ریاض و واشنگتن خواستار پایبندی به آتش بس در سودان شدند

 نیروهای پشتیبانی سریع «اعترافات یک داعشی» درباره نقش اسلام گرایان در جنگ افروزی را پخش کرد

تعدادی از شهروندان جلوی شعبه آتش گرفته یکی از بانک ها در جنوب پایتخت (فرانس پرس)
تعدادی از شهروندان جلوی شعبه آتش گرفته یکی از بانک ها در جنوب پایتخت (فرانس پرس)
TT

ریاض و واشنگتن خواستار پایبندی به آتش بس در سودان شدند

تعدادی از شهروندان جلوی شعبه آتش گرفته یکی از بانک ها در جنوب پایتخت (فرانس پرس)
تعدادی از شهروندان جلوی شعبه آتش گرفته یکی از بانک ها در جنوب پایتخت (فرانس پرس)

سعودی و آمریکا خواستار پایبندی دو طرف درگیری به توافق آتش بس موقت در سودان شدند. این توافق از سوی دو طرف جنگ برای رسیدن کمک های بشردوستانه امضا شده بود.
سعودی و آمریکا چهارشنبه (۲۴ مه) در بیانیه ای بر اهمیت توافق آتش بس که به تازگی ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی سریع امضا کردند تاکید کردند.
این بیانیه خاطر نشان کرد «مردم سودان نیاز شدید به کمک های بشردوستانه و بازگشت خدمات اولیه دارند و این امر صرفا با آتش بس موقت امکان پذیر خواهد بود».
این بیانیه پس از آن منتشر می شود که دو طرف درگیری توافق آتش بس را برای دومین روز پیاپی نادیده گرفتند و صبح چهارشنبه درگیری ادامه داشت و صدای شلیک توپ و اسلحه در مناطق پراکنده خارطوم شنیده شده است.
یکی از جنگنده های نظامی ارتش سودان در شهر ام درمان سقوط کرد و یکی از خلبانانش به اسارت گرفته شد. نیروهای پشتیبانی سریع مدعی شدند که این جنگنده را با سامانه پدافندی سرنگون کردند.
از سوی دیگر، نیروهای پشتیبانی سریع بامداد چهارشنبه (۲۴ مه) ویدیویی پخش کردند و مدعی شدند که‌ «اعترافات» رئیس یکی از احزاب اسلامگرا است. او در این ویدیو گفت «برنامه ای برای برچیدن توافق سیاسی چارچوب و تعطیل کردن روند انتقال قدرت در سودان چیده شده بود».
محمد علی الجزولی در «اعترافات» خود برخی فرماندهان ارتش را به همکاری با اسلامگرایان برای ضربه به نیروهای پشتیبانی سریع و آغاز بحران کنونی متهم کرده است. هنوز تماس با فرماندهی ارتش برای پاسخ به این ادعا انجام نشده است. الجزولی اضافه کرد «توطئه آغاز تهاجم به نیروهای پشتیانی سریع و اولین تیر توسط علی کرتی دبیر کل فراری جنبش اسلامی و اسامه عبد الله یکی از چهره های برجسته و انس عمر و غیره طراحی شده بود».
محمد علی الجزولی خاطر نشان کرد «تماس ها و رایزنی پس از امضای توافق چارچوب بین نظامیان (ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع) و نیروهای جامعه مدنی در دسامبر پارسال آغاز شد و توافق کردیم که جلوی اجرای آن را بگیریم. یکی از سرلشکران به اسم حسن بلال رابط میان آنها بود».
الجزولی در ادامه یادآور شد «علی کرتی دبیر کل جنبش اسلامی به ما ابلاغ کرد بعد از اینکه بیانیه ارتش درباره شورشی بودن نیروهای پشتیبانی سریع منتشر شود فضای تشنج به سطح بی سابقه می رسد و به نقطه انفجار می رسیم و ساعت صفر روز شنبه ۱۵ آوریل خواهد بود».
هنوز مشخص نیست که الجزولی در چه شرایطی این اعترافات را بیان کرده است.
حزب دولت قانون و توسعه هفته گذشته گفت که محمد علی الجزولی رئیس این حزب و چهار نفر از محافظانش توسط نیروهای پشتیبانی سریع ربوده شدند. آنها با ۴ خودروی مسلح این افراد را ربودند و به مکان نامعلوم بردند.

Read also



گفت‌وگوی سعودی و اوکراین دربارهٔ «اجلاس جهانی صلح»

الرئيس الأوكراني أجرى زيارتين للسعودية خلال أقل من عام (واس)
الرئيس الأوكراني أجرى زيارتين للسعودية خلال أقل من عام (واس)
TT

گفت‌وگوی سعودی و اوکراین دربارهٔ «اجلاس جهانی صلح»

الرئيس الأوكراني أجرى زيارتين للسعودية خلال أقل من عام (واس)
الرئيس الأوكراني أجرى زيارتين للسعودية خلال أقل من عام (واس)

ریاست جمهوری اوکراین اعلام کرد که در بحبوحه تداوم عملیات نظامی روسیه، مذاکراتی با پادشاهی عربی سعودی انجام شده و جزئیات بسیاری از جمله «اجلاس جهانی صلح» که قرار است تابستان آینده در سوئیس برگزار شود، مورد بحث قرار گرفت.
به گزارش منابع رسانه ای، ریاست جمهوری اوکراین اعلام کرد که آندری یرماک، مدیر دفتر رئیس‌جمهور اوکراین در تماس تلفنی با مساعد العیبان، مشاور امنیت ملی سعودی، از ادامه گفت و گوهای دوجانبه بین دو کشور در بالاترین سطح قدردانی کرد.
ریاست جمهوری اوکراین افزود که یرماک از العیبان به خاطر «تداوم اجرای توافقات حاصل شده بین دو کشور» تشکر کرد.
به گفته ریاست جمهوری اوکراین، دو طرف همچنین دربارهٔ سازماندهی «اجلاس جهانی صلح» در سطح رهبران که قرار است در سوئیس برگزار شود، گفت و گو کردند.
وی از ریاض به خاطر «تمایلش برای پیوستن به روند دستیابی به صلح پایدار و عادلانه» تشکر کرد.
دور جدید مذاکرات سعودی و اوکراین پس از سفر ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین به پادشاهی عربی سعودی (دومین بار در کمتر از یک سال گذشته) صورت می‌گیرد.
شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد و نخست‌وزیر پاشاهی عربی سعودی در دیدار با زلنسکی بر اشتیاق و حمایت کشورش از همه تلاش‌های بین‌المللی با هدف حل سیاسی بحران اوکراین و روسیه و ادامه تلاش‌های خود برای کمک به کاهش اثرات انسانی ناشی از آن تأکید کرد. در حالی که رئیس‌جمهور اوکراین به نقش محوری ریاض در خاورمیانه و جهان اشاره کرد.
در ماه می سال گذشته، سعودی در «اجلاس سران کشورهای عربی» در استان جده در غرب این کشور با حضور گسترده سران عرب میزبان رئیس‌جمهور اوکراین بود و طی آن زلنسکی از نقش ریاض در میانجیگری برای آزادی اسرا از هر دو طرف قدردانی کرد.
وی اعلام کرد که فرمول ۱۰ ماده ای خود را برای صلح ارائه خواهد کرد و به دنبال مشارکت دادن بیشترین تعداد ممکن از کشورها در آن خواهد بود.
در آگوست سال گذشته، این شهر ساحلی میزبان نشستی از مشاوران امنیت ملی و نمایندگان بیش از ۴۰ کشور و سازمان بین‌المللی از جمله سازمان ملل متحد به ریاست مساعد العیبان، مشاور امنیت ملی سعودی در خصوص بحران اوکراین بود.
شرکت کنندگان در آن نشست توافق کردند که به رایزنی و تبادل نظر بین‌المللی ادامه دهند به گونه ای که به ایجاد زمینه‌های مشترکی که راه را برای صلح هموار می‌کند، کمک کند. کی یف از میزبانی سعودی در این نشست قدردانی کرد.
در همین حال، حرکت هواپیماهای امدادی سعودی که توسط مرکز امداد و کمک‌های بشردوستانه ملک سلمان اداره می‌شوند، به سمت اوکراین ادامه یافت و تاکنون ۱۳ هواپیما به آنجا ارسال شده‌است.

