پایان صد روز از آغاز «دوز و کلک حوثی ها» در مذاکرات استکهلم

گریفیتس چشم به انتظار دور دوم مذاکرات

تجمع رسانه ها قبل از برگزاری گفتگوهای یمن در سوئد (الشرق الاوسط)
تجمع رسانه ها قبل از برگزاری گفتگوهای یمن در سوئد (الشرق الاوسط)
TT

پایان صد روز از آغاز «دوز و کلک حوثی ها» در مذاکرات استکهلم

تجمع رسانه ها قبل از برگزاری گفتگوهای یمن در سوئد (الشرق الاوسط)
تجمع رسانه ها قبل از برگزاری گفتگوهای یمن در سوئد (الشرق الاوسط)

در صدمین روز از آغاز «توافق استکهلم» منابع یمنی به «الشرق الاوسط» گفتند حکومت «قانونی» در مورد دعوت هیات ارسالی اش در کمیته استقرار دوباره نیروها در الحدیده تصمیم گیری می کند.
مایکل لولیسگارد رییس کمیته استقرار دوباره نیروها در الحدیده روز دوشنبه (۲۵ مارس) برنامه جدیدی مطرح می کند. این برنامه توسط مارتن گریفیتس فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن تهیه شده است. ناظران می گویند گریفیتس به دنبال کسب امتیاز و لو اندک در گفتگوهای استکهلم است تا تاریخ مذاکرات آینده را تعیین کند.
خالد الیمانی وزیر امور خارجه یمن پیشتر اعلام کرد که این برنامه همان برنامه پیشین است که حوثی ها از پذیرفتن آن سرباز زدند. اما حوثی ها با تغییر نظر خود به سازمان ملل ابلاغ کردند که این برنامه را پذیرفته اند.
فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن گفت «دو طرف گفتگوهای سازنده ای انجام دادند و به پیشرفت ملموسی در راستای دست یابی به توافق برای اجرای مرحله نخست برنامه استقرار مجدد نیروها با توجه به توافق الحدیده رسیدند. نمایندگان دو گروه در کمیته استقرار دوباره نیروها در جریان جزئیات فنی این برنامه قرار می گیرند و آن را تصویب می کنند. اگر فرستاده ویژه پیشرفت در گفتگوها را تایید کند برنامه مطرح شده از سوی کمیته استقرار دوباره نیروها تصویب می شود. سازمان ملل امیدوار است تا پیشرفت در گفتگوها بسترساز دست یابی به راهکار سیاسی فراگیر در یمن شود».
به دنبال مطرح شدن برنامه جدید مرحله نخست استقرار دوباره نیروها در الحدیده که شامل سه بندر الصلیف و راس عیسی و الحدیده است «الشرق الاوسط» دیدگاه برخی مقامات و تحلیلگران یمنی و خلیجی و خارجی در مورد این توافق و پیامدهای بعد از آن و میزان پایبندی حوثی ها به آن و اقدامات بعدی فرستاده ویژه در امور یمن را بررسی کرده است. یک سال از ماموریت فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن می گذرد.

مرحله قبل از مذاکرات سوئد
توافق استکهلم در آغاز دستاورد درخشانی به شمار می رفت که دو گروه متخاصم را دور هم گرد آورد. این دو گروه تقریبا به مدت یک سال و نیم سر میز مذاکره ننشسته بودند. فرستاده ویژه سازمان ملل موفق به ایجاد امید در میان همه گروه ها شد.
سرحان المنیخر کاردار رییس هیات شورای همکاری خلیج در یمن در گفتگو با «الشرق الاوسط» با اشاره به مرحله قبل از آغاز مذاکرات سوئد گفت «تلاش های خستگی ناپذیر شاهزاده محمد بن سلمان ولیعهد سعودی منجر به برگزاری نشست گفتگوها شد. این گفته آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل در جمع سفرای جامعه جهانی در نشست مذاکرات مطرح شد... او گفت تلاش های شاهزاده محمد تاثیر مهمی در حضور گروه ها و موفقیت مذاکرات داشت. این اظهار نظر که از یک مقام ارشد بین المللی مطرح شده گویای نقش آفرینی سعودی در راستای حفظ امنیت و یکپارچگی و تمامیت ارضی و برقراری ثبات در یمن است».
کشورهای شورای همکاری خلیج از توافق استکهلم حمایت کردند. کشورهای یاد شده بر این باورند که بحران یمن تنها با ایجاد راهکار سیاسی مبتنی بر سه مرجع بین المللی مورد توافق پایان می یابد. گروه های یمنی که در گفتگوهای ملی دور هم جمع شدند درباره التزام به نتایج مذاکرات و ساختار حکومت جدید توافق کردند اما حوثی ها نتایج مذاکرات را نادیده گرفتند. نمایندگان کشورهای عضو شورای همکاری و در راس آنها سعودی در مذاکرات استکهلم حضور داشتند و از فرصت ایجاد شده برای ایجاد راهکار سیاسی مبتنی بر سه مرجع یاد شده حمایت کردند. کشورهای عضو شورای همکاری خلیج به عنوان اعضای اصلی مجموعه سفرای نوزده کشور تنظیم کننده فرآیند سیاسی در یمن از توافق الحدیده حمایت کردند. دبیر کل سازمان ملل اعلام کرد که این توافق زیر نظر سازمان ملل به اجرا در می آید».

