حمله چندجانبه حماس، اسرائیل را شگفت زده کرد

سردرگمی بزرگ در اسرائیل بعد از اصابت هزاران موشک.. تسلط جنگجویان حماس بر شهرک های نوار غزه.. فیلم های «تکان دهنده» از کشته ها، اسرا و مجروحان

TT

حمله چندجانبه حماس، اسرائیل را شگفت زده کرد

حمله چندجانبه حماس، اسرائیل را شگفت زده کرد

حماس جنگ بی‌سابقه‌ای را با یک حمله چندجانبه و مضاعف علیه اسرائیل آغاز کرد که در آن جنگجویان جنبش موفق شدند به اردوگاه‌های ارتش اسرائیل در مجاورت نوار غزه و سپس به شهرک‌های غزه نفوذ کرده و برای ساعت‌ها کنترل آن‌ها را به دست بگیرند. طی آن در صحنه‌ای بی‌سابقه، آنها تعدادی از اسرائیلی‌ها را کشتند و تعدادی دیگر را به نوار غزه ربودند، در حالی که هزاران موشک به مناطق مختلف اسرائیل که روز شنبه در تعطیلات رسمی بود، اصابت کرد.
محمد الضیف (ابوخالد)، فرمانده کل گردان های القسام شاخه مسلح حماس از آغاز عملیات «طوفان الاقصی» در پاسخ به جنایات اشغالگران علیه فلسطینی ها و تجاوزهای مکرر آن ها به مسجد الاقصی خبر داد.
الضیف در سخنانی ضبط شده گفت: «آغاز عملیات (طوفان الاقصی) را اعلام می کنیم و می گوییم که در اولین موج حمله که مواضع و پایگاه های دشمن را هدف قرار داد بیش از 5000 موشک و گلوله شلیک شد».
وی افزود: «دشمن، حرمت مسجد الاقصی را زیر پا گذاشت، جسارت کرد و به زیارتگاه حضرت محمد(ص) تعرض کرد و به زنان مستقر حمله کرد، در حالی که ما قبلاً به او هشدار داده بودیم».

تعداد زیادی خودرو در پی حملات راکتی از غزه به اسرائیل آتش گرفته‌اند (AFP)

