شیوع سرخک و آبله در مناطق تحت کنترل حوثی ها


 
یک کودک یمنی در حال دریافت قطره خوراکی فلج اطفال که دوباره در یمن شیوع پیدا کرده است (سازمان ملل) 
  یک کودک یمنی در حال دریافت قطره خوراکی فلج اطفال که دوباره در یمن شیوع پیدا کرده است (سازمان ملل) 
TT

شیوع سرخک و آبله در مناطق تحت کنترل حوثی ها


 
یک کودک یمنی در حال دریافت قطره خوراکی فلج اطفال که دوباره در یمن شیوع پیدا کرده است (سازمان ملل) 
  یک کودک یمنی در حال دریافت قطره خوراکی فلج اطفال که دوباره در یمن شیوع پیدا کرده است (سازمان ملل) 

برخی منابع پزشکی و بیمارستانی در مناطق تحت کنترل شبه نظامیان کودتاچی حوثی درباره عواقب فاجعه بار در حوزه سلامت عمومی هشدار دادند. این هشدار پس از آن صادر شده که کودتاچیان از واکسیناسیون کودکان جلوگیری کرده اند. واکسن های کودک می تواند جلوی بسیاری از بیماری های مرگبار در میان کودکان را بگیرد. این اقدام حوثی ها باعث شیوع برخی بیماری های مرگباری شده که در دهه های متمادی در یمن ریشه کن شده بودند.
منابع بخش سلامت در یمن می گویند مراکز درمانی شاهد مراجعه صدها نفر از کودکان مبتلا به فلج اطفال و چندین هزار کودک مبتلا به سرخک بودند و تعداد دیگری نیز به آبله مبتلا شده اند. این داده ها پس از آن منتشر می شود که دستگاه تبلیغات و هواداران و مقامات گروه کودتاچی علیه واکسیناسیون فضا سازی می کنند و آن را توطئه غرب می خوانند.
برخی منابع پزشکی در صنعا به «الشرق الاوسط» گفتند تعدادی از بیماری های واگیر دار و همه گیری در میان کودکان که در یمن ریشه کن شده بودند برگشتند و شایع شده اند. صدها کودک به فلج اطفال مبتلا هستند و سرخک و آبله به شدت شیوع پیدا کرده اند. این بیماری ها در ابتدا محدود به مناطق روستایی حومه صنعا بودند اما حالا در صنعا نیز شیوع پیدا کرده اند.
منابع پزشکی برآورد می کنند که واکسیناسیون می توانست جلوی ابتلای چند هزار نفر از کودکان به سرخک و آبله را بگیرد. یونیسف در ماه دسامبر ۲۰۲۲ اعلام کرد که ۱۵ کودک یمنی به دلیل ابتلا به سرخک جان باختند و حدود یکهزار و ۴۰۰ کودک در شش ماه نخست ۲۰۲۲ به سرخک مبتلا شدند که از این مجموع ۱۵ نفر در ۷ استان یمن فوت کردند.