خوش بینی مسری
آیا ناظران از موج خوش بینی که به فرستاده سازمان ملل و اطرافیانش در مذاکرات سوئد سرایت کرد دست برداشتند؟ یا اینکه گروه حوثی بار دیگر ثابت کرد که به «عدم پایبندی» پایبند است و با حامی خود یعنی حکومت ایران همراه شده است؟ آنهم حکومتی که با «سونامی» تحریم ها مواجه شده. تحریم هایی که نه تنها دست ایران را کوتاه کرده بلکه گویا برخی انگشتانش را نیز قطع می کند.
گفتگوی مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا با شبکه العربیه قبل از پایان صد روز از مذاکرات قابل تامل است. او گفت حوثی ها تنها با دستور علی خامنه ای رهبر و قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس فعالیت می کنند و حوثی ها هرگز در نبرد نظامی در یمن پیروز نمی شوند.
صد روز پیش، خالد الیمانی وزیر امور خارجه یمن و رییس هیات نمایندگان دولت قانونی یمن در مذاکرات سوئد با محمد عبد السلام رییس هیات مذاکره کننده حوثی ها دست داد. در آن روز، همگی امیدوار بودند که پایان نبرد نزدیک است و این توافق بستر ساز توافق دیگری است که حداکثر تا یک ماه دیگر منعقد می شود.
اما صد روز بعد انگار که اتفاقی نیفتاده است. نشست های متعدد برگزار شد و سرداران در حال رفت و آمد بودند. پرونده تبادل اسرا و بازداشت شدگان که در آستانه گشایش بود متوقف شد. هیچ پیشبردی در گفتگوهای تعز به جز چند گفتگوی دو جانبه به دلیل نزدیکی به عدن حاصل نشد.
نمایشنامه حوثی ها در بندر عدن مدرکی بود که اغلب هواداران حکومت قانونی و مقام های دولت یمن درباره به آن استناد کرده و یادآور شدند گروه حوثی به جامعه جهانی و کلیه توافقات و راهکار صلح آمیز بی توجهی می کند.
حمزه کمالی جانشین وزیر جوانان یمن در گفتگو با «الشرق الاوسط» گفت «گروه های حوثی تا کنون که به فرآیند صلح متعهد نیستند. حوثی ها تصور می کنند که آنچه با زور و نبرد نظامی به دست آورند از طریق گفتگو و معامله قابل واگذاری نیست. این مشکل اصلی در ذهنیت حوثی ها است. در مورد توافق استکهلم باید گفت که حوثی ها با فرار از فشارهای بین المللی به تعهدات غیر ثابت و غیر قابل اجرایی در داخل روی آوردند».
تعهداتی که حوثی ها امضا کردند در واقع به دو دلیل اجرا نشدند. نخست: حوثی ها نمی خواهند منابع مالی شان از دست برود. این منابع مالی عامل اصلی حضور و ادامه جنگ توسط حوثی ها است. دوم: تصمیم گیرنده اصلی محمد علی حوثی و دیگران هستند نه شاخه ای که مانور سیاسی انجام می دهند و محمد عبد السلام یکی از چهره های آن است.
صد روز که نه اگر مهلت هزار روزه هم به حوثی ها بدهیم آنها کاری نمی کنند. آنها هنوز در آغاز کار هستند و حیله گری می کنند و همه را بازیچه قرار دادند و منطق ندارند و توافق را اجرا نمی کنند. فکر می کنم تعیین لولیسگارد یک پیام منفی است. حالا حوثی ها می دانند که با فشار به فرستاده سازمان ملل که به مذاقشان خوش نمی آید می توانند او را تغییر دهند. آنها نمی خواهند توافق را اجرا کنند».
فرستاده سازمان ملل در ۲۳ فوریه در گفتگو با العربیه ابراز اطمینان کرد که «دو گروه به ظاهر از اراده سیاسی لازم برای اجرای توافق در شرایط واقعی برخوردار هستند. شواهدی درباره افزایش فعالیت غیر نظامی در الحدیده در قیاس با قبل از توافق آتش بس در آنجا وجود دارد. اما این توافق اجرا نشد حتی گام اول مرحله نخست بنادر هم اجرا نشد».
آدام بارون پژوهشگر آمریکایی در شورای روابط خارجی اروپا به «الشرق الاوسط» گفت «این توافق دوام می آورد. گفته می شود گام های ملموس برای اجرای فاکتورهای سه گانه اش غیر قابل بحث هستند. ابهام در تدوین این توافق بستری برای دو گروه ایجاد کرده که به فرمولی از توافق دست یابند اما در عین حال به دو گروه اجازه می دهد تا دو تفسیر متفاوت درباره تعهداتشان در مورد این توافق مطرح کنند».
معاون رییس هیات شورای همکاری خلیج در یمن گفت «ما همچنان در انتظار اعلام تصمیم سازمان ملل و فرستاده ویژه آن درباره توافق هستیم. ما به سازمان ملل اعتماد داریم و سخنان گریفیتس را از نزدیک دنبال می کنیم. او درباره پیشرفت دو گروه درباره مرحله نخست توافق الحدیده (بندر الصلیف و راس عیسی) سخن گفت. ما از توافق الحدیده حمایت می کنیم و از حوثی ها می خواهیم تا با حسن نیت این توافق را اجرا کنند. ما از حکومت قانونی یمن حمایت می کنیم. حکومت قانونی یمن پایبند است و رفتار سازنده در قبال توافق الحدیده دارد. حکومت قانونی یمن امتیازات فراوانی بخاطر مصلحت مردم یمن به حوثی ها واگذار کرده اما حوثی ها امتیازی نداده اند. حوثی ها حتی اگر در آینده امتیازی دهند اما نمی توانند مشروعیت کسب کنند. آنها از مشروعیت برخوردار نیستند».

