وزیر نفت باکستان به «الشرق الاوسط»: سرمایه‌گذاری سعودی در پالایشگاه «گوادر» بنیادهای اقتصادی ما را متحول می‌کند

تأکید کرد که دیدار شاهزاده محمد بن سلمان بر گسترش روابط میان ریاض و اسلام‌آباد می‌افزاید

وزیر نفت باکستان به «الشرق الاوسط»: سرمایه‌گذاری سعودی در پالایشگاه «گوادر» بنیادهای اقتصادی ما را متحول می‌کند
TT

وزیر نفت باکستان به «الشرق الاوسط»: سرمایه‌گذاری سعودی در پالایشگاه «گوادر» بنیادهای اقتصادی ما را متحول می‌کند

وزیر نفت باکستان به «الشرق الاوسط»: سرمایه‌گذاری سعودی در پالایشگاه «گوادر» بنیادهای اقتصادی ما را متحول می‌کند
* یادداشت‌های تفاهم امضا شده بسیاری از زمینه‌ها را شامل می‌شود… از جمله اکتشاف و پتروشیمی‌ها
* ۹۰درصد واردات نفتی پاکستان از سعودی است… حجم مبادلات تجاری ۲٫۵ میلیارد دلار است

غلام سرور خان وزیر نفت و منابع طبیعی پاکستان گفت، دیدار شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد و رئیس شورای وزیران و وزیر دفاع سعودی از کشورش، بر گسترش چند دهه روابط میان دوکشور خواهد افزود. او اشاره کرد که پاکستان به دنبال امضای یادداشت تفاهمی با سعودی برای ساخت پالایشگاه نفت در منطقه «گوادر» است.

سرور خان در گفت‌وگوی خود با «الشرق الاوسط» که از طریق ایمیل انجام شد، افزود پیش‌بینی می‌شود یادداشت‌های تفاهم بسیاری در زمینه‌های گوناگون به خصوص در بخش اکتشاف و پتروشیمی‌ها را پوشش دهد. او اشاره کرد، از نتایج این همکاری اقتصادی تقویت روابط اقتصادی میان دو کشوراست؛ «سعودی علاقه‌مند است در چهار بخش سرمایه‌گذاری کند: پالایشگاه نفت، پتروشیمی، انرژی تجدید پذیر و معدن».
سرور خان یادآور شد که طرح ساخت پالایشگاه نفت در منطقه «گوادر» نشان از اعتماد دولت سعودی دارد و موجب تغییر قواعد بازی اقتصادی در آینده خواهد شد. او توضیح داد بلند پروازی‌های بسیاری مرتبط به سرمایه‌گذاری سعودی در منطقه است و این گام به عنوان یکی از گام‌های مشارکت محسوب می‌شود که پاکستانی‌ها امیدوارند با سعودی‌ها شکل بگیرد.
این وزیر پاکستانی پیش‌بینی کرد کشورش به سرمایه‌گذاری‌هایی در زمینه نفت، انرژی و معدن دست یابد. همچنین سعودی به سرمایه‌گذاری در زمینه‌های صنعت و بخش‌های مالی و دیتا برسد. اوامیدوار است همکاری‌های بیشتری در همه زمینه‌های اقتصادی صورت بگیرد از جمله توسعه نیروی کار، تأسیس، آموزش، بهداشت، توان نظامی و غذا و کشاورزی و دیگر زمینه‌ها.
او یادآور شد پاکستان نفت و مشتقات آن را از سعودی وارد می‌کند و این ۹۰درصد واردات کشورش از ریاض را شامل می‌شود و حجم مبادلات تجاری میان دوکشور به ۲٫۵میلیارد دلار می‌رسد. او امیدوار است مشارکت شرکت‌های سعودی در نمایشگاه «تکسپو پاکستان» در آوریل ۲۰۱۹موجب تقویت تجاری میان دو کشور بشود.
متن گفت‌وگو:
 
* اهمیت سفر ماه فوریه کنونی شاهزاده محمدبن سلمان ولیعهد به پاکستان در چیست و مهم‌ترین مسائلی که ممکن است میان دو طرف در زمینه‌های مختلف بررسی بشوند کدامند؟
-سفر شاهزاده محمد بن سلمان زمانی صورت می‌گیرد که روابط دوکشور در نقطه مهمی قرار دارند و می‌توان گفت این دیدار به چند دهه رابطه طولانی میان دوکشور گسترش بیشتری می‌بخشد. پاکستان به امضای یادداشت تفاهمی میان اسلام‌آباد و ریاض برای ساخت پالایشگاه در منطقه گوادر امیدوار است.
 