نشست صلح در سوئیس

آندری یرماک، مدیر دفتر رئیس‌جمهور اوکراین (یکشنبه) تأکید کرد که اوکراین و شرکای آن ممکن است از روسیه برای شرکت در نشست صلح در چند ماه آینده دعوت کنند تا در مورد پایان دادن به جنگی که دو سال است ادامه دارد، طبق شرایط کی یف صحبت کنند.
به گزارش منابع رسانه ای، وی افزود، سوئیس میزبان اجلاسی برای بحث در مورد چشم‌انداز صلح پیشنهادی رئیس‌جمهور اوکراین خواهد بود.
غسان ابراهیم، محقق دانشگاهی و سیاسی، معتقد است که رئیس‌جمهور اوکراین به دلیل روابط متمایز ریاض با هر دو طرف درگیری، روی نقش سعودی در دستیابی به صلح در کشورش و آرامش با روسیه حساب می‌کند، به خصوص که سعودی کمک‌های امدادی و بشردوستانه به اوکراین ارائه کرد، از جنگ حمایت نکرد و در هیچ ائتلافی علیه روسیه یا با روسیه حاضر نشد، علاوه بر آن میزبان نشست مشاوران امنیت ملی و میانجیگری برای آزادی اسرای دو طرف بود؛ این همان چیزی است که سعودی را به قول او «دارای موضعی متمایز در مورد بحران اوکراین و روسیه» می‌کند.

گرفتن نبض

ابراهیم پیش‌بینی کرد که «اجلاس سوئیس» تلاشی مقدماتی برای اندازه‌گیری نبض دو طرف و میزان آمادگی اوکراین و روسیه برای پذیرش گفت و گو و امتیاز دادن باشد، در حالی که ابراهیم انتظار ندارد مسکو در این دور شرکت کند.
وی گفت: احتمال مشارکت روس‌ها ضعیف است، اما تماس‌هایی با روسیه وجود دارد و این بدان معناست که مسکو ممکن است در دورهای آینده شرکت کند، به‌ویژه که راه‌حل نظامی در افق وجود ندارد.
ابراهیم در گفت و گو با «الشرق الاوسط» افزود: «من فکر نمی‌کنم که این نشست به اندازه کافی آماده شده باشد و نمی‌توان از آن انتظار نتایج اساسی داشت، اما مطمئناً گامی در مسیر درست است، با این امید که دورهای آتی وجود داشته باشد که راه را برای یک روند سیاسی واقعی و میانجیگری هموار کند».
احمد آل ابراهیم، تحلیلگر سیاسی سعودی نیز به نوبه خود گفت: نقش ریاض در بحران روسیه و اوکراین «می‌تواند چند وجهی و در سطوح منطقه‌ای و بین‌المللی مهم باشد؛ از جمله اینکه سعودی در تسهیل گفت وگو و ارتباط بین طرف‌های درگیر در بحران، تلاش برای دستیابی به اجماع و تفاهم مشترک و استفاده از روابط دوجانبه خود با کشورهای مربوطه برای تأثیرگذاری بر تصمیم‌گیری‌ها و تقویت تلاش‌های دیپلماتیک نقش ایفا می‌کند».
آل ابراهیم در گفت و گوی تلفنی با «الشرق الاوسط» معتقد است، کمک‌های امدادی و بشردوستانه سعودی به مردم اوکراین آسیب‌دیده از بحران و همچنین کمک‌های پزشکی برای کاهش درد و رنج مردم آسیب‌دیده از درگیری، نفوذ ریاض در مسیر حل و فصل امور را افزایش می‌دهد.
آل ابراهیم اظهار کرد که فرصت‌های همکاری اقتصادی با سعودی «ممکن است نقش مؤثری در حل این بحران ایفا کند، به خصوص که سعودی از روابط همکاری اقتصادی مهمی با روسیه برخوردار است و پس از پایان مناقشه، فرصتی برای رشد با طرف اوکراینی وجود دارد، به خصوص که طرف اوکراینی چندین بار تمایل خود را برای سرمایه‌گذاری ریاض در اوکراین و افزایش سطح همکاری تجاری و اقتصادی با آن ابراز کرده‌است».
در نتیجه، به گفته آل ابراهیم، این نقش‌ها «با هدف تقویت ثبات منطقه‌ای و حل بحران روسیه و اوکراین از راه‌های صلح‌آمیز و سازنده است و پادشاهی سعودی سابقه طولانی میانجیگری، حمایت بشردوستانه و حمایت سیاسی برای کمک به دستیابی به صلح و ثبات در منطقه و جهان دارد».


توقف حملات دریایی حوثی ها با پایان جنگ علیه غزه؟

واشنگتن پس از کشته و زخمی شدن خدمه یک کشتی تجاری در خلیج عدن برای حوثی ها خط و نشان کشید (آسوشیتد پرس)
واشنگتن پس از کشته و زخمی شدن خدمه یک کشتی تجاری در خلیج عدن برای حوثی ها خط و نشان کشید (آسوشیتد پرس)
TT

توقف حملات دریایی حوثی ها با پایان جنگ علیه غزه؟

واشنگتن پس از کشته و زخمی شدن خدمه یک کشتی تجاری در خلیج عدن برای حوثی ها خط و نشان کشید (آسوشیتد پرس)
واشنگتن پس از کشته و زخمی شدن خدمه یک کشتی تجاری در خلیج عدن برای حوثی ها خط و نشان کشید (آسوشیتد پرس)

عده ای از سیاستمداران معتقدند به محض اینکه جنگ اسرائیل در غزه متوقف شود حملات حوثی ها در دریای سرخ و خلیج عدن پایان می یابد. این روایت حوثی های وابسته به ایران نیز هست. اما برخی دیگر از سیاستمداران بر این باورند که فارغ از آنچه در غزه پیش خواهد آمد تقابل نظامی بین حوثی ها و غربی ها ادامه پیدا می کند.
برخی می گویند که تلاش برای رسیدن به توافق صلح در یمن به دلیل جنگ حوثی ها در دریا راه به جایی نمی برد اما در مقابل عده دیگری معقتدند که اگر صلح در یمن برقرار شود بستری برای برقراری آرامش در دریای سرخ و خلیج عدن خواهد شد.

حوثی ها توانایی نظامی دریایی متنوع خود را با وجود حملات آمریکا و بریتانیا رو کردند (فرانس پرس)

