بري به «الشرق الأوسط»: در دام نتانیاهو نمی‌افتیم و به جنگ نخواهیم رفت

حزب‌الله در پاسخ به ترور فرماندهانش توسط اسرائیل، حومه حیفا را هدف قرار داد

نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان (خبرگزاری رسمی لبنان)
نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان (خبرگزاری رسمی لبنان)
TT

بري به «الشرق الأوسط»: در دام نتانیاهو نمی‌افتیم و به جنگ نخواهیم رفت

نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان (خبرگزاری رسمی لبنان)
نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان (خبرگزاری رسمی لبنان)

حمله حزب‌الله به حومه حیفا در واکنش به ترور چندین فرمانده نظامی‌اش در حومه جنوبی بیروت، باعث تغییر قواعد درگیری و شکستن خطوط قرمز نشد. هدف حزب‌الله از این حمله، تثبیت این قاعده بود که هر حمله به ضاحیه (حومه جنوبی بیروت) با پاسخ متقابل در حومه حیفا مواجه خواهد شد. با این تفاوت که حزب‌الله از هدف قرار دادن غیرنظامیان خودداری کرد و تنها تأسیسات نظامی از جمله فرودگاهی که جنگنده‌های اسرائیلی از آن برخاسته بودند را هدف قرار داد.
پیش از این پاسخ، اسرائیل طی دو روز صدها حمله هوایی علیه روستاهای جنوبی لبنان انجام داده بود. این حملات بخشی از برنامه بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، برای تغییر شرایط میدانی و بازگشت شهرک‌نشینان به شمال اسرائیل بود. برخلاف نظر جامعه جهانی که معتقد بود بازگشت شهرک‌نشینان تنها با توقف درگیری‌ها در جنوب امکان‌پذیر است، نتانیاهو به دنبال ایجاد یک وضعیت جدید بود.

حومه حیفا در مقابل ضاحیه بیروت

نتانیاهو سعی داشت با تبدیل جنوب لبنان به منطقه‌ای غیرقابل سکونت و تخریب زیرساخت‌های نظامی و ترور فرماندهان حزب‌الله، این گروه را به پذیرش شرایط خود بدون هیچ امتیازی وادار کند. همین امر منجر به حملات گسترده اسرائیل به روستاهای مرزی و مناطقی در عمق جنوب لبنان شد.
بر اساس گزارش منابع دیپلماتیک غربی به «الشرق الاوسط»، نتانیاهو گمان می‌کرد حزب‌الله پس از ترور فرماندهانش و تخریب شبکه‌های ارتباطی‌اش به زمان طولانی برای بازیابی نیاز دارد و این شرایط را فرصتی مناسب برای تضعیف حزب‌الله و کاهش توان نظامی‌اش می‌دید.
اما با وجود این فشارها، حزب‌الله با حمله به حومه حیفا نشان داد که همچنان از توانایی‌های خود برخوردار است و می‌تواند جای خالی فرماندهان کشته شده را پر کند. هرچند این ترورها باعث از دست رفتن تجربه‌های کلیدی در حوزه توسعه تسلیحاتی و نظامی حزب‌الله شده است.

استراتژی نتانیاهو برای کشاندن حزب‌الله به جنگ

منابع دیپلماتیک همچنین بعید می‌دانند نتانیاهو به دنبال اشغال جنوب لبنان یا قطع ارتباط این منطقه با بقاع از طریق تسلط بر جاده‌های اصلی باشد. با این حال، او همچنان امیدوار است حزب‌الله را به یک جنگ تمام‌عیار بکشاند تا از این طریق بتواند حمایت بین‌المللی علیه حزب‌الله و ایران را جلب کند و آمریکا را به درگیری با ایران وادار کند.

پایبندی حزب الله به قواعد درگیری (رویترز)

اما آمریکا به تحریکات اسرائیل علیه ایران بی‌توجه است. این کشور به دنبال استفاده از کانال‌های دیپلماتیک برای کنترل وضعیت است و امیدوار است در صورت پیروزی کمالا هریس در انتخابات ریاست‌جمهوری، روابط با ایران را بهبود ببخشد. این امر باعث شده که واشنگتن و تهران با وجود تنش‌ها، همچنان به دنبال مدیریت بحران در منطقه باشند.

