آمار قربانیان ریزش ساختمان در آبادان از ۴۰ نفر گذشت

ازسرگیری تظاهرات علیه گرانی فزاینده در ایران

آمار قربانیان ریزش ساختمان در آبادان از ۴۰ نفر گذشت
TT

آمار قربانیان ریزش ساختمان در آبادان از ۴۰ نفر گذشت

آمار قربانیان ریزش ساختمان در آبادان از ۴۰ نفر گذشت

یک مقام محلی در استان خوزستان اعلام کرد، تعداد قربانیان ریزش ساختمان در بندر نفتی آبادان (عبادان) در نزدیکی مرز عراق از چهل نفر گذشت، این در حالی است که اجساد قربانیان این فاجعه، پس از گذشت دو هفته، هنوز در حال بازیابی هستند.
ساختمان ده طبقه «متروپل» در آبادان، در ۲۳ می، در مجاورت شط العرب، در جنوب استان عمدتاً عرب نشین خوزستان، فروریخت. در نتیجه این حادثه، این شهر و چندین منطقه در ایران شاهد اعتراضاتی در محکومیت رژیم بود و مقامات متعهد شدند که مسئولین این فاجعه را در میان ظن به فساد و بی کفایتی بازخواست کنند.
در این میان، خبرگزاری رسمی ایرنا گزارش داد که احسان عباسپور فرماندار آبادان گفت: با پیدا شدن و شناسایی سه جسد دیگر، تعداد قربانیان حادثه متروپل به ۴۱ نفر رسید.
آخرین آمار جان باختگان که از سوی عباسپور در روز یکشنبه اعلام شد، ۳۸ نفر بود. این مقام محلی تأکید کرد که «تیم‌های نجات به تلاش برای یافتن افراد دیگر در زیر آوار ادامه می‌دهند»، بدون اینکه مشخص شود چند نفر هنوز مفقود هستند.
ریزش ساختمان صدها نفر را در آبادان و دیگر شهرهای عربی در این استان جنوبی علاوه بر شهرهای مرکزی و غربی ایران، برانگیخت و در راهپیمایی‌های شبانه در اعتراض به سوء مدیریت و فساد به خیابان‌ها آمدند.
دستگاه قضایی محلی دستگیری ۱۳ نفر از جمله شهردار فعلی آبادان و دو شهردار سابق این شهر را به ظن «دست داشتن» در این فاجعه تأیید کرد.
صولت مرتضوی معاون اجرایی رئیس‌جمهور ایران نیز به نوبه خود اظهار کرد: پس از اتمام کار استخراج اجساد از زیر آوار، «قسمت‌های باقی‌مانده ساختمان به‌طور کامل تخریب می‌شود».
ریزش ساختمان در آبادان مردم شهر را به یاد آتش‌سوزی سینما رکس در سال ۱۳۵۷ انداخت که بین ۳۷۷ تا ۴۷۰ کشته برجای گذاشت.
در آن زمان شورشیان و ساواک (امنیت داخلی) اتهاماتی را مبنی بر دست داشتن در آتش‌سوزی رد و بدل کردند.
 فعالان ساکن این شهر برای روشن کردن مشکلاتی که آبادان از آن رنج می‌برد، هشتگ «از رکس به متروپل» را راه‌اندازی کردند.
برخی رسانه‌های داخلی ریزش این ساختمان را به ریزش ساختمان «پلاسکو» در مرکز تهران در اوایل سال ۱۳۹۶ مرتبط می‌دانند. این ساختمان ۱۵ طبقه در حالی فروریخت که آتش نشانان مشغول اطفای حریق بودند. بر اساس آمار رسمی در این حادثه ۲۲ نفر از جمله ۱۶ آتش‌نشان جان باختند.
علاوه بر این، رویترز گزارش داد که خبرگزاری فارس وابسته به سپاه پاسداران و شبکه‌های اجتماعی گزارش دادند، بازنشستگان در ایران در اعتراض به گرانی و افزایش هزینه‌های زندگی تظاهرات کردند؛ در چالشی دیگر با مقامات بود که هفته‌ها با ناآرامی مواجه شده‌اند.
فارس گزارش داد که تظاهرکنندگان در تبریز در شمال غرب ایران شعار می‌دادند «هزینه ما دلار است، درآمد ما ریال است».
طبق این گزارش، «حدود هزار مستمری بگیر برای تظاهرات مسالمت آمیز تجمع کردند و پلیس با آنها همراه بود».
شبکه‌های اجتماعی ازدحام جمعیت در قزوین، شیراز، شوشتر و دیگر شهرها را نشان دادند و بسیاری علیه دولت و شیوه مدیریت اقتصاد رئیس‌جمهور ابراهیم رئیسی شعار دادند.
وزارت کار، رفاه و تأمین اجتماعی روز یکشنبه اعلام کرد که حقوق بازنشستگان را با ۵۷٫۴ درصد افزایش به ۵۵٫۸ میلیون ریال ایران (۱۷۷ دلار) در ماه رسانده‌است، اما بازنشستگان می‌گویند که دولت در رسیدگی به تورمی که سال هاست کشور شاهد آن بوده‌است، بسیار دیر اقدام کرده‌است.
علی خامنه‌ای رهبر ایران، برخی از ناآرامی‌ها را به گردن «دشمنان خارجی» انداخت که به دنبال سرنگونی ایران هستند و وجود نارضایتی مردمی از رژیم را رد کرد.



