رئیس سازمان سیا: به ندرت خاورمیانه را پیچیده‌تر و انفجاری‌تر از شرایط امروز دیده‌ام

برنز دربارهٔ «هنر جاسوسی و هنر حکومت» در دوران رقابت با چین و روسیه و قرار دادن ایران و اسرائیل در قلب چالش‌های منطقه نوشت

مدير وكالة المخابرات المركزية الأميركية وليم بيرنز خلال جلسة استماع أمام لجنة المخابرات في مجلس النواب الثلاثاء (رويترز)
مدير وكالة المخابرات المركزية الأميركية وليم بيرنز خلال جلسة استماع أمام لجنة المخابرات في مجلس النواب الثلاثاء (رويترز)
TT

رئیس سازمان سیا: به ندرت خاورمیانه را پیچیده‌تر و انفجاری‌تر از شرایط امروز دیده‌ام

مدير وكالة المخابرات المركزية الأميركية وليم بيرنز خلال جلسة استماع أمام لجنة المخابرات في مجلس النواب الثلاثاء (رويترز)
مدير وكالة المخابرات المركزية الأميركية وليم بيرنز خلال جلسة استماع أمام لجنة المخابرات في مجلس النواب الثلاثاء (رويترز)

ویلیام برنز، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سیا در مقاله‌ای در نشریه فارن افرز با عنوان «هنر جاسوسی و هنر دولت: دگرگونی سیا برای عصر رقابت» نوشت با توجه به تجربیات خود در خاورمیانه تأکید کرده که به ندرت این منطقه را «پیچیده‌تر و انفجاری‌تر» از شرایط امروز دیده‌است.
برنز نسبت به خطر کنار گذاشتن حمایت ایالات متحده از اوکراین در رویارویی با جاه طلبی‌های ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، هشدار داد.
وی گفت که این حمایت، رئیس‌جمهور چین، شی جین پینگ را بر آن داشت تا توانایی‌های آمریکا برای مقابله با هرگونه تهاجم به تایوان را «دوباره محاسبه و بازنگری کند».
وی به خطراتی که ایران برای خاورمیانه ایجاد می‌کند، اشاره کرد، زیرا رژیم این کشور «آماده جنگ تا آخرین نیابت منطقه ای خود» برای گسترش هژمونی خود بر منطقه است.
برنز در این مقاله با اشاره به چالش‌های پیش روی آمریکا، چین و رقابت با این کشور را اصلی‌ترین موضوع پیش‌روی ایالات متحده خوانده و تأکید می‌کند باید اقدامات لازم را برای مقابله با تهدید چین به کار بست.

