دستگیری مادر فعال کارگری در میان موجی از نارضایتی در پی نقض حقوق زندانیان

​خشم اینترنتی علیه دولت ایران

دستگیری مادر فعال کارگری در میان موجی از نارضایتی در پی نقض حقوق زندانیان
TT

دستگیری مادر فعال کارگری در میان موجی از نارضایتی در پی نقض حقوق زندانیان

دستگیری مادر فعال کارگری در میان موجی از نارضایتی در پی نقض حقوق زندانیان

سندیکای کارگران شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت‌تپه ایران روز گذشته از دستگیری مادر اسماعیل بخشی فعال کارگری خبر داد.
به گزارش الشرق الاوسط، رسانه‌های ایران اعلام کردند که با رفتن خانوادهٔ اسماعیل بخشی به دادگاه برای درخواست آزادی‌اش، دادستان شهرستان شوش دستور دستگیری مادر وی را صادر کرد.
 در نتیجهٔ این اقدام وضعیت جسمانی مادر اسماعیل بخشی نامساعد شد.
گفتنی است اسماعیل بخشی که از شکنجه شدن خود در زندان خبر داده بود پیش از دستگیری مجدد، محمود علوی وزیر اطلاعات را به مناظرهٔ تلویزیونی دعوت کرد تا در مورد توجیهات دینی شکنجه صحبت کند.
سپیده قلیان خبرنگاری که حوادث کارگری را در اهواز پوشش می‌دهد نیز پس از اینکه در شبکه‌های اجتماعی گفت در زندان مورد شکنجه و آزار قرار گرفته‌است، همزمان با بخشی در یک روز مجدداً بازداشت شد.
ادعاهای بخشی و در پی آن موج خشم مردم در شبکه‌های اجتماعی باعث شد حسن روحانی خواستار تحقیق در مورد این موضوع شود و با وزیر اطلاعات و کمیتهٔ مجلس در این خصوص دیدار کند. این اولین باری بود که مسئولان به دلیل خشم ملت در اینترنت دست به کار می‌شدند.
عباس جعفری دولت‌آبادی دادستان کل تهران بدون اشاره به نام بخشی عنوان کرد ادعای شکنجه شدن در اینترنت جرم است.
هادی غائمی مدیر اجرایی مرکز حقوق بشر ایران در نیورک در این باره گفت: هنگامی که هزاران نفر این مطالبه را در شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌کنند فشار برای مجازات بیشتر می‌شود و تحقیقات ساختگی و صوری باعث خاموشی آن نمی‌شود، مطمئناً شبکه‌های اجتماعی به میدان عمومی بزرگ و اصلی ایران تبدیل خواهد شد.
این اظهارت وی بعد از فشارهایی بود که مسئولان ایرانی برای بستن اینستاگرام وارد کردند که ۲۴ میلیون کاربر ایرانی دارد. سال پیش نیز دولت ایران تلگرام را که ۴۰ میلیون مشترک ایرانی داشت، به بهانهٔ های امنیتی فیلتر کرد.
جعفری دولت‌آبادی ضمن اشاره به اینکه وضعیت کشور ممکن است با انتشار فیلم، دروغ یا شایعه‌ای در فضای مجازی به هم بریزد، گفت: امروز می‌بینید که در فضای مجازی با انتشار یک فیلم یا دروغ و شایعه ممکن است وضع کشور بهم بریزد. چند روز اخیر دیدید که یک شایعه پخش می‌کنند و اعلام تجاوز به فرد یا خودکشی را نسبت می‌دهند و اخیراً هم شکنجه را دیدید که نسبت دادند و تمام قوای کشور را درگیر کردند؛ لذا امروز فضای مجازی به یک بستر فوق‌العاده گسترده‌ای برای ارتکاب جرم تبدیل شده‌است.