تقابل نظامی بین حوثی ها و غربی ها به رهبری آمریکا و بریتانیا در دریای سرخ به نقطه عطف جدیدی رسید که با غرق شدن یک کشتی باری و جان باختن چند ملوان غیر نظامی در یک کشتی دیگر کلید خورد. آمریکا تهدید کرد که پاسخ سخت خواهد داد و از این رو نگرانی درباره گسترش دامنه رویارویی نظامی در دریای سرخ افزایش یافت کما اینکه شواهدی مبنی بر نزدیک بودن زمان پایان حملات حوثی ها یا توانایی غربی ها برای توقف حملات این گروه وجود ندارد.
واشنگتن پس از حمله حوثی ها به یک کشتی در خلیج عدن تهدید کرد که این گروه را بازخواست خواهد کرد. حمله حوثی ها در خلیج عدن باعث کشته شدن ۳ ملوان و مصدومیت ۴ تن دیگر شد. این اتفاق تنها چند روزی پس از اظهارات آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا خطاب به حوثی ها و بعد از غرق کردن کشتی بریتانیایی «روبی مار» افتاد که گفت حوثی ها باید حملات خود را متوقف کنند.
مشکل از آمریکا است
بشیر عبد الفتاح پژوهشگر مصری در «مرکز مطالعات سیاسی و استراتژیک الاهرام» معتقد است «استراتژی آمریکا و غرب برای حفاظت از امنیت دریانوردی و تجارت در دریای سرخ و باب المندب مشکل دارد چرا که این استراتژی مساله را به صورت ریشه ای حل نمی کند و از این رو گزینه نظامی را انتخاب کرده است. مشکل استراتژی آمریکا و غرب این است که سراغ دلایل آنچه می گذرد نرفته است».
عبد الفتاح در ادامه گفتگو با «الشرق الاوسط» افزود «حوثی ها می گویند که دلیل آنچه در دریای سرخ می گذرد به تحولات نوار غزه ربط دارد اما جامعه جهانی به این مساله فکر نکرد و دنبال اقدامات نظامی و تشکیل ائتلاف رفت و از این رو نتیجه نگرفتند چون موفق به بازداشتن حوثی ها نشدند. حوثی ها همچنان اصرار دارند با عملیات دریایی و توسعه تسلیحات خود جامعه جهانی را به چالش بکشند و برای همین است که خطر آفرینی حوثی ها افزایش یافته و به حد غرق کردن کشتی رسید».
عبد الفتاح که سردبیر مجله «الدیموقراطیه» نیز هست خاطر نشان کرد «راهکاری که کاخ سفید باید پیش بگیرد این است که مشکل را ریشه ای حل کند یا به عبارتی تجاوز اسرائیل علیه نوار غزه را متوقف کند تا حوثی ها برای حملات دریایی بهانه نداشته باشند».

تردید در مورد اثر بخشی و مفید بودن حملات آمریکا و بریتانیا علیه حوثی ها افزایش یافته است (ارتش آمریکا)

او گفت «شیوه برخورد با حوثی ها این نیست بلکه باید یک نمای کلی از بحران داشت. فارغ از اینکه حوثی ها علیه حکومت یمن کودتا کردند اما امنیت دریانوردی در دریای سرخ را با این ساز و کار نمی شود تامین کرد».
عبد الفتاح افزود «اینکه بگوییم غرب و حوثی ها با یکدیگر تبانی کردند تا مسیر حمل و نقل دریایی دنیا را تغییر دهند درست نیست چرا که مسیرهای جایگزین دریای سرخ مثل دماغه امید نیک که مطرح شده اند طولانی تر و خطرناک تر هستند و هزینه بیشتری می برند. مسیر دریایی قطب شمال صرفا در برخی فصول قابل استفاده است و تردد در این مسیر در دوره آب شدن یخ ها امکان پذیر است پس باید گفت که هیچ مسیری جای باب المندب و کانال سوئز را نمی گیرد».ط

لقمه چرب برای ایران

شک و تردید درباره تاثیر اقدامات نظامی غرب برای در هم کوبیدن توان نظامی حوثی ها افزایش یافته است و حتی اینکه تا چه اندازه غرب می تواند با تحریم اقتصادی حوثی ها را وادار به پس کشیدن کند باز هم جای تردید جدی دارد چرا که غرب تا حدودی از اهرم تحریم اقتصادی استفاده کرده و حوثی ها را در فهرست سازمان های تروریستی بین المللی قرار داد.
اسلام المنسی پژوهشگر و کارشناس مصری مسائل ایران بر این باور است که تلاش های بین المللی و غربی ها برای مقابله با تهدیدات حوثی ها در حد مطلوب و انتظار نیست. گروه حوثی حدود ده سال پیش به صنعا پایتخت یمن حمله نظامی کردند و چه جنایت هایی که علیه مردم یمن مرتکب نشدند اما جامعه بین المللی کاری انجام نداد تا حوثی ها را سرجایشان بنشاند و جلوی افزایش نفوذ آنها را بگیرد و حالا می بینیم که حوثی ها به عامل خطر برای دنیا تبدیل شدند.
المنسی در گفتگو با «الشرق الاوسط» توضیح داد «غربی ها به منظور مهار تهدید ناشی از حوثی ها برای دریانوردی در دریای سرخ دست به تقابل نظامی با این گروه زده اند وگرنه غرب نمی خواهد کار حوثی ها را یکسره کند. واکنش و پاسخ ضعیف و آبکی غرب که هیچ ضربه ای به توان نظامی حوثی ها نمی زند نشان می دهد که غربی ها تمایل به ماندن گروه حوثی دارند».

ناو بریتانیایی یک پهپاد حوثی در دریای سرخ را رهگیری کرد (رویترز)

المنسی معتقد است «افزایش تنش از سوی حوثی ها به معنای تنش زایی از جانب ایران است. ایرانی ها و آمریکایی ها در حال مذاکره کردن به صورت غیر علنی و از طریق واسطه هستند. ایران می خواهد تا زمانی که غرب اقدامات سخت تر برای مقابله با حمله به منافعش در پیش نگرفته افزایش تنش بازوی نظامی اش (حوثی ها) در منطقه ادامه پیدا کند».
المنسی گفت «حوثی ها نیز می خواهند پروپاگاندای ایران را با حجم تقابل نظامی محدود و هزینه حداقلی اجرا کنند یا به عبارت دیگر حوثی ها طوری سقف تنش آفرینی را نگه می دارند که غرب به سمت جنگ تمام عیار نرود و صرفا پاسخ محدود بدهد بدون اینکه توان نظامی آنها را از بین ببرد. این رویه ادامه پیدا خواهد کرد تا زمانی که مذاکرات بین آمریکا و ایران پیش برود و ایران بتواند به یک

معامله چرب در مسائل مورد گفتگو برسد».

تجدید ساختار مداخلات

بسیاری از مقامات غربی و بین المللی می گویند ادامه تلاش برای برقراری صلح در یمن به توقف تقابل نظامی در دریای سرخ و عدم تنش آفرینی از جانب حوثی ها بستگی دارد به خصوص اینکه طرف های غربی موثر و میانجی در مذاکرات همان کسانی هستند اینک با حوثی ها وارد تقابل نظامی شده اند.
با این حال تلاش برای رسیدن به راهکار سیاسی در یمن کماکان ادامه دارد. آنتونی هایورد مشاور نظامی فرستاده دبیر کل سازمان ملل به یمن پیشنهاد ایجاد ساز و کار برای آتش بس پایدار در یمن داد و گفت که این ساز و کار به حملات ادامه دار حوثی ها در دریای سرخ و خلیج عدن ربط ندارد.
محمد الحمیری استاد دانشگاه و کارشناس علوم سیاسی یمنی معتقد است که پایان جنگ اسرائیل در غزه لزوما به معنی توقف تقابل نظامی در دریای سرخ نیست چرا که این رویارویی ابعاد دیگری دارد و بازیگران منطقه ای و بین المللی محاسبات متفاوت در دریای سرخ دارند کما اینکه تقابل نظامی بین حوثی ها و غرب به رقابت های گوناگون منطقه و جهان و تجدید ساختار حضور نظامی بین المللی در منطقه پیوند خورده و همین مساله باعث تفاوت رویارویی کنونی با رویدادهای پیشین در دریای سرخ می شود».

حوثی ها ده ها هزار نفر از پیکارجویان را به بهانه یاری مردم نوار غزه بسیج کرده اند (فرانس پرس)

الحمیری در ادامه گفتگو با «الشرق الاوسط» یاد آور شد «به نظر من راهکار سیاسی در یمن می تواند بستر ساز پایان تقابل نظامی در دریای سرخ باشد نه بر عکس. هر کدام از طرف های موثر در کشمکش کنونی باید رویکرد متفاوتی در پیش بگیرند».
او افزود «حملات حوثی ها در مسیر دریانوردی جهانی تاثیر چندان بزرگی که آمریکا و بریتانیا مدعی آن هستند ندارد. قطعنامه شورای امنیت در این باره گواه این کلام است. این قطعنامه بر حفاظت از امنیت مسیر کشتیرانی بین المللی در برابر حملات حوثی ها تاکید کرده و چیزی در مورد حمله به حوثی ها نگفته است».
این پژوهشگر یمنی در پایان خاطر نشان کرد «رویدادها در دریای سرخ ممکن است تحولات منطقه را پیچیده تر کند چون مساله تنها به حوثی ها محدود نیست. حوثی ها بازیچه و ابزار طرف های دیگری هستند. آمریکایی ها نیز صرفا بر از بین بردن تهدید آفرینی حوثی ها برای کشتی ها تاکید می کنند و خواهان از میان برداشتن این گروه نیستند. از این رو احتمال نظریه های تجدید ساختار حضور نظامی بازیگران در منطقه قوت می گیرد».


