زلزله زدگان سوریه؛ میان ماشین خوابی و سرپناه موقت

«به آینده فکر نمی کنیم.. حالا فقط یکی دو تا چادر می خواهیم»

وانت کوچک که سرپناه شده است (فرانس پرس)
وانت کوچک که سرپناه شده است (فرانس پرس)
TT

زلزله زدگان سوریه؛ میان ماشین خوابی و سرپناه موقت

وانت کوچک که سرپناه شده است (فرانس پرس)
وانت کوچک که سرپناه شده است (فرانس پرس)

خانه سوزان العبد الله و ۹ نفر از اعضای خانواده اش در زلزله در شمال غرب سوریه خراب شد و این خانواده برای سکونت در یک وانت کوچک در محله شان منتقل شدند چون آنها مثل میلیون ها نفر از زلزله زدگان چاره دیگری ندارند.
به گفته سازمان ملل بیش از ۴۰ هزار نفر در زلزله مرگبار ۶ فوریه در ترکیه و سوریه جان باختند و ۵.۳ میلیون نفر از زلزله زدگان سوریه آواره شده اند.
سوزان العبد الله، ۴۲ ساله، ساکن جندریس شهر مرزی بین سوریه و ترکیه به فرانس پرس گفت «ماشین خوابی دشوار است. ما دو خانواده ده نفری نشسته می خوابیم».

 
یکی از زلزله زدگان کنار چادرش در جندریس (فرانس پرس)

وانت کوچک پدر زن العبد الله سرپناه دو پسر و خانواده هایشان شده است. پتو و لحاف و یک زیرانداز حصیری سقف وانت را پوشانده و ۷ کودک در داخل وانت در حال خوردن صبحانه هستند و سوزان العبد الله از یک لحاف گهواره ای برای نوزادش درست و آن را از سقف آویزان کرده است.
سوزان پالتویی روی عبای سبز کلفتش و یک کلاه و شال پوشیده چون هوا خیلی سرد است‌ «خیلی سخت است چون یک نوزاد شیرخواره دارم». او افزود «امروز صبح که بیدار شدم دیدم دست هایش خیلی سرد است. دست هایش را گذاشتم زیر آفتاب تا گرم شود». سوزان اضافه می کند «یک سرپناه می خواهیم چون چند کودک خردسال داریم».
در خیابانی که وانت یک گوشه آن پارک شده همه ساختمان ها در زلزله خراب شده اند. امدادگران سازمان «کلاه سفیدها» ۸۳۰ نفر را زنده از آوار بیرون کشیدند و جسد بیش از ۵۰۰ نفر دیگر را به سردخانه بردند.
بیشترین تلفات جانی و مالی در زلزله سوریه در شهر جندیرس بوده است. بیش از ۳ هزار و ۶۰۰ نفر در سوریه در این زلزله جان باختند.

 
زلزله زدگان در جندیرس چشم به انتظار سرپناه (فرانس پرس)

استان های ادلب و حلب در نزدیکی ترکیه هستند و از جمله ۵ استان زلزله زده سوریه به شمار می روند. خبرنگاران فرانس پرس در مناطق زلزله زده می گویند برخی ساختمان ها با خاک یکسان شده اند و خانواده ها به مدارس و مساجد و میدان ها و باغات زیتون پناه بردند یا به اردوگاه های آوارگان که در اثر زلزله خراب نشدند رفته اند. عبد الرحمان حاجی احمد ،۴۷ ساله، کارمند بازنشسته و همسایه هایش یک چادر در خیابان محل سکونت خود نصب کرده اند و کودکان و زنان شب ها را آنجا سپری می کنند اما عبد الرحمان و مردان دیگر محله در فضای آزاد می خوابند. خانه های این خیابان خراب شده اند.
خانه عبد الرحمان خراب شده و فقط یک حصیر رنگی و یک لحاف بالای آوار به چشم می خورد. عبد الرحمان می گوید «نه برق هست. نه آب و نه بهداشت. وضع کل شهر فاجعه بار است».
او خاطر نشان کرد «همه خانواده ها شرایط فاجعه باری دارند». زیرساختارها در مناطق زلزله زده که بخشی از آنها تحت کنترل مخالفان رژیم سوریه در شمال و شمال غرب است در طول بیش از ده سال جنگ فرسوده و ناکارآمد است و زلزله آسیب جدی به سیستم آب رسانی و برق رسانی و فاضلاب وارد کرده.
یونیسف، صندوق کودکان سازمان ملل گفت «فراهم کردن آب آشامیدنی سالم و سیستم فاضلاب برای جلوگیری از شیوع بیماری های واگیر دار همچون وبا اولویت اول است». وبا از چند ماه پیش در این منطقه شیوع پیدا کرده است.

