حماس» مایل به دستیابی به توافق برای توقف کشتار و محاصره در غزه است، اما نمی‌پذیرد تحت عنوان توافقی «تسلیم‌شده» عمل کند. آن‌ها همچنین از دولت ترامپ خواستند فشار بیشتری بر اسرائیل وارد کند.

پیش‌بینی شده که در صورت پیشرفت گفت‌وگوها، طی روزهای آینده دور جدیدی از مذاکرات در دوحه یا قاهره با حضور هیأت‌های حماس، اسرائیل، میانجی‌ها و نماینده آمریکا برگزار شود.

ترور ابوعمر السوری

در تحولی مرتبط، ارتش اسرائیل جمعه‌شب موفق به ترور «حکم العیسی» معروف به «أبو عمر السوری»، یکی از فرماندهان ارشد «کتائب القسام» شد. وی از نزدیکان محمد الضیف، فرمانده شهید القسام، بود. اسرائیل همچنین چندین فرمانده دیگر از حماس، جهاد اسلامی و گروه‌های مقاومت دیگر را هدف قرار داده است.

با کاهش درگیری مستقیم بین ایران و اسرائیل، تمرکز ارتش اسرائیل بار دیگر بر نوار غزه افزایش یافته و حملات زمینی، هوایی و عملیات‌های هدفمند شدت گرفته‌اند.