بن فرحان: ما آماده ایم فرصت‌های گفت وگو بین روسیه و اوکراین را افزایش دهیم

لاوروف از نقش سعودی در مبادله اسیران جنگی با کی یف قدردانی کرد



شاهزاده فیصل بن فرحان وزیر امور خارجه سعودی و سرگئی لاوروف همتای روس خود در مسکو (رویترز)
شاهزاده فیصل بن فرحان وزیر امور خارجه سعودی و سرگئی لاوروف همتای روس خود در مسکو (رویترز)
TT

بن فرحان: ما آماده ایم فرصت‌های گفت وگو بین روسیه و اوکراین را افزایش دهیم



شاهزاده فیصل بن فرحان وزیر امور خارجه سعودی و سرگئی لاوروف همتای روس خود در مسکو (رویترز)
شاهزاده فیصل بن فرحان وزیر امور خارجه سعودی و سرگئی لاوروف همتای روس خود در مسکو (رویترز)

شاهزاده فیصل بن فرحان وزیر امور خارجه پادشاهی عربی سعودی در ادامه تحرک فعال ریاض در چارچوب جستجوی راه حل مسالمت آمیز برای جنگ اوکراین و تقویت مکانیسم‌های هماهنگی و گفت و گو با طرف‌های مختلف،
امروز (پنجشنبه) به پایتخت روسیه سفر کرد.
شاهزاده فیصل بن فرحان با سرگئی لاوروف، همتای روس خود دیدار و در جریان آن روابط دوجانبه میان دو کشور و بسته‌ای از پرونده‌های منطقه ای و بین‌المللی و در راس آنها وضعیت پیرامون بحران اوکراین بررسی شد.
وزیر امور خارجه سعودی در ابتدای این دیدار گفت که پادشاهی سعودی «به دنبال تقویت و توسعه روابط با روسیه در همه سطوح است».
وی افزود که امیدوار است که گفت و گوهایش با لاوروف به "یکسان سازی دیدگاه‌ها و حمایت از روابط دوجانبه" کمک کند.
بن فرحان اخیراً یک سفر فعال را برای گفت و گو با طرف اوکراینی و تعدادی از مقامات کشورهای غربی برای پایان دادن به این بحران انجام داده بود.
شاهزاده فیصل در پایان گفت وگو با همتای روس خود توضیح داد که دو طرف "چالش‌های تاثیرگذار بر جهان را مورد بحث و بررسی قرار دادند و دیدگاه‌ها در مورد بحران‌های بین المللی نیز تبادل نظر شد."
وی افزود: همیشه چیز جدیدی در روابط دو کشور دوست وجود دارد که به دنبال تقویت و توسعه آن در همه سطوح هستیم.
شاهزاده فیصل از هماهنگی‌های موجود در زمینه‌های مختلف بین دو کشور در راستای توسعه روابط مشترک و هماهنگی برای مقابله با چالش‌های بین‌المللی قدردانی کرد.
وزیر امور خارجه سعودی با اعلام این که «پادشاهی آماده انجام هر کاری برای حل مناقشه در اوکراین است»، توضیح داد: ما آماده‌ایم تا گفت و گو بین روسیه و اوکراین را تسهیل کنیم.
این مقام سعودی گفت: «ما همیشه در تلاش هستیم تا برای حل این بحران حمایت های لازم را انجام دهیم، همچنین  ما آماده همکاری با همه طرف‌ها برای یافتن راه‌حلی مسالمت‌آمیز هستیم و در گذشته ابتکارات خاصی از جمله در مورد تبادل زندانیان با نظارت شخصی از سوی ولیعهد محمد بن سلمان بر این روند را مطرح کرده‌ایم. ما از روسیه سپاسگزاریم و به بحث در مورد فرصت‌های بیشتر برای تسهیل گفت و گو بین طرفین ادامه خواهیم داد».
در مقابل، لاوروف قدردانی کشورش را از علاقه فزاینده سعودی به مشارکت فعال، نه تنها در حل و فصل مسائل منطقه، بلکه در «مسائل در سطح بین‌المللی» ابراز کرد.
