توفیق الزایدی کارگردان سعودی به «الشرق الاوسط»: «نورا» در حوزه ارتباط بین انسان و هنر به العلا می ماند  


توفیق الزایدی کارگردان سعودی
توفیق الزایدی کارگردان سعودی
TT

توفیق الزایدی کارگردان سعودی به «الشرق الاوسط»: «نورا» در حوزه ارتباط بین انسان و هنر به العلا می ماند  


توفیق الزایدی کارگردان سعودی
توفیق الزایدی کارگردان سعودی

توفیق الزایدی کارگردان سعودی گفت که درآمد گیشه های سعودی در روزهای آخر سال ۲۰۲۲ به نزدیک یک میلیارد ریال سعودی می رسد. سینمای سعودی در ماه نوامبر فروش بیش از ۹۰۰ میلیون ریال داشته است و سعودی نقش پررنگی در صنعت سینما ایفا می کند.
الزایدی در گفتگو به «الشرق الاوسط» افزود «سعودی فضای جذاب برای صنعت سینما شده و زیربناهای این صنعت و بازار سینما از جمله سالن های سینما و جشنواره های فیلم مثل جشنواره بین المللی سالانه فیلم دریای سرخ در سعودی وجود دارد. این جشنواره در جده همه معادلات را به هم زده است».
الزایدی خاطر نشان کرد که کارگردان و فیلم نامه نویس نورا بوده و این فیلم در یک روستای شهر باستانی العلا فیلمبرداری شده است.
او العلا را به عنوان محل فیلمبرداری فیلم بلند خود برگزیده چون به گفته الزایدی این فیلم و العلا هر دو یک تحفه هنری هستند که میراث و پیشینه کهن بشریت را روایت می کند و از نظر ارتباط بین انسان و هنر به هم شباهت دارند.
یعقوب الفرحان و ماریا بحراوی و عبد الله السدحان از جمله بازیگران این فیلم هستند. فیلم «نورا» درباره فردی به اسم «نادر» است که دست از نقاشی کشیده و برای آموزش کودکان روستایی در غرب سعودی آماده شده است. «نورا» دختر جوانی است که با «نایف» برادر کوچکترش زندگی می کند و آنها پدر و مادرشان را در سانحه رانندگی از دست داده اند. «نورا» متوجه می شود که «نادر»‌ یک هنرمند است و ماجراهای فیلم از آنجا آغاز می شود که «نادر» و «نورا» به کشف رازها و علاقه های هنری شان می پردازند و «نورا» می فهمد که در خارج از این روستا دنیای دیگری است.
سینما از نگاه الزایدی روایتگر واقعیت است و جهان را می سازد.
توفیق الزایدی به دلیل علاقه به روایت و بیان داستان بصری به ساخت فیلم روی آورده است. او معتقد است که زبان بصری در سینما یک زبان جهانی و کلید درک معنا و پیام های کارگردان فیلم است. 
الزایدی در ۱۲ سالگی وارد عرصه هنر شد و با دوربینش از مسابقه فوتبال بین بچه های محله اش فیلم می گرفته. آنها بعد از ظهرها در یکی از کوچه ها فوتبال بازی می کردند. الزایدی فیلم ها را مونتاژ می کرده و برای آنها موزیک انتخاب می کرد و بعد از شام منتظر دوستانش می شد تا با هم فیلمی را که ساخته ببینند.
توفیق الزایدی ساخت فیلم کوتاه را در ۲۰۰۶ شروع کرد و اینک یکی از اعضای سرشناس و تاثیرگذار در نهضت سینمایی جاری در سعودی است. فیلم کوتاه «الجریمه المثالیه» توفیق الزایدی در ۲۰۰۷ برنده بهترین مونتاژ جشنواره سینمایی جده شد. فیلم «صمت» او جایزه فیلم کوتاه خلیجی در جشنواره بین المللی فیلم مسقط در ۲۰۰۹ را دریافت کرد. این فیلم او در بیش از ۲۰ کشور به نمایش گذاشته شد.
توفیق در ۲۰۱۴ فیلم «اربعه الوان» را ساخت که در جشنواره بین المللی فیلم دبی به نمایش درآمد. او در ۲۰۱۵ فیلمنامه فیلم «الآخر» را نوشت و آن را کارگردانی کرد که بهترین فیلم کوتاه جشنواره سینمایی ریاض در ۲۰۱۶ شد. محمد القص بازیگر سرشناس سوری و مشعل المطیری بازیگر سعودی در این فیلم بازی کردند.



آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
TT

آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پاکستان روز چهارشنبه اعلام کرد که «اخبار اطلاعاتی موثقی» دریافت کرده که نشان می‌دهد هند قصد دارد به‌زودی حمله‌ای نظامی انجام دهد. پاکستان هشدار داد که در صورت وقوع این حمله پاسخ قاطعی خواهد داد. این خبر در حالی منتشر می‌شود که نگرانی‌ها درباره‌ی تشدید تنش میان دو کشور به‌دنبال حمله‌ای که منجر به کشته شدن ۲۶ نفر در کشمیر شد، رو به افزایش است.

روابط میان این دو همسایه‌ی مجهز به سلاح هسته‌ای پس از آن رو به وخامت گذاشت که دهلی‌نو، اسلام‌آباد را مسئول حمله‌ی هفته‌ی گذشته در پاهالگام در بخش هندی کشمیر دانست؛ حمله‌ای که مرگبارترین حمله به غیرنظامیان در این منطقه در ۲۵ سال گذشته بوده است. یک منبع ارشد دولتی به خبرگزاری فرانسه گفت که نخست‌وزیر هند، نارندرا مودی، در جلسه‌ای غیرعلنی در روز سه‌شنبه «اختیارات کامل» را به ارتش برای واکنش به این حمله داده است.

دولت پاکستان هرگونه دخالت در حمله‌ی کشمیر را رد کرد. عطاءالله طارر، وزیر اطلاعات پاکستان، در بیانیه‌ای که بامداد چهارشنبه منتشر شد، گفت: «هرگونه اقدام تهاجمی با پاسخ قاطع مواجه خواهد شد.» او افزود: «پاکستان اطلاعات اطلاعاتی موثقی در اختیار دارد که نشان می‌دهد هند ظرف ۲۴ تا ۳۶ ساعت آینده با استفاده از حادثه‌ی پاهالگام، که بهانه‌ای بی‌اساس است، قصد دارد حمله‌ی نظامی انجام دهد.» با این حال، اسحاق دار، وزیر امور خارجه‌ی پاکستان، تأکید کرد که کشورش آغازگر هیچ حمله‌ای نخواهد بود.

سران چند کشور جهان نگرانی عمیق خود را ابراز کرده و از این دو همسایه که در گذشته چندین جنگ با یکدیگر داشته‌اند، خواستند که خویشتنداری نشان دهند. منطقه‌ی کشمیر با جمعیتی حدود ۱۵ میلیون نفر که اکثراً مسلمان هستند، میان پاکستان و هند تقسیم شده، ولی هر دو کشور کل این منطقه را متعلق به خود می‌دانند.

حدود ۱.۵ میلیون نفر در نزدیکی خط آتش‌بس در سمت پاکستانی مرز زندگی می‌کنند. بسیاری از ساکنان این مناطق، در حال آماده‌سازی پناهگاه‌های زیرزمینی ساده با دیوارهای گِلی تقویت‌شده با بتن هستند. محمد جوید، مردی ۴۲ ساله در روستای چاکوتی، به خبرگزاری فرانسه گفت: «در حال تمیز کردن پناهگاه هستیم تا اگر دشمن ناگهان حمله کرد، غافلگیر نشویم و بتوانیم جان بچه‌هایمان را نجات دهیم.»

تبادل آتش
ارتش هند روز چهارشنبه اعلام کرد که برای ششمین شب متوالی با نیروهای پاکستانی در امتداد خط آتش‌بس تبادل آتش داشته است. این منطقه‌ی به‌شدت نظامی‌شده دارای پایگاه‌هایی در ارتفاعات بالای کوه‌های هیمالیا بوده و مرز واقعی کشمیر محسوب می‌شود. یک منبع امنیتی پاکستانی نیز به خبرگزاری فرانسه گفت که روز سه‌شنبه دو پهپاد را که به حریم هوایی پاکستان وارد شده بودند، ساقط کرده‌اند.