دور دوم مذاکرات
دکتر احمد عوض بن مبارک سفیر یمن در آمریکا در پاسخ به سوال «الشرق الاوسط» درباره عزم گریفیتس برای برگزاری دور دوم مذاکرات گفت «فرستاده سازمان ملل به این نکته اشاره کردند که محور اصلی مذاکرات آینده چیست اما هنوز گروه ها را به نشست دعوت نکرده است. اما نشانه های راهکار فراگیر از طریق دیدارهای غیر رسمی به چشم می خورد. در مقابل اما ما اعلام کردیم بی توجهی به توافق استکهلم یا عجله برای گفتگو درباره مسائل سیاسی قبل از مذاکره درباره مسائل امنیتی و نظامی و اعتماد سازی مقدمه غیر قابل قبولی است و منجر به ایجاد راهکار نمی شود. همه مراجع مورد توافق نیز بر این مساله تاکید دارند».
او افزود «بازنگری درباره مقدمه راهکار و شیوه اجرای آن که همه فرستاده های سازمان ملل در امور یمن در پیش گرفتند مساله مهمی به شمار می رود. ما در این مرحله باید آشکارا درباره عاملان مانع تراشی در اجرای توافق سخن بگوییم. سه فرستاده سازمان ملل تا کنون پرونده یمن را مدیریت کردند. دولت قانونی همواره رفتار سازنده داشته و به دنبال برقراری راهکار است. ما به عنوان دولت قانونی همواره به خواسته جامعه جهانی و سازمان ملل گردن نهادیم اما گروه دوم به تعهداتش عمل نمی کند. حوثی ها مانع تراشی می کنند و بحرانی که خود مسببانش بودند ادامه دارد».
الکمالی افزود «مارتین به دنبال فرار از مذاکرات استکهلم و برگزاری دور دوم است و به اجرای توافق توجهی ندارد. اگر دولت قانونی یمن بر دیدگاه خود پافشاری کند کار درستی انجام داده است. اما اگر دولت قانونی تحت هر شرایطی کوتاه بیاید و در دور دوم مذاکرات شرکت کند این اشتباه بزرگی خواهد بود و استمراریت دولت قانونی یمن و بقای آن در رویارویی با حوثی ها را به خطر می اندازد. حوثی ها مارتین را به بازی گرفته و به دنبال تامین اهداف شخصی و پیروزی به زیان مردم یمن هستند».
یک منبع سازمان ملل به «الشرق الاوسط» گفت «مساله، توجه یا بی توجهی به توافق استکهلم نیست. در این توافق به تاریخ برگزاری دور آینده گفتگوها اشاره شده بود .. اما حالا همه گروه ها اتفاق نظر دارند که باید بر پیشرفت ملموس در اجرای توافق استکهلم به ویژه استقرار مجدد نیروها در الحدیده تمرکز کنیم».



نگرانی در لبنان از افزایش موارد جرم و جنایت سوری ها


حضور آوارگان سوری در لبنان بحث برانگیز شده است (آسوشیتد پرس)
حضور آوارگان سوری در لبنان بحث برانگیز شده است (آسوشیتد پرس)
TT

نگرانی در لبنان از افزایش موارد جرم و جنایت سوری ها


حضور آوارگان سوری در لبنان بحث برانگیز شده است (آسوشیتد پرس)
حضور آوارگان سوری در لبنان بحث برانگیز شده است (آسوشیتد پرس)

نرخ جرم و جنایت آوارگان سوری در لبنان در چند هفته گذشته افزایش یافت که به خصوص بالا رفتن آمار جرایم قتل باعث نگرانی گسترده و دلیل مستقیم فراخوان های گوناگون برای بازگرداندن آوارگان سوری به سوریه یا کشورهای دیگر شده است.
کمیسیون اروپا نیز به تازگی گفته به لبنان یک میلیارد یورو کمک مالی ارایه می کند که البته گروهی از منتقدان می گویند این اقدام «رشوه دادن» برای نگه داشتن آوارگان سوریه در لبنان است.

اخیرا برخی از آوارگان سوری در چند فقره جرم خطرناک دست داشتند که همین باعث افزایش خشم لبنانی ها شده است. ۶ نفر از اتباع سوریه پاسکال سلیمان هماهنگ کننده حزب نیروهای لبنانی را در شهر جبیل ربوده و کشته و جسد او را در خاک سوریه رها کردند.
چند روز پیش هم خلف برغش تبعه سوریه ای زینب معتوق کارمند یکی از هتل های بیروت را به قتل رساند که انگیزه این اقدام هنوز مشخص نشده است. خلف برغش پس از قتل زینب به سوریه فرار کرد. اواخر هفته گذشته بود که دو نفر سوری یک پسر بچه لبنانی را در محله فرن الشباک با ضربات چاقو به قصد کشت زدند که البته این کودک زنده ماند.

دولت مسئول است
دلایل زیادی برای خلافکار شدن سوری های مقیم لبنان خواه آوارگان یا افرادی که اقامت قانونی دارند وجود دارد مثل بحران اقتصادی و اجتماعی و ناکارآمدی حکومت برای اجرای قانون.

سرتیپ خالد حماده پژوهشگر مسائل امنیتی می گوید «مساله اصلی این است که دولت از ابتدا بحران آوارگان سوری را جدی نگرفت و مقررات و قوانین امنیتی برای آوارگان وضع نکرد».

او در ادامه گفتگو با «الشرق الاوسط» معتقد است «دولت در لبنان در مورد آوارگان سوریه سیاست های معینی مثل ترکیه و اردن و مصر و غیره وضع نکرد. بنابراین دولت لبنان مقصر اصلی است که کار به اینجا کشیده و جرم و جنایت تا این اندازه گسترش پیدا کرده است». این کارشناس لبنانی گفت «نگرانی درباره اینکه برخی طرف ها از مساله آوارگان به عنوان اهرم فشار سیاسی استفاده کنند افزایش یافته است».

