دبیر شورای امور خانواده در سعودی: مشکلات مشابه زنان در جهان  راهکارهای گوناگون دارد

هلا التویجری به الشرق الاوسط: راهنمای سلامت سالمندان در دوره کرونا منتشر شد

دکتر هلا التویجری در گفتگو با الشرق الاوسط (عکس: علی الظاهری)
دکتر هلا التویجری در گفتگو با الشرق الاوسط (عکس: علی الظاهری)
TT

دبیر شورای امور خانواده در سعودی: مشکلات مشابه زنان در جهان  راهکارهای گوناگون دارد

دکتر هلا التویجری در گفتگو با الشرق الاوسط (عکس: علی الظاهری)
دکتر هلا التویجری در گفتگو با الشرق الاوسط (عکس: علی الظاهری)

خانواده با توجه به نقش تربیتی افراد و توسعه جوامع و توانمند سازی فرد برای رسیدن به اهداف خود یکی از مباحث مورد توجه دولت سعودی است.

امور خانواده در سعودی در ۲۵ ژوئیه ۲۰۱۶ تاسیس شد. این سازمان مستقل و رسمی به مسائل خانواده رسیدگی و تلاش های ۱۲ وزارتخانه در مورد مشکلات کودکان و زنان و سالمندان را یکجا جمع و سازماندهی می کند.
این سازمان مسائل و مشکلات خانواده را پیگیری و در راستای توانمند سازی و تقویت نقش خانواده در توسعه پایدار جامعه با توجه به سند ۲۰۳۰ فعالیت می کند.
الشرق الاوسط با خانم دکتر هلا التویجری دبیر شورای امور خانواده دیدار و با او درباره مسائل مختلف از جمله کرونا و سالمندان و نقش شورای امور خانواده در موسسات بین المللی و همچنین مسائل زنان و غیره گپ زد.
 

-نقش شورای امور خانواده در موسسات بین المللی

هلا التویجری توضیح می دهد «مشارکت شورای امور خانواده در موسسات بین المللی فواید متعددی دارد، دامنه ارتباط با گروه های گوناگون را در خصوص مشکلات خانواده ها در کشورهای جهان را افزایش می دهد و باعث شناخت تجربه های کشورهای پیشرفته و در حال توسعه درباره شیوه ها و راهکارهای مناسب برای مسائل خانوادگی می شود. و آنگاه می توان به کارگیری نتایج تجربه های گوناگون را در عمل مطالعه و بررسی کرد.
او در ادامه گفت «مشکلات خانواده ها در کشورهای جهان، خواه پیشرفته خواه بقیه کشورها تا حدود زیادی شبیه هم هستند. اصلاح و پیشنهاد سیاست های جدید برای تقویت مسئولیت گروهی و فردی در سطح جامعه روی شهروندان سعودی تاثیر گذار است و تاثیر آن در سطح بین المللی هم قابل ملاحظه خواهد بود».
 

- کرونا و کارکرد شورا در ارائه راهکار

مشکلات خانواده ها پس از شیوع کرونا افزایش یافت و تبلیغات و موج آگاهی بخشی به راه افتاد. سالمندان بیشتر از گروه های دیگر در معرض خطر ابتلا به کرونا قرار دارند.

هلا التویجری در این باره گفت «احتمال ابتلا به کرونا در سالمندان بیشتر از بقیه است و بنابراین باید به این گروه توجه بیشتری می شد. شورای امور خانواده در یک نظرسنجی مهم ترین مشکلات سالمندان در دوره شیوع کرونا را شناسایی کرد و بر این مبنا یک راهنما درباره خدمات رسانی ضرروی و در دسترس و دفترچه حاوی اطلاعات مفید منتشر کرد».
او افزود «سامانه های الکترونیکی فراوانی برای سالمندان منتشر شده که اطلاعات فراوانی درباره ویروس کرونا و غیره در اختیار مردم قرار می دهد. اما دسترسی به این سامانه ها چالش بزرگی است».

