نشست خلیجی آمریکایی درباره جنگ غزه و کشتیرانی آزاد در دریای سرخ

بلینکن در ریاض: شاهد پیشرفت ملموس در اوضاع انسانی نوار غزه هستیم

 نشست مشترک بین وزیران خارجه کشورهای شورای همکاری خلیج و آمریکا در ریاض (رویترز)
 نشست مشترک بین وزیران خارجه کشورهای شورای همکاری خلیج و آمریکا در ریاض (رویترز)
TT

نشست خلیجی آمریکایی درباره جنگ غزه و کشتیرانی آزاد در دریای سرخ

 نشست مشترک بین وزیران خارجه کشورهای شورای همکاری خلیج و آمریکا در ریاض (رویترز)
 نشست مشترک بین وزیران خارجه کشورهای شورای همکاری خلیج و آمریکا در ریاض (رویترز)

نشست مشترک بین وزیران خارجه کشورهای شورای همکاری خلیج و آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا دوشنبه (۲۹ آوریل) در ریاض برگزار شد. بلینکن در این جلسه گفت «ما از رسیدن به توافق آتش بس در غزه و آزادی اسرا حمایت می کنیم». او افزود «ورود کمک های بشردوستانه به غزه مورد توجه گسترده دولت آمریکاست و در این زمینه پیشرفت حاصل شده است».
او افزود «پرزیدنت جو بایدن خطاب به بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که باید گام هایی برای کاهش گرفتاری انسانی در غزه برداشته شود».

وزیر خارجه سعودی در نشست مشترک خلیجی آمریکایی در ریاض (واس)

او خاطر نشان کرد آمریکا «پیشرفت ملموس» در وضع انسانی در غزه در چند هفته گذشته رصد کرده اما از اسرائیل خواسته که تلاش بیشتری در این زمینه انجام دهد.
بلینکن یاد‌ آور شد «دست یابی به توافق آتش بس کارآمدترین راه برای کاهش بحران انسانی در غزه است. تلاش های واشنگتن برای جلوگیری از گسترش جنگ غزه ادامه دارد».
وزیر خارجه آمریکا در ادامه گفت «ما و شرکایمان برای دست یابی به راهکار پایدار با تضمین امنیت اسرائیل همکاری می کنیم. حمله ایران به اسرائیل نشانه افزایش تهدیدها در منطقه است».
او گفت «باید مساله دریانوردی در دریای سرخ حل شود و جلوی حملات حوثی ها را گرفت». بلینکن اضافه کرد «حمله به کشتی های باری در دریای سرخ اقتصاد جهان را تحت تاثیر قرار داده است». بلینکن از تلاش های ملک سلمان پادشاه سعودی برای دست یابی به صلح در یمن قدردانی کرد.
از سوی دیگر محمد بن عبد الرحمان آل ثانی وزیر خارجه قطر در این جلسه گفت «ما برای ایجاد مواضع هماهنگ بین کشورهای خلیجی و آمریکا تلاش می کنیم». او افزود «تنش نظامی در خاورمیانه بسیار جدی است و باید تلاش های دیپلماتیک در راستای جلوگیری از خطر جنگ در کل منطقه افزایش پیدا کند».
وزیر خارجه قطر خواستار «آتش بس فوری در غزه و آزادی اسرا» شد و گفت «ما به تلاش در روند صلح با توجه به قطعنامه های بین المللی ادامه می دهیم».

وزیران خارجه کشورهای شورای همکاری خلیج و وزیر خارجه آمریکا (واس)

جاسم البدیوی دبیر کل شورای همکاری کشورهای عربی خلیج خواستار آتش بس فوری و سراسری در غزه و اتخاذ اقدامات بین المللی موثر در راستای توقف خشونت در کرانه باختری و برگزاری نشست بین المللی برای اجرای راهکار دو کشوری شد.
البدیوی ضمن ابراز نگرانی شدید از حملات حوثی ها به کشتی ها در دریای سرخ این رفتار را غیر قابل قبول خواند.



