دیده بان سوریه: نگرانی رژیم از تشدید تنش و آغاز تقابل نظامی در جولان

ورود هواپیمای ایرانی حامل کمک برای آوارگان لبنانی در لاذقیه


 
حملات موشکی «حزب الله» ماه ژوئیه در جولان اشغالی سوریه (رویترز)
  حملات موشکی «حزب الله» ماه ژوئیه در جولان اشغالی سوریه (رویترز)
TT

دیده بان سوریه: نگرانی رژیم از تشدید تنش و آغاز تقابل نظامی در جولان


 
حملات موشکی «حزب الله» ماه ژوئیه در جولان اشغالی سوریه (رویترز)
  حملات موشکی «حزب الله» ماه ژوئیه در جولان اشغالی سوریه (رویترز)

منابع اختصاصی به سازمان دیده بان حقوق بشر سوریه گفتند که شماری از افسران نظامی رژیم سوریه به شدت نگران احتمال آغاز تقابل نظامی بین گروه های شبه نظامی ایران و اسرائیل در خاک سوریه هستند به خصوص اینکه امکان دارد اسرائیل با ده ها حمله موشکی سهمگین پاسخ حمله موشکی ایران به اسرائیل را بدهد.

به گفته این منابع دلیل نگرانی این فرماندهان نظامی سوریه این است که رژیم سوریه توان آغاز رویارویی نظامی دیگری در خاک این کشور را ندارد چرا که نظامیان رژیم سوریه چندین سال جنگ و درگیری با گروه های مسلح «هیئت تحریر شام» و گروه «داعش» و گروه های مسلح اسلامگرا که در مناطق مختلف سوریه پیکار می کنند داشته اند.

نیروهای نظامی رژیم سوریه به دلیل بحران های داخلی ادامه دار آمدگی رویارویی با موج تازه تشدید تنش را ندارند. این نیروها با کمک روسیه همچنان در حال نبرد و مقابله با «گروه داعش» در البادیه سوریه هستند. طبق اطلاعات موجود گروه «داعش» در نظر دارد عملیات نظامی خود را تا چند ماه دیگر افزایش دهد که این هم به فشار نظامی بر دوش نیروهای نظامی سوریه افزوده خواهد شد. نیروهای نظامی رژیم سوریه اصولا با کمبود منابع و تجهیزات به دلیل سالیان سال جنگ روبرو هستند.

دیده بان حقوق بشر سوریه در ادامه افزود ««هیئت تحریر شام» و گروه های زیر مجموعه آن از جمله تشکیلات مسلح اصلی در شمال سوریه هستند. چنانچه حملات نظامی اسرائیل از جولان اشغالی سوریه آغاز شود این گروه ها خود را برای آغاز عملیات نظامی گسترده در حومه های حماه و ادلب و لاذقیه و حلب آماده کرده اند. این مساله باعث افزایش نگرانی فرماندهان نظامی رژیم سوریه شده است.
آمادگی «هیئت تحریر شام» و گروه های زیر مجموعه برای عملیات گسترده امکان فروپاشی نیروهای رژیم سوریه در جبهه های متعدد درگیری را افزایش می دهد. حملات همزمان باعث کاهش توان نظامی نیروهای رژیم سوریه خواهد شد. رژیم دمشق می کوشد ایران را از آغاز تقابل نظامی با اسرائیل در خاک سوریه بازدارد و مدعی است که «شرایط میدانی کنونی مناسب نیست» و امکان تشدید تنش در خاک سوریه وجود ندارد.
ارتش سوریه اجازه نمی دهد شبه نظامیان ایران و گروه های وابسته به آنها به مواضع نظامی ارتش و نیروهای نظامی سوریه به ویژه در نزدیکی مرز با جولان اشغالی نزدیک شوند. ارتش سوریه نمی گذارد نیروهای رژیم ایران از این مناطق حملات علیه اسرائیل را آغاز کنند چرا که ممکن است باعث گسترش قابل توجه رویارویی با اسرائیل در خاک سوریه شود و این چیزی است که رژیم سوریه در مرحله کنونی خواستار آن نیست.

جنگنده های ارتش اسرائیل در ماه ژوئیه مواضع نظامی ارتش سوریه در بخش غیر اشغالی بلندی های جولان را بمباران کردند و اسرائیل مدعی شد که سوریه پروتکل عدم درگیری در منطقه حائل در سال ۱۹۷۴ را نقض کرد.
ارتش اسرائیل گفت «ارتش سوریه مسئول آنچه در خاک سوریه می گذرد است و اجازه نقض پروتکل عدم درگیری را نمی دهیم».