امکانات ندارند
سازمان های امنیتی لبنان می گویند که قابلیت هایشان ضعیف است و امکان اجرای قانون و پیشگیری از جرم و جنایت وجود ندارد. یک منبع وزارت کشور گفت «جرم و جنایت در حال گسترش است و دلیل آن نه کوتاهی عمدی بلکه کاهش امکانات و توان دستگاه های امنیتی پس از شرایط اقتصادی ناگوار است».

این منبع در ادامه گفتگو با «الشرق الاوسط» تاکید کرد «مساله اصلی ما کاهش تعداد کارکنان و ماموران سازمان های امنیتی به خصوص نیروهای امنیت داخلی است چون سازمان امنیت داخلی وظیفه برقراری امنیت و اجرای قوانین در کشور را بر عهده دارند».

او خاطر نشان کرد «با عقل جور در نمی آید که از سال ۲۰۱۷ تا اینک هیچ مصاحبه یا اقدامی برای گزینش و استخدام ماموران جدید انجام نشده چون دولت گفته استخدام نکنید بودجه نداریم و به دلیل همین نبود بودجه و بحران پولی و کاهش حداکثری حقوق ها صدها نفر را بازنشسته و صدها تن دیگر را برکنار کردند».

او اضافه کرد «وزارت امنیت و اطلاعات کوشید تا از شهرداری ها به خصوص در بیروت برای پر کردن خلا ناشی از نبود مامور کمک بگیرد اما این رویکرد چندان نتیجه بخش نبود».


پارلمان کویت با ۳ تعلیق و ۱۳ انحلال، وارد دوره انجماد شد

بحلّ مجلس الأمة وتعليق العمل ببعض مواد الدستور يكون هذا الحلّ هو الـ13 في عمر مجلس الأمة (كونا)
بحلّ مجلس الأمة وتعليق العمل ببعض مواد الدستور يكون هذا الحلّ هو الـ13 في عمر مجلس الأمة (كونا)
TT

پارلمان کویت با ۳ تعلیق و ۱۳ انحلال، وارد دوره انجماد شد

بحلّ مجلس الأمة وتعليق العمل ببعض مواد الدستور يكون هذا الحلّ هو الـ13 في عمر مجلس الأمة (كونا)
بحلّ مجلس الأمة وتعليق العمل ببعض مواد الدستور يكون هذا الحلّ هو الـ13 في عمر مجلس الأمة (كونا)

کویت شامگاه جمعه، شاهد سیزدهمین مرحله انحلال پارلمان ملی و سومین تعلیق این مجلس قانونگذاری در تاریخ خود با دستور امیر کشور، شیخ مشعل الاحمد الصباح برای مدت حداکثر ۴ سال بود.
شیخ مشعل الاحمد الجابر الصباح امیر کویت شامگاه دیروز جمعه پارلمان را منحل کرده و برخی از مفاد قانون اساسی را برای ۴ سال به حالت تعلیق درآورده است.
شیخ مشعل دیروز خطاب به مردم کویت گفت: «برای اینکه جلوی انحطاط را بگیریم و ما را از رسیدن به مرحله فروپاشی بازدارد، دستور به انحلال پارلمان ملی و تعلیق برخی از مفاد قانون اساسی برای مدت چهار ساله دادیم».
امیر کویت گفت در این مدت، تمام جنبه‌ها و روندهای دموکراتیک کویت مورد بررسی و مطالعه قرار خواهد گرفت.
بر همین اساس اختیارات پارلمان ملی بر عهده امیر و شورای وزیران خواهد بود.
از زمان تشکیل اولین پارلمان ملی در سال ۱۹۶۳ پس از استقلال و اعلام قانون اساسی، مجلس کویت تاکنون با ۱۳ مورد انحلال با فرمان امیری یا تصمیمات قضایی مواجه شده است؛ از جمله دو مورد انحلال غیرقانونی (۱۹۷۶ و ۱۹۸۶) بود که در آن مجلس بر خلاف قانون اساسی منحل شد و برخی از مفاد قانون اساسی به حالت تعلیق درآمد.
فرمان امیری برای انحلال مجلس ۲۰۲۴ که در ۴ آوریل سال گذشته انتخاب شد یک «تعلیق کار مجلس» شمرده می‌شود که سومین موردی است که این کشور شاهد آن بوده است.
این مجلس قبلاً «بر خلاف قانون اساسی» منحل شده بود و برخی از مفاد قانون اساسی دو بار به حالت تعلیق درآمدند، نخست: از ۱۹۷۶ تا ۱۹۸۱ و دوم: از ۱۹۸۶ تا ۱۹۹۲ پس از آزادسازی کویت از تهاجم عراق.
پارلمان در ۱۹۷۵ با دستور امیر فقید کشور شیخ صباح السالم شاهد اولین مورد انحلال پارلمان ملی «بر خلاف قانون اساسی» در نتیجه اختلاف بین دولت و مجلس و تبادل اتهامات بین دو طرف بود. به طوری که فعالیت پارلمان در کویت حدود ۴ سال تا انتخابات بعدی در ۲۳ فوریه ۱۹۸۱ متوقف شد.
دومین انحلال مجلس در سال ۱۹۸۵ «مغایر با قانون اساسی» بود، زیرا «این شورا در ۹ مارس ۱۹۸۵ کار خود را آغاز کرد و در ۳ ژولای ۱۹۸۶ منحل شد».
شیخ جابر الاحمد امیر فقید کشور با صدور فرمانی اجرای برخی از مفاد قانون اساسی را به دلیل برخوردهای مجلس و دولت به دلیل بحران اقلیمی متوقف کرد. دوره توقف حیات پارلمانی شاهد اشغال کویت توسط عراق در سال ۱۹۹۰ بود و در سال ۱۹۹۲ بازگشت فعالیت پارلمان مصوب شد.
در دوره تعلیق مجلس شورای ملی در دوره دوم بین سال‌های ۱۹۸۶ و ۱۹۹۲، «شورای ملی» به عنوان یک شورای مشورتی تشکیل شد تا جایگزین مجلس ملی شود که متشکل از ۷۵ عضو بود. ۵۰ عضو انتخاب شدند و یک سوم باقیمانده یعنی ۲۵ عضو تعیین شدند و این شورا وظیفه تدوین قانون اساسی جدید کشور را بر عهده گرفت.
اما انحلال سوم، در مجلس سال ۱۹۹۹م در زمان شیخ جابر الاحمد به دلیل استیضاح وزیر دادگستری و وزیر اوقاف و امور اسلامی احمد الکلیب صورت گرفت.
در همین حال، مجلس برای چهارمین بار در سال ۲۰۰۳ در زمان شیخ صباح الاحمد به دلیل آنچه به عنوان بحران حوزه‌های انتخابیه شناخته شد منحل شد.
انحلال پنجم در سال ۲۰۰۶ به امضای شیخ صباح الاحمد به دلیل مسائل مربوط به اعطای تابعیت و هزینه‌های دفتر نخست‌وزیری صورت گرفت.
در حالی که ششمین انحلال شورا در سال ۲۰۰۸ پس از ۲۹۰ روز فعالیت صورت گرفت، «در ۱ ژوئن ۲۰۰۸ کار خود را آغاز کرد و در ۱۸ مارس ۲۰۰۹ در دوران شیخ صباح الاحمد منحل شد».
هفتمین انحلال در سال ۲۰۰۹ بود، سالی که شاهد انحلال برای دومین بار (هشتمین انحلال) نیز بود که دادگاه قانون اساسی در ۲۰ ژوئن ۲۰۱۲ حکم به بی‌اعتباری شورای فوریه ۲۰۱۲ داد.
نهمین بار در سال ۲۰۱۳ اتفاق افتاد، زمانی که شیخ صباح الاحمد در ۱۶ اکتبر ۲۰۱۶ به موجب قانون اساسی شورای ۲۰۱۳ را منحل کرد.
پارلمان ۲۰۲۰ شاهد دهمین مورد انحلال در تاریخ حیات پارلمانی و اولین مورد انحلال در دوران شیخ نواف الاحمد بود و در پایان آوریل ۲۰۲۳ مجدداً و برای یازدهمین بار منحل شد.
انحلال یازدهم در ۱۵ فوریه ۲۰۲۴ بود و اولین انحلال در دوره شیخ مشعل الاحمد الصباح «به دلیل تخطی مجلس شورای ملی از اصول قانون اساسی در احترام به شورای عالی و استفاده عمدی از عبارات تند و کنترل نشده» رقم خورد.
اما انحلال دوازدهم، در شامگاه جمعه ۱۰ مه ۲۰۲۴ به فرمان امیر کشور شیخ مشعل الاحمد الجابر الصباح، صورت گرفت.
این اقدام سومین مورد انحلال مجلس شورای ملی مغایر با قانون اساسی عنوان شده است.