تنش‌ها در هفته‌ی پس از حمله‌ی پاهالگام از جمله رد و بدل شدن اتهامات، اقدامات دیپلماتیک، اخراج اتباع کشور مقابل و بستن گذرگاه‌های مرزی به‌سرعت بالا گرفته است.

بالگرد نظامی هند بر فراز آسمان سریناگر در منطقه جامو و کشمیر هند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

مودی هفته‌ی گذشته وعده داد که عاملان این حمله و پشتیبانان آن‌ها را تحت تعقیب قرار خواهد داد. او پنج‌شنبه گفت: «به همه‌ی جهان می‌گویم: هند هویت هر تروریست و حامی‌اش را شناسایی خواهد کرد، آن‌ها را تعقیب و مجازات خواهد کرد... حتی اگر تا دوردست‌ترین نقاط زمین بروند، تعقیب‌شان می‌کنیم.»

این اظهارات نگرانی‌ها را درباره‌ی تشدید تنش نظامی بیشتر کرده است.

وزارت امور خارجه‌ی آمریکا اعلام کرد که وزیر مارکو روبیو به‌زودی با همتایان پاکستانی و هندی خود تماس خواهد گرفت تا آن‌ها را به «عدم تشدید وضعیت» ترغیب کند.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز سه‌شنبه با شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، و سوپرامانیام جایشانکار، وزیر خارجه‌ی هند، تماس گرفت و طبق گفته‌ی سخنگوی او، آمادگی خود را برای «میانجی‌گری جهت کاهش تنش» اعلام کرد. دفتر نخست‌وزیر پاکستان بعداً اعلام کرد که شهباز شریف از گوترش خواسته «هند را به خویشتنداری ترغیب کند» و تأکید کرده که در صورت اقدام نسنجیده‌ی هند، پاکستان از «حاکمیت و تمامیت ارضی‌اش با تمام قوا دفاع خواهد کرد».

پوسترهای افراد تحت تعقیب
هند و پاکستان از زمان استقلال از حکومت بریتانیا در سال ۱۹۴۷ بر سر منطقه‌ی کشمیر با یکدیگر مناقشه دارند؛ زمانی که مرزها خانواده‌هایی را از هم جدا کرد که نسل‌ها در کنار هم زندگی می‌کردند. در بخش تحت کنترل هند، شورشیان از سال ۱۹۸۹ برای استقلال یا پیوستن به پاکستان دست به قیام زده‌اند.

گشت‌های ارتش هند در حال حرکت به سمت هاباتنار در منطقه انانتناگ در جنوب کشمیر – ۲۹ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پلیس هند پوسترهایی از سه مرد منتشر کرده که به اتهام اجرای حمله‌ی کشمیر تحت تعقیب‌اند. دو نفر از آن‌ها پاکستانی و یک نفر هندی است. هند می‌گوید آن‌ها اعضای گروه «لشکر طیبه» هستند؛ گروهی که مقرش در پاکستان است و سازمان ملل آن را یک گروه تروریستی معرفی کرده است. همچنین برای اطلاعاتی که منجر به دستگیری هر یک از آن‌ها شود، پاداشی معادل دو میلیون روپیه (حدود ۲۳۵۰۰ دلار) در نظر گرفته شده و عملیات گسترده‌ای برای بازداشت افراد مشکوک به ارتباط با این گروه آغاز شده است.

در آخرین مورد از تشدید تنش‌ها در کشمیر، در حمله‌ی پولواما در سال ۲۰۱۹ در منطقه‌ی تحت کنترل هند، یک بمب‌گذار انتحاری با خودرو به کاروان نیروهای امنیتی حمله کرد که منجر به کشته شدن ۴۰ نفر و زخمی شدن ۳۵ تن شد. کمتر از دو هفته بعد، جنگنده‌های هندی حملاتی هوایی به خاک پاکستان انجام دادند.