نمایشگاه تکنولوژی لیپ ۲۴؛ سرمایه گذاری 12 میلیارد دلاری سعودی در حوزه دیجیتال

بزرگ ترین نمایشگاه منطقه و رقابت شرکت های بین المللی برای داشتن نمایندگی و بومی سازی فناوری ها  


بازدید کنندگان نمایشگاه فناوری «لیپ ۲۴» که از دوشنبه (۴ مارس) در ریاض آغاز شد (عکس: بشیر صالح)
بازدید کنندگان نمایشگاه فناوری «لیپ ۲۴» که از دوشنبه (۴ مارس) در ریاض آغاز شد (عکس: بشیر صالح)
TT

نمایشگاه تکنولوژی لیپ ۲۴؛ سرمایه گذاری 12 میلیارد دلاری سعودی در حوزه دیجیتال


بازدید کنندگان نمایشگاه فناوری «لیپ ۲۴» که از دوشنبه (۴ مارس) در ریاض آغاز شد (عکس: بشیر صالح)
بازدید کنندگان نمایشگاه فناوری «لیپ ۲۴» که از دوشنبه (۴ مارس) در ریاض آغاز شد (عکس: بشیر صالح)

دولت سعودی در حاشیه سومین نمایشگاه فناوری «لیپ ۲۴» در ریاض که دوشنبه (۴ مارس) آغاز شد از پروژه های کلان سرمایه گذاری به ارزش 12 میلیارد دلار خبر داد که تلاش دولت برای شتاب بخشیدن به تحول دیجیتال و فناوری در این کشور را نشان می دهد.
عبد الله السواحه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت سرمایه گذاری اعلام شده در فناوری های نوظهور و تحول آفرین و ابتکار و پردازش ابری تحت حمایت شاهزاده محمد بن سلمان بن عبد العزیز ولیعهد و نخست وزیر برای رشد اقتصاد دیجیتال انجام می شوند و دولت سعودی در بخش توانمند سازی زنان در حوزه های دیجیتال و فناوری های تحول آفرین و فناوری فضایی خوب کار کرده است.
او افزود «سعودی به کانونی برای گذار به سمت دنیای نوین شده است. سرمایه گذاری در بخش فناوری در نشست سال گذشته ۹ میلیارد دلار بود و امروز به حدود ۱۲ میلیارد دلار رسیدیم».
وزیر ارتباطات و فناوری خاطر نشان کرد «ما در نمایشگاه فناوری لیپ ۲۴ از مرحله برنامه ریزی به دستاورد و تاثیر حداکثری خواهیم رسید. هوش مصنوعی این تحول را امکان پذیر خواهد کرد. رشد حوزه دیجیتال در سعودی افزایش قابل ملاحظه دارد و دستاوردهای درخشانی داشتیم».

سرمایه گذاری و فناوری
آرامکو در آغاز به کار نمایشگاه «لیپ ۲۴» از اولین مدل هوش مصنوعی مولد جهان در بخش صنعت رونمایی کرد.
«آمازون وب سرویس» در این نمایشگاه یک فضای ابری مستقل و گسترده داده ها برای سعودی به ارزش ۵.۳ میلیارد دلار راه اندازی کرد. این شرکت بناست که حضور بلند مدت در سعودی داشته باشد.
پراساد کالیانارامان معاون رئیس خدمات زیرساختی «آمازون وب سرویس» گفت «این سرمایه گذاری آمازون در حقیقت بازتاب دهنده تلاش دولت سعودی برای تحول دیجیتال به واسطه استانداردهای ایمنی و انعطاف پذیری زیرساختارهای ابری «آمازون وب» است که تقاضای به شدت در حال افزایش برای این مدل خدمات در خاورمیانه را تامین می کند».
او افزود «این فضای ابری امکان استفاده از فناوری های «آمازون وب» مثل تجزیه و تحلیل و ذخیره سازی و پایگاه داده ها و هوش مصنوعی را برای موسسات فراهم می کند که واقعا یک انقلاب در نحوه کار و پاسخگویی موسسات به نیازمندی مشتریان ایجاد می کند. ما به نوبه خود از موسسات و استارت آپ ها در سعودی حمایت و انواع سرویس های ابری را فراهم می کنیم که در افزایش سرعت رشد و افزایش راندمان و تولید و ابتکار و اشتغال زایی و مهارت آموزی و توسعه مهارت ها و ایجاد کلاس های آموزشی سهیم خواهد بود».
مهندس عبد الله السواحه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات خاطر نشان کرد «این قرارداد همکاری با آمازون وب سرویس و ایجاد یک منطقه ابری توسط این سرویس به ارزش ۵.۳ میلیارد دلار سرآغاز و تولد فصل نوین تکنولوژی و ابتکار تک و منحصر به فرد در سعودی خواهد بود. این منطقه ابری محرک تلاش های تحقیقاتی و نوآوری و توانمند سازی کارآفرینان برای ایجاد رفاه در منطقه و دنیا است».

