بایدن بر ادامه تلاش‌ها برای ایجاد راه حل در یمن تأکید کرد.. حمایت از سعودی و امارات در برابر حملات

پاریس حوثی‌ها را مسئول عدم تمدید آتش‌بس دانست.. گروندبرگ خواستار استفاده از این شتاب شد

بایدن بر ادامه تلاش‌ها برای ایجاد راه حل در یمن تأکید کرد.. حمایت از سعودی و امارات در برابر حملات
TT

بایدن بر ادامه تلاش‌ها برای ایجاد راه حل در یمن تأکید کرد.. حمایت از سعودی و امارات در برابر حملات

بایدن بر ادامه تلاش‌ها برای ایجاد راه حل در یمن تأکید کرد.. حمایت از سعودی و امارات در برابر حملات

فرانسه حوثی‌ها را مسئول عدم تمدید آتش‌بس یمن دانست، زیرا به گفته پاریس، این آتش‌بس از درد و رنج مردم یمن کاسته‌است. همزمان، واشینگتن ضمن یادآوری اهمیت آتش‌بس بین‌المللی، بر حمایت مستمر خود از همه تلاش‌ها با هدف ایجاد راه‌حلی جامع برای بحران یمن تأکید کرد.
جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا روز یکشنبه در بیانیه ای که کاخ سفید به مناسبت یک سالگی آتش‌بس در یمن منتشر کرد، گفت: آتش‌بس «جان‌های بی‌شمار یمنی را نجات داده و امکان افزایش جریان کمک‌های بشردوستانه در سراسر کشور را فراهم کرده و به یمنی‌ها اجازه سفر داده‌است».
خبرگزاری العربی گزارش داد که رئیس‌جمهور آمریکا اظهار کرد که حملات فرامرزی از یمن در سال گذشته و همچنین حملات هوایی به داخل یمن متوقف شده‌است و این یکی دیگر از "نتیجه‌های مثبت" آتش‌بس است.
وی بر تعهد کشورش برای حمایت از پادشاهی عربی سعودی و امارات در برابر حملات مورد حمایت ایران تأکید کرد.
وی مشتاقانه منتظر ادامه همکاری با همه شرکا در منطقه برای پایان دائمی جنگ در یمن است.
سفارت فرانسه در یمن نیز به نوبه خود گفت: «یمنی‌ها از جنگ خسته شده‌اند. زمان برقراری صلح در یمن فرا رسیده‌است».
پاریس افزود: «دوم آوریل اولین سالگرد آتش‌بس است که با میانجیگری سازمان ملل متحد حاصل شد. متأسفانه این آتش‌بس از دوم اکتبر به‌طور رسمی تمدید نشده‌است. حوثی‌ها مسئول عدم تمدید آن هستند. این آتش‌بس باعث شد تا رنج مردم یمن کاهش یابد. باید تجدید و حفظ شود».
سفارتخانه پاریس در یک سری توییت در سایت شبکه اجتماعی «توئیتر» آورده‌است: همه طرف‌ها، به‌ویژه حوثی‌ها، خشونت را کنار بگذارند و با حسن نیت تحت نظارت سازمان ملل متحد مذاکره کنند. صلح و ثبات مستلزم گفت‌وگوی مستقیم بین دولت و حوثی‌ها برای رسیدن به یک راه‌حل سیاسی جامع است. به این منظور، فرانسه حمایت کامل خود از تلاش‌های نماینده سازمان ملل (هانس گروندبرگ) را تأکید می‌کند.
از طرفی دیگر، نماینده سازمان ملل در یمن در سخنرانی خود به مناسبت یک سالگی آتش‌بس، گفت: «این آتش‌بس هنوز تا حد زیادی برقرار است و بسیاری از مفاد آن تا به امروز اجرا می‌شود. با این حال، مهم‌ترین منادی آتش‌بس، ترویج فرصت برای راه اندازی یک فرایند سیاسی فراگیر با هدف پایان دادن به درگیری به شیوه ای جامع و پایدار است».
گروندبرگ در مقاله ای که سایت المشاهد در نسخه عربی خود منتشر کرده‌است، گفت: زمان گفت و گو، سازش و نشان دادن رهبری و اراده جدی برای دستیابی به صلح فرا رسیده‌است و مسئولیت دستیابی به صلح را به طرفین واگذار می‌کند.
وی گفت: برای حرکت به سوی صلح و توسعه پایدار در یمن هیچ کمبودی در ایده، آمادگی یا حمایت بین‌المللی وجود ندارد، اما رسیدن به حداقل سطح اعتماد مورد نیاز در بحث‌های سازنده دشوار است، اما از دست دادن آن آسان است.
نماینده سازمان ملل معتقد است که «تحقق این فرصت ممکن است، اما هنوز خطرات بزرگی وجود دارد. تشدید تنش نظامی، اقتصادی و اظهارات در هفته‌های اخیر، شکنندگی دستاوردهای آتش‌بس را در صورتی که مبتنی بر پیشرفت سیاسی به سوی راه‌حل صلح‌آمیز مناقشه نباشد، یادآوری می‌کند».
گروندبرگ معتقد است که "نیاز به حفاظت از دستاوردهای آتش بس و توسعه آنها وجود دارد که منجر به اقدامات بشردوستانه بیشتر، آتش بس سراسری و حل و فصل سیاسی پایدار که خواسته‌های زنان و مردان یمنی را برآورده می‌کند".
وی افزود: این امر "نیازمند فرآیندی است که ذینفعان یمنی را گرد هم می‌آورد تا اقدامات مورد توافق را اجرا کنند، تنش‌ها را کاهش دهند، تفکر مشارکتی در مورد مسائل کلیدی مرتبط با نهادهای امنیتی و حکومتی و طراحی فرایند انتقال را ترویج دهند.. هر دو طرف باید با هم بنشینند و در گفت و گوی جدی و مسئولانه شرکت کنند و این تمایل معیاری از تعهد آنها به مشارکت سیاسی در آینده است».



چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
TT

چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)

منابع دیپلماتیک در بغداد به روزنامه «الشرق الاوسط» گفتند مقام‌های عراقی نگران کشیده شدن کشور به جنگ میان ایران و اسرائیل بودند و آن را «تهدیدی وجودی برای عراق» توصیف کردند که خطرناک‌تر از تهدید داعش بود؛ همان گروهی که زمانی یک‌سوم خاک کشور را اشغال کرده بود.

این منابع توضیح دادند:
«داعش یک پدیده بیگانه بود که در نهایت باید از بدن عراق به‌ویژه با توجه به حمایت منطقه‌ای و بین‌المللی از بغداد برای مقابله با آن طرد می‌شد. اما جنگ ایران و اسرائیل، وحدت عراق را تهدید می‌کرد.»

شرح تهدید وجودی از نگاه منابع دیپلماتیک:

همزمان با آغاز جنگ، بغداد پیام‌هایی از اسرائیل از طریق جمهوری آذربایجان و کانال‌های دیگر دریافت کرد. در این پیام‌ها آمده بود که اسرائیل در صورت حمله‌ای از خاک عراق، پاسخ‌هایی «سخت و دردناک» خواهد داد. اسرائیل مسئولیت هرگونه حمله از خاک عراق را متوجه دولت عراق دانسته بود.

آمریکا نیز از زبان توصیه‌آمیز قبلی عبور کرد و مستقیماً نسبت به عواقب وخیم حملات احتمالی گروه‌های وابسته به ایران هشدار داد.

مقام‌های عراقی نگران «سناریوی فاجعه» بودند. سناریویی که در آن، گروه‌های عراقی به اسرائیل حمله می‌کردند و اسرائیل نیز با موجی از ترورهای هدفمند مشابه آنچه علیه فرماندهان حزب‌الله لبنان و ژنرال‌ها و دانشمندان ایرانی در آغاز جنگ انجام داد، پاسخ می‌داد.

به گفته این منابع، اگر اسرائیل حملات دردناکی علیه این گروه‌ها انجام می‌داد، خشم در میان شیعیان عراق شعله‌ور می‌شد. این وضعیت ممکن بود مرجعیت شیعه را وادار به اتخاذ موضعی جدی کند و در نتیجه، بحران به شکل تقابل مستقیم شیعیان با اسرائیل درمی‌آمد.

این سناریو باعث شد نگرانی‌هایی شکل گیرد مبنی بر اینکه سایر گروه‌های عراقی، شیعیان را مسئول کشاندن کشور به جنگی بدانند که می‌شد از آن دوری کرد. در چنین شرایطی، احتمال بروز شکاف دوباره میان شیعیان و سنی‌ها و تهدید دوباره برای وحدت عراق وجود داشت.

خطر دیگر، موضع احتمالی کردها بود. این احتمال وجود داشت که کردها اعلام کنند دولت مرکزی فقط نماینده یک گروه است، کشور از جنگ‌ها خسته شده و اقلیم دیگر نمی‌خواهد خود را با بغداد درگیر کند؛ چراکه نزدیکی به بغداد، اقلیم را وارد جنگ‌هایی می‌کند که نمی‌خواهد در آن‌ها شرکت داشته باشد.

نقش دولت السودانی

دولت محمد شیاع السودانی با ترکیبی از قاطعیت و تدبیر عمل کرد. به گروه‌ها هشدار داد که تحمل هیچ تلاشی برای کشاندن کشور به جنگی که وحدتش را تهدید می‌کند، ندارد. همزمان، کانال‌های ارتباطی با قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی، به‌ویژه آمریکا، را باز نگه داشت.

موضع ایران و موازنه داخلی
دولت عراق از موضع تهران هم بهره برد. ایران نه‌تنها از گروه‌ها نخواست وارد جنگ شوند، بلکه آن‌ها را به خویشتنداری تشویق کرد. برخی معتقدند تهران نمی‌خواست پس از از دست دادن سوریه، روابطش با عراق را نیز قربانی کند.

عامل مهم دیگر، درک گروه‌ها از بزرگی جنگ بود. آن‌ها می‌دانستند این نبرد از توانشان فراتر است؛ به‌ویژه با توجه به شرایط حزب‌الله در لبنان و نفوذ اطلاعاتی اسرائیل درون ایران. اسرائیل نشان داده بود که اطلاعات دقیقی از گروه‌های دشمن دارد و با برتری تکنولوژیک خود، می‌تواند به اهدافش برسد.

سه حمله ناکام

با وجود فشارها، به گفته منابع دیپلماتیک، گروه‌های بی‌انضباط تلاش کردند سه حمله را طراحی و اجرا کنند؛ اما نیروهای امنیتی عراق توانستند پیش از اجرا آن‌ها را خنثی کنند.

منابع همچنین گفتند که ایران زخمی عمیق برداشت؛ چراکه اسرائیل جنگ را به خاک ایران کشاند و آمریکا را به هدف گرفتن تأسیسات هسته‌ای آن ترغیب کرد. به‌گفته این منابع، اگر ایران در پرونده هسته‌ای امتیاز ندهد، احتمال دور تازه‌ای از درگیری وجود دارد.