آثار نقاشان سعودی در جشنواره الفحيص اردن

آغاز به کار سی امین جشنواره 

تابلوی «غصن الزیتون» فاطمه النمر در جشنواره الفحیص و تابلوی «حجيّة» فاطمه النمر در جشنواره
تابلوی «غصن الزیتون» فاطمه النمر در جشنواره الفحیص و تابلوی «حجيّة» فاطمه النمر در جشنواره
TT

آثار نقاشان سعودی در جشنواره الفحيص اردن

تابلوی «غصن الزیتون» فاطمه النمر در جشنواره الفحیص و تابلوی «حجيّة» فاطمه النمر در جشنواره
تابلوی «غصن الزیتون» فاطمه النمر در جشنواره الفحیص و تابلوی «حجيّة» فاطمه النمر در جشنواره

شهر الفحیص اردن در فاصله ۱۳ کیلومتری امان، پایتخت اردن به کلیساهای قدیمی و باغ های سرسبز و تاکستان و کشتزارهای زیتون معروف است. کلیساهای فراوان این شهر با جمعیت مسیحی نشین که اکثریت هستند همخوانی دارد. نقاشی در کلیساهای الفحیص هم بار معنوی دارد و هم ابزاری است برای ارتباط بین فرهنگ ها. نقاشان سعودی در جشنواره الفحیص که چهارشنبه (۱۰ اوت) آغاز به کار کرد در میدان صومعه ارتدوکس روم حاضرند.
«اردن... تاریخ و تمدن» اسم لوگوی سی امین دوره این جشنواره است که با حضور ستارگان آواز و سینما و نقاشان عرب هنر و فرهنگ را یکجا جمع کرده است. هنرمندان در کشورهای عربی در این جشنواره گرد آمده اند تا یک دورهمی فرهنگی طراز اول را رقم بزنند. ۲۰ نقاش سبک های مختلف در جشنواره حضور دارند.
نقاشی در محراب فاطمه النمر نقاش سعودی در گفتگو با «الشرق الاوسط» درباره حضورش در جشنواره گفت «تعدد فرهنگی از ویژگی های اصلی این گردهمایی هنری است. بنده ۵ روز اینجا اقامت داشتم و دو تابلو «حجيّة» و «غصن الزیتون» را کشیدم و در این دو اثر فرهنگ خلیجی و اردن را یکجا جمع کردم. ایده اصلی این است که فرهنگ خلیجی و اردنی را در قالب فرهنگ عربی مشترک یکجا جمع کنیم».
النمر می گوید این دو اثر «نقاشی روی فرش» ۱۳۵ در ۱۳۵ سانتیمتر هستند.
او با اشاره به حالت روحی و روانی خاص هنگام کشیدن این دو تابلو در میدان صومعه ارتدوکس روم در الفحیص اظهار کرد «نقاشی کردن در محراب کلیسا زیباست و وقتی محراب کارگاه نقاشی می شود تابلوهای نقاشی جنبه روحی و معنوی خاصی پیدا می کند».
النمر با اشاره به خانه های قدیمی در شهر الفحیص که منطقه توریستی به شمار می رود اضافه کرد «اینجا برای هنرمندان الهام بخش است و تا چشم کار می کند رستوران و مناطق صنایع دستی و غیره می بینید. هنرمندان از کشورهای عربی مختلف اینجا حضور دارند و تنوع فرهنگی باعث تبادل تجربه می شود. همه جور هنرمند از تازه کار و حرفه ای اینجا حضور پیدا کرده اند».
سمپوزیوم «رواق البلقاء»
عبد الله الاحمری نقاش و هنرمند تجسمی سعودی در گفتگو با «الشرق الاوسط» درباره حضور در سمپوزیوم «رواق البلقاء» که در حاشیه جشنواره الفحیص برگزار می شود صحبت کرد.
او افزود «طیف گسترده ای از هنرمندان زن و مرد عرب در این جشنواره حاضر هستند و این رویداد فرهنگی هنری پویا از لحاظ تبادل تجربه و طرح سوال در مورد فضای نوآوری و خلاقیت اهمیت دارد».
الاحمری اشاره کرد «یک نمایشگاه هنری با آثار هنرمندان شرکت کننده در پایان این جشنواره برگزار می شود و بنده در حال خلق یک اثر هنری برای این نمایشگاه هستم. هنرمندان از چندین کشور عربی در یک رویداد منحصر به فرد و الهام بخش در این نمایشگاه گرد هم می آیند و این فرصتی برای تبادل نظر هنری در یک فضای باز فرهنگی است».
جشنواره جرش
کمیسیون موسیقی و کمیسیون تئاتر و هنرهای اجرایی سعودی در سی و ششمین جشنواره فرهنگی هنری ۲۰۲۲ جرش اردن حضور دارند. وزارت فرهنگ سعودی در راستای افزایش و تقویت حضور فرهنگی سعودی در جشنواره ها و رویدادهای فرهنگی عربی و جهانی و تحکیم روابط فرهنگی با کشورهای جهان می کوشد.
این دو نهاد سعودی شرکت کننده در جشنواره جرش چندین اجرای رقص و نمایش محلی سعودی برگزار کردند. این نمایش ها و رقص ها توسط گروه محلی سعودی در جایگاه ویژه هنرهای اجرایی برگزار شدند.
ارکستر ملی سعودی هم در جرش اجرا داشت و روز شنبه (۶ اوت) ارکستر ملی سعودی و گروه نمایش محلی مجموعه متنوعی از ترانه های فلکلوریک را با حضور ۳۵ نوازنده و گروه کر سعودی و نیز دستچینی از ترانه های سعودی اجرا کردند.
 



سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
TT

سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)

هشتمین سایت باستانی سعودی در فهرست یونسکو (سازمان علمی و آموزشی و فرهنگی جهان) ثبت شد و بدین ترتیب سعودی به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ رسید. منطقه باستانی الفاو واقع در جنوب ریاض روز شنبه (۲۷ جولای) در جریان چهل و ششمین نشست کمیته میراث جهانی در نیودلهی هند در فهرست یونسکو قرار گرفت.
منظر فرهنگی «الفاو» به عنوان هشتمین سایت فرهنگی بسیار ارزشمند میراث جهانی در فهرست یونسکو ثبت شد. شهر «هگرا» در العلا و «حی الطریف» در منطقه باستانی الدرعیه و منطقه تاریخی جده و هنرهای صخره نگاری در حائل و واحه احساء و منطقه فرهنگی «حمی» در نجران و منطقه حفاظت شده «عروق بنی معارض» در سعودی پیش از این در فهرست میراث فرهنگی یونسکو ثبت شده اند.
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان وزیر فرهنگ در اکانت خود در شبکه اجتماعی «اکس» گفت «وزارت فرهنگ با ثبت منطقه باستانی «الفاو» در فهرست میراث جهانی یونسکو به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ که ثبت ۸ منطقه باستانی در یونسکو است رسید.
عملکرد موفق دست اندرکاران حوزه فرهنگ سعودی در ثبت مناطق باستانی و تاریخی این کشور در فهرست یونسکو در سال های گذشته باعث شد تا میراث طبیعی و زیست محیطی این کشور در کانون توجه جهان و گردشگران قرار بگیرد و نیز اقدامات متنوعی برای حفاظت از تنوع طبیعی و اجرای ابتکار عمل های خلاقانه در حوزه صیانت از محیط زیست اجرا شود.
وزیر فرهنگ سعودی گفت «این گام ثمره توجه گسترده ملک سلمان بن عبد العزیز خادم حرمین شریفین و شاهزاده محمد بن سلمان بن عبد العزیز ولیعهد و نخست وزیر به حوزه میراث ملی و فرهنگی است».
او افزود «ثبت مناطق باستانی و فرهنگی به عنوان میراث ملموس و ناملموس یونسکو بیانگر پیشینه ژرف تاریخی و نقش پیشروی سعودی برای حفاظت از میراث مشترک جهانی در قالب سند چشم انداز ۲۰۳۰ است. در این سند بر اهمیت افتخار به هویت ملی که میراث ملی بوده تاکید شده است.

