وخامت پرشتاب اوضاع لبنان در سایه دولت دیاب

بحران اقتصادی همبستگی و تبادل خدمات مردمی را افزایش داد

وخامت پرشتاب اوضاع لبنان در سایه دولت دیاب
TT

وخامت پرشتاب اوضاع لبنان در سایه دولت دیاب

وخامت پرشتاب اوضاع لبنان در سایه دولت دیاب

از اواخر سال گذشته و با توجه به وخیم تر شدن اوضاع اقتصادی و عدم توانایی نیروهای سیاسی برای مداخله سریع، لبنانی‌ها سعی در یافتن راه حل‌های جایگزین براساس همبستگی اجتماعی کردند تا به آنها در تحمل بحران‌های پی در پی کمک کنند.
اما با تسریع بحران‌ها، نرخ ارز دلار به میزان قابل توجهی افزایش یافت و تعداد کسانی که شغل خود را از دست داده‌اند نیز به موازات آن افزایش یافت، حتی ابتکارات مردمی و راه حل‌های جایگزین نیز برای ادامه کارساز نبود و برخی از آنها به امید دوام آوردن حتی به مدت یک هفته دیگر به تهاتر یا معامله پایاپای وسایل خود در ازای نیازهای فوری متوسل شدند.
جاد شعبان استاد اقتصاد دانشگاه دانشگاه آمریکایی بیروت، در مصاحبه با «الشرق الاوسط» وضعیت کنونی لبنان را «تجربه سخت‌ترین بحران‌ها همزمان با جمع شدن بیکاری و تورم در آن واحد» توصیف می‌کند.
«لبنان یقایض / لبنان تهاتر می‌کند» نام گروهی است که اخیراً در «فیس بوک» ایجاد شده‌است، که ایده آن مبادله کالاها و خدمات است و توانسته‌است علاوه بر بازدید روزانه بیش از ۷ هزار کاربر در یک روز، بیش از ۱۳ هزار عضو در یک هفته آن را دنبال کنند.
اعضای این گروه کالاهای موجود در خانه خود که مورد نیاز نیستند را عرضه می‌کنند و در ازای آن دیگر موارد فوری تر و مورد نیاز را تقاضا می‌کنند. با این حال، نکته قابل توجه این بود که بسیاری از مردم در ازای پوشک نوزاد و شیر کودک یا حتی یک بطری روغن، از لباس و کفش خود می‌گذرند، مسئله ای که می‌تواند وضعیت بغرنج برخی از لبنانی‌ها را نشان دهد.
شعبان همچنین اظهار کرد: رسیدن به مرحله معامله کالا در قبال غذا و نیازهای ضروری به معنای بازگشت به دو هزار سال پیش و این یکی از نشانه‌های سقوط کامل اقتصاد ملی است، همچنین آخرین سلاح برای مردم و وسیله ای برای ایستادگی موقت است.
حسن حسنة مدیر گروه «لبنان یقایض» ادعایی ندارد که یک راه حل اقتصادی ارائه داده‌است، اما او در تلاش است تا یک وسیله در دسترس برای غلبه بر بحران اقتصادی پیدا کند و به مردم کمک کند تا حد توان زنده بمانند.
حسنة در گفتگو با الشرق الاوسط توضیح داد که وی سال گذشته با گروهی برای حمایت از افراد و جمع‌آوری کمک‌های مالی مشغول به کار بوده‌است، اما پس از پایان یافتن کمک‌های غیرنقدی، نقدی و نقدینگی، ضرورت داد و ستد کالا در مقابل نیازهای متقاضی مطرح شد. وی توضیح داد که اصل داد و ستد کالا در سراسر این صفحه محدود به کالاها نیست، بلکه این خدمات همچون ساخت درب برای یک آرایشگر توسط یک نجاری در ازای اصلاح موی سر بچه‌های نجار را نیز شامل می‌شود.
در حالی که حسنه تأکید می‌کند که این صفحه یک صفحه برای گدایی و به دنبال سود نیست، اما ممکن است که افراد به مرحله ای برسند که در آن چیزی که با آن معامله کنند را نداشته باشند، به خصوص وقتی می‌بینیم که برخی از آنها در ازای امید به دست آوردن نیازهای فوری تر یا غذا است، اقدام به عرضه دارایی‌ها و وسائل شخصی خود کرده‌اند.



آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
TT

آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پاکستان روز چهارشنبه اعلام کرد که «اخبار اطلاعاتی موثقی» دریافت کرده که نشان می‌دهد هند قصد دارد به‌زودی حمله‌ای نظامی انجام دهد. پاکستان هشدار داد که در صورت وقوع این حمله پاسخ قاطعی خواهد داد. این خبر در حالی منتشر می‌شود که نگرانی‌ها درباره‌ی تشدید تنش میان دو کشور به‌دنبال حمله‌ای که منجر به کشته شدن ۲۶ نفر در کشمیر شد، رو به افزایش است.

روابط میان این دو همسایه‌ی مجهز به سلاح هسته‌ای پس از آن رو به وخامت گذاشت که دهلی‌نو، اسلام‌آباد را مسئول حمله‌ی هفته‌ی گذشته در پاهالگام در بخش هندی کشمیر دانست؛ حمله‌ای که مرگبارترین حمله به غیرنظامیان در این منطقه در ۲۵ سال گذشته بوده است. یک منبع ارشد دولتی به خبرگزاری فرانسه گفت که نخست‌وزیر هند، نارندرا مودی، در جلسه‌ای غیرعلنی در روز سه‌شنبه «اختیارات کامل» را به ارتش برای واکنش به این حمله داده است.

دولت پاکستان هرگونه دخالت در حمله‌ی کشمیر را رد کرد. عطاءالله طارر، وزیر اطلاعات پاکستان، در بیانیه‌ای که بامداد چهارشنبه منتشر شد، گفت: «هرگونه اقدام تهاجمی با پاسخ قاطع مواجه خواهد شد.» او افزود: «پاکستان اطلاعات اطلاعاتی موثقی در اختیار دارد که نشان می‌دهد هند ظرف ۲۴ تا ۳۶ ساعت آینده با استفاده از حادثه‌ی پاهالگام، که بهانه‌ای بی‌اساس است، قصد دارد حمله‌ی نظامی انجام دهد.» با این حال، اسحاق دار، وزیر امور خارجه‌ی پاکستان، تأکید کرد که کشورش آغازگر هیچ حمله‌ای نخواهد بود.

سران چند کشور جهان نگرانی عمیق خود را ابراز کرده و از این دو همسایه که در گذشته چندین جنگ با یکدیگر داشته‌اند، خواستند که خویشتنداری نشان دهند. منطقه‌ی کشمیر با جمعیتی حدود ۱۵ میلیون نفر که اکثراً مسلمان هستند، میان پاکستان و هند تقسیم شده، ولی هر دو کشور کل این منطقه را متعلق به خود می‌دانند.

حدود ۱.۵ میلیون نفر در نزدیکی خط آتش‌بس در سمت پاکستانی مرز زندگی می‌کنند. بسیاری از ساکنان این مناطق، در حال آماده‌سازی پناهگاه‌های زیرزمینی ساده با دیوارهای گِلی تقویت‌شده با بتن هستند. محمد جوید، مردی ۴۲ ساله در روستای چاکوتی، به خبرگزاری فرانسه گفت: «در حال تمیز کردن پناهگاه هستیم تا اگر دشمن ناگهان حمله کرد، غافلگیر نشویم و بتوانیم جان بچه‌هایمان را نجات دهیم.»

تبادل آتش
ارتش هند روز چهارشنبه اعلام کرد که برای ششمین شب متوالی با نیروهای پاکستانی در امتداد خط آتش‌بس تبادل آتش داشته است. این منطقه‌ی به‌شدت نظامی‌شده دارای پایگاه‌هایی در ارتفاعات بالای کوه‌های هیمالیا بوده و مرز واقعی کشمیر محسوب می‌شود. یک منبع امنیتی پاکستانی نیز به خبرگزاری فرانسه گفت که روز سه‌شنبه دو پهپاد را که به حریم هوایی پاکستان وارد شده بودند، ساقط کرده‌اند.

تنش‌ها در هفته‌ی پس از حمله‌ی پاهالگام از جمله رد و بدل شدن اتهامات، اقدامات دیپلماتیک، اخراج اتباع کشور مقابل و بستن گذرگاه‌های مرزی به‌سرعت بالا گرفته است.

بالگرد نظامی هند بر فراز آسمان سریناگر در منطقه جامو و کشمیر هند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

مودی هفته‌ی گذشته وعده داد که عاملان این حمله و پشتیبانان آن‌ها را تحت تعقیب قرار خواهد داد. او پنج‌شنبه گفت: «به همه‌ی جهان می‌گویم: هند هویت هر تروریست و حامی‌اش را شناسایی خواهد کرد، آن‌ها را تعقیب و مجازات خواهد کرد... حتی اگر تا دوردست‌ترین نقاط زمین بروند، تعقیب‌شان می‌کنیم.»

