روزمرگی یمنی‌ها در مناطق تحت سلطه حوثی: فرقه‌گرایی، مالیات‌گیری و مصادره اموال

تخمین زده می‌شود که ۲۰ هزار زندانی در بازداشتگاه‌های شبه‌نظامیان به سر می‌برند

روزمرگی یمنی‌ها در مناطق تحت سلطه حوثی: فرقه‌گرایی، مالیات‌گیری و مصادره اموال
TT

روزمرگی یمنی‌ها در مناطق تحت سلطه حوثی: فرقه‌گرایی، مالیات‌گیری و مصادره اموال

روزمرگی یمنی‌ها در مناطق تحت سلطه حوثی: فرقه‌گرایی، مالیات‌گیری و مصادره اموال

با پایان نزدیک به هشت سال جنگ آغاز شده توسط شبه نظامیان حوثی در یمن، زندگی ساکنان مناطق تحت کنترل آنها بر اساس آنچه که ساکنان آن مناطق گزارش داده‌اند، در چهار مسیر قرار دارد: تلاش برای جامعه فرقه‌ای و تغییر باورهای مذهبی آن، فروش کمک‌های غذایی، مالیات‌گیری مضاعف و مصادره اموال و در عین حال ادامه کاهش حقوق صدها هزار کارمند و گسترش فساد و رشوه‌دهی به شکلی بی‌سابقه.
«فؤاد»، نام مستعار یک سیاستمدار در صنعاست که به «الشرق الأوسط» تأکید می‌کند که شبه نظامیان حوثی زندگی مردم را به جهنم تبدیل کرده‌اند. کارمندان را با دوره‌های فرهنگی فرقه ای خسته کرده‌اند و ماندن در شغل خود را به ثبت نام در این دوره‌ها گره زدند.
حسن صالح، کارمند بخش خصوصی، نیز اشاره می‌کند که بازرگانان و فروشندگان فقط در مورد عوارض متعددی که تحت عنوان مالیات، گمرک، بهسازی شهر و سایر حق امتیازها در جشن‌های فرقه ای بر آنها تحمیل می‌شود صحبت می‌کنند. او تأکید می‌کند که قدرت خرید مردم به‌طور بی‌سابقه ای کاهش یافته‌است، زیرا اکثریت قریب به اتفاق در شرایط سخت زندگی هستند.
عبدالغنی، کارمند یکی از ادارات دولتی، می‌گوید که حوثی‌ها پیروان خود را در پست‌های مختلف منصوب کرده و آنها را بر سر منابع مالی گماشته‌اند. آنها همچنین درآمدهای گمرکی و مالیاتی را بین نزدیکان خود توزیع می‌کنند. در حالی که درآمد شرکت‌های مخابرات و سوخت به جنگجویان و رهبران قبایل اختصاص می‌یابد تا وفادار بمانند.
عبدالغنی تأکید می‌کند که عواید حاصل از بهره‌برداری از نهادهای دولتی، شرکت‌های مصادره شده و سایر سرمایه‌گذاری‌های کلان مستقیماً به دفتر عبدالملک الحوثی، رهبر شبه نظامیان می‌رود. در حالی که سخنگوی رسمی شبه نظامیان، عبدالسلام فلیته، مسئول توزیع پولی است که از خارج برای تأمین مالی شبکه‌های ماهواره ای و روزنامه‌های محلی پساکودتا ارسال می‌شود.
یک دانشگاهی زندگی روزانه خود در صنعا را اینگونه خلاصه می‌کند و می‌گوید که تحقیقات علمی برای دانشگاهیان در یمن به یک تجمل دست نیافتنی تبدیل شده‌است، زیرا شغل اصلی آنها ایستادن در صف‌های روزانه مانند صف گاز خانگی، صف آب، صف نان و صف بیعت با مسئول منطقه برای تأمین مایحتاج زندگی برای خانواده‌هایشان شده‌است.
به نوبه خود، وکیل نبیل اشاره می‌کند که محمد علی الحوثی کنترل خود را بر قوه قضاییه تحمیل و حقوق قضات را متوقف کرد، زیرا شبه نظامیان از انتشار نسخه جدید پول محلی جلوگیری کردند. این امر باعث گسترش رشوه در دادگاه‌ها و دادسراها، تضعیف قضات و استفاده از دادگاه‌ها برای تسویه حساب با مخالفان شد.
این وکیل توضیح می‌دهد که فرماندهان نظامی همچنین مناطق وسیعی از زمین‌های خصوصی را به زور و بدون هیچ حقی تحت نام کمیته زمین‌های نظامی، موقوفات یا اموال دولتی گسترش دادند.
علاوه بر این، صلاح، فعالی که در مناطق تحت کنترل شبه نظامیان حوثی زندگی می‌کند، می‌گوید: این رنج با سرکوب شدید حقوق بشر یا فعالیت‌های رسانه ای همراه است و تخمین زده می‌شود که بیش از ۲۰ هزار زندانی در بازداشتگاه‌های شبه نظامیان به سر می‌برند که سال هاست در آنجا بوده‌اند. آنها به دلیل ابراز نارضایتی خود از بی عدالتی و فساد، یا قربانی تهمت دیگران مبنی بر اینکه از دولت قانونی و ائتلاف حمایت می‌کنند یا اینکه مردم را به مقاومت در برابر کودتا تحریک می‌کنند، ربوده شدند.
وکیل، عبدالمجید صبره، که مسئول دفاع از بازداشت شدگانی است که توسط شبه نظامیان نگهداری می‌شوند، برای نجات جان موکل بازداشت شده خود، حنان المنتصر، که از آبسه مغزی رنج می‌برد، یک فراخوان برای کمک فوری راه اندازی کرد.
او توضیح داد که این زن به دلیل جنگ از الحدیده به صنعا آواره شده بود و قبل از دستگیری تنها نان آور خانواده اش بود که شامل مادر و پنج فرزندش می‌شد. یکی از آنها معلول است، زیرا از آتروفی مغز رنج می‌برد.
به گفته صبره، حنان المنتصر در اواسط سال ۲۰۱۹ توسط نیروهای ضد تروریسم حوثی به اتهام ارتباط با دولت قانونی دستگیر شد. وی پس از نزدیک به دو سال بازداشت، به دادگاه تخصصی تروریسم و پرونده‌های امنیتی کشور معرفی شد و در جریان بازداشت مورد ضرب و شتم و برخورد شدید قرار گرفت.



آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
TT

آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پاکستان روز چهارشنبه اعلام کرد که «اخبار اطلاعاتی موثقی» دریافت کرده که نشان می‌دهد هند قصد دارد به‌زودی حمله‌ای نظامی انجام دهد. پاکستان هشدار داد که در صورت وقوع این حمله پاسخ قاطعی خواهد داد. این خبر در حالی منتشر می‌شود که نگرانی‌ها درباره‌ی تشدید تنش میان دو کشور به‌دنبال حمله‌ای که منجر به کشته شدن ۲۶ نفر در کشمیر شد، رو به افزایش است.

روابط میان این دو همسایه‌ی مجهز به سلاح هسته‌ای پس از آن رو به وخامت گذاشت که دهلی‌نو، اسلام‌آباد را مسئول حمله‌ی هفته‌ی گذشته در پاهالگام در بخش هندی کشمیر دانست؛ حمله‌ای که مرگبارترین حمله به غیرنظامیان در این منطقه در ۲۵ سال گذشته بوده است. یک منبع ارشد دولتی به خبرگزاری فرانسه گفت که نخست‌وزیر هند، نارندرا مودی، در جلسه‌ای غیرعلنی در روز سه‌شنبه «اختیارات کامل» را به ارتش برای واکنش به این حمله داده است.

دولت پاکستان هرگونه دخالت در حمله‌ی کشمیر را رد کرد. عطاءالله طارر، وزیر اطلاعات پاکستان، در بیانیه‌ای که بامداد چهارشنبه منتشر شد، گفت: «هرگونه اقدام تهاجمی با پاسخ قاطع مواجه خواهد شد.» او افزود: «پاکستان اطلاعات اطلاعاتی موثقی در اختیار دارد که نشان می‌دهد هند ظرف ۲۴ تا ۳۶ ساعت آینده با استفاده از حادثه‌ی پاهالگام، که بهانه‌ای بی‌اساس است، قصد دارد حمله‌ی نظامی انجام دهد.» با این حال، اسحاق دار، وزیر امور خارجه‌ی پاکستان، تأکید کرد که کشورش آغازگر هیچ حمله‌ای نخواهد بود.

سران چند کشور جهان نگرانی عمیق خود را ابراز کرده و از این دو همسایه که در گذشته چندین جنگ با یکدیگر داشته‌اند، خواستند که خویشتنداری نشان دهند. منطقه‌ی کشمیر با جمعیتی حدود ۱۵ میلیون نفر که اکثراً مسلمان هستند، میان پاکستان و هند تقسیم شده، ولی هر دو کشور کل این منطقه را متعلق به خود می‌دانند.

حدود ۱.۵ میلیون نفر در نزدیکی خط آتش‌بس در سمت پاکستانی مرز زندگی می‌کنند. بسیاری از ساکنان این مناطق، در حال آماده‌سازی پناهگاه‌های زیرزمینی ساده با دیوارهای گِلی تقویت‌شده با بتن هستند. محمد جوید، مردی ۴۲ ساله در روستای چاکوتی، به خبرگزاری فرانسه گفت: «در حال تمیز کردن پناهگاه هستیم تا اگر دشمن ناگهان حمله کرد، غافلگیر نشویم و بتوانیم جان بچه‌هایمان را نجات دهیم.»

