واکنش اهالی صنعا، پایتخت ربوده شده یمن به حملات هوایی اخیر آمریکا و بریتانیا به مواضع گروه حوثی تفاوت چندانی با قبلا ندارد و گویا آنها خود را برای حملات هوایی ادامه دار آماده کرده اند چرا که حوثی ها مرتب خط و نشان می کشند و تهدید به ادامه حملات می کنند. در نتیجه پایتخت نشینان یمن نیز انتظار افزایش حملات آمریکا و بریتانیا را داشتند و خود را آماده کردند.
موج تازه حملات هوایی آمریکا و بریتانیا بامداد سه شنبه (۲۳ ژانویه) مواضع حوثی ها در شمال و شرق صنعا و دقیقا پایگاه هوایی الدیلمی و پادگان الحفا و برخی مواضع در استان های یمن را مورد هدف قرار داد.
هر چند پایتخت نشینان صنعا پس از دور تازه حملات هوایی آمریکا و بریتانیا نظرات متفاوتی دارند اما رهبران و هواداران گروه حوثی پس از این حملات ابراز خوشحالی کردند.
عبد الله منعم نویسنده و مترجم یمنی گفت «افسوس که این حملات مایه خوشحالی رهبران و هواداران حوثی شد. حوثی ها بالاخره موفق شدند با مزاحمت های دریایی برای غربی ها خود را دوباره مطرح کنند. البته هواداران حوثی ها ادعاهای این گروه را باور می کنند اما مخالفان حوثی می دانند که هدف این گروه از این ادعاها چیست».
منعم در ادامه گفتگو با «الشرق الاوسط» افزود «پایگاه اجتماعی حوثی ها گسترش پیدا نکرده است و حوثی ها نتواستند حتی همراهی مخالفان حکومت این گروه را جلب کنند. بخش وسیعی از جامعه همچنان به حوثی ها ریشخند می زنند و ادعاهایشان را قبول ندارند و نگران این هستند که حوثی ها با سوءاستفاده از حملات آمریکا و بریتانیا موج تازه ای از خفقان و سرکوب آزادی ها را آغاز کنند».
او یادآور شد «بخش وسیعی از جامعه یمن پس از دو ماه که از مزاحمت های حوثی ها گذشت انتظار داشتند که غرب دست به کار شود. عده دیگری هم هستند که به طرفین ماجرا اعتماد ندارند و بر این باورند که غربی ها و حوثی ها با هم توافق کردند و دستشان توی یک کاسه است. استدلال این گروه این است که حملات هوایی در حدی نیستند که قابلیت ها و نفوذ حوثی ها را در معرض خطر جدی قرار دهند».
رویارویی محدود
حوثی ها اطراف مناطقی که هدف حملات هوایی آمریکا و بریتانیا قرار گرفتند را بسته اند و بسیاری از خیابان ها و معابر را نیز بسته اند و این باعث نارضایتی مردم صنعا شده و خاطرات بد تدابیر بی رحمانه حوثی ها علیه آنان پس از عملیات نظامی ائتلاف حمایت از دولت یمن به مواضع نظامی حوثی ها را در ذهنشان تداعی کرده است.
استاد دانشگاه صنعا با نگاه طنزآلود به روند افزایش تنش غرب به رهبری آمریکا و بریتانیا در یمن معتقد است که این اقدامات در حدی نیست که به یک رویارویی تمام عیار ختم شود. غرب نمی داند که از یمن چه می خواهد. حوثی ها هم کار دیگری بیشتر از حملات دریایی به کشتی ها نمی توانند انجام دهند.
این استاد دانشگاه که نخواست نامش منتشر شود افزود «به رغم این زد و خورد و رویارویی اما طرفین به تعامل سازنده با یکدیگر تمایل دارند. غربی ها از حوثی ها حمایت کردند و نگذاشتند ارتش یمن و مقاومت مردمی و ائتلاف نظامی حامی دولت یمن کار را یکسره کنند چون غرب می خواست حوثی ها را نگه دارد و این خواسته غربی ها به دلیل تنش در دریای سرخ تغییر نخواهد کرد».