 
جندیرس بعد از زلزله (فرانس پرس)

حاجی احمد در چادری که از چند پتو و لحاف و زیرانداز و با عجله ساخته شده دخترش را بغل کرده است. حاجی احمد چادر را در کوچه محل سکونتش نصب کرده. کوچه هنوز پر از آوار است و دیوارهای ترک خورده اینجا به چشم می خورند. عده ای از بچه های محل کنار حاجی احمد نشسته اند. حاجی احمد از چادر بیرون می آید و برخی از همسایه ها دور او جمع می شوند و شروع می کنند به گپ زدن. حاجی احمد نمی داند تا چند روز دیگر چه پیش می آید. او می گوید «ما الان به فکر آینده نیستیم. اصلا در شرایطی نیستیم که به آینده فکر کنیم».
او توضیح داد «آینده ای که می خواهیم یکی دو تا چادر برای اسکان دادن خانواده هاست.. بعدش به مرحله بعدی فکر می کنیم.. اما حالا فقط چادر می خواهیم».
نیازمندی ها در مناطق زلزله زده پس از آواربرداری و امداد و جستجو در پی افرادی که زیر آوار مانده اند زیاد است. دفتر هماهنگ کننده امور بشردوستانه سازمان ملل (اوچا) گفت «سرپناه امن از جمله نیازمندی های اصلی پس از زلزله است».
کوثر الشقیع، ۶۳ ساله، و دختر و نوه هایشان به یک مرکز اقامت موقت در حومه جندیرس رفتند چون خانه شان در زلزله خراب شده است. او می گوید «من چند سال پیش از شهر حمص زادگاهم به دلیل جنگ به جندیرس نقل مکان کردم و حالا به یک اردوی آوارگان پناه آوردیم. وسع مالی خرید یک بطری آب یا یک دست لباس نداریم.. اگر بخواهیم به شهر برویم وسیله نقلیه و پول نداریم».
نوه های الشقیع گاه در چادر می نشینند و گاه به بیرون می روند و بازی می کنند چون هوا آفتابی است و می خواهند در این هوای آفتابی اما بسیار سرد بازی کنند.
خنده بچه ها دل این مادربزرگ را گرم نمی کند و آثار سختی روزگار بر چهره خسته اش نقش بسته است. او افزود «شرایط اینجا غیر قابل تحمل است.. نمی دانیم با بچه ها چه کنیم.. اینجا در سرما نشستیم و حدود چهار روز هم در هوای سرد در خیابان اقامت کردیم».
او گفت «خدا به دادمان برسد».



العلیمی: از تصمیم برای پایان دادن به کودتای حوثی‌ها عقب‌نشینی نمی‌کنیم

دکتر رشاد العلیمی، رئیس شورای رهبری ریاست‌جمهوری یمن، روز سه‌شنبه در سخنرانی به مناسبت سالگرد «انقلاب ۱۴ اکتبر» با مردم یمن صحبت می‌کند (سبأ)
دکتر رشاد العلیمی، رئیس شورای رهبری ریاست‌جمهوری یمن، روز سه‌شنبه در سخنرانی به مناسبت سالگرد «انقلاب ۱۴ اکتبر» با مردم یمن صحبت می‌کند (سبأ)
TT

