بن فرحان: ما آماده ایم فرصت‌های گفت وگو بین روسیه و اوکراین را افزایش دهیم

لاوروف از نقش سعودی در مبادله اسیران جنگی با کی یف قدردانی کرد



شاهزاده فیصل بن فرحان وزیر امور خارجه سعودی و سرگئی لاوروف همتای روس خود در مسکو (رویترز)
شاهزاده فیصل بن فرحان وزیر امور خارجه سعودی و سرگئی لاوروف همتای روس خود در مسکو (رویترز)
TT

بن فرحان: ما آماده ایم فرصت‌های گفت وگو بین روسیه و اوکراین را افزایش دهیم



شاهزاده فیصل بن فرحان وزیر امور خارجه سعودی و سرگئی لاوروف همتای روس خود در مسکو (رویترز)
شاهزاده فیصل بن فرحان وزیر امور خارجه سعودی و سرگئی لاوروف همتای روس خود در مسکو (رویترز)

شاهزاده فیصل بن فرحان وزیر امور خارجه پادشاهی عربی سعودی در ادامه تحرک فعال ریاض در چارچوب جستجوی راه حل مسالمت آمیز برای جنگ اوکراین و تقویت مکانیسم‌های هماهنگی و گفت و گو با طرف‌های مختلف،
امروز (پنجشنبه) به پایتخت روسیه سفر کرد.
شاهزاده فیصل بن فرحان با سرگئی لاوروف، همتای روس خود دیدار و در جریان آن روابط دوجانبه میان دو کشور و بسته‌ای از پرونده‌های منطقه ای و بین‌المللی و در راس آنها وضعیت پیرامون بحران اوکراین بررسی شد.
وزیر امور خارجه سعودی در ابتدای این دیدار گفت که پادشاهی سعودی «به دنبال تقویت و توسعه روابط با روسیه در همه سطوح است».
وی افزود که امیدوار است که گفت و گوهایش با لاوروف به "یکسان سازی دیدگاه‌ها و حمایت از روابط دوجانبه" کمک کند.
بن فرحان اخیراً یک سفر فعال را برای گفت و گو با طرف اوکراینی و تعدادی از مقامات کشورهای غربی برای پایان دادن به این بحران انجام داده بود.
شاهزاده فیصل در پایان گفت وگو با همتای روس خود توضیح داد که دو طرف "چالش‌های تاثیرگذار بر جهان را مورد بحث و بررسی قرار دادند و دیدگاه‌ها در مورد بحران‌های بین المللی نیز تبادل نظر شد."
وی افزود: همیشه چیز جدیدی در روابط دو کشور دوست وجود دارد که به دنبال تقویت و توسعه آن در همه سطوح هستیم.
شاهزاده فیصل از هماهنگی‌های موجود در زمینه‌های مختلف بین دو کشور در راستای توسعه روابط مشترک و هماهنگی برای مقابله با چالش‌های بین‌المللی قدردانی کرد.
وزیر امور خارجه سعودی با اعلام این که «پادشاهی آماده انجام هر کاری برای حل مناقشه در اوکراین است»، توضیح داد: ما آماده‌ایم تا گفت و گو بین روسیه و اوکراین را تسهیل کنیم.
این مقام سعودی گفت: «ما همیشه در تلاش هستیم تا برای حل این بحران حمایت های لازم را انجام دهیم، همچنین  ما آماده همکاری با همه طرف‌ها برای یافتن راه‌حلی مسالمت‌آمیز هستیم و در گذشته ابتکارات خاصی از جمله در مورد تبادل زندانیان با نظارت شخصی از سوی ولیعهد محمد بن سلمان بر این روند را مطرح کرده‌ایم. ما از روسیه سپاسگزاریم و به بحث در مورد فرصت‌های بیشتر برای تسهیل گفت و گو بین طرفین ادامه خواهیم داد».
در مقابل، لاوروف قدردانی کشورش را از علاقه فزاینده سعودی به مشارکت فعال، نه تنها در حل و فصل مسائل منطقه، بلکه در «مسائل در سطح بین‌المللی» ابراز کرد.
این مقام روسیه گفت که اهمیت هماهنگی "دائمی و متقابل" بین دو کشور را در سطح وزارتخانه‌ها و سازمان‌های دولتی و در زمینه‌های تجاری، اقتصادی و سرمایه‌گذاری بین ریاض و مسکو می‌بیند.
لاوروف افزود: ما همیشه بر روی گام‌های لازم برای توسعه همکاری‌ها بین روسیه و سعودی توافق داریم.
وی از سطح هماهنگی مسکو و ریاض برای حمایت از ثبات بازارهای نفت قدردانی کرد و گفت که دو کشور "تداوم هماهنگی در گروه (اوپک پلاس) را تأکید کردند.