* ارزیابی شما از روابط سعودی-پاکستان چیست و همکاری میان این دوطرف چه اهمیتی دارد؟
-روابط پاکستانی-سعودی به هیچ دیباچه‌ای نیاز ندارد. سعودی علاقه‌مند است در چهار بخش سرمایه‌گذاری کند؛ پالایشگاه نفت، پتروشیمی، انرژی تجدید پذیر و معدن. دو کشور از روابط برادرانه‌ای برخوردارند که دهه‌های طولانی ادامه داشته و در سطح انتظارات دو طرف رسیده. هنوز امیدواریم همکاری‌های بیشتری در همه زمینه‌های اقتصادی داشته باشیم از جمله توسعه نیروی کار، تأسیس و آموزش و بهداشت و خبره نظامی و غذا و کشاورزی و دیگر زمینه‌ها.
 
* سرمایه‌گذاری سعودی در منطقه «گوادر» پاکستان امید بخش چیست؟
-مسئله امیدوار کننده در سرمایه‌گذاری‌های سعودی در منطقه «گوادر» اینکه شامل همه نقاطی می‌شود که در «چشم‌انداز سعودی ۲۰۳۰» وجود دارد، برنامه‌ای که هدفش تنوع بخشیدن به صادرات سعودی است. چون سعودی تجارب چندین دهه‌ای در زمینه نفت و انرژی، بخش پتروشیمی زنده دارد که می‌تواند برای پاکستان و کل منطقه مفید باشد.
 
* طرح پالایشگاه نفت «گوادر» برای شما چه اهمیتی دارد؟
-این طرح عظیم نشان دهنده اعتماد سعودی به جایگاه جغرافیایی استراتژیک پاکستان در گذرگاه پاکستان-چین است که این توان را دارد که در آینده منطقه را به عامل تغییر دهنده قواعد بازی بدل کند. امیدهای زیادی به سرمایه‌گذاری سعودی در منطقه وجود دارد و این گام سعودی به عنوان یکی از گام‌های مشارکت محسوب می‌شود که پاکستانی‌ها امید آن دارند به سعودی و دیگر کشورهای خلیج به آن برسند.
 
* در این سفر انتظار می‌رود چه توافقاتی صورت بگیرد؟
-پیش‌بینی می‌کنیم که یادداشت‌های تفاهم زمینه‌های گوناگونی به خصوص در بخش اکتشاف و پتروشیمی‌ها را شامل بشود. این مشارکت اقتصادی می‌تواند روابط اقتصادی میان دو کشور دوست را تقویت کند.
 
* پیش‌بینی‌ها و چشم‌اندازهای همکاری در بخش‌های انرژی، صنعت، معدن از جمله پالایشگاه‌های نفت و پتروشیمی‌ها و انرژی تجدید پذیرمنابع کدامند؟
-آینده بزرگی برای همکاری میان دو کشور دوست وجود دارد. بلوچستان (بزرگ‌ترین اقلیم پاکستان) منطقه‌ای سرشار از معدن است و بسیاری از فرصت‌ها را دارد و گذرگاه اقتصادی پاکستان-چین، راه آینده پیش روی کشورهای شرق و آسیای میانه به حساب می‌آید.
 