العلیمی: از تصمیم برای پایان دادن به کودتای حوثی‌ها عقب‌نشینی نمی‌کنیم

دکتر رشاد العلیمی، رئیس شورای رهبری ریاست‌جمهوری یمن، روز سه‌شنبه در سخنرانی به مناسبت سالگرد «انقلاب ۱۴ اکتبر» با مردم یمن صحبت می‌کند (سبأ)
دکتر رشاد العلیمی، رئیس شورای رهبری ریاست‌جمهوری یمن، روز سه‌شنبه در سخنرانی به مناسبت سالگرد «انقلاب ۱۴ اکتبر» با مردم یمن صحبت می‌کند (سبأ)

رشاد العلیمی، رئیس شورای رهبری ریاست‌جمهوری یمن، تأکید کرد که عملیات «فجر الیمن» تا تحقق هدف نهایی خود، یعنی پایان دادن به کودتای حوثی‌ها و بازگرداندن نهادهای دولتی، ادامه خواهد یافت. او گفت این عملیات با هدف انحصاری کردن سلاح و تصمیم‌گیری درباره جنگ و صلح در اختیار دولت، برقراری حاکمیت قانون و جلوگیری از آن انجام می‌شود که گروه‌های مسلح اراده مردم را نادیده بگیرند یا امنیت کشورهای همسایه و خطوط کشتیرانی بین‌المللی را تهدید کنند. العلیمی تأکید کرد که در این مسیر، صرف‌نظر از هزینه‌ها و فداکاری‌های لازم، عقب‌نشینی در کار نخواهد بود.

العلیمی در سخنرانی خود خطاب به مردم یمن به مناسبت شصت‌وسومین سالگرد «انقلاب ۱۴ اکتبر» گفت مسئولیت تاریخی اقتضا می‌کند که جنگ پایان یابد و ریشه‌های تکرار آن از میان برداشته شود. به گفته او، باید دولتی بنا شود که در آن هیچ‌کس نتواند با توسل به زور، واقعیت‌های تحمیلی ایجاد کند و اراده هیچ فرد یا گروهی بر اراده مردم و حاکمیت قانون برتری نداشته باشد.

او توضیح داد که عملیات «فجر الیمن» پس از پایان یافتن فرصت‌های کاهش تنش و در شرایطی آغاز شد که شبه‌نظامیان به ادامه جنگ اصرار داشتند و دامنه حملات خود را به شهرها، روستاها، کشورهای همسایه و آبراه‌های بین‌المللی گسترش می‌دادند. هدف از این عملیات، بازگرداندن نهادهای دولتی، حفاظت از شهروندان، پایان دادن به کودتا و بازگرداندن سلاح و اختیار تصمیم‌گیری درباره جنگ و صلح به مرجعیت انحصاری دولت و نهادهای قانونی است.

رئیس شورای رهبری ریاست‌جمهوری یمن تأکید کرد که تهدید حوثی‌ها به یک استان یا منطقه محدود نیست، بلکه امنیت، آزادی و آینده یمنی‌ها را در شمال و جنوب کشور تهدید می‌کند. او افزود که نمی‌توان امنیت تعز و مأرب را از امنیت عدن، حضرموت و دیگر استان‌ها جدا دانست و تأمین امنیت و ثبات جنوب و رسیدگی به حقوق و خواسته‌های مردم آن، مسئولیتی ملی است.

العلیمی با اشاره به وضعیت غیرنظامیان در مناطقی که شبه‌نظامیان با توسل به زور بر آن‌ها مسلط شده‌اند، گفت این افراد هدف عملیات «فجر الیمن» نیستند و امنیت، حقوق و کرامت آن‌ها از مهم‌ترین دلایل اجرای این عملیات به شمار می‌رود. او از مردم خواست فرزندان خود را در برابر کارزارهای جذب نیرو از سوی حوثی‌ها محافظت کنند و اجازه ندهند آن‌ها به جنگ‌های این گروه کشانده شوند. همچنین از شهروندان خواست از پایگاه‌های نظامی و مناطق درگیری فاصله بگیرند و از فرصت بازگشت امن و عفو اعلام‌شده، مطابق ضوابط قانونی، استفاده کنند.

