«مثل دخترها»؛ کارزار حمایت از زنان با طرح های هنری

این ابتکار توسط ۳ دختر لبنانی و اردنی تاسیس شد  


شماری از زنان پیشرو و مردان کارآفرین از ابتکار «زی البنات» حمایت کردند
شماری از زنان پیشرو و مردان کارآفرین از ابتکار «زی البنات» حمایت کردند
TT

«مثل دخترها»؛ کارزار حمایت از زنان با طرح های هنری


شماری از زنان پیشرو و مردان کارآفرین از ابتکار «زی البنات» حمایت کردند
شماری از زنان پیشرو و مردان کارآفرین از ابتکار «زی البنات» حمایت کردند

۳ دختر عرب برای حمایت از حقوق زنان و حذف اصطلاح ضعیفه برای مخاطب قرار دادن زنان طرح های هنری با لوگوی «زی البنات» (مثل دخترها) ابتکار کردند.
«زی البنات» غالبا در جوامع ما نماد تحقیر و رفتار ناپسند افراد است که ناخودآگاه به زن نسبت داده می شود. مثلا وقتی یکی رانندگی اش بد باشد و به مشکل بربخورد می گوییم «حتما یک زن پشت فرمان است». وقتی پسر بچه ای به هر دلیلی زیر گریه می زند مادر به خاطر آرام کردنش با تعریف از مردانگی پسرش می گوید «مثل دخترها گریه نکن». فهرست این اصطلاحات و کلیشه ها بلند بالاست که مستقیما و بعضا غیر مستقیم تحقیر زنان و زنانگی را نشانه می گیرد.
سرینا و آیه و زاره سه دانشجوی دختر هستند که در حوزه بازاریابی و طراحی هنر فعالیت می کنند. آنها از اصطلاح «زی البنات» برای بهبود چهره و ارتقای جایگاه اجتماعی زنان استفاده کردند. سرینا از لبنان متخصص دکوراسیون داخلی می گوید «چرا عده ای از اصطلاح «زی البنات» برای تحقیر زنان استفاده می کنند»؟ او در ادامه گفتگو با «الشرق الاوسط» افزود «زنان کارآمدی خود را در پست های مدیریتی و پرورش نسل ها نشان داده اند. زنان مهارت خود را در مشاغل و مسئولیت های مختلف ثابت کرده اند و نشان دادند که در همه مشاغل می درخشند. پس بدیهی است که ما به این مساله فکر کردیم و خواستیم تا این کلیشه های نادرست رایج در جامعه را تغییر دهیم و کارزار «زی البنات» را راه انداختیم تا با الگوها و طرح های هنری پیام خود را برسانیم».
تی شرت های پنبه ای و مدل های دیگر و طرح های گوناگون برای قاب و کاور گوشی و پوستر و عکس و غیره در قالب طرح ابتکاری «زی البنات» به صورت آنلاین در فروشگاه «زی البنات» به فروش می رسد. استقبال جوانان به خصوص زنان شاغل در پست های اجتماعی رده بالا در عرصه سیاست و پزشکی و آموزش و تجارت و بازاریابی و غیره از این طرح ابتکاری گسترده است. خانم های شاغل در کنار بقیه اعضای خانواده در راستای حمایت از زنان و تشویق نقش موثر آن در جوامع غربی و عربی به کارزار «زی البنات» پیوستند و برای این طرح ابتکاری تبلیغ می کنند. 
زاره از اردن از جمله موسسان «زی البنات» در گفتگو با «الشرق الاوسط» اظهار داشت «ما به دنبال تغییر این کلیشه جنسیت زده هستیم. «مثل دخترها» معمولا نماد کاری است که انسان خوب انجام نمی دهد. با این طرح ابتکاری هنری می خواهیم توجه را روی توانمندی های زنان به طور عام معطوف کنیم چون زنان بخش اصلی جوامع هستند. ما باید به زنانگی خود و به کارهایی که در مقام یک زن انجام می دهیم افتخار کنیم. مردان در این میان نقش مهم در حمایت از زنان بازی می کنند چون آنها شرکای اصلی ما برای انجام موفق این طرح ابتکاری هستند. ما موفق به جذب بخش نه چندان کوچکی از مردان موفق شدیم. آنها محصولات ما را ترجیح می دهند و به عنوان هدیه در مناسبت های مختلف می خرند».
زاره که عضو تیم ملی بسکتبال زنان در اردن است گفت «برخی محصولات ما را به عنوان هدیه والنتاین می خرند که حمایت خود را از شریک زندگی نشان بدهند. عده دیگری محصولات این برند را می خرند و به بچه هایشان هدیه می دهند چون ما تی شرت های بچه گانه هم داریم. علاوه بر این، برخی از والدین می خواهند تاثیرگذاری نقش زنان را به فرزندانشان آموزش دهند و به کودکانشان بگویند که باید به جای تحقیر زنان به آنان افتخار کرد».
طرح ابتکاری «مثل دخترها» موفق به ترویج و ثبیت مفاهیم حامی زنان شده است و کارکرد موثر این طرح را به وضوح می توان در کامنت های فالوورهای حساب های کاربری «زی البنات» در اینستاگرام و غیره دید. اصطلاح «مثل دخترها» در میان خیلی ها به یک عبارت محبوب تبدیل شده که نشانگر چهره زن قدرتمند به جای زن بینوا و ضعیف است.
یکی از کاربران اینستاگرام نوشت «زن بودن یعنی اینکه منظم باشی و بتوانی مشکلات را با انعطاف و تدبیر و محبت حل کنی. اداره شرکت و کسب جوایز و لوح های تقدیر جهان و موفقیت در عرصه های علم و وکالت و مهندسی و سیاست و غیره فقط مخصوص مردان نیست».
صدها کامنت دیگر در حمایت از نقش موثر و دستاوردهای زنان کشورهای مختلف وجود دارد. آیه در ادامه گفتگو با «الشرق الاوسط» گفت «چه کسی سرگذشت زنان پرچمدار تحول و تغییر در طول تاریخ را نخوانده است؟ یا زنانی که در دنیای انسانیت و علوم و اندیشه و هنر تاثیر گذار بودند؟ طرح ابتکاری «زی البنات» بازتاب دهنده همه این زنان موفق تاریخ ساز به سبک خاص و ساده و ژرف است».
سرینای لبنانی و زاره و آیه اردنی روی بخش های مختلف مثل زنان پرچمدار و الگوساز در جهان عرب تمرکز دارند. 
سرینا توضیح داد «ما معمولا به شکل دوره ای گروهی از زنان و دختران موفق جهان در عرصه های مختلف را انتخاب می کنیم. زاره بسکتبالیست و عضو تیم ملی زنان اردن است و از این رو تصمیم گرفتیم که کارزارمان را با ورزش کلید بزنیم. زنان ورزشکار عرب مثل شیرین عبد اللاوی از الجزایر قهرمان جودوی جهان و فریال اشرف عبد العزیز اولین زنان مصری که در المپیک مدال طلا گرفت ما را همراهی می کنند. خانم رای باسیل از لبنان هم در این طرح ابتکاری حضور دارد. او در رشته تیراندازی موفق به کسب مدال های گوناگون شده و در ۲۰۱۶ قهرمان جام جهانی تیراندازی شد. نمونه های موفق در جهان عرب زیاد داریم و ما هر بار مجموعه ای از ستارگان درخشان زن عرب را به عنوان الگو و الهام بخش «زی البنات» برمی گزینیم».
برخی از تیم های ورزشی عربی در حمایت از طرح ابتکاری «زی البنات» با تی شرت های ورزشی دارای لوگوی «زی البنات» مسابقه می دهند. 
زاره در این باره گفت «این اقدام افتخار آفرین بوده و ما را برای ارایه بهترین ها تشویق می کند. تیم های ورزشی از مراکش و سعودی و اردن و کشورهای دیگر با ما تماس می گیرند تا بگویند که با تی شرت های دارای لوگوی «زی البنات» مسابقه می دهند. این بیانگر موفقیت این کارزار است».
۳ بنیانگذار کارزار «زی البنات» امیدوارند که کسب و کارشان رشد پیدا کند و رونق بیشتری بگیرد و طرح های هنری آنها با لوگوی «زی البنات» به برند تجاری شناخته شده منطقه و جهان تبدیل شود.



سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
TT

سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)

هشتمین سایت باستانی سعودی در فهرست یونسکو (سازمان علمی و آموزشی و فرهنگی جهان) ثبت شد و بدین ترتیب سعودی به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ رسید. منطقه باستانی الفاو واقع در جنوب ریاض روز شنبه (۲۷ جولای) در جریان چهل و ششمین نشست کمیته میراث جهانی در نیودلهی هند در فهرست یونسکو قرار گرفت.
منظر فرهنگی «الفاو» به عنوان هشتمین سایت فرهنگی بسیار ارزشمند میراث جهانی در فهرست یونسکو ثبت شد. شهر «هگرا» در العلا و «حی الطریف» در منطقه باستانی الدرعیه و منطقه تاریخی جده و هنرهای صخره نگاری در حائل و واحه احساء و منطقه فرهنگی «حمی» در نجران و منطقه حفاظت شده «عروق بنی معارض» در سعودی پیش از این در فهرست میراث فرهنگی یونسکو ثبت شده اند.
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان وزیر فرهنگ در اکانت خود در شبکه اجتماعی «اکس» گفت «وزارت فرهنگ با ثبت منطقه باستانی «الفاو» در فهرست میراث جهانی یونسکو به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ که ثبت ۸ منطقه باستانی در یونسکو است رسید.
عملکرد موفق دست اندرکاران حوزه فرهنگ سعودی در ثبت مناطق باستانی و تاریخی این کشور در فهرست یونسکو در سال های گذشته باعث شد تا میراث طبیعی و زیست محیطی این کشور در کانون توجه جهان و گردشگران قرار بگیرد و نیز اقدامات متنوعی برای حفاظت از تنوع طبیعی و اجرای ابتکار عمل های خلاقانه در حوزه صیانت از محیط زیست اجرا شود.
وزیر فرهنگ سعودی گفت «این گام ثمره توجه گسترده ملک سلمان بن عبد العزیز خادم حرمین شریفین و شاهزاده محمد بن سلمان بن عبد العزیز ولیعهد و نخست وزیر به حوزه میراث ملی و فرهنگی است».
او افزود «ثبت مناطق باستانی و فرهنگی به عنوان میراث ملموس و ناملموس یونسکو بیانگر پیشینه ژرف تاریخی و نقش پیشروی سعودی برای حفاظت از میراث مشترک جهانی در قالب سند چشم انداز ۲۰۳۰ است. در این سند بر اهمیت افتخار به هویت ملی که میراث ملی بوده تاکید شده است.