* چه راهی برای افزایش صادرات دو کشور وجود دارد و مشوق‌های سرمایه‌گذاری سعودی و تسهیلاتی که پاکستان در اختیارشان قرار می‌دهد کدامند؟
-دولت مشوق‌های فراوانی به سرمایه‌گذاران خارجی در پاکستان تقدیم کرده از جمله دریچه فعالیت واحد، تسهیلات مالیاتی و کنترل کامل سهام. دولت بر بهبود طبقه‌بندی پاکستان در زمینه تعامل با سرمایه‌گذاران تلاش می‌کند. در این راه گام‌هایی برداشته از جمله، چندین منطقه آزاد در شرف تأسیس هستند و در برخی موارد شامل مجموعه‌ای از بخشودگی‌های مالیاتی به مدت پنج سال است. پاکستان از نیروی کار ماهر و غیر ماهر فراوانی برخوردار است و شبکه راه‌هایی برای تردد به تقریباً همه کشور مجاور دارد. علاوه براین «هیئت توسعه صادرات سعودی» دیداری در اتاق بازرگانی شهر جده با اعضای تعدادی از اتاق‌های بازرگانی پاکستان برای بررسی فرصت‌های صادراتی میان دو کشور برگزار کرد.
 
* سعودی قصد دارد پالایشگاه نفتی با هزینه ۱۰ میلیارد دلاری در بندر «گوادر» پاکستان در اقیانوس هند بسازد، نظرتان در این باره چیست؟
-این مسئله‌ای بسیار بزرگ محسوب می‌شود و برای دو طرف مفید خواهد بود؛ بندر به لطف موقعیت استراتژیکش، می‌تواند امتیاز هزینه‌های کم و سهولت انتقال محصولات پتروشیمی سعودی را به کشورهای شرق دور و آسیای میانه را داشته باشد. برای پاکستان این طرح می‌تواند سرمایه‌گذاری و فرصت‌های شغلی زیادی ایجاد کند.
 
* آینده برای پاکستان و سعودی براساس «چشم‌انداز۲۰۳۰» به خصوص شهر «نیوم» چه دستآوردی می‌تواند داشته باشد؟
- «چشم‌انداز سعودی ۲۰۳۰» صفحه جدیدی در تاریخ سعودی خواهد گشود. این طرح نیازمند سرمایه‌گذاری‌های سنگین و نیروی کار فراوان است. پاکستان امیدوار است بتواند در زمینه تأمین نیروی انسانی مجرب مورد نیاز طرح با سعودی مشارکت کند. همچنین پاکستان مخزنی از تجربیات در بخش بانکداری، تکنولوژی اطلاعات مهندسی و فنی برخوردار است…
 
* دربارهٔ آینده مشارکت‌های سرمایه‌گذاری میان دو کشور چه پیش‌بینی می‌کنید؟
-سرمایه‌گذاری مشترک به لطف مبادله مستمر هیئت‌ها افزایش می‌یابد خواه در میان شرکت‌های بخش خصوصی یا دولتی. انتظار می‌رود پاکستان به سرمایه‌گذاری‌هایی در بخش نفت و انرژی و معدن برسد همچنانکه سعودی انتظار دارد به سرمایه‌گذاری در بخش صنایع و دو بخش مالی و تکنولوژی دیتا برسد.


اقتصاد بدون نفت سعودی خوش درخشید؛ سهم ۵۴٪ فعالیت های متنوع از تولید ناخالص داخلی


پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
TT

اقتصاد بدون نفت سعودی خوش درخشید؛ سهم ۵۴٪ فعالیت های متنوع از تولید ناخالص داخلی


پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)

فعالیت های غیر نفتی سعودی نقش کلیدی در اقتصاد این کشور در راستای تنوع منابع درآمد و کاهش وابستگی به نفت دارد. در این میان اقدامات دولت مثل وضع قوانین و ضوابط برای فعالیت های غیر نفتی به رونق گرفتن بخش غیر نفتی کمک کرده و سهم بخش غیر نفتی از تولید ناخالص داخلی در سال گذشته بیش از ۵۴ درصد بوده است.
دولت سعودی که درهای این کشور را به روی دنیا باز کرد قوانین و مقررات دیجیتالی متنوعی برای تامین نیازمندی های سرمایه گذاران وضع نمود و وضع سرمایه گذاری در کشور را جذاب کرد. هدف اصلی دست یابی به اهداف اصلی یعنی قطع وابستگی کشور به درآمدهای نفتی است.
کارشناسان اقتصادی تاکید می کنند که اصلاحات اقتصادی اخیر بستر خوبی برای بخش خصوصی و داخلی و بین المللی ایجاد کرده است.