او درباره تحولات خطرناک استان تعز نیز گفت دولت از این استان حفاظت خواهد کرد، راه‌ها را بازگشایی می‌کند و برای کاهش رنج مردم اقدام خواهد کرد. العلیمی ضمن ابراز اطمینان به پایداری مردم تعز، بر توان نیروهای مسلح، نیروهای امنیتی و مقاومت مردمی برای مقابله با تهدیدها تأکید کرد.

رئیس شورای رهبری ریاست‌جمهوری یمن همچنین از دولت، مقام‌های محلی و نهادهای ذی‌ربط خواست منابع لازم را برای پاسخ‌گویی فوری به نیازهای انسانی در تعز بسیج کنند. تأمین مواد غذایی و دارو، کمک به خانواده‌های آواره و آسیب‌دیده، تضمین دسترسی به مسیرهای انتقال کالا و بازگشایی راه‌های حیاتی از جمله اقداماتی بود که او بر ضرورت اجرای آن‌ها تأکید کرد.

العلیمی از عملکرد نیروهای مسلح از زمان آغاز عملیات در هفته گذشته قدردانی کرد و گفت تغییرات میدانی موقت، دولت را از انجام مسئولیت‌هایش بازنخواهد داشت. او تأکید کرد که دولت با اتکا به حمایت دوستان و برادران خود، برای پایان دادن به تهدید شبه‌نظامیان به تلاش ادامه خواهد داد.

او همچنین فداکاری‌های استان‌های جنوبی، تیپ‌های العمالقه، نیروهای درع‌الوطن، دیگر یگان‌های نظامی و امنیتی و مقاومت مردمی را ستود و گفت این نیروها در دفاع از پروژه دولت و جمهوری، حمایت از مردم محاصره‌شده تعز و شکست دادن حوثی‌ها نقش داشته‌اند.

العلیمی بار دیگر بر پایبندی شورای رهبری ریاست‌جمهوری به عدالت در مسئله جنوب تأکید کرد و گفت این شورا از نتایج گفت‌وگوی «جنوبی-جنوبی» با حمایت پادشاهی عربی سعودی پشتیبانی می‌کند. به گفته او، این گفت‌وگو باید به راه‌حلی جامع و عادلانه منجر شود که به شکایت‌ها و بی‌عدالتی‌های گذشته رسیدگی کند، به اراده مردم احترام بگذارد، حقوق و مشارکت آنان را تضمین کند و آینده‌ای امن برای همگان رقم بزند.

رئیس شورای رهبری ریاست‌جمهوری یمن حملات حوثی‌ها به پادشاهی عربی سعودی را محکوم کرد و گفت امنیت و ثبات این کشور پیوندی ناگسستنی با امنیت یمن و منافع شهروندان یمنی دارد. او تأکید کرد که حمله به پادشاهی عربی سعودی و تأسیسات غیرنظامی آن، حمله به منافع حیاتی مردم یمن و ثبات منطقه است.

العلیمی از رهبری پادشاهی عربی سعودی به دلیل حمایت مستمر از مردم یمن، نهادهای دولتی، اقتصاد ملی و بودجه عمومی قدردانی کرد. او همچنین حمایت‌های این کشور در زمینه تداوم ارائه خدمات عمومی، پرداخت حقوق کارکنان، کمک‌رسانی، پاک‌سازی مین‌ها، بازسازی تأسیسات و اجرای طرح‌های توسعه و بازسازی را ارج نهاد.

او همچنین از دستورهای پادشاهی عربی سعودی برای سامان‌دهی وضعیت یمنی‌هایی که به‌صورت غیرقانونی در این کشور اقامت دارند، قدردانی کرد و این اقدام را ابتکاری انسانی دانست که بر زندگی میلیون‌ها شهروند تأثیر می‌گذارد و عمق پیوندهای برادرانه و منافع مشترک میان دو کشور و دو ملت را نشان می‌دهد.

