ادامه لغو محدودیت های کرونا در اروپا؛ دو میلیون مبتلا در آمریکای لاتین

ادامه لغو محدودیت های کرونا در اروپا؛ دو میلیون مبتلا در آمریکای لاتین
TT

ادامه لغو محدودیت های کرونا در اروپا؛ دو میلیون مبتلا در آمریکای لاتین

ادامه لغو محدودیت های کرونا در اروپا؛ دو میلیون مبتلا در آمریکای لاتین

لغو محدودیت های کرونا در اروپا ادامه دارد. آمار مرگ و میر و شیوع کرونا در اروپا بیشتر از مناطق دیگر جهان است. مرزهای اسپانیا از روز یکشنبه (۲۱ ژوئن) به روی اروپایی ها بازگشایی می شود. تعداد مبتلایان در کشورهای آمریکای لاتین از مرز دو میلیون نفر گذشت. چین در حال آزمایش گسترده در مقیاس بالا برای کنترل شیوع کرونا در پکن است.
دستکم چهارصد و شصت و چهار هزار و ۴۲۳ نفر در کشورهای جهان بر اثر کرونا درگذشتند و بیش از هشت میلیون و ۸۰۰ هزار نفر مبتلا شده اند. آمار بهبودیافتگان بیش از چهار میلیون نفر گزارش شده است.
فرانس پرس با استناد به آمار رسمی کشورها این ارقام را منتشر کرده است. شیوع کرونا در چین رسما از ماه دسامبر شروع شد.
اسپانیا یکی از بدترین کشورها از نظر میزان مرگ و میر کرونا است. ۲۸ هزار و ۳۲۲ نفر در این کشور جان باختند. وضعیت فوق العاده در اسپانیا که از ۱۴ مارس اعلام شد لغو و مرزهای زمینی اسپانیا و فرانسه از شامگاه شنبه (۲۱ ژوئن) بازگشایی شدند. مرزهای زمینی بین اسپانیا و پرتغال از اول جولای باز می شوند.
بنادر و فرودگاه های اسپانیا به روی اروپایی ها باز و قرنطینه ۱۴ روزه برای شهروندان اروپایی برداشته شد. دولت اسپانیا اعلام کرد که توجه به پروتکل های بهداشتی همچون استفاده از دستگاه های تب سنج در مرزها و استفاده از ماسک برای پوشاندن صورت الزامی است. مرزهای اسپانیا از اول جولای به روی همه کشورها باز می شود.
دولت اسپانیا به مردم کشور اجازه تردد بین شهری برای بازدید قوم و خویشان و دوستانشان داده است. لورا گارسیا ۲۳ ساله و فیزیوتراپیست اهل اسپانیا است. گارسیا به فرانس پرس گفت که او از مادرید سوار قطار می شود و به دیدار نامزدش در بارسلونا می رود. لورا سه ماه نامزدش را ندیده است. او افزود «بلیت اول صبح گرفتم تا هر چه سریع تر برسم».
کاهش محدودیت ها در حالیست که ویروس کرونا هنوز مهار نشده است. کشورهای آمریکای لاتین و حوزه کارائیب اکنون به کانون شیوع ویروس تبدیل شده اند و روز شنبه (۲۰ ژوئن)‌ تعداد مبتلایان در آنجا از مرز دو میلیون نفر عبور کرد. کشورهای آمریکای لاتین و حوزه کارائیب از لحاظ شیوع و مرگ و میر کرونا پس از آمریکا و کانادا (بیش از دو میلیون و ۳۰۰ هزار مبتلا که عمدتا در آمریکا هستند) و اروپا (بیش از دو میلیون و ۵۰۰ هزار مبتلا) قرار دارند.
بیش از نیمی از موارد ابتلای اروپا در روسیه و انگلیس و اسپانیا و ایتالیا گزارش شده است.
تعداد مبتلایان در آسیا و خاورمیانه و آفریقا و اقیانوسیه کمتر از یک میلیون نفر است. به گزارش خبرگزاری رسمی چین تعداد مبتلایان در این کشور از هفته گذشته به این سو جهش داشته است. بیش از ۲۲۰ مورد جدید از جمله ۲۲ نفر در پکین در روز یکشنبه (۲۱ ژوئن) گزارش شده است. دولت چین در حال انجام آزمایش گسترده در مقیاس بزرگ است. بنا به این خبرگزاری دو هزار مرکز تست تشخیص کرونا از دو میلیون و ۳۰۰ هزار نفر آزمایش گرفته اند. دولت چین در نظر دارد کمپین ملی برای تست و بررسی مواد غذایی وارداتی آغاز کند.
