اتهام حوثی ها به غارت کمک های بشردوستانه در صنعا و المحویت

 
یک شهروند یمنی از کنار کشتی حامل گندم در بندر حدیده قبل از ارسال به آسیاب ها رد می شود (رویترز) 
  یک شهروند یمنی از کنار کشتی حامل گندم در بندر حدیده قبل از ارسال به آسیاب ها رد می شود (رویترز) 
TT

اتهام حوثی ها به غارت کمک های بشردوستانه در صنعا و المحویت

 
یک شهروند یمنی از کنار کشتی حامل گندم در بندر حدیده قبل از ارسال به آسیاب ها رد می شود (رویترز) 
  یک شهروند یمنی از کنار کشتی حامل گندم در بندر حدیده قبل از ارسال به آسیاب ها رد می شود (رویترز) 

برخی منابع یمن گفتند که شبه نظامیان حوثی کمک های بشردوستانه که قرار بود به دست آوارگان و گروه های آسیب پذیر در استان های صنعا و المحویت برسد را دزدیدند و آنها را در بازار دوباره می فروشند تا بدین وسیله مشکلات و گرفتاری ساکنان شهرهای تحت کنترلشان را صد چندان کنند.
این منابع توضیح دادند که سران حوثی نمی گذارند کمک های غذایی به دست صدها خانواده فقیر و آواره در استان های حومه صنعا و المحویت برسد. این خانواده ها هزار چندگاهی کمک های غذایی دریافت می کردند اما گروه شبه نظامی حوثی عمدا این کمک ها را پنجاه درصد کاهش داده و بخشی از آن را به جیب سرسپردگانش روانه کرده است و قسمتی از این کمک ها را در بازار سیاه می فروشد تا درآمد نامشروع کسب کند.
برخی از خانواده های نیازمند ساکن حومه صنعا که کمک های بشردوستانه قبلا به دستشان می رسید در گفتگو با «الشرق الاوسط» با گلایه مندی گفتند که کمک های موسسات بین المللی که قرار بوده به آنها برسد در روز روشن دزیده می شود. آنها می گویند که در مرحله اخیر توزیع کمک ها حتی نصف کمک هایی که همیشه دریافت می کردند به دستشان نرسیده است.
مهدی. ع یکی از ساکنان ناحیه مناخه در حومه صنعا می گوید که توزیع کمک های بشردوستانه زیر نظر حوثی ها انجام می شود و حوثی ها نصف سبد غذایی او و خانواده هشت نفره اش را حذف کرده اند.
او افزود «شبه نظامیان نه از نظر قانونی و نه از لحاظ انسانی حق ندارند که پنجاه درصد سبد معیشت فقرا را حذف کنند. چرخ زندگی من و خانواده ام بدون این کمک ها نمی چرخد. البته سازمان های جهانی که این کمک ها را ارایه می کنند مقصر اصلی هستند چون این سازمان ها همواره مسئولیت توزیع کمک ها را به این شبه نظامیان واگذار می کنند».
گروهی از کاربران یمنی به تازگی عکس هایی در شبکه های اجتماعی منتشر کردند که نشان می دهد چطور عناصر شبه نظامیان حوثی بخش اعظم کمک هایی که قرار بود به گروه های نیازمند جامعه برسد را می فروشند.
بسته های روغن و برنج و گندم با آرم برنامه جهانی غذا از جمله مواد غذایی و کمک های بشردوستانه است که کودتاچیان نمی گذارند به دست چندین هزار خانواده فقیر برسد و در عوض این کمک ها در بازار سیاه به فروش می رسند.
