شاهزاده محمد بن سلمان در مسقط؛ چندین توافقنامه اقتصادی امضا شد

شاهزاده محمد بن سلمان در مسقط؛ چندین توافقنامه اقتصادی امضا شد
TT

شاهزاده محمد بن سلمان در مسقط؛ چندین توافقنامه اقتصادی امضا شد

شاهزاده محمد بن سلمان در مسقط؛ چندین توافقنامه اقتصادی امضا شد

شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد، معاون رئیس شورای وزیران و وزیر دفاع پادشاهی عربی سعودی شامگاه دیروز (دوشنبه)، در اولین ایستگاه از تور خلیجی خود وارد مسقط پایتخت عمان شد و در فرودگاه خصوصی سلطنتی، مورد استقبال سلطان هیثم بن طارق سلطان عمان قرار گرفت. همچنین سلطان عمان برای وی و هیئت همراه اقامت خوشی را آرزو کرد.  
 همچنین در این استقبال، شهاب بن طارق آل سعید معاون رئیس شورای وزیران در امور دفاعی، خالد بن هلال البوسعیدی وزیر دربار سلطنتی، سپهبد سلطان بن محمد النعمانی وزیر دفتر سلطنتی، حمود بن فیصل البوسعیدی وزیر کشور (رئیس هیئت افتخاری) و بدر بن حمد البوسعیدی وزیر امور خارجه عمان نیز حضور داشتند. پس از آن، سلطان هیثم و ولیعهد سعودی به سمت کاخ العلم حرکت کردند.
دربار پادشاهی سعودی شامگاه دیروز با صدور بیانیه ای اعلام کرد: «بر اساس دستورات خادم حرمین شریفین ملک سلمان بن عبدالعزیز و بر اساس اهتمام ایشان به ارتباط با سران شورای همکاری کشورهای خلیج، به منظور تقویت روابط برادرانه برای خدمت و منافع مردم کشورهای عضو شورا، شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد، معاون رئیس شورای وزیران و وزیر دفاع سعودی، دوشنبه (دیروز) برای سفر رسمی به کشورهای عضو شورای همکاری خلیج، سعودی را ترک کرد که طی آن ایشان با سران سلطان نشین عمان، امارات متحده عربی، قطر، بحرین و کویت دیدار و در خصوص روابط دوجانبه و راه های ارتقای آن در همه زمینه ها و موضوعات مورد اهاتمام گفت و گو خواهد کرد».
اولین سفر رسمی ولیعهد سعودی به سلطان نشین عمان با توجه به روابط رو به رشد دوجانبه بین دو کشور و با هدف بحث و بررسی راه های تقویت روابط در همه زمینه ها در راستای تحقق آرمان های مشترک و بحث در مورد آخرین رویدادهای منطقه ای و بین المللی و موضوعات مورد اهتمام مشترک، انجام می شود.
خبرگزاری عمان نیز اعلام کرد که در این سفر تعدادی از زمینه ها و جنبه های منافع مشترک برای تامین منافع دو کشور مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
این خبرگزاری ابراز امیدواری کرد که تشکیل شورای هماهنگی سعودی و عمان به توسعه چشم‌اندازی مشترک برای تعمیق و تداوم روابط بین آنها و ارتقای آنها به سطح یکپارچگی در همه زمینه‌ها برای دستیابی به چشم انداز «پادشاهی 2030» و چشم انداز «عمان 2040» کمک کند. همچنین این دو چشم انداز شامل اهداف و پروژه هایی برای تنوع اقتصادی است که می تواند بین دو طرف سرمایه گذاری شود.
ولیعهد، با سلطان هیثم بن طارق در مسقط، در مورد تقویت همکاری خلیج و هماهنگی مواضع میان کشورهای عضو شورا، همچنین در خصوص مسائل منطقه ای، عربی و بین المللی و دستیابی به امنیت و ثبات در منطقه و نیز درباره مسائل امنیتی خلیج به ویژه پرونده هسته ای و برنامه موشکی ایران و راه حل بحران یمن، علاوه بر تحولات عراق، اوضاع سوریه، لیبی و مسئله فلسطین گفت و گو خواهد کرد.
همزمان با سفر ولیعهد سعودی به عمان، مسقط پایتخت این کشور روز گذشته، شاهد امضای چندین توافقنامه اقتصادی بود که مشارکت تجاری دو کشور را تقویت می کند. همچنین دیروز در مسقط جلسات مجمع تجاری عمان و سعودی برگزار شد و در راس توافقات منعقده تجار، پروژه های انرژی، آب و لجستیک بود.
سفر ولیعهد به عمان مجموعه ای از ابتکارات مشترک از جمله سرمایه گذاری در پروژه ایجاد یک منطقه صنعتی در منطقه ویژه اقتصادی در دقم و همکاری در زمینه انرژی را کلید می زند.