مهندس عبد الله السواحه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات میزان سرمایه گذاری در حوزه فناوری در سعودی را در نشست «لیپ ۲۴» اعلام کرد (الشرق الاوسط)

«شرکت دیتا ولت» در نشست «لیپ ۲۴» از یک قرارداد ۵ میلیارد دلاری برای ایجاد مراکز داده پایدار و خلاقانه با ظرفیت بیش از ۳۰۰ مگاوات خبر داد. شرکت فناوری «آی بی ام» نیز در یک قرارداد ۲۵۰ میلیون دلاری اولین مرکز توسعه و خدمات نرم افزار در سعودی می سازد. شرکت تکنولوژی «دل» نیز گفت که یک مرکز دیگر پست و خدمات لجستیک در سعودی افتتاح خواهد کرد که یک تاسیسات صنعتی هم دارد. شرکت «دل» افزود این یک سرمایه گذاری استراتژیک است و این شرکت مجوز افتتاح نمایندگی منطقه در سعودی را گرفته و به تحقق اهداف سند چشم انداز ۲۰۳۰ در حوزه پیشبرد و توسعه تنوع اقتصادی از طریق پیشرفت تکنولوژی پایبند خواهد بود.
«دل» خاطر نشان کرد «نمایندگی این مرکز جدید در ریاض است و با همه خطوط تولیدی (دل) مثل لپ تاپ های شخصی و اداری و سرور و واحدهای ذخیره سازی در سعودی در ارتباط خواهد بود».
اولین مرکز داده خاورمیانه توسط شرکت آمریکایی «service now» به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار به منظور حمایت از حوزه عملیات منطقه ای و تحول دولت در حوزه فناوری احداث شد که خبر آن در کنفرانس «لیپ ۲۰۲۴» اعلام شد. تلاش برای افزایش دامنه حضور این شرکت در سعودی ادامه دارد. «service now» همچنین دو قرارداد همکاری با پروژه Garage و آکادمی دیجیتال سعودی امضا کرد و در نظر دارد نمایندگی منطقه ای خود را در ریاض تاسیس کند تا کل خاورمیانه و شمال آفریقا را پوشش دهد.

ارگان های دولتی

معرفی ابزارهای نوین تکنولوژی و نحوه استفاده از آنها برای توسعه اقتصادهای دیجیتالی از جمله برنامه های «لیپ ۲۴» است که توسط وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و سازمان امنیت سایبری و برنامه نویسی و پهپاد برگزار می شود. ارگان های دولتی و بخش خصوصی سعودی نیز به معرفی فناوری های نوین مورد استفاده در این نهادها و دستاوردهای برجسته در حوزه تحول دیجیتال و استفاده از فناوری هوش مصنوعی در همه زمینه ها پرداختند.
کارشناسان سعودی و خارجی در این نشست درباره انقلاب هوش مصنوعی و اینکه چگونه هوش مصنوعی به واسطه ایجاد نوآوری های متعدد در حوزه تولید تحول آفرین می شود و هوش مصنوعی مولد و اهمیت بهبود آن و ایجاد راهکارهای مناسب بحث و تبادل نظر کردند.
الکترونیک پیشرفته
از سوی دیگر مهندس زیاد المسلم مدیر عامل شرکت الکترونیک پیشرفته در گفتگو با «الشرق الاوسط» معتقد است «دوره کنونی «لیپ» جهش کیفی از نظر گستردگی و تعداد شرکت کنندگان و بازدید کنندگان داشت و این اجلاس در سطح بین المللی و داخلی مورد توجه گسترده قرار دارد».
او توضیح داد که شرکت الکترونیک پیشرفته به دلایل مختلف در این نشست شرکت کرده از جمله اینکه این کنفرانس غول های آی تی جهان را گرد هم آورده و تازه ها را به نمایش می گذارد.
مهندس زیاد المسلم در ادامه خاطر نشان کرد «شرکت الکترونیک پیشرفته قابلیت های بسیار بالا در حوزه آی تی و توسعه سيستم ها و محصولات دارد».
او گفت «این شرکت برای جذب فناوری های تازه این حوزه از شرکت های بین المللی و منطقه ای و نیز ایجاد روابط و همکاری برای فراهم کردن راهکارهای یکپارچه بین این فناوری ها تلاش می کند. ما با قابلیت های بسیار بالا در صنایع فناوری اطلاعات و الکترونیک در بخش امنیت سایبری سطح‌ «غیر معمولی» داریم».
مهندس زیاد المسلم خاطر نشان کرد «این شرکت به تولید انبوه محصولات مثل «دیتا دیود» و «سیم» پرداخته که در اتاق های کنترل کاربرد دارند. ما خطوط تولیدی خاص خود را داریم و اسم شرکت را مطرح می کنیم چون تولید بومی داریم».
او افزود «شرکت الکترونیک پیشرفته در رسیدن به اهداف سند چشم انداز ۲۰۳۰ سهم است چون منابع انسانی کارآمد و نیروی کار سعودی را جذب کرده و بیش از ۸۵ درصد کارمندان ما سعودی هستند».
او تاکید کرد «این شرکت در حال بومی سازی فناوری های بسیار پیشرفته و فناوری اطلاعات و الکترونیک و راه اندازی چندین ابرپروژه در این بخش ها و کارآفرینی برای منابع انسانی سعودی در بخش های فناوری های بسیار پیشرفته است».