حمله دریایی گسترده حوثی‌ها با بیش از ۲۸ پهپاد خنثی شد

أدى هجوم حوثي، الأربعاء، إلى مقتل 3 من طاقم سفينة الشحن الليبيرية «ترو كونفيدنس» (أ.ب)
أدى هجوم حوثي، الأربعاء، إلى مقتل 3 من طاقم سفينة الشحن الليبيرية «ترو كونفيدنس» (أ.ب)
TT

حمله دریایی گسترده حوثی‌ها با بیش از ۲۸ پهپاد خنثی شد

أدى هجوم حوثي، الأربعاء، إلى مقتل 3 من طاقم سفينة الشحن الليبيرية «ترو كونفيدنس» (أ.ب)
أدى هجوم حوثي، الأربعاء، إلى مقتل 3 من طاقم سفينة الشحن الليبيرية «ترو كونفيدنس» (أ.ب)

ایالات متحده و متحدانش روز شنبه حملات گسترده شبه‌نظامیان حوثی‌ در دریای سرخ و خلیج عدن را در چارچوب تشدید تنش‌های دریایی از ۱۹ نوامبر تاکنون را خنثی کردند.

واشنگتن و پاریس اعلام کردند که حملات اخیر دریای سرخ توسط حوثی‌ها گروه مورد حمایت ایران مدعی حمایت از فلسطینی‌ها در غزه را خنثی و ۲۸ پهپاد را سرنگون کرده‌است.

طبق این گزارش، این پهپادها «تهدیدی قریب‌الوقوع برای کشتی‌های تجاری، ناوگان نیروی دریایی ایالات متحده و کشتی‌های ائتلاف در منطقه» بودند.
حوثی مسئولیت شلیک ۳۷ پهپاد و حمله موشکی به کشتی سنگاپوری را برعهده گرفتند.
دولت یمن می‌گوید که گروه حوثی از جنگ غزه به عنوان ابزاری برای فرار از مذاکرات صلح به رهبری سازمان ملل استفاده می‌کند و از آن برای سفید کردن جنایات جاری خود علیه مردم یمن از جمله بستن راه‌ها، جلوگیری از صادرات نفت و محاصره تعز بهره‌برداری می‌کند.
فرماندهی مرکزی آمریکا، سنتکام بامداد روز شنبه با تأیید این خبر اعلام کرد که یگان‌های دریایی مستقر در دریای سرخ ۲۸ هواپیمای تهاجمی بدون سرنشین حوثی‌ها را سرنگون کردند.
در بیانیه سنتکام آمده‌است: «این اقدامات برای محافظت از آزادی ناوبری و ایمن‌سازی آب‌های بین‌المللی برای کشتی‌های تجاری و نیروی دریایی ایالات متحده انجام می‌شود».
فرانسه نیز اعلام کرد نیروهای نظامی‌اش در آب‌های دریای سرخ، چهار پهپاد جنگی را که در خلیج عدن به سمت نیروهای دریایی اتحادیه اروپا در حرکت بودند، منهدم کرده‌است.
گروه حوثی روز چهارشنبه کشتی باری «True Confidence» را در خلیج عدن بمباران کرد که منجر به کشته شدن ۳ نفر و زخمی شدن ۴ ملوان آن شد که این اولین حمله مرگبار حوثی‌ها از زمان شروع حملات آنها شمرده می‌شود.
سنتکام پیش‌تر نیز اعلام کرده بود که نیروهای آمریکایی در حمله‌ای دفاعی علیه حوثی‌ها در مناطق تحت کنترل این گروه شبه‌نظامی در یمن، دو سکوی متحرک موشک بالستیک ضد کشتی آماده به شلیک را هدف قرار داده‌اند.


سعودی فردا را اولین روز ماه رمضان اعلام کرد

لحظه رؤیت هلال ماه رمضان در سال گذشته در مرکز رصد سدیر (دانشگاه المجمعه) 
لحظه رؤیت هلال ماه رمضان در سال گذشته در مرکز رصد سدیر (دانشگاه المجمعه) 
TT

سعودی فردا را اولین روز ماه رمضان اعلام کرد

لحظه رؤیت هلال ماه رمضان در سال گذشته در مرکز رصد سدیر (دانشگاه المجمعه) 
لحظه رؤیت هلال ماه رمضان در سال گذشته در مرکز رصد سدیر (دانشگاه المجمعه) 

دربار پادشاهی عربی سعودی اعلام کرد که فردا دوشنبه ۱۱ مارس ۲۰۲۴ اولین روز ماه مبارک رمضان است.
به گزارش خبرگزاری رسمی سعودی (واس)، دیوان عالی این کشور اعلام کرد، با رویت هلال ماه در غروب روز یکشنبه؛ فردا دوشنبه، اولین روز ماه مبارک رمضان در این کشور خواهد بود.
شبکه ماهواره ای سعودی الاخباریه نیز از ثبوت رویت هلال در مرکز رصد سدیر و الحریق خبر داد.


خادم حرمین شریفین وارد جده شد

ملک سلمان بن عبدالعزیز خادم حرمین شریفین (الشرق الأوسط)
ملک سلمان بن عبدالعزیز خادم حرمین شریفین (الشرق الأوسط)
TT

خادم حرمین شریفین وارد جده شد

ملک سلمان بن عبدالعزیز خادم حرمین شریفین (الشرق الأوسط)
ملک سلمان بن عبدالعزیز خادم حرمین شریفین (الشرق الأوسط)

ملک سلمان بن عبدالعزیز خادم حرمین شریفین روز شنبه از ریاض وارد جده شد.
خادم حرمین شریفین در فرودگاه بین‌المللی ملک عبدالعزیز مورد استقبال شاهزاده سعود بن مشعل بن عبدالعزیز نائب امیر منطقه مکه مکرمه قرار گرفت.
شاهزاده خالد بن فهد بن خالد، شاهزاده منصور بن سعود بن عبدالعزیز، شاهزاده خالد بن سعد بن فهد، شاهزاده سطام بن سعود بن عبدالعزیز، شاهزاده فیصل بن سعود بن محمد، شاهزاده دکتر حسام بن سعود بن عبدالعزیز، امیر منطقه الباحه، شاهزاده دکتر عبدالعزیز بن سطام بن عبدالعزیز، مشاور خادم حرمین شریفین، شاهزاده عبدالمجید بن عبدالاله بن عبدالعزیز و شاهزاده راکان بن سلمان بن عبدالعزیز، خادم حرمین شریفین را همراهی می‌کردند.
ملک سلمان بن عبدالعزیز روز شنبه ریاض را ترک کرد. شاهزاده فیصل بن بندر بن عبدالعزیز، امیر منطقه ریاض و شاهزاده محمد بن عبدالرحمن بن عبدالعزیز، معاون امیر منطقه ریاض، او را در فرودگاه بین‌المللی ملک خالد بدرقه کردند.


