وضعیت پیچیده زنان سودان در یک سال جنگ

روایت انسانی زنان سودانی با تجربه های ناگوار؛ آینه تمام نمای شرایط تلخ


روایت انسانی زنان سودانی با تجربه های ناگوار
روایت انسانی زنان سودانی با تجربه های ناگوار
TT

وضعیت پیچیده زنان سودان در یک سال جنگ


روایت انسانی زنان سودانی با تجربه های ناگوار
روایت انسانی زنان سودانی با تجربه های ناگوار

زنان سودان در روز جهانی زن همچنان وضع انسانی بسیار سختی دارند. جنگی که حدود یک سال پیش بین ارتش سودان و «نیروهای پشتیبانی سریع» آغاز شد زنان را در معرض انواع اذیت و آزار قرار داده و زندگی برای میلیون ها زن سودانی مثل جهنم شده است. بسیاری مورد مزاحمت جنسی و تجاوز و کوچ اجباری قرار گرفتند و مجبور شدند با پای پیاده مسیرهای طولانی راه بروند تا به اردوگاه هایی که در کشورهای همسایه احداث شده پناه ببرند. عده ای از زنان سودانی نیز چندین ماه در گذرگاه های مرزی معطل می شوند تا بتوانند ویزا بگیرند.
صدها روایت انسانی از زنان سودان با تجربه های دردناک وجود دارد که آینه تمام نمای شرایط تلخ در پایتخت، خارطوم و ایالت الجزیره و دارفور و کردوفان است.
رحاب المبارک از اعضای گروه «اورژانس حقوقی» درباره اینکه زنان در خارطوم از دست این جنگ چه می کشند گفت «زنان بهای گزافی در این جنگ دارند می دهند. به کار اجباری روی آوردند و در خانه ها کارگری می کنند و در معرض بدترین اشکال خشونت جنسی مثل تجاوز وحشیانه هستند. آنها گزینه ای ندارند و برای زنده ماندن و نجات در مناطق درگیری مسلحانه می جنگند».
از سوی دیگر، ام محمد در یک نهاد مدنی در دوره جنگ در خارطوم کار می کند و دامنه بمباران به محل سکونتش رسیده است. او می گوید «بعد از جنگ مجبور شدیم خانه ها و زندگی مان را رها کنم. خاطراتمان و دار و ندارمان را آنجا گذاشتیم و فرار کردیم. کوچ اجباری بود. از خارطوم خارج شدیم چرا که این شهر جهنم شده است. به چشم خودم دیدم که چطور شهر من خراب و ویران شد و بازارها آتش گرفتند. دیدن اجساد بی جان رها شده کنار جاده دردناک بود». او تعریف می کند «وقتی در مسیر بودیم و داشتیم از پایتخت فرار می کردیم به سمت ما تیراندازی کردند. دخترم پس از این حادثه دچار فشار روحی و روانی شد. خروج از شهر آسان نبود. وحشت زده بودیم. هر بار که از یک ایست نظامی رد می شدیم به سمت خودرو شلیک می کردند تا راننده بایستد».
هبه ختمی معلم و یکی از نجات یافتگان از جنگ خارطوم می گوید «از خارطوم فرار کردیم و به سمت شهر عبری زادگاه پدرم رفتم. آنجا در یک خاموشی عمیق فرو رفتم. چیزی از آنچه در خارطوم بر سرم گذشت یادم نمی آمد. جا افتادن در شهر غریب آسان نبود. رفته رفته امیدم به پایان این جنگ کمتر می شد و کارم را از دست دادم و مشکل مالی داشتم پس به این فکر کردم که از سودان خارج شوم».
ایمان فضل از اعضای سندیکای روزنامه نگاران سودانی داستان هایی دردناک از زندگی روزنامه نگاران زن را روایت می کند و می گوید «اکثر این زنان کارشان را از دست دادند و دیگر درآمد ندارند چون اکثر روزنامه ها تعطیل شدند. آنها مجبور شدند به اردوگاه های موقت پناه ببرند که شرایط انسانی بسیار پیچیده دارند. بسیاری از آن تصفیه فیزیکی شدند مثل سماهر عبد الشافع خبرنگار سودانی که در دارفور ترور شد و حلیمه ادریس خبرنگار دیگری است که حین پوشش خبری رویدادهای (بیمارستان ام درمان) کشته شد».
سازمان ملل هفته گذشته در چند گزارش جدید موارد بیشتری از کشتار و کوچ اجباری و تجاوز به زنان از جمله دختران زیر ۱۸ سال را ثبت کرده است. ناظران می گویند خشونت علیه زنان در جنگ کنونی مثل اقدامات خشونت بار علیه زنان در اوایل قرن بیستم است که بیش از ۲۰۰ هزار نفر کشته شدند و زنان به طور گروهی در روستای تبیت مورد تجاوز قرار گرفتند.
سازمان های ان جی او و حقوق بشری می گویند طرفین درگیری در سودان در بازداشت صدها زن با اتهاماتی مثل خبرچینی یا نژادشان نقش دارند.
«کانون وکلای دارفور» ماه فوریه گفت «حکومت انعام احمد خیری و سلمی حسن را به دلیل اینکه از قبیله المسیریه هستند را بازداشت کرد. این دو زن در شهر عطبره واقع در ۵۳۰ کیلومتری خارطوم دستگیر شدند». «نیروهای پشتیبانی سریع» از قبیله المسیریه هستند. پژوهش های فراوانی درباره حوزه آموزش در سودان پس از جنگ منتشر شده که بر تاثیر منفی جنگ بر بیش از ۱۱ میلیون دانش آموز تاکید می کند. پنجاه درصد دانش آموزان سودان دختر هستند و سرنوشت این دختران در دوران جنگ معلوم نیست که چه خواهد شد چرا که جنگ شرایط جدیدی برای ازدواج دختران کم سن و سال در بسیاری از اردوگاه های آوارگان رقم زده است.