 این سفر همچنین شامل بحث مشارکت در زمینه امنیت غذایی و افتتاح اولین گذرگاه مستقیم زمینی بین عمان و سعودی از طریق گذرگاه الربع الخالی به طول 680 کیلومتر است که به باز کردن راه برای جابجایی کالا از پادشاهی از طریق جاده های زمینی در سلطان نشین و رسیدن به بنادر آن کمک و صادرات کالاهای سعودی و عمانی به جهان را تسهیل می کند.
سلطان نشین عمان و پادشاهی سعودی دیروز، 13 یادداشت تفاهم برای کار مشترک در پروژه های سرمایه گذاری به ارزش میلیاردها دلار از طریق تعدادی از شرکت های متعلق به سازمان سرمایه گذاری عمان و بخش خصوصی امضا کردند.
این قراردادها به بخش های زیر تقسیم می شوند: نفت و انرژی، صنایع پتروشیمی، لجستیک دریایی و خشکی، معدن، پروژه های املاک، صنایع غذایی (پرورش میگو). این قراردادها از تبدیل بنادر عمان به بنادری برای صادرات نفتی و غیرنفتی سعودی به جهان حمایت می کند.
این قراردادها شامل قراردادی بین شرکت بازرگانی آرامکو و شرکت نفت عمان برای تامین مواد نفتی پالایشگاه دقم، خرید مشتقات نفتی از پالایشگاه و ارزیابی مناسب بودن ذخیره سازی نفت و فرآورده های پتروشیمی آرامکو در دقم و راس مرکز و قرارداد دیگری بین شرکت سعودی (سابک) و شرکت نفت عمان برای بررسی راه اندازی مجتمع پتروشیمی مشترک در دقم است.
از دیگر توافقات صورت گرفته، توافق بین شرکت کشتیرانی سعودی و گروه لجستیک بین المللی عمان (اسیاد) برای اجرای پروژه لجستیک و مناطق آزاد، پروژه لنگرگاه خشک کشتی ها و فرصت سرمایه گذاری در انبارداری و تامین زنجیره تامین پزشکی و مصرفی است.
یک توافق بزرگ دیگر بین شرکت سعودی (ACWA Power) که یکی از برجسته ترین شرکت های سعودی سرمایه گذاری در بازار عمان است، با شرکت نفت عمان و (Air Products) برای اجرای پروژه‌های مربوط به تولید هیدروژن سبز در منطقه آزاد صلاله (SFZ) است که هزینه آن 7 میلیارد دلار و تولید (آمونیاک سبز) با میانگین تولید سالانه 1.003 میلیون تن برآورد شده است.
قرارداد همکاری که بین شرکت‌های سعودی (معادن) و عمانی (توسعه معادن عمان) امضا شد نیز به افزایش فرصت ها برای هماهنگی بین عملیات و زنجیره تامین و به اشتراک گذاشتن تجربیات و فناوری ها در زمینه اکتشاف و توسعه، و تشکیل یک تیم مشترک برای ارزیابی همکاری های احتمالی در پروژه سنگ آهک و ديلومايت کمک خواهد کرد.
قرارداد همکاری که بین گروه سعودی (تداول) و بورس اوراق بهادار مسقط امضا شد نیز از طریق تبادل تجربیات و اطلاعات و کار بر روی توسعه بازار مالی در هر دو کشور در زمینه‌های فهرست‌بندی دوگانه شرکت‌ها در هر دو کشور، فناوری مالی و به اشتراک گذاری تحقیقات و داده‌ها، و همچنین زمینه های پایداری، محیط زیست، حاکمیت اجتماعی و شرکتی، و رویدادهای مشترک، روابط مشترک بین دو طرف را تقویت می کند.
در میان این قراردادها، شرکت سعودی (دار الارکان) و همتای عمانی آن (عمران) تفاهم نامه ای برای راه اندازی یک پروژه مجتمع سرپوشیده (كمباوند) لوکس و متمایز امضا کردند. پیش بینی شده که این مجتمع دارای واحدهای مسکونی، هتل و پذیرایی در زمینی به مساحت 3.5 میلیون و نیم متر مربع در (ساحل یتی) در مسقط خواهد بود. دوره اجرای پروژه، ده سال برآورد شده است و ارزش فروش مورد انتظار بیش از 2.1 میلیارد دلار است.



چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
TT

چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)

منابع دیپلماتیک در بغداد به روزنامه «الشرق الاوسط» گفتند مقام‌های عراقی نگران کشیده شدن کشور به جنگ میان ایران و اسرائیل بودند و آن را «تهدیدی وجودی برای عراق» توصیف کردند که خطرناک‌تر از تهدید داعش بود؛ همان گروهی که زمانی یک‌سوم خاک کشور را اشغال کرده بود.