نصف تعداد مبتلایان آمریکای لاتین در برزیل شناسایی شده اند. بنا به آمارها برزیل پس از آمریکا دومین کشور از لحاظ شیوع و مرگ و میر کرونا در جهان است. تعداد مبتلایان در برزیل در روز شنبه (۲۰ ژوئن) از مرز یک میلیون نفر عبور کرد و آمار مرگ و میر در آستانه ۵۰ هزار نفر گزارش شده است.
پرو وارد سیزدهمین هفته قرنطینه سراسری شده است. آمار رسمی پرو در روز شنبه (۲۰ ژوئن) از ابتلای ۲۵۰ هزار نفر حکایت دارد. از این مجموع هفت هزار و ۸۶۱ نفر جان باختند. آمار مرگ و میر در شیلی و مکزیک تا روز جمعه (۱۹ ژوئن) به ترتیب بیش از هفت هزار نفر و بیش از بیست هزار نفر اعلام شده است.
حدود ۱۲۰ هزار نفر در آمریکا جان باختند و بیش از دو میلیون و ۲۰۰ هزار نفر مبتلا شده اند. دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا روز شنبه (۲۰ ژوئن) گفت که از مسئولان خواسته تا تست های کرونا را کاهش دهند چون این آزمایش ها منجر به شناسایی مبتلایان بیشتری می شود. دونالد ترامپ همایش انتخاباتی اش را از سرگرفت.
یک مقام کاخ سفید که نخواست نامش فاش شود به فرانس پرس گفت «رییس جمهور قطعا به شوخی پوشش خبری رسانه ها را مضحک و سخیف توصیف کرده است».
اظهارات ترامپ در اولین همایش انتخابی پس از برداشت محدودیت های قرنطینه در شهر تولسا در ایالت اوکلاهاما مطرح شد. این همایش در یک سالن سرپوشیده که بر خلاف انتظار چندان شلوغ نبود سخنرانی کرد. چند ساعت پیش از برگزاری همایش معلوم شد شش نفر از اعضای کمپین انتخابی ترامپ کرونا گرفته اند و قرنطینه شدند.
حضار در این تجمع که عده ای کمی از آنها ماسک زده بودند تعهد کتبی دادند که اگر به خاطر شرکت در این همایش به کرونا مبتلا شوند علیه هیچ کس شکایت نخواهند کرد.
شتاب شیوع ویروس در نیویورک و شمال شرق آمریکا کند شده اما در مناطق دیگر آمریکا همچنان در حال گسترش است. شیوع کرونا در ایالت اوکلاهاما در جنوب آمریکا تقریبا پایین بوده اما حالا کرونا در اینجا هم شتاب گرفته است.
از سوی دیگر، ایران روز شنبه (۲۰ ژوئن) از تایید بیش از صد مورد مرگ و بیش از دو هزار مورد ابتلا طی یک شبانه روز خبر داد. دولت ایران برای پنجمین ماه متوالی برای مهار کرونا تلاش می کند.
تعداد مبتلایان در مراکش با افزایش بی سابقه ای همراه بود. بیشترین آمار روزانه مبتلایان در مراکش در روز شنبه ثبت شد. ۵۳۹ نفر شنبه به تعداد مبتلایان مراکش اضافه شدند. اولین مورد ابتلا در مراکش در اوایل مارس گزارش شد. دولت مراکش یک بیمارستان صحرایی هفتصد تخته برای مبتلایان در اقلیم قنیطره ساخته است. این در حالیست که یک کانون شیوع کرونا در کارخانه فرآوری توت فرنگی در قنیطره شناسایی شد.
رباط روز جمعه (۱۹ ژوئن) کاهش محدودیت های قرنطینه را آغاز کرد. دولت مراکش از نیمه مارس مقررات قرنطینه اعلام کرد. اما با این حال شرایط فوق العاده کرونا تا ۱۰ جولای در سراسر کشور باقی می ماند.