شورای امور خانواده کمپینی در شبکه های اجتماعی برای افزایش سطح آگاهی سالمندان و خانواده و افراد سرپرست این گروه راه اندازی کرد. این کمپین که با همکاری موسسات کلیدی از جمله وزارت بهداشت پا گرفت درصدد کاهش نگرانی و استرس سالمندان است و مطالب گوناگونی درباره سالمندانی منتشر می کند که کرونا گرفته و بهبود پیدا کردند.
 

- زنان در سعودی و جهان

دولت سعودی با عضویت کشور در شورای توسعه زنان سازمان همکاری اسلامی موافقت کرد و نمایندگی سعودی را شورای امور خانواده (کمیته زنان)‌ به عهده دارد.
التویجری گفت «در تمام پرونده های موسسات بین المللی زنان نوعی «تعادل و توازن» وجود دارد. این بدین معناست که باید زنان بین زندگی خانوادگی و فعالیت های بیرون خانه تعادل برقرار کنند. برای اینکه به این تعادل رسید در ابتدا باید مسائل خانوادگی زنان حل شود چون خانواده ضامن دست یابی زنان به توازن و تمام حقوقش است. اگر این حقوق حفظ شود زنان می توانند به همه خدمات دسترسی پیدا کنند و فعالیت مورد نظرشان را انجام دهند».

او در ادامه یاد آور شد «نگرش دولت به مساله زنان جامع و فراگیر است. این نگرش مناسب ترین شیوه در سطح بین المللی به شمار می رود. پرونده زنان زیر نظر یک موسسه یا اداره قرار ندارد بلکه کلیه موسسات در آن سهیم هستند».
او درباره پرونده خشونت علیه زنان گفت «وزارت منابع انسانی و توسعه اجتماعی یک نهاد متخصص در این زمینه دارد. وظیفه این نهاد حمایت از این گروه است. موسسات دیگر مثل دادسرا نیز با نهاد یاد شده همکاری می کنند».

التویجری بر این باور است «زنان معمولا به دو دلیل موارد خشونت را ابلاغ نمی کنند. اول اینکه عامل خارجی است یعنی اینکه مورد تهدید خارجی از کسی قرار گرفته اند. دوم عامل داخلی است. برخی  به خاطر بیم و نگرانی درباره مشکلات اقتصادی و غیره خشونت علیه خود را گزارش نمی کنند».

خانم دکتر هلا تاکید کرد «همه نهادها مسئولیت پیگیری در مسائل خشونت علیه زنان و ارائه راهکار دارند. شورای امور خانواده در این زمینه مفهوم «مشاوره خانواده» را تبلیغ می کند چون این موسسات می توانند مشکلات متعددی مثل خشونت را رفع کنند».

سعودی یکی از نخستین کشورهای عربی است که قانون «مبارزه با آزار و اذیت زنان» را برای حمایت از زنان کشور اجرا کرد.

مفهوم درآمد در میان خانواده های سعودی

التویجری گفت «کمتر خانواده ای در سعودی را می توان سراغ گرفت که زندگی خانوادگی را با برنامه ریزی مالی شروع کرده باشد. مقوله پس انداز یا برنامه ریزی مالی جنبه فرهنگی دارد و بنابراین باید این مفهوم از همان ابتدای تشکیل خانواده یا حتی از بچگی در ذهن جا بیفتد».
التویجری افزود «شورای امور خانواده طرحی در شبکه های اجتماعی برای آگاهی بخشی در مورد فرهنگ پس انداز آغاز کرده است. هدف عمده این طرح آگاهی بخشی به کودکان و کمک به شکل گیری این مفاهیم در ذهن آنان است».
التویجری با اشاره به مصرف گرایی گفت «این یکی از مهم ترین مشکل خانواده های سعودی است».
 

- استفاده از تجربه بازنشستگان

فهرست بازنشستگان در اختیار موسسات کار و بازنشستگی قرار دارد و می توان از تجربه این افراد استفاده کرد.

التویجری در این باره می گوید «برنامه ای برای استفاده از تجربه سالمندان آغاز شده که دوره پیش و پس از بازنشستگی را در بر می گیرد. طرح های مختلفی درباره نحوه استفاده از تجربه آنها در قالب طرح «استراتژی ملی خانواده در سعودی» ارائه شده است».