شورای همکاری خلیج خواستار حمایت بین‌المللی از مردم فلسطین شد



بخشی از نشست وزیران خارجه خلیج در یکصد و پنجاه و نهمین نشست در ریاض (واس)
بخشی از نشست وزیران خارجه خلیج در یکصد و پنجاه و نهمین نشست در ریاض (واس)
TT

شورای همکاری خلیج خواستار حمایت بین‌المللی از مردم فلسطین شد



بخشی از نشست وزیران خارجه خلیج در یکصد و پنجاه و نهمین نشست در ریاض (واس)
بخشی از نشست وزیران خارجه خلیج در یکصد و پنجاه و نهمین نشست در ریاض (واس)

وزرای خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج (GCC) خواستار توقف هرچه سریعتر برقراری آتش‌بس در نوار غزه و توقف عملیات نظامی اسرائیل و نیز تضمین انتقال کمک‌های انسانی به نوار غزه شد.
این شورا در بیانیه پایانی نشست خود که در سطح وزیران خارجه در ریاض با حضور نمایندگان مصر، اردن و مغرب برگزار شد، تحولات جدی در نوار غزه و شهر رفح، تشدید تنش نظامی علیه غیرنظامیان غیرمسلح و اهمیت آتش‌بس فوری برای تضمین بازگشت امنیت و ثبات به نوار غزه مورد بحث و بررسی قرار داد و از جامعه جهانی خواست برای آتش‌بس در نوار غزه یک موضع جدی و قاطع اتخاذ کند.
در بیانیه پایانی این شورا آمده‌است «هرگونه توجیه و بهانه برای تداوم حمله اسرائیل به غزه مردود است و اسرائیل سیاست مجازات جمعی را علیه ساکنان بی‌دفاع غزه در پیش گرفته‌است».
در این بیانیه آمده‌است که هر گونه توجیه و بهانه ای را برای ادامه تجاوز اسرائیل به نوار غزه و تلاش‌ها و اقدامات این رژیم برای کوچاندن فلسطینی‌ها از این بخش خاک فلسطین را مردود می‌دانیم. شورای همکاری خلیج همچنین اعلام کرد این رژیم باید احکام دیوان بین‌المللی دادگستری دربارهٔ نسل‌کشی علیه ملت فلسطین را اجرایی کند.
در همین چارچوب، شورای وزیران حمایت خود را از ابتکار سعودی، اتحادیه اروپا و اتحادیه کشورهای عربی برای احیای روند صلح در خاورمیانه با همکاری مصر و اردن تأکید کرد.
این شورا بر اهمیت برگزاری یک کنفرانس بین‌المللی فوری تأکید کرد که طرف‌های بین‌المللی را گرد هم می‌آورد، همه اجزای ملت فلسطین را در بر می‌گیرد و به احقاق حقوق ملت فلسطین در تعیین سرنوشت منتهی می‌شود.

میدان گازی «الدرّه»

وزیران خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج در ادامه بر حق انحصاری پادشاهی عربی سعودی و کویت در میدان گازی «الدرّه»، تأکید و اعلام کردند هیچ کشور ثالثی در ذخایر این میدان سهمی ندارد.
بر اساس این بیانیه که شامگاه روز یکشنبه ۱۳ اسفند منتشر شد، «تنها سعودی و کویت هستند که به صورت مشترک و انحصاری مالک ذخایر این میدان گازی هستند».

محکومیت اشغال جزایر اماراتی

شورای وزیران همچنین طی این بیانیه بر مواضع قاطع و تصمیمات قبلی خود در خصوص محکومیت ادامه اشغال جزایر سه‌گانه (تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی) متعلق به امارات توسط ایران تأکید کرد.
این شورا مجدد بر حمایت از حق حاکمیت امارات بر سه جزیره این کشور (تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی)، و بر آب‌های سرزمینی، قلمرو هوایی و فلات قاره، منطقه انحصاری اقتصادی جزایر سه‌گانه، به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از قلمرو امارات متحده عربی تأکید کرد.
شورا هرگونه تصمیم، رویه یا اقدام ایران در مورد جزایر سه‌گانه را باطل و ملغی دانسته و گفت این اقدامات هیچ‌یک از حقایق تاریخی و حقوقی که به اتفاق آرا بر حق حاکمیت امارات متحده عربی بر جزایر سه‌گانه آن توافق دارند را تغییر نمی‌دهد.
شورای وزیران از ایران خواست تا به تلاش‌های امارات برای حل این موضوع از طریق مذاکره مستقیم یا توسل به دیوان بین‌المللی دادگستری پاسخ دهد.
شورای وزیران ادامه ساخت و سازهای مسکونی توسط دولت ایران برای اسکان ایرانی‌ها در جزایر سه‌گانه اماراتی تحت اشغال ایران و مواضع و اقدامات تشدید کننده مقامات ایرانی را محکوم کرد.
شورای وزیران همچنین مانورهای نظامی ایران، اجرای رزمایش‌های رزمی و بازدیدهای مکرر مقامات ارشد ایرانی از سه جزیره اماراتی را محکوم کرد.
شورا از ایران خواست از این گونه تخلفات و اقدامات تحریک آمیز که به منزله مداخله در امور داخلی یک کشور مستقل است، دست بردارد.
این بیانیه تأکید کرد: این اقدامات کمکی به ایجاد اعتماد نمی‌کند، امنیت و ثبات در منطقه را تهدید می‌کند و امنیت کشتیرانی منطقه ای و بین‌المللی در خلیج عربی را به خطر می‌اندازد.

روابط با تهران

شورای وزیران با تأیید مواضع و تصمیمات قاطع خود در رابطه با روابط با ایران، بر لزوم پایبندی این کشور به مبانی و اصول اساسی مبتنی بر منشور سازمان ملل متحد و کنوانسیون‌های حقوق بین‌الملل؛ اصول حسن همجواری، احترام به حاکمیت کشورها، عدم مداخله در امور داخلی، حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات، عدم استفاده یا تهدید زور و نفی فرقه گرایی تأکید کرد.

پرونده هسته ای ایران

شورای وزیران با ابراز نگرانی کشورهای شورای همکاری خلیج از تحولات پرونده هسته ای ایران، بر آمادگی آنها برای همکاری و تعامل مؤثر با این پرونده تأکید کرد.
وزرای خلیجی بر لزوم مشارکت کشورهای شورای همکاری خلیج در تمامی مذاکرات، گفت و گوها و نشست‌های منطقه ای و بین‌المللی در این زمینه تأکید کردند و گفتند این مذاکرات علاوه بر برنامه هسته ای ایران، شامل تمامی مسائل و نگرانی‌های امنیتی کشورهای خلیج از جمله موشک‌های بالستیک و کروز و هواپیماهای بدون سرنشین و ایمنی ناوبری بین‌المللی و تأسیسات نفتی باشد؛ به گونه ای که به دستیابی به اهداف و منافع مشترک در چارچوب احترام به حاکمیت دولت‌ها و اصول حسن همجواری و تعهد به قطعنامه‌های سازمان ملل و مشروعیت بین‌المللی برای تضمین تقویت امنیت و ثبات منطقه ای و بین‌المللی کمک کند.
شورای وزیران بر اهمیت تعهد ایران به عدم تجاوز از میزان غنی‌سازی اورانیوم مورد نیاز برای استفاده‌های صلح‌آمیز و لزوم انجام تعهدات خود و همکاری کامل با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تأکید کرد.
شورای وزیران همچنین بر اهمیت حفظ امنیت دریایی و آبراه‌ها در منطقه و مقابله با فعالیت‌هایی که امنیت و ثبات منطقه و جهان را تهدید می‌کند از جمله هدف قرار دادن کشتی‌های تجاری و تهدید خطوط کشتیرانی دریایی، تجارت بین‌المللی و تأسیسات نفتی در کشورهای شورای همکاری خلیج تأکید کرد.