 



آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
TT

آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پاکستان روز چهارشنبه اعلام کرد که «اخبار اطلاعاتی موثقی» دریافت کرده که نشان می‌دهد هند قصد دارد به‌زودی حمله‌ای نظامی انجام دهد. پاکستان هشدار داد که در صورت وقوع این حمله پاسخ قاطعی خواهد داد. این خبر در حالی منتشر می‌شود که نگرانی‌ها درباره‌ی تشدید تنش میان دو کشور به‌دنبال حمله‌ای که منجر به کشته شدن ۲۶ نفر در کشمیر شد، رو به افزایش است.

روابط میان این دو همسایه‌ی مجهز به سلاح هسته‌ای پس از آن رو به وخامت گذاشت که دهلی‌نو، اسلام‌آباد را مسئول حمله‌ی هفته‌ی گذشته در پاهالگام در بخش هندی کشمیر دانست؛ حمله‌ای که مرگبارترین حمله به غیرنظامیان در این منطقه در ۲۵ سال گذشته بوده است. یک منبع ارشد دولتی به خبرگزاری فرانسه گفت که نخست‌وزیر هند، نارندرا مودی، در جلسه‌ای غیرعلنی در روز سه‌شنبه «اختیارات کامل» را به ارتش برای واکنش به این حمله داده است.

دولت پاکستان هرگونه دخالت در حمله‌ی کشمیر را رد کرد. عطاءالله طارر، وزیر اطلاعات پاکستان، در بیانیه‌ای که بامداد چهارشنبه منتشر شد، گفت: «هرگونه اقدام تهاجمی با پاسخ قاطع مواجه خواهد شد.» او افزود: «پاکستان اطلاعات اطلاعاتی موثقی در اختیار دارد که نشان می‌دهد هند ظرف ۲۴ تا ۳۶ ساعت آینده با استفاده از حادثه‌ی پاهالگام، که بهانه‌ای بی‌اساس است، قصد دارد حمله‌ی نظامی انجام دهد.» با این حال، اسحاق دار، وزیر امور خارجه‌ی پاکستان، تأکید کرد که کشورش آغازگر هیچ حمله‌ای نخواهد بود.

سران چند کشور جهان نگرانی عمیق خود را ابراز کرده و از این دو همسایه که در گذشته چندین جنگ با یکدیگر داشته‌اند، خواستند که خویشتنداری نشان دهند. منطقه‌ی کشمیر با جمعیتی حدود ۱۵ میلیون نفر که اکثراً مسلمان هستند، میان پاکستان و هند تقسیم شده، ولی هر دو کشور کل این منطقه را متعلق به خود می‌دانند.

حدود ۱.۵ میلیون نفر در نزدیکی خط آتش‌بس در سمت پاکستانی مرز زندگی می‌کنند. بسیاری از ساکنان این مناطق، در حال آماده‌سازی پناهگاه‌های زیرزمینی ساده با دیوارهای گِلی تقویت‌شده با بتن هستند. محمد جوید، مردی ۴۲ ساله در روستای چاکوتی، به خبرگزاری فرانسه گفت: «در حال تمیز کردن پناهگاه هستیم تا اگر دشمن ناگهان حمله کرد، غافلگیر نشویم و بتوانیم جان بچه‌هایمان را نجات دهیم.»

تبادل آتش
ارتش هند روز چهارشنبه اعلام کرد که برای ششمین شب متوالی با نیروهای پاکستانی در امتداد خط آتش‌بس تبادل آتش داشته است. این منطقه‌ی به‌شدت نظامی‌شده دارای پایگاه‌هایی در ارتفاعات بالای کوه‌های هیمالیا بوده و مرز واقعی کشمیر محسوب می‌شود. یک منبع امنیتی پاکستانی نیز به خبرگزاری فرانسه گفت که روز سه‌شنبه دو پهپاد را که به حریم هوایی پاکستان وارد شده بودند، ساقط کرده‌اند.