این منابع توضیح دادند:
«داعش یک پدیده بیگانه بود که در نهایت باید از بدن عراق به‌ویژه با توجه به حمایت منطقه‌ای و بین‌المللی از بغداد برای مقابله با آن طرد می‌شد. اما جنگ ایران و اسرائیل، وحدت عراق را تهدید می‌کرد.»

شرح تهدید وجودی از نگاه منابع دیپلماتیک:

همزمان با آغاز جنگ، بغداد پیام‌هایی از اسرائیل از طریق جمهوری آذربایجان و کانال‌های دیگر دریافت کرد. در این پیام‌ها آمده بود که اسرائیل در صورت حمله‌ای از خاک عراق، پاسخ‌هایی «سخت و دردناک» خواهد داد. اسرائیل مسئولیت هرگونه حمله از خاک عراق را متوجه دولت عراق دانسته بود.

آمریکا نیز از زبان توصیه‌آمیز قبلی عبور کرد و مستقیماً نسبت به عواقب وخیم حملات احتمالی گروه‌های وابسته به ایران هشدار داد.

مقام‌های عراقی نگران «سناریوی فاجعه» بودند. سناریویی که در آن، گروه‌های عراقی به اسرائیل حمله می‌کردند و اسرائیل نیز با موجی از ترورهای هدفمند مشابه آنچه علیه فرماندهان حزب‌الله لبنان و ژنرال‌ها و دانشمندان ایرانی در آغاز جنگ انجام داد، پاسخ می‌داد.

به گفته این منابع، اگر اسرائیل حملات دردناکی علیه این گروه‌ها انجام می‌داد، خشم در میان شیعیان عراق شعله‌ور می‌شد. این وضعیت ممکن بود مرجعیت شیعه را وادار به اتخاذ موضعی جدی کند و در نتیجه، بحران به شکل تقابل مستقیم شیعیان با اسرائیل درمی‌آمد.

این سناریو باعث شد نگرانی‌هایی شکل گیرد مبنی بر اینکه سایر گروه‌های عراقی، شیعیان را مسئول کشاندن کشور به جنگی بدانند که می‌شد از آن دوری کرد. در چنین شرایطی، احتمال بروز شکاف دوباره میان شیعیان و سنی‌ها و تهدید دوباره برای وحدت عراق وجود داشت.

خطر دیگر، موضع احتمالی کردها بود. این احتمال وجود داشت که کردها اعلام کنند دولت مرکزی فقط نماینده یک گروه است، کشور از جنگ‌ها خسته شده و اقلیم دیگر نمی‌خواهد خود را با بغداد درگیر کند؛ چراکه نزدیکی به بغداد، اقلیم را وارد جنگ‌هایی می‌کند که نمی‌خواهد در آن‌ها شرکت داشته باشد.

نقش دولت السودانی

دولت محمد شیاع السودانی با ترکیبی از قاطعیت و تدبیر عمل کرد. به گروه‌ها هشدار داد که تحمل هیچ تلاشی برای کشاندن کشور به جنگی که وحدتش را تهدید می‌کند، ندارد. همزمان، کانال‌های ارتباطی با قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی، به‌ویژه آمریکا، را باز نگه داشت.

موضع ایران و موازنه داخلی
دولت عراق از موضع تهران هم بهره برد. ایران نه‌تنها از گروه‌ها نخواست وارد جنگ شوند، بلکه آن‌ها را به خویشتنداری تشویق کرد. برخی معتقدند تهران نمی‌خواست پس از از دست دادن سوریه، روابطش با عراق را نیز قربانی کند.

عامل مهم دیگر، درک گروه‌ها از بزرگی جنگ بود. آن‌ها می‌دانستند این نبرد از توانشان فراتر است؛ به‌ویژه با توجه به شرایط حزب‌الله در لبنان و نفوذ اطلاعاتی اسرائیل درون ایران. اسرائیل نشان داده بود که اطلاعات دقیقی از گروه‌های دشمن دارد و با برتری تکنولوژیک خود، می‌تواند به اهدافش برسد.

سه حمله ناکام

با وجود فشارها، به گفته منابع دیپلماتیک، گروه‌های بی‌انضباط تلاش کردند سه حمله را طراحی و اجرا کنند؛ اما نیروهای امنیتی عراق توانستند پیش از اجرا آن‌ها را خنثی کنند.

منابع همچنین گفتند که ایران زخمی عمیق برداشت؛ چراکه اسرائیل جنگ را به خاک ایران کشاند و آمریکا را به هدف گرفتن تأسیسات هسته‌ای آن ترغیب کرد. به‌گفته این منابع، اگر ایران در پرونده هسته‌ای امتیاز ندهد، احتمال دور تازه‌ای از درگیری وجود دارد.