این مقام روسیه گفت که اهمیت هماهنگی "دائمی و متقابل" بین دو کشور را در سطح وزارتخانه‌ها و سازمان‌های دولتی و در زمینه‌های تجاری، اقتصادی و سرمایه‌گذاری بین ریاض و مسکو می‌بیند.
لاوروف افزود: ما همیشه بر روی گام‌های لازم برای توسعه همکاری‌ها بین روسیه و سعودی توافق داریم.
وی از سطح هماهنگی مسکو و ریاض برای حمایت از ثبات بازارهای نفت قدردانی کرد و گفت که دو کشور "تداوم هماهنگی در گروه (اوپک پلاس) را تأکید کردند.
لاوروف افزود: ما بر آمادگی متقابل خود برای ادامه هماهنگی اقدامات در چارچوب (اوپک) تأکید کردیم. همه کشورهای شرکت کننده در این قالب به تعهدات خود برای تضمین تعادل و ثبات مناسب در بازار جهانی انرژی عمل می‌کنند.
لاوروف دربارهٔ اظهارات وزیر سعودی دربارهٔ تمایل ریاض برای کمک به تسهیل گفت و گو دربارهٔ اوکراین، با اشاره به اینکه «موضع سعودی در قبال بحران اوکراین به تبادل اسرا محدود نمی‌شود» ، تأکید کرد: روسیه از نقش ریاض در حل مناقشه اوکراین استقبال می‌کند.
وی افزود: این ولودیمیر زلنسکی رئیس‌جمهور اوکراین است که از هرگونه گفت و گو امتناع می‌کند.
لاوروف به توافقنامه تأمین غلات که تحت نظارت سازمان ملل متحد منعقد شده‌است، اشاره کرد و گفت: روسیه به تمام تعهدات خود در توافقنامه غلات عمل می‌کند. اما وی اظهار کرد که امتناع غرب از اجرای بخش دوم توافق، مانعی برای تمدید مدت اعتبار آن است.
لاوروف گفت: بخش اول صادرات تامین غلات اوکراین از طریق دریای سیاه از بنادر اوکراین است و بخش دوم بسته نیاز به رفع همه موانع بر سر صادرات غلات روسیه و کود روسی است.
وی افزود: بخش اول در حال انجام است و با توجه به اینکه تنها نیمی از معامله غلات تکمیل شده‌است، تمدید آن موضوع دشواری است.
سفر به مسکو در چارچوب تلاش‌های فعال شاهزاده فیصل بن فرحان در دوره اخیر صورت می‌گیرد و سفر یکشنبه گذشته وی به کی یف یکی از ایستگاه های مهم آن بود.
فرستاده سعودی در کی یف، حمایت کشورش از تلاش‌های بین‌المللی با هدف حل سیاسی بحران اوکراین و روسیه و ادامه تلاش‌های خود برای کمک به کاهش اثرات انسانی ناشی از آن را اعلام کرد.
شاهزاده بن فرحان در محل اقامتگاه ریاست جمهوری با ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین دیدار و گفت و گو کرد و در جریان آن دو طرف روابط دوجانبه بین دو کشور و فرصت‌های توسعه آن و تعدادی از مسائل منطقه ای و بین‌المللی و تحولات مورد علاقه مشترک را بررسی کردند.
شاهزاده بن فرحان همچنین سلام خادم حرمین شریفین ملک سلمان بن عبدالعزیز و ولیعهد شاهزاده محمد بن سلمان را به رئیس‌جمهور زلنسکی ابلاغ کرد.
وی در این دیدار بر اشتیاق و حمایت سعودی از همه تلاش‌های بین‌المللی با هدف حل و فصل بحران «اوکراین-روسیه» تأکید کرد.
پس از آن، او با همتای اوکراینی خود، دیمیترو کولبا، ملاقات کرد. در این دیدار اعلام شد که مهرماه سال گذشته طی تماس تلفنی ولیعهد سعودی با رئیس‌جمهور اوکراین بسته کمکی از سوی سعودی اعلام شده‌است.
  بسته کمکی اضافی شامل ۴۰۰ میلیون دلار در چارچوب یک برنامه همکاری مشترک برای ارائه کمک‌های بشردوستانه از سعودی به اوکراین است.



