چین در ریاض پا جای پای آمریکا گذاشت و ابتکار عمل را به دست گرفت

بن صقر به «الشرق الاوسط»: جهان عرب و چین باید درباره نحوه درک متقابل فکر کنند

چین در ریاض پا جای پای آمریکا گذاشت و ابتکار عمل را به دست گرفت
TT

چین در ریاض پا جای پای آمریکا گذاشت و ابتکار عمل را به دست گرفت

چین در ریاض پا جای پای آمریکا گذاشت و ابتکار عمل را به دست گرفت

دن مورفی گوینده شبکه «سی ان بی سی» با موهای بلند پشت یک نمایشگر غول پیکر که رویش نوشته «دهمین دوره کنفرانس مشترک تجاری چین و کشورهای عربی» نشست و با شاهزاده عبد العزیز بن سلمان وزیر انرژی سعودی درباره چگونگی افزایش همکاری بین کشورهای عربی و چین گفتگو کرد.
مورفی گویا تنها فرد خارجی بین ده ها چهره عربی و چینی که تمام راهروها و سالن های مرکز کنفرانس های ملک عبد العزیز در ریاض را قرق کرده بودند به نظر می رسد و به همین دلیل حضور او جلب نظر می کرد و عده ای گفتند این گواه این است که چین در منطقه ای که همواره صحنه رقابت ابرقدرت ها بوده از آمریکا جلو زده.
اظهارات وزیر انرژی سعودی و پاسخ او به سوالات دن مورفی سیگنال دیگری درباره رشد فزاینده نقش چین و اهمیت حضور چین در سعودی و کشورهای عربی دیگر بود.
شاهزاده عبد العزیز در این جلسه افزود «ابتکار چینی کمربند و جاده و اهداف سعودی و سند چشم انداز ۲۰۳۰ سعودی نقاط مشترک فراوانی دارند. این همکاری به معنای معادله برد – باخت نیست و ما در این همکاری با گزینه هایی همچون یا با ما یا علیه ما روبرو نیستیم بلکه ما با همه همکاری می کنیم».
اظهارات شاهزاده عبد العزیز دو روز پس از پایان سفر سه روزه آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا به سعودی عنوان می شود. بلینکن در یک نشست خبری مشترک با همتای سعودی اش گفت «آمریکا از خاورمیانه خارج نخواهد شد و اگر توافق از سرگیری روابط دیپلماتیک بین سعودی و ایران باعث کاهش تنش شود گام خوبی است».
وزیر انرژی سعودی تاکید کرد که به انتقادها درباره همکاری رو به رشد بین سعودی و چین توجه نمی کند. او افزود «ما هر جا فرصت هست خواهیم بود و با همه همکاری می کنیم. تقاضای چین برای نفت همچنان در حال افزایش است و ما باید بخشی از این تقاضا را به دست بیاوریم. همچنین به دنبال سرمایه گذاری در چین هستیم. حقیقت این است که چین امروز ابتکار عمل را به دست گرفته و به این کار ادامه خواهد داد. ما نباید با چین رقابت کنیم بلکه باید با چین همکاری کنیم».
دهمین نشست تجاری بین کشورهای عربی و چین بزرگ ترین دوره به شمار می رود چون حدود ۳ هزار نفر از چهره های تصمیم گیرنده و سرمایه گذار و بازرگانان و کارشناسان روابط جهان عرب و چین در این نشست حضور دارند.
از سوی دیگر عبد العزیز بن صفر رئیس مرکز پژوهش های الخلیج معتقد است «چین به مرحله ای رسیده که می خواهد پا جا پای آمریکا بگذارد و خود را به این نحو معرفی می کند. چین می گوید که وقتی واگرایی با آمریکا اتفاق می افتد چین جایگزین آمریکا برای کشورهای عربی خواهد بود. این دلیل بسیار مهم افزایش حضور چین است و نمونه آن را در احیای روابط بین سعودی و چین با پادرمیانی چین دیدیم».
رونی چان رئیس شرکت چینی هانگ لانگ در این نشست گفت «سعودی در دوره کنونی در حال گشایش روابط اقتصادی با چین است و این مناسبات ۴۰ سال پیش آغاز شد».
دکتر بن صقر با ارزیابی اینکه فرصت های عظیمی در مسیر گسترش روابط اقتصادی جهان عرب و چین وجود دارد از این مساله انتقاد کرد که چرا باید شرکت کنندگان عرب و چینی برای گفتگو درباره مسائل عربی و چینی به انگلیسی صحبت کنند. او معتقد است «زبان صرفا ابزار ارتباطی نیست بلکه یک المان فرهنگی و آگاهی و بینش به شمار می رود».
او بر این باور است «کشورهای عربی و چین باید به نحوه درک متقابل فکر کنند. زبان یک المان فرهنگی است و با این حساب چینی ها و جهان عرب با استفاده از یک المان فرهنگی غربی چه نگرشی نسبت به همدیگر دارند».