حضور محمد بن سلمان نقش پیشروانه سعودی در سیاست بین‌الملل را توسعه بخشید

ولیعهد سعودی شاهزاده محمد بن سلمان در حال استقبال از ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در ریاض، دسامبر ۲۰۲۳ (واس)
ولیعهد سعودی شاهزاده محمد بن سلمان در حال استقبال از ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در ریاض، دسامبر ۲۰۲۳ (واس)
TT

حضور محمد بن سلمان نقش پیشروانه سعودی در سیاست بین‌الملل را توسعه بخشید

ولیعهد سعودی شاهزاده محمد بن سلمان در حال استقبال از ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در ریاض، دسامبر ۲۰۲۳ (واس)
ولیعهد سعودی شاهزاده محمد بن سلمان در حال استقبال از ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در ریاض، دسامبر ۲۰۲۳ (واس)

از زمان صدور فرمان ملک سلمان بن عبدالعزیز، خادم حرمین شریفین، در ژوئن ۲۰۱۷ (۲۶ رمضان ۱۴۳۸ هجری قمری) مبنی بر انتخاب شاهزاده محمد بن سلمان به عنوان ولیعهد «برای حفظ موجودیت دولت و آینده آن، و تضمین تداوم آن بر پایه‌های خدمت به دین، سپس کشور و مردم، و تحقق خیر برای ملت وفادارش»، پادشاهی عربی سعودی وارد مرحله‌ای جدید با آرزوهای گسترده شد.

هشت سال پس از آن، تحولات اقتصادی و اجتماعی کشور شتاب گرفت و نقش منطقه‌ای و بین‌المللی آن گسترده‌تر و تاثیرگذارتر شد. سعودی به بازیگری پیشرو در عرصه سیاسی تبدیل شد که نه تنها مورد اعتماد بازیگران بین‌المللی و منطقه‌ای، بلکه حتی متحدان در زمان اختلافات شدیدشان است.

تقویت ثبات بین‌المللی

ولیعهد سعودی از همان ابتدا رهبری تقویت گشایش سعودی به جهان را در ابعاد اقتصادی، فرهنگی و به‌ویژه سیاسی برعهده گرفت. این گشایش سیاسی در سال‌های اخیر به مناطقی بی‌سابقه در تاریخ سعودی و خاورمیانه، مانند کشورهای کارائیب و آسه‌آن، گسترش یافت تا همکاری‌ها در زمینه‌های اقتصاد، سرمایه‌گذاری، تجارت و گردشگری تقویت شود.

ولیعهد سعودی شاهزاده محمد بن سلمان در حال استقبال از ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، در دیدار قبلی وی به سعودی (رویترز)

سیاست خارجی سعودی نقش خود را به عنوان حامی صلح، توسعه و ثبات گسترش داد. در حالی که دومین سالگرد «توافق پکن» بین سعودی و ایران نزدیک می‌شود، ریاض به ابتکار شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد و نخستوزیر، میزبان مذاکرات آمریکا-اوکراین برای حل بحران بود. این نقش‌آفرینی به لطف روابط متوازن سعودی با تمام طرف‌ها ممکن شد. نشست‌های اخیر در الدرعیه و جده بین آمریکا و روسیه و همچنین آمریکا و اوکراین نشان داد که سیاست خارجی سعودی مورد اعتماد متحدان و رقبا است. این نقش شامل میانجیگری در بحران روسیه-اوکراین، ارائه کمک‌های بشردوستانه، و میانجیگری برای آزادی اسرا بوده است.

ولیعهد سعودی در یک اقدام بشردوستانه، موفق به آزادی ۱۰ اسیر با ملیت‌های مختلف از نیروهای اوکراینی شد که پس از انتقال به سعودی، به کشورهایشان بازگردانده شدند. ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، نیز از تلاش‌های شاهزاده محمد بن سلمان در میانجیگری برای تبادل اسرا بین آمریکا و روسیه در سال گذشته تقدیر کرد.

پرونده فلسطین و عادی‌سازی

مسئله فلسطین پس از دهه‌ها شاهد تحرکی بی‌سابقه بوده است. سعودی در ماهها و سال‌های اخیر بسیاری از کشورها را به رسمیت شناختن دولت فلسطین ترغیب کرده است، به طوری که تعداد این کشورها به ۱۴۹ مورد (بر اساس آمار وزارت خارجه فلسطین) رسیده است. شاهزاده محمد بن سلمان شرط سعودی برای عادی‌سازی با اسرائیل را «تحقق دولت فلسطینی» اعلام کرده است.