تبادل آتش
ارتش هند روز چهارشنبه اعلام کرد که برای ششمین شب متوالی با نیروهای پاکستانی در امتداد خط آتش‌بس تبادل آتش داشته است. این منطقه‌ی به‌شدت نظامی‌شده دارای پایگاه‌هایی در ارتفاعات بالای کوه‌های هیمالیا بوده و مرز واقعی کشمیر محسوب می‌شود. یک منبع امنیتی پاکستانی نیز به خبرگزاری فرانسه گفت که روز سه‌شنبه دو پهپاد را که به حریم هوایی پاکستان وارد شده بودند، ساقط کرده‌اند.

تنش‌ها در هفته‌ی پس از حمله‌ی پاهالگام از جمله رد و بدل شدن اتهامات، اقدامات دیپلماتیک، اخراج اتباع کشور مقابل و بستن گذرگاه‌های مرزی به‌سرعت بالا گرفته است.

بالگرد نظامی هند بر فراز آسمان سریناگر در منطقه جامو و کشمیر هند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

مودی هفته‌ی گذشته وعده داد که عاملان این حمله و پشتیبانان آن‌ها را تحت تعقیب قرار خواهد داد. او پنج‌شنبه گفت: «به همه‌ی جهان می‌گویم: هند هویت هر تروریست و حامی‌اش را شناسایی خواهد کرد، آن‌ها را تعقیب و مجازات خواهد کرد... حتی اگر تا دوردست‌ترین نقاط زمین بروند، تعقیب‌شان می‌کنیم.»

این اظهارات نگرانی‌ها را درباره‌ی تشدید تنش نظامی بیشتر کرده است.

وزارت امور خارجه‌ی آمریکا اعلام کرد که وزیر مارکو روبیو به‌زودی با همتایان پاکستانی و هندی خود تماس خواهد گرفت تا آن‌ها را به «عدم تشدید وضعیت» ترغیب کند.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز سه‌شنبه با شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، و سوپرامانیام جایشانکار، وزیر خارجه‌ی هند، تماس گرفت و طبق گفته‌ی سخنگوی او، آمادگی خود را برای «میانجی‌گری جهت کاهش تنش» اعلام کرد. دفتر نخست‌وزیر پاکستان بعداً اعلام کرد که شهباز شریف از گوترش خواسته «هند را به خویشتنداری ترغیب کند» و تأکید کرده که در صورت اقدام نسنجیده‌ی هند، پاکستان از «حاکمیت و تمامیت ارضی‌اش با تمام قوا دفاع خواهد کرد».

پوسترهای افراد تحت تعقیب
هند و پاکستان از زمان استقلال از حکومت بریتانیا در سال ۱۹۴۷ بر سر منطقه‌ی کشمیر با یکدیگر مناقشه دارند؛ زمانی که مرزها خانواده‌هایی را از هم جدا کرد که نسل‌ها در کنار هم زندگی می‌کردند. در بخش تحت کنترل هند، شورشیان از سال ۱۹۸۹ برای استقلال یا پیوستن به پاکستان دست به قیام زده‌اند.

گشت‌های ارتش هند در حال حرکت به سمت هاباتنار در منطقه انانتناگ در جنوب کشمیر – ۲۹ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پلیس هند پوسترهایی از سه مرد منتشر کرده که به اتهام اجرای حمله‌ی کشمیر تحت تعقیب‌اند. دو نفر از آن‌ها پاکستانی و یک نفر هندی است. هند می‌گوید آن‌ها اعضای گروه «لشکر طیبه» هستند؛ گروهی که مقرش در پاکستان است و سازمان ملل آن را یک گروه تروریستی معرفی کرده است. همچنین برای اطلاعاتی که منجر به دستگیری هر یک از آن‌ها شود، پاداشی معادل دو میلیون روپیه (حدود ۲۳۵۰۰ دلار) در نظر گرفته شده و عملیات گسترده‌ای برای بازداشت افراد مشکوک به ارتباط با این گروه آغاز شده است.

در آخرین مورد از تشدید تنش‌ها در کشمیر، در حمله‌ی پولواما در سال ۲۰۱۹ در منطقه‌ی تحت کنترل هند، یک بمب‌گذار انتحاری با خودرو به کاروان نیروهای امنیتی حمله کرد که منجر به کشته شدن ۴۰ نفر و زخمی شدن ۳۵ تن شد. کمتر از دو هفته بعد، جنگنده‌های هندی حملاتی هوایی به خاک پاکستان انجام دادند.