ساکنان عرب
دستگیری بخشی و قلیان جزئی از فشارهایی را تشکیل می‌دهد که در اهواز که بیشتر ساکنان آن عرب هستند، اعمال می‌شود.
مقامات ایرانی در هفته‌های اخیر صدها فعال کارگری و قومیتی را دستگیر کردند.
عرب‌های جنوب غرب ایران می‌گویند که مدتی طولانی است که با تبعیض سیستماتیک دولت مواجه هستند و هر چند وقت یک بار احساس ناامیدی در آنها تبدیل به خشونت می‌شود.
در سال ۲۰۰۵ انفجارهایی در اهواز رخ داد که دولت آنها را گردن گروه‌های عرب مخالف رژیم انداخت.
خبرگزاری رویترز اظهارات منصوره میلز پژوهشگر سازمان عفو بین‌الملل در امور ایران را اینگونه نقل کرد: وضعیت عمومی حقوق بشر در ایران به مرحلهٔ بحران نزدیک شده است. موجی از دستگیری‌های شهروندان عرب اهوازی یکی از حملاتی است که مقامات ایران نزدیک به یک سال است برای سرکوب معارضان اعمال می‌کنند.
دو تن از برادران عباس ظاهری از جمله افراد زیادی بودند که در نتیجهٔ حادثهٔ تروریستی حمله به رژه نظامی در اهواز در سپتامبر گذشته دستگیر شدند.
ظاهری گفت که برادرانش را به جرم فیلمبرداری از طریق دستگاه تلفن در نزدیکی محل حادثه دستگیر کردند و الان در زندان به سر می‌برند و وضعیت جسمانی مساعدی ندارند.
بر اساس اذعان گروه‌های حقوقی و خانواده‌های زندانیان، چند هفتهٔ پیش نیز حکم اعدام تعدادی از فعالان اهوازی به جرم‌های امنیتی صادر شد.
امل مرمضی در مصاحبه‌ای در لندن عنوان کرد برادرش عبدالله فعال حقوق عرب در پاییز گذشته به اتهامات امنیتی دستگیر شد و ماه‌ها به او اجازهٔ دیدن وکیل یا تماس با خانواده را ندادند و ماه گذشته حکم اعدام وی صادر شد.
وی افزود برادرش حاتم که نیز فعال حقوق عرب بود بعد از اینکه تابستان گذشته دستگیر شد، در زندان کشته شد.
وی گفت: خانواه‌ام امیدی به دیدار مجدد وی ندارند. آنها احتمال می‌دهند که مرده‌است.

وخامت حقوق بشر در ایران
سازمان عفو بین‌الملل سال گذشته دستگیری بیش از ۷ هزار معترض، دانشجو، خبرنگار، فعال محیط زیست، کارگر، مدافع حقوق بشر، وکیل، فعال حقوق زنان، فعال حقوق اقلیت‌ها و … را در ایران ثبت کرد.
بخشی و قلیان نیز در اوایل نوامبر بعد از حضور در تجمع کارگران فولاد که در اعتراض به عدم پرداخت حقوق تجمع کرده بودند، دستگیر شدند.
تحلیلگران و فعالان می‌گویند که مقامات ایرانی نگران تبدیل شدن این اعتراض‌ها به اعتراض‌های قومیتی و مضطرب‌تر شدن اوضاع بودند.
فعالان کارگری دیگر مناطق ایران برای تأیید معترضان اهواز از طریق اینترنت فعالیت خود را آغاز کردند.
بخشی و قلیان پس از آزادی در ماه سامبر از طریق شبکه‌های اجتماعی اهانت‌ها و شکنجه‌هایی که در حبس بر آنها وارد شده بود را اعلام کردند.
بخشی در ۴ دی ماه در اینستاگرام خود نوشت که نیروهای امنیتی تا سر حد مرگ او را کتک زدند.
وی در این باره توضیح داد: امروز پس از گذشت تقریباً دو ماه از آن روز سخت در دنده‌های شکسته‌ام، کلیه‌ها، گوش چپم و بیضه‌هایم احساس درد می‌کنم.
بعد از اینکه روحانی درخواست تحقیق در خصوص این ادعاها را داد، کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ایران با محمود علوی وزیر اطلاعات در ۱۸ دی گرد هم آمدند و خبرگزاری «تسنیم» عنوان کرد علی نجفی خوشرودی سخنگوی این کمیسیون شکنجه شدن بخشی را انکار کرد.
دولت ایران نیز از اجرای تحقیقات دیگر در خصوص بخشی خبر نداد و تحلیلگران این نشست کمیسیون را فرمالیته عنوان کردند.
در ۲۹ دی تلویزیون ایران فیلم اعتراف بخشی و قلیان مبنی بر ارتباط داشتن‌شان با گروه‌های خارج از ایران را پخش کرد که برای براندازی رژیم برنامه‌ریزی می‌کنند.
گروه‌های حقوقی این اعترافات را ساختگی و صوری عنوان کردند؛ چرا که تحت فشارهای زیادی صورت گرفته بود.
روز بعد از اعتراف‌ها نیز بخشی و قلیان مجدداً دستگیر شدند.
دستگیری آنها نشان دهندهٔ ناتوانی روحانی در محدود کردن وزارت اطلاعات است که علی خامنه‌ای رهبر ایران همه کارهٔ آن است.
تحلیلگران می‌گویند که نقش این وزارت در دستگیری‌های اهواز و دیگر شهرها بر اعتبار روحانی به عنوان یک رئیس‌جمهور عملگرا تأثیر گذاشت.
غائمی در این باره گفت: مردم به روحانی به عنوان جایگزین عناصر افراطی همچون سپاه پاسداران و مسئولان قضایی نگاه نمی‌کنند و این اتفاق باعث می‌شود روحانی و دولتش با افراطی‌هایی که به شدت سعی در جدا کردن خود از آنها داشت، در یک کفه قرار بگیرند.



رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
TT

رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)

مصر و ایران توافق کردند مسیر بررسی و شناسایی ظرفیت‌های روابط دوجانبه را ادامه دهند.
وزیر خارجه و مهاجرت مصر، بدر عبدالعاطی، در یک نشست خبری مشترک با همتای ایرانی‌اش، عباس عراقچی، در قاهره در روز دوشنبه اعلام کرد: «مسیر جدیدی برای مشورت‌های سیاسی بین دو کشور آغاز شده که در سطحی پایین‌تر از وزیران خارجه برگزار خواهد شد و ابعاد مختلف روابط دوجانبه را بررسی خواهد کرد.»

عباس عراقچی روز دوشنبه به قاهره سفر کرد و با رئیس‌جمهور مصر، عبدالفتاح السیسی، دیدار داشت. همچنین دو نشست، یکی دوجانبه و دیگری گسترده‌تر، با وزیر خارجه مصر، بدر عبدالعاطی برگزار کرد. این دیدارها به‌عنوان نشانه‌ای از حرکت روابط دو کشور به‌سوی گام‌های نزدیک‌تر تلقی شد.

بر اساس بیانیه رسمی دفتر ریاست‌جمهوری مصر، السیسی و عراقچی «بر اهمیت ادامه مسیر فعلی برای بررسی چشم‌اندازهای توسعه مشترک روابط بین دو کشور تأکید کردند.»

وزیر خارجه مصر در این نشست خبری گفت که گفتگوها «بر لزوم گسترش روابط دوجانبه تمرکز داشت، با در نظر گرفتن نگرانی‌های هر دو طرف»، و تأکید کرد که «تمایل متقابل برای توسعه روابط وجود دارد.» او افزود که دیدارهای متقابل دو طرف «نشان‌دهنده تحول مثبتی در روابط دوجانبه است.»

از سوی دیگر، عباس عراقچی در این نشست خبری گفت: «این چهارمین دیدار من با رئیس‌جمهور السیسی است و بیش از ۱۰ دیدار نیز با وزیر خارجه مصر داشته‌ام. این نشان می‌دهد که کشورم چقدر به گسترش روابط با مصر اهمیت می‌دهد.»

او اضافه کرد: «اراده‌ای برای توسعه روابط و گسترش همکاری‌ها در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و دیگر زمینه‌ها وجود دارد.» عراقچی ادامه داد: «ما اراده‌ای داریم برای تقویت روابط و رفع موانع آن. مسیر اکنون بیش از هر زمان دیگری برای توسعه روابط باز است.»

وی همچنین به «ادامه گفت‌وگوهای سیاسی و توافق بر افزایش مبادلات تجاری و همکاری در چارچوب سازمان‌های بین‌المللی، به‌ویژه در موضوعات منطقه‌ای» اشاره کرد و گفت: «سطح اعتماد بین قاهره و تهران هیچ‌گاه تا این حد بالا نبوده است.»

ایران و مصر در سال ۱۹۷۹ روابط دیپلماتیک خود را قطع کردند و پس از ۱۱ سال، تنها در سطح کاردار روابط را از سر گرفتند. در دو سال گذشته، چندین دیدار میان وزیران دو کشور برای بررسی امکان توسعه روابط انجام شد. در مه ۲۰۲۳، دولت ایران به وزارت خارجه دستور داد تا گام‌هایی برای تقویت روابط با مصر بردارد.

افزون بر دیدارهای وزرای خارجه، دیدار میان السیسی و رئیس‌جمهور فقید ایران، ابراهیم رئیسی، در نوامبر ۲۰۲۴ در ریاض نیز از جمله نقاط عطف در این مسیر بود.