برنامه های نوید بخش

دکتر محمد مکنی استاد مدیریت مالی و سرمایه گذاری دانشگاه اسلامی امام محمد بن سعود در گفتگو با «الشرق الاوسط» به بخش غیر نفتی پررونق که مورد توجه دولت است اشاره می کند و گفت «حجم سرمایه گذاری و پیشرفت در بخش هایی مثل گردشگری و سرگرمی و ورزش پرشتاب و کلان است. استراتژی ملی صنایع در حال متحول کردن ۱۳ بخش مثل خودرو و ماشین آلات برقی و تجهیزات نظامی است که در افزایش رشد ناخالص غیر نفتی سهیم هستند».
سازمان آمار سعودی در گزارش تازه خود گفت تولید ناخالص داخلی غیر نفتی در سه ماه اول سال جاری رشد بیش از ۴ درصدی داشته و پیش بینی می شود که این رشد همچنان افزایش پیدا کند. نرخ بومی سازی در بخش هایی مثل صنایع نظامی به حدود ده درصد و دارو سازی به حدود ۴۰ درصد رسیده و صادرات غیر نفتی افزایش قابل ملاحظه دارد.
مکنی خاطر نشان کرد که چالش های ژئوپلیتیکی در پرتو جنگ تجاری آمریکا و چین شاید باعث کاهش فعالیت های غیر نفتی به خصوص در بخش صنعتی شود. شاخص مدیران خرید بانک ریاض در ماه مه ۵۵.۸ واحد افزایش یافته و این بیانگر بهبود چشمگیر کسب و کارهاست.
مکنی توضیح داد که تصور می شود همه زیر شاخه ها مثل سفارشات و صادرات جدید نیز بهبود پیدا کردند.

زیر ساختارها

از سوی دیگر فدوی البواردی پژوهشگر اقتصادی و مشاور فنی به «الشرق الاوسط» گفت «سرمایه گذاری داخلی در زیرساختارها نقش کلیدی در توسعه بخش های غیر نفتی دارد که شامل توسعه شهرهای صنعتی و مناطق لجستیکی و زیرساختارهای دیجیتالی برای جذب سرمایه گذاری می شود. این سرمایه گذاری ها در افزایش تنوع سازی در بخش هایی مثل گردشگری و تکنولوژی و انرژی های تجدید پذیر و خدمات سلامت و آموزشی سهیم هستند که در نهایت درآمدهای غیر نفتی را افزایش می دهند».
افزون بر این، دولت سعودی با بهبود فضای کسب و کارها و ایجاد تسهیلات برای سرمایه گذاران و تقویت ابتکارعمل های کارآفرینی دست به توسعه بخش غیر نفتی خصوصی می زند.
فدوی البواردی اضافه کرد تحول دیجیتالی و فناوری از جمله ابزارهای مهم در راستای بهبود کارآرایی و افزایش نوآوری هستند. دولت مقررات و سیاست های تشویقی نیز وضع کرده و قوانین و ضوابط مشوق بیشتری مثل قانون شرکت های تجاری و سیستم های حمایت از سرمایه گذاران برای تشویق فعالیت های غیر نفتی صادر خواهند شد.

ابتکار و کارآفرینی

فدوی البواردی بر لزوم ساده کردن اقدامات و ارایه مشوق های مالیاتی و اهمیت افزایش همکاری بین بخش های دولتی و خصوصی برای تامین مالی پروژه های زیرساختی و توسعه صنعتی و دست یابی به یکپارچگی در اجرای ابتکار عمل ها تاکید کرد.
افزایش سرمایه گذاری در بخش های آموزشی و مهارت آموزی برای توسعه مهارت های نیروی های انسانی سعودی نیز همگام با رونق بخش غیر نفتی دنبال می شود. تشویق ابتکار و کارآفرینی با برنامه حمایت استارت آپ ها و تامین مالی و هدایت فنی در کانون تلاش دولت سعودی هستند.
فدوی البواردی پیش بینی می کند که تلاش های تنوع سازی همچنان باعث نتایج قابل ملاحظه می شود. افزایش سهم بخش غیر نفتی از تولید ناخالص داخلی به خصوص بخش های گردشگری و سرگرمی و تکنولوژی و منابع تجدید پذیر در کنار ادامه اصلاحات و بهبود کسب و کارها از جمله برنامه های دیگر دولت سعودی است.