او توضیح داد «طرح های مختلفی برای استفاده از تجربه سالمندان مثل برنامه داوطلبان و برگزاری جلسه های بحث و گفتگو ارائه شده است. مثلا فرد بازنشسته می تواند به عنوان کارشناس در برنامه شرکت کند و بنا به تجربه خود در حوزه معینی که کار می کرده اظهار نظر کند».
 

- شورای امور خانواده و طلاق
موارد طلاق در سعودی در ۲۰۱۹ نصف موارد ازدواج اعلام شد. شورای امور خانواده چه نقشی در کاهش طلاق داشته است؟
التویجری گفت «آمار طلاق بازگو کننده نتایج طرحی است که شورای امور خانواده و وزارت دادگستری اجرا می کنند. دوره های آموزشی برای کسانی که قصد ازدواج دارند برگزار می شود. این کلاس ها جذاب هستند و به زبان جوانان امروزی طراحی شده اند و معنی واقعی موسسه خانواده را توضیح می دهند. هدف از آن پیشگیری یا کاهش موارد طلاق است».
او افزود «اغلب مشکلات مربوط به طلاق از طریق مشاوره درست و دریافت کمک به موقع قابل پیشگیری است. به عبارتی دیگر طلاق به عنوان راهکار مشکل مطرح می شود که نام آن را می توان طلاق درست گذاشت و زوجین با کمترین زیان و ضرر طلاق می گیرند. شورای امور خانواده رویکرد پیشگیری و راهکار قبل و بعد از طلاق را در پیش گرفته است».
 

- آشنایی با حقوق از طریق آموزش محوری
التویجری گفت «گنجاندن مفاهیم درباره آشنایی با حقوق در تمام رده های سنی سازنده است. وزارت آموزش مبحثی به عنوان حقوق بشر و تربیت خانواده ایجاد کرده که شامل بخش های گوناگون آگاهی بخشی می شود. مشارکت شورای امور خانواده در گنجاندن مطالب آگاهی به حقوق در کتب درسی کافی نیست بلکه باید تمام سیستم آموزشی در این امر مشارکت کند».

 

 

 

 



سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
TT

سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)

هشتمین سایت باستانی سعودی در فهرست یونسکو (سازمان علمی و آموزشی و فرهنگی جهان) ثبت شد و بدین ترتیب سعودی به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ رسید. منطقه باستانی الفاو واقع در جنوب ریاض روز شنبه (۲۷ جولای) در جریان چهل و ششمین نشست کمیته میراث جهانی در نیودلهی هند در فهرست یونسکو قرار گرفت.
منظر فرهنگی «الفاو» به عنوان هشتمین سایت فرهنگی بسیار ارزشمند میراث جهانی در فهرست یونسکو ثبت شد. شهر «هگرا» در العلا و «حی الطریف» در منطقه باستانی الدرعیه و منطقه تاریخی جده و هنرهای صخره نگاری در حائل و واحه احساء و منطقه فرهنگی «حمی» در نجران و منطقه حفاظت شده «عروق بنی معارض» در سعودی پیش از این در فهرست میراث فرهنگی یونسکو ثبت شده اند.
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان وزیر فرهنگ در اکانت خود در شبکه اجتماعی «اکس» گفت «وزارت فرهنگ با ثبت منطقه باستانی «الفاو» در فهرست میراث جهانی یونسکو به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ که ثبت ۸ منطقه باستانی در یونسکو است رسید.
عملکرد موفق دست اندرکاران حوزه فرهنگ سعودی در ثبت مناطق باستانی و تاریخی این کشور در فهرست یونسکو در سال های گذشته باعث شد تا میراث طبیعی و زیست محیطی این کشور در کانون توجه جهان و گردشگران قرار بگیرد و نیز اقدامات متنوعی برای حفاظت از تنوع طبیعی و اجرای ابتکار عمل های خلاقانه در حوزه صیانت از محیط زیست اجرا شود.
وزیر فرهنگ سعودی گفت «این گام ثمره توجه گسترده ملک سلمان بن عبد العزیز خادم حرمین شریفین و شاهزاده محمد بن سلمان بن عبد العزیز ولیعهد و نخست وزیر به حوزه میراث ملی و فرهنگی است».
او افزود «ثبت مناطق باستانی و فرهنگی به عنوان میراث ملموس و ناملموس یونسکو بیانگر پیشینه ژرف تاریخی و نقش پیشروی سعودی برای حفاظت از میراث مشترک جهانی در قالب سند چشم انداز ۲۰۳۰ است. در این سند بر اهمیت افتخار به هویت ملی که میراث ملی بوده تاکید شده است.