نشست پکن؛ هماهنگی برای مقابله با تحریم‌های ایران


وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، در دیدار با سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه، و کاظم غریب‌آبادی، معاون وزیر امور خارجه ایران، در پکن، ۱۴ مارس ۲۰۲۵ (رویترز)  
وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، در دیدار با سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه، و کاظم غریب‌آبادی، معاون وزیر امور خارجه ایران، در پکن، ۱۴ مارس ۲۰۲۵ (رویترز)  
TT

نشست پکن؛ هماهنگی برای مقابله با تحریم‌های ایران


وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، در دیدار با سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه، و کاظم غریب‌آبادی، معاون وزیر امور خارجه ایران، در پکن، ۱۴ مارس ۲۰۲۵ (رویترز)  
وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، در دیدار با سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه، و کاظم غریب‌آبادی، معاون وزیر امور خارجه ایران، در پکن، ۱۴ مارس ۲۰۲۵ (رویترز)  

نتایج نشست پکن میان معاونان وزیران امور خارجه روسیه، چین و ایران، نشان‌دهنده آغاز یک حرکت مشترک با هدف «هماهنگی زمانی» در مرحله‌ای دشوار و پیچیده است. این موضوع را یک دیپلمات روسی تأیید کرده است.

شرکت‌کنندگان در این نشست که اولین دیدار از این نوع محسوب می‌شود، بر هماهنگی مواضع برای مقابله با تحریم‌ها، رد هرگونه اقدام نظامی علیه تأسیسات هسته‌ای و تلاش برای پیشبرد یک توافق سیاسی احتمالی با دولت آمریکا توافق کردند. این موضوع در چارچوب پیشنهاد مسکو برای میانجی‌گری در پرونده برنامه هسته‌ای ایران و در پی اعلام آمادگی واشنگتن برای آغاز روند مذاکرات مطرح شد.

به نظر می‌رسد مسکو که به طور فعال برای موفقیت این نشست سه‌جانبه تلاش کرده، قصد دارد موقعیت مذاکره‌ای خود با واشنگتن را تقویت کند. این تلاش در چارچوب گشایش به سوی یک گفت‌وگوی گسترده‌تر شامل پرونده اوکراین و سایر مسائل بین‌المللی و منطقه‌ای از جمله برنامه هسته‌ای ایران صورت می‌گیرد.

بیانیه وزارت امور خارجه روسیه حاکی از رضایت مسکو از نتایج این نشست بود. در این دیدار، سرگئی ریابکوف، دیپلمات ارشد روسیه که مسئول پرونده‌های امنیت استراتژیک و مدیریت گفت‌وگو با واشنگتن است، شرکت داشت.

