پارلمان کویت با ۳ تعلیق و ۱۳ انحلال، وارد دوره انجماد شد

بحلّ مجلس الأمة وتعليق العمل ببعض مواد الدستور يكون هذا الحلّ هو الـ13 في عمر مجلس الأمة (كونا)
بحلّ مجلس الأمة وتعليق العمل ببعض مواد الدستور يكون هذا الحلّ هو الـ13 في عمر مجلس الأمة (كونا)
TT

پارلمان کویت با ۳ تعلیق و ۱۳ انحلال، وارد دوره انجماد شد

بحلّ مجلس الأمة وتعليق العمل ببعض مواد الدستور يكون هذا الحلّ هو الـ13 في عمر مجلس الأمة (كونا)
بحلّ مجلس الأمة وتعليق العمل ببعض مواد الدستور يكون هذا الحلّ هو الـ13 في عمر مجلس الأمة (كونا)

کویت شامگاه جمعه، شاهد سیزدهمین مرحله انحلال پارلمان ملی و سومین تعلیق این مجلس قانونگذاری در تاریخ خود با دستور امیر کشور، شیخ مشعل الاحمد الصباح برای مدت حداکثر ۴ سال بود.
شیخ مشعل الاحمد الجابر الصباح امیر کویت شامگاه دیروز جمعه پارلمان را منحل کرده و برخی از مفاد قانون اساسی را برای ۴ سال به حالت تعلیق درآورده است.
شیخ مشعل دیروز خطاب به مردم کویت گفت: «برای اینکه جلوی انحطاط را بگیریم و ما را از رسیدن به مرحله فروپاشی بازدارد، دستور به انحلال پارلمان ملی و تعلیق برخی از مفاد قانون اساسی برای مدت چهار ساله دادیم».
امیر کویت گفت در این مدت، تمام جنبه‌ها و روندهای دموکراتیک کویت مورد بررسی و مطالعه قرار خواهد گرفت.
بر همین اساس اختیارات پارلمان ملی بر عهده امیر و شورای وزیران خواهد بود.
از زمان تشکیل اولین پارلمان ملی در سال ۱۹۶۳ پس از استقلال و اعلام قانون اساسی، مجلس کویت تاکنون با ۱۳ مورد انحلال با فرمان امیری یا تصمیمات قضایی مواجه شده است؛ از جمله دو مورد انحلال غیرقانونی (۱۹۷۶ و ۱۹۸۶) بود که در آن مجلس بر خلاف قانون اساسی منحل شد و برخی از مفاد قانون اساسی به حالت تعلیق درآمد.
فرمان امیری برای انحلال مجلس ۲۰۲۴ که در ۴ آوریل سال گذشته انتخاب شد یک «تعلیق کار مجلس» شمرده می‌شود که سومین موردی است که این کشور شاهد آن بوده است.
این مجلس قبلاً «بر خلاف قانون اساسی» منحل شده بود و برخی از مفاد قانون اساسی دو بار به حالت تعلیق درآمدند، نخست: از ۱۹۷۶ تا ۱۹۸۱ و دوم: از ۱۹۸۶ تا ۱۹۹۲ پس از آزادسازی کویت از تهاجم عراق.
پارلمان در ۱۹۷۵ با دستور امیر فقید کشور شیخ صباح السالم شاهد اولین مورد انحلال پارلمان ملی «بر خلاف قانون اساسی» در نتیجه اختلاف بین دولت و مجلس و تبادل اتهامات بین دو طرف بود. به طوری که فعالیت پارلمان در کویت حدود ۴ سال تا انتخابات بعدی در ۲۳ فوریه ۱۹۸۱ متوقف شد.