«عظمت» پوتین

این دیپلمات پیشین وزارت خارجه آمریکا همچنین دوران کنونی را یکی از لحظات نادری دانسته که آمریکا با آن رو به رو است و می‌افزاید: «همان‌طور که رئیس‌جمهور جو بایدن تأکید کرده، ایالات متحده امروز با یکی از آن لحظات نادر مواجه است که پیامدهای آن طلوع جنگ سرد یا دوره پس از ۱۱ سپتامبر است. ظهور چین و بدخواهی روسیه، چالش‌های ژئوپلیتیکی دلهره‌آوری را در دنیای رقابت استراتژیک ایجاد می‌کند که در آن ایالات متحده دیگر از برتری بلامنازع برخوردار نیست و در عین حال تهدیدات هم علیه ما در حال افزایش است».
او در این مقاله خود به‌طور مفصل به روسیه و حمله این کشور به اوکراین پرداخته و تأکید کرده که علاقه پوتین به کنترل اوکراین از مسائلی است که هرگز نباید آن را فراموش کرد.
برنز در این رابطه می‌نویسد: «پوتین معتقد است که بدون کنترل اوکراین غیرممکن است که روسیه یک قدرت بزرگ و او یک رهبر بزرگ برای روسیه باشد».
برنز اضافه کرده که باور او پوتین در جنگ با اوکراین در بسیاری از سطوح شکست خورده و هدف اولیه مسکو برای تصرف کی‌یف و تحت سلطه درآوردن اوکراین «احمقانه و توهم‌آمیز» بوده‌است. با این حال برنز اذعان دارد که «سرکوبگری پوتین در داخل» همچنان ادامه خواهد یافت هرچند اقداماتی مانند شورش پریگوژین نشان‌دهنده این است که مخالفت‌ها حتی در درون سیستم سیاسی کرملین نیز رو به رو رشد است.
سفیر پیشین آمریکا در مسکو در ادامه این مقاله تأکید کرده که حمایت از اوکراین برای آمریکا امری ضروری است و می‌تواند یک سرمایه‌گذاری نسبتاً متوسط با بازده ژئوپولتیک قابل توجه برای ایالات متحده باشد که برای صنعت این کشور بازده قابل توجهی خواهد داشت. او در عین حال می‌گوید که هرچند تهدیدات هسته‌ای روسیه را چندان نباید جدی گرفت اما در عین حال احمقانه خواهد بود اگر نادیده گرفته شود.
او در این ادامه می‌نویسد: «پوتین فکر می‌کند که زمان به نفع او است و می‌تواند ضمن نابودی اوکراین، حامیان غربی‌اش را ناامید کند اما چالش برای اوکراین این است که غرور پوتین را خنثی کند و هزینه‌های سنگین ادامه درگیری‌ها را به روسیه نشان دهد، اتفاقی که نه تنها با پیشرفت در خط مقدم بلکه با انجام حملات عمیق‌تر پشت سر آنها و دستیابی به دستاوردهای پایدار در دریای سیاه حاصل خواهد شد».
برنز همچنین تأکید کرده که آمریکا باید به کمک‌های خود به اوکراین ادامه دهد و کمتر از ۵ درصد از بودجه دفاعی خود را برای این منظور تخصیص دهد تا یک تضمینی برای یک برد بلند مدت برای اوکراین و یک باخت راهبردی برای روسیه به دست آورد.

«دشمنی» چین

این دیپلمات کارکشته آمریکایی بخش دیگری از مقاله خود را به چین اختصاص داده و تأکید کرده هیچ کشوری بیشتر از رهبران چین نظاره‌گر حمایت ایالات متحده از اوکراین نیست.
به باور برنز چین تنها رقیب ایالات متحده است که هم قصد دارد نظم بین‌المللی را تغییر دهد و هم قدرت اقتصادی، دیپلماتیک، نظامی و تکنولوژیکی برای انجام این کار را دارد.
او همچنین با اشاره به قدرت‌گیری فزاینده شی جین پینگ او را قدرتمند تر از هر رهبر دیگری در چین از زمان مائو تسه تونگ می‌خواند.
برنز در خصوص چین همچنین می‌نویسد: «رفتارهای چین مانند سرکوب فزاینده شی در داخل و رفتار تهاجمی او در خارج از کشور و شراکت «بدون محدودیت» این کشور با پوتین و همچنین تهدیدات پکن برای صلح و ثبات در تنگه تایوان، غیرممکن است که نادیده گرفته شود».
رئیس سازمان سیا در ادامه تأکید دارد که چین علاقه‌مند است آمریکا را به عنوان یک قدرت در حال محو شدن ببیند.
او در این رابطه اینگونه توضیح می‌دهد: «برای شی، که تمایل دارد ایالات متحده را به عنوان یک قدرت در حال محو شدن ببیند، رهبری ما در اوکراین قطعاً غافلگیرکننده بوده‌است. تمایل ایالات متحده برای اعمال فشار اقتصادی به روسیه و جذب متحدان بین‌المللی برای این امر به شدت با باور پکن مبنی بر اینکه آمریکا در حال انحطاط است، تناقض داشت».
او در ادامه با اشاره به آسیب‌پذیری‌های وابستگی به یک کشور می‌نویسد: «همه‌گیری کووید-۱۹ خطر وابستگی به هر کشوری را برای تأمین تجهیزات پزشکی نجات بخش برای هر دولتی روشن کرد، همان‌طور که جنگ روسیه در اوکراین خطرات وابسته شدن به یک کشور برای انرژی را برای اروپا روشن ساخت. در دنیای امروز، هیچ کشوری نمی‌خواهد خود را تحت الحمایه یک تامین‌کننده مواد معدنی و فناوری‌های حیاتی بیابد، به‌ویژه اگر این تامین‌کننده قصد داشته باشد که این وابستگی‌ها را تسلیحاتی کند».
برنز همچنین در این مقاله به تمایل بازیگران برای تنوع بخشیدن به کشورهایی که به آنها کار می‌کنند اشاره کرد و می‌نویسد: «در این دنیای پرنوسان و تقسیم شده، دموکراسی‌ها و حکومت‌های استبدادی، اقتصادهای توسعه‌یافته و کشورهای در حال توسعه و همچنین کشورهای جنوب جهانی برای به حداکثر رساندن گزینه‌های خود به‌طور فزاینده‌ای روابطشان را با کنشگران دیگر توسعه می‌بخشند. آنها منافع کم و خطرات زیادی را در پایبندی به روابط ژئوپلیتیک تک محوری با ایالات متحده یا چین می‌بینند».

