۲۰۰ سالگی رمزگشایی از خط هیروگلیف؛ «سال شامپولیون» در پاریس 

سنگ روزتا در موزه بریتانیا (فرانس پرس)  
سنگ روزتا در موزه بریتانیا (فرانس پرس)  
TT

۲۰۰ سالگی رمزگشایی از خط هیروگلیف؛ «سال شامپولیون» در پاریس 

سنگ روزتا در موزه بریتانیا (فرانس پرس)  
سنگ روزتا در موزه بریتانیا (فرانس پرس)  

خطوط هیروگلیف دویست سال پیش قابل خواندن شدند و به این مناسبت «سال شامپولیون» از روز سه شنبه (۱۲ آوریل) تا ۲۴ ژوئیه توسط کتابخانه ملی فرانسه در پاریس برگزار می شود. نمایشگاه نور پاریس بیانگر نبوغ ذاتی ژان فرانسوا شامپولیون در فراگیری زبان های کهن است. او از همان ابتدا مجذوب تمدن مصر باستان شد.
شامپولیون بنیانگذار و پدر مصر شناسی شد و مصر شناسی از همان حمله ناپلئون بناپارت علیه مصر در ۱۷۹۸ توجه گسترده فرانسوی ها را به خود جذب کرد. این زبان شناس بزرگ فرانسه سپتامبر ۱۹۲۲ پس از سپری شدن بیش از هزار سال از پیدایش خط هیروگلیف موفق شد مفهوم نشانه های این خط باستانی را دریابد.
کتابخانه ملی فرانسه یا کتابخانه فرانسو میتران در پاریس سندی درباره زبان شناسی به اسم «نامه به داسیه» منتشر می کند که در آن داسیه زبان شناس فرانسوی به اکتشاف خود و سنگ روزتا پرداخته است. سنگ روزتا به سه خط از جمله هیروگلیف و یونانی باستان نوشته شده. سنگ روزتا توسط بریتانیایی ها به لندن منتقل شد و شامپولیون هیچ گاه این اثر را ندید. این اثر باستانی اکنون در موزه بریتانیا نگهداری می شود. دو نمونه از این اثر تاریخی در کتابخانه ملی فرانسه وجود دارد. آثار این نمایشگاه در آن دوران بیانگر رقابت بین فرانسه و بریتانیا است. وانسا دیکلو هماهنگ کننده نمایشگاه گفت «توماس یانگ هم ارتباط نزدیکی با تلاش های آن دوره برای قابل خواندن کردن خط هیروگلیف داشت اما او برای فهم قواعد زبان مصر باستان زبان قبطی بلد نبود».
عینک های آفتابی 
ژاک ژوزف برادر بزرگ تر شامپولیون نیز دانشمند بود. شامپولیون جوان علاقه عجیبی به یادگیری زبان های خارجی داشت. چندین کتاب به زبان لاتین هم در این نمایشگاه وجود دارد که شامپولیون با این کتاب ها زبان چینی را یاد گرفت. او یک نبوغ ذاتی در فراگیری زبان های کهن شرقی مثل عربی و عبری و سریانی و‌ آرامی و کلدانی و امهری و فارسی و سانسکریت داشت.
آلین فیرینگ یکی از هماهنگ کنندگان نمایشگاه گفت «شامپولیون فوت و فن زبان مصری از جمله خط هیراتیک را بلد بود».
شامپولیون پس از ۱۸۲۲ شروع کرد به کشف و انتشار ریزه کاری های زبان مصری باستان و یک دایره المعارف خط و زبان دوره فراعنه تالیف کرد. او استاد رشته مصر شناسی در یکی از دانشگاه های فرانسوی و دبیر کل گروه آثار باستانی مصر در لوور بود.
وانسا دیکلو توضیح داد «وقتی حالش بد شد تمام کارهایش را تنظیم کرد. او در ۴۱ سالگی درگذشت و نه فقط احیاگر قواعد نوشتاری مصریان قدیم بود بلکه او زبان مصریان باستان را احیا کرد».
او با خود از مصر چند عینک آفتابی و یک قلیان و پاسپورتش آورد که زمینه را برای تصور فعالیت های مصرشناسی او در دره نیل هموار کرد.
برنامه های گوناگون
لانوی مدیر افتخاری گروه آثار باستانی مصر در موزه لوور گفت «ما داریم می بینیم که فعالیت های شامپولیون پس از گذشت دو قرن چقدر درست و به جا بوده و اشتباهات تک و توکی داشته است. او کشفیات متعددی داشت و هیچ مانعی جلودارش نشد و قدرت حدس او به نفع بقیه بوده است».

