وزیر انرژی سعودی: تمدید توافق اوپک پلاس تا ۲۰۲۲ ادامه دارد

شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان: بازار نفت هنوز از تونل کرونا خارج نشده‌است

وزیر انرژی سعودی: تمدید توافق اوپک پلاس تا ۲۰۲۲ ادامه دارد
TT

وزیر انرژی سعودی: تمدید توافق اوپک پلاس تا ۲۰۲۲ ادامه دارد

وزیر انرژی سعودی: تمدید توافق اوپک پلاس تا ۲۰۲۲ ادامه دارد

شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان وزیر انرژی سعودی، از ویژگی‌های جدیدی در افق همکاری مشترک سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) و کشورهای تولیدکننده خارج از این سازمان برای ادامه تمدید توافق اوپک پلاس تا سال ۲۰۲۲ خبرداد و همزمان تأکید کرد که هنوز بازارهای نفتی از پیامدهای بحران در بیماری همه گیر کرونا بیرون نیامده اند.
شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان روز گذشته در اظهارات تلویزیونی با بیان اینکه «بازار نفت تاکنون از تونل (کرونا) بیرون نیامده است»، افزود: هنوز اقدامات بعدی بیشتری در دوره آینده انجام می‌شود.
وی با بیان اینکه این توافق‌نامه تا آوریل سال ۲۰۲۲ ادامه خواهد داشت، گفت: «به عنوان بخشی از سیستم بهبودی تا زمانی که بیماری همه گیر از بین نرود، ما تصمیم گرفتیم که یک جلسه ماهانه توسط سازمان نظارت بر بازار نفت برگزار شود».
وی اظهار کرد: «در این توافق‌نامه بیانیه صریح وجود دارد که جلسه‌ای در ماه دسامبر برای بررسی تمدید توافق تا سال ۲۰۲۲ برگزار می‌شود».
شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان افزود: «بعد از نشست اوپک پلاس در مارس گذشته، من احساس غم و اندوه بزرگی کردم… آن شب پس از ترک جلسه بدون توافق دشوار بود». وی ادامه داد: «ما از داوطلب بودن و تحمل بار دیگران خسته شده‌ایم..».
اما وی در ادامه با بیان اینکه «همکاری‌های به وجود آمده در میان کشورها در اوپک پلاس اثبات می‌کند که ما تصمیم صحیح را اتخاذ کرده‌ایم»، تأکید کرد: در عین حال لازم بود برای کسانی که نتوانستند در لحظه بزنگاه پایبند باشند، ابزارهای ممکن را پیدا کنند تا به گونه ای جبران کنند که با منافع همه منافات نداشته باشد.
به گفته شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، عدم پایبندی به کاهش تولید، بسیاری از توافق‌های قطع تولید را در گذشته متوقف تأکید کرده‌است، بنابراین همه باید در تصمیم‌گیری شرکت کنند.
 وزیر انرژی سعودی از نتیجه جلسه اخیر ابراز خشنودی کرد زیرا با تعهدات جدی از طرف کشورهای غیرمتعهد همراه بود. او از اقدام دولت عراق برای همکاری و تلاش‌های مشابه قزاقستان و حتی روسیه که ۲٫۵ میلیون بشکه را کاهش دادند، قدردانی کرد.
شاهزاده عبدالعزیز ادامه داد: «.. باید بگویم که روسیه یاری کننده ما بود، زیرا باید اعتراف کنم که پشتیبانی سیاسی برای این موضوع وجود دارد.. مسئله کاهش تولید از سطح سیاسی و حاکمیتی بالایی آغاز شد.. به‌طور خاص از ولیعهد محمد بن سلمان، زیرا اوضاع در آن زمان برای کشورها تأثیرگذار و خطرناک بوده‌است».
شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان روز گذشته در اظهارات خود تأکید کرد که اگر به خاطر نقش، هوشیاری سیاسی و ارزش اقتصادی پادشاهی نبود، نمی‌توانست سیستم کاری را به روشی مناسب ارتقا بخشد.
از سوی دیگر، داده‌های رسمی روز پنجشنبه نشان داد که کل صادرات نفت سعودی، از جمله محصولات نفتی و نفت خام، در ماه مه به ۷٫۴۸ میلیون بشکه در روز نسبت به ۱۱٫۳۴ میلیون بشکه در روز در ماه آوریل کاهش یافته‌است.
در مقابل، صادرات فرآورده‌های نفتی سعودی ۳۵۸ هزار بشکه در روز طی ماه مه افزایش یافته‌است. به طوری که صادرات محصولات نفتی به ۱٫۴۵۶ میلیون بشکه در روز رسیده‌است، در حالی که در ماه آوریل ۱٫۰۹۸ میلیون بشکه بوده‌است. ذخایر نفتی سعودی با ۴٫۰۶ میلیون بشکه افزایش به ۱۴۷٫۶ میلیون بشکه در پایان ماه مه رسید.