روستای «الفاو» سکونتگاه بسیاری از سلسله های پادشاهی و تمدن های کهن (واس)
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان یادآور شد «سعودی به اهمیت میراث ملی و فرهنگی و صیانت از آن و اطلاع رسانی در مورد آن در سطح بین المللی پی برده است و این اقدامات می تواند بستر محکمی برای حال و نقشه راهی برای کار و فعالیت آینده فراهم کند».
وزیر فرهنگ سعودی توضیح داد «این وزارتخانه به تلاش برای توسعه و توجه به میراث ملی و مطرح کردن آن در سطح جهان ادامه می دهد تا این سایت های باستانی پایدار بمانند و به نسل های بعدی منتقل شوند».
منطقه «الفاو» در محوطه ۲.۵۰ کیلومتر مربع در اطراف ربع الخالی در استان وادی الدواسر در جنوب منطقه ریاض قرار دارد و یک منطقه حائل ۲۷۵ کیلومتر مربعی دور تا دور آن را گرفته است. «الفاو» یک گذرگاه تنگ بین بیابان ربع الخالی و رشته کوه های طویق است. «الفاو» پایتخت نخستین پادشاهی کنده بوده و نقش و موقعیت برجسته ای در شبه جزیره عرب از نیمه قرن اول قبل از میلاد تا اوایل قرن چهارم میلادی داشت. این منطقه با توجه به پیشینه تاریخی و باستانی از جمله بزرگ ترین و شناخته شده ترین مقاصد باستانی در سعودی و یکی از مهم ترین مناطق تاریخی در جهان است.

روستای «الفاو» پایتخت پادشاهی کهن کنده در شبه جزیره عرب بوده است (واس)
منطقه الفاو در قدیم مرکز تجاری مهم و محل تردد کاروان های فلزات و غلات و پارچه بوده است. کاروان ها از مقصد پادشاهی سبا و معین و قتبان و حضرموت و حمیر از الفاو رد می شدند و به سمت نجران و از آنجا به الافلاج و سپس الیمامه و بعد نیز به طرف شرق یعنی خلیج و شمال به عراق و شام می رفتند.
«الفاو» یکی از نمادهای تعامل سازنده بین انسان و طبیعت است و نقش و نگارهای بسیاری متعلق به دوران قدیم و مقبره های غول پیکر با سازه های مشخص و همگام با نقش و نگارهای باستانی در «الفاو» وجود دارد. نمادها و آثار معماری فراوانی از منطقه کاروانسراها که در «الفاو» قرار داشته هنوز به چشم می خورد؛ از جمله محوطه باستانی با سیستم های آبیاری متنوع که کشفیات تاریخی و صخره نگاره های جذاب و دیدنی و کتیبه های باستانی فراوانی را در خود جای داده است.
نمایندگی سعودی در یونسکو تلاش گسترده ای برای ثبت این مناطق باستانی سعودی انجام داد. این اقدامات با هدایت «کمیسیون میراث ملی» و همکاری «کمیته ملی فرهنگ و علوم و آموزش» سعودی و مقامات محلی ریاض و «مرکز ملی افزایش پوشش گیاهی» و «دانشگاه ملک سعود» و «جامعه بومی» استان وادی الدواسر صورت گرفتند.

روستای «الفاو» پیشینه فرهنگی سترگ و جایگاه تاریخی دارد (واس)
کمیسیون میراث ملی سعودی تلاش های بی وقفه برای حفاظت از میراث فرهنگی پربار سعودی و معرفی آن در سطح داخلی و خارجی انجام می دهد تا روایتگر غنای تاریخ و فرهنگ این کشور به عنوان سکونتگاه تمدن های انسانی متعدد در طول تاریخ باشد.