زلزله زده سوری با دست خالی به دنبال ۳۰ نفر از اعضای خانواده آواربرداری می کند     

 
تلاش برای آواربرداری در استان ادلب در شمال سوریه در روز چهارشنبه ۸ فوریه (فرانس پرس)
  تلاش برای آواربرداری در استان ادلب در شمال سوریه در روز چهارشنبه ۸ فوریه (فرانس پرس)
TT

زلزله زده سوری با دست خالی به دنبال ۳۰ نفر از اعضای خانواده آواربرداری می کند     

 
تلاش برای آواربرداری در استان ادلب در شمال سوریه در روز چهارشنبه ۸ فوریه (فرانس پرس)
  تلاش برای آواربرداری در استان ادلب در شمال سوریه در روز چهارشنبه ۸ فوریه (فرانس پرس)

مالک ابراهیم و همسر و فرزندانش از زلزله مرگبار نجات پیدا کردند و مالک نفس راحت کشید اما خوشحالی او زیاد طول نکشید. او از دو روز پیش گرفتار آواربرداری است تا شاید بتواند ۳۰ نفر از اعضای خانواده اش در شمال سوریه را از زیر آوار نجات دهد.
به گزارش فرانس پرس ابراهیم در روستای بسنیا در شمال ادلب که با ترکیه هم مرز است از صبح دوشنبه وجب به وجب آواربرداری می کند؛ گاهی با دست و گاهی با بیل. او به دنبال دو عمو و عمو زاده ها و نوه های عموهایش و  می گردد. به رغم تلاش های گسترده ابراهیم و امدادگران و ساکنان روستا تا حالا فقط ده نفر از اعضای خانواده ابراهیم از زیر آوار خارج شده اند و همه آنها جان باختند. ساختمان و دیوارهایش به آوار تبدیل شده اند و روی آوار پانل های خورشیدی افتاده اند.
ابراهیم، ۴۰ ساله ، خاک آلود در گفتگو با فرانس پرس یادآور شد «کل یک خانواده زیر آوار مانده و خاک شدند. انگار که قتل عام شده». او افزود فکر نمی کنم کسی از آنها زنده باشد. ابراهیم یک سنگ برمی دارد و با یادآوری خاطرات گذشته و قشنگش با بستگانش گریه می کند و می گوید «هر بار که جسد یک نفر را بیرون می کشیم یاد روزهای خوبی که با آنها داشتم می افتم. چه روزها و چه دورهمی هایی داشتیم. بگو بخند و شوخی. اما همه آن روزها دیگر برنمی گردند. جدا شدیم. آنها در آن دنیا هستند و ما در این دنیا هستیم. همدیگر را نخواهیم دید».
ابراهیم و همسر و ۸ فرزندشان هنگام وقوع زلزله بامداد دوشنبه از خانه شان در شهر ادلب خارج شدند. آنها چند سال پیش از شهر ابوالضهور در جنوب ادلب به دلیل افزایش جنگ و درگیری فرار کردند و شهر ادلب آمدند. 

