تندیس ساز مصری نام زنان عرب پیشرو را جاودانه کرد

می عبد الله برنامه مجسمه سازی را تحت حمایت «سازمان زنان عرب» اجرا می کند



خانم دکتر فادیا کیوان دبیر کل سازمان زنان عرب و می عبد الله
خانم دکتر فادیا کیوان دبیر کل سازمان زنان عرب و می عبد الله
TT

تندیس ساز مصری نام زنان عرب پیشرو را جاودانه کرد



خانم دکتر فادیا کیوان دبیر کل سازمان زنان عرب و می عبد الله
خانم دکتر فادیا کیوان دبیر کل سازمان زنان عرب و می عبد الله

کشورهای عربی زنان افتخارآفرین و بسیاری دارند که در بخش های گوناگون اجتماعی و سیاسی و فرهنگی و اقتصادی و هنری و رسانه ای درخشیدند. خانم می عبد الله مجسمه ساز مصری برای جاودانه کردن نام این زنان موفق و معرفی آنها در سطح وسیع به خصوص به نسل های نو برنامه ای را تحت حمایت «سازمان زنان عرب» برای ساخت تندیس برخی از زنان موفق و موثر عرب آغاز کرده است.

می عبد الله در ابتدا تندیس چهره برنزی می زیاده از فلسطین و ملک حفنی ناصف از مصر، دو زن شناخته شده و موثر در اوایل قرن بیستم، را ساخته است.

او در گفتگو با الشرق الاوسط گفت «با ساخت تندیس زنان موثر عرب می خواهم نام آنها را جاودانه کنم. این زنان نامی نقش پیشرو در پیشرفت جامعه خود داشتند و در راستای توسعه و ترقی جهان عرب در بخش های گوناگون فعالیت کردند. نام این زنان در تاریخ معاصر ثبت شده است و من در صدد ثبت شرح حال و معرفی آنها به نسل های نو هستم. این یک پروژه طولانی مدت است و برنامه ای برای اجرای آن توسط زنان موفق و هنرمند و نوآور کشورهای عربی داریم».

می عبد الله ضمن اشاره به اهمیت هنر مجسمه سازی در معرفی ناشناخته ها و پررنگ کردن ارزش زیبایی مادی و معنوی خاطر نشان کرد «مجسمه سازی را برای جاودان کردن زنان نامی عرب برگزیدم چون مجسمه سازی بهتر از هنرهای دیگر می تواند این نقش را ایفا کند و نام بزرگان را جاودانه سازد. عکس های بسیار کم و محدودی از این زنان وجود دارد و اهمیت برنامه تندیس سازی آنان هم اینجاست چون مجسمه کارکرد بهینه برای جاودانه کردن نام آنها خواهد داشت. بنا شده که این مجسمه ها یک بنای یادبود همیشگی باشند و در مقر سازمان زنان عرب در قاهره به نمایش گذاشته شوند».

عبد الله یادآور شد «وقتی سازمان زنان عرب مرا به عنوان مجری این برنامه برگزید بسیار نگران بودم چون عکس های بسیار کمی از این چهره ها در اختیار داریم. سازمان زنان عرب اعلام کرد در ابتدا تندیس دو زن موثر و موفق یعنی می زیاده و ملک حفنی ناصف ساخته شود و من عکس های تک و توک و بی کیفیت از آنها پیدا کردم و خیلی ترسیده بودم چون وقتی می خواهم مجسمه بسازم باید چهره شخصیت مد نظر را از زاویه های گوناگون ببینم و به همین دلیل کارم مشکل شد و باید بیشتر تمرکز می کردم و به بررسی موشکافانه در مورد این دو زن پرداختم تا در ذهنم چهره این دو را ترسیم کنم. سازمان زنان عرب تلاش کرد برخی از عکس ها را فراهم کند و با قوم و خویش این دو زن موثر عرب تماس و ارتباط برقرار کرد اما خب مشکل بود».

این مجسمه سازی مصری یاد آور شد «تصمیم گرفتم مجسمه های برنزی بسازم چون برنز با ارزش و با دوام است و گزینه مناسب برای این مجسمه ها است که مدت معین برای نمایش آنها وجود ندارد. ساخت این دو تندیس بیشتر از دو ماه طول کشید».