جنگ فرسایشی علیه حزب‌الله در جنوب لبنان

الدخان يتصاعد نتيجة غارة اسرائيلية استهدفت مروحين بجنوب لبنان (أ.ف.ب)
الدخان يتصاعد نتيجة غارة اسرائيلية استهدفت مروحين بجنوب لبنان (أ.ف.ب)
TT

جنگ فرسایشی علیه حزب‌الله در جنوب لبنان

الدخان يتصاعد نتيجة غارة اسرائيلية استهدفت مروحين بجنوب لبنان (أ.ف.ب)
الدخان يتصاعد نتيجة غارة اسرائيلية استهدفت مروحين بجنوب لبنان (أ.ف.ب)

در حالی که نبرد جنوب لبنان که حزب‌الله از طریق آن می‌خواست از غزه حمایت و پشتیبانی کند، چند روز پیش وارد هفتمین ماه خود شد، عملیات در آنجا با اعلام «تغییر در عملکرد» جنگجویان حزب‌الله و ایجاد «تعدیل» در استراتژی‌های نظامی اتخاذ شده، شکل‌های جدیدی به خود گرفت.
جنگ کنونی در مقایسه با آخرین جنگی که حزب‌الله در سال ۲۰۰۶ علیه اسرائیل انجام داد، تا حد زیادی از نظر جغرافیایی محدود است. اما کارشناسان می‌گویند که پس از ماه‌ها جنگ و نزدیک شدن تعداد تلفات انسانی آن به کل تلفات «جنگ ژوئیه» در سال ۲۰۰۶، این جنگ به چیزی شبیه «جنگ فرسایشی» علیه حزب‌الله تبدیل شده است.
این آمار در حال حاضر به ۳۰۰ کشته نزدیک می‌شود، در حالی که جنگی که ۱۸ سال پیش رخ داد منجر به کشته شدن ۳۵۰ نیروی حزب شده بود.
در حالی که درگیری‌ها در جنوب کشور با سرعت کمتری نسبت به روزهای گذشته ادامه داشت، شیخ نعیم قاسم معاون دبیرکل حزب‌الله در سخنرانی روز جمعه در مراسمی در بیروت پرسید: «آیا متوجه نشدید که چگونه عملکرد در جبهه جنوب تغییر کرد و برادران مجاهد از درس‌ها و عبرت‌ها و مطالبی که اخیراً مورد استفاده قرار گرفت، بهره بردند و به برخی از آنها پرداختند و قابلیت‌های خاصی را آشکار کردند؟!».
وی افزود: «در همه جنگ‌های دنیا وقتی جنگ تمام می‌شود، نکات مثبت و منفی را بررسی می‌کنند و برای جنگ بعدی به نکات منفی می‌پردازند. ما از همان دو ماه اول جوانب مثبت و منفی را بررسی کردیم و اصلاحات لازم را انجام دادیم تا دستاورد مهمی حاصل شود و این همان اتفاقی است که مجاهدین به آن دست یافتند».


