هفته مد عربی؛ مسلح به امید و بی اعتنا به همه گیری

تنوع و بلند پروازی هیجان برانگیز در دومین فشن شوی مجازی عربی

هفته مد عربی؛ مسلح به امید و بی اعتنا به همه گیری
TT

هفته مد عربی؛ مسلح به امید و بی اعتنا به همه گیری

هفته مد عربی؛ مسلح به امید و بی اعتنا به همه گیری

اولین چیزی که با دیدن عکس های منتشر شده در شبکه های اجتماعی به ذهن خطور می کند این است که زندگی در دبی به روال عادی بازگشته و آنجا بر خلاف بقیه کشورها خبری از همه گیری نیست.
این عکس ها توسط چند نفر که عاشق سلفی در رستوران یا مناطق ساحلی خلوت هستند گرفته نشده بلکه بخشی از برنامه های فرهنگی و فشن شوهای دبی است و نشان می دهد هیچ وقفه ای در زندگی ایجاد نشده و ترس و نگرانی روال عادی زندگی را مختل نکرده است.
هر کدام از برندهای معروف جهانی لباس یا ساعت مچی یا جواهرات هر هفته در دبی برنامه دارند و کالشکن های جدیدی در کنار ماسک های صورت رنگارنگ و گلدوزی شده به نمایش می گذارند. اما به هر حال مراسم این چنینی مختصرتر از سابق برگزار می شود و برنامه های مجازی نتوانسته جایگزین مناسبت های چهره به چهره شود. هفته مد عربی پائیز و زمستان ۲۰۲۱-۲۰۲۲ نمونه بارز آن است که هفته گذشته برای ۵ روز در دبی با همکاری کمپانی مایکروسافت برگزار و از طریق فیس بوک پخش شد. جلسه های متعددی هم به صورت تعاملی درباره مد پایدار تنظیم شد.
هفته مد عربی با سخنرانی مایا دیاب خواننده لبنانی درباره «صنعت مد در دوره کرونا» و ترانه جدیدش «کعب عالی» (پاشنه بلند) آغاز شد. نکته قابل توجه در این مراسم این است که ۲۵ طراح لباس از اروپا و آسیا و آمریکا و کشورهای عربی حضور داشتند و همین باعث بروز تنوع در ایده ها و طرح ها بود. جالب اینجاست که هر کدام از طراحان شرکت کننده چطور به آثار روحی و اقتصادی و اجتماعی همه گیری نگاه می کنند. برخی کل کرونا را نادیده گرفتند گویی که اصلا چنین چیزی اتفاق نیفتاده است. اما بعضی از طراحان روی تحولات اجتماعی و آثار روحی کرونا دست گذاشتند.
ورن ون طراح خلاق فیلیپینی ساکن دبی و بنیانگذار برند «اماتو کوتور» استایل های زنانه خود را دستکاری نکرد و پیراهن های مجلسی شیک تور دوزی شده را به نمایش گذاشت. در این مجموعه هیچ خبری از بحران همه گیری نیست. سبک و طراحی های او همانطوری هستند که بودند فقط تنها چیزی که تغییر کرده نمایش کالکشن در قالب فیلم کوتاه پنج دقیقه ای است که با نقش آفرینی پیا ورتزباخ ملکه سابق زیبایی جهان مدل های چین دار عمدتا مشکی و پرهای مصنوعی شترمرغ زیباتر جلوه کردند.
از آنجا که هر فیلمی نامی دارد و روایتگر داستان پر هیجانی است ورن ون اسم مجموعه اش را «خلوت با خود» گذاشت و موضوع درباره زنی است که در مسیر جستجوی معنای زندگی با احساسات خیر خواهانه و شرورانه درونی مواجه می شود. البته داستان پایان خوشی دارد. ورن ون می گوید «این فیلم نمادهای بسیاری دارد... داستان زنی است که دنبال آزادی درونی می گردد و از دنیای بی ثبات می گریزد. جهان اطرافش تمام افکار و احساساتش را به هم ریخته اما در نهایت خود را می یابد و نقاط ضعف را به نقاط قوت تبدیل می کند». لباس های هات کوتور با طراحی و استایل تک و شکوهمند همین پیام را به مخاطب می دهد. استر ماناس و بالتازار دلپیر طراحان فرانسوی و بنیانگذاران برند «استر