گزارش میدانی «الشرق الاوسط» از آثار ویرانی خیابان‌های الباغوز

از سرگیری حملات ائتلاف به آخرین نقطهٔ اشغالی داعش پس از خروج شهروندان

گزارش میدانی «الشرق الاوسط» از آثار ویرانی خیابان‌های الباغوز
TT

گزارش میدانی «الشرق الاوسط» از آثار ویرانی خیابان‌های الباغوز

گزارش میدانی «الشرق الاوسط» از آثار ویرانی خیابان‌های الباغوز

جنگنده های ائتلاف بین‌المللی پرواز خود را بر فراز روستای الباغوز واقع در شمال شرقی سوریه مجدداً شروع کرده و شب چهارشنبه آخرین نقطهٔ اشغالی داعش را نشانه گرفتند.
به گزارش الشرق الاوسط، یک هفته بود که «نیروهای دموکراتیک سوریه» حملات نظامی خود را برای جلوگیری از قربانی شدن شهروندان متوقف کرده‌بودند و داعش را متهم به استفاده از شهروندان و خانواده‌های مبارزان خود به عنوان سپر انسانی می‌کنند. اما شب گذشته حمله کردند و پایگاه‌های نظامی را در شرق روستا نشانه گرفتند و ده‌ها کامیون برای خارج کردن شهروندانی که مایل به خروج از آنجا هستند، به آنجا فرستادند.
عدنان عفرینی یکی از مسئولان نظامی «نیروهای دموکراتیک سوریه» می‌گوید: «از یک هفتهٔ پیش این اولین بار است که ده‌ها شهروندی که گیر افتاده‌اند به همراه مبارزانی که خود را تسلیم کردند، خارج شدند». ۴۵ ماشین بزرگ شب گذشته برای انتقال آنها در اطراف روستای الباغوز مستقر شدند و عفرینی تأکید کرد: «اقدام به وارد کردن کامیون‌های بزرگ در اطراف روستا کردیم تا باقیماندهٔ افراد شهر را به مکانی که بقیهٔ افراد متواری در آنجا جمع شده‌اند، منتقل کنیم. بعد از مطمئن شدن از هویتشان و بازرسی دقیقشان آنها را به اردوگاه الهول در شمال منتقل می‌کنیم».
«نیروهای دموکراتیک سوریه» هنگام فرار برخی از اشخاص اقدام به توقیف عمدی آنهایی می‌کنند که مشکوک به گرایش به داعش هستند و آنها را از زنان و کودکانی که به اردوگاه آوارگان در شمال شرقی کشور منتقل می‌شوند، جدا می‌کنند. عفرینی به خروج مبارزان در کنار موجی از کسانی که دیشب فرار کردند بدون ذکر تعداد یا تابعیت آنها اشاره کرد.
در حالی که نیروهای ائتلاف اقدام به خارج کردن موشک اندازی کردند که بمب افکن‌های آن الباغوز را از صحرای نزدیک میدان نفتی نشانه می‌گرفت، اما صدای موشک انداز فرانسوی در عراق همچنان شنیده می‌شود که نشان از نزدیکی پایان یافتن حملات و جلوگیری از قربانی شدن شهروندان دارد.
داخل الباغوز هنگام قدم زدن در خیابان‌ها و کوچه‌هایش آثار خرابی به تنهایی نشان دهندهٔ شدت حملات سخت برای تحت کنترل قرار دادن ساختمان‌های استراتژیک یا مکان‌های مهم است. به طوری که می‌توان خانه‌هایی را دید که مخروبه شده‌اند اما خانه‌هایی که از خرابی به دور مانده‌اند درها و پنجره‌هایشان در نتیجهٔ فشار انفجارهای مناطق اطراف آن، سالم نمانده‌اند. از سوی دیگر بمب اندازها و خمپاره‌اندازها حفره‌های عمیقی در زمین به وجود آورده و پل‌ها و راه‌های اصلی را ویران کرده‌اند که ساختمان‌ها مخروبه، لاشهٔ ماشین و کامیون‌های سوخته در اطراف آن است.