بری: در دام نتانیاهو نخواهیم افتاد

نتانیاهو در تلاش برای کشاندن حزب‌الله به جنگ، موفق نخواهد شد. این را نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان، به الشرق الأوسط می‌گوید. او می‌افزاید: «نتانیاهو به نابودی روستاهای جنوبی و تبدیل آنها به مناطق غیرقابل سکونت با استفاده از بمب‌های فسفری و تخریب خانه‌ها ادامه می‌دهد. او به قتل زنان، کودکان و افراد مسن ادامه می‌دهد. ما نمی‌خواهیم وارد جنگ شویم، اما حق دفاع از خود را داریم و تمام تلاش خود را برای کمک به مردم جنوب برای ماندن در سرزمین‌هایشان خواهیم کرد تا اسرائیل نتواند آنها را آواره کند.»
بری همچنین نتانیاهو را متهم کرد که با استفاده از قدرت نظامی سعی در کشاندن لبنان و منطقه به یک جنگ بزرگ دارد. او تأکید کرد که لبنان در این دام نخواهد افتاد و همچنان به قواعد درگیری پایبند خواهد ماند. وی همچنین خواستار اجرای قطعنامه 1701 شورای امنیت سازمان ملل شد و از جامعه بین‌المللی خواست اسرائیل را وادار به توقف نقض حریم هوایی لبنان کند. بری همچنین از آمریکا خواست تا فشار بیشتری بر اسرائیل وارد کند و مانع از ادامه تجاوزاتش شود.



وزیر بهداشت لبنان به «الشرق الاوسط»: اوضاع بیمارستان ها تحت کنترل است

نیروهای امداد رسان در میان آوار ساختمانی که در ضاحیه جنوبی بیروت مورد حمله هوایی اسرائیل قرار گرفت دنبال قربانیان هستند (فرانس پرس)
نیروهای امداد رسان در میان آوار ساختمانی که در ضاحیه جنوبی بیروت مورد حمله هوایی اسرائیل قرار گرفت دنبال قربانیان هستند (فرانس پرس)
TT

وزیر بهداشت لبنان به «الشرق الاوسط»: اوضاع بیمارستان ها تحت کنترل است

نیروهای امداد رسان در میان آوار ساختمانی که در ضاحیه جنوبی بیروت مورد حمله هوایی اسرائیل قرار گرفت دنبال قربانیان هستند (فرانس پرس)
نیروهای امداد رسان در میان آوار ساختمانی که در ضاحیه جنوبی بیروت مورد حمله هوایی اسرائیل قرار گرفت دنبال قربانیان هستند (فرانس پرس)

آمار قربانیان حمله هوایی روز جمعه (۲۰ سپتامبر) اسرائیل به ضاحیه جنوبی بیروت به ۵۰ نفر رسید. این آخرین آمار مرکز عملیات اورژانس وزارت بهداشت لبنان است.

البته احتمالا تعداد جان باختگان افزایش پیدا خواهد کرد چرا که ده ها نفر هنوز زیر آوار ساختمان مسکونی هستند.

فراس الابیض وزیر بهداشت لبنان به «الشرق الاوسط» گفت «تا این لحظه نزدیک ۱۵ نفر مفقود الاثر هستند. صدها نفر از مصدومین حملات هوایی اسرائیل به ساختمان های مسکونی در ضاحیه و انفجارهای دستگاه ارتباطی جزو اولویت های وزارت بهداشت هستند و بسیاری دچار مصدومیت های شدید شدند».

آمادگی ویژه

وزارت بهداشت لبنان برای مقابله با هر گونه افزایش تنش احتمالی اسرائیل علیه لبنان دست به یک سری تدابیر و اقدامات ویژه در بیمارستان های دولتی و خصوصی بیروت و جبل لبنان و صیدا و حتی البقاع زده است.

