در حالیکه کشورهای خلیج بر لزوم برقراری آتش بس و کاهش تنش در غزه تاکید می کنند تحولات نوار غزه و بحران انسانی ملت فلسطین موضوع اصلی نشست سران کشورهای خلیج در روز سه شنبه (۵ دسامبر) در دوحه، پایتخت قطر خواهد بود.
۱۵۸ مین نشست وزیران خارجه کشورهای خلیج به ریاست شیخ محمد بن عبد الرحمان آل ثانی روز یکشنبه (۳ دسامبر) برگزار شد که جلسه مقدماتی اجلاس سران خلیجی است.
جاسم البدیوی دبیر کل شورای همکاری خلیج گفت «وزیران خارجه کشورهای شورای همکاری خلیج درباره گزارش های متعدد ویژه پیگیری اجرای بیانیه شورای عالی شورای همکاری خلیج مصوب چهل و سومین اجلاس سران گفتگو کردند».
بررسی روابط استراتژیک بین کشورهای شورای همکاری و کشورها و سازمان های جهانی و آخرین تحولات منطقه و جهان از دیگر موضوعات این نشست بود.
جنگ غزه
شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر پیش از نشست سران کشورهای خلیج با امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه در دوحه دیدار و بر اهمیت ادامه تلاش ها برای برقراری آتش بس در غزه تاکید کرد.
شیخ تمیم شنبه (۲ دسامبر) در پیامی در اکانت رسمی خود در شبکه اجتماعی «اکس» نوشت «گفتگوهایم با پرزیدنت مکرون در دوحه بخشی از تلاش های ادامه دار قطر برای برقراری آتش بس و کاهش تنش در غزه است. ما با همه طرف ها برای توقف کشتار فلسطینیان همکاری می کنیم و امیدواریم جامعه جهانی به مسئولیت خود برای برقراری صلح عادلانه در مساله فلسطین عمل کند».
به گزارش خبرگزاری قطر امیر قطر در گفتگوی تلفنی با کامالا هریس معاون رئیس جمهور آمریکا بر «لزوم برقراری آتش بس برای جلوگیری از پیچیده تر شدن میانجی گری و وخیم تر شدن بحران انسانی در نوار غزه» تاکید کرد.
شاهزاده فیصل بن فرحان در مسکو و قبل از سفر به دوحه بار دیگر از جامعه جهانی خواست تا برای توقف فاجعه انسانی در نوار غزه فورا دست به کار شود. او تاکید کرد «اولویت اول برقراری آتش بس فوری و ورود کمک های بشردوستانه به نوار غزه است».
شاهزاده فیصل بن فرحان خاطر نشان کرد «باید جلوی کوچ اجباری ساکنان غزه را گرفت و جامعه جهانی باید با ادامه نقض قوانین بین الملل از سوی اسرائیل مقابله کند و صحبت درباره مرحله پس از جنگ در غزه قبل از آتش بس اکیدا غیر قابل قبول است».
کمیته وزیران خارجه کشورهای عربی و اسلامی که پس از نشست فوق العاده رهبران کشورهای عربی و اسلامی در ریاض در ماه نوامبر تشکیل شد جلسه غیر علنی با سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه داشت. اعضای کمیته وزیران عربی و اسلامی در تور بین المللی خود ابتدا عازم پکن شدند و سپس به مسکو رفتند.
وزیر خارجه سعودی رئیس کمیته وزیران خارجه کشورهای عربی و اسلامی در این نشست که در ابتدا به طور علنی برگزار شد درباره پیامدهای ادامه اقدامات اسرائیل و نقض ادامه دار حقوق فلسطینیان هشدار داد و افزود که این رفتار مشروعیت قوانین بین الملل را زیر سوال برده و به خشونت و تندروی دامن زده است.
بن فرحان توضیح داد «اسرائیل با نقض ادامه دار حقوق فلسطینیان و تن ندادن به قطعنامه شورای امنیت درباره برقراری وقفه های انسانی در جنگ اوضاع را بدتر می کند. کوچ اجباری فلسطینیان در غزه ادامه دارد و نمی توان آنچه می گذرد را در قالب دفاع از خود توجیه کرد».
۴۴ مین نشست سران
جاسم محمد البدیوی دبیر کل شورای همکاری کشورهای عربی خلیج درباره نشست سران خلیج گفت «مواضع سیاسی در بیانیه نشست آتی در دوحه روشن و مورد توافق همه اعضا است. بیانیه پایانی این نشست موفقیت های متعددی خواهد داشت».
البدیوی تاکید کرد «کشورهای شورای همکاری خلیج سرنوشت و آینده مشترک دارند به دنبال فعال سازی موسسات و پروژه های مشترکند تا شهروندان خلیجی تحولات سازنده جاری برای اتحاد و یکپارچگی و تامین منافع مشترک را لمس کنند».
این مقام خلیجی افزود «کشورهای شورای همکاری خلیج تلاش گسترده برای کاهش تنش در نوار غزه انجام دادند و نقش قطر در خصوص رسیدن به وقفه انسانی در جنگ و ورود کمک به مردم فلسطین مایه قدردانی و ستایش است. کشورهای شورای همکاری نقش قابل توجهی در کمک به فلسطین دارند».
او گفت «ما از هیچ تلاشی در همه سطوح برای کمک به فلسطینیان دریغ نمی کنیم و بی تردید هر گونه راهکار در فلسطین در آینده با نقش چشمگیر کشورهای خلیجی قابل اجرا خواهد بود».
البدیوی خاطر نشان کرد «کشورهای شورای همکاری خلیج سیاست خارجی متوازن با عدم دخالت در امور کشورهای دیگر دارند. کشورهای شورای خلیج برای کمک به کشورهای دیگر از طریق موسسات توسعه محور خلیجی می کوشند و در حال تلاش برای افزایش سطح روابط دو جانبه و شراکت و همکاری های استراتژیک با کشورهای جهان و موسسات و نهادهای منطقه ای هستند».