اقتصاد دیجیتال

از سوی دیگر میشل چمپیون مدیر عامل شرکت «تحالف» و از برگزار کنندگان «لیپ ۲۴» در گفتگو با «الشرق الاوسط» معتقد است «این نشست فرصت بزرگ برای تحول آفرینی اقتصاد دیجیتال در سعودی است. تعداد متقاضیان شرکت های خارجی برای حضور در این نشست به بیش از ۸۰ هزار شرکت رسید».
او افزود «حدود ۷۰۰ استارت آپ از همه نقاط دنیا برای سرمایه گذاری و گفتگو با سرمایه گذاران در سعودی راهی سعودی شده اند و چندین هزار شرکت هنوز در لیست انتظار شرکت در این نمایشگاه هستند».
چمپیون تاکید کرد «این نشست تحول دیجیتال در سعودی را توانمند می کند چون امکان گفتگو و تبادل نظر بین سرمایه گذاران و نوآوران و تحول آفرینان و بیزینس ها را فراهم کرده. نکته جالب این است که دوره کنونی «لیپ» در یک زمینی به وسعت بیش از ۱۳۸ هزار متر مربع برگزار شد».

از فضا چه خبر؟

«روند فضا» یک محوطه گفتگو است که توسط سازمان ارتباطات و فضا و فناوری افتتاح شد. پنل ها و میزگردهای متعدد درباره فضا اینجا برگزار شد که هدف آن معرفی رویکردهای تازه و فرصت های سرمایه گذاری و گسترش همکاری بین المللی و داخلی برای توسعه سیستم فضایی است».
فرانک سالزگبر معاون رئیس بخش فضایی سازمان ارتباطات و فضا و فناوری در سعودی در اظهارات خود در افتتاحیه برنامه «روند فضا» توضیح داد «این سازمان با نقش آفرینی در حوزه تنظیم بخش فضا در سعودی می کوشد تا بخش فضایی سعودی را با اهداف و چشم انداز جهانی همگام و منابع انسانی بومی را برای آینده سازی توانمند کند و از طریق یکپارچگی بین همه حوزه های ارتباطاتی و فضایی و فناوری یک الگوی پیشرو ارایه دهد».

نیمه هادی ها

شرکت «آلات» زیر مجموعه صندوق سرمایه گذاری عمومی و شهر علوم و فناوری ملک عبد العزیز در حاشیه «لیپ ۲۴» یک قرارداد همکاری برای حمایت و گسترش سیستم نیمه هادی ها در سعودی امضا کردند که در راستای تامین اهداف «سند چشم انداز ۲۰۳۰» برای توسعه و تنوع اقتصاد ملی و تبدیل شدن سعودی به مرکز جهانی این صنعت استراتژیک خواهد بود.
این توافق بین شهر علوم و فناوری ملک عبد العزیز و «آلات» به منظور رسیدن به اهداف و اولویت های ملی در حوزه تحقیق و توسعه و نوآوری انرژی و صنعتی با بومی کردن صنعت نیمه هادی ها در سعودی و همکاری برای توسعه منابع انسانی در بخش فناوری های طراحی و ساخت تراشه های الکترونیکی مورد نیاز شرکت «آلات» منعقد شده است.