سعودی میزبان دو اجلاس پیاپی از کشورهای عربی و اسلامی در ریاض برای هماهنگی مواضع و فشار بر جامعه بین‌المللی بوده است. همچنین ریاض نخستین نشست ائتلاف بین‌المللی برای اجرای راه‌حل دو دولتی را برگزار کرد.

ولیعهد سعودی شاهزاده محمد بن سلمان در حال استقبال از بیعت‌کنندگان در قصر الصفا در مکه (واس)

بسیاری از ناظران معتقدند سیاست‌های ریاض تحت رهبری شاهزاده محمد بن سلمان در سال‌های اخیر با تمرکز بر پرونده‌های پیچیده و گردآوری تمام طرف‌ها به میز مذاکره، از شدت بحران‌های جهانی کاسته است. این رویکرد، صلح را از مسیر گفت‌وگو ممکن ساخته است.

مقصد راه‌حل‌های صلح آمیز

مذاکرات آمریکا-اوکراین در جده در ماه جاری به پیشنهاد آتش‌بس فوری ۳۰ روزه و گام‌هایی به سوی صلح پایدار در اوکراین انجامید. این نتیجه پس از سه هفته مذاکرات آمریکا-روسیه، اولین گفت‌وگوها از آغاز جنگ اوکراین، حاصل شد. دو طرف بر تشکیل گروه‌های سطح بالا برای پایان دادن به جنگ و بازگشایی کانال‌های دیپلماتیک توافق کردند.

در زمینه یمن، سعودی با ارائه «ابتکار پایان بحران یمن» و حمایت از آتش‌بس، نقش میانجیگری خود را تقویت کرد که به نقشه راه سازمان ملل برای یمن منجر شد.

حل اختلاف تاریخی اتیوپی و اریتره از طریق «توافقنامه جده برای صلح» در سپتامبر ۲۰۱۸ تحت حمایت پادشاه سلمان، جایگاه سعودی را به عنوان پایگاهی برای صلح تقویت کرد. عمر گله، رئیس‌جمهور جیبوتی، این نقش را ستود.

در سودان، سعودی با انجام عملیات تاریخی تخلیه افراد گرفتار پس از جنگ داخلی ۲۰۲۳ و میزبانی «مذاکرات جده» بین طرف‌های درگیر، نقش بشردوستانه و صلح آفرین خود را نشان داد.

واشنگتن و پکن در ریاض

در دهه گذشته، سعودی تنها کشور خاورمیانی بوده که توانسته در میانه تنش‌های جهانی—از جنگ اوکراین تا مناقشات تجاری و جنگ غزه—زعمای آمریکا، چین و روسیه را در فاصله کوتاهی میزبانی کند. این جایگاه، سعودی را به بازیگری کلیدی در تاثیرگذاری بر سیاست‌های بین‌المللی تبدیل کرده است، امری که با حجم و سطح سفرها و نشست‌های بین‌المللی در ریاض، به‌ویژه پس از جنگ غزه، مشهود است.

ولیعهد سعودی در حال استقبال از رئیس‌جمهور چین در یکی از دیدارهای اخیر به سعودی (واس)

نقش سعودی در جهان عرب و اسلام

سعودی تحت رهبری شاهزاده محمد بن سلمان، در هشت سال گذشته میزبان ۷ اجلاس مهم عربی و اسلامی از جمله «اجلاس اضطراری مکه» (۲۰۱۹)، «اجلاس عربی-چینی» (۲۰۲۲)، و «اجلاس مشترک عربی-اسلامی» (۲۰۲۳) بوده است. همچنین ۱۲ دوره از ۴۵ دوره اجلاس شورای همکاری خلیج در سعودی برگزار شده است.

سعودی میزبان رویدادهای بین‌المللی بزرگی مانند «اجلاس گروه ۲۰» در ۲۰۲۰ (به صورت مجازی)، «اجلاس سعودی-آفریقا» (۲۰۲۳)، و «اجلاس سعودی-کارائیب» (۲۰۲۳) بوده است.