ماناس» کالشکن خود را با الهام از جنبش فمینیستی و مروری بر تاریخ قدیم و معاصر به نمایش گذاشتند. استر ماناس گفت «با بررسی کتاب های تاریخی دنبال چهره های موثر و شناخته شده جنبش زنان از گذشته تا کنون بودیم. برخی دانشجویان دختر دانشگاه های آمریکا و بعضی هم از چهره های تاثیر گذار قرون وسطی بودند... متوجه شدیم که این جنبش ها چقدر تاثیر گذار و الهام بخش بوده اند و این پرسش مطرح شد که معنی بودن در حوزه زنان چیست. اما جنبش های فمینیستی چطور در دوره معاصر بازتاب پیدا کردند؛ با «رنگ» و مفهوم «پایدار و جامع بودن» و این یعنی عرضه استایل های  همگانی. صنعت مد برای همه است مثل دموکراسی و بدن را از قید و بند آزاد می کند. از این رو، استر و بالتازار استایل های راحت طراحی کردند.
 پیو تیلور طراح بریتانیایی مجموعه «ساتوا»‌ را ارائه کرد که بر پایه برداشت او از «توازن و درستکاری» تنظیم شده است. او می گوید «این مفهوم پایه و اساس طرح های پایدارم است».
تیلور افزود «طرح های پایدارم همواره از این ویژگی برخوردارند اما این بار روان کاوی و خودشناسی را هم اضافه کردم».
پیو تیلور مدل هایش را با احیای هنرهای دستی قدیمی و بر مبنای کیفیت خوب طراحی کرده و از فست فشن فاصله گرفته است. چندین قطعه از مجموعه بهار و تابستان ۲۰۲۱ تیلور در کالکشن جدیدش دیده می شود و او از این طریق روی مفهوم پایداری تاکید کرده است.
برای مثال، کیمونوی ژاپنی منبع الهام او در پالتوی «لوکیا» بوده. تیلور از همین طرح در کالکشن های پیشین استفاده کرده اما باز هم از آن دست بر نمی دارد چون به قول معروف نرم و شیک است. او همچنین هنرهای دستی قدیمی در ژاپن را هم در مجموعه خود به کار برده چون این هنرها هیچ گاه از مد نمی افتند. جان چارلز زکریا طراح لباس لبنانی کالکشنی با عنوان «نشاط» ارائه کرد که البته بهتر بود اسمش را می گذاشت «اشرافیت» یا مثلا «اوج زنانگی». این مجموعه ۱۲ پیراهن مجلسی با رنگ های جیغ و شاد مثل پرتقالی و قرمز و زرد با ته مایه مشکی و صورتی و آبی دارد. او می گوید که «کالکشن جدید به زنان انرژی و قدرتی می دهد که امسال بیش از هر زمان دیگر به آن نیاز دارند تا شیک پوشی و اعتماد به نفس خود را حفظ کنند و از پس تمام مشکلات احتمالی بربیایند».
جان چارلز زکریا از پارچه های ابریشمی و ماسلین استفاده کرده که نماد تجمل گرایی و زنانگی اند. برخی از استایل ها نازکند و آستری ندارند اما همه آنها گلدوزی شده اند. چندین پیراهن مجلسی و غیر مجلسی با چاک بلند در مجموعه زکریا دیده می شود.
جاستینا پتلیکا طراح لهستانی و بنیانگذار برند
 J A P Petelicka در کالکشن خود علاقمندی ها و فرهنگش را نشان داده است. جاستینا قبل از ورود به عرصه فشن خبرنگار بود و درباره فشن می نوشت. او با توجه به حرفه روزنامه نگاری به دنبال خلق طرح و استایل های کاری و شیک زنانه بود تا هم اعتماد به نفس زنان در محیط شغلی افزایش پیدا کند و هم استایل شیک و منحصر به فرد داشته باشند. مجموعه آخری او در هفته مد عربی پر است از استایل های شیک برای زنان شاغل در کنار پیراهن های مجلسی تک. او می گوید که در این کالشکن از تراش های دستی فراوانی مثل گلدوزی استفاده شده است. جاستینا که از طرفداران مفهوم پایداری است افزود که همواره از پارچه های دوستدار طبیعت استفاده می کند.