سوپرمارکت داران و مغازه داران بسیاری در بخش های تحت کنترل شبه نظامیان علنا گفتند که مواد غذایی خارجی گوناگونی را از رهبران و سرپرستان و عناصر مسلح کودتاچیان به قیمت ارزان خریدند. گزارش های یمنی می گویند که این محصولات با قیمت بالا به مردم فروخته می شود.
منابع محلی در استان المحویت در ۱۱۱ کیلومتری غرب صنعا به «الشرق الاوسط» گفتند سران و سرپرستان   کمک های بشردوستانه که حوثی اند از اول ماه رمضان بیش از ۲ هزار و ۲۰۰ بسته غذایی ویژه فقیران و آوارگان را در روستاها و نواحی المحویت به جیب زده اند.
شبه نظامیان حوثی پس از دزدیدن این کمک های بشردوستانه بخشی از آن را به مغازه داران و تاجران در بازار سیاه می فروشند و بخشی از کمک ها را به خانواده های پیکارجویانشان در مناطق جنگی می دهند و این یکی از سیاست های گرسنگی دادن هدفمند فقیران و نیازمندان این استان است.
رهبران حوثی در المحویت پس از کودتا سال های سال است که بخش اعظم کمک های بشردوستانه را به جیب می زنند و بخش دیگر آن را به عناصر شبه نظامی و هوادارانشان می دهند و قسمتی از کمک ها را می فروشند. در این شرایط چیزی تقریبا به نیازمندان نمی رسد.
ساکنان روستاهای شهر الجبل در المحویت در گفتگو با «الشرق الاوسط» گله می کنند که شبه نظامیان حوثی برای نهمین بار متوالی بخشی از کمک های بشردوستانه که قرار بود به دست ساکنان این روستاها برسد را تصاحب کرده اند.‌ آنها گفتند که روغن پخت و پز به دستشان نرسیده چون حوثی ها بسته های روغن را مصادره کردند تا بعدا بفروشند.
موسسات بین المللی حاضر در یمن تهدید کرده بودند که کمک ها در بخش های تحت کنترل شبه نظامیان کاهش پیدا می کند و دولت کودتاچیان که در جامعه جهانی به رسمیت شناخته نشده پیشتر علنا گفت که کمک های بشردوستانه را غارت می کند. 
یکی از مقامات ارشد دولت کودتاچی حوثی در نامه به لیزا گراندی هماهنگ کننده پیشین امور انسانی سازمان ملل در یمن اعتراف کرد که این شبه نظامیان صدها تن از کمک های بشردوستانه را از یکی از انبارهای برنامه جهانی غذا در شهر حجه در شمال غرب صنعا دزدیده اند.
یحیی الحوثی برادر رهبر گروه شبه نظامی حوثی پیشتر گفت عبد المحسن الطاووس از مقامات ارشد حوثی ها و احمد حامد المعین مدیر یکی از دفترهای حوثی کمک های بشردوستانه موسسات بین المللی را غارت کردند.
وبسایت وزارت آموزش دولت کودتاچیان گفت برنامه جهانی غذا وابسته به سازمان ملل تاکید کرده که ۲ هزار و ۵۵۰ کیسه عدس از انبارهای این نهاد در ناحیه عبس در استان حجه ربوده شده است.
مرکز امداد و اقدامات بشردوستانه ملک سلمان در یمن پایان دسامبر پارسال گفت ۲۰ میلیون دلار به برنامه جهانی غذا در یمن کمک مالی کرده است.
برنامه جهانی غذا آن زمان گفت که با این کمک می تواند کمک های غذایی به شهروندان مبتلا به سوءتغذیه شدید تامین کند و باعث نجات جان آنها شود. این کمک ها در سه مرحله در ۲۰۲۳ توزیع خواهد شد.



چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
TT

چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)

منابع دیپلماتیک در بغداد به روزنامه «الشرق الاوسط» گفتند مقام‌های عراقی نگران کشیده شدن کشور به جنگ میان ایران و اسرائیل بودند و آن را «تهدیدی وجودی برای عراق» توصیف کردند که خطرناک‌تر از تهدید داعش بود؛ همان گروهی که زمانی یک‌سوم خاک کشور را اشغال کرده بود.

این منابع توضیح دادند:
«داعش یک پدیده بیگانه بود که در نهایت باید از بدن عراق به‌ویژه با توجه به حمایت منطقه‌ای و بین‌المللی از بغداد برای مقابله با آن طرد می‌شد. اما جنگ ایران و اسرائیل، وحدت عراق را تهدید می‌کرد.»

شرح تهدید وجودی از نگاه منابع دیپلماتیک:

همزمان با آغاز جنگ، بغداد پیام‌هایی از اسرائیل از طریق جمهوری آذربایجان و کانال‌های دیگر دریافت کرد. در این پیام‌ها آمده بود که اسرائیل در صورت حمله‌ای از خاک عراق، پاسخ‌هایی «سخت و دردناک» خواهد داد. اسرائیل مسئولیت هرگونه حمله از خاک عراق را متوجه دولت عراق دانسته بود.

آمریکا نیز از زبان توصیه‌آمیز قبلی عبور کرد و مستقیماً نسبت به عواقب وخیم حملات احتمالی گروه‌های وابسته به ایران هشدار داد.

مقام‌های عراقی نگران «سناریوی فاجعه» بودند. سناریویی که در آن، گروه‌های عراقی به اسرائیل حمله می‌کردند و اسرائیل نیز با موجی از ترورهای هدفمند مشابه آنچه علیه فرماندهان حزب‌الله لبنان و ژنرال‌ها و دانشمندان ایرانی در آغاز جنگ انجام داد، پاسخ می‌داد.

به گفته این منابع، اگر اسرائیل حملات دردناکی علیه این گروه‌ها انجام می‌داد، خشم در میان شیعیان عراق شعله‌ور می‌شد. این وضعیت ممکن بود مرجعیت شیعه را وادار به اتخاذ موضعی جدی کند و در نتیجه، بحران به شکل تقابل مستقیم شیعیان با اسرائیل درمی‌آمد.

این سناریو باعث شد نگرانی‌هایی شکل گیرد مبنی بر اینکه سایر گروه‌های عراقی، شیعیان را مسئول کشاندن کشور به جنگی بدانند که می‌شد از آن دوری کرد. در چنین شرایطی، احتمال بروز شکاف دوباره میان شیعیان و سنی‌ها و تهدید دوباره برای وحدت عراق وجود داشت.

خطر دیگر، موضع احتمالی کردها بود. این احتمال وجود داشت که کردها اعلام کنند دولت مرکزی فقط نماینده یک گروه است، کشور از جنگ‌ها خسته شده و اقلیم دیگر نمی‌خواهد خود را با بغداد درگیر کند؛ چراکه نزدیکی به بغداد، اقلیم را وارد جنگ‌هایی می‌کند که نمی‌خواهد در آن‌ها شرکت داشته باشد.

نقش دولت السودانی

دولت محمد شیاع السودانی با ترکیبی از قاطعیت و تدبیر عمل کرد. به گروه‌ها هشدار داد که تحمل هیچ تلاشی برای کشاندن کشور به جنگی که وحدتش را تهدید می‌کند، ندارد. همزمان، کانال‌های ارتباطی با قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی، به‌ویژه آمریکا، را باز نگه داشت.

موضع ایران و موازنه داخلی
دولت عراق از موضع تهران هم بهره برد. ایران نه‌تنها از گروه‌ها نخواست وارد جنگ شوند، بلکه آن‌ها را به خویشتنداری تشویق کرد. برخی معتقدند تهران نمی‌خواست پس از از دست دادن سوریه، روابطش با عراق را نیز قربانی کند.

عامل مهم دیگر، درک گروه‌ها از بزرگی جنگ بود. آن‌ها می‌دانستند این نبرد از توانشان فراتر است؛ به‌ویژه با توجه به شرایط حزب‌الله در لبنان و نفوذ اطلاعاتی اسرائیل درون ایران. اسرائیل نشان داده بود که اطلاعات دقیقی از گروه‌های دشمن دارد و با برتری تکنولوژیک خود، می‌تواند به اهدافش برسد.

سه حمله ناکام

با وجود فشارها، به گفته منابع دیپلماتیک، گروه‌های بی‌انضباط تلاش کردند سه حمله را طراحی و اجرا کنند؛ اما نیروهای امنیتی عراق توانستند پیش از اجرا آن‌ها را خنثی کنند.

منابع همچنین گفتند که ایران زخمی عمیق برداشت؛ چراکه اسرائیل جنگ را به خاک ایران کشاند و آمریکا را به هدف گرفتن تأسیسات هسته‌ای آن ترغیب کرد. به‌گفته این منابع، اگر ایران در پرونده هسته‌ای امتیاز ندهد، احتمال دور تازه‌ای از درگیری وجود دارد.