«زنان الهام بخش»؛ اثری از کارولین کارپنتیر برای بازتعریف زنان سعودی در جهان

این محقق فرانسوی به الشرق الاوسط: مستندی درباره زنان سعودی دارم



کارولین کارپنتیر محقق فرانسوی
کارولین کارپنتیر محقق فرانسوی
TT

«زنان الهام بخش»؛ اثری از کارولین کارپنتیر برای بازتعریف زنان سعودی در جهان



کارولین کارپنتیر محقق فرانسوی
کارولین کارپنتیر محقق فرانسوی

روزگار عوض شد و حالا زنان سعودی نقش برجسته در جامعه دارند. البته تا ۲۰ سال پیش زنانی در سعودی بودند که الگوی بقیه و الهام بخش نسل های بعدی شدند. این نظر کارولین کارپنتیر محقق فرانسوی درباره زنان سعودی است که در گفتگو با «الشرق الاوسط» مطرح شد.
کارپنتیر با سازمان های ذیربط و تعداد فراوانی از زنان سعودی در سفر به ریاض گفتگو کرد تا تعریف متفاوتی از زنان سعودی به جهان ارایه کند چون خیلی ها هنوز چهره واقعی زنان سعودی را ندیده اند.
این محقق فرانسوی نتایج یافته های خود درباره زنان سعودی را در قالب کتاب منتشر کرده و می گوید که در این کتاب زنان سعودی را بازتعریف کرده تا مخاطبان بین المللی با حضور قدرتمند زنان در حوزه های تاریخ و جغرافی و جامعه و علوم و فرهنگ و تمدن و علوم انسانی آشنا شوند. کارپنتیر ۲۰۰۱ برای اولین بار به سعودی سفر کرد.

این محقق فرانسوی خاطر نشان کرد «طی سال های متمادی شاهد حضور و نقش آفرینی فزاینده زنان سعودی در حوزه های مختلف بودم. بنده به عنوان محقق و کارآفرین و یک زن همواره به دنبال توانمند سازی زنان هستم. ایده نوشتن کتاب در مورد زنان سعودی در چندین سال گذشته ذهنم را به خود مشغول کرده بود.. دوست داشتم درباره نقش زنان در روند تحول در این کشور بنویسم.. چرا؟ چون فرانسوی ها و در کل غربی ها اصلا درباره نقش زنان سعودی آگاهی ندارند. وقتی همه فهمیدند که من در سعودی بودم می گفتند «وضعیت زنان در سعودی حتما دشوار است» و «زنان اجازه ندارند خیلی کارها را انجام بدهند»..
کتاب اخیر در مورد زنان سعودی خطاب به مخاطبان خارجی است که آگاهی چندانی درباره وضعیت زنان در سعودی ندارند.
در کتاب (نساء ملهمات - المملكة العربية السعودية) حدود ۵۰ تا ۸۰ فایل خصوصی مصاحبه و گفتگو را جمع و فعالیت و نقش و اهداف و انتظارات و حضور زنان را سعودی تشریح کردم.
این محقق فرانسوی خاطر نشان کرد «این کتاب فقط نوشته نیست بلکه عکس هایی از آثار هنری هنرمندان زن سعودی را در برمی گیرد. برنامه ای برای راه اندازی وبسایت برای تولید ویدیوهای کوتاه و نیز تولید یک مستند و تداوم تولید داده در مورد فعالیت زنان داریم. این کتاب در مناطق مختلف سعودی و خارج کشور توزیع خواهد شد و در حقیقت وسیله ای برای اطلاع رسانی درباره نحوه تاثیرگذاری سازنده زنان در روند تحولات و اجرای برنامه های سند چشم انداز ۲۰۳۰ است».
کارپنتیر معتقد است روند تحول در سعودی با نگاه زنان سعودی تقویت می شود به عبارت دیگر باید زنان پلتفرم های ویژه برای تشریح گذشته و سوابق و نحوه کنار آمدن با اصلاحات بنیادین و عظیم در کشورشان داشته باشند».
او گفت «چند روزی در سعودی بودم تا کتابم رونمایی شود و واکنش مردم را ببینم. با لودویک بوی سفیر فرانسه و وابسته فرهنگی سفارت در سعودی تماس گرفتم و از حمایت گسترده برخوردارم. ایده مستند سازی را با دوستان و مقام های سعودی مطرح کردم تا نظراتشان را بشنوم و همه از این پروژه حمایت کردند. به فرانسه بازمی گردم تا برنامه گفتگو با زنان را تکمیل کنم. هدف اصلی من این است که سعودی را آنطور که هست و من می شناسم به بقیه معرفی و تجربه شخصی خود و جنبه های سازنده در سعودی را همرسانی کنم. افزایش نقش زنان سعودی مهم است و می خواهم درباره این موضوع در سطح بین المللی اطلاع رسانی کنم چون این مساله در سطح محدودی در جهان شناخته شده است».