عبد الله افزود «اگر چه در ابتدای کار خیلی ترسیدم اما حالا که نتیجه کار را دیدم از اینکه با وجود سختی ها موفق شدم خوشحالم چون با افراد جدیدی آشنا شدم که قبلا خیلی کم در مورد آنها اطلاعات داشتم. از همکاری سازمان زنان عرب و در راس آن دبیر این سازمان خانم دکتر فادیا کیوان بسیار خوشحالم. استقبال کاربران شبکه های اجتماعی از این دو تندیس ادامه دارد. قبلا فقط مجسمه های کاریکاتوری می ساختم و به همین دلیل برای ادامه این برنامه و ساخت تندیس های دیگر بسیار ذوق زده هستم تا به کارنامه کاری ام اضافه شوند».

ملک حفنی ناصف (۱۸۸۶-۱۹۱۸) با نام مستعار «باحثه البادیه» (پژوهشگر بادیه) نویسنده و روشنفکر مصری و مصلح اجتماعی و فعال حقوق زنان در اوایل قرن بیستم است.

ملک حفنی ناصیف از جمله نخستین فعالان حقوق زنان در مصر و بنیانگذار جمعیت اتحاد زنان تهذیبی بود که تعدادی از زنان مصر و کشورهای عربی و برخی زنان خارجی عضو آن بودند. این گروه در راستای آگاهی بخشی زنان در مورد مسایل گوناگون فعالیت می کرد. او همچنین جمعیت امدادگران را تاسیس کرد که به مناطق فقیر مصر و کشورهای عربی کمک ارسال می کرد. این جمعیت هسته اصلی مرکزی است که بعدا به «هلال احمر» شناخته شد.

می زیاده (۱۸۸۶-۱۹۴۱) شاعر و نویسنده فمینیست فلسطینی در نیمه اول قرن بیستم است.

می زیاده در شهر ناصره در فلسطین چشم به جهان گشود و بعد به همراه خانواده اش به مصر رفت و آنجا با فضای فرهنگی و روشنفکری دوره روشنگری در قاهره آشنا شد.

می زیاده بر زبان های انگلیسی و فرانسوی و آلمانی و اسپانیایی و ایتالیایی مسلط بود. او پژوهشگر و محقق در زمینه فلسفی و ادبیات و تاریخ جهان عرب و اسلامی بود و آثار ادبی ارزشمندی از او باقی ماند.



سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
TT

سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)

هشتمین سایت باستانی سعودی در فهرست یونسکو (سازمان علمی و آموزشی و فرهنگی جهان) ثبت شد و بدین ترتیب سعودی به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ رسید. منطقه باستانی الفاو واقع در جنوب ریاض روز شنبه (۲۷ جولای) در جریان چهل و ششمین نشست کمیته میراث جهانی در نیودلهی هند در فهرست یونسکو قرار گرفت.
منظر فرهنگی «الفاو» به عنوان هشتمین سایت فرهنگی بسیار ارزشمند میراث جهانی در فهرست یونسکو ثبت شد. شهر «هگرا» در العلا و «حی الطریف» در منطقه باستانی الدرعیه و منطقه تاریخی جده و هنرهای صخره نگاری در حائل و واحه احساء و منطقه فرهنگی «حمی» در نجران و منطقه حفاظت شده «عروق بنی معارض» در سعودی پیش از این در فهرست میراث فرهنگی یونسکو ثبت شده اند.
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان وزیر فرهنگ در اکانت خود در شبکه اجتماعی «اکس» گفت «وزارت فرهنگ با ثبت منطقه باستانی «الفاو» در فهرست میراث جهانی یونسکو به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ که ثبت ۸ منطقه باستانی در یونسکو است رسید.
عملکرد موفق دست اندرکاران حوزه فرهنگ سعودی در ثبت مناطق باستانی و تاریخی این کشور در فهرست یونسکو در سال های گذشته باعث شد تا میراث طبیعی و زیست محیطی این کشور در کانون توجه جهان و گردشگران قرار بگیرد و نیز اقدامات متنوعی برای حفاظت از تنوع طبیعی و اجرای ابتکار عمل های خلاقانه در حوزه صیانت از محیط زیست اجرا شود.
وزیر فرهنگ سعودی گفت «این گام ثمره توجه گسترده ملک سلمان بن عبد العزیز خادم حرمین شریفین و شاهزاده محمد بن سلمان بن عبد العزیز ولیعهد و نخست وزیر به حوزه میراث ملی و فرهنگی است».
او افزود «ثبت مناطق باستانی و فرهنگی به عنوان میراث ملموس و ناملموس یونسکو بیانگر پیشینه ژرف تاریخی و نقش پیشروی سعودی برای حفاظت از میراث مشترک جهانی در قالب سند چشم انداز ۲۰۳۰ است. در این سند بر اهمیت افتخار به هویت ملی که میراث ملی بوده تاکید شده است.