اسرائیل یک روز پس از حمله موشکی «حزب الله» به بلندی های اشغالی جولان مواضع نظامی ارتش سوریه را مورد هدف قرار داد.

عکس های منتشر شده در بامداد ۳ اکتبر که وقوع چند انفجار در فرودگاه حمیمیم را نشان می دهد

منابع سازمان دیده بان حقوق بشر همچنین گفتند که افسران و فرماندهان نظامی رژیم سوریه به خاطر وجود انبارهای اسلحه و موشک های «حزب الله» و شبه نظامیان ایران در پادگان ها و مجتمع های نظامی سوریه بسیار ناراضی هستند چرا که این انبارها مرتب مورد هدف حملات هوایی اسرائیل قرار می گیرند. آخرین حمله اسرائیل به انبارهای موشکی و اسلحه در حومه های حمص و حماه بود.
یک انبار نزدیک فرودگاه نظامی حمیمیم روسیه در حومه لاذقیه مورد حمله قرار گرفت. این انبار که گمان می رفت مخزن مواد غذایی است اما پر از تسلیحات بود و حتی فرماندهان نظامی رژیم سوریه از وجود اسلحه در این انبار خبر نداشتند.منابع خاطر نشان کردند که تنش فزاینده بین نظامیان رژیم سوریه و گروه های شبه نظامی ایران به دلیل نگرانی مقامات نظامی سوریه از کشیدن پای آنها به رویارویی ناخواسته با اسرائیل در خاک سوریه علنی شده است.

ماموران آتش نشانی در اسرائیل ۱۱ ژوئیه در حال اطفای آتش سوزی های پس از حملات موشکی «حزب الله» به جولان (فرانس پرس)

رهبری سوریه از زمان آغاز جنگ اسرائیل در غزه و تشدید قابل ملاحظه تنش از سوی اسرائیل در سوریه چندین بار به یگان های نظامی سوریه مستقر در نزدیکی جولان اشغالی دستور دادند که نگذارند شبه نظامیان ایران از پادگان های منطقه برای حمله به اسرائیل استفاده کنند تا تنش با اسرائیل در خاک سوریه تشدید نشود.

ورود هواپیمای حامل کمک های ایران به فرودگاه لاذقیه (سانا)

از سوی دیگر هواپیمای ایرانی حامل کمک های بشردوستانه برای آوارگان لبنانی که پس از آغاز جنگ اسرائیل در لبنان به سوریه پناه بردند دوشنبه (۷ اکتبر) وارد فرودگاه لاذقیه شد.

خبرگزاری حکومتی «سانا» گزارش داد که این هواپیما حامل ۵۰۰۰ بسته گوناگون مواد غذایی و امداد و سرپناه است که شامل ۲۰۰۰ قالی و ۳۰۰۰ پتو و ۵۰۰ چادر اسکان در راستای تامین بخشی از نیازمندی های آوارگان لبنانی می شود.
سانا افزود ارگان های ذیربط در فرودگاه لاذقیه با همکاری مرکز هماهنگی روسیه در پایگاه حمیمیم اقدام به تخلیه کمک های ایران کردند.

عکس هایی که بامداد ۳ اکتبر از چندین انفجار در یکی از انبارهای «حزب الله» نزدیک فرودگاه حمیمیم منتشر شدند (وبسایت ها)

این اولین هواپیمای ایرانی است که پس از حمله هوایی ۳ اکتبر اسرائیل به یکی از انبارهای «حزب الله» نزدیک پایگاه نظامی روسی «حمیمیم» در حومه لاذقیه در سوریه به زمین نشست.

به گفته منابع «دیده بان حقوق بشر سوریه» انبار «حزب الله» که هدف حمله هوایی قرار گرفت محلی برای نگه داشتن محرمانه موشک هایی بوده که «حزب الله» اخیرا از آنها استفاده کرد. این مکان به ظاهر انبار مواد غذایی به نظر می رسید. حمله موشکی اسرائیل باعث انفجار موشک های نگهداری شده شد و این موشک ها به طور غیر هدفمند به مدت یک ساعت در پرواز بودند و برخی از آنها به محلاتی در ساحل سوریه نیز رسیدند.