دومین انحلال مجلس در سال ۱۹۸۵ «مغایر با قانون اساسی» بود، زیرا «این شورا در ۹ مارس ۱۹۸۵ کار خود را آغاز کرد و در ۳ ژولای ۱۹۸۶ منحل شد».
شیخ جابر الاحمد امیر فقید کشور با صدور فرمانی اجرای برخی از مفاد قانون اساسی را به دلیل برخوردهای مجلس و دولت به دلیل بحران اقلیمی متوقف کرد. دوره توقف حیات پارلمانی شاهد اشغال کویت توسط عراق در سال ۱۹۹۰ بود و در سال ۱۹۹۲ بازگشت فعالیت پارلمان مصوب شد.
در دوره تعلیق مجلس شورای ملی در دوره دوم بین سال‌های ۱۹۸۶ و ۱۹۹۲، «شورای ملی» به عنوان یک شورای مشورتی تشکیل شد تا جایگزین مجلس ملی شود که متشکل از ۷۵ عضو بود. ۵۰ عضو انتخاب شدند و یک سوم باقیمانده یعنی ۲۵ عضو تعیین شدند و این شورا وظیفه تدوین قانون اساسی جدید کشور را بر عهده گرفت.
اما انحلال سوم، در مجلس سال ۱۹۹۹م در زمان شیخ جابر الاحمد به دلیل استیضاح وزیر دادگستری و وزیر اوقاف و امور اسلامی احمد الکلیب صورت گرفت.
در همین حال، مجلس برای چهارمین بار در سال ۲۰۰۳ در زمان شیخ صباح الاحمد به دلیل آنچه به عنوان بحران حوزه‌های انتخابیه شناخته شد منحل شد.
انحلال پنجم در سال ۲۰۰۶ به امضای شیخ صباح الاحمد به دلیل مسائل مربوط به اعطای تابعیت و هزینه‌های دفتر نخست‌وزیری صورت گرفت.
در حالی که ششمین انحلال شورا در سال ۲۰۰۸ پس از ۲۹۰ روز فعالیت صورت گرفت، «در ۱ ژوئن ۲۰۰۸ کار خود را آغاز کرد و در ۱۸ مارس ۲۰۰۹ در دوران شیخ صباح الاحمد منحل شد».
هفتمین انحلال در سال ۲۰۰۹ بود، سالی که شاهد انحلال برای دومین بار (هشتمین انحلال) نیز بود که دادگاه قانون اساسی در ۲۰ ژوئن ۲۰۱۲ حکم به بی‌اعتباری شورای فوریه ۲۰۱۲ داد.
نهمین بار در سال ۲۰۱۳ اتفاق افتاد، زمانی که شیخ صباح الاحمد در ۱۶ اکتبر ۲۰۱۶ به موجب قانون اساسی شورای ۲۰۱۳ را منحل کرد.
پارلمان ۲۰۲۰ شاهد دهمین مورد انحلال در تاریخ حیات پارلمانی و اولین مورد انحلال در دوران شیخ نواف الاحمد بود و در پایان آوریل ۲۰۲۳ مجدداً و برای یازدهمین بار منحل شد.
انحلال یازدهم در ۱۵ فوریه ۲۰۲۴ بود و اولین انحلال در دوره شیخ مشعل الاحمد الصباح «به دلیل تخطی مجلس شورای ملی از اصول قانون اساسی در احترام به شورای عالی و استفاده عمدی از عبارات تند و کنترل نشده» رقم خورد.
اما انحلال دوازدهم، در شامگاه جمعه ۱۰ مه ۲۰۲۴ به فرمان امیر کشور شیخ مشعل الاحمد الجابر الصباح، صورت گرفت.
این اقدام سومین مورد انحلال مجلس شورای ملی مغایر با قانون اساسی عنوان شده است.