 



سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
TT

سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)

هشتمین سایت باستانی سعودی در فهرست یونسکو (سازمان علمی و آموزشی و فرهنگی جهان) ثبت شد و بدین ترتیب سعودی به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ رسید. منطقه باستانی الفاو واقع در جنوب ریاض روز شنبه (۲۷ جولای) در جریان چهل و ششمین نشست کمیته میراث جهانی در نیودلهی هند در فهرست یونسکو قرار گرفت.
منظر فرهنگی «الفاو» به عنوان هشتمین سایت فرهنگی بسیار ارزشمند میراث جهانی در فهرست یونسکو ثبت شد. شهر «هگرا» در العلا و «حی الطریف» در منطقه باستانی الدرعیه و منطقه تاریخی جده و هنرهای صخره نگاری در حائل و واحه احساء و منطقه فرهنگی «حمی» در نجران و منطقه حفاظت شده «عروق بنی معارض» در سعودی پیش از این در فهرست میراث فرهنگی یونسکو ثبت شده اند.
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان وزیر فرهنگ در اکانت خود در شبکه اجتماعی «اکس» گفت «وزارت فرهنگ با ثبت منطقه باستانی «الفاو» در فهرست میراث جهانی یونسکو به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ که ثبت ۸ منطقه باستانی در یونسکو است رسید.
عملکرد موفق دست اندرکاران حوزه فرهنگ سعودی در ثبت مناطق باستانی و تاریخی این کشور در فهرست یونسکو در سال های گذشته باعث شد تا میراث طبیعی و زیست محیطی این کشور در کانون توجه جهان و گردشگران قرار بگیرد و نیز اقدامات متنوعی برای حفاظت از تنوع طبیعی و اجرای ابتکار عمل های خلاقانه در حوزه صیانت از محیط زیست اجرا شود.
وزیر فرهنگ سعودی گفت «این گام ثمره توجه گسترده ملک سلمان بن عبد العزیز خادم حرمین شریفین و شاهزاده محمد بن سلمان بن عبد العزیز ولیعهد و نخست وزیر به حوزه میراث ملی و فرهنگی است».
او افزود «ثبت مناطق باستانی و فرهنگی به عنوان میراث ملموس و ناملموس یونسکو بیانگر پیشینه ژرف تاریخی و نقش پیشروی سعودی برای حفاظت از میراث مشترک جهانی در قالب سند چشم انداز ۲۰۳۰ است. در این سند بر اهمیت افتخار به هویت ملی که میراث ملی بوده تاکید شده است.

روستای «الفاو» سکونتگاه بسیاری از سلسله های پادشاهی و تمدن های کهن (واس)
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان یادآور شد «سعودی به اهمیت میراث ملی و فرهنگی و صیانت از آن و اطلاع رسانی در مورد آن در سطح بین المللی پی برده است و این اقدامات می تواند بستر محکمی برای حال و نقشه راهی برای کار و فعالیت آینده فراهم کند».
وزیر فرهنگ سعودی توضیح داد «این وزارتخانه به تلاش برای توسعه و توجه به میراث ملی و مطرح کردن آن در سطح جهان ادامه می دهد تا این سایت های باستانی پایدار بمانند و به نسل های بعدی منتقل شوند».
منطقه «الفاو» در محوطه ۲.۵۰ کیلومتر مربع در اطراف ربع الخالی در استان وادی الدواسر در جنوب منطقه ریاض قرار دارد و یک منطقه حائل ۲۷۵ کیلومتر مربعی دور تا دور آن را گرفته است. «الفاو» یک گذرگاه تنگ بین بیابان ربع الخالی و رشته کوه های طویق است. «الفاو» پایتخت نخستین پادشاهی کنده بوده و نقش و موقعیت برجسته ای در شبه جزیره عرب از نیمه قرن اول قبل از میلاد تا اوایل قرن چهارم میلادی داشت. این منطقه با توجه به پیشینه تاریخی و باستانی از جمله بزرگ ترین و شناخته شده ترین مقاصد باستانی در سعودی و یکی از مهم ترین مناطق تاریخی در جهان است.

روستای «الفاو» پایتخت پادشاهی کهن کنده در شبه جزیره عرب بوده است (واس)
منطقه الفاو در قدیم مرکز تجاری مهم و محل تردد کاروان های فلزات و غلات و پارچه بوده است. کاروان ها از مقصد پادشاهی سبا و معین و قتبان و حضرموت و حمیر از الفاو رد می شدند و به سمت نجران و از آنجا به الافلاج و سپس الیمامه و بعد نیز به طرف شرق یعنی خلیج و شمال به عراق و شام می رفتند.
«الفاو» یکی از نمادهای تعامل سازنده بین انسان و طبیعت است و نقش و نگارهای بسیاری متعلق به دوران قدیم و مقبره های غول پیکر با سازه های مشخص و همگام با نقش و نگارهای باستانی در «الفاو» وجود دارد. نمادها و آثار معماری فراوانی از منطقه کاروانسراها که در «الفاو» قرار داشته هنوز به چشم می خورد؛ از جمله محوطه باستانی با سیستم های آبیاری متنوع که کشفیات تاریخی و صخره نگاره های جذاب و دیدنی و کتیبه های باستانی فراوانی را در خود جای داده است.
نمایندگی سعودی در یونسکو تلاش گسترده ای برای ثبت این مناطق باستانی سعودی انجام داد. این اقدامات با هدایت «کمیسیون میراث ملی» و همکاری «کمیته ملی فرهنگ و علوم و آموزش» سعودی و مقامات محلی ریاض و «مرکز ملی افزایش پوشش گیاهی» و «دانشگاه ملک سعود» و «جامعه بومی» استان وادی الدواسر صورت گرفتند.

روستای «الفاو» پیشینه فرهنگی سترگ و جایگاه تاریخی دارد (واس)
کمیسیون میراث ملی سعودی تلاش های بی وقفه برای حفاظت از میراث فرهنگی پربار سعودی و معرفی آن در سطح داخلی و خارجی انجام می دهد تا روایتگر غنای تاریخ و فرهنگ این کشور به عنوان سکونتگاه تمدن های انسانی متعدد در طول تاریخ باشد.