تنش‌ها در هفته‌ی پس از حمله‌ی پاهالگام از جمله رد و بدل شدن اتهامات، اقدامات دیپلماتیک، اخراج اتباع کشور مقابل و بستن گذرگاه‌های مرزی به‌سرعت بالا گرفته است.

بالگرد نظامی هند بر فراز آسمان سریناگر در منطقه جامو و کشمیر هند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

مودی هفته‌ی گذشته وعده داد که عاملان این حمله و پشتیبانان آن‌ها را تحت تعقیب قرار خواهد داد. او پنج‌شنبه گفت: «به همه‌ی جهان می‌گویم: هند هویت هر تروریست و حامی‌اش را شناسایی خواهد کرد، آن‌ها را تعقیب و مجازات خواهد کرد... حتی اگر تا دوردست‌ترین نقاط زمین بروند، تعقیب‌شان می‌کنیم.»

این اظهارات نگرانی‌ها را درباره‌ی تشدید تنش نظامی بیشتر کرده است.

وزارت امور خارجه‌ی آمریکا اعلام کرد که وزیر مارکو روبیو به‌زودی با همتایان پاکستانی و هندی خود تماس خواهد گرفت تا آن‌ها را به «عدم تشدید وضعیت» ترغیب کند.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز سه‌شنبه با شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، و سوپرامانیام جایشانکار، وزیر خارجه‌ی هند، تماس گرفت و طبق گفته‌ی سخنگوی او، آمادگی خود را برای «میانجی‌گری جهت کاهش تنش» اعلام کرد. دفتر نخست‌وزیر پاکستان بعداً اعلام کرد که شهباز شریف از گوترش خواسته «هند را به خویشتنداری ترغیب کند» و تأکید کرده که در صورت اقدام نسنجیده‌ی هند، پاکستان از «حاکمیت و تمامیت ارضی‌اش با تمام قوا دفاع خواهد کرد».

پوسترهای افراد تحت تعقیب
هند و پاکستان از زمان استقلال از حکومت بریتانیا در سال ۱۹۴۷ بر سر منطقه‌ی کشمیر با یکدیگر مناقشه دارند؛ زمانی که مرزها خانواده‌هایی را از هم جدا کرد که نسل‌ها در کنار هم زندگی می‌کردند. در بخش تحت کنترل هند، شورشیان از سال ۱۹۸۹ برای استقلال یا پیوستن به پاکستان دست به قیام زده‌اند.

گشت‌های ارتش هند در حال حرکت به سمت هاباتنار در منطقه انانتناگ در جنوب کشمیر – ۲۹ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پلیس هند پوسترهایی از سه مرد منتشر کرده که به اتهام اجرای حمله‌ی کشمیر تحت تعقیب‌اند. دو نفر از آن‌ها پاکستانی و یک نفر هندی است. هند می‌گوید آن‌ها اعضای گروه «لشکر طیبه» هستند؛ گروهی که مقرش در پاکستان است و سازمان ملل آن را یک گروه تروریستی معرفی کرده است. همچنین برای اطلاعاتی که منجر به دستگیری هر یک از آن‌ها شود، پاداشی معادل دو میلیون روپیه (حدود ۲۳۵۰۰ دلار) در نظر گرفته شده و عملیات گسترده‌ای برای بازداشت افراد مشکوک به ارتباط با این گروه آغاز شده است.

در آخرین مورد از تشدید تنش‌ها در کشمیر، در حمله‌ی پولواما در سال ۲۰۱۹ در منطقه‌ی تحت کنترل هند، یک بمب‌گذار انتحاری با خودرو به کاروان نیروهای امنیتی حمله کرد که منجر به کشته شدن ۴۰ نفر و زخمی شدن ۳۵ تن شد. کمتر از دو هفته بعد، جنگنده‌های هندی حملاتی هوایی به خاک پاکستان انجام دادند.