ابراهیم تعریف می کند که هنگام زلزله در هوای بارانی وسط خیابان ایستادند اما همه اعضای خانواده دور هم بودیم و این به من قوت قلب می داد. ابراهیم اندکی بعد متوجه شد که برخی از بستگانش زیر آوار دفن شده اند و دوباره غم به سراغش آمد. او به سرعت به بسنیا در فاصله ۴۰ کیلومتری شهر ادلب رفت.
این مرد با ریش بلند مشکی که برای آوار برداری بهتر دستکش پوشیده در ادامه افزود «فقط در حال آواربرداری هستیم. خواب نداریم. دو روز است که به امید کشیدن یک نفر زنده از زیر آوار سنگ ها را برمی داریم». با این حال شانس و امید برای نجات مردمی که زیر آوارند اندک به نظر می رسد. او یاد آور شد «هنوز بیست نفر زیر آوار هستند. باور نکردنی است. فاجعه بزرگی است. همه خاطراتم با آنها زیر خاک دفن شدند». ابراهیم نفس عمیق کشید و به آوار دور و برش نگاه کرد و گفت «ما واقعا زلزله زده هستیم».
او در ادامه خاطر نشان کرد «ما از منطقه خود به خاطر بمباران و حملات هوایی چندین بار کوچ کردیم و از هم جدا شدیم».
ساختمان های بسنیا با خاک یکسان شده اند و ده ها نفر از ساکنان منطقه و پیکارجویان و نیروهای داوطلب و امدادگر در حال آواربرداری هستند و داد می زنند تا شاید کسی از زیر آوار و دیوارهای ترک خورده جوابشان را بدهد.
وقتی آنها کسی را زنده از زیر آوار نجات می دهد از شدت خوشحالی فریاد می زنند و با کسانی که منتظرند ابراز همدلی می کنند.. کورسوی امید برای نجات عزیزانشان. این زلزله که کانون آن در ترکیه بود منجر به ویرانی گسترده در دستکم ۵ استان سوریه همجوار شد و حالا آمار تلفات جانی در دو کشور به ۱۱ هزار نفر رسیده که از این مجموع ۲ هزار و ۶۰۰ نفر در سوریه کشته شده اند. سوریه قبل از وقوع این زلزله و به دلیل جنگ ویرانگر و ادامه دار از ۲۰۱۱ حال و روز خوبی ندارد.

ایمن دیری، ۵۰ ساله در الرمادیه، روستای مرزی با ترکیه برای برادرش مامون و هشت برادر زاده اش گریه می کند اما ناامید نشده و به آواربرداری ادامه می دهد تا شاید بتواند یکی از عزیزانشان را زنده از زیر آوار نجات بدهد به خصوص اینکه ایمن و یک گروه امداد و چند داوطلب موفق شدند چند نفر را که از زیر آوار صدای فریادشان شنیده می شد نجات دهند.
امدادگران پس از چندین ساعت آواربرداری پیکر بی جان یکی از برادرزاده های ایمن را بیرون کشیدند. او ۱۲ سال داشت. ایمن با این حال می گوید «خسته نمی شویم.. معلوم نیست که بقیه در زیر آوار زنده اند یا مرده. اما باید امیدوار بود.. اگر چه ساختمان حال و روز خوبی ندارد و سقفش روی سر ساکنان ریزش کرده است. او با چهره غمگین یاد برادر زاده اش می افتد و گفت «برادر زاده ام همیشه به خانه ما سرمی زد. خدا به آنها خواه زنده و خواه مرده رحم کند».



چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
TT

چگونه عراق از «تهدیدی وجودی خطرناک‌تر از داعش» نجات یافت؟

مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)
مشایخ عراقی در تظاهراتی در حمایت از ایران، سه‌شنبه در مسیر منتهی به منطقه سبز که سفارت عراق در بغداد در آن واقع شده است (AP)

منابع دیپلماتیک در بغداد به روزنامه «الشرق الاوسط» گفتند مقام‌های عراقی نگران کشیده شدن کشور به جنگ میان ایران و اسرائیل بودند و آن را «تهدیدی وجودی برای عراق» توصیف کردند که خطرناک‌تر از تهدید داعش بود؛ همان گروهی که زمانی یک‌سوم خاک کشور را اشغال کرده بود.

این منابع توضیح دادند:
«داعش یک پدیده بیگانه بود که در نهایت باید از بدن عراق به‌ویژه با توجه به حمایت منطقه‌ای و بین‌المللی از بغداد برای مقابله با آن طرد می‌شد. اما جنگ ایران و اسرائیل، وحدت عراق را تهدید می‌کرد.»

شرح تهدید وجودی از نگاه منابع دیپلماتیک:

همزمان با آغاز جنگ، بغداد پیام‌هایی از اسرائیل از طریق جمهوری آذربایجان و کانال‌های دیگر دریافت کرد. در این پیام‌ها آمده بود که اسرائیل در صورت حمله‌ای از خاک عراق، پاسخ‌هایی «سخت و دردناک» خواهد داد. اسرائیل مسئولیت هرگونه حمله از خاک عراق را متوجه دولت عراق دانسته بود.