روستای «الفاو» سکونتگاه بسیاری از سلسله های پادشاهی و تمدن های کهن (واس)
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان یادآور شد «سعودی به اهمیت میراث ملی و فرهنگی و صیانت از آن و اطلاع رسانی در مورد آن در سطح بین المللی پی برده است و این اقدامات می تواند بستر محکمی برای حال و نقشه راهی برای کار و فعالیت آینده فراهم کند».
وزیر فرهنگ سعودی توضیح داد «این وزارتخانه به تلاش برای توسعه و توجه به میراث ملی و مطرح کردن آن در سطح جهان ادامه می دهد تا این سایت های باستانی پایدار بمانند و به نسل های بعدی منتقل شوند».
منطقه «الفاو» در محوطه ۲.۵۰ کیلومتر مربع در اطراف ربع الخالی در استان وادی الدواسر در جنوب منطقه ریاض قرار دارد و یک منطقه حائل ۲۷۵ کیلومتر مربعی دور تا دور آن را گرفته است. «الفاو» یک گذرگاه تنگ بین بیابان ربع الخالی و رشته کوه های طویق است. «الفاو» پایتخت نخستین پادشاهی کنده بوده و نقش و موقعیت برجسته ای در شبه جزیره عرب از نیمه قرن اول قبل از میلاد تا اوایل قرن چهارم میلادی داشت. این منطقه با توجه به پیشینه تاریخی و باستانی از جمله بزرگ ترین و شناخته شده ترین مقاصد باستانی در سعودی و یکی از مهم ترین مناطق تاریخی در جهان است.

روستای «الفاو» پایتخت پادشاهی کهن کنده در شبه جزیره عرب بوده است (واس)
منطقه الفاو در قدیم مرکز تجاری مهم و محل تردد کاروان های فلزات و غلات و پارچه بوده است. کاروان ها از مقصد پادشاهی سبا و معین و قتبان و حضرموت و حمیر از الفاو رد می شدند و به سمت نجران و از آنجا به الافلاج و سپس الیمامه و بعد نیز به طرف شرق یعنی خلیج و شمال به عراق و شام می رفتند.
«الفاو» یکی از نمادهای تعامل سازنده بین انسان و طبیعت است و نقش و نگارهای بسیاری متعلق به دوران قدیم و مقبره های غول پیکر با سازه های مشخص و همگام با نقش و نگارهای باستانی در «الفاو» وجود دارد. نمادها و آثار معماری فراوانی از منطقه کاروانسراها که در «الفاو» قرار داشته هنوز به چشم می خورد؛ از جمله محوطه باستانی با سیستم های آبیاری متنوع که کشفیات تاریخی و صخره نگاره های جذاب و دیدنی و کتیبه های باستانی فراوانی را در خود جای داده است.
نمایندگی سعودی در یونسکو تلاش گسترده ای برای ثبت این مناطق باستانی سعودی انجام داد. این اقدامات با هدایت «کمیسیون میراث ملی» و همکاری «کمیته ملی فرهنگ و علوم و آموزش» سعودی و مقامات محلی ریاض و «مرکز ملی افزایش پوشش گیاهی» و «دانشگاه ملک سعود» و «جامعه بومی» استان وادی الدواسر صورت گرفتند.

روستای «الفاو» پیشینه فرهنگی سترگ و جایگاه تاریخی دارد (واس)
کمیسیون میراث ملی سعودی تلاش های بی وقفه برای حفاظت از میراث فرهنگی پربار سعودی و معرفی آن در سطح داخلی و خارجی انجام می دهد تا روایتگر غنای تاریخ و فرهنگ این کشور به عنوان سکونتگاه تمدن های انسانی متعدد در طول تاریخ باشد.