لاوروف افزود: ما بر آمادگی متقابل خود برای ادامه هماهنگی اقدامات در چارچوب (اوپک) تأکید کردیم. همه کشورهای شرکت کننده در این قالب به تعهدات خود برای تضمین تعادل و ثبات مناسب در بازار جهانی انرژی عمل می‌کنند.
لاوروف دربارهٔ اظهارات وزیر سعودی دربارهٔ تمایل ریاض برای کمک به تسهیل گفت و گو دربارهٔ اوکراین، با اشاره به اینکه «موضع سعودی در قبال بحران اوکراین به تبادل اسرا محدود نمی‌شود» ، تأکید کرد: روسیه از نقش ریاض در حل مناقشه اوکراین استقبال می‌کند.
وی افزود: این ولودیمیر زلنسکی رئیس‌جمهور اوکراین است که از هرگونه گفت و گو امتناع می‌کند.
لاوروف به توافقنامه تأمین غلات که تحت نظارت سازمان ملل متحد منعقد شده‌است، اشاره کرد و گفت: روسیه به تمام تعهدات خود در توافقنامه غلات عمل می‌کند. اما وی اظهار کرد که امتناع غرب از اجرای بخش دوم توافق، مانعی برای تمدید مدت اعتبار آن است.
لاوروف گفت: بخش اول صادرات تامین غلات اوکراین از طریق دریای سیاه از بنادر اوکراین است و بخش دوم بسته نیاز به رفع همه موانع بر سر صادرات غلات روسیه و کود روسی است.
وی افزود: بخش اول در حال انجام است و با توجه به اینکه تنها نیمی از معامله غلات تکمیل شده‌است، تمدید آن موضوع دشواری است.
سفر به مسکو در چارچوب تلاش‌های فعال شاهزاده فیصل بن فرحان در دوره اخیر صورت می‌گیرد و سفر یکشنبه گذشته وی به کی یف یکی از ایستگاه های مهم آن بود.
فرستاده سعودی در کی یف، حمایت کشورش از تلاش‌های بین‌المللی با هدف حل سیاسی بحران اوکراین و روسیه و ادامه تلاش‌های خود برای کمک به کاهش اثرات انسانی ناشی از آن را اعلام کرد.
شاهزاده بن فرحان در محل اقامتگاه ریاست جمهوری با ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین دیدار و گفت و گو کرد و در جریان آن دو طرف روابط دوجانبه بین دو کشور و فرصت‌های توسعه آن و تعدادی از مسائل منطقه ای و بین‌المللی و تحولات مورد علاقه مشترک را بررسی کردند.
شاهزاده بن فرحان همچنین سلام خادم حرمین شریفین ملک سلمان بن عبدالعزیز و ولیعهد شاهزاده محمد بن سلمان را به رئیس‌جمهور زلنسکی ابلاغ کرد.
وی در این دیدار بر اشتیاق و حمایت سعودی از همه تلاش‌های بین‌المللی با هدف حل و فصل بحران «اوکراین-روسیه» تأکید کرد.
پس از آن، او با همتای اوکراینی خود، دیمیترو کولبا، ملاقات کرد. در این دیدار اعلام شد که مهرماه سال گذشته طی تماس تلفنی ولیعهد سعودی با رئیس‌جمهور اوکراین بسته کمکی از سوی سعودی اعلام شده‌است.
  بسته کمکی اضافی شامل ۴۰۰ میلیون دلار در چارچوب یک برنامه همکاری مشترک برای ارائه کمک‌های بشردوستانه از سعودی به اوکراین است.



چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
TT

چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)

منابع دیپلماتیک در بغداد به روزنامه «الشرق الاوسط» گفتند مقام‌های عراقی نگران کشیده شدن کشور به جنگ میان ایران و اسرائیل بودند و آن را «تهدیدی وجودی برای عراق» توصیف کردند که خطرناک‌تر از تهدید داعش بود؛ همان گروهی که زمانی یک‌سوم خاک کشور را اشغال کرده بود.

این منابع توضیح دادند:
«داعش یک پدیده بیگانه بود که در نهایت باید از بدن عراق به‌ویژه با توجه به حمایت منطقه‌ای و بین‌المللی از بغداد برای مقابله با آن طرد می‌شد. اما جنگ ایران و اسرائیل، وحدت عراق را تهدید می‌کرد.»