۳۰۰ هزار نفر از رفح آواره شدند


فرار فلسطینی‌ها از رفح روز گذشته همزمان با گسترش حملات اسرائیل در شرق این شهر (رویترز)
فرار فلسطینی‌ها از رفح روز گذشته همزمان با گسترش حملات اسرائیل در شرق این شهر (رویترز)
TT

۳۰۰ هزار نفر از رفح آواره شدند


فرار فلسطینی‌ها از رفح روز گذشته همزمان با گسترش حملات اسرائیل در شرق این شهر (رویترز)
فرار فلسطینی‌ها از رفح روز گذشته همزمان با گسترش حملات اسرائیل در شرق این شهر (رویترز)

با گسترش عملیات نظامی در رفح در جنوب غزه، امواج آوارگی گسترده تشدید شد و صدها هزار نفر از ساکنان مجبور شدند دوباره به مناطق مجاور مانند دیرالبلح و خان یونس نقل مکان کنند.
ارتش رژیم اسرائیل روز گذشته اعلام کرد که از زمان صدور دستور تخلیه در ۶ می با شروع حمله زمینی، حدود ۳۰۰ هزار نفر از محله‌های شرقی رفح آواره شده‌اند.
در همین حال، درگیری‌ها به مناطقی در شمال نوار غزه بازگشت، جایی که درگیری‌ها بین ارتش اسرائیل و مبارزان فلسطینی در محله الزیتون در شمال شدت گرفت و ارتش اعلام کرد که برای حمله به جبالیا و بیت لاهیا آماده می‌شود.
ارتش اسرائیل با انتشار بیانیه و ارسال پیامک کوتاه از طریق تلفن، ساکنان را به خروج فوری دعوت کرد.
علاوه بر این، نیروهای اسرائیلی جستجوهای خود را برای یافتن رهبر حماس در غزه، یحیی السنوار، که اسرائیل او را طراح حمله ۷ اکتبر می‌داند، تشدید کردند.
در این میان، دو مقام اسرائیلی گفتند که او در شهر رفح حضور ندارد. این دو مقام به تایمز اسرائیل اظهار کردند که معتقدند السنوار احتمالاً در خان یونس باشد.
پس از ۷ ماه جنگ وحشیانه در غزه و کشتار ۳۵ هزار فلسطینی از جمله رهبران حماس، رسیدن به السنوار و معاون وی، محمد الضیف، همچنان هدف اصلی اسرائیل است.


قهرمانی مقتدرانه الهلال با ۸۹ امتیاز؛ اختلاف ۱۲ امتیازی با النصر


الهلال در صورت کسب پیروزی در دیدارهای باقیمانده به یک رکورد بزرگ دست پیدا می‌کند (عکاس: یزید السمرانی)
الهلال در صورت کسب پیروزی در دیدارهای باقیمانده به یک رکورد بزرگ دست پیدا می‌کند (عکاس: یزید السمرانی)
TT

قهرمانی مقتدرانه الهلال با ۸۹ امتیاز؛ اختلاف ۱۲ امتیازی با النصر


الهلال در صورت کسب پیروزی در دیدارهای باقیمانده به یک رکورد بزرگ دست پیدا می‌کند (عکاس: یزید السمرانی)
الهلال در صورت کسب پیروزی در دیدارهای باقیمانده به یک رکورد بزرگ دست پیدا می‌کند (عکاس: یزید السمرانی)

تیم الهلال در چارچوب مسابقات هفته سی و یکم لیگ حرفه ای پادشاهی عربی سعودی در استادیوم «شهر ورزشی شاهزاده فیصل بن فهد» در ریاض، با شکست تیم الحزم با نتیجه ۴ بر یک عنوان قهرمانی رقابت‌های فصل ۲۰۲۳–۲۰۲۴ را کسب کرد.
آب پوشان ۳ هفته مانده به پایان لیگ، به تعداد امتیازات تاریخی دست یافت، به طوری اکنون از ۳۱ بازی انجام شده ۸۹ امتیاز کسب کرده است که از این تعداد در ۲۹ بازی پیروز شده و تنها در دو بازی به تساوی رسیده است.
الزعیم (رهبر / لقب الهلال) همچنان می‌تواند به عددی بیشتر از این برسد که شکستن آن در فصل‌های آینده دشوار خواهد بود. این تیم در صورت پیروزی در سه بازی باقیمانده خود مقابل النصر، الطایی و الوحده می‌تواند با کسب ۹۸ امتیاز مسابقات لیگ را به پایان برساند.
الهلال نوزدهمین قهرمانی لیگ را در طول تاریخ به کارنامه خود اضافه کرد و همچنان به عنوان پرافتخارترین تیم سعودی، دست نیافتنی تر شد. این تیم با اختلاف زیادی با نزدیک‌ترین رقیب خود، یعنی الاتحاد که ۹ عنوان قهرمانی لیگ را در کارنامه دارد، ایستاده است.
الهلال پس از ۳ بار قهرمانی متوالی در سال‌های ۲۰۲۰، ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲، موفق شد چهارمین قهرمانی متوالی در لیگ را در ۵ فصل به دست آورد. الاتحاد در سال ۲۰۲۳ عنوان قهرمانی لیگ را به دست آورده بود.