الابیض در این باره خاطر نشان کرد «مرحله مقدمات و آماده سازی کلینیک زخم بیمارستان رفیق حریری در بیروت به پایان رسید و وزارت بهداشت و بخش درمان خصوصی این بیمارستان قرارداد امضا کردند. کما اینکه بیمارستان ترکیه در صیدا نیز «تا چند روز دیگر وارد چرخه خدمت می شود».
مراجعه کنندگان انفجارهای اخیر با جراحت خفیف و متوسط پس از چکاپ و معاینه مرخص شدند و بیمارستان هایی که روزهای سه شنبه و چهارشنبه هفته گذشته پس از انفجار دستگاه های ارتباطی «پیجر» و بی سیمی جای سوزن انداختن در آن ها نبود اندکی خلوت شدند.
وزیر بهداشت یاد آور شد «اوضاع اینک تحت کنترل است اما به دلیل تداوم جنایات اسرائیل و نگرانی از سوپرایزهای در راه از سوی اسرائیل شرایط شکننده ای داریم».

آوار برداری

آواربرداری در شرایط بسیار سخت برای سومین روز متوالی ادامه داشت و نمونه برداری و تحقیق میدانی پلیس آگاهی اداره کل نیروهای امنیت کشور آغاز شد و کالبد شکافی قربانیانی که به بیمارستان ها منتقل شدند و شناسایی هویت آنها نیز شروع شد.
یک منبع در سازمان دفاع مدنی گفت «تیم های فنی برای آوار برداری مشکل دارند چرا که ساختمان های خراب شده وسط یک محله شلوغ واقع شده اند».

او در ادامه گفتگو با «الشرق الاوسط» افزود «خانواده و عزیزان افرادی که زیرآوارند و بقیه اهالی منطقه دور این ساختمان جمع می شود و این کار آوار برداری را سخت می کند. طبقه سوم را کلا تخلیه کردیم و ساکنان این طبقه نیز مجبور بودند با وسایل نقلیه بزرگ اثاث کشی کنند».
این منبع که نخواست نامش منتشر شود خاطر نشان کرد «این ساختمان کاملا خراب شده و دو طبقه زیرزمین ساختمان دیگری را هم اسرائیل زد. جلسه جمعی از رهبران (حزب الله) که ترور شدند در همین دو طبقه بود. درخواست تخلیه سریع این ساختمان به ساکنان داده شد چون همه در و دیوار آن ترک خورده و هر لحظه امکان ریزش آن وجود دارد».
اسرائیل بعد از ظهر جمعه با ۴ حمله هوایی سه ساختمان در محله الجاموس در ضاحیه جنوبی بیروت را مورد هدف قرار داد. فرماندهان یگان رضوان «حزب الله» در این محل جلسه داشتند و در حمله اسرائیل ابراهیم عقیل فرمانده یگان رضوان و دو فرمانده دیگر و ۱۳ نفر از نیروهای «حزب الله» کشته شدند. «حزب الله» به این مناسبت پیام تسلیت داد. حدود ۳۰ نفر غیر نظامی از جمله چندین کودک و زن نیز در این حمله کشته شدند که از ساکنان ساختمان مورد هدف بودند.
ارتش لبنان و ماموران امنیتی «حزب الله» و پلیس شهرداری محله حریک حین آواربرداری در محل حضور گسترده دارند.
یک شاهد عینی به «الشرق الاوسط» گفت «محله ای که مورد حمله هوایی اسرائیل قرار گرفت شاهد موج گسترده مهاجرت ساکنانش است چرا که آنها از حمله مجدد به این منطقه می ترسند».
او توضیح داد «واقعا نگرانیم از اینکه اسرائیل دوباره در این منطقه حمله هوایی انجام دهد چون معلوم شد که (حزب الله) در این محله چندین دفتر دارد».

او افزود «مردم به سمت مناطق کوهستانی مثل عالیه و بحمدون و عاریا و دیگر مناطق نزدیک به ضاحیه جنوبی می روند».