ریاض و واشنگتن در حال «نهاییسازی» توافق امنیتیhttps://persian.aawsat.com/%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86-%D8%B9%D8%B1%D8%A8/%D8%AE%D9%84%D9%8A%D8%AC/4992151-%D8%B1%DB%8C%D8%A7%D8%B6-%D9%88-%D9%88%D8%A7%D8%B4%D9%86%DA%AF%D8%AA%D9%86-%D8%AF%D8%B1-%D8%AD%D8%A7%D9%84-%D9%86%D9%87%D8%A7%DB%8C%DB%8C%E2%80%8C%D8%B3%D8%A7%D8%B2%DB%8C-%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%81%D9%82-%D8%A7%D9%85%D9%86%DB%8C%D8%AA%DB%8C
بلینکن از «حماس» خواست تا «پیشنهاد سخاوتمندانه» را بپذیرد… بن فرحان بر پیریزی روندی «معتبر» برای تشکیل کشور فلسطین تأکید کرد
الرياض: ميرزا الخويلدي وعبد الهادي حبتور
وإبراهيم أبو زايد وغازي الحارثي
TT
TT
ریاض و واشنگتن در حال «نهاییسازی» توافق امنیتی
پادشاهی عربی سعودی و ایالات متحده آمریکا در آستانه انجام «اقدامات نهایی» برای امضای توافق امنیتی دوجانبه هستند.
این اعلامیه دیروز (دوشنبه) در مجمع اقتصادی داووس در ریاض مطرح شد، جایی که وضعیت غزه و مسئله فلسطین در این نشست جهانی حضور پررنگی داشت و در همین زمینه چندین دیدار و ملاقات از جمله دیدار شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی با آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا و همچنین با محمود عباس، رئیس تشکیلات فلسطین برگزار شد.
وزیر امور خارجه آمریکا و شاهزاده فیصل بن فرحان، همتای سعودی وی، در جریان شرکت در این مجمع جهانی اعلام کردند که پادشاهی عربی سعودی و ایالات متحده آمریکا در یک قدمی توافق امنیتی دوجانبه هستند.
وزراء خارجية اللجنة العربية السداسية لدى اجتماعهم مع نظيرهم الأميركي في الرياض أمس (رويترز)
وزیر امور خارجه سعودی دربارهٔ مذاکرات بر سر توافقنامه امنیتی با آمریکا گفت: ما در حال حاضر به مراحل نهایی دربارهٔ توافق دو جانبه با آمریکا نزدیک شدهایم.
شاهزاده بن فرحان اظهار کرد باید تلاش بیشتری در جبهه فلسطینی صورت گیرد و مسیری را در پیش گیریم که در نهایت به تشکیل کشور فلسطین منتهی شود.
از سوی دیگر، بلینکن، نیز به همین سؤال پاسخ داد: «ما در ماههای گذشته، حتی قبل از ۷ اکتبر، کار گستردهای انجام دادهایم. ما میخواهیم در هر توافقی بر فلسطینیها تمرکز کنیم. فکر میکنم تقریباً تمام شده است».
وزیر امور خارجه سعودی در رابطه با موضوع فلسطین بر موضع سعودی مبنی بر آتشبس فوری و دائمی در نوار غزه و توسعه روندی معتبر و غیرقابل بازگشت برای تشکیل کشور فلسطین تأکید کرد.
در همین حال، بلینکن از حماس خواست تا «پیشنهاد سخاوتمندانه اسرائیل روی میز» را بپذیرد.
وی گفت: برای پیشبرد عادی سازی بین اسرائیل (و کشورهای منطقه) باید به بحران غزه پایان داد و مسیر تشکیل کشور فلسطین را تعیین کرد.
این در حالی است که ریاض شاهد سه دیدار مهم نیز بود: نشست عربی-آمریکایی، نشست عربی-اسلامی-اروپایی و نشست خلیجی. دو نشست اول بر وضعیت غزه، ضرورت آتشبس و هشدار نسبت به انجام عملیات اسرائیل در رفح تمرکز داشتند و در نشست سوم دربارهٔ آزادی دریانوردی در دریای سرخ بحث شد.
بلینکن بر لزوم رسیدگی به موضوع دریانوردی در دریای سرخ و مقابله با حملات حوثیها تأکید کرد و افزود: هدف قرار دادن کشتیهای باری در دریای سرخ بر اقتصاد جهانی تأثیر میگذارد.