این اظهارات نگرانی‌ها را درباره‌ی تشدید تنش نظامی بیشتر کرده است.

وزارت امور خارجه‌ی آمریکا اعلام کرد که وزیر مارکو روبیو به‌زودی با همتایان پاکستانی و هندی خود تماس خواهد گرفت تا آن‌ها را به «عدم تشدید وضعیت» ترغیب کند.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز سه‌شنبه با شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، و سوپرامانیام جایشانکار، وزیر خارجه‌ی هند، تماس گرفت و طبق گفته‌ی سخنگوی او، آمادگی خود را برای «میانجی‌گری جهت کاهش تنش» اعلام کرد. دفتر نخست‌وزیر پاکستان بعداً اعلام کرد که شهباز شریف از گوترش خواسته «هند را به خویشتنداری ترغیب کند» و تأکید کرده که در صورت اقدام نسنجیده‌ی هند، پاکستان از «حاکمیت و تمامیت ارضی‌اش با تمام قوا دفاع خواهد کرد».

پوسترهای افراد تحت تعقیب
هند و پاکستان از زمان استقلال از حکومت بریتانیا در سال ۱۹۴۷ بر سر منطقه‌ی کشمیر با یکدیگر مناقشه دارند؛ زمانی که مرزها خانواده‌هایی را از هم جدا کرد که نسل‌ها در کنار هم زندگی می‌کردند. در بخش تحت کنترل هند، شورشیان از سال ۱۹۸۹ برای استقلال یا پیوستن به پاکستان دست به قیام زده‌اند.

گشت‌های ارتش هند در حال حرکت به سمت هاباتنار در منطقه انانتناگ در جنوب کشمیر – ۲۹ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پلیس هند پوسترهایی از سه مرد منتشر کرده که به اتهام اجرای حمله‌ی کشمیر تحت تعقیب‌اند. دو نفر از آن‌ها پاکستانی و یک نفر هندی است. هند می‌گوید آن‌ها اعضای گروه «لشکر طیبه» هستند؛ گروهی که مقرش در پاکستان است و سازمان ملل آن را یک گروه تروریستی معرفی کرده است. همچنین برای اطلاعاتی که منجر به دستگیری هر یک از آن‌ها شود، پاداشی معادل دو میلیون روپیه (حدود ۲۳۵۰۰ دلار) در نظر گرفته شده و عملیات گسترده‌ای برای بازداشت افراد مشکوک به ارتباط با این گروه آغاز شده است.

در آخرین مورد از تشدید تنش‌ها در کشمیر، در حمله‌ی پولواما در سال ۲۰۱۹ در منطقه‌ی تحت کنترل هند، یک بمب‌گذار انتحاری با خودرو به کاروان نیروهای امنیتی حمله کرد که منجر به کشته شدن ۴۰ نفر و زخمی شدن ۳۵ تن شد. کمتر از دو هفته بعد، جنگنده‌های هندی حملاتی هوایی به خاک پاکستان انجام دادند.


فرستاده ترامپ: واشنگتن هیچ توافقی را به اوکراین «تحمیل» نخواهد کرد

مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
TT

فرستاده ترامپ: واشنگتن هیچ توافقی را به اوکراین «تحمیل» نخواهد کرد

مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵

 

کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا در امور اوکراین، روز دوشنبه تأکید کرد که واشنگتن از کی‌یف نخواهد خواست هیچ توافقی را که رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، برای پایان دادن به جنگ با روسیه مذاکره می‌کند، بپذیرد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، کیلگ قرار است روز چهارشنبه وارد اوکراین شود و در جریان یک سفر سه‌روزه با ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، دیدار کند.

سفر به کی‌یف، همزمان با مذاکرات آمریکا و روسیه در ریاض

این سفر در حالی انجام می‌شود که یک روز پیش از آن، روز سه‌شنبه، مذاکراتی میان مقامات ارشد آمریکایی و مذاکره‌کنندگان روس در عربستان سعودی برگزار خواهد شد. این مذاکرات اولین دور از گفت‌وگوهای مستقیم دو طرف از زمانی است که ترامپ، در اقدامی غیرمنتظره، موافقت خود را با آغاز تلاش‌ها برای صلح با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، اعلام کرد.

کیلگ در این باره گفت که مقامات آمریکایی در حال انجام تلاش‌های هم‌زمانی برای نزدیک کردن مسکو و کی‌یف به میز مذاکره هستند، در حالی که او شخصاً مسئول تعامل با اوکراین است.