العلیمی در پایان گفت انقلاب ۱۴ اکتبر تنها نقطه عطفی در پایان دادن به استعمار نبود، بلکه آغازگر پروژه ایجاد دولت مدنی، ساخت نهادها، گسترش آموزش و تقویت نقش زنان و فعالیت‌های ملی و اجتماعی نیز بود. به گفته او، انقلاب‌های ۱۴ اکتبر و ۲۶ سپتامبر، اراده یمنی‌ها برای دستیابی به آزادی و کرامت و تشکیل دولتی برخاسته از مشروعیت مردمی را به نمایش گذاشتند؛ دولتی که در آن حقوق مردم تحت حمایت حاکمیت قانون قرار داشته باشد.


نیروهای «العمالقه» و «درع الوطن» به سوی ذوباب نزدیک باب‌المندب پیش می‌روند

یگان‌هایی از نیروهای تیپ‌های العمالقه (رسانه نظامی)
یگان‌هایی از نیروهای تیپ‌های العمالقه (رسانه نظامی)
TT

نیروهای «العمالقه» و «درع الوطن» به سوی ذوباب نزدیک باب‌المندب پیش می‌روند

یگان‌هایی از نیروهای تیپ‌های العمالقه (رسانه نظامی)
یگان‌هایی از نیروهای تیپ‌های العمالقه (رسانه نظامی)

منابع نظامی یمنی دوشنبه گفتند در میانه نبردهای شدید با جماعت «حوثی» در منطقه ذوباب و همزمان با عملیات نظامی گسترده برای بازپس‌گیری مناطق تحت کنترل حوثی‌ها، نیروهای «تیپ‌های العمالقه» و «درع الوطن» پیشروی خود را در مناطق اطراف تنگه باب‌المندب ادامه می‌دهند.

منابع گفتند این نیروها به سوی ذوباب پیش می‌روند و می‌کوشند خطوط تدارکاتی حوثی‌ها به این منطقه را به‌طور کامل قطع کنند؛ در حالی که در چند محور نزدیک تنگه درگیر نبردهای شدید با عناصر حوثی هستند.

نیروهای «العمالقه» و «درع الوطن» با پشتیبانی هوایی برای بازپس‌گیری کنترل منطقه ذوباب پیش می‌روند.

این تحولات میدانی یک روز پس از آن رخ می‌دهد که رشاد العلیمی، رئیس شورای رهبری ریاستی یمن، آغاز عملیات نظامی برای بازپس‌گیری سرزمین‌های تحت کنترل «حوثی» را اعلام کرد؛ تشدیدی تازه که چند هفته پس از ازسرگیری درگیری‌ها در شماری از جبهه‌های یمن رخ می‌دهد.

در همین حال، نیروهای دولتی یمن اعلام کردند در ساعت‌های گذشته ۱۱۲۲ عملیات هدف‌گیری علیه مواضع و تجمع‌های حوثی‌ها در شماری از جبهه‌ها اجرا کرده‌اند.

ماجد النزیلی، سخنگوی نیروهای مسلح یمن، در بیانیه‌ای گفت این عملیات مواضع توپخانه و راکت‌اندازها، استحکامات دفاعی، مسیرهای نزدیک‌شدن و پیشروی، خطوط و وسایل تدارکاتی و نیز تقویت‌ها و تجمع‌های جنگی و مراکز فرماندهی و کنترل حوثی‌ها را هدف گرفته است.

النزیلی توضیح داد این عملیات محورهای مختلفی در استان‌های صعده، الجوف، تعز و ساحل را در بر گرفت و با استفاده از هواپیمای جنگی، پهپاد، توپخانه، موشک‌ها و راکت‌اندازها و نیز تکتیراندازها اجرا شد.

بر اساس آمار میدانی که این سخنگو ارائه کرد، عملیات‌ها به «از کار انداختن ۱۷۴۷ نفر از عناصر حوثی» و انهدام ۳۶۴ خودرو و تجهیزات و وسیله حمل‌ونقل و تدارکات نظامی منجر شده است. او تأکید کرد نیروهای مسلح عملیات خود را با هدف بازپس‌گیری سرزمین‌ها و مؤسسات دولتی ادامه خواهند داد.

العلیمی، رئیس شورای رهبری ریاستی یمن، یکشنبه نیز آغاز عملیات نظامی برای بازپس‌گیری سرزمین‌های تحت کنترل حوثی‌ها را اعلام کرده بود.