آمریکا نیز از زبان توصیه‌آمیز قبلی عبور کرد و مستقیماً نسبت به عواقب وخیم حملات احتمالی گروه‌های وابسته به ایران هشدار داد.

مقام‌های عراقی نگران «سناریوی فاجعه» بودند. سناریویی که در آن، گروه‌های عراقی به اسرائیل حمله می‌کردند و اسرائیل نیز با موجی از ترورهای هدفمند مشابه آنچه علیه فرماندهان حزب‌الله لبنان و ژنرال‌ها و دانشمندان ایرانی در آغاز جنگ انجام داد، پاسخ می‌داد.

به گفته این منابع، اگر اسرائیل حملات دردناکی علیه این گروه‌ها انجام می‌داد، خشم در میان شیعیان عراق شعله‌ور می‌شد. این وضعیت ممکن بود مرجعیت شیعه را وادار به اتخاذ موضعی جدی کند و در نتیجه، بحران به شکل تقابل مستقیم شیعیان با اسرائیل درمی‌آمد.

این سناریو باعث شد نگرانی‌هایی شکل گیرد مبنی بر اینکه سایر گروه‌های عراقی، شیعیان را مسئول کشاندن کشور به جنگی بدانند که می‌شد از آن دوری کرد. در چنین شرایطی، احتمال بروز شکاف دوباره میان شیعیان و سنی‌ها و تهدید دوباره برای وحدت عراق وجود داشت.

خطر دیگر، موضع احتمالی کردها بود. این احتمال وجود داشت که کردها اعلام کنند دولت مرکزی فقط نماینده یک گروه است، کشور از جنگ‌ها خسته شده و اقلیم دیگر نمی‌خواهد خود را با بغداد درگیر کند؛ چراکه نزدیکی به بغداد، اقلیم را وارد جنگ‌هایی می‌کند که نمی‌خواهد در آن‌ها شرکت داشته باشد.

نقش دولت السودانی

دولت محمد شیاع السودانی با ترکیبی از قاطعیت و تدبیر عمل کرد. به گروه‌ها هشدار داد که تحمل هیچ تلاشی برای کشاندن کشور به جنگی که وحدتش را تهدید می‌کند، ندارد. همزمان، کانال‌های ارتباطی با قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی، به‌ویژه آمریکا، را باز نگه داشت.

موضع ایران و موازنه داخلی
دولت عراق از موضع تهران هم بهره برد. ایران نه‌تنها از گروه‌ها نخواست وارد جنگ شوند، بلکه آن‌ها را به خویشتنداری تشویق کرد. برخی معتقدند تهران نمی‌خواست پس از از دست دادن سوریه، روابطش با عراق را نیز قربانی کند.

عامل مهم دیگر، درک گروه‌ها از بزرگی جنگ بود. آن‌ها می‌دانستند این نبرد از توانشان فراتر است؛ به‌ویژه با توجه به شرایط حزب‌الله در لبنان و نفوذ اطلاعاتی اسرائیل درون ایران. اسرائیل نشان داده بود که اطلاعات دقیقی از گروه‌های دشمن دارد و با برتری تکنولوژیک خود، می‌تواند به اهدافش برسد.

سه حمله ناکام

با وجود فشارها، به گفته منابع دیپلماتیک، گروه‌های بی‌انضباط تلاش کردند سه حمله را طراحی و اجرا کنند؛ اما نیروهای امنیتی عراق توانستند پیش از اجرا آن‌ها را خنثی کنند.

منابع همچنین گفتند که ایران زخمی عمیق برداشت؛ چراکه اسرائیل جنگ را به خاک ایران کشاند و آمریکا را به هدف گرفتن تأسیسات هسته‌ای آن ترغیب کرد. به‌گفته این منابع، اگر ایران در پرونده هسته‌ای امتیاز ندهد، احتمال دور تازه‌ای از درگیری وجود دارد.