مسئله یمن

در ادامه شورای وزیران حمایت کامل خود از شورای رهبری ریاست جمهوری به ریاست دکتر رشاد العلیمی و نهادهای حامی آن برای دستیابی به امنیت و ثبات در یمن جهت رسیدن به یک راه حل سیاسی تأکید کرد.
شورای وزیران از ادامه تلاش‌های صادقانه پادشاهی سعودی و سلطان نشین عمان و تماس‌های موجود با همه طرف‌های یمنی برای احیای روند سیاسی که منجر به دستیابی به راه‌حل سیاسی جامع و پایدار در یمن و ضرورت آتش‌بس می‌شود، استقبال و بر اهمیت مشارکت حوثی‌ها با تلاش‌های بین‌المللی و سازمان ملل با هدف پایان دادن به بحران تأکید کرد.
شورای وزیران نگرانی عمیق خود را در مورد تحولات منطقه دریای سرخ ابراز کرد و خواستار کاهش فوری تنش به منظور حفظ امنیت و ثبات منطقه دریای سرخ و تضمین آزادی دریانوردی دریایی در آنجا شد.
شورای وزیران تداوم مداخله خارجی در امور داخلی یمن را محکوم و بر لزوم اجرای دقیق تحریم تسلیحاتی این شبه نظامیان تأکید کرد.

تمامیت ارضی سوریه

شورای وزیران خلیجی بر مواضع قاطع خود در قبال حفظ تمامیت ارضی سوریه، احترام به استقلال و حاکمیت آن بر سرزمین‌های آن، رد مداخله منطقه‌ای در امور داخلی آن، حمایت از تلاش‌های سازمان ملل برای دستیابی به راه‌حل سیاسی، و رد هرگونه تلاش برای ایجاد تغییرات جمعیتی در سوریه تأکید کرد.

حمایت از امنیت عراق

وزرای خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج با اشاره به مواضع و تصمیمات قاطع خود در قبال عراق و حمایت خود از تلاش‌های موجود برای دستیابی به امنیت و ثبات در این کشور، بر اهمیت حفظ تمامیت ارضی عراق، حاکمیت کامل، هویت عربی، بافت اجتماعی، وحدت ملی و حمایت از مقابله با گروه‌های تروریستی و شبه‌نظامیان مسلح به منظور تخصیص حاکمیت دولت و اجرای قانون تأکید کرد.
این بیانیه بر لزوم احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی عراق و تأکید بر اینکه کشورهای شورای همکاری خلیج متحد در کنار عراق برادر هستند، تأکید کرد.
شورای وزیران خلیجی از بیانیه نشست شورای اتحادیه کشورهای عربی در سطح وزیران در نشست فوق‌العاده شماره ۸۹۸۹ خود در خصوص نقض حاکمیت ارضی عراق توسط ایران استقبال کرد.
در بیانیه مذکور ضمن تأکید بر وحدت و حاکمیت اراضی عراق، بمباران اقلیم کردستان عراق توسط ایران که منجر به شهادت تعدادی از شهروندان و غیرنظامیان بی گناه شد را محکوم کرد.

حمایت از مردم لبنان

شورای وزیران مواضع قاطع شورای همکاری خلیج در حمایت از مردم لبنان و حاکمیت، امنیت و ثبات این کشور و نیروهای مسلح آن تأکید کرد و گفت: برای اعمال حاکمیت کامل لبنان، نباید سلاحی غیر از سلاح مورد تأیید حکومت لبنان وجود داشت باشد.


وزیر خارجه اتریش: سعودی شریک استراتژیک ماست و برای تأمین امنیت منطقه با هم همکاری می‌کنیم



وزیر امور خارجه اتریش الکساندر شالنبرگ (الشرق الاوسط)
وزیر امور خارجه اتریش الکساندر شالنبرگ (الشرق الاوسط)
TT

وزیر خارجه اتریش: سعودی شریک استراتژیک ماست و برای تأمین امنیت منطقه با هم همکاری می‌کنیم



وزیر امور خارجه اتریش الکساندر شالنبرگ (الشرق الاوسط)
وزیر امور خارجه اتریش الکساندر شالنبرگ (الشرق الاوسط)

الکساندر شالنبرگ وزیر امور خارجه اتریش با تأکید بر استراتژی روابط ریاض و وین و همکاری برای مهار تنش‌های کنونی در خاورمیانه، به وضعیت فاجعه بار بشردوستانه در غزه اذعان کرد و گفت که استانداردهای دوگانه تل آویو با فلسطینی‌ها بی‌دلیل و غیرقابل توجیه است. وی تأکید کرد: شهرک سازی در کرانه باختری مغایر با قوانین بین‌المللی است.
شالنبرگ به «الشرق الاوسط» گفت: «اعمال خشونت‌آمیز شهرک نشینان اسرائیلی غیرقابل قبول است و مرتکبان باید پاسخگو باشند و من به شدت از اعمال تحریم علیه شهرک نشینان افراطی اسرائیلی حمایت می‌کنم»، در عین حال، او «حماس» را به خاطر نتایج انفجار وضعیت در ۷ آوریل گذشته سرزنش کرد.
شالنبرگ در مورد تعلیق بودجه کشورش به اونروا، بر ضرورت یک تحقیق مستقل و جامع در مورد اتهامات علیه آن تأکید کرد و گفت که دولت او بودجه را برداشت نکرده‌است، اما به‌طور موقت بودجه آژانس را متوقف کرده‌است. وی گفت که اتریش از ۷ اکتبر ۱۳ میلیون یورو کمک‌های بشردوستانه به جمعیت غیرنظامی در غزه و منطقه ارائه کرده‌است.
شالنبرگ دربارهٔ روابط دوجانبه با سعودی گفت: «پادشاهی عربی سعودی یک شریک مهم برای اتریش است و از نظر اقتصادی، چشم‌انداز بلندپروازانه سعودی ۲۰۳۰ فرصت‌های جالبی را برای شرکت‌های اتریشی، به ویژه انرژی‌های تجدید پذیر فراهم می‌کند، در عین حال حدود ۲۰۰ هزار گردشگر سعودی در سال ۲۰۲۳ از اتریش بازدید کردند. من خوشحالم که هیئت باستان‌شناسی ما از دانشگاه وین کار خود را در سایت القریه در منطقه تبوک از سر گرفته‌است».
از سوی دیگر، شالنبرگ حملات حوثی‌ها به کشتی‌های دریای سرخ را بی پروا و بدون هدف نامید و گفت: این حملات قوانین بین‌المللی را نقض، امنیت منطقه ای را تضعیف و ۱۵ درصد از تجارت جهانی را تهدید می‌کند. وی اشاره کرد که تغییر جهت کشتی‌های تجاری به دماغه امید نیک منجر به افزایش قیمت مواد غذایی، دارو و انرژی در سطح جهانی می‌شود.
شالنبرگ در مورد اظهارات دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق ایالات متحده یرباره تعهد به کمک «ناتو» به کشورهای اتحادیه اروپا با پرداخت جبران مالی، تأکید کرد که واشینگتن به شرکای قوی برای مهار تجاوز روسیه علیه اوکراین نیاز دارد.
شالنبرگ گفت: «ما در حال حاضر از گفت و گوی سازنده بین روسیه و اوکراین دور هستیم، فکر می‌کنم مهم است که همه بازیگران، از جمله بازیگران کلیدی مانند سعودی، که جلسه جده را در سطح هماهنگ‌کنندگان امنیت ملی در اوت ۲۰۲۳ سازماندهی کرد، درگیر گفت و گو باشند، ما از اوکراین در حوزه بشردوستانه حمایت کردیم، ما هرگز از نظر تجهیزات نظامی به دلیل بی‌طرفی نظامی ما از آن حمایت نکردیم».

مشروح گفت و گو:

  • موضع اتریش در قبال جنگ اسرائیل علیه غزه، رفح و خان یونس چیست؟

- من عمیقاً نگران وضعیت فاجعه بار بشردوستانه در غزه هستم که روز به روز بدتر می‌شود. یک رنج عظیم انسانی را شاهد هستیم و ضروری است که ما هر کاری که ممکن است برای کمک و محافظت از جمعیت غیرنظامی فلسطینی انجام دهیم. این در مورد اسرائیل نیز صدق می‌کند. در حالی که ما حق اسرائیل را برای دفاع از خود مطابق با قوانین بین‌المللی و قوانین بین‌المللی بشردوستانه در برابر تروریسم وحشیانه حماس می‌شناسیم، حفاظت از غیرنظامیان باید تقویت شود. اسرائیل باید کارهای بیشتری انجام دهد و ارتش اسرائیل باید به وضوح بین اهداف نظامی و غیرنظامی تمایز قائل شود. واضح است که مطالبه اخراج فلسطینی‌ها از نوار غزه راه حل نیست، زیرا آنچه ما به‌طور فوری به آن نیاز داریم یک آتش‌بس بشردوستانه است تا کمک بیشتری به غزه از طریق جنوب «غذا، آب و مراقبت‌های پزشکی» ارائه شود.