بر اساس این بیانیه، در این نشست «هماهنگی اقدامات برای کاهش تنش‌ها حول برنامه هسته‌ای ایران مورد بحث قرار گرفت و بر غیرقابل قبول بودن تهدیدات و استفاده از نیروی نظامی علیه تأسیسات انرژی هسته‌ای ایران تأکید شد.»

وزارت امور خارجه روسیه همچنین اعلام کرد که «رایزنی‌ها میان معاونان وزیران امور خارجه روسیه، چین و ایران بر روی برنامه اقدام جامع مشترک و هماهنگی اقدامات برای کاهش تنش‌های مصنوعی حول برنامه هسته‌ای ایران متمرکز بود.»

روسیه، چین و ایران بر هماهنگی برای مقابله با تحریم‌های علیه تهران توافق کردند (رویترز)

این بیانیه همچنین به ارزیابی دقیق سه طرف از «اقدامات غیرقانونی و نقض‌های متعدد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت توسط ایالات متحده و کشورهای اروپایی» اشاره کرد و بر غیرقابل قبول بودن تهدید، ارعاب و استفاده از نیروی نظامی علیه زیرساخت‌های انرژی هسته‌ای ایران تأکید کرد.

به گفته وزارت امور خارجه روسیه، این نشست همچنین به بررسی چشم‌انداز «یافتن راه‌حل‌های مذاکره‌ای پایدار و بلندمدت بر اساس ملاحظات متقابل و تعادل مطمئن منافع طرفین» پرداخت.

نشستی «موفق و مهم»

محسن بختیار، سفیر ایران در چین، در پلتفرم «ایکس» این نشست را «کاملاً موفق» توصیف کرد و گفت که این نشست راه را برای مقابله با «یک‌جانبه‌گرایی شکست‌خورده» ایالات متحده هموار می‌کند.

چین، ایران و روسیه در روز جمعه در جریان مذاکرات پکن خواستار لغو تحریم‌های علیه تهران شدند. این در حالی است که تلاش‌های دیپلماتیک فشرده‌ای توسط قدرت‌های بزرگ برای احیای توافق سال ۲۰۱۵ در جریان است و واشنگتن فشارهای شدیدی بر برنامه هسته‌ای ایران اعمال می‌کند.

این مذاکرات در زمانی انجام شد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، از زمان بازگشت به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۲۵، تمایل خود را برای گفت‌وگو با تهران اعلام کرده است. ترامپ در سال ۲۰۱۸ و در دوره اول ریاست‌جمهوری خود به طور یک‌جانبه از این توافق خارج شد.

با این حال، ترامپ تحریم‌های شدیدی علیه ایران اعمال کرد و ایران نیز با محکوم کردن «دورویی» ایالات متحده، به این اقدامات واکنش نشان داد.

بخشی از نشست سه‌جانبه روسیه، چین و ایران در پکن، ۱۴ مارس ۲۰۲۵ (رویترز)

ورود روسیه به این پرونده از طریق پیشنهاد میانجی‌گری برای پیشبرد مذاکرات هسته‌ای ایران، نشان‌دهنده تغییر مهمی است که بیانگر این باور در کرملین است که روابط جدید با دولت ترامپ می‌تواند به یک «توافق جامع» در مورد مسائل مورد اختلاف دو کشور منجر شود.

کرملین اعلام کرده است که پرونده ایران یکی از چندین مسیر مذاکره‌ای است که مسکو و واشنگتن آماده آغاز گفت‌وگو درباره آن‌ها هستند. این مسیرها شامل درگیری در اوکراین، مسائل امنیت استراتژیک و موضوعات منطقه‌ای داغ می‌شوند.

برخی محافل روسیه معتقدند که مسکو ممکن است آماده ترسیم چارچوب یک «توافق جامع» با واشنگتن باشد که بر اساس احترام به منافع طرفین در پرونده‌های مطرح شده استوار است.

در این چارچوب، به نظر می‌رسد نشست پکن موقعیت مذاکره‌ای مسکو را تقویت کرده است. این موضوع در اظهارات سه طرف که از از سرگیری برنامه هسته‌ای ایران، رد سیاست فشار حداکثری واشنگتن و مقابله با پیامدهای تحریم‌ها سخن گفتند، منعکس شده است.

وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، در دیدار با سرگئی ریابکوف و کاظم غریب‌آبادی، هشدار داد که «وضعیت بار دیگر در یک تقاطع حساس قرار دارد.»

وی افزود: «توافق جامع در مورد مسئله هسته‌ای ایران دستاورد مهمی است که از طریق گفت‌وگو و مذاکره به دست آمده است.» او هشدار داد که «تحریم‌های یک‌جانبه تنها به تشدید اختلافات منجر خواهد شد. گفت‌وگو و مذاکره تنها گزینه‌های موجود هستند.»

ما چائو شیوی، معاون وزیر امور خارجه چین، گفت که روسیه، چین و ایران در نشست پکن بر ضرورت لغو همه تحریم‌های غیرقانونی تأکید کردند.

وی افزود: «ایران و روسیه از چین به خاطر نقش سازنده‌اش و سازماندهی این نشست در پکن تشکر کردند.»

گفت‌وگویی عمیق

نماینده ایران «برخی کشورها» را به ایجاد «یک بحران غیرضروری» متهم کرد و تأکید کرد که نشستی «بسیار سازنده و مثبت» با همتایان روس و چینی‌اش برگزار شده است.

ما چائو شیوی، معاون وزیر امور خارجه چین، در یک کنفرانس خبری با همتایان روس و ایرانی‌اش اعلام کرد: «ما تبادل نظر عمیقی در مورد مسئله هسته‌ای و لغو تحریم‌ها انجام دادیم.»

وی افزود: «ما بر ضرورت پایان دادن به همه تحریم‌های یک‌جانبه غیرقانونی تأکید کردیم.» این اظهارات در بیانیه مشترک سه کشور که توسط پکن منتشر شد، منعکس شده است.

توافق سال ۲۰۱۵ میان تهران و واشنگتن، پاریس، لندن، برلین، مسکو و پکن، به لغو تحریم‌ها علیه ایران در ازای کاهش فعالیت‌های هسته‌ای و تضمین صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران منجر شد.

با این حال، ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ به تصمیم ترامپ به طور یک‌جانبه از این توافق خارج شد و تحریم‌های شدیدی را علیه ایران اعمال کرد که اقتصاد این کشور را تحت فشار قرار داد.

تهران تا یک سال پس از خروج آمریکا به تعهدات خود پایبند بود، اما پس از آن شروع به کاهش تعهدات خود کرد. از آن زمان تاکنون تمام تلاش‌ها برای احیای این توافق با شکست مواجه شده است.

پس از ۱۰ سال از اجرای این توافق، قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد که اجرای توافق ۲۰۱۵ را تضمین می‌کرد، در اکتبر ۲۰۲۵ منقضی می‌شود.

برخی کشورها احتمال اعمال مجدد تحریم‌ها علیه ایران پس از این تاریخ را رد نکرده‌اند.

ایران در ماه‌های اخیر چندین دور مذاکره با آلمان، فرانسه و بریتانیا در مورد برنامه هسته‌ای خود انجام داده است و همچنین سیاست‌های خود را با مسکو و پکن هماهنگ کرده تا با وضعیت موجود مقابله کند.

اولین واکنش اروپا به نشست پکن حاکی از برخورد مثبت اروپا با احتمال آغاز یک روند مذاکره‌ای برای حل اختلافات حول برنامه هسته‌ای ایران از طریق روش‌های صلح‌آمیز بود.

انور العنونی، سخنگوی خدمات خارجی اتحادیه اروپا، گفت که این اتحادیه از نشست سه‌جانبه روسیه، ایران و چین در مورد برنامه هسته‌ای ایران مطلع است و همچنان به ارتباطات در این زمینه باز است.

وی در یک نشست خبری در بروکسل افزود: «این سه کشور طرف‌های توافق هسته‌ای ایران هستند. هیچ جایگزین عملی‌ای برای حل دیپلماتیک وجود ندارد.»