اقتصاد بدون نفت سعودی خوش درخشید؛ سهم ۵۴٪ فعالیت های متنوع از تولید ناخالص داخلی


پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
TT

اقتصاد بدون نفت سعودی خوش درخشید؛ سهم ۵۴٪ فعالیت های متنوع از تولید ناخالص داخلی


پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)
پرسنل زن در یکی از کارخانه های سعودی (الشرق الاوسط)

فعالیت های غیر نفتی سعودی نقش کلیدی در اقتصاد این کشور در راستای تنوع منابع درآمد و کاهش وابستگی به نفت دارد. در این میان اقدامات دولت مثل وضع قوانین و ضوابط برای فعالیت های غیر نفتی به رونق گرفتن بخش غیر نفتی کمک کرده و سهم بخش غیر نفتی از تولید ناخالص داخلی در سال گذشته بیش از ۵۴ درصد بوده است.
دولت سعودی که درهای این کشور را به روی دنیا باز کرد قوانین و مقررات دیجیتالی متنوعی برای تامین نیازمندی های سرمایه گذاران وضع نمود و وضع سرمایه گذاری در کشور را جذاب کرد. هدف اصلی دست یابی به اهداف اصلی یعنی قطع وابستگی کشور به درآمدهای نفتی است.
کارشناسان اقتصادی تاکید می کنند که اصلاحات اقتصادی اخیر بستر خوبی برای بخش خصوصی و داخلی و بین المللی ایجاد کرده است.

برنامه های نوید بخش

دکتر محمد مکنی استاد مدیریت مالی و سرمایه گذاری دانشگاه اسلامی امام محمد بن سعود در گفتگو با «الشرق الاوسط» به بخش غیر نفتی پررونق که مورد توجه دولت است اشاره می کند و گفت «حجم سرمایه گذاری و پیشرفت در بخش هایی مثل گردشگری و سرگرمی و ورزش پرشتاب و کلان است. استراتژی ملی صنایع در حال متحول کردن ۱۳ بخش مثل خودرو و ماشین آلات برقی و تجهیزات نظامی است که در افزایش رشد ناخالص غیر نفتی سهیم هستند».
سازمان آمار سعودی در گزارش تازه خود گفت تولید ناخالص داخلی غیر نفتی در سه ماه اول سال جاری رشد بیش از ۴ درصدی داشته و پیش بینی می شود که این رشد همچنان افزایش پیدا کند. نرخ بومی سازی در بخش هایی مثل صنایع نظامی به حدود ده درصد و دارو سازی به حدود ۴۰ درصد رسیده و صادرات غیر نفتی افزایش قابل ملاحظه دارد.
مکنی خاطر نشان کرد که چالش های ژئوپلیتیکی در پرتو جنگ تجاری آمریکا و چین شاید باعث کاهش فعالیت های غیر نفتی به خصوص در بخش صنعتی شود. شاخص مدیران خرید بانک ریاض در ماه مه ۵۵.۸ واحد افزایش یافته و این بیانگر بهبود چشمگیر کسب و کارهاست.
مکنی توضیح داد که تصور می شود همه زیر شاخه ها مثل سفارشات و صادرات جدید نیز بهبود پیدا کردند.

زیر ساختارها

از سوی دیگر فدوی البواردی پژوهشگر اقتصادی و مشاور فنی به «الشرق الاوسط» گفت «سرمایه گذاری داخلی در زیرساختارها نقش کلیدی در توسعه بخش های غیر نفتی دارد که شامل توسعه شهرهای صنعتی و مناطق لجستیکی و زیرساختارهای دیجیتالی برای جذب سرمایه گذاری می شود. این سرمایه گذاری ها در افزایش تنوع سازی در بخش هایی مثل گردشگری و تکنولوژی و انرژی های تجدید پذیر و خدمات سلامت و آموزشی سهیم هستند که در نهایت درآمدهای غیر نفتی را افزایش می دهند».
افزون بر این، دولت سعودی با بهبود فضای کسب و کارها و ایجاد تسهیلات برای سرمایه گذاران و تقویت ابتکارعمل های کارآفرینی دست به توسعه بخش غیر نفتی خصوصی می زند.
فدوی البواردی اضافه کرد تحول دیجیتالی و فناوری از جمله ابزارهای مهم در راستای بهبود کارآرایی و افزایش نوآوری هستند. دولت مقررات و سیاست های تشویقی نیز وضع کرده و قوانین و ضوابط مشوق بیشتری مثل قانون شرکت های تجاری و سیستم های حمایت از سرمایه گذاران برای تشویق فعالیت های غیر نفتی صادر خواهند شد.

ابتکار و کارآفرینی

فدوی البواردی بر لزوم ساده کردن اقدامات و ارایه مشوق های مالیاتی و اهمیت افزایش همکاری بین بخش های دولتی و خصوصی برای تامین مالی پروژه های زیرساختی و توسعه صنعتی و دست یابی به یکپارچگی در اجرای ابتکار عمل ها تاکید کرد.
افزایش سرمایه گذاری در بخش های آموزشی و مهارت آموزی برای توسعه مهارت های نیروی های انسانی سعودی نیز همگام با رونق بخش غیر نفتی دنبال می شود. تشویق ابتکار و کارآفرینی با برنامه حمایت استارت آپ ها و تامین مالی و هدایت فنی در کانون تلاش دولت سعودی هستند.
فدوی البواردی پیش بینی می کند که تلاش های تنوع سازی همچنان باعث نتایج قابل ملاحظه می شود. افزایش سهم بخش غیر نفتی از تولید ناخالص داخلی به خصوص بخش های گردشگری و سرگرمی و تکنولوژی و منابع تجدید پذیر در کنار ادامه اصلاحات و بهبود کسب و کارها از جمله برنامه های دیگر دولت سعودی است.