مقالات مرتبط

سعودی؛ زنان دیوارها را فرو ریختند و در سیاست و ورزش و هوش مصنوعی درخشیدند

فرهنگ و هنر 

ریانا برناوی (اکانت ریانا در شبکه اکس)

سعودی؛ زنان دیوارها را فرو ریختند و در سیاست و ورزش و هوش مصنوعی درخشیدند

روز جهانی زن بهانه ای است تا تحولات جاری در حوزه زنان در سعودی و نقش کلیدی زنان در ایجاد یک جامعه مترقی را مرور کنیم. حوزه زنان در سعودی در چندین سال گذشته.

أسماء الغابري ( جده)

سفر روبیو به خاورمیانه برای تبلیغ طرح‌های ترامپ  

 AFP
AFP
TT

سفر روبیو به خاورمیانه برای تبلیغ طرح‌های ترامپ  

 AFP
AFP

در اولین سفر خود به منطقه خاورمیانه، مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، به تبلیغ برنامه‌های رئیس‌جمهور دونالد ترامپ و پیشنهاد او برای انتقال فلسطینی‌ها از غزه و ساخت مجتمع‌های توریستی مشابه ریویرای فرانسه خواهد پرداخت.

بر اساس اظهارات مقامات وزارت امور خارجه آمریکا، روبیو از ۱۳ تا ۱۸ فوریه پس از شرکت در کنفرانس امنیتی مونیخ در آلمان، به کشورهای اسرائیل، امارات متحده عربی و پادشاهی عربی سعودی سفر خواهد کرد.

روبیو تلاش می‌کند تا خشم و مخالفت گسترده عرب‌ها را پس از پیشنهاد ترامپ برای انتقال ساکنان غزه به مصر و اردن و تحویل گرفتن این منطقه از اسرائیل و اعمال کنترل آمریکا بر آن، که ترامپ آن را "مالکیت بلندمدت" با هدف بازسازی نامیده است، کاهش دهد. مقامات وزارت خارجه آمریکا اشاره کردند که روبیو قبلاً گفت‌وگوهایی با رهبران منطقه درباره آینده غزه آغاز کرده و این گفت‌وگوها را در طول سفر خود به خاورمیانه ادامه خواهد داد.