شرح تهدید وجودی از نگاه منابع دیپلماتیک:

همزمان با آغاز جنگ، بغداد پیام‌هایی از اسرائیل از طریق جمهوری آذربایجان و کانال‌های دیگر دریافت کرد. در این پیام‌ها آمده بود که اسرائیل در صورت حمله‌ای از خاک عراق، پاسخ‌هایی «سخت و دردناک» خواهد داد. اسرائیل مسئولیت هرگونه حمله از خاک عراق را متوجه دولت عراق دانسته بود.

آمریکا نیز از زبان توصیه‌آمیز قبلی عبور کرد و مستقیماً نسبت به عواقب وخیم حملات احتمالی گروه‌های وابسته به ایران هشدار داد.

مقام‌های عراقی نگران «سناریوی فاجعه» بودند. سناریویی که در آن، گروه‌های عراقی به اسرائیل حمله می‌کردند و اسرائیل نیز با موجی از ترورهای هدفمند مشابه آنچه علیه فرماندهان حزب‌الله لبنان و ژنرال‌ها و دانشمندان ایرانی در آغاز جنگ انجام داد، پاسخ می‌داد.

به گفته این منابع، اگر اسرائیل حملات دردناکی علیه این گروه‌ها انجام می‌داد، خشم در میان شیعیان عراق شعله‌ور می‌شد. این وضعیت ممکن بود مرجعیت شیعه را وادار به اتخاذ موضعی جدی کند و در نتیجه، بحران به شکل تقابل مستقیم شیعیان با اسرائیل درمی‌آمد.

این سناریو باعث شد نگرانی‌هایی شکل گیرد مبنی بر اینکه سایر گروه‌های عراقی، شیعیان را مسئول کشاندن کشور به جنگی بدانند که می‌شد از آن دوری کرد. در چنین شرایطی، احتمال بروز شکاف دوباره میان شیعیان و سنی‌ها و تهدید دوباره برای وحدت عراق وجود داشت.

خطر دیگر، موضع احتمالی کردها بود. این احتمال وجود داشت که کردها اعلام کنند دولت مرکزی فقط نماینده یک گروه است، کشور از جنگ‌ها خسته شده و اقلیم دیگر نمی‌خواهد خود را با بغداد درگیر کند؛ چراکه نزدیکی به بغداد، اقلیم را وارد جنگ‌هایی می‌کند که نمی‌خواهد در آن‌ها شرکت داشته باشد.

نقش دولت السودانی

دولت محمد شیاع السودانی با ترکیبی از قاطعیت و تدبیر عمل کرد. به گروه‌ها هشدار داد که تحمل هیچ تلاشی برای کشاندن کشور به جنگی که وحدتش را تهدید می‌کند، ندارد. همزمان، کانال‌های ارتباطی با قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی، به‌ویژه آمریکا، را باز نگه داشت.

موضع ایران و موازنه داخلی
دولت عراق از موضع تهران هم بهره برد. ایران نه‌تنها از گروه‌ها نخواست وارد جنگ شوند، بلکه آن‌ها را به خویشتنداری تشویق کرد. برخی معتقدند تهران نمی‌خواست پس از از دست دادن سوریه، روابطش با عراق را نیز قربانی کند.

عامل مهم دیگر، درک گروه‌ها از بزرگی جنگ بود. آن‌ها می‌دانستند این نبرد از توانشان فراتر است؛ به‌ویژه با توجه به شرایط حزب‌الله در لبنان و نفوذ اطلاعاتی اسرائیل درون ایران. اسرائیل نشان داده بود که اطلاعات دقیقی از گروه‌های دشمن دارد و با برتری تکنولوژیک خود، می‌تواند به اهدافش برسد.

سه حمله ناکام

با وجود فشارها، به گفته منابع دیپلماتیک، گروه‌های بی‌انضباط تلاش کردند سه حمله را طراحی و اجرا کنند؛ اما نیروهای امنیتی عراق توانستند پیش از اجرا آن‌ها را خنثی کنند.

منابع همچنین گفتند که ایران زخمی عمیق برداشت؛ چراکه اسرائیل جنگ را به خاک ایران کشاند و آمریکا را به هدف گرفتن تأسیسات هسته‌ای آن ترغیب کرد. به‌گفته این منابع، اگر ایران در پرونده هسته‌ای امتیاز ندهد، احتمال دور تازه‌ای از درگیری وجود دارد.