هدی رؤوف، استاد علوم سیاسی و رئیس بخش مطالعات ایران در مرکز مطالعات استراتژیک مصر، به روزنامه «الشرق الاوسط» گفت: «سفر عراقچی به قاهره با هدف تداوم گفت‌وگوها و بررسی امکان نزدیکی بیشتر میان دو کشور انجام شده، به‌ویژه در شرایطی که ایران در سال‌های اخیر تلاش‌هایی برای بهبود روابط انجام داده و مصر نیز با احتیاط به این موضوع نگاه کرده است.»

او افزود: «این سفر حاکی از تحول مثبت در روابط و نشانگر گام‌هایی عملی در جهت نزدیکی بیشتر دو کشور در آینده است، به‌ویژه در زمینه گردشگری و تجارت، و نیز همکاری در پرونده‌های منطقه‌ای، به‌ویژه جنگ غزه و امنیت دریای سرخ.»

در دیدار میان السیسی و عراقچی، تحولات شتاب‌زده منطقه بررسی شد. رئیس‌جمهور مصر بر موضع کشورش مبنی بر رد گسترش دایره درگیری تأکید کرد و هشدار داد که «تشدید بحران ممکن است به جنگی فراگیر در سطح منطقه بینجامد که پیامدهای خطرناکی برای امنیت و منابع کشورهای منطقه خواهد داشت.» او همچنین بر اهمیت مذاکرات جاری بین ایران و آمریکا تأکید کرد.

السیسی همچنین خواستار «توقف فوری درگیری‌ها در نوار غزه و ارسال کمک‌های انسانی» شد و تأکید کرد که «بازگشت وضعیت عادی در تنگه باب‌المندب و دریای سرخ ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.»

عبدالعاطی و عراقچی در مشورت‌های سیاسی خود، علاوه بر روابط دوجانبه، به وضعیت در غزه، سوریه، لبنان، امنیت دریایی در دریای سرخ و مذاکرات ایران و آمریکا پرداختند.

وزیر خارجه مصر بر لزوم «حفظ آزادی کشتیرانی در دریای سرخ و بازگرداندن آرامش به منطقه» تأکید کرد و گفت: «مصر بیشترین آسیب را از تنش‌های نظامی منطقه دیده است.» او همچنین از توافق اخیر یمن و آمریکا و تأثیر مثبت احتمالی آن بر امنیت دریایی و تجارت جهانی استقبال کرد.

عراقچی نیز گفت: «مذاکرات درباره یمن و دریای سرخ به‌طور جزئی بررسی شد» و تأکید کرد که «حوثی‌ها همانند حماس و حزب‌الله گروه‌هایی مستقل هستند که تصمیمات خود را مستقل از تهران می‌گیرند.» او افزود: «حملات حوثی‌ها علیه اسرائیل و در حمایت از فلسطین است.»

از نوامبر ۲۰۲۳، حوثی‌ها در حمایت از غزه، به کشتی‌ها در دریای سرخ حمله کرده‌اند. این حملات موجب اختلال در تجارت جهانی و کاهش شدید درآمدهای کانال سوئز شده است.

عبدالعاطی همچنین گزارش همتای ایرانی‌اش درباره نتایج پنج دور مذاکرات میان ایران و آمریکا بر سر برنامه هسته‌ای ایران را شنید و ابراز امیدواری کرد که این گفت‌وگوها به موفقیت برسد و «راه‌حلی مسالمت‌آمیز، جامع و پایدار برای کاهش تنش‌ها و برقراری آرامش در منطقه حاصل شود.»

او تأکید کرد که مصر مصمم است از هرگونه تنش و آشوب بیشتر در منطقه جلوگیری کند، چراکه این منطقه هم‌اکنون نیز با بحران‌های بزرگی دست‌وپنجه نرم می‌کند. عبدالعاطی گفت که قاهره کاملاً از مذاکرات برای کاهش تنش حمایت می‌کند و این مذاکرات را «فرصتی مناسب برای جلوگیری از تشدید بحران» دانست و از نقش مثبت عمان در این زمینه تمجید کرد.

او افزود: «در صورت وقوع درگیری نظامی، همه بازنده‌اند. این گزینه‌ای عاقلانه نیست. مصر همواره تأکید کرده که راه‌حل‌ها باید سیاسی باشد و نگرانی‌های همه طرف‌ها را در نظر بگیرد.»