روستای «الفاو» سکونتگاه بسیاری از سلسله های پادشاهی و تمدن های کهن (واس)
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان یادآور شد «سعودی به اهمیت میراث ملی و فرهنگی و صیانت از آن و اطلاع رسانی در مورد آن در سطح بین المللی پی برده است و این اقدامات می تواند بستر محکمی برای حال و نقشه راهی برای کار و فعالیت آینده فراهم کند».
وزیر فرهنگ سعودی توضیح داد «این وزارتخانه به تلاش برای توسعه و توجه به میراث ملی و مطرح کردن آن در سطح جهان ادامه می دهد تا این سایت های باستانی پایدار بمانند و به نسل های بعدی منتقل شوند».
منطقه «الفاو» در محوطه ۲.۵۰ کیلومتر مربع در اطراف ربع الخالی در استان وادی الدواسر در جنوب منطقه ریاض قرار دارد و یک منطقه حائل ۲۷۵ کیلومتر مربعی دور تا دور آن را گرفته است. «الفاو» یک گذرگاه تنگ بین بیابان ربع الخالی و رشته کوه های طویق است. «الفاو» پایتخت نخستین پادشاهی کنده بوده و نقش و موقعیت برجسته ای در شبه جزیره عرب از نیمه قرن اول قبل از میلاد تا اوایل قرن چهارم میلادی داشت. این منطقه با توجه به پیشینه تاریخی و باستانی از جمله بزرگ ترین و شناخته شده ترین مقاصد باستانی در سعودی و یکی از مهم ترین مناطق تاریخی در جهان است.

روستای «الفاو» پایتخت پادشاهی کهن کنده در شبه جزیره عرب بوده است (واس)
منطقه الفاو در قدیم مرکز تجاری مهم و محل تردد کاروان های فلزات و غلات و پارچه بوده است. کاروان ها از مقصد پادشاهی سبا و معین و قتبان و حضرموت و حمیر از الفاو رد می شدند و به سمت نجران و از آنجا به الافلاج و سپس الیمامه و بعد نیز به طرف شرق یعنی خلیج و شمال به عراق و شام می رفتند.
«الفاو» یکی از نمادهای تعامل سازنده بین انسان و طبیعت است و نقش و نگارهای بسیاری متعلق به دوران قدیم و مقبره های غول پیکر با سازه های مشخص و همگام با نقش و نگارهای باستانی در «الفاو» وجود دارد. نمادها و آثار معماری فراوانی از منطقه کاروانسراها که در «الفاو» قرار داشته هنوز به چشم می خورد؛ از جمله محوطه باستانی با سیستم های آبیاری متنوع که کشفیات تاریخی و صخره نگاره های جذاب و دیدنی و کتیبه های باستانی فراوانی را در خود جای داده است.
نمایندگی سعودی در یونسکو تلاش گسترده ای برای ثبت این مناطق باستانی سعودی انجام داد. این اقدامات با هدایت «کمیسیون میراث ملی» و همکاری «کمیته ملی فرهنگ و علوم و آموزش» سعودی و مقامات محلی ریاض و «مرکز ملی افزایش پوشش گیاهی» و «دانشگاه ملک سعود» و «جامعه بومی» استان وادی الدواسر صورت گرفتند.

روستای «الفاو» پیشینه فرهنگی سترگ و جایگاه تاریخی دارد (واس)
کمیسیون میراث ملی سعودی تلاش های بی وقفه برای حفاظت از میراث فرهنگی پربار سعودی و معرفی آن در سطح داخلی و خارجی انجام می دهد تا روایتگر غنای تاریخ و فرهنگ این کشور به عنوان سکونتگاه تمدن های انسانی متعدد در طول تاریخ باشد.