«پاپیرس پریس» به عنوان قدیمی ترین متن ادبی دنیا در این نمایشگاه به نمایش گذاشته می شود. اسم این پاپیروس را به اسم مصر شناس فرانسوی معروف نامگذاری کردند.
این سند مکتوب متعلق به مصر باستان در سال ۱۸۰۰ قبل از میلاد است.
چندین برنامه و رویداد فرهنگی در سال شامپولیون در فرانسه مثل سمینار دانشگاهی در کتابخانه ملی فرانسه از ۱۶ تا ۲۰ مه و نمایشگاه دیگر در شهر لانس در شمال فرانسه از ۲۸ سپتامبر برگزار می شود. شهر فیژلک در استان لوت فرانسه که زادگاه شامپولیون است عرصه چندین مراسم فرهنگی و هنری از ماه مه خواهد بود.



سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
TT

سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)

هشتمین سایت باستانی سعودی در فهرست یونسکو (سازمان علمی و آموزشی و فرهنگی جهان) ثبت شد و بدین ترتیب سعودی به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ رسید. منطقه باستانی الفاو واقع در جنوب ریاض روز شنبه (۲۷ جولای) در جریان چهل و ششمین نشست کمیته میراث جهانی در نیودلهی هند در فهرست یونسکو قرار گرفت.
منظر فرهنگی «الفاو» به عنوان هشتمین سایت فرهنگی بسیار ارزشمند میراث جهانی در فهرست یونسکو ثبت شد. شهر «هگرا» در العلا و «حی الطریف» در منطقه باستانی الدرعیه و منطقه تاریخی جده و هنرهای صخره نگاری در حائل و واحه احساء و منطقه فرهنگی «حمی» در نجران و منطقه حفاظت شده «عروق بنی معارض» در سعودی پیش از این در فهرست میراث فرهنگی یونسکو ثبت شده اند.
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان وزیر فرهنگ در اکانت خود در شبکه اجتماعی «اکس» گفت «وزارت فرهنگ با ثبت منطقه باستانی «الفاو» در فهرست میراث جهانی یونسکو به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ که ثبت ۸ منطقه باستانی در یونسکو است رسید.
عملکرد موفق دست اندرکاران حوزه فرهنگ سعودی در ثبت مناطق باستانی و تاریخی این کشور در فهرست یونسکو در سال های گذشته باعث شد تا میراث طبیعی و زیست محیطی این کشور در کانون توجه جهان و گردشگران قرار بگیرد و نیز اقدامات متنوعی برای حفاظت از تنوع طبیعی و اجرای ابتکار عمل های خلاقانه در حوزه صیانت از محیط زیست اجرا شود.
وزیر فرهنگ سعودی گفت «این گام ثمره توجه گسترده ملک سلمان بن عبد العزیز خادم حرمین شریفین و شاهزاده محمد بن سلمان بن عبد العزیز ولیعهد و نخست وزیر به حوزه میراث ملی و فرهنگی است».
او افزود «ثبت مناطق باستانی و فرهنگی به عنوان میراث ملموس و ناملموس یونسکو بیانگر پیشینه ژرف تاریخی و نقش پیشروی سعودی برای حفاظت از میراث مشترک جهانی در قالب سند چشم انداز ۲۰۳۰ است. در این سند بر اهمیت افتخار به هویت ملی که میراث ملی بوده تاکید شده است.