Read also



گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
TT

گسترده‌ترین عملیات تخلیه اسرائیل در غزه طی ماه‌های اخیر؛ ترامپ به دنبال آتش‌بس است


فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)
فلسطینی‌ای در حال فریاد هنگام تشییع اعضای خانواده‌اش که در حمله هوایی اسرائیل در خان‌یونس کشته شدند، در روز یکشنبه (رویترز)

در حالی که وضعیت جنگی در نوار غزه همچنان ادامه دارد، ارتش اسرائیل روز یکشنبه دستور به بزرگ‌ترین عملیات تخلیه طی ماه‌های اخیر داد. این تخلیه مناطق وسیعی از شهر غزه و شمال آن، به‌ویژه محله‌های الزيتون، الصبرة، التفاح و الدرج را در بر می‌گیرد. ارتش از ساکنان خواسته فوراً به منطقه المواصی در جنوب منتقل شوند.

این دستور با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و پخش اعلامیه از طریق پهپادها اعلام شد و شامل گسترش تخلیه مناطق پیشین مانند جبالیا البلد، الزرقاء و أبو إسكندر نیز می‌شود. منابع محلی گفته‌اند بسیاری از مردم نمی‌دانند کجا باید بروند، زیرا مناطق غربی غزه نیز از آوارگان پر شده است.

فلسطینی مجروح در حمله هوایی، در بیمارستان ناصر در خان‌یونس واقع در جنوب غزه، با پیکر برادرش که در همان حمله کشته شد، وداع می‌کند (رویترز)

ارتش اسرائیل اعلام کرده قصد دارد وارد عمق شهر غزه و حتی غرب آن شود. اگرچه منطقه المواصی به‌عنوان منطقه انسانی اعلام شده، اما در آنجا هم ارتش اسرائیل حاضر است و گه‌گاه تیراندازی یا بمباران‌هایی صورت می‌گیرد.

احتمال توافق جزئی

با وجود ادامه خشونت‌ها، تلاش‌ها برای آتش‌بس ادامه دارد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، در پیامی خواستار تلاش برای دستیابی به توافق آتش‌بس شد. منابع فلسطینی به «الشرق الأوسط» گفته‌اند که احتمال رسیدن به توافقی جزئی در چارچوب طرح پیشنهادی فرستاده آمریکایی، استیو ویتکوف، وجود دارد.

فلسطینی‌ای در کنار پیکر کودکان کشته‌شده در حمله هوایی اسرائیل به خانه‌ای در شهر غزه پیش از مراسم تشییع در روز یکشنبه (رویترز)

این منابع افزودند مقاومت فلسطینی خواستار ضمانت اجرای کامل دوره ۶۰ روزه آتش‌بس بدون نقض آن توسط اسرائیل، و توزیع آزادسازی گروگان‌ها طی روزهای آتش‌بس هستند. همچنین تأکید شده که پروتکل‌های انسانی توافق پیشین در ژانویه ۲۰۲۵ باید رعایت شود؛ موضوعی که اسرائیل در آن زمان به‌طور کامل پایبند نبود.

بن‌بست در مذاکرات و لجبازی اسرائیل

منابع نزدیک به حماس می‌گویند: «رسیدن به توافق ممکن است اگر اسرائیل به خواسته‌های منطقی پاسخ مثبت دهد». به گفته آن‌ها، حماس پیشنهادات متعددی داده، اما هر بار بنیامین نتانیاهو آن را رد کرده و مسیر مذاکرات را مختل کرده است.

منابع تأکید کردند که «حماس» مایل به دستیابی به توافق برای توقف کشتار و محاصره در غزه است، اما نمی‌پذیرد تحت عنوان توافقی «تسلیم‌شده» عمل کند. آن‌ها همچنین از دولت ترامپ خواستند فشار بیشتری بر اسرائیل وارد کند.

پیش‌بینی شده که در صورت پیشرفت گفت‌وگوها، طی روزهای آینده دور جدیدی از مذاکرات در دوحه یا قاهره با حضور هیأت‌های حماس، اسرائیل، میانجی‌ها و نماینده آمریکا برگزار شود.

ترور ابوعمر السوری

در تحولی مرتبط، ارتش اسرائیل جمعه‌شب موفق به ترور «حکم العیسی» معروف به «أبو عمر السوری»، یکی از فرماندهان ارشد «کتائب القسام» شد. وی از نزدیکان محمد الضیف، فرمانده شهید القسام، بود. اسرائیل همچنین چندین فرمانده دیگر از حماس، جهاد اسلامی و گروه‌های مقاومت دیگر را هدف قرار داده است.

با کاهش درگیری مستقیم بین ایران و اسرائیل، تمرکز ارتش اسرائیل بار دیگر بر نوار غزه افزایش یافته و حملات زمینی، هوایی و عملیات‌های هدفمند شدت گرفته‌اند.