ریاض از میزبانی عمان برای گفت‌وگوهای ایران و آمریکا استقبال کرد

کاروان اسکورت نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، استیو ویتکوف، روز گذشته در محل مذاکرات  مسقط (رویترز)
کاروان اسکورت نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، استیو ویتکوف، روز گذشته در محل مذاکرات مسقط (رویترز)
TT

ریاض از میزبانی عمان برای گفت‌وگوهای ایران و آمریکا استقبال کرد

کاروان اسکورت نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، استیو ویتکوف، روز گذشته در محل مذاکرات  مسقط (رویترز)
کاروان اسکورت نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، استیو ویتکوف، روز گذشته در محل مذاکرات مسقط (رویترز)

پادشاهی عربی سعودی روز شنبه از میزبانی سلطان‌نشین عمان برای برگزاری گفت‌وگوهای میان ایران و آمریکا استقبال کرد و با تأکید بر حمایت خود از این تلاش‌ها، اعلام کرد که راه گفت‌وگو را بهترین مسیر برای پایان‌دادن به اختلافات منطقه‌ای و بین‌المللی می‌داند.

وزارت خارجه سعودی در بیانیه‌ای ابراز امیدواری کرد که نتایج این گفت‌وگوهای ایران و آمریکا بتواند به تقویت همکاری‌های مشترک برای برقراری امنیت، ثبات و صلح در منطقه و جهان منجر شود.

از سوی دیگر، جاسم البدیوی، دبیرکل شورای همکاری خلیج، نیز تأکید کرد که میزبانی عمان از این گفت‌وگوها در چارچوب سیاست خردمندانه این کشور برای ترویج زبان گفت‌وگو و ایجاد پل‌های تفاهم بین کشورهاست. او گفت که عمان همواره در تلاش برای تقویت امنیت و ثبات منطقه بوده است.

البدیوی توضیح داد که کشورهای شورای همکاری خلیج همیشه با استفاده از روابط نزدیک و مستحکم خود با سایر کشورها، در پی یافتن راه‌حل‌های مسالمت‌آمیز برای اختلافات هستند و طرح‌هایی ارائه می‌دهند که به نفع ملت‌های منطقه و جهان باشد و برای تقویت صلح و امنیت منطقه‌ای و جهانی تلاش می‌کنند.

دبیرکل شورا همچنین ابراز امیدواری کرد که این گفت‌وگوهای سازنده به نتایج مثبتی منجر شود و زمینه‌های تازه‌ای برای همکاری میان ایران و آمریکا فراهم آورد، همکاری‌ای که به سود امنیت و ثبات منطقه باشد.

این گفت‌وگوها میان وزیر خارجه ایران، عباس عراقچی، و نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، استیو ویتکوف، در پایتخت عمان، مسقط، برگزار شد و پس از دو ساعت تبادل پیام‌ها و دیدگاه‌ها، با توافق برای بازسازی مسیر مذاکرات پایان یافت.

هدف این گفت‌وگوها، آغاز مذاکرات تازه‌ای درباره برنامه هسته‌ای ایران بود؛ برنامه‌ای که سرعت پیشرفت آن افزایش یافته و قرار است گفت‌وگوها هفته آینده برای تعیین «چارچوب کلی توافق احتمالی» ادامه یابد.