آمارهای وزارت بهداشت حکومت کودتاچی نشان می دهد که بیش از ۱۸ هزار مورد ابتلا به سرخک در سال گذشته ثبت شده که از این مجموع ۱۳۱ کودک جان باختند. سه پزشک در مناطق تحت کنترل شبه نظامیان که «الشرق الاوسط» با آنها گفتگوی تلفنی انجام داده بر این باورند که اگر جلوگیری از واکسیناسیون کودکان برای پیشگیری از بیماری های مرگبار ادامه پیدا کند و فضا سازی علیه واکسیناسیون توسط هواداران و مقامات شبه نظامیان در مراکز آموزشی و مساجد و رسانه های یمن پایان نگیرد در آستانه بزرگ ترین فاجعه هستیم که در این کشور سابقه نداشته است.
منابع پزشکی افزود «عبد الملک الحوثی رهبر شبه نظامیان نیز در این کارزار مقابله با واکسیناسیون نقش دارد و ادعا کرده که آمریکایی ها و متحدانشان بیماری ها و همه گیری ها را با ویروس های متنوع گسترش می دهند و دست به فروش داروها و واکسن های غیر معتبر می زنند که باعث گسترش بیماری در جوامع می شود».
از سوی دیگر طه المتوکل وزیر بهداشت حکومت حوثی ها که هیچ کجا به رسمیت شناخته نشده گفت واکسیناسیون اجباری نیست و افرادی که برای دریافت واکسن اصرار دارند مسئول عوارض آن هستند.
وزارت بهداشت دولت یمن که توسط جامعه جهانی به رسمیت شناخته شده با انتقاد از ترویج خرافه و خرافه باوری گفت «این خرافات آینده کودکان یمن در مناطق تحت کنترل شبه نظامیان را به خطر انداخته و سرنوشت کودکان را به خرافات گره زده است. این در حالیست که پزشکی دانش بنیان در کل دنیا مقبولیت دارد. ترویج اندیشه های تاریک و بی توجهی به حفظ سلامتی مردم یمن و آینده کودکان این کشور فاجعه ای است که همه باید در برابرش بایستند».
کریستوس کریستو رئیس بخش بین الملل سازمان پزشکان بدون مرز گفت «نرخ بیماری های قابل پیشگیری در یمن در حال افزایش است و دسترسی به خدمات درمانی برای بیماران به دلیل ناامنی در یمن دشوار شده».
او در بازدید از بیمارستان المخا در استان تعز افزود «در سال ۲۰۰۹ در یمن بودم و دوباره حالا به این کشور سفر کردم. نیازمندی ها به مراتب بیشتر شده است».
او خاطر نشان کرد «میزان بیماری های قابل پیشگیری افزایش یافته و مردم برای دسترسی به خدمات درمانی مشکل دارند».
این مقام بین المللی یادآور شد که این موضوعات را با مقامات یمنی مطرح می کند. بسیاری از بیماران از دشواری انتقال به بیمارستان گلایه دارند چون مسیرها طولانی تر و هزینه بر هستند و جاده ها صعب العبورند. 
کریستو توضیح داد «بیماران با توجه به تداوم ناامنی امکان دسترسی و تردد به بیمارستان ها را ندارند». او خواستار تامین امنیت مراکز پزشکی و آمبولانس ها و کارکنان نظام سلامت و بیماران به ویژه هنگام وقوع خشونت شد.



