شرایط جنگ اسرائیل در نوار غزه که بیش از ۳ ماه است ادامه دارد، رهبری جنبش تحت تعقیب یعنی حماس را مجبور کردهاست که تدابیر امنیتی سخت گیرانه تری را در روند ارتباطی چه در درون رهبری سیاسی در غزه، چه با رهبری «گردانهای القسام»، جناح مسلح جنبش، یا با رهبری جنبش در خارج از کشور دنبال کند.
مقامات حماس برای مشورت و اتخاذ تصمیمات مربوط به جنگ، پیشنهادات آتشبس و معاملات مبادله باید با یکدیگر ارتباط نزدیک داشته باشند.
رهبری جنبش در غزه سرنوشت هر پیشنهاد یا معامله ای را تعیین میکند، که آن را در بحثهای مداوم قرار میدهد، اما به صورت مخفیانه برای اطمینان از اینکه اطلاعات در مورد آنچه در راهروهای داخلی آن اتفاق میافتد به بیرون درز نمیکند.
منابع نزدیک به رهبری حماس به "الشرق الاوسط" گفتند که رهبران این جنبش مکانیزم ویژه ای را برای برقراری ارتباط بین خود به ویژه با رهبران خارج از کشور با توجه به قطع تقریباً دائمی ارتباطات و اینترنت از مناطق نوار غزه و جلوگیری از ردیابی اسرائیل اتخاذ میکنند.
این منابع توضیح دادند که رهبران حماس و القسام در آغاز جنگ اسرائیل بر ارتباطات زمینی جنبش تکیه میکردند که مهندسان شاخه نظامی حماس در سال ۲۰۰۹ اختراع کرده بودند.
آنها هر از چند گاهی با استفاده از فناوریهایی که از خارج از نوار به احتمال زیاد با قاچاق آن از طریق تونلهای مرزی با مصر آورده شده بود، شروع به توسعه آن کردند.
این منابع ادامه دادند که گردانهای القسام صرافیهای زیرزمینی متصل به خطوط ثابت بسیار قدیمی را در نقاط خاصی از سطح زمین نصب میکردند و برای جلوگیری از نفوذ دائماً بررسی میشود و تعمیر و نگهداری دورهای ماهانه انجام میشد.
منابع نقل میکنند که چگونه هر رهبر در سطوح مختلف رهبری، اعم از سیاسی و نظامی، نقطه تماس خود را با شماره مشخصی دارد که در مواقع اضطراری از طریق آن ارتباط برقرار میشود.
این منابع گفتند که اسرائیل از این سامانه آگاه بوده، چندین بار سعی کرده آن را هک کند و سپس آن را هدف قرار دهد.
وی افزود: در یک جنگ مخفی اعلام نشده، دشمن در ماه می ۲۰۱۸ موفق شد یک صرافی ارتباطی را پس از تله انفجاری در غرب الزوایده در مرکز نوار غزه منفجر کند که سپس به ترور گروهی از (القسام) منجر شد؛ مهندسانی که سعی کردند یک آسیبپذیری امنیتی را که در آن نقطه رخ داده بود کشف کنند و تبادل نظر روی آنها منفجر شد».
وی ادامه داد: قبل و بعد از آن، دشمن چندین بار اقدام به نفوذ به این سامانه کرد.
و یک نیروی ویژه اسرائیلی قبل از فاش شدن موضوع آن در نوامبر ۲۰۱۸ در حین مأموریت در شرق خان یونس، به غزه نفوذ کرده و مجموعهای از ماموریتها از جمله تلاش برای نفوذ به سیستم ارتباطی حماس را انجام دادهاست.
به نظر میرسد که حماس شکل این ارتباطات را در آغاز جنگ کنونی اسرائیل در نوار غزه حفظ کردهاست، اگرچه ارتش اشغالگر بر هدف قرار دادن برخی نقاط ارتباطی متمرکز شده و برخی از آنها را منهدم کردهاست همچنین تونلهایی را که دارای مبادلات ارتباطی عمده بودند، ویران کرد.
حماس از ارتباطات داخلی خصوصی برای برقراری ارتباط با جنبش جهاد اسلامی استفاده کرد، پس از آن که قبلاً برخی از نقاط تماس را برای برقراری ارتباط در صورت لزوم در اختیار آن قرار داده بود.
این احتمالاً توضیح میدهد که چگونه تحویل اسرا و بازداشت شدگان در جریان آتشبس اخیر با خروج مشترک شبه نظامیان از «القسام» و «تیپ القدس» (شاخه مسلح «جهاد») همراه شد.
پس از از سرگیری درگیریها، به دنبال عدم تمدید آتشبس بشردوستانه، اسرائیل به شدت به اهداف حماس حمله کرد.
با گسترش حملات، از جمله حملات زمینی، برای هدف قرار دادن اهداف وسیع تری در مرکز و جنوب نوار غزه، جنبش بسیاری از تونلهای خود را که برای مبادلات ارتباطی تعیین شده بود، از دست داد، و همچنین بسیاری از نقاط ارتباطی خاص را در بالای زمین از دست داد.
این منابع تأیید کردند که این امر باعث شد که رهبری حماس و القسام در نوار غزه از روشهای بسیار قدیمی ارتباط با یکدیگر برای مدیریت مذاکرات و سایر مسائل سازمانی با ادامه جنگ استفاده کنند.
او توضیح داد که حماس برای انتقال پیامهای دستنویس از فردی به فرد دیگر و از مکانی به مکان دیگر به برخی از اعضای خود یا افراد نزدیک به آن، اما که برای عموم شناخته شده نیستند، متوسل شدهاست.
وی افزود: این امر با رعایت تدابیر شدید امنیتی برای جلوگیری از ردیابی ترافیک ارتباطات تحت هر شرایطی انجام میشود.
این پیامهای مکتوب به افرادی منتقل میشود که به طرق مختلف با رهبری جنبش در خارج از کشور نیز ارتباط دارند.
رهبری جنبش در خارج از کشور برای هر تصمیمی که مربوط به جنگ باشد نیاز به تأیید رهبری داخل کشور دارد.
این منابع تأیید کردند که رهبران حماس و القسام در نوار غزه کسانی هستند که آخرین سنگها را برای هر توافقی میگذارند.