ولیعهد سعودی و نخست‌وزیر ایتالیا آخرین تحولات بین‌المللی را بررسی کردند

ولیعهد سعودی در دیدار با نخست‌وزیر ایتالیا در منامه، چهارشنبه (واس)
ولیعهد سعودی در دیدار با نخست‌وزیر ایتالیا در منامه، چهارشنبه (واس)
TT

ولیعهد سعودی و نخست‌وزیر ایتالیا آخرین تحولات بین‌المللی را بررسی کردند

ولیعهد سعودی در دیدار با نخست‌وزیر ایتالیا در منامه، چهارشنبه (واس)
ولیعهد سعودی در دیدار با نخست‌وزیر ایتالیا در منامه، چهارشنبه (واس)

شاهزاده محمد بن سلمان بن عبدالعزیز، ولیعهد و رئیس شورای وزرای پادشاهی عربی سعودی، چهارشنبه با جورجیا میلونی، نخست‌وزیر ایتالیا، آخرین تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی و تلاش‌های مربوط به آن را مورد بررسی قرار داد.

این دیدار در منامه، پایتخت بحرین، و در حاشیه چهل‌وششمین نشست شورای عالی شورای همکاری کشورهای خلیج برگزار شد. دو طرف درباره جنبه‌های مختلف همکاری مشترک میان دو کشور و راه‌های توسعه آن در چند حوزه گفت‌وگو کردند.

رایزنی‌های ولیعهد سعودی و نخست‌وزیر ایتالیا درباره جنبه‌های همکاری و راه‌های توسعه آن در چند حوزه (واس)

در این دیدار از سوی سعودی، شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد و رئیس شورای وزرای سعودی، شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی، شاهزاده خالد بن سلمان، وزیر دفاع، شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه، دکتر مساعد العیبان، وزیر دولت و عضو شورای وزیران و مشاور امنیت ملی و خالد الفالح، وزیر سرمایه‌گذاری حضور داشتند.


همکاری خلیج و ایتالیا برای ایجاد سکوی فعال‌کننده همکاری‌ها 

ملک حمد بن عیسی آل خلیفه در جریان اجلاس خلیج (بنا)
ملک حمد بن عیسی آل خلیفه در جریان اجلاس خلیج (بنا)
TT

همکاری خلیج و ایتالیا برای ایجاد سکوی فعال‌کننده همکاری‌ها 

ملک حمد بن عیسی آل خلیفه در جریان اجلاس خلیج (بنا)
ملک حمد بن عیسی آل خلیفه در جریان اجلاس خلیج (بنا)

پادشاه بحرین، ملک حمد بن عیسی، بر اهمیت همکاری کشورهای شورای همکاری خلیج با ایتالیا و تقویت روابط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تأکید کرد.

ملک حمد در سخنرانی خود در حاشیه اجلاس خلیج – ایتالیا در منامه گفت که به پیشرفت‌های قابل توجه ایتالیا در زمینه‌های مختلف افتخار می‌کند و نقش پیشگام آن در حمایت از امنیت و صلح بین‌المللی و مشارکت در حفاظت از امنیت ناوبری دریایی بین‌المللی را ارج می‌نهد.

جورجیا میلونی، نخست‌وزیر ایتالیا، گفت که کشورش «ملتی با قلبی کهن و نگاهی به آینده» است. او به «مرز عربی» میان امپراتوری روم و شبه‌جزیره عربی اشاره کرد و توضیح داد که این مرز، مانع سختی نبود بلکه مسیر عبور، ارتباط و تجارت بود و جاده ادویه روم باستان را به هند متصل می‌کرد و از دریای مدیترانه عبور می‌کرد.

میلونی افزود که ایتالیا آماده برگزاری یک اجلاس خلیجی – مدیترانه‌ای در کشور خود است تا گفت‌وگو و همکاری میان کشورهای خلیج و مدیترانه را تقویت کند.

او تأکید کرد که اهمیت فضای مشترک میان دو طرف در حال افزایش است و نیاز به گفت‌وگویی منظم دارد که به همکاری عمیق منجر شود تا همه بتوانند از فرصت‌های ناشی از موقعیت ژئوپولیتیکی و نقاط قوت متقابل بهره‌مند شوند.

میلونی گفت که ایتالیا تنها محصول آماده صادر نمی‌کند، بلکه ابزارهای مالی، دانش و تجربه صنعتی و فنی را در بخش‌های پیشرفته در اختیار شرکای خود قرار می‌دهد و همکاری به معنای کار مشترک است، نه رابطه فروشنده و خریدار.

او افزود که هدف ایجاد «سکوی عملیاتی مشترک» است که بر چالش‌هایی تمرکز کند که طرفین می‌توانند با هم تاثیرگذار باشند. اولین این چالش‌ها، توسعه روابط اقتصادی است که در اقتصاد جهانی نوآور اهمیت حیاتی دارد. میلونی گفت: «پروژه «راه اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا» که شهرهای بندری بزرگ در هند، خاورمیانه و اروپا را متصل می‌کند و امکان ادغام با ایالات متحده را فراهم می‌کند، می‌تواند انرژی عظیمی برای اقتصادها و شرکت‌های ما ایجاد کند».