واکنش تند ایران به ضرب الاجل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

مجسّم من مفاعل «بوشهر» النووي يُعرَض خلال معرض نووي في مدينة أصفهان وسط إيران (أ.ف.ب)
مجسّم من مفاعل «بوشهر» النووي يُعرَض خلال معرض نووي في مدينة أصفهان وسط إيران (أ.ف.ب)
TT

واکنش تند ایران به ضرب الاجل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

مجسّم من مفاعل «بوشهر» النووي يُعرَض خلال معرض نووي في مدينة أصفهان وسط إيران (أ.ف.ب)
مجسّم من مفاعل «بوشهر» النووي يُعرَض خلال معرض نووي في مدينة أصفهان وسط إيران (أ.ف.ب)

دو روز پس از سفر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران و اعلام نارضایتی وی از مذاکراتش با مقامات ارشد این کشور، تهران مواضع «هسته‌ای» خود را تشدید کرد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران دیروز (پنجشنبه)، کمال خرازی رئیس کمیته عالی راهبردی روابط خارجی وابسته به دفتر علی خامنه ای رهبر ایران گفت: «ما هنوز تصمیمی برای ساخت بمب هسته‌ای نگرفته‌ایم، اما اگر موجودیت ایران به خطر بیفتد، چاره‌ای جز تغییر دکترین نظامی ما وجود نخواهد داشت».
به گزارش رویترز، خرازی که از او به عنوان مشاور خامنه ای یاد می‌شود، افزود که تهران پیش از این اشاره کرده است که توانایی ساخت چنین سلاح‌هایی را دارد.
وی توضیح داد: «اگر اسرائیل به تأسیسات هسته ای ما حمله کند، قدرت بازدارندگی ما تغییر خواهد کرد».
گروسی روز سه شنبه پس از بازگشت از ایران گفت که همکاری با ایران در مورد برنامه هسته ای آن «رضایت بخش نیست... ما عملاً در بن‌بست قرار داریم و این باید تغییر کند».
وی خواستار دستیابی به «نتایج ملموس در اسرع وقت در مورد مسائل جنجالی بین دو طرف» شد و اظهار کرد که «خوب است در عرض یک ماه، یعنی قبل از نشست بعدی شورای حکام آژانس که متشکل از ۳۵ کشور است، به توافق برسیم».
ناظران، سخنان خرازی، وزیر امور خارجه اسبق ایران را به عنوان پاسخی غیرمستقیم به «مهلت یک‌ماهه» که گروسی برای دستیابی به توافق با آژانس بین‌المللی در مورد موارد اختلاف بین آنها در پیش روی تهران قرار داد، تفسیر کردند.
ایران در حال انجام عملیات غنی سازی اورانیوم با خلوص تا ۶۰ درصد است، در حالی که اورانیوم مورد استفاده در ساخت سلاح تا حدود ۹۰ درصد در حال غنی سازی است.
به گزارش رویترز، طبق استاندارد رسمی آژانس بین‌المللی، غنی سازی این مواد هسته ای به سطوح بالاتر برای ساخت دو نوع سلاح هسته ای کافی است.


فیصل بن فرحان و همتای فلسطینی اش دربارهٔ تحولات غزه و رفح گفت و گو کردند


شاهزاده فیصل بن فرحان در ریاض از محمد مصطفی استقبال کرد (وزارت خارجه سعودی)
شاهزاده فیصل بن فرحان در ریاض از محمد مصطفی استقبال کرد (وزارت خارجه سعودی)
TT

فیصل بن فرحان و همتای فلسطینی اش دربارهٔ تحولات غزه و رفح گفت و گو کردند


شاهزاده فیصل بن فرحان در ریاض از محمد مصطفی استقبال کرد (وزارت خارجه سعودی)
شاهزاده فیصل بن فرحان در ریاض از محمد مصطفی استقبال کرد (وزارت خارجه سعودی)

شاهزاده فیصل بن فرحان بن عبدالله وزیر امور خارجه پادشاهی عربی سعودی روز پنجشنبه با محمد مصطفی نخست‌وزیر و وزیر امور خارجه تشکیلات فلسطین دربارهٔ تحولات سرزمین‌های اشغالی به ویژه تحولات نوار غزه و شهر رفح گفت و گو کرد.
دو طرف در این دیدار که در ریاض برگزار شد، راه‌های تقویت روابط همکاری‌های دوجانبه را بررسی و اولویت‌های دولت فلسطین و برنامه کاری آن را مورد بررسی قرار دادند.

محمد مصطفی نخست‌وزیر تشکیلات فلسطین در بدو ورود به ریاض (وزارت خارجه سعودی)

مصطفی در دومین سفر خود به سعودی از زمان تصدی این پست در مارس گذشته، شامگاه چهارشنبه وارد ریاض شده بود.
او در فرودگاه بین‌المللی ملک خالد مورد استقبال مهندس ولید الخریجی معاون وزیر امور خارجه پادشاهی عربی سعودی قرار گرفت.


استقبال گرم سعودی از گروه‌های حجاج تمتع

استقبال گرم سعودی از گروه‌های حجاج تمتع
TT

استقبال گرم سعودی از گروه‌های حجاج تمتع

استقبال گرم سعودی از گروه‌های حجاج تمتع

پادشاهی عربی سعودی روز پنجشنبه از اولین گروه‌های حجاج سال ۱۴۴۵ هجری قمری و حجاج شرکت کننده در قالب طرح «طریق مکه» به صورت ویژه و با شکوه استقبال کرد.
فرودگاه ملک عبدالعزیز جده اولین پروازهای حجاج بنگلادشی این طرح را پذیرش و فرودگاه بین‌المللی شاهزاده محمد بن عبدالعزیز در منطقه مدینه اولین پروازها از ترکیه و پاکستان را دریافت کرد.