توسعه كشورهای در حال توسعه

سعودی در «لیپ ۲۴» گفت در نظر دارد به گسترش تبادل دانش و استفاده از تجارب وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به منظور توسعه زیرساختارهای دیجیتال و ارتباطات و فناوری ها در کشورهای در حال توسعه بپردازد که اینک تحت پوشش حمایت و طرح های توسعه ای صندوق توسعه سعودی هستند و از طریق این نهاد پروژه های توسعه ای در کشورهای مزبور تامین مالی می شود.
سلطان المرشد مدیر عامل صندوق توسعه سعودی و بسام البسام از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و زیرساخت ها یک یادداشت تفاهم بدین منظور در حاشیه نشست «لیپ ۲۴» امضا کردند.
طبق این توافق مجموعه ای از ساز و کارها و برنامه های توسعه محور از طریق ارگان های ذیربط در سعودی به منظور فعال سازی اقتصاد دیجیتال در کشورهای مزبور تنظیم می شود و سعودی خدمات دیجیتال پیشرفته خود را در اختیار این کشورها قرار می دهد.
این توافق در حمایت از کشورهای در حال توسعه با تامین مالی پروژه های توسعه محور زیرساختی دیجیتالی و انتقال دانش و تجربه سعودی در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات سهیم خواهد بود.
سلطان المرشد مدیر عامل صندوق توسعه سعودی گفت که این توافقنامه ها باعث گسترش تبادل تجربیات بین وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات سعودی و کشورهای درحال توسعه در راستای توسعه زیرساختارهای دیجیتال در این کشورها می شود و پروژه های توسعه ای با تامین مالی صندوق در تامین اهداف توسعه محور و اقتصادی این کشورها سهیم خواهد بود.



دست و پنجه اقتصاد جهان با دو جنگ همزمان

محصول قمح يتم جمعه في حقل قرب كييف على رغم الحرب الروسية على أوكرانيا (أ ف ب)
محصول قمح يتم جمعه في حقل قرب كييف على رغم الحرب الروسية على أوكرانيا (أ ف ب)
TT

دست و پنجه اقتصاد جهان با دو جنگ همزمان

محصول قمح يتم جمعه في حقل قرب كييف على رغم الحرب الروسية على أوكرانيا (أ ف ب)
محصول قمح يتم جمعه في حقل قرب كييف على رغم الحرب الروسية على أوكرانيا (أ ف ب)

ماه هاست که اقتصاد جهان با جنگ‌های روسیه - اوکراین و اسرائیل - حماس دست و پنجه نرم می‌کند.
پس از همه‌گیری «کرونا» که جهان را با بزرگ‌ترین تعطیلی تاریخ روبرو کرده بود، جنگ روسیه و اوکراین مشکل عرضه را تشدید کرد و پیامدهای آن فراتر از موضوع غلات به بخش‌های صنعتی و تجاری در آسیا و اروپا رسید.
محب فؤاد الاعور، کارشناس امنیت غذایی بین‌المللی به «الشرق الاوسط» گفت: بحران بین روسیه و اوکراین شوکی در بازارهای کالاهای غذایی ایجاد و بهبود حاصله پس از ویروس کرونا را تضعیف کرد.
همچنین تأثیر جنگ اسرائیل علیه غزه بر جهان ناشی از حملات حوثی‌ها به کشتی‌ها در دریای سرخ بود؛ به طوری که تعداد کشتی‌هایی که از کانال سوئز استفاده می‌کنند از ۲۵ هزار و ۹۱۱ کشتی در سال گذشته به ۲۰ هزار و ۱۴۸ کشتی در سال‌های ۲۰۲۳–۲۰۲۴ کاهش یافته است.
با وجود بدتر شدن شرایط اقتصادی جهانی، صندوق بین‌المللی پول معتقد است که بهبودی مداوم وجود دارد، «اما این روند کند و از منطقه‌ای به منطقه دیگر متفاوت است».
پیش‌بینی می‌شود اقتصاد جهانی در سال‌های ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ رشد ۳٫۲ درصدی داشته باشد.