در یک قرارگاه نظامی که بیش از چند متر با خط مقدم جبهه فاصله ندارد، ده‌ها مبارز «نیروهای دموکراتیک سوریه» جمع شده‌اند و منتظر اشارهٔ فرماندهٔ گروه برای اعلام حملهٔ آخر و از بین بردن داعش در شرق فرات هستند. ابو زهره مبارز عربی که از شهر منبج منتقل شد در سخنانش عنوان می‌کندکه حملهٔ آخر و نهایی افرادی را جذب خود کرد که متعلق به مناطق آسیب دیده در طول سال‌های گذشته به دست داعش هستند. وی می‌گوید: «متعلق به الرقه، حلب والحسکه هستند. همه تحت لوای یک پرچم می‌جنگند و از یک فرماندهی دستور می‌گیرند و هدف پایان نهایی داعش به وسیلهٔ عملیات نظامی است».
بر اساس اظهارات فرمانده‌های «نیروهای دموکراتیک سوریه» حملات نظامی اخیر حدود ۴۰ هزار نفر را وادار به فرار از منطقهٔ تحت کنترل داعش کرد، آنها دلیل تأخیر پایان حملات را انتظار جهت ایجاد راه‌حل برای شهروندان گیر افتاده، عنوان کردند اما حرکت خروج در روزهای گذشته متوقف شده‌است.
الباغوز خالی از سکنه شده‌است. بر اساس اذعان شهروندانی که طی روزهای گذشته از آن متواری شدند پیش از شروع نبرد در سپتامبر گذشته بیش از ۵۰ هزار شهروند از آن خارج شدند. در محله‌های اطراف الباغوز سقف خانه‌های زیادی ریخته و درها و پنجره‌ها از شدت انفجارها از جا کنده شده‌است. فروشگاه‌ها و مغازه‌ها خراب شده و برخی با خاک یکسان شده و اثری از آنها باقی نمانده‌است. اما صحنه در مرکز شهر شوکه کننده‌تر است به خصوص در مکانی که جنگ سختی در آن برای به دست گرفتن ساختمان‌های استراتژیک برای راندن مبارزان داعش در آخرین نقطهٔ اشغالی‌شان، صورت گرفت به طوری که تفاوت میان خانه و فروشگاه را نمی‌توان تشخیص داد و همه تلی از خاکستر شده‌اند. لوله‌های آب و سیم‌های برق خراب شده و دیگر قابل استفاده نیست.
خانم ۴۲ ساله‌ای از موصل عراق که وداد نام دارد و توانست با گروه جدیدی دور روز پیش از روستای محاصره شده خارج شود می‌گوید: «زنان و مردان به سختی مبارزه می‌کنند. بیشتر اینها انتحاری‌هایی هستند که کمربند انفجاری می‌بندند. کسان زیادی را دیدم که خواهان خروج بودند و در کمال بی رحمی جلوی چشم همه کشته شدند». او پیش از رفتن به اردوگاه الهول در شمال کشور، در نقطه‌ای امن منتظر پایان عملیات پیچیدهٔ بازرسی بود.
مصطفی بالی مسئول دفتر اطلاع‌رسانی «نیروهای دموکراتیک سوریه» توضیح می‌دهد که متواریان از وجود صدها شهروند محاصره شده خبر می‌دهند که از چند روز پیش آنها را وادار به توقف عملیات جنگی و متوقف شدن حملات جنگنده‌های هوایی ائتلاف بین‌المللی ضد داعش کرده‌است. وی می‌گوید: «این وضعیت به‌طور مستقیم بر نبرد و پایان آن تأثیر می‌گذارد. نیروهای ما از لحاظ اخلاقی پایبند به جدا کردن شهروندان از درگیری‌ها هستند و با دقت تمام با این نبرد برخورد می‌کنند. می‌دانیم که داعش در پشت لوای این شهروندان قایم شده و از آنها به عنوان سپر انسانی استفاده می‌کند». بر اساس اظهارات بالی تعداد متواریان از ابندای نبرد به ۴۰ هزار نفر رسید.
آثار خرابی در مرکز شهر که خاکستر شده‌است نمایان است؛ چرا که نبردهای سختی میان دو طرف در آنجا صورت گرفت لودرها به آنجا وارد شده‌اند اما اثری از زندگی و شهروندان در الباغوز نیست. برخی از مبارزان نظامی «نیروهای دموکراتیک» به صورت نوبتی برای نگهبانی از آن کشیک می‌دهند اما تنها صداهایی که شنیده می‌شد صدای جنگنده‌های نظامی نیروهای ائتلاف و انفجار بمب‌هایی است که گروه خنثی کردن مین آنها را خنثی می‌کنند.