باب‌المندب یکی از مهم‌ترین گذرگاه‌های دریایی منطقه است؛ زیرا دریای سرخ را به خلیج عدن و اقیانوس هند متصل می‌کند و گذرگاهی اصلی برای حرکت کشتی‌های تجاری و نفتکش‌ها میان آسیا و اروپا به شمار می‌رود.

این تحولات اخیر پس از دوره‌ای آرامش نسبی در یمن رخ می‌دهد؛ آرامشی که پس از آتش‌بسی در سال ۲۰۲۲ میان حوثی‌ها و دولت یمن برقرار شد، پیش از آنکه درگیری‌ها در ژوئیه گذشته همزمان با گسترش دامنه تنش و درگیری در منطقه از سر گرفته شود.


عملیات بازپس‌گیری صنعا و پایان دادن به کودتای حوثی‌ها آغاز شد

رئیس شورای رهبری یمن رشاد العلیمی (سبأ)
رئیس شورای رهبری یمن رشاد العلیمی (سبأ)
TT

عملیات بازپس‌گیری صنعا و پایان دادن به کودتای حوثی‌ها آغاز شد

رئیس شورای رهبری یمن رشاد العلیمی (سبأ)
رئیس شورای رهبری یمن رشاد العلیمی (سبأ)

رشاد العلیمی، رئیس شورای رهبری ریاستی یمن، دوشنبه از آغاز عملیات نظامی «فجر یمن» خبر داد؛ عملیاتی که به گفته او برای بازپس‌گیری مؤسسات دولتی، آزادسازی پایتخت صنعا و پایان دادن به کودتای شبه‌نظامیان حوثی مورد حمایت ایران اجرا می‌شود.

العلیمی در پستی در پلتفرم «ایکس» نوشت: «با توکل بر خدا، عملیات فجر یمن برای بازپس‌گیری مؤسسات دولتی، آزادسازی پایتخت صنعا و پایان دادن به کودتای شبه‌نظامیان حوثی تروریستی آغاز شد.»

او افزود این عملیات «به یاری خدا، با اراده ملت ما و دلاوری نیروهای مسلح و همه تشکل‌های نظامی، و با پشتیبانی برادران و دوستانمان» پیش خواهد رفت. به گفته او، یمن به سوی «فجری تازه از آزادی، صلح و ثبات» گام برمی‌دارد.

این اعلام ساعاتی پس از آن صورت می‌گیرد که فرماندهی «ائتلاف حمایت از مشروعیت» تأکید کرد پشتیبانی عملیاتی کامل از نیروهای یمنی را ادامه می‌دهد و در کنار دولت مشروع می‌ماند تا مؤسسات دولتی بازپس‌گیری شوند و تهدید شبه‌نظامیان حوثی علیه آزادی کشتیرانی دریایی پایان یابد.

العلیمی یکشنبه نیز در سخنانی خطاب به یمنی‌ها از گذار به اقدام نظامی خبر داده بود. به گفته او، فرصت‌های تنش‌زدایی و تلاش‌های صلح به پایان رسیده است. او تأکید کرده بود نیروهای مسلح، نیروهای امنیتی و تشکل‌های نظامی دستور گرفته‌اند مأموریت‌های خود را بر اساس طرح‌های تصویب‌شده اجرا کنند.

رئیس شورای رهبری تأکید کرد این نبرد «جنگی علیه ساکنان مناطق» تحت کنترل حوثی‌ها نیست. او از غیرنظامیان خواست از مواضع و تجمع‌های نظامی و مسیرهای تدارکاتی فاصله بگیرند. او بار دیگر بر تعهد دولت به حفاظت از غیرنظامیان و اموال و پایبندی به قانون تأکید کرد و انتقام‌جویی و تلافی را رد کرد.

آغاز این عملیات همزمان با شدت گرفتن درگیری‌ها در استان تعز است. حوثی‌ها حملات خود را در حومه جنوب‌غربی این استان تشدید کرده‌اند تا راه‌های ارتباط‌دهنده شهر تعز به مناطق تحت کنترل دولت، از جمله لحج و عدن، را قطع کنند.