نشست خلیجی- آمریکایی نقشه‌ای برای ثبات منطقه ترسیم کرد

محمد بن سلمان بر شراکت راهبردی با واشنگتن تأکید کرد… ترامپ از دستاوردهای کشورهای شورای همکاری تمجید کرد

ولی‌عهد سعودی در حال ریاست بر نشست خلیج - آمریکا در ریاض (فرانس‌پرس)
ولی‌عهد سعودی در حال ریاست بر نشست خلیج - آمریکا در ریاض (فرانس‌پرس)
TT

نشست خلیجی- آمریکایی نقشه‌ای برای ثبات منطقه ترسیم کرد

ولی‌عهد سعودی در حال ریاست بر نشست خلیج - آمریکا در ریاض (فرانس‌پرس)
ولی‌عهد سعودی در حال ریاست بر نشست خلیج - آمریکا در ریاض (فرانس‌پرس)

سران کشورهای خلیج، در جریان نشستی که با رئیس‌جمهوری آمریکا، دونالد ترامپ، برگزار کردند، بر تمایل خود برای تقویت همکاری و شراکت راهبردی با ایالات متحده تأکید کردند و همچنین بر اهمیت تشکیل کشور فلسطینی بر اساس ابتکار صلح عربی برای آینده‌ای سرشار از صلح و ثبات تأکید ورزیدند.
این پنجمین نشست خلیج - آمریکا بود که روز چهارشنبه در ریاض، به دعوت خادم حرمین شریفین، ملک سلمان بن عبدالعزیز، برگزار شد و بخشی از سفر رئیس‌جمهوری آمریکا، دونالد ترامپ، به سعودی بود.
در این نشست، موضوعات مختلفی بررسی شد؛ در صدر آن تحولات اقتصادی، تجاری و سرمایه‌گذاری، و نیز وضعیت امنیتی و سیاسی منطقه.

شاهزاده محمد بن سلمان بن عبدالعزیز، ولی‌عهد و نخست‌وزیر سعودی، آغازگر نشست بود و در سخنرانی افتتاحیه گفت این نشست ادامه‌ای از همکاری با ایالات متحده است و روابط خلیج با آمریکا یک شراکت راهبردی به‌شمار می‌آید. او تصریح کرد که کشورهای شورای همکاری خلیج بر شراکت اقتصادی با آمریکا تأکید دارند، چراکه ایالات متحده یک شریک تجاری اصلی برای این کشورها است و میزان تبادلات تجاری بین شورای همکاری و آمریکا در سال ۲۰۲۴ به حدود ۱۲۰ میلیارد دلار رسید.
وی افزود: «این نشست ادامه‌ روابط راهبردی ما با آمریکا است و بازتابی از حرص ما برای کار گروهی به‌منظور تقویت و توسعه این روابط در راستای تحقق آرمان‌های کشورهای ما و ملت‌های‌مان است.»
محمد بن سلمان با اشاره به چالش‌های بزرگ منطقه، گفت: «ما از اندازه این چالش‌ها آگاه هستیم و باید راه‌حلی دائمی برای توقف جنگ در غزه پیدا شود.»
او بار دیگر بر لزوم حل مسئله فلسطین بر اساس ابتکار صلح عربی و قطعنامه‌های بین‌المللی تأکید کرد.
ولی‌عهد سعودی در ادامه به دیگر چالش‌های منطقه پرداخت و گفت که باید بین طرف‌های یمنی گفت‌وگو صورت گیرد و به راه‌حلی سیاسی و جامع دست یافت. او همچنین بر حفظ وحدت اراضی سوریه تأکید کرد و از تصمیم رئیس‌جمهور آمریکا برای رفع تحریم‌ها علیه سوریه تقدیر نمود. او خواستار آتش‌بس در سودان و حمایت از ثبات لبنان شد و تأکید کرد که باید از حاکمیت لبنان حمایت شود، اصلاحات نهادی صورت گیرد و اسلحه تنها در دست دولت باشد.
وی بر ادامه همکاری و هماهنگی با آمریکا برای ثبات منطقه تأکید کرد و از توافق آتش‌بس بین هند و پاکستان استقبال کرده، گفت: «امیدواریم این توافق به کاهش تنش‌ها و بازگشت آرامش کمک کند.»
در مورد بحران اوکراین نیز، ولی‌عهد آمادگی خود را برای ادامه تلاش‌ها جهت کمک به حل آن اعلام کرد.