نخست‌وزیر ایتالیا، جورجیا میلونی، در جریان سخنرانی خود (خبرگزاری سعودی)

در زمینه امنیت منطقه‌ای، میلونی گفت که برای دستیابی به امنیت و ثبات در خاورمیانه باید به راه‌حل ساختاری مبتنی بر دو دولت رسید. او افزود که این امر نیازمند به رسمیت شناختن حق فلسطینی‌ها برای تأسیس دولت خود و همچنین شناسایی نهایی حق دولت اسرائیل برای موجودیت و امنیت است.

میلونی اظهار کرد که رسیدن به این هدف آسان نیست، اما وقتی به رهبران حاضر در اجلاس نگاه می‌کند، مطمئن می‌شود که همه خواهان همان هستند: آینده‌ای با صلح، رونق و ثبات.

او همچنین به پرونده ایران اشاره کرد و گفت که ایران بارها اعلام کرده به دنبال داشتن سلاح هسته‌ای نیست. او افزود که اگر این درست باشد و بخواهیم باور کنیم، رسیدن سریع به توافقی قابل اعتماد با مشارکت کامل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، برای اطمینان دادن به جامعه جهانی درباره ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران ضروری است.

میلونی در پایان سخنان خود گفت که درخت زندگی که بیش از ۴۰۰ سال در صحرای بحرین رشد کرده، نمادی است از اینکه غیرممکن می‌تواند ممکن شود، مانند همکاری خلیج – ایتالیا که او امیدوار است در آینده رشد کند.

جاسم البدیوی، دبیرکل شورای همکاری خلیج، تأکید کرد که روابط خلیج – ایتالیا قوی است و دهه‌ها همکاری سازنده بر پایه اعتماد و تبادل منافع دارد.

او افزود که روابط دو طرف در سال‌های اخیر در همه زمینه‌ها پیشرفت کرده و امنیت و ثبات، مبارزه با تروریسم و تقویت امنیت جمعی و حل اختلافات به روش‌های مسالمت‌آمیز را تقویت کرده است.


کشورهای خلیج آمادگی دفاعی خود را پس از حملات به قطر افزایش دادند


جاسم محمد البدیوی، دبیرکل شورای همکاری خلیج (خبرگزاری کویت)
جاسم محمد البدیوی، دبیرکل شورای همکاری خلیج (خبرگزاری کویت)
TT

کشورهای خلیج آمادگی دفاعی خود را پس از حملات به قطر افزایش دادند


جاسم محمد البدیوی، دبیرکل شورای همکاری خلیج (خبرگزاری کویت)
جاسم محمد البدیوی، دبیرکل شورای همکاری خلیج (خبرگزاری کویت)

جاسم محمد البدیوی دبیرکل شورای همکاری خلیج تأکید کرد که شش کشور عضو شورای همکاری در جریان دو حمله به قطر، اتحاد خود را نشان دادند و ثابت کردند که «سرنوشت خلیج، سرنوشتی واحد است و امنیت خلیج، امنیتی واحد».

او در سخنرانی افتتاحیه قمه خلیجی در منامه گفت که کشورهای عضو، اجرای تصمیمات و توصیه‌های نشست فوق‌العاده شورای دفاع مشترک را آغاز کرده‌اند. این نشست پس از تجاوز اسرائیل به قطر برگزار شد.

بر اساس این توصیه‌ها، چندین تمرین نظامی مشترک انجام شده است. البدیوی گفت که «هم‌اکنون تمرین اتحاد ۲۵ ویژه نیروهای دریایی خلیج برگزار می‌شود» و جلسات کمیته‌های نظامی تخصصی همچنان ادامه دارد تا توان بازدارندگی مشترک تقویت شود.

دبیرکل شورای همکاری افزود که کشورهای عضو برای حمایت از قطر و پشتیبانی از امنیت و حاکمیت آن پس از دو حمله از سوی ایران و اسرائیل، اقدام کرده‌اند.

ایران در ۲۳ ژوئن ۲۰۲۵ به پایگاه‌های امریکایی از جمله پایگاه هوایی العدید در قطر و چند پایگاه در عراق حمله موشکی کرد. این حمله در پاسخ به حمله امریکا به تأسیسات هسته‌ای ایران بود.

اسرائیل نیز در ۹ سپتامبر ۲۰۲۵ با هواپیماهای جنگنده به دوحه حمله کرد و مقر اعضای هیئت مذاکره‌کننده جنبش ‹حماس› را هدف گرفت.