روستای «الفاو» سکونتگاه بسیاری از سلسله های پادشاهی و تمدن های کهن (واس)
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان یادآور شد «سعودی به اهمیت میراث ملی و فرهنگی و صیانت از آن و اطلاع رسانی در مورد آن در سطح بین المللی پی برده است و این اقدامات می تواند بستر محکمی برای حال و نقشه راهی برای کار و فعالیت آینده فراهم کند».
وزیر فرهنگ سعودی توضیح داد «این وزارتخانه به تلاش برای توسعه و توجه به میراث ملی و مطرح کردن آن در سطح جهان ادامه می دهد تا این سایت های باستانی پایدار بمانند و به نسل های بعدی منتقل شوند».
منطقه «الفاو» در محوطه ۲.۵۰ کیلومتر مربع در اطراف ربع الخالی در استان وادی الدواسر در جنوب منطقه ریاض قرار دارد و یک منطقه حائل ۲۷۵ کیلومتر مربعی دور تا دور آن را گرفته است. «الفاو» یک گذرگاه تنگ بین بیابان ربع الخالی و رشته کوه های طویق است. «الفاو» پایتخت نخستین پادشاهی کنده بوده و نقش و موقعیت برجسته ای در شبه جزیره عرب از نیمه قرن اول قبل از میلاد تا اوایل قرن چهارم میلادی داشت. این منطقه با توجه به پیشینه تاریخی و باستانی از جمله بزرگ ترین و شناخته شده ترین مقاصد باستانی در سعودی و یکی از مهم ترین مناطق تاریخی در جهان است.

روستای «الفاو» پایتخت پادشاهی کهن کنده در شبه جزیره عرب بوده است (واس)
منطقه الفاو در قدیم مرکز تجاری مهم و محل تردد کاروان های فلزات و غلات و پارچه بوده است. کاروان ها از مقصد پادشاهی سبا و معین و قتبان و حضرموت و حمیر از الفاو رد می شدند و به سمت نجران و از آنجا به الافلاج و سپس الیمامه و بعد نیز به طرف شرق یعنی خلیج و شمال به عراق و شام می رفتند.
«الفاو» یکی از نمادهای تعامل سازنده بین انسان و طبیعت است و نقش و نگارهای بسیاری متعلق به دوران قدیم و مقبره های غول پیکر با سازه های مشخص و همگام با نقش و نگارهای باستانی در «الفاو» وجود دارد. نمادها و آثار معماری فراوانی از منطقه کاروانسراها که در «الفاو» قرار داشته هنوز به چشم می خورد؛ از جمله محوطه باستانی با سیستم های آبیاری متنوع که کشفیات تاریخی و صخره نگاره های جذاب و دیدنی و کتیبه های باستانی فراوانی را در خود جای داده است.
نمایندگی سعودی در یونسکو تلاش گسترده ای برای ثبت این مناطق باستانی سعودی انجام داد. این اقدامات با هدایت «کمیسیون میراث ملی» و همکاری «کمیته ملی فرهنگ و علوم و آموزش» سعودی و مقامات محلی ریاض و «مرکز ملی افزایش پوشش گیاهی» و «دانشگاه ملک سعود» و «جامعه بومی» استان وادی الدواسر صورت گرفتند.

روستای «الفاو» پیشینه فرهنگی سترگ و جایگاه تاریخی دارد (واس)
کمیسیون میراث ملی سعودی تلاش های بی وقفه برای حفاظت از میراث فرهنگی پربار سعودی و معرفی آن در سطح داخلی و خارجی انجام می دهد تا روایتگر غنای تاریخ و فرهنگ این کشور به عنوان سکونتگاه تمدن های انسانی متعدد در طول تاریخ باشد.