الضیف ادامه داد: «اشغالگران صدها قتل عام علیه غیرنظامیان مرتکب شدند و امروز خشم الاقصی و خشم ملت ما در حال انفجار است.. امروز روز شماست تا به دشمن بفهمانید که دوره اش به پایان رسیده است».
وی تاکید کرد: «از امروز هماهنگی های امنیتی دیگر معتبر نخواهد بود و هرکس اسلحه دارد باید آن را بیرون بیاورد چون وقت آن فرارسیده است».
الضیف تاکید کرد که فرماندهی القسام تصمیم گرفت به همه جنایات اشغالگر خط پایان بگذارد و «زمان عربده کشی بدون حساب کشی به پایان رسیده است».
عملیات حماس در زمانی انجام شد که اسرائیل می‌گفت نیروهایش از ترس عملیات فلسطینی ها در کرانه باختری یا حمله از نوار غزه در بالاترین سطح آماده‌باش هستند. همچنین می گفت آمادگی بیشتری برای احتمال وقوع یک جنگ چند جبهه ای دارد.
اما این حمله که توسط صدها تن از اعضای حماس در مرز آغاز شد و به نظر می‌رسید چندی پیش طراحی شده بود، شکنندگی فوق‌العاده ارتش و نیروهای امنیتی اسرائیل را نشان داد، تا جایی که مفسران اسرائیلی آنچه که در حال وقوع بود را به عنوان جنگ شرم آور توصیف کردند.
وب سایت عبری «والا» گفت: «این یک واقعیت است که حماس توانست بهترین و با تجربه ترین سرویس های اطلاعاتی جهان را غافلگیر کند و قوی ترین سیستم امنیتی خاورمیانه را به سخره بگیرد و توانست ساعت های طولانی این رویداد را کنترل کند که از ذهن بازیگران منطقه پاک نخواهد شد».
کلیپ های پخش شده توسط القسام نشان می دهد که جنگجویان آن شهرک ها را در نوار غزه تحت کنترل خود دارند، سربازان و تعدادی دیگر را می کشند، خودروهای نظامی اسرائیل را تصرف می کنند و آنها را به نوار غزه به غنیمت می برند.
سایر کلیپ‌های ویدیویی «تکان‌دهنده» از اسرائیل که در وب‌سایت‌های خبری پخش شد نیز نشان می‌دهد که اسرائیلی‌ها توسط نیروهای حماس به طور زنده به نوار غزه به اسارت می برند.
اگرچه حماس هزاران موشک به اسرائیل پرتاب کرد که باعث کشته شدن یک زن اسرائیلی در شهرک کفار آویو در جنوب شهر اشدود شد، اما تصاویر جنگجویان القسام که خیابان های شهرک های نوار غزه را کنترل می کردند، اسرائیل را به شدت گیج و شرمنده کرد.
روزنامه یدیعوت آحارونوت 5 ساعت پس از آغاز حمله حماس نوشت که جنگنده‌های القسام به کل خط دفاعی اطراف نوار غزه نفوذ کرده‌اند و ارتش تلاش می‌کند تا آنچه در حال وقوع است را کنترل کند.
ارتش اسرائیل تاکید کرد که «اعضای حماس از طریق زمین، دریا و شاید تونل ها و از طریق چتر نجات به 10 منطقه از طریق هوا نفوذ کرده اند.
خبرنگار رادیو کان نیز گفت: حماس به سادگی سیطره خود را اعمال کرد و شین بت، ارتش و سرویس های امنیتی را غافلگیر کرد که اوانس دادن را راهی برای خرید آرامش از غزه می دانستند».
ساعاتی پس از این حمله، رادیو کان اعلام کرد که افراد مسلح وابسته به حماس به ایستگاه پلیس سدیروت یورش بردند.
یدیعوت گفت که تصویر تیره و تار است و مراکز امنیتی در ایرز و زیکیم تحت کنترل اعضای حماس است.
تا ظهر روز شنبه، اسرائیل به وضوح اعلام نکرده بود که چه اتفاقی در حال افتادن است.
شبکه 12 اسرائیل اعلام کرد که تعداد کشته ها و مجروحان قابل شمارش نیست و رئیس شورای شهرک سازی شاعر هانگف، اوفیر لیپستین (در اطراف سدیروت) کشته شده است.
سپس کانال کان گزارش داد که تعداد کشته شدگان در شهرک های اطراف نوار غزه کم نیست و حماس 35 اسرائیلی را اسیر کرده است.
در واکنش به این حوادث، یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل اعلام کرد که اسرائیل این حمله را دفع خواهد کرد و حماس بهای سنگینی را پرداخت خواهد کرد و سپس نیروهای ویژه «الیمام»، «شلداغ» و «دودوان» به سایت‌های نفوذی در نوار غزه فراخوانده شدند.
ارتش اسرائیل در مقابله با عملیات طوفان الاقصی، عملیات خود را «شمشیرهای آهنین» نامید و در آغاز رویارویی که به نظر می رسد طولانی است، بمباران مناطق نوار غزه را آغاز کرد.
قرار است بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر دولت اشغالگر، ساعت یک بعد از ظهر امروز پس از یک جلسه ارزیابی امنیتی با کابینه اسرائیل دیدار کند.
دفتر نتانیاهو اعلام کرد که در نشست دیگری یایر لاپید، رهبر اپوزیسیون اسرائیل گرد هم خواهد آمد. نتانیاهو در اظهارات کوتاهی گفت که حماس بهایی را خواهد پرداخت که انتظارش را ندارد.
از سوی دیگر، مقامات ارشد امنیتی در اسرائیل گفته اند که «حزب الله ممکن است به این جنگ بپیوندد».



حملات هوایی واشنگتن حوثی‌ها را به اختفا و جابجایی مجبور کرد

زبانه‌ آتش و دود از یک سایت در صنعا پس از حمله هوایی آمریکا بالا می‌رود (AFP)
زبانه‌ آتش و دود از یک سایت در صنعا پس از حمله هوایی آمریکا بالا می‌رود (AFP)
TT

حملات هوایی واشنگتن حوثی‌ها را به اختفا و جابجایی مجبور کرد

زبانه‌ آتش و دود از یک سایت در صنعا پس از حمله هوایی آمریکا بالا می‌رود (AFP)
زبانه‌ آتش و دود از یک سایت در صنعا پس از حمله هوایی آمریکا بالا می‌رود (AFP)

برای دومین هفته متوالی، جنگنده‌های آمریکایی به حملات هوایی خود بر مواضع حوثی ها در یمن ادامه داده‌اند و به‌طور متمرکز استان صعده، پایگاه اصلی این گروه، را هدف قرار داده‌اند. در همین حال، گزارش‌هایی از جابجایی مجدد فرماندهان حوثی و انتقال تجهیزات نظامی به مواضع مستحکم‌تر منتشر شده است.

بر اساس منابع آگاه یمنی که به «الشرق الاوسط» گفت‌وگو کرده‌اند، واشنگتن حملات خود را بر مناطقی متمرکز کرده که گمان می‌رود عبدالمالک الحوثی، رهبر این گروه، در آنجا پنهان شده است. این حملات همچنین انبارهای سلاح و مراکز فرماندهی و کنترل را هدف گرفته‌اند.