پرونده‌های اقتصادی و سیاسی

نشست که در مرکز کنفرانس‌های ملک عبدالعزیز برگزار شد، وضعیت اقتصادی منطقه و جهان را بررسی کرد، علاوه بر آن، به جنگ اسرائیل علیه غزه، کاهش تنش و ورود کمک‌های بشردوستانه به غزه پرداخت و امکان ارائه سازوکاری جدید برای ورود کمک‌ها به غزه را مطرح نمود. مذاکرات هسته‌ای آمریکا با ایران و جزئیات تعاملات دو طرف نیز بررسی شد، همچنین راه‌های برقراری صلح در منطقه مورد بحث قرار گرفت.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، در نشست خلیج - آمریکا گفت: «کشورهای خلیج در صدر کشورهای پیشرفته و شکوفا قرار دارند و جهان به فرصت‌های موجود در این کشورها چشم دوخته است.»
او در مورد پرونده ایران گفت: «ایران باید به جنگ‌های نیابتی خود در منطقه پایان دهد و نمی‌تواند به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند. ما خواهان توافقی با ایران هستیم، اما باید حمایت از تروریسم را متوقف کند.»
در مورد سوریه، ترامپ اعلام کرد: «پس از مشورت با ولی‌عهد سعودی محمد بن سلمان، دستور رفع کامل تحریم‌ها علیه سوریه را صادر خواهم کرد.» او افزود: «آمریکا در حال کار بر روی عادی‌سازی کامل روابط با دولت جدید سوریه است. روند عادی‌سازی روابط از دیدار با رئیس‌جمهور سوریه، احمد الشرع، در ریاض آغاز شد.»
در خصوص لبنان نیز، ترامپ گفت که با انتخاب رئیس‌جمهوری و نخست‌وزیر جدید، لبنان فرصت تازه‌ای دارد و اکنون فرصتی واقعی برای آینده‌ای بدون «حزب‌الله» در لبنان فراهم شده است.

شراکت راهبردی

شراکت راهبردی میان کشورهای شورای همکاری خلیج و ایالات متحده بر پایه روابط مستحکم و منافع مشترکی استوار است که به توسعه همکاری‌ها در زمینه‌های سیاسی، اقتصادی، تجاری و سرمایه‌گذاری منجر شده است. این همکاری‌ها به شکل گروه‌های کاری مشترک در زمینه‌های مختلف سیاسی، نظامی، اقتصادی و... سازمان یافته‌اند و حتی به حوزه‌هایی مانند فرهنگ و آموزش نیز گسترش یافته‌اند.

پیش از این سعودی چهار نشست دیگر از این نوع را میزبانی کرده بود؛ نشست اول: کمپ دیوید، مه ۲۰۱۵، نشست دوم: آوریل ۲۰۱۶، نشست سوم: مه ۲۰۱۷ در ریاض با حضور ترامپ و نشست چهارم: ژوئیه ۲۰۲۲ با مشارکت مصر، اردن و عراق

شاه بحرین، ملک حمد بن عیسی، در جریان نشست از نقش سعودی در کاهش تنش‌ها تمجید کرد و تصمیم ترامپ برای رفع تحریم‌ها علیه سوریه را ستود.
او گفت که گفت‌وگوهای جاری بین آمریکا و ایران می‌تواند به ثبات منطقه کمک کند و بر همکاری نزدیک شورای همکاری با آمریکا برای تحقق امنیت منطقه‌ای تأکید کرد. وی روابط دو طرف را ریشه‌دار و رو به تقویت دانست.
شیخ مشعل الأحمد الجابر الصباح، امیر کویت، نیز در سخنان خود از تصمیم ترامپ برای رفع تحریم‌ها علیه سوریه استقبال کرد و ابراز امیدواری کرد که این نشست سرآغازی برای پایان دادن به بحران‌های منطقه باشد. او نیز بر ضرورت تشکیل کشور فلسطینی طبق ابتکار صلح عربی تأکید کرد.
امیر کویت همچنین پایبندی خود را به کار در چارچوب شورای همکاری برای تحقق اهداف مشترک با آمریکا و تقویت همکاری‌های دو جانبه برای آینده‌ای همراه با صلح و ثبات اعلام کرد و از ترامپ برای اهتمام و مشارکت در دیدار با رهبران خلیج تشکر کرد.
شایان ذکر است که کشورهای شورای همکاری خلیج دارای روابط تجاری و سرمایه‌گذاری گسترده‌ای با ایالات متحده هستند، به‌گونه‌ای که حجم تبادلات تجاری میان آن‌ها در سال ۲۰۲۴ از ۱۸۰ میلیارد دلار فراتر رفته است.



استقبال و خوش‌بینی فلسطینی‌ها پس از سفر ترامپ به سعودی

 شاهزاده محمد بن سلمان و رئیس‌جمهور دونالد ترامپ در نشست سران شورای همکاری خلیج  – آمریکا در ریاض در روز چهارشنبه (واس)
شاهزاده محمد بن سلمان و رئیس‌جمهور دونالد ترامپ در نشست سران شورای همکاری خلیج – آمریکا در ریاض در روز چهارشنبه (واس)
TT

استقبال و خوش‌بینی فلسطینی‌ها پس از سفر ترامپ به سعودی

 شاهزاده محمد بن سلمان و رئیس‌جمهور دونالد ترامپ در نشست سران شورای همکاری خلیج  – آمریکا در ریاض در روز چهارشنبه (واس)
شاهزاده محمد بن سلمان و رئیس‌جمهور دونالد ترامپ در نشست سران شورای همکاری خلیج – آمریکا در ریاض در روز چهارشنبه (واس)

محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، روز چهارشنبه از اظهارات ولی‌عهد سعودی و رئیس شورای وزیران، شاهزاده محمد بن سلمان، درباره ضرورت یافتن راه‌حلی برای مسئله فلسطین بر اساس ابتکار صلح عربی و قطعنامه‌های بین‌المللی، که در مراسم افتتاحیه نشست خلیج - آمریکا در پایتخت سعودی، ریاض بیان شد، استقبال کرد.
عباس در بیانیه‌ای از «مواضع تاریخی سعودی در حمایت از ملت فلسطین و آرمان عادلانه‌اش در تمامی زمینه‌ها» تقدیر کرد و گفت که در رأس این حمایت‌ها، پشتیبانی مستمر سعودی از حق ملت فلسطین در تعیین سرنوشت و تأسیس کشور مستقل خود با پایتختی قدس شرقی قرار دارد؛ امری که بر پایه قطعنامه‌های مشروع بین‌المللی و ابتکار صلح عربی بنا شده است. وی این گام‌ها را اساسی برای تحقق صلح عادلانه و پایدار در منطقه دانست.
عباس همچنین از مواضع رهبران کشورهای خلیج و اظهارات آنان در حمایت از حق ملت فلسطین برای تأسیس کشور مستقل خود با پایتختی قدس شرقی تقدیر کرد و تأکید نمود که این مواضع همگی پشتیبانی از دیدگاه فلسطینی و بین‌المللی برای تحقق صلح بر اساس قطعنامه‌های بین‌المللی و ابتکار صلح عربی به‌شمار می‌رود.
بیانیه عباس پس از آن منتشر شد که ولی‌عهد سعودی، شاهزاده محمد بن سلمان، اعلام کرد که باید راه‌حلی جامع برای مسئله فلسطین بر اساس ابتکار صلح عربی و قطعنامه‌های بین‌المللی یافت شود. او افزود: «ما در همکاری با آمریکا تلاش می‌کنیم تا تنش‌ها در نوار غزه متوقف شود.»
یک مقام فلسطینی به روزنامه «الشرق الأوسط» گفت که رهبری فلسطین «به‌شکل اساسی و گسترده بر موضع و نقش سعودی تکیه کرده است، چرا که سخنان صریحی از سوی رهبری سعودی درباره طرحی برای پایان دادن به جنگ و سپس آغاز روند سیاسی برای تأسیس کشور فلسطین شنیده‌ایم.»
او توضیح داد که مقامات سعودی پیش از ورود رئیس‌جمهوری آمریکا، دونالد ترامپ، به مقامات فلسطینی اطلاع داده‌اند که سعودی برای پایان دادن به جنگ فشار می‌آورد و سپس خواهان آغاز روند سیاسی است و این مسئله را به همه موضوعات دیگر مربوط به اسرائیل مرتبط می‌داند. این مسئله نیز بخشی از گفت‌وگوهای آتی با رئیس‌جمهور آمریکا خواهد بود.
این مقام افزود: «اینجا خوش‌بینی فراوانی وجود دارد و حساب زیادی بر این سفر و نتایج آن باز شده است. ما انتظار گشایش‌هایی در آینده نزدیک داریم.»
اظهارات بعدی شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر خارجه سعودی، نیز به این خوش‌بینی عموم فلسطینی‌ها افزود؛ او گفت که واشنگتن و ریاض بر سر پایان جنگ در غزه و آزادی همه گروگان‌ها به توافق رسیده‌اند و افزود: «باید در سریع‌ترین زمان ممکن به آتش‌بس در غزه دست یافت.»
بن فرحان تأکید کرد: «موضع پادشاهی این است که باید به آتش‌بس رسید و این خواسته‌ای اساسی و فوری است، به‌علاوه ضرورت کاهش رنج‌های ملت فلسطین.»
آنچه خوش‌بینی فلسطینی‌ها را بیش از پیش تقویت کرد، موفقیت شاهزاده محمد بن سلمان در جمع کردن رئیس‌جمهوری آمریکا، دونالد ترامپ، و رئیس‌جمهوری سوریه، احمد الشرع، بود و همچنین اعلام ترامپ از ریاض مبنی بر رفع تحریم‌ها از سوریه.
ریاست تشکیلات فلسطینی در بیانیه‌ای از اعلام رفع تحریم‌ها از سوریه استقبال کرد و ابراز امیدواری نمود که این تصمیم «گامی دیگر در مسیر بازیابی سلامت و ثبات سوریه و بازگشت آن به نقش پیشروی خود در منطقه» باشد.
در این بیانیه از تلاش‌های پادشاهی سعودی، به نمایندگی از سوی ولی‌عهد و رئیس شورای وزیران، شاهزاده محمد بن سلمان، که در رفع تحریم‌ها از سوریه نقش مهمی ایفا کرده، تقدیر شد.