تهدید حوثی ها به تشدید تنش؛ آیا سناریوی غزه در یمن تکرار می شود؟

 آتش سوزی مهیب پس از حمله اسرائیل به مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)
آتش سوزی مهیب پس از حمله اسرائیل به مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)
TT

تهدید حوثی ها به تشدید تنش؛ آیا سناریوی غزه در یمن تکرار می شود؟

 آتش سوزی مهیب پس از حمله اسرائیل به مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)
آتش سوزی مهیب پس از حمله اسرائیل به مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)

مقامات اسرائیل حوثی ها را مرتب تهدید می کنند و حوثی ها می گویند به حملات خود ادامه می دهند. در این میان مردم می ترسند که مبادا آنچه در نوار غزه بر سر آنها در یمن بیاید و سناریوی ویرانگری غزه بار دیگر در یمن تکرار شود.
محمد عبد الله کارمند دولت و ساکن شهر حدیده با ابراز حس نگرانی و ترس به «الشرق الاوسط» گفت «اسرائیل قوی و تحت حمایت غرب است و نشانه های حیات در نوار غزه را نابود کرد و احتمال دارد چنین چیزی در یمن تکرار شود». او افزود «امیدوارم که کار به جاهای باریک نکشد».

ستون دود غلیظ پس از حمله اسرائیل به بندر حدیده یمن که تحت کنترل حوثی هاست (رویترز)

عبد الله افزود «صدای انفجارهای ناشی از حمله اسرائیل مهیب بود و شباهتی به حملات هوایی آمریکا که معمولا صدای آن را ساکنان برخی محلات می شنوند نداشت».
یحیی کارمند یک شرکت تجاری که نخواست نام خانوادگی اش منتشر شود با عبد الله هم نظر است و هر دو دغدغه مشترک دارند. یحیی گفت زندگی و بازار رفته رفته دارد به روال عادی باز می گشت چرا که دولت یمن و حوثی ها آتش بس بودند اما تنش نظامی با اسرائیل هولناک است. اسرائیل یک رژیم ستمگر و بی رحم است و کاری به کار غیر نظامیان ندارد و اصلا فرقی بین نظامیان و غیر نظامیان قائل نمی شود. حمله به مخازن سوخت گواه همین کلام است. هیچ طرفی در تمام سال های جنگ مخازن سوخت را مورد هدف قرار نداد.
حوثی ها آمار قربانیان این حمله اسرائیل را اعلام نکردند. ایمن جرمش یکی از مقامات محلی حدیده گفت که همکار او به نام مهندس احمد موسی یکی از قربانیان حمله اخیر اسرائیل است. نبیل ناشر و احمد عبد الباری یوسف و صلاح الصراری و ابو بکر الفقیه و ادریس الوصابی از دیگر جان باختگان این حمله اسرائیل به حدیده هستند.
مقامات دولت یمن می گویند ۹۰ نفر تا حالا در حملات هوایی اخیر اسرائیل زخمی شده اند و مخازن گازوئیل و بنزین و مازوت صد در صد تخریب شدند. ساکنان حدیده می گویند برق بخش های گسترده ای از این شهر قطع شده است.

پروپاگاندای خارجی

سرهنگ وضاح الدبیش سخنگوی نیروهای نظامی دولت یمن در ساحل غربی در گفتگو با «الشرق الاوسط» گفت «کمر یمن زیر بار فقر و بحران های متعدد خم شده و حوثی ها یمن را به کانون درگیری تبدیل کردند تا برنامه ها و پروپاگاندای خارجی را اجرا کنند اما باید توجه داشت که آنها (حوثی ها) در عمل توان بازدارندگی واقعی ندارند».
الدبیش افزود این گروه سرسپرده ایران عامل تخریب تاسیسات بندر حدیده هستند. او ابراز نگرانی کرد که مبادا حوثی ها اسرائیل را به سمت افزایش حملات هوایی و تخریب تاسیسات و زیرساختارها در سطح گسترده هل بدهند تا در ازای آن ادعاهای قهرمانی و دلاوری خود را به رخ بکشند».
الدبیش اضافه کرد «مردم یمن بازنده واقعی در این بازی هستند و حوثی ها تا زمانی که یمن را به غزه دیگری تبدیل نکنند آرام نخواهند گرفت».

ستون دود و شعله های آتش پس حمله هوایی اسرائیل و آتش سوزی گسترده در مخازن سوخت حدیده (فرانس پرس)

در این راستا، «جنبش التهامی» از جمله نیروهای سیاسی در یمن در بیانیه ای حملات هوایی اسرائیل به بندر و تاسیسات و مخازن نفت و ایستگاه برق حدیده را محکوم کرد.
این بیانیه افزود «این حمله و بمباران که باعث جان باختن مردم بیگناه و تخریب گسترده شد فاجعه و آتشی است که دودش به چشم ساکنان تهامه و دیگر مناطق می روند که با کمبود سوخت و قطعی برق و خروج بیمارستان ها و مراکز خدماتی از خدمت و پیامدهای انسانی دیگر روبرو خواهند شد».
«جنبش التهامی» در این بیانیه اسرائیل و حوثی ها را مقصر این تجاوز و جان باختن تعدادی از شهروندان و نابودی تاسیسات یمن خواند و گفت «حوثی ها با رفتارشان و سستی و سهل انگاری جامعه بین الملل در قبال حوثی ها و بی توجهی به اجرای توافق استکهلم این بلا را سر یمن آوردند. حوثی ها باعث و بانی حال و روز فاجعه بار و تراژدیک کنونی یمن هستند».
این بیانیه خاطر نشان کرد «بهره برداری حوثی ها تحت عنوان یاری فلسطین فضاحت بار است و ادعاهایشان دروغ است. پرگویی حوثی ها ربطی به فلسطین و مشکلات مردم غزه ندارد».