سعودی ابتکار «فرهنگ و آینده سبز» را راه اندازی کرد

دو قرارداد همکاری با الکسو و یونسکو


وزیر فرهنگ سعودی و مدیر الکسو پس از امضای توافق همکاری (واس)
وزیر فرهنگ سعودی و مدیر الکسو پس از امضای توافق همکاری (واس)
TT

سعودی ابتکار «فرهنگ و آینده سبز» را راه اندازی کرد


وزیر فرهنگ سعودی و مدیر الکسو پس از امضای توافق همکاری (واس)
وزیر فرهنگ سعودی و مدیر الکسو پس از امضای توافق همکاری (واس)

دولت سعودی از ابتکار «فرهنگ و آینده سبز» خبر داد و گفت این برنامه به منظور تقویت نقش فرهنگ و افزایش آگاهی در مورد جایگاه اصلی فرهنگ در روند توسعه جامع و پایدار اجرا می شود و سیاست های فرهنگی و طرح های کلان موثر در بهینه سازی استفاده از منابع و کاهش آثار تغییر اقلیم و افزایش قابلیت برای کنار آمدن با تغییر اقلیم و جنبه های مختلف آن را تشویق می کند.
ابتکار «فرهنگ و آینده سبز» توسط شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان وزیر فرهنگ سعودی رونمایی شد و وزارت فرهنگ سعودی و سازمان علوم و تربیت و فرهنگ عرب (الکسو) برای اجرای آن همکاری می کنند. این ابتکار در حاشیه بیست و ششمین دوره کنفرانس وزیران و مقام های حوزه فرهنگ کشورهای عربی که در مقر وزارت فرهنگ سعودی در ریاض برگزار شد اعلام گردید. 
وزرا و مقام های فرهنگی ۲۰ کشور عربی و نیز مسئولان فرهنگی اتحادیه عرب و نهادهای بین المللی و منطقه در این کنفرانس شرکت کردند.
وزیر فرهنگ سعودی در این کنفرانس گفت «بحث فرهنگ و آینده سبز در راستای اهداف سند چشم انداز ۲۰۳۰ سعودی است و دولت سعودی از تلاش های گروهی برای افزایش آگاهی و مهارت آموزی و اقدامات جمعی برای ایجاد بخش فرهنگی پایدار و دوستدار محیط زیست حمایت می کند».
ابتکار «فرهنگ و آینده سبز» با انتشار «گزارش فرهنگ و پایداری در جهان عرب» روی نقش فرهنگ در ساخت آینده سبز و اجرای تعهدات کشورهای عربی برای بهره گیری از فرهنگ در راستای توسعه پایدار نقش ایفا خواهد کرد و دارای پنج بخش اصلی است: فرهنگ و توسعه پایدار با استفاده از قدرت فرهنگ برای اطلاع رسانی در مورد آینده سبز. تثبیت نقش فرهنگ در ترویج خط مشی شهروند محور و نحوه تقویت روند یکپارچه برای تنظیم سیاست تعامل گرا با توجه به آثار تغییر اقلیم و نقش و قدرت فرهنگ. تغییر اقلیم و سیاست های فرهنگی محلی با پیشرفت در تعهدات کشورهای عربی به سیاست های توسعه بین الملل و گنجاندن مساله مواجهه با تغییر اقلیم در سیاست های فرهنگی داخلی و منطقه ای.
بخش چهارم درباره «میراث فرهنگی و تاریخی سبز برای ایجاد فضای سالم و توسعه پایدار» است. در این میان مفهوم مدرن و جدیدی به نام «میراث سبز» بروز می کند که فراتر از اصطلاح «میراث طبیعی» است و همه ابتکارات توسعه و صیانت از میراث فرهنگی و طبیعی را با استفاده از منابع طبیعی در حوزه های مختلف میراث فرهنگی در برمی گیرد.
بخش پنجم بخش «شهرهای پایدار و نوآور و راهکارهای فرهنگی برای تحقق پایداری» و استفاده از قدرت فرهنگ به عنوان یک عامل راهبردی برای ساخت شهرهای نوآورتر و پایدارتر است و ابزارها و شیوه های نوینی برای مطرح شدن فرهنگ در کانون شهرهای پایدار را ارایه می کند و نقش و حضور فرهنگ را در شهرهای نوآور افزایش می دهد.
در این راستا، وزارت فرهنگ سعودی و سازمان آموزشی و علمی و فرهنگی عربی (الکسو) قرارداد همکاری برای افزایش همکاری فرهنگی امضا کردند. این قرارداد چندین بند دارد که شامل همکاری برای ثبت اماکن طبیعی و میراث ملموس و ناملموس در فهرست یونسکو می شود و همکاری در حوزه های مختلف فرهنگی را در برمی گیرد.
وزارت فرهنگ سعودی و آیسسکو (سازمان علمی و فرهنگی کشورهای اسلامی) یک یادداشت تفاهم برای افزایش همکاری فرهنگی در تمام بخش های فرهنگی امضا کردند. این یادداشت تفاهم شامل بنودی درباره افزایش همکاری برای ثبت اماکن طبیعی و میراث ملموس و ناملموس در فهرست یونسکو و تحکیم روابط و افزایش همکاری در حوزه موزه ها و هنرهای بصری و معماری و طراحی و هنرهای اسلامی و ادبیات و ترجمه و نشر و کتابداری و حمایت از زبان عربی و توانمند سازی این حوزه در عرصه بین المللی می شود.
این قراردادهای همکاری در دیدارهای جداگانه بین شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان وزیر فرهنگ سعودی و دکتر محمد ولد اعمر دبیر الکسو و دکتر سالم بن محمد المالک دبیر کل آیسسکو چهارشنبه (۷ دسامبر) در حاشیه بیست و سومین کنفرانس وزرای فرهنگ کشورهای عربی در ریاض امضا شدند.



چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
TT

چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)

منابع دیپلماتیک در بغداد به روزنامه «الشرق الاوسط» گفتند مقام‌های عراقی نگران کشیده شدن کشور به جنگ میان ایران و اسرائیل بودند و آن را «تهدیدی وجودی برای عراق» توصیف کردند که خطرناک‌تر از تهدید داعش بود؛ همان گروهی که زمانی یک‌سوم خاک کشور را اشغال کرده بود.

این منابع توضیح دادند:
«داعش یک پدیده بیگانه بود که در نهایت باید از بدن عراق به‌ویژه با توجه به حمایت منطقه‌ای و بین‌المللی از بغداد برای مقابله با آن طرد می‌شد. اما جنگ ایران و اسرائیل، وحدت عراق را تهدید می‌کرد.»

شرح تهدید وجودی از نگاه منابع دیپلماتیک:

همزمان با آغاز جنگ، بغداد پیام‌هایی از اسرائیل از طریق جمهوری آذربایجان و کانال‌های دیگر دریافت کرد. در این پیام‌ها آمده بود که اسرائیل در صورت حمله‌ای از خاک عراق، پاسخ‌هایی «سخت و دردناک» خواهد داد. اسرائیل مسئولیت هرگونه حمله از خاک عراق را متوجه دولت عراق دانسته بود.

آمریکا نیز از زبان توصیه‌آمیز قبلی عبور کرد و مستقیماً نسبت به عواقب وخیم حملات احتمالی گروه‌های وابسته به ایران هشدار داد.

مقام‌های عراقی نگران «سناریوی فاجعه» بودند. سناریویی که در آن، گروه‌های عراقی به اسرائیل حمله می‌کردند و اسرائیل نیز با موجی از ترورهای هدفمند مشابه آنچه علیه فرماندهان حزب‌الله لبنان و ژنرال‌ها و دانشمندان ایرانی در آغاز جنگ انجام داد، پاسخ می‌داد.

به گفته این منابع، اگر اسرائیل حملات دردناکی علیه این گروه‌ها انجام می‌داد، خشم در میان شیعیان عراق شعله‌ور می‌شد. این وضعیت ممکن بود مرجعیت شیعه را وادار به اتخاذ موضعی جدی کند و در نتیجه، بحران به شکل تقابل مستقیم شیعیان با اسرائیل درمی‌آمد.

این سناریو باعث شد نگرانی‌هایی شکل گیرد مبنی بر اینکه سایر گروه‌های عراقی، شیعیان را مسئول کشاندن کشور به جنگی بدانند که می‌شد از آن دوری کرد. در چنین شرایطی، احتمال بروز شکاف دوباره میان شیعیان و سنی‌ها و تهدید دوباره برای وحدت عراق وجود داشت.

خطر دیگر، موضع احتمالی کردها بود. این احتمال وجود داشت که کردها اعلام کنند دولت مرکزی فقط نماینده یک گروه است، کشور از جنگ‌ها خسته شده و اقلیم دیگر نمی‌خواهد خود را با بغداد درگیر کند؛ چراکه نزدیکی به بغداد، اقلیم را وارد جنگ‌هایی می‌کند که نمی‌خواهد در آن‌ها شرکت داشته باشد.

نقش دولت السودانی

دولت محمد شیاع السودانی با ترکیبی از قاطعیت و تدبیر عمل کرد. به گروه‌ها هشدار داد که تحمل هیچ تلاشی برای کشاندن کشور به جنگی که وحدتش را تهدید می‌کند، ندارد. همزمان، کانال‌های ارتباطی با قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی، به‌ویژه آمریکا، را باز نگه داشت.

موضع ایران و موازنه داخلی
دولت عراق از موضع تهران هم بهره برد. ایران نه‌تنها از گروه‌ها نخواست وارد جنگ شوند، بلکه آن‌ها را به خویشتنداری تشویق کرد. برخی معتقدند تهران نمی‌خواست پس از از دست دادن سوریه، روابطش با عراق را نیز قربانی کند.

عامل مهم دیگر، درک گروه‌ها از بزرگی جنگ بود. آن‌ها می‌دانستند این نبرد از توانشان فراتر است؛ به‌ویژه با توجه به شرایط حزب‌الله در لبنان و نفوذ اطلاعاتی اسرائیل درون ایران. اسرائیل نشان داده بود که اطلاعات دقیقی از گروه‌های دشمن دارد و با برتری تکنولوژیک خود، می‌تواند به اهدافش برسد.

سه حمله ناکام

با وجود فشارها، به گفته منابع دیپلماتیک، گروه‌های بی‌انضباط تلاش کردند سه حمله را طراحی و اجرا کنند؛ اما نیروهای امنیتی عراق توانستند پیش از اجرا آن‌ها را خنثی کنند.

منابع همچنین گفتند که ایران زخمی عمیق برداشت؛ چراکه اسرائیل جنگ را به خاک ایران کشاند و آمریکا را به هدف گرفتن تأسیسات هسته‌ای آن ترغیب کرد. به‌گفته این منابع، اگر ایران در پرونده هسته‌ای امتیاز ندهد، احتمال دور تازه‌ای از درگیری وجود دارد.