پوتین؛ دست پر در اوکراین به انتظار سیگنال توافق صلح ترامپ


 
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه و دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا ۲۰۱۹ در ژاپن دیدار کردند (رویترز)
  ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه و دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا ۲۰۱۹ در ژاپن دیدار کردند (رویترز)
TT

پوتین؛ دست پر در اوکراین به انتظار سیگنال توافق صلح ترامپ


 
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه و دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا ۲۰۱۹ در ژاپن دیدار کردند (رویترز)
  ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه و دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا ۲۰۱۹ در ژاپن دیدار کردند (رویترز)

۵ منبع آگاه به مرکز تصمیم گیری در مسکو گفتند کرملین شاید با توقف جنگ در جبهه های مقدم جبهه موافقت کند. این اولین پوشش خبری مفصل درباره احتمال موافقت ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه با هر گونه توافقی است که پرزیدنت دونالد ترامپ مطرح خواهد کرد.

رئیس جمهور منتخب آمریکا وعده داده که به سرعت جنگ را تمام کند اما با این حال روسیه در حال پیشروی در اوکراین است. مناطقی که روسیه در اوکراین تصرف کرده تقریبا چیزی به وسعت ایالت ویرجینیای آمریکا هستند. روس ها با شتاب فزاینده و بی سابقه از زمان آغاز حمله نظامی در ۲۰۲۲ در حال پیشروی هستند.
این پنج مقام فعلی و سابق روسیه گفتند که نظر پوتین درباره گفتگو با ترامپ در خصوص توافق آتش بس در اوکراین مساعد است اما پوتین در بحث مناطقی که در اوکراین تصرف کرده کوتاه نمی آید و نیز همچنان خواسته عدم عضویت کی یف در ناتو تاکید می کند.
۳ منبع که به دلیل حساس بودن این مساله نخواستند نامشان منتشر شود به «رویترز» گفتند که شاید امکان گفتگو درباره تقسیم کردن دقیق دونتسک و لوهانسک و زاپوریژیا و خرسون وجود داشته باشد.
روسیه می گوید این ۴ منطقه بخش جدایی ناپذیر از خاک روسیه هستند و روسیه با توانایی هسته ای خود از این مناطق دفاع می کند. طبق داده های جبهه های مقدم درگیری حدود ۷۰ ۸۰ درصد این مناطق دست نظامیان روسیه بوده و ۲۶ هزار کیلومتر مربع آن تحت کنترل اوکراین است.

آتش سوزی پس از اصابت پهپاد اوکراینی به بلگورود روسیه (رویترز)

دو مقام گفتند که روسیه شاید حاضر به مذاکره درباره خروج از بخش های محدودی از مناطقی باشد که در خارکف و میکولایو در شمال و جنوب اوکراین تصرف کرده است.
پوتین ماه نوامبر گفت هر گونه توافق آتش بس باید طبق «شرایط روی زمین» باشد. پوتین همچنین اشاره کرد که برقراری وقفه کوتاه در جنگ ایراد دارد چرا که غرب می تواند در این برهه زمانی اوکراین را دوباره مسلح کند.
این دو منبع افزودند که موشک های دوربرد اکتمز که پرزیدنت جو بایدن در پایان دوره ریاست جمهوری اش اجازه ارسال آنها را به اوکراین داده می توانند به عمق خاک روسیه برسند و همین شاید امکان رسیدن به هر گونه توافق را پیچیده تر کند و یا به عقب بیندازد و خواسته های روسیه را بیشتر و قاطع تر کند.
مسکو اعلام کرد که کی یف روز سه شنبه (۱۹ نوامبر) برای اولین بار با موشک های اکتمز به خاک روسیه حمله کرد. روسیه این حمله را محکوم کرده و آن را تشدید تنش خواند. این دو منبع خاطر نشان کرد اگر توافق آتش بس نشود روسیه به جنگ ادامه خواهد داد. وزارت خارجه اوکراین درباره اظهارات مسکو اظهار نظر نکرد.

استیون چونگ مدیر ارتباطات دفتر ترامپ به رویترز گفت رئیس جمهور آینده آمریکا «تنها کسی است که می تواند دو طرف را سر میز مذاکره درباره صلح بیاورد و برای پایان جنگ و کشتار اقدام کند».

شهروندان روسیه ساکن منطقه کورسک که آواره شده اند و از دولت روسیه کمک دریافت می کند (آژانس عکس اروپا)

پوتین ۱۴ ژوئن شروط اصلی روسیه برای پایان فوری جنگ را اعلام کرد و گفت که اوکراین باید دست از جاه طلبی پیوستن به ناتو بردارد و همه نیروهای نظامی اش را از چهار منطقه اوکراین جمع کند. روسیه می گوید این چهار منطقه بخشی از خاک روسیه هستند و بخش اعظم این مناطق در کنترل روس ها است.