روستای «الفاو» سکونتگاه بسیاری از سلسله های پادشاهی و تمدن های کهن (واس)
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان یادآور شد «سعودی به اهمیت میراث ملی و فرهنگی و صیانت از آن و اطلاع رسانی در مورد آن در سطح بین المللی پی برده است و این اقدامات می تواند بستر محکمی برای حال و نقشه راهی برای کار و فعالیت آینده فراهم کند».
وزیر فرهنگ سعودی توضیح داد «این وزارتخانه به تلاش برای توسعه و توجه به میراث ملی و مطرح کردن آن در سطح جهان ادامه می دهد تا این سایت های باستانی پایدار بمانند و به نسل های بعدی منتقل شوند».
منطقه «الفاو» در محوطه ۲.۵۰ کیلومتر مربع در اطراف ربع الخالی در استان وادی الدواسر در جنوب منطقه ریاض قرار دارد و یک منطقه حائل ۲۷۵ کیلومتر مربعی دور تا دور آن را گرفته است. «الفاو» یک گذرگاه تنگ بین بیابان ربع الخالی و رشته کوه های طویق است. «الفاو» پایتخت نخستین پادشاهی کنده بوده و نقش و موقعیت برجسته ای در شبه جزیره عرب از نیمه قرن اول قبل از میلاد تا اوایل قرن چهارم میلادی داشت. این منطقه با توجه به پیشینه تاریخی و باستانی از جمله بزرگ ترین و شناخته شده ترین مقاصد باستانی در سعودی و یکی از مهم ترین مناطق تاریخی در جهان است.

روستای «الفاو» پایتخت پادشاهی کهن کنده در شبه جزیره عرب بوده است (واس)
منطقه الفاو در قدیم مرکز تجاری مهم و محل تردد کاروان های فلزات و غلات و پارچه بوده است. کاروان ها از مقصد پادشاهی سبا و معین و قتبان و حضرموت و حمیر از الفاو رد می شدند و به سمت نجران و از آنجا به الافلاج و سپس الیمامه و بعد نیز به طرف شرق یعنی خلیج و شمال به عراق و شام می رفتند.
«الفاو» یکی از نمادهای تعامل سازنده بین انسان و طبیعت است و نقش و نگارهای بسیاری متعلق به دوران قدیم و مقبره های غول پیکر با سازه های مشخص و همگام با نقش و نگارهای باستانی در «الفاو» وجود دارد. نمادها و آثار معماری فراوانی از منطقه کاروانسراها که در «الفاو» قرار داشته هنوز به چشم می خورد؛ از جمله محوطه باستانی با سیستم های آبیاری متنوع که کشفیات تاریخی و صخره نگاره های جذاب و دیدنی و کتیبه های باستانی فراوانی را در خود جای داده است.
نمایندگی سعودی در یونسکو تلاش گسترده ای برای ثبت این مناطق باستانی سعودی انجام داد. این اقدامات با هدایت «کمیسیون میراث ملی» و همکاری «کمیته ملی فرهنگ و علوم و آموزش» سعودی و مقامات محلی ریاض و «مرکز ملی افزایش پوشش گیاهی» و «دانشگاه ملک سعود» و «جامعه بومی» استان وادی الدواسر صورت گرفتند.

روستای «الفاو» پیشینه فرهنگی سترگ و جایگاه تاریخی دارد (واس)
کمیسیون میراث ملی سعودی تلاش های بی وقفه برای حفاظت از میراث فرهنگی پربار سعودی و معرفی آن در سطح داخلی و خارجی انجام می دهد تا روایتگر غنای تاریخ و فرهنگ این کشور به عنوان سکونتگاه تمدن های انسانی متعدد در طول تاریخ باشد.