تهدید حوثی ها به تشدید تنش؛ آیا سناریوی غزه در یمن تکرار می شود؟

 آتش سوزی مهیب پس از حمله اسرائیل به مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)
آتش سوزی مهیب پس از حمله اسرائیل به مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)
TT

تهدید حوثی ها به تشدید تنش؛ آیا سناریوی غزه در یمن تکرار می شود؟

 آتش سوزی مهیب پس از حمله اسرائیل به مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)
آتش سوزی مهیب پس از حمله اسرائیل به مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)

مقامات اسرائیل حوثی ها را مرتب تهدید می کنند و حوثی ها می گویند به حملات خود ادامه می دهند. در این میان مردم می ترسند که مبادا آنچه در نوار غزه بر سر آنها در یمن بیاید و سناریوی ویرانگری غزه بار دیگر در یمن تکرار شود.
محمد عبد الله کارمند دولت و ساکن شهر حدیده با ابراز حس نگرانی و ترس به «الشرق الاوسط» گفت «اسرائیل قوی و تحت حمایت غرب است و نشانه های حیات در نوار غزه را نابود کرد و احتمال دارد چنین چیزی در یمن تکرار شود». او افزود «امیدوارم که کار به جاهای باریک نکشد».

ستون دود غلیظ پس از حمله اسرائیل به بندر حدیده یمن که تحت کنترل حوثی هاست (رویترز)

عبد الله افزود «صدای انفجارهای ناشی از حمله اسرائیل مهیب بود و شباهتی به حملات هوایی آمریکا که معمولا صدای آن را ساکنان برخی محلات می شنوند نداشت».
یحیی کارمند یک شرکت تجاری که نخواست نام خانوادگی اش منتشر شود با عبد الله هم نظر است و هر دو دغدغه مشترک دارند. یحیی گفت زندگی و بازار رفته رفته دارد به روال عادی باز می گشت چرا که دولت یمن و حوثی ها آتش بس بودند اما تنش نظامی با اسرائیل هولناک است. اسرائیل یک رژیم ستمگر و بی رحم است و کاری به کار غیر نظامیان ندارد و اصلا فرقی بین نظامیان و غیر نظامیان قائل نمی شود. حمله به مخازن سوخت گواه همین کلام است. هیچ طرفی در تمام سال های جنگ مخازن سوخت را مورد هدف قرار نداد.
حوثی ها آمار قربانیان این حمله اسرائیل را اعلام نکردند. ایمن جرمش یکی از مقامات محلی حدیده گفت که همکار او به نام مهندس احمد موسی یکی از قربانیان حمله اخیر اسرائیل است. نبیل ناشر و احمد عبد الباری یوسف و صلاح الصراری و ابو بکر الفقیه و ادریس الوصابی از دیگر جان باختگان این حمله اسرائیل به حدیده هستند.
مقامات دولت یمن می گویند ۹۰ نفر تا حالا در حملات هوایی اخیر اسرائیل زخمی شده اند و مخازن گازوئیل و بنزین و مازوت صد در صد تخریب شدند. ساکنان حدیده می گویند برق بخش های گسترده ای از این شهر قطع شده است.

پروپاگاندای خارجی

سرهنگ وضاح الدبیش سخنگوی نیروهای نظامی دولت یمن در ساحل غربی در گفتگو با «الشرق الاوسط» گفت «کمر یمن زیر بار فقر و بحران های متعدد خم شده و حوثی ها یمن را به کانون درگیری تبدیل کردند تا برنامه ها و پروپاگاندای خارجی را اجرا کنند اما باید توجه داشت که آنها (حوثی ها) در عمل توان بازدارندگی واقعی ندارند».
الدبیش افزود این گروه سرسپرده ایران عامل تخریب تاسیسات بندر حدیده هستند. او ابراز نگرانی کرد که مبادا حوثی ها اسرائیل را به سمت افزایش حملات هوایی و تخریب تاسیسات و زیرساختارها در سطح گسترده هل بدهند تا در ازای آن ادعاهای قهرمانی و دلاوری خود را به رخ بکشند».
الدبیش اضافه کرد «مردم یمن بازنده واقعی در این بازی هستند و حوثی ها تا زمانی که یمن را به غزه دیگری تبدیل نکنند آرام نخواهند گرفت».

ستون دود و شعله های آتش پس حمله هوایی اسرائیل و آتش سوزی گسترده در مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)

در این راستا، «جنبش التهامی» از جمله نیروهای سیاسی در یمن در بیانیه ای حملات هوایی اسرائیل به بندر و تاسیسات و مخازن نفت و ایستگاه برق حدیده را محکوم کرد.
این بیانیه افزود «این حمله و بمباران که باعث جان باختن مردم بیگناه و تخریب گسترده شد فاجعه و آتشی است که دودش به چشم ساکنان تهامه و دیگر مناطق می روند که با کمبود سوخت و قطعی برق و خروج بیمارستان ها و مراکز خدماتی از خدمت و پیامدهای انسانی دیگر روبرو خواهند شد».
«جنبش التهامی» در این بیانیه اسرائیل و حوثی ها را مقصر این تجاوز و جان باختن تعدادی از شهروندان و نابودی تاسیسات یمن خواند و گفت «حوثی ها با رفتارشان و سستی و سهل انگاری جامعه بین الملل در قبال حوثی ها و بی توجهی به اجرای توافق استکهلم این بلا را سر یمن آوردند. حوثی ها باعث و بانی حال و روز فاجعه بار و تراژدیک کنونی یمن هستند».
این بیانیه خاطر نشان کرد «بهره برداری حوثی ها تحت عنوان یاری فلسطین فضاحت بار است و ادعاهایشان دروغ است. پرگویی حوثی ها ربطی به فلسطین و مشکلات مردم غزه ندارد».