تصمیم نهایی با زلنسکی است

فرستاده ترامپ تأکید کرد که در نهایت، این زلنسکی است که باید تصمیم بگیرد آیا اوکراین هرگونه توافقی را که رئیس‌جمهور آمریکا در آن میانجی‌گری کند، خواهد پذیرفت یا نه.

او پس از دیدار با متحدان آمریکا در مقر ناتو در بروکسل، به خبرنگاران گفت: «تصمیم با اوکراینی‌هاست. این یک تصمیم اوکراینی خواهد بود.»

وی همچنین خاطرنشان کرد: «زلنسکی رئیس‌جمهور منتخب یک کشور مستقل است. این تصمیم‌ها باید توسط او گرفته شود و هیچ‌کس نمی‌تواند آن را به یک رئیس‌جمهور منتخب یک کشور مستقل تحمیل کند.»

کیلگ همچنین اظهار داشت که وظیفه او تسهیل دستیابی به توافقی است که تضمین‌های امنیتی محکمی برای حفظ استقلال اوکراین فراهم کند.

نگرانی اروپا از حاشیه‌نشینی در مذاکرات

رهبران اروپایی روز دوشنبه در پاریس گرد هم آمدند تا یک استراتژی مشترک تدوین کنند، زیرا نگران هستند که در این مذاکرات نادیده گرفته شوند.

کیلگ پیش‌تر گفته بود که اروپایی‌ها مستقیماً در مذاکرات حضور نخواهند داشت، اما می‌توانند در این روند مشارکت داشته باشند. او در این خصوص تصریح کرد: «فکر نمی‌کنم منطقی یا عملی باشد که همه طرف‌ها پشت یک میز مذاکره بنشینند.»

تمام گزینه‌ها روی میز است

در همین حال، پیت هیگسیت، وزیر دفاع آمریکا، مطالبات اوکراین برای بازپس‌گیری تمامی اراضی خود و پیوستن به ناتو را غیرواقع‌بینانه توصیف کرد. اما کیلگ تأکید کرد که در مذاکرات «همه گزینه‌ها مطرح خواهد شد».

او همچنین احتمال داد که مذاکرات واشنگتن و مسکو به موضوعات گسترده‌تری درباره امنیت اروپا و جهان نیز بپردازد.

وی افزود: «فکر می‌کنم آنچه در این مذاکرات مطرح خواهد شد، هنوز مشخص نیست. اما اگر بحث به مسائل جهانی کشیده شود، تعجب نخواهم کرد.»

او همچنین به احتمال تلاش‌هایی برای قطع روابط روسیه با ایران، کره شمالی و چین اشاره کرد.

جنگ فرسایشی؛ هیچ طرفی پیروز مطلق نیست

کیلگ بر این باور است که پس از سه سال جنگ، هم روسیه و هم اوکراین آماده پایان دادن به درگیری هستند، زیرا هیچ‌کدام قادر به دستیابی به یک پیروزی قاطع در میدان نبوده‌اند.

او گفت: «در حال حاضر می‌توان احساس کرد که هر دو طرف خواهان پایان دادن به این وضعیت هستند.»

و ادامه داد: «وقتی خوب فکر کنید، این جنگ به هیچ وجه قابل ادامه دادن نیست.»


ترامپ: با پوتین در سعودی دیدار می کنم


 
روسای جمهور آمریکا و روسیه در حاشیه نشست سران گروه ۲۰ در اوساکا در ۲۰۱۹ (د پ آ)
  روسای جمهور آمریکا و روسیه در حاشیه نشست سران گروه ۲۰ در اوساکا در ۲۰۱۹ (د پ آ)
TT

ترامپ: با پوتین در سعودی دیدار می کنم


 
روسای جمهور آمریکا و روسیه در حاشیه نشست سران گروه ۲۰ در اوساکا در ۲۰۱۹ (د پ آ)
  روسای جمهور آمریکا و روسیه در حاشیه نشست سران گروه ۲۰ در اوساکا در ۲۰۱۹ (د پ آ)

دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا چهارشنبه (۱۲ فوریه) اعلام کرد که اولین دیدار خود با ولادیمیر پوتین همتای روسی اش را در سعودی برگزار خواهد کرد. این دیدار در چهارچوب تلاش ترامپ برای پایان دادن به حمله روسیه به اوکراین انجام می شود.
ترامپ ساعاتی پس از یک تماس تلفنی با پوتین و توافق طرفین بر آغاز مذاکرات صلح در مورد اوکراین به خبرنگاران در کاخ سفید گفت «در سعودی دیدار خواهیم کرد». او خاطر نشان کرد «دیدار با پوتین با حضور شاهزاده بن سلمان ولیعهد سعودی انجام خواهد شد».
به گزارش فرانس پرس رئیس جمهور آمریکا افزود که انتظار دارد «در آینده ای نزدیک آتش بس در اوکراین برقرار شود». او خاطر نشان کرد کشوری که جلوی حمله نظامی روسیه ایستاده باید در «مرحله ای» انتخابات جدید برگزار کند.
ترامپ در اظهارات سابق خود از تلاش های دیپلماتیک سعودی برای نزدیک کردن دیدگاه ها میان قدرت های جهان قدردانی کرد. برخی منابع عربی گفتند که «حضور ولیعهد سعودی در این نشست بیانگر نقش برجسته سعودی به عنوان کشور دارای وزن و اعتبار سیاسی و اقتصادی در عرصه بین المللی است».
این منابع افزودند اینکه رئیس جمهور آمریکا از دیدار با همتای روس خود در سعودی و با حضور شاهزاده محمد بن سلمان خبر داده نشان می دهد که «جامعه جهانی جایگاه سعودی به عنوان یکی از هدایت کنندگان صحنه سیاسی و اقتصادی بین المللی را بیش از پیش به رسمیت شناخته است. سعودی همواره نقش کلیدی در برقراری ثبات بین المللی داشته چرا که استراتژی دستگاه دیپلماسی سعودی تدبیر ورزی و قدرت تاثیرگذاری را یکجا جمع می کند».

سعودی در دوران زمامداری ملک سلمان بن عبد العزیز خادم حرمین شریفین و ولیعهد شاهزاده محمد بن سلمان با سیاست متوازن و روابط استراتژیک با کشورهای گوناگون جایگاه خود را به عنوان یکی از طرف های میانجی برای حل کشمکش های بین المللی ارتقا داده است. دیدار بین پوتین و ترامپ با حضور شاهزاده محمد بن سلمان در سعودی بر جایگاه سعودی به عنوان یک طرف معتبر از نظر قدرت های جهان و شریک استراتژیک و موثر در مسائل کلیدی بین المللی تاکید دارد.
پرزیدنت ترامپ پیشتر گفت که او و ولودیمیر زلنسکی گفتگوی تلفنی داشتند و زلنسکی «خواهان صلح» است.
رئیس جمهور آمریکا افزود که عضویت اوکراین در سازمان آتلانتیک شمالی (ناتو) عملی نیست.
عضویت اوکراین در ناتو یکی از نقاط پیچیده کلیدی در رویارویی اوکراین با روسیه است.
از سوی دیگر ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین چهارشنبه (۱۲ فوریه) گفت که او و همتای آمریکایی اش دونالد ترامپ درباره «فرصت های رسیدن به توافق صلح در اوکراین» گفتگو کردند. زلنسکی و ترامپ پس از تماس تلفنی ترامپ و ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه با یکدیگر تلفنی صحبت کردند. زلنسکی در شبکه «اکس» گفت «گفتگوی طولانی درباره فرصت های رسیدن به صلح داشتیم». او خاطر نشان کرد که ترامپ «جزئیات گفتگو با پوتین» را با او در میان گذاشت. زلنسکی خاطر نشان کرد گفتگو با ترامپ «طولانی» و «بسیار بنیادی» بود. او ابراز امیدواری کرد که واشنگتن می تواند «روسیه و پوتین را به سمت صلح ببرد». رئیس جمهور اوکراین یاد آور شد که دو طرف درباره مسائل «سیاسی و نظامی و اقتصادی» گفتگو کردند.
از سوی دیگر آندری یرماک رئیس دفتر پرزیدنت زلنسکی گفت ترامپ به زلنسکی ابلاغ کرده که او «مصمم است تا هر آنچه در توان دارد برای پایان جنگ روسیه علیه اوکراین انجام دهد». او افزود «دو رئیس جمهور توافق کردند که دو کارگروه» اوکراینی و آمریکایی تلاش برای رسیدن به توافق پایان جنگ را آغاز کنند و‌ «در حال تلاش برای تنظیم دیدار» بین زلنسکی و ترامپ هستیم.
یرماک خاطر نشان کرد فعالیت این دو کارگروه پس از کنفرانس امنیتی مونیخ که پایان هفته جاری برگزار می شود آغاز خواهد شد. او تاکید کرد که اوکراین از استقلال و حاکمیت ملی و تمامیت ارضی خود کوتاه نمی آید و درباره این قضایا امتیاز نمی دهد. یرماک گفت زلنسکی در گفتگو با ترامپ بار دیگر بر «موضع اوکراین درباره لزوم صلح عادلانه در پایان جنگ» تاکید کرد.