او توضیح داد «غربی ها بر این باورند که می توانند با حوثی ها درباره حملاتشان به کشتی ها در دریای سرخ کنار بیایند و طرفین به توافق درباره توقف حملات در قالب نگه داشتن حوثی ها در قدرت و ادامه نفوذ این گروه در یمن دست پیدا کنند».
محمد، صاحب نمایشگاه خودرو می گوید «حوثی ها در کاسبی موفق شدند. منطق تجارت در اکثر اوقات بر سیاست حاکم است. کاسبی با مساله فلسطین و محاصره غزه سود سرشار و غیر قابل پیش بینی دارد».
محمد ضمن انتقاد از سیاست غیر منصفانه و غیر منطقی غرب با مسائل منطقه به خصوص یمن گفت «گرفتاری و مشکلات یمن در ده سال گذشته مورد بی توجهی قرار گرفتند و حالا با حوثی ها رویارویی می کنند چون حوثی ها منافع غرب را به خطر انداختند. مردم یمن هم همچون مردم فلسطین هستند و شرایط فاجعه بارشان برای هیچ کس مهم نیست و ناوهای هواپیمابر به خاطر یمنی ها و فلسطین ها اعزام نمی شوند».
دغدغه معیشت
عده بسیاری از مردم یمن نگرانند که مبادا افزایش تنش بین غرب و حوثی ها باعث افزایش مشکلاتشان شود به خصوص اینکه تعدادی از سازمان های امداد بین المللی درباره اثرات گسترده این افزایش تنش بر شرایط انسانی در یمن هشدار دادند. برنامه جهانی غذا نیز چند هفته پیش از توقف کمک های غذایی به مناطق تحت کنترل حوثی ها خبر داد.
امین مانع فعال یمنی و زندانی سابق در بازداشتگاه های حوثی با تمسخر متوسل شدن آمریکا و بریتانیا به حملات هوایی برای توقف حملات حوثی ها در دریای سرخ معتقد است «این حملات هوایی فایده ندارد. حوثی ها در حال پرونده سازی و بافتن اتهامات نادرست برای درست جلوه دادن ادعاهایشان هستند».
مانع افزود «غرب در ابتدا باید جلوی تجاوز اسرائیل به غزه را بگیرد و بدین وسیله حوثی ها دیگر بهانه ای برای حملات در دریای سرخ نخواهند داشت. در چنین شرایطی ها قدرت های بین المللی از مردم فلسطین در برابر تجاوزگری اسرائیل دفاع می کنند و در عین حال نمی گذارند یمنی ها بیش از این از شرایط دشوار جنگ آسیب ببینند. جنگ در یمن ۹ سال است که ادامه دارد و اوضاع به دلیل رویارویی بین حوثی ها و غرب پیچیده تر شده است».
خانم «ن.م» دندانپزشک می گوید «حملات آمریکا و بریتانیا در راستای سرپوش گذاشتن بر مشکلات و وضعیت بحرانی و فاجعه بار مردم یمن انجام می شود و در عین حال کانون توجه را از آنچه در نوار محاصره شده غزه می گذرد منحرف می کند. این وضعیت به نفع طرف هایی است که اقدامات جنایتکارانه علیه غیر نظامیان در فلسطین و یمن انجام می دهند و نیز پروپاگاندای قدرت های بزرگ را پیش می برد و جوامع عرب را تضعیف می کند».
حملات هوایی اخیر آمریکا و بریتانیا باعث شکسته شدن شیشه ها و تخریب برخی از وسایل مطب این دندانپزشک خانم در صنعا شد. او گفت «این افزایش تنش باعث طولانی تر شدن تراژدی یمن و فرصت سوزی برای برقراری صلح و پایان جنگ می شود».
او در پایان گفتگو با «الشرق الاوسط» خاطر نشان کرد «مردم یمن همواره کنار مردم فلسطین و آماده جانفشانی برای فلسطین هستند اما جای تاسف دارد که حوثی ها از این مساله در حال کاسبی هستند».