حضور محمد بن سلمان نقش پیشروانه سعودی در سیاست بینالملل را توسعه بخشیدhttps://persian.aawsat.com/%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86-%D8%B9%D8%B1%D8%A8/%D8%AE%D9%84%D9%8A%D8%AC/5126293-%D8%AD%D8%B6%D9%88%D8%B1-%D9%85%D8%AD%D9%85%D8%AF-%D8%A8%D9%86-%D8%B3%D9%84%D9%85%D8%A7%D9%86-%D9%86%D9%82%D8%B4-%D9%BE%DB%8C%D8%B4%D8%B1%D9%88%D8%A7%D9%86%D9%87-%D8%B3%D8%B9%D9%88%D8%AF%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA-%D8%A8%DB%8C%D9%86%E2%80%8C%D8%A7%D9%84%D9%85%D9%84%D9%84-%D8%B1%D8%A7-%D8%AA%D9%88%D8%B3%D8%B9%D9%87-%D8%A8%D8%AE%D8%B4%DB%8C%D8%AF
حضور محمد بن سلمان نقش پیشروانه سعودی در سیاست بینالملل را توسعه بخشید
ولیعهد سعودی شاهزاده محمد بن سلمان در حال استقبال از ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه در ریاض، دسامبر ۲۰۲۳ (واس)
از زمان صدور فرمان ملک سلمان بن عبدالعزیز، خادم حرمین شریفین، در ژوئن ۲۰۱۷ (۲۶ رمضان ۱۴۳۸ هجری قمری) مبنی بر انتخاب شاهزاده محمد بن سلمان به عنوان ولیعهد «برای حفظ موجودیت دولت و آینده آن، و تضمین تداوم آن بر پایههای خدمت به دین، سپس کشور و مردم، و تحقق خیر برای ملت وفادارش»، پادشاهی عربی سعودی وارد مرحلهای جدید با آرزوهای گسترده شد.
هشت سال پس از آن، تحولات اقتصادی و اجتماعی کشور شتاب گرفت و نقش منطقهای و بینالمللی آن گستردهتر و تاثیرگذارتر شد. سعودی به بازیگری پیشرو در عرصه سیاسی تبدیل شد که نه تنها مورد اعتماد بازیگران بینالمللی و منطقهای، بلکه حتی متحدان در زمان اختلافات شدیدشان است.
تقویت ثبات بینالمللی
ولیعهد سعودی از همان ابتدا رهبری تقویت گشایش سعودی به جهان را در ابعاد اقتصادی، فرهنگی و بهویژه سیاسی برعهده گرفت. این گشایش سیاسی در سالهای اخیر به مناطقی بیسابقه در تاریخ سعودی و خاورمیانه، مانند کشورهای کارائیب و آسهآن، گسترش یافت تا همکاریها در زمینههای اقتصاد، سرمایهگذاری، تجارت و گردشگری تقویت شود.
ولیعهد سعودی شاهزاده محمد بن سلمان در حال استقبال از ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، در دیدار قبلی وی به سعودی (رویترز)
سیاست خارجی سعودی نقش خود را به عنوان حامی صلح، توسعه و ثبات گسترش داد. در حالی که دومین سالگرد «توافق پکن» بین سعودی و ایران نزدیک میشود، ریاض به ابتکار شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد و نخستوزیر، میزبان مذاکرات آمریکا-اوکراین برای حل بحران بود. این نقشآفرینی به لطف روابط متوازن سعودی با تمام طرفها ممکن شد. نشستهای اخیر در الدرعیه و جده بین آمریکا و روسیه و همچنین آمریکا و اوکراین نشان داد که سیاست خارجی سعودی مورد اعتماد متحدان و رقبا است. این نقش شامل میانجیگری در بحران روسیه-اوکراین، ارائه کمکهای بشردوستانه، و میانجیگری برای آزادی اسرا بوده است.
ولیعهد سعودی در یک اقدام بشردوستانه، موفق به آزادی ۱۰ اسیر با ملیتهای مختلف از نیروهای اوکراینی شد که پس از انتقال به سعودی، به کشورهایشان بازگردانده شدند. ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، نیز از تلاشهای شاهزاده محمد بن سلمان در میانجیگری برای تبادل اسرا بین آمریکا و روسیه در سال گذشته تقدیر کرد.