انتقال موقت یا دائمی؟

وزیر امور خارجه و دیگر مقامات کاخ سفید تلاش کرده‌اند تا از اظهارات ترامپ دفاع کنند، به ویژه در برابر انتقاداتی که این پیشنهاد را به معنای انتقال دائمی و تخلیه ساکنان غزه می‌دانند. روبیو در جریان سفر خود به جمهوری دومینیکن تأکید کرد که این انتقال موقت است و گفت: «غزه در حال حاضر به دلیل خطرات ناشی از مهمات منفجر نشده، غیرقابل سکونت است و مردم مجبور خواهند شد در جای دیگری زندگی کنند تا فرآیند بازسازی منطقه انجام شود.»

روبیو پیشنهاد ترامپ را "پیشنهادی بسیار سخاوتمندانه برای کمک به پاکسازی خرابی‌ها در غزه پس از ۱۵ ماه درگیری بین اسرائیل و حماس" توصیف کرد.

در جریان سفر خود به جمهوری دومینیکن، روبیو گفت که ترامپ همچنین به دنبال جلب حمایت برای بازسازی غزه از کشورهایی است که توانایی اقتصادی و فناوری لازم برای حمایت از این منطقه را دارند. او گفت: «من معتقدم رئیس‌جمهور ترامپ پیشنهاد کرده است که به آنجا برود و بخشی از راه‌حل باشد. اگر هر کشور دیگری مایل به پیشقدم شدن و انجام این کار باشد، این عالی خواهد بود.»

روبیو در پستی در پلتفرم "X" نوشت: «غزه باید از حماس پاک شود و همان‌طور که رئیس‌جمهور ترامپ گفته است، ایالات متحده آماده است تا غزه را رهبری کند و دوباره آن را زیبا سازد. هدف ما دستیابی به صلح پایدار در منطقه برای همه مردم است.»

او از برنامه ترامپ به عنوان یک ابتکار عمل بشردوستانه دفاع کرد و اشاره کرد که دولت‌های قبلی آمریکا نتوانسته‌اند ایده‌های غیرمتعارف برای مقابله با مناقشه اسرائیل و فلسطین ارائه دهند.

پیشنهاد سخاوتمندانه

علیرغم مخالفت‌های قانون‌گذاران کنگره و رد پیشنهاد از سوی کشورهای عربی و متحدان اروپایی، وزیر امور خارجه آمریکا انتقال فلسطینی‌ها را یک دیدگاه واقع‌بینانه از وضعیت فعلی برای بازسازی این منطقه ویران شده توصیف کرد. او گفت: «بسیاری از کشورهای جهان دوست دارند نگرانی خود را درباره غزه و مردم فلسطین ابراز کنند، اما تعداد کمی در گذشته حاضر به انجام کاری ملموس در این زمینه بوده‌اند... اگر هر کشوری مایل به پیشقدم شدن و انجام این کار باشد، این عالی خواهد بود، اما هیچ‌کس عجله‌ای برای انجام آن ندارد و این باید اتفاق بیفتد.»

کارولین لویت، سخنگوی کاخ سفید، از "بشردوستانه" بودن ایده انتقال ۱.۸ میلیون فلسطینی از غزه به خارج از این منطقه "به طور موقت" برای امکان بازسازی دفاع کرد. او تصاویری از ویرانی‌ها نشان داد و گفت که این منطقه "غیرقابل سکونت است و ناعادلانه است که پیشنهاد کنیم مردم در چنین شرایط اسف‌باری زندگی کنند."

اظهارات مقامات دولت آمریکا سوالاتی را درباره پیشنهادات جدید ترامپ که با دهه‌ها سیاست آمریکا در تضاد است، برانگیخته است. سیاست‌های قبلی آمریکا خواستار حل دو دولت و ایجاد یک دولت فلسطینی بودند، بدون آن‌که انتقال بیشتر فلسطینی‌ها از غزه یا کرانه باختری را تحمیل کنند. حتی اسرائیل نیز ایده انتقال را مطرح نکرده است، بلکه با مقامات دولت قبلی بایدن برای تدوین یک برنامه "روز بعد" برای بازسازی و شکل حکومت در غزه گفت‌وگو کرده و خطوط کلی یک حکومت مشترک با مشارکت تشکیلات خودگردان فلسطین تحت نظارت سازمان ملل متحد را ترسیم کرده است تا اطمینان حاصل شود که حماس دوباره کنترل این منطقه را به دست نخواهد گرفت.