 طراح برزیلی در کالکشن پائیز Sandro Barros
و زمستان ۲۰۲۱-۲۲ علاقه خود را به سینما نشان داده و از کارگردان چینی شناخته شده دهه سی در هالیوود وونگ کار وای قدردانی کرد. کالشکن او از استایل های شیک دوران قدیم تشکیل شده که یادآور زیبایی و شیک پوشی زنانی است که در فیلم های وونگ کار وای بازی کردند؛ افرادی مثل مارلین دیتریش و آنا می ونگ. ساندرو گفت «تحت تاثیر فرهنگ چینی در فیلم های وونگ کار وای قرار گرفتم و حتی اینکه چگونه آنا می ونگ با غلبه بر فضای نژادپرستی هالیوود و استعداد بی نظیر خود را در این عرصه تثبیت کرد. کارگردانان پیش از آغاز به کار آنا می ونگ از زنان سفید پوست برای نقش آفرینی در شخصیت زنان چینی استفاده می کردند و به همین دلیل او یک زن پیشرو و با اقتدار و واقع گرا به شمار می رود». کالکشن ساندرو از ۳۰ پیراهن مجلسی گلدوزی شده یا مرصع کاری شده با کریستال و قطعات شیشه ای رنگارنگ و شکل های هندسی تشکیل شده که بر گرفته از طرح قالی و دیوار کاخ های چین هستند. استایل ها رنگ های متفاوت و متناقض مثل آبی تیره و بژ در کنار آلبالویی و طلایی و نارنجی و نیز رنگ های کارامل و صورتی و سبز دارند. دومین کالکشن برند اماراتی یوفوریا «لا دولچه ویتا یا زندگی شیرین» نیز از دوره قدیم الهام گرفته است. این مجموعه در مرکز مالی بین المللی دبی فیلمبرداری شده با صحنه هایی از فیلم معروف «زندگی شیرین» فدریکو فلینی در دهه شصت. این فیلم جالب اواسط نوامبر در میان فواره های مرکز مالی بین المللی دبی فیلمبرداری شده که فواره تروی در رم را تداعی می کند. نکته جالب مجموعه یوفوریا این است که هم فیلمبرداری و هم استایل های دارای تم عاشقانه و زیبای چین دار با رنگ های آرام بخش مثل بژ و صورتی و مشکی و طوسی و نقره ای مخاطب را به دوران زیبای قدیم می برند.

 



سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
TT

سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)

هشتمین سایت باستانی سعودی در فهرست یونسکو (سازمان علمی و آموزشی و فرهنگی جهان) ثبت شد و بدین ترتیب سعودی به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ رسید. منطقه باستانی الفاو واقع در جنوب ریاض روز شنبه (۲۷ جولای) در جریان چهل و ششمین نشست کمیته میراث جهانی در نیودلهی هند در فهرست یونسکو قرار گرفت.
منظر فرهنگی «الفاو» به عنوان هشتمین سایت فرهنگی بسیار ارزشمند میراث جهانی در فهرست یونسکو ثبت شد. شهر «هگرا» در العلا و «حی الطریف» در منطقه باستانی الدرعیه و منطقه تاریخی جده و هنرهای صخره نگاری در حائل و واحه احساء و منطقه فرهنگی «حمی» در نجران و منطقه حفاظت شده «عروق بنی معارض» در سعودی پیش از این در فهرست میراث فرهنگی یونسکو ثبت شده اند.
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان وزیر فرهنگ در اکانت خود در شبکه اجتماعی «اکس» گفت «وزارت فرهنگ با ثبت منطقه باستانی «الفاو» در فهرست میراث جهانی یونسکو به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ که ثبت ۸ منطقه باستانی در یونسکو است رسید.
عملکرد موفق دست اندرکاران حوزه فرهنگ سعودی در ثبت مناطق باستانی و تاریخی این کشور در فهرست یونسکو در سال های گذشته باعث شد تا میراث طبیعی و زیست محیطی این کشور در کانون توجه جهان و گردشگران قرار بگیرد و نیز اقدامات متنوعی برای حفاظت از تنوع طبیعی و اجرای ابتکار عمل های خلاقانه در حوزه صیانت از محیط زیست اجرا شود.
وزیر فرهنگ سعودی گفت «این گام ثمره توجه گسترده ملک سلمان بن عبد العزیز خادم حرمین شریفین و شاهزاده محمد بن سلمان بن عبد العزیز ولیعهد و نخست وزیر به حوزه میراث ملی و فرهنگی است».
او افزود «ثبت مناطق باستانی و فرهنگی به عنوان میراث ملموس و ناملموس یونسکو بیانگر پیشینه ژرف تاریخی و نقش پیشروی سعودی برای حفاظت از میراث مشترک جهانی در قالب سند چشم انداز ۲۰۳۰ است. در این سند بر اهمیت افتخار به هویت ملی که میراث ملی بوده تاکید شده است.