البدیوی تأکید کرد که موضع حمایتی خلیجی نشان می‌دهد امنیت هر کشور عضو، بخشی جدایی‌ناپذیر از امنیت همه شورای همکاری است و هر تهدیدی علیه یک کشور، تهدیدی برای همه اعضا محسوب می‌شود.

او همچنین بر مواضع شورای همکاری درباره فلسطین تأکید کرد و افزود که «کشورهای شورا بر محوریت این قضیه و ضرورت پایان اشغال و تشکیل دولت مستقل فلسطینی بر مرزهای ۱۹۶۷ با پایتخت قدس شرقی تأکید دارند».

البدیوی از نقش پادشاهی عربی سعودی در رهبری تلاش‌های بین‌المللی برای اجرای راه‌حل دو دولتی تقدیر کرد و از نتایج کنفرانس بین‌المللی نیویورک در سپتامبر ۲۰۲۵ که از به‌رسمیت‌شناختن دولت فلسطینی حمایت کرد، استقبال نمود.

وی همچنین از نتایج قمه شرم‌الشیخ برای صلح در ۱۴ اکتبر ۲۰۲۵ و توافق قطر، مصر، ترکیه و ایالات متحده برای آغاز مرحله نخست توقف جنگ در غزه قدردانی کرد و بر «لزوم پایبندی همه طرف‌ها به آتش‌بس» تأکید کرد. او کمک‌های انسان‌دوستانه شورای همکاری به مردم فلسطین را نیز ستود.

شراکت‌های بین‌المللی

البدیوی گفت که سیاست‌های شورای همکاری الگویی موفق از همکاری منطقه‌ای ایجاد کرده است که ثبات سیاسی، رونق اقتصادی و همکاری امنیتی را با هم جمع کرده و شورا را به یک مرکز معتبر برای شراکت‌های بین‌المللی تبدیل کرده است.

او به موفقیت نشست خلیجی ـ آمریکایی در ۱۴ مه ۲۰۲۵ در ریاض اشاره کرد و همچنین به قمه شورای همکاری و آسه‌آن و نشست سه‌جانبه با چین در ۲۷ مه ۲۰۲۵ در کوالالامپور پرداخت. شورا ۱۳ نشست وزارتی مشترک با کشورهای عربی و گروه‌های بین‌المللی برگزار کرده است.

یکپارچگی اقتصادی

دبیرکل شورای همکاری گفت که هیئت خلیجی هوانوردی کشوری تأسیس شده، اصلاحاتی در توافقیه واحد مالیات بر ارزش افزوده و مالیات انتخابی تصویب شده، پلتفرم صنعتی خلیج راه‌اندازی شده و مرکز خلیجی انقلاب صنعتی چهارم فعالیت خود را آغاز کرده است. همچنین پروژه اتحاد گمرکی با راه‌اندازی پلتفرم تبادل داده‌های گمرکی در ۲۰۲۶ پیشرفت کرده است.

وی به تقویت بازار مشترک خلیج، تنظیم تجارت خدمات، شناسایی متقابل صلاحیت‌های حرفه‌ای و آغاز مذاکرات تجارت آزاد با مالزی اشاره کرد.

امور تقنینی و حقوقی

البدیوی به صدور «راهنمای نگارش قوانین واحد»، تلاش برای تقویت شفافیت و مبارزه با فساد، تصویب تصمیم‌های گروه خلیجی نزد شورای حقوق بشر و اجرای هفته‌های خلیجی برای نظارت مالی، اداری و حفاظت از ارزش‌های دینی و اخلاقی خانواده اشاره کرد.

امور امنیتی

در زمینه امنیتی، دبیرکل گفت که استراتژی خلیجی مقابله با جرایم پول‌شویی ۲۰۲۶-۲۰۳۰ تصویب شده، آمادگی برای کنفرانس امنیت خلیج/جهانی ۲۰۲۷ در امارات انجام شده و تمرین «امنیت خلیج ۴» در قطر آماده‌سازی شده است. همچنین پروژه «نقطه واحد در سفر هوایی» آماده اجراست و به‌صورت دوجانبه میان کشورهای عضو در صورت آمادگی اجرا خواهد شد.