این منابع تأیید کردند که حوثی‌ها از ماه‌ها پیش حجم عظیمی از سلاح‌ها و کارگاه‌های تولید نظامی را از صنعا و عمران به مناطق صعب‌العبور صعده منتقل کرده‌اند تا از خطر بمباران در امان بمانند.

بر اساس اطلاعات، فرماندهان ارشد این گروه شامل کارشناسان ایرانی و اعضای «حزب‌الله» لبنان، صنعا و سایر شهرها را ترک کرده و به پایگاه‌های حوثی‌ها در صعده رفته‌اند؛ جایی که توپوگرافی کوهستانی پناهگاه امن‌تری برای آنها فراهم می‌کند.

هواداران حوثی با حمل ماکت موشک و سردادن شعار در تظاهرات شرکت می‌کنند (AP)

منابع تأکید می‌کنند که حوثی‌ها شبکه‌ای وسیع از تونل‌ها و پناهگاه‌ها را در دل کوه‌ها حفر کرده‌اند که به عنوان مراکز فرماندهی، انبار سلاح و پناهگاه‌های مقاوم در برابر حملات هوایی استفاده می‌شود.

همچنین منابع آگاه در صنعا فاش کردند که برخی فرماندهان ارشد حوثی از جمله مهدی المشاط، رئیس به اصطلاح «شورای سیاسی عالی»، از زمان آغاز حملات ناپدید شده‌اند. این منابع از جابجایی سایر فرماندهانی خبر دادند که خانواده‌های خود را به صعده منتقل کرده‌اند تا از تشدید احتمالی درگیری‌ها در امان بمانند.

بر اساس این گزارش‌ها، حوثی‌ها اقدامات امنیتی بی‌سابقه‌ای اعمال کرده‌اند. فرماندهان و ناظران این گروه، به‌ویژه آنهایی که از صعده آمده‌اند، از حضور علنی و حرکت‌های عمومی خود کاسته‌اند، از شرکت در جلسات رسمی خودداری می‌کنند و برخی حتی خانه‌های خود را ترک کرده و به آپارتمان‌های مخفی یا مناطق دورافتاده نقل مکان کرده‌اند.

با تداوم حملات آمریکایی و گسترش دامنه آنها، ناظران نظامی پیش‌بینی می‌کنند حوثی‌ها به استراتژی‌های جایگزین مانند استفاده از تونل‌های زیرزمینی برای پرتاب موشک‌ها و پهپادها یا استقرار مجدد سامانه‌های تهاجمی در مناطق مستحکم‌تر روی خواهند آورد.

سؤالات زیادی درباره توانایی این گروه در مقاومت در برابر حملات شدید و تأثیر این عملیات بر برنامه‌های آنها برای هدف قراردادن کشتیرانی بین‌المللی و ادامه تشدید نظامی در منطقه بی‌پاسخ مانده است.

آوارگی از صعده

در هفته گذشته، جنگنده‌های آمریکایی ده‌ها حمله را علیه انبارهای سلاح، تونل‌های مستحکم و مواضع نظامی در مناطق الصفراء، ساقین، کتاف، سحار، مجز و خود شهر صعده انجام دادند. این حملات بخشی از کمپین ترامپ برای تضعیف توانایی حوثی‌ها در اجرای حملات دریایی و تهدید کشتیرانی بین‌المللی است.

حملات شدید باعث آوارگی گسترده ساکنان شهر صعده و مناطق اطراف آن شده است. منابع محلی گزارش دادند صدها خانواده در روزهای اخیر خانه‌های خود را ترک کرده و به استان‌های حجه، عمران و الجوف فرار کرده‌اند.

آثار بمباران آمریکایی مواضع حوثی‌ها در صعده، پایگاه اصلی این گروه (رویترز)

این منابع به «الشرق الاوسط» توضیح دادند که بسیاری از خانواده‌ها به دلیل ترس از حملات مجبور به فرار شدند اما فرصت نکردند اثاثیه خود را همراه ببرند. برخی خانواده‌ها نیز به دلیل شرایط اقتصادی نامناسب، در مناطق خود گرفتار شده و قادر به ترک نیستند.

حوثی‌ها اوایل سال جاری مرکز پرتاب موشک‌ها و پهپادها را از عمران و سایر مناطق به غارها و مواضع مخفی در صعده منتقل کردند. این عملیات تحت نظارت متخصصان «سپاه مهندسی و تعمیرات نظامی» انجام شد تا بقایای زرادخانه آنها پس از حملات غربی حفظ شود.

منابع در آن زمان تأیید کردند که انتقال با وسایل نقلیه غیرنظامی استتارشده و به‌صورت مرحله‌ای انجام شد تا از شناسایی توسط هواپیماهای آمریکایی جلوگیری شود.