وزیر خارجه اتریش در نشستی در ریاض با همتای سعودی خود دیدار کرد (آرشیویی - الشرق الاوسط)

در رابطه با حمله زمینی برنامه‌ریزی شده، من از دیدگاه اسرائیل، نیاز به اقدام علیه «حماس» در رفح و علیه تروریست‌هایی که پشت سپرهای غیرنظامی پنهان شده‌اند را درک می‌کنم. هیچ کشوری در جهان آنچه در ۷ اکتبر اتفاق افتاد را نمی‌پذیرد و به آن واکنش نشان می‌دهد. اما گفتن اینکه جمعیت غیرنظامی باید به جنوب غزه کوچانده شوند و سپس جنوب را منطقه حمله اعلام کنند، منطقی نیست که من بتوانم درک کنم. دولت اسرائیل باید یک طرح معتبر در مورد چگونگی حفاظت از جمعیت غیرنظامی در جنوب غزه را روی میز قرار دهد. من در طول سفرم به منطقه از این طرح حمایت خواهم کرد. در عین حال، من نیازی به اعمال استانداردهای دوگانه برای رنجاندن جمعیت غیرنظامی نمی‌بینم، زیرا هیچ سلسله مراتبی از رنج انسانی وجود ندارد، و ما نباید فراموش کنیم که بیش از ۱۳۰ گروگان از جمله یک پدر اتریشی و دو فرزند آن تقریباً پنج ماه است که در غزه در اسارت هستند. حماس یک سازمان تروریستی است و هدف آن تخریب، ترس، رنج و بدبختی در اسرائیل و خود غزه است. تجارت آنها مرگ است، از جمله تجارت آنها با فلسطینی‌های بی گناه، مردان، زنان و کودکان.

  • چگونه خشونت‌های شهرک نشینان اسرائیلی در فلسطین را طبقه‌بندی کنیم؟

- شهرک سازی در کرانه باختری مغایر با قوانین بین‌المللی است. اعمال خشونت‌آمیز شهرک نشینان اسرائیلی غیرقابل قبول است و مرتکبان باید پاسخگو باشند. در واقع،
من به شدت از اعمال تحریم علیه شهرک نشینان افراطی اسرائیلی حمایت می‌کنم و از همان ابتدا این را گفته‌ام.

  • تا چه حد تنش ایجاد شده توسط اسرائیل در منطقه می‌تواند دامنه جنگ را گسترش دهد؟

- لازم است فراموش نکنیم که چه کسی باعث جنگ شد، حمله ای که «حماس» در ۷ اکتبر آغاز کرد، منحصراً اسرائیل را گناهکار نمی‌کند، خارج از تنش‌های فعلی در خاورمیانه نیست، این ساده انگاری است. در واقع، دیگر بازیگران منطقه ای از حمله حماس به عنوان فرصتی برای دنبال کردن دستور کار سیاسی خود استفاده کردند. حملات حوثی‌ها به کشتی‌های تجاری نمونه ای از چنین رفتار بی پروا است. منطقه نمی‌تواند افزایش تنش بیشتری را تحمل کند.
من از این امر در جلسات دوجانبه با شرکای عرب - از جمله وزیر خارجه سعودی شاهزاده بن فرحان - یعنی داشتن هدف مشترک برای پایان دادن به این دایرهٔ شیطانی بسیار قدردانی می‌کنم.

وزیر خارجه اتریش در نشستی در ریاض با همتای سعودی خود دیدار کرد (آرشیویی - الشرق الاوسط)

  • نظر شما در مورد ائتلاف تحت رهبری آمریکا برای تضمین ناوبری در دریای سرخ چیست؟

- حملات بی پروا و بی‌هدف انجام شده توسط حوثی‌ها به کشتی‌های باری غیرنظامی در دریای سرخ نقض قوانین بین‌المللی است، آنها امنیت منطقه ای را تضعیف و تجارت جهانی و مسیرهای عرضه را تهدید می‌کنند، زیرا ۱۵٪ از تجارت جهانی از این مسیر عبور می‌کند، بنابراین ناامنی در دریای سرخ تأثیر فوق‌العاده ای بر اقتصاد جهانی و رفاه دارد. ما می‌توانیم ببینیم، شاید این یک ویژگی خاص قرن بیست و یکم است، که بیشتر درگیری‌ها تنها منطقه ای نیستند. همان‌طور که جنگ تجاوز روسیه پیامدهای جهانی دارد، درگیری در خاورمیانه نیز همین‌طور است. به دلیل حملات حوثی‌ها، کشتی‌های تجاری باید به اطراف دماغه نوک امید هدایت می‌شدند، این گران تمام می‌شود و منجر به افزایش قیمت‌های غذا، دارو و انرژی در سطح جهانی می‌شود. عملیات «نگهبان رفاه» به رهبری آمریکا ستون فقرات تلاش‌های بین‌المللی برای تضمین آزادی ناوبری در دریای سرخ است. علاوه بر این، اتحادیه اروپا به سرعت عملیات ASPIDES را برای کمک به امنیت دریایی در منطقه ایجاد کرد. اتریش در این حضور دریایی شرکت خواهد کرد که هدف آن محافظت از کشتی‌های تجاری در برابر حملات دریایی برای حمایت از امنیت در تجارت جهانی است.

  • چشم‌انداز روابط سعودی و اتریش چیست؟ مهم‌ترین زمینه‌های همکاری چیست؟ آیا پروژه همکاری بین دو کشور در حال انجام است؟

- پادشاهی عربی سعودی یک شریک مهم برای اتریش است و من از روابط نزدیک دو کشور به ویژه در زمینه‌های سیاسی و اقتصادی قدردانی می‌کنم. در ماه‌های گذشته چندین سفر دوجانبه در سطح بالا انجام شده‌است. از دیدگاه اقتصادی، چشم‌انداز بلندپروازانه سعودی ۲۰۳۰ فرصت‌های جالبی را برای شرکت‌های اتریشی به ویژه در انرژی‌های تجدید پذیر فراهم می‌کند، اتریش می‌تواند سال‌های طولانی تجربه و کارشناسی ارائه دهد و شرکت‌های بسیار شناخته شده‌ای در این زمینه دارد و همچنین ارتباطات مردمی بین دو کشور در حال افزایش است. در سال ۲۰۲۳، تقریباً ۲۰۰ هزار گردشگر سعودی از اتریش بازدید کردند، سفارت اتریش در ریاض همچنین برای ترویج تبادل فرهنگی دوجانبه از طریق اجرای طیف گسترده‌ای از پروژه‌های فرهنگی با شرکای سعودی و اروپایی در پادشاهی تلاش می‌کند، به همین مناسبت، خوشحالم که سفر باستان‌شناسی ما از دانشگاه وین کار خود را در محل القریه در منطقه تبوک از سر گرفته‌است.

  • جلسات شورای وزیران خلیج و اروپا چه ثمراتی داشت؟ آیا در حال حاضر یک پروژه مشترک در حال انجام است؟

- هدف از این نشست‌های منظم وزیران تقویت، هماهنگی و گسترش همکاری‌های استراتژیک بین اتحادیه اروپا و کشورهای خلیجی است. مشارکت ما بسیاری از مسائل مورد علاقه متقابل مانند تجارت، انرژی و تحول سبز را پوشش می‌دهد؛ نشست سال گذشته در مسقط بلافاصله پس از ۷ اکتبر همزمان با حمله «حماس» به اسرائیل برگزار شد، زیرا در این شرایط یک نشست استثنایی بود. با این حال، این نشان دهنده تعهد کشورهای خلیج و اروپا برای احیای راه حل دو کشور برای اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها بود. همه ما می‌خواهیم یک خاورمیانه پایدار و مرفه داشته باشیم. این شامل ادامه عادی سازی بین کشورهای عربی و البته اسرائیل نیز می‌شود.