پرونده فلسطین و عادیسازی
مسئله فلسطین پس از دههها شاهد تحرکی بیسابقه بوده است. سعودی در ماهها و سالهای اخیر بسیاری از کشورها را به رسمیت شناختن دولت فلسطین ترغیب کرده است، به طوری که تعداد این کشورها به ۱۴۹ مورد (بر اساس آمار وزارت خارجه فلسطین) رسیده است. شاهزاده محمد بن سلمان شرط سعودی برای عادیسازی با اسرائیل را «تحقق دولت فلسطینی» اعلام کرده است.
سعودی میزبان دو اجلاس پیاپی از کشورهای عربی و اسلامی در ریاض برای هماهنگی مواضع و فشار بر جامعه بینالمللی بوده است. همچنین ریاض نخستین نشست ائتلاف بینالمللی برای اجرای راهحل دو دولتی را برگزار کرد.
ولیعهد سعودی شاهزاده محمد بن سلمان در حال استقبال از بیعتکنندگان در قصر الصفا در مکه (واس)
بسیاری از ناظران معتقدند سیاستهای ریاض تحت رهبری شاهزاده محمد بن سلمان در سالهای اخیر با تمرکز بر پروندههای پیچیده و گردآوری تمام طرفها به میز مذاکره، از شدت بحرانهای جهانی کاسته است. این رویکرد، صلح را از مسیر گفتوگو ممکن ساخته است.
مقصد راهحلهای صلح آمیز
مذاکرات آمریکا-اوکراین در جده در ماه جاری به پیشنهاد آتشبس فوری ۳۰ روزه و گامهایی به سوی صلح پایدار در اوکراین انجامید. این نتیجه پس از سه هفته مذاکرات آمریکا-روسیه، اولین گفتوگوها از آغاز جنگ اوکراین، حاصل شد. دو طرف بر تشکیل گروههای سطح بالا برای پایان دادن به جنگ و بازگشایی کانالهای دیپلماتیک توافق کردند.
در زمینه یمن، سعودی با ارائه «ابتکار پایان بحران یمن» و حمایت از آتشبس، نقش میانجیگری خود را تقویت کرد که به نقشه راه سازمان ملل برای یمن منجر شد.
حل اختلاف تاریخی اتیوپی و اریتره از طریق «توافقنامه جده برای صلح» در سپتامبر ۲۰۱۸ تحت حمایت پادشاه سلمان، جایگاه سعودی را به عنوان پایگاهی برای صلح تقویت کرد. عمر گله، رئیسجمهور جیبوتی، این نقش را ستود.
در سودان، سعودی با انجام عملیات تاریخی تخلیه افراد گرفتار پس از جنگ داخلی ۲۰۲۳ و میزبانی «مذاکرات جده» بین طرفهای درگیر، نقش بشردوستانه و صلح آفرین خود را نشان داد.
واشنگتن و پکن در ریاض
در دهه گذشته، سعودی تنها کشور خاورمیانی بوده که توانسته در میانه تنشهای جهانی—از جنگ اوکراین تا مناقشات تجاری و جنگ غزه—زعمای آمریکا، چین و روسیه را در فاصله کوتاهی میزبانی کند. این جایگاه، سعودی را به بازیگری کلیدی در تاثیرگذاری بر سیاستهای بینالمللی تبدیل کرده است، امری که با حجم و سطح سفرها و نشستهای بینالمللی در ریاض، بهویژه پس از جنگ غزه، مشهود است.
ولیعهد سعودی در حال استقبال از رئیسجمهور چین در یکی از دیدارهای اخیر به سعودی (واس)
نقش سعودی در جهان عرب و اسلام
سعودی تحت رهبری شاهزاده محمد بن سلمان، در هشت سال گذشته میزبان ۷ اجلاس مهم عربی و اسلامی از جمله «اجلاس اضطراری مکه» (۲۰۱۹)، «اجلاس عربی-چینی» (۲۰۲۲)، و «اجلاس مشترک عربی-اسلامی» (۲۰۲۳) بوده است. همچنین ۱۲ دوره از ۴۵ دوره اجلاس شورای همکاری خلیج در سعودی برگزار شده است.
سعودی میزبان رویدادهای بینالمللی بزرگی مانند «اجلاس گروه ۲۰» در ۲۰۲۰ (به صورت مجازی)، «اجلاس سعودی-آفریقا» (۲۰۲۳)، و «اجلاس سعودی-کارائیب» (۲۰۲۳) بوده است.