تضمین امنیت و محدود کردن ارتش

این پنج منبع آگاه گفتند روسیه حاضر نخواهد شد اوکراین به عضویت ناتو دربیاید و نیروهای ناتو در خاک اوکراین حضور داشته باشند اما با این حال روسیه آماده گفتگو درباره ضمانت های امنیتی به کی یف است. کرملین شاید بخواهد با اهرم فشار امتیازات دیگری هم از اوکراین بگیرد که یکی از آنها کاهش اندازه نیروهای مسلح اوکراین و پایبندی حکومت اوکراین به عدم ایجاد محدودیت درباره استفاده از زبان روسی است.

بازدید پرزیدنت زلنسکی از یکی از گردان های ارتش اوکراین در دونتسک (فرانس پرس)

روسیه کنترل ۱۸ درصد خاک اوکراین از جمله کل شبه جزیره کریمه و ۸۰ درصد دونباس یعنی دو منطقه دونتسک و لوهانسک و بیش از ۷۰ درصد ژاپوریژیا و خرسون را در اختیار دارد. مسکو در سال ۲۰۱۴ شبه جزیره کریمه را به خاک خود ملحق کرد. روسیه همچنین دستکم سه درصد مساحت خارکف و بخشی از میکولایو را تصرف کرده است.
روسیه، روی هم رفته بیش از ۱۱۰ هزار کیلومتر از خاک اوکراین را تصرف کرده است. اوکراین کنترل حدود ۶۵۰ کیلومتر مربع از کورسک روسیه را در اختیار دارد.

خط داغ فعال نشده است

کرملین چهارشنبه (۲۰ نوامبر) گفت خط داغ ویژه کاهش بحران بین روسیه و آمریکا هنوز فعال نشده است. در این میان نگرانی درباره تهدیدهای هسته ای به دلیل تشدید تنش بی سابقه در چند دهه گذشته بین مسکو و غرب افزایش یافته است.
رئیس جمهور روسیه سه شنبه (۱۹ نوامبر) و تنها چند روز پس از اینکه واشنگتن به اوکراین اجازه حمله به عمق خاک روسیه با موشک های دوربرد آمریکایی را داد درباره شرایطی که روسیه حمله هسته ای انجام خواهد داد صحبت کرد و گفت که این حمله در پاسخ به هر گونه اقدامات نظامی گسترده تر با تسلیحات متعارف علیه روسیه انجام خواهد شد.

همزمان با گذشت هزار روز از جنگ، اوکراین سه شنبه با استفاده از فرصت پیش آمده و اجازه دولت جو بایدن که دوره ریاست جمهورش رو به اتمام است با سامانه موشکی تاکتیکی آتکمز خاک روسیه را مورد هدف قرار داد.

یک تانک روسی منهدم شده کنار جاده در منطقه کورسک (آسوشیتد پرس)

خط داغ تعبیری است که بین کرملین و کاخ سفید در سال ۱۹۶۳ به منظور کاهش احتمال سوءتفاهم بین طرفین فعال شد. سوءتفاهم بین آمریکا و روسیه باعث دامن زدن به بحران موشکی کوبا در ۱۹۶۲ شد. خط داغ به رهبران دو کشور امکان برقراری ارتباط مستقیم می دهد.

دمیتری پسکوف سخنگوی کرملین چهارشنبه (۲۰ نوامبر) به خبرگزاری «تاس» گفت «ما خط امن ویژه ارتباطی بین روسای جمهوری روسیه و آمریکا داریم که حتی می تواند به شکل ویدئو کنفرانس باشد».
پسکوف در پاسخ به این سوال که آیا «خط داغ» در وقت کنونی فعال شده یا خیر گفت «خیر».

دیپلمات های روس می گویند بحران کنونی بین مسکو و واشنگتن به بحران موشکی کوبا شباهت دارد که دو کشور را تا آستانه جنگ هسته ای عمدی در دوران جنگ سرد پیش برد. غرب به اشتباه تصور می کند روسیه از موضع خود درباره اوکراین کوتاه خواهد آمد.

کرملین گفت روسیه اسلحه هسته ای را ابزار بازدارندگی می داند و تغییر دکترین هسته ای روسیه پیام روشنی به دشمنان احتمالی هستند که اگر به روسیه حمله کنند حتما پاسخ آن را دریافت خواهند کرد.

پسکوف افزود غرب در نظر دارد شکست استراتژیک به روسیه وارد کند آنهم با اجازه به کی یف برای حمله به عمق خاک روسیه با تسلیحات آمریکایی.

او خاطر نشان کرد «بی تردید اوکراین ابزاری در دست آنها برای رسیدن به مقاصدشان خواهد بود».