خاورمیانه

برنز در بخش دیگری از مقاله خود که به جنگ اسرائیل و حماس پرداخته و می‌نویسد: «بحرانی که توسط قصابی حماس در اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ ایجاد شد، بار دیگر به ما یادآوری کرد که انتخاب‌های پیچیده‌ای در خاورمیانه داریم. هرچند اولویت واشنگتن باید چین باشد اما این بدان معنا نیست که ما می‌توانیم از چالش‌های دیگر فرار کنیم. ما باید ضمن اجتناب از تجاوزها از نفوذ خود به صورت عاقلانه استفاده کنیم».
او همچنین با توجه به تجربیات خود در خاورمیانه تأکید کرده که به ندرت این منطقه را «پیچیده‌تر و انفجاری‌تر» از شرایط امروز دیده‌است.
برنز در ادامه در خصوص چالش‌های پیش رو را مسائلی چون چون پایان دادن به عملیات نظامی گسترده اسرائیل در نوار غزه، رفع نیازهای عمیق انسانی غیرنظامیان دردمند فلسطینی، آزادی گروگان‌ها، جلوگیری از گسترش جنگ به دیگر جبهه‌ها و همچنین اندیشیدن دربارهٔ فردای غزه دانسته‌است.
برنزهمچنین در در خصوص راه‌حل‌های مسائل منطقه‌ای می‌نویسد: «کلید امنیت اسرائیل و منطقه مواجهه با ایران است. رژیم ایران با این بحران [جنگ غزه] جسورتر شده و به نظر می‌رسد در همان حال که برنامه اتمی خود را گسترش می‌دهد و به تهاجم روسیه کمک می‌کند، برای جنگ تا آخرین گروه نیابتی هم آماده است. در ماه‌های پس از ۷ اکتبر، حوثی‌ها، گروه شورشی یمن متحد با ایران، شروع به حمله به کشتی‌های تجاری در دریای سرخ کردند و خطرات تشدید تنش در جبهه‌های دیگر همچنان ادامه دارد».
رئیس سازمان سیا همچنین اضافه می‌کند که به باور او آمریکا به‌طور انحصاری مسئول حل هیچ‌یک از مشکلات خاورمیانه نیست. اما تأکید کرده هیچ‌یک از آنها را بدون رهبری فعال ایالات متحده نمی‌توان مدیریت کرد چه برسد به اینکه به حل و فصل آنها امیدوار بود.



آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
TT

آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پاکستان روز چهارشنبه اعلام کرد که «اخبار اطلاعاتی موثقی» دریافت کرده که نشان می‌دهد هند قصد دارد به‌زودی حمله‌ای نظامی انجام دهد. پاکستان هشدار داد که در صورت وقوع این حمله پاسخ قاطعی خواهد داد. این خبر در حالی منتشر می‌شود که نگرانی‌ها درباره‌ی تشدید تنش میان دو کشور به‌دنبال حمله‌ای که منجر به کشته شدن ۲۶ نفر در کشمیر شد، رو به افزایش است.

روابط میان این دو همسایه‌ی مجهز به سلاح هسته‌ای پس از آن رو به وخامت گذاشت که دهلی‌نو، اسلام‌آباد را مسئول حمله‌ی هفته‌ی گذشته در پاهالگام در بخش هندی کشمیر دانست؛ حمله‌ای که مرگبارترین حمله به غیرنظامیان در این منطقه در ۲۵ سال گذشته بوده است. یک منبع ارشد دولتی به خبرگزاری فرانسه گفت که نخست‌وزیر هند، نارندرا مودی، در جلسه‌ای غیرعلنی در روز سه‌شنبه «اختیارات کامل» را به ارتش برای واکنش به این حمله داده است.

دولت پاکستان هرگونه دخالت در حمله‌ی کشمیر را رد کرد. عطاءالله طارر، وزیر اطلاعات پاکستان، در بیانیه‌ای که بامداد چهارشنبه منتشر شد، گفت: «هرگونه اقدام تهاجمی با پاسخ قاطع مواجه خواهد شد.» او افزود: «پاکستان اطلاعات اطلاعاتی موثقی در اختیار دارد که نشان می‌دهد هند ظرف ۲۴ تا ۳۶ ساعت آینده با استفاده از حادثه‌ی پاهالگام، که بهانه‌ای بی‌اساس است، قصد دارد حمله‌ی نظامی انجام دهد.» با این حال، اسحاق دار، وزیر امور خارجه‌ی پاکستان، تأکید کرد که کشورش آغازگر هیچ حمله‌ای نخواهد بود.

سران چند کشور جهان نگرانی عمیق خود را ابراز کرده و از این دو همسایه که در گذشته چندین جنگ با یکدیگر داشته‌اند، خواستند که خویشتنداری نشان دهند. منطقه‌ی کشمیر با جمعیتی حدود ۱۵ میلیون نفر که اکثراً مسلمان هستند، میان پاکستان و هند تقسیم شده، ولی هر دو کشور کل این منطقه را متعلق به خود می‌دانند.

حدود ۱.۵ میلیون نفر در نزدیکی خط آتش‌بس در سمت پاکستانی مرز زندگی می‌کنند. بسیاری از ساکنان این مناطق، در حال آماده‌سازی پناهگاه‌های زیرزمینی ساده با دیوارهای گِلی تقویت‌شده با بتن هستند. محمد جوید، مردی ۴۲ ساله در روستای چاکوتی، به خبرگزاری فرانسه گفت: «در حال تمیز کردن پناهگاه هستیم تا اگر دشمن ناگهان حمله کرد، غافلگیر نشویم و بتوانیم جان بچه‌هایمان را نجات دهیم.»

تبادل آتش
ارتش هند روز چهارشنبه اعلام کرد که برای ششمین شب متوالی با نیروهای پاکستانی در امتداد خط آتش‌بس تبادل آتش داشته است. این منطقه‌ی به‌شدت نظامی‌شده دارای پایگاه‌هایی در ارتفاعات بالای کوه‌های هیمالیا بوده و مرز واقعی کشمیر محسوب می‌شود. یک منبع امنیتی پاکستانی نیز به خبرگزاری فرانسه گفت که روز سه‌شنبه دو پهپاد را که به حریم هوایی پاکستان وارد شده بودند، ساقط کرده‌اند.