روستای «الفاو» سکونتگاه بسیاری از سلسله های پادشاهی و تمدن های کهن (واس)
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان یادآور شد «سعودی به اهمیت میراث ملی و فرهنگی و صیانت از آن و اطلاع رسانی در مورد آن در سطح بین المللی پی برده است و این اقدامات می تواند بستر محکمی برای حال و نقشه راهی برای کار و فعالیت آینده فراهم کند».
وزیر فرهنگ سعودی توضیح داد «این وزارتخانه به تلاش برای توسعه و توجه به میراث ملی و مطرح کردن آن در سطح جهان ادامه می دهد تا این سایت های باستانی پایدار بمانند و به نسل های بعدی منتقل شوند».
منطقه «الفاو» در محوطه ۲.۵۰ کیلومتر مربع در اطراف ربع الخالی در استان وادی الدواسر در جنوب منطقه ریاض قرار دارد و یک منطقه حائل ۲۷۵ کیلومتر مربعی دور تا دور آن را گرفته است. «الفاو» یک گذرگاه تنگ بین بیابان ربع الخالی و رشته کوه های طویق است. «الفاو» پایتخت نخستین پادشاهی کنده بوده و نقش و موقعیت برجسته ای در شبه جزیره عرب از نیمه قرن اول قبل از میلاد تا اوایل قرن چهارم میلادی داشت. این منطقه با توجه به پیشینه تاریخی و باستانی از جمله بزرگ ترین و شناخته شده ترین مقاصد باستانی در سعودی و یکی از مهم ترین مناطق تاریخی در جهان است.

روستای «الفاو» پایتخت پادشاهی کهن کنده در شبه جزیره عرب بوده است (واس)
منطقه الفاو در قدیم مرکز تجاری مهم و محل تردد کاروان های فلزات و غلات و پارچه بوده است. کاروان ها از مقصد پادشاهی سبا و معین و قتبان و حضرموت و حمیر از الفاو رد می شدند و به سمت نجران و از آنجا به الافلاج و سپس الیمامه و بعد نیز به طرف شرق یعنی خلیج و شمال به عراق و شام می رفتند.
«الفاو» یکی از نمادهای تعامل سازنده بین انسان و طبیعت است و نقش و نگارهای بسیاری متعلق به دوران قدیم و مقبره های غول پیکر با سازه های مشخص و همگام با نقش و نگارهای باستانی در «الفاو» وجود دارد. نمادها و آثار معماری فراوانی از منطقه کاروانسراها که در «الفاو» قرار داشته هنوز به چشم می خورد؛ از جمله محوطه باستانی با سیستم های آبیاری متنوع که کشفیات تاریخی و صخره نگاره های جذاب و دیدنی و کتیبه های باستانی فراوانی را در خود جای داده است.
نمایندگی سعودی در یونسکو تلاش گسترده ای برای ثبت این مناطق باستانی سعودی انجام داد. این اقدامات با هدایت «کمیسیون میراث ملی» و همکاری «کمیته ملی فرهنگ و علوم و آموزش» سعودی و مقامات محلی ریاض و «مرکز ملی افزایش پوشش گیاهی» و «دانشگاه ملک سعود» و «جامعه بومی» استان وادی الدواسر صورت گرفتند.

روستای «الفاو» پیشینه فرهنگی سترگ و جایگاه تاریخی دارد (واس)
کمیسیون میراث ملی سعودی تلاش های بی وقفه برای حفاظت از میراث فرهنگی پربار سعودی و معرفی آن در سطح داخلی و خارجی انجام می دهد تا روایتگر غنای تاریخ و فرهنگ این کشور به عنوان سکونتگاه تمدن های انسانی متعدد در طول تاریخ باشد.