جنبش نجبا به آمریکا: این آرامش قبل از طوفان است


پیکارجویان «حشد شعبی» با عکس «ابو تقوی» از رهبران این سازمان که ژانویه در حمله آمریکا به بغداد کشته شد (د پ آ)
پیکارجویان «حشد شعبی» با عکس «ابو تقوی» از رهبران این سازمان که ژانویه در حمله آمریکا به بغداد کشته شد (د پ آ)
TT

جنبش نجبا به آمریکا: این آرامش قبل از طوفان است


پیکارجویان «حشد شعبی» با عکس «ابو تقوی» از رهبران این سازمان که ژانویه در حمله آمریکا به بغداد کشته شد (د پ آ)
پیکارجویان «حشد شعبی» با عکس «ابو تقوی» از رهبران این سازمان که ژانویه در حمله آمریکا به بغداد کشته شد (د پ آ)

اکرم الکعبی دبیر کل «جنبش حزب الله النجبا» در عراق یکشنبه (۲۵ فوریه) گفت توقف حملات این گروه به پایگاه های آمریکا «آرامش قبل از طوفان» است.
او در پیامی به مناسبت نیمه شعبان افزود «آرامش فعلی در چارچوب تاکتیکی موقت برای جای گیری و استقرار مجدد است». الکعبی خاطر نشان کرد «این آرامش قبل از طوفان است».
دبیر کل «جنبش نجبا» که گروه تحت حمایت ایران است خاطر نشان کرد برخی گروه ها «اطلاعاتی درباره مقاومت و پایگاه های مقاومت در اختیار آمریکایی ها قرار دادند». الکعبی به نام این گروه ها اشاره نکرد. وی اضافه کرد «به همین دلیل باید ضمن استقرار مجدد از برادران حفاظت کنیم و روش و تاکتیک نبرد را تغییر دهیم و آماده باشیم».
الکعبی برای آمریکایی ها خط و نشان کشید و گفت «غافلگیرتان خواهیم کرد. هر کس که تجربه یا سابقه نظامی دارد حرف ما را خوب می فهمد و می دانیم که چه کار خواهیم کرد.. ما به دلیل حفاظت اعضای حشد شعبی از حملات آمریکا هستیم».
او درباره دیدگاه «جنبش نجبا» درباره گفتگوهای جاری بین دولت عراق و آمریکا برای خروج نظامیان آمریکا از کشور گفت «مقاومت اسلامی مشکلی با گفتگو بین دولت عراق و آمریکا درباره تنظیم جدول زمانی برای خروج آمریکایی ها از عراق ندارد اما تاکید می کنیم که اشغالگر آمریکایی دروغگو و فریبکار و مغرور است.. هر کس فکر می کند که آمریکایی ها با گفتگو از عراق خارج می شوند دچار توهم شده است».
حملات پهپادی و موشکی آمریکا تعدادی از رهبران «نجبا» و «کتائب حزب الله» را مورد هدف قرار داد و پایگاه های «حشد شعبی» را بمباران کرد.


وزیر خارجه سعودی: ساکنان غزه با فاحش ترین نقض اصول حقوق بشر مواجهند

وزير الخارجية السعودي خلال إلقاء الكلمة في اجتماع مجلس حقوق الإنسان بمقر الأمم المتحدة (واس)
وزير الخارجية السعودي خلال إلقاء الكلمة في اجتماع مجلس حقوق الإنسان بمقر الأمم المتحدة (واس)
TT

وزیر خارجه سعودی: ساکنان غزه با فاحش ترین نقض اصول حقوق بشر مواجهند

وزير الخارجية السعودي خلال إلقاء الكلمة في اجتماع مجلس حقوق الإنسان بمقر الأمم المتحدة (واس)
وزير الخارجية السعودي خلال إلقاء الكلمة في اجتماع مجلس حقوق الإنسان بمقر الأمم المتحدة (واس)

شاهزاده فیصل بن فرحان وزیر خارجه سعودی ضمن هشدار درباره عواقب فاجعه بار حمله احتمالی اسرائیل به رفح گفت ساکنان غزه با فاحش ترین نقض اصول حقوق بشر مواجه هستند.
وزیر خارجه سعودی در پنجاه و پنجمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل با تاکید بر اهمیت ابزارهای مناسب این نهاد برای رسیدن به اهداف مد نظر استانداردهای دو گانه درباره جنگ در غزه را مردود خواند و خواستار توقف فوری جنگ در نوار غزه و مسئولیت پذیری جامعه جهانی شد.
شاهزاده فیصل بن فرحان یکشنبه (۲۵ فوریه) برای مشارکت در پنجاه و پنجمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل و نیز کنفرانس خلع سلاح در مقر سازمان ملل وارد ژنو سوئیس شد. او ریاست هیئت سعودی را بر عهده دارد.


آغاز رزمایش میدانی «شمشیر صلح ۱۲» در سعودی

رزمایش های میدانی تمرین مشترک «شمشیر صلح ۱۲» (الشرق الاوسط)
رزمایش های میدانی تمرین مشترک «شمشیر صلح ۱۲» (الشرق الاوسط)
TT

آغاز رزمایش میدانی «شمشیر صلح ۱۲» در سعودی

رزمایش های میدانی تمرین مشترک «شمشیر صلح ۱۲» (الشرق الاوسط)
رزمایش های میدانی تمرین مشترک «شمشیر صلح ۱۲» (الشرق الاوسط)

رزمایش های میدانی تمرین مشترک «شمشیر صلح ۱۲» یکشنبه (۲۵ فوریه) در منطقه شمالی و منطقه عملیات ناوگان های غرب و شرق با حضور یگان های نیروی های مسلح و وزارت های کشور و گارد ملی و ریاست امنیت سعودی و برخی دیگر از ارگان های دولتی نظامی و غیر نظامی آغاز شد.
دریا سالار علی بن حسن آل علی سخنگوی تمرین «شمشیر صلح ۱۲» گفت «این رزمایش میدانی تمرین نظامی پس از موفقیت مراحل اول مقدماتی و آماده سازی و پایان برنامه ریزی عملیاتی و ورود نیروهای نظامی و آغاز آموزش تئوری و تمرین مرکز فرماندهی انجام می شود».
او افزود «یگان های شرکت کننده در این رزمایش چندین تمرین نظامی همچون عملیات هوایی تهاجمی و عملیات هوایی پدافندی و عملیات تهاجم استراتژیک و مقابله با اهداف هوایی دشمن و عملیات جنگی منظم و نامنظم و محاصره و پاکسازی ساختمان ها و روستاها و تاسیسات کلیدی انجام دادند».

دریا سالار علی بن حسن آل علی سخنگوی تمرین «شمشیر صلح ۱۲» (الشرق الاوسط)

او خاطر نشان کرد «نیروی دریایی همچنین در این رزمایش میدانی چندین مانور در مناطق عملیات خود در خلیج عربی و دریای سرخ انجام می دهد. مقابله با تهدیدهای احتمالی (پهپاد و قایق انفجاری و مین دریایی) و عملیات حفاظت از تاسیسات کلیدی در مناطق عملیات و جستجو و نجات از بخش های دیگر این تمرین نظامی هستند».
دریا سالار علی آل علی اظهار کرد «افزایش سطح آمادگی یگان های شرکت کننده برای مقابله با چالش ها و تهدیدها در یک فضای عملیاتی مشترک و رسیدن به هدف اقدام مشترک از جمله اهداف این مانور است و یگان های نظامی خبره در این مانور از چندین اسلحه مدرن و پیشرفته استفاده می کنند».