تنش‌ها در هفته‌ی پس از حمله‌ی پاهالگام از جمله رد و بدل شدن اتهامات، اقدامات دیپلماتیک، اخراج اتباع کشور مقابل و بستن گذرگاه‌های مرزی به‌سرعت بالا گرفته است.

بالگرد نظامی هند بر فراز آسمان سریناگر در منطقه جامو و کشمیر هند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

مودی هفته‌ی گذشته وعده داد که عاملان این حمله و پشتیبانان آن‌ها را تحت تعقیب قرار خواهد داد. او پنج‌شنبه گفت: «به همه‌ی جهان می‌گویم: هند هویت هر تروریست و حامی‌اش را شناسایی خواهد کرد، آن‌ها را تعقیب و مجازات خواهد کرد... حتی اگر تا دوردست‌ترین نقاط زمین بروند، تعقیب‌شان می‌کنیم.»

این اظهارات نگرانی‌ها را درباره‌ی تشدید تنش نظامی بیشتر کرده است.

وزارت امور خارجه‌ی آمریکا اعلام کرد که وزیر مارکو روبیو به‌زودی با همتایان پاکستانی و هندی خود تماس خواهد گرفت تا آن‌ها را به «عدم تشدید وضعیت» ترغیب کند.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز سه‌شنبه با شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، و سوپرامانیام جایشانکار، وزیر خارجه‌ی هند، تماس گرفت و طبق گفته‌ی سخنگوی او، آمادگی خود را برای «میانجی‌گری جهت کاهش تنش» اعلام کرد. دفتر نخست‌وزیر پاکستان بعداً اعلام کرد که شهباز شریف از گوترش خواسته «هند را به خویشتنداری ترغیب کند» و تأکید کرده که در صورت اقدام نسنجیده‌ی هند، پاکستان از «حاکمیت و تمامیت ارضی‌اش با تمام قوا دفاع خواهد کرد».

پوسترهای افراد تحت تعقیب
هند و پاکستان از زمان استقلال از حکومت بریتانیا در سال ۱۹۴۷ بر سر منطقه‌ی کشمیر با یکدیگر مناقشه دارند؛ زمانی که مرزها خانواده‌هایی را از هم جدا کرد که نسل‌ها در کنار هم زندگی می‌کردند. در بخش تحت کنترل هند، شورشیان از سال ۱۹۸۹ برای استقلال یا پیوستن به پاکستان دست به قیام زده‌اند.

گشت‌های ارتش هند در حال حرکت به سمت هاباتنار در منطقه انانتناگ در جنوب کشمیر – ۲۹ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پلیس هند پوسترهایی از سه مرد منتشر کرده که به اتهام اجرای حمله‌ی کشمیر تحت تعقیب‌اند. دو نفر از آن‌ها پاکستانی و یک نفر هندی است. هند می‌گوید آن‌ها اعضای گروه «لشکر طیبه» هستند؛ گروهی که مقرش در پاکستان است و سازمان ملل آن را یک گروه تروریستی معرفی کرده است. همچنین برای اطلاعاتی که منجر به دستگیری هر یک از آن‌ها شود، پاداشی معادل دو میلیون روپیه (حدود ۲۳۵۰۰ دلار) در نظر گرفته شده و عملیات گسترده‌ای برای بازداشت افراد مشکوک به ارتباط با این گروه آغاز شده است.

در آخرین مورد از تشدید تنش‌ها در کشمیر، در حمله‌ی پولواما در سال ۲۰۱۹ در منطقه‌ی تحت کنترل هند، یک بمب‌گذار انتحاری با خودرو به کاروان نیروهای امنیتی حمله کرد که منجر به کشته شدن ۴۰ نفر و زخمی شدن ۳۵ تن شد. کمتر از دو هفته بعد، جنگنده‌های هندی حملاتی هوایی به خاک پاکستان انجام دادند.