سفیر سعودی در بنگلادش حجاج اعزامی را بدرقه می‌کند (واس)

فرودگاه بین‌المللی شاهزاده محمد بن عبدالعزیز در مدینه منوره پذیرای اولین گروه‌های زائران حج تمتع از جمهوری افغانستان بود.

انجام سریع مراحل اداری از لحظه ورود زائر به خاک سعودی (واس)

سفیر پاکستان در پادشاهی عربی سعودی، احمد فاروق و سرکنسول پاکستان در جده، خالد مجیدزین نیز پذیرای زائران پاکستانی بودند که مجموع زائران موسم حج امسال این کشور حدود ۱۷۹ هزار و ۲۱۰ زائر برآورد شده است.
حدود ۵۰ درصد از کل زائران پاکستانی مناسک را زیر چتر حج دولتی و بقیه از طریق شرکت‌های خصوصی انجام خواهند داد.
اداره کل گذرنامه سعودی تأکید کرد که با پشتیبانی از گذرگاه‌های بین‌المللی هوایی، زمینی و دریایی با جدیدترین تجهیزات فنی توسط کادر انسانی مسلط به زبان میهمانان، از تمام توانمندی‌های خود برای تسهیل مراحل ورود زائران استفاده می‌کند.
در همین راستا، امروز، پروازهای زائران عضو ابتکار «طریق مکه» به‌طور متوالی از پادشاهی مالزی و ترکیه وارد خواهند شد.
شرکت مطوفی زائران کشورهای غیر عرب آفریقایی نیز پذیرای اولین گروه زائران آفریقای جنوبی با تعداد ۴۹ زائر بود.

از زائران در تمامی گذرگاه‌های سعودی به گرمی پذیرایی می‌شود (واس)

پذیرایی از زائران در محل اقامت خود در مکه مکرمه توسط تیم شرکت «اثرا الخیر» انجام شد و این پذیرایی شامل اهدای هدایایی به حجاج تمتع بود.
وزارت کشور سعودی برای ششمین سال طرح «طریق مکه» در قالب برنامه خدمت به میهمانان سرزمین وحی که یکی از برنامه‌های «چشم‌انداز سعودی ۲۰۳۰» است، را اجرا می‌کند.
این اقدام از طریق سالن‌های اختصاصی در ۱۱ فرودگاه در ۷ کشور شامل مغرب، اندونزی، مالزی، پاکستان، بنگلادش، ترکیه و ساحل عاج انجام می‌شود.
ابتکار «طریق مکه» با هدف ارائه خدمات حمل و نقل با کیفیت بالا به میهمانان حرم الهی در حال انجام است که شامل پذیرش آنها و تکمیل مراحل اجرایی اعزام آنها در کشورهایشان به‌طور راحت و روان می‌شود.

مراقبت از زائران از بدو ورود (واس)

وزارت حج و عمره سعودی نیز اخیراً به عنوان بخشی از تلاش مستمر خود برای فراهم آوردن آسایش حجاج، کارت «نسک» را راه‌اندازی کرد که در حج امسال اجرا می‌شود.
این کارت که به صورت دیجیتالی در اپلیکیشن‌های «نسک» و «توکلنا» نیز ایجاد شده است، به زائران امکان می‌دهد از مزایا و خدمات گسترده‌ای بهره‌مند شوند.

پذیرایی با شکوه و پذیرایی از میهمانان حرم الهی (واس)

وزارت حج و عمره سعودی همچنین به کسانی که مایل به انجام این مراسم هستند هشدار داده بود که قربانی کمپین‌های جعلی و شرکت‌های سودجو در رسانه‌های اجتماعی نشوند.
این وزارتخانه تأکید کرد که پیگیر این اطلاعیه‌ها در شبکه‌های اجتماعی است و امیدوار است با همکاری همگان در مبارزه با آن‌ها، رعایت مقررات و قوانین به نحو احسن انجام شود.

هیئت علمای ارشد

«هیئت علمای ارشد» نیز به نوبه خود، بر الزام اخذ مجوز قانونی برای حج تمتع تأکید کرد و گفت که شرع مقدس بر ضرورت سهولت در انجام عبادات و مناسک برای بندگان خدا تأکید کرده است.
این هیئت نسبت به ضررهای ناشی از سفر غیرقانونی به حج هشدار داد وظیفه متولیان این است که جمعیت به گونه ای تنظیم و سازماندهی شود که حجاج بتوانند مراسم را در آرامش و امنیت انجام دهند.


«ناامیدی» در اسرائیل و کمپین علیه بایدن

استقرار تانک‌ها و خودروهای نظامی اسرائیل در نزدیکی مرز با نوار غزه روز پنجشنبه (AFP)
استقرار تانک‌ها و خودروهای نظامی اسرائیل در نزدیکی مرز با نوار غزه روز پنجشنبه (AFP)
TT

«ناامیدی» در اسرائیل و کمپین علیه بایدن

استقرار تانک‌ها و خودروهای نظامی اسرائیل در نزدیکی مرز با نوار غزه روز پنجشنبه (AFP)
استقرار تانک‌ها و خودروهای نظامی اسرائیل در نزدیکی مرز با نوار غزه روز پنجشنبه (AFP)

اسرائیل «ناامیدی» خود را از تهدید جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر توقف عرضه برخی تسلیحات آمریکایی به آن، در صورت حمله به شهر پرجمعیت رفح، ابراز کرد.
در اولین واکنش، گیلاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل به رادیو «ماکان» اسرائیل گفت: «اظهارات (بایدن) بسیار ناامیدکننده است، زیرا از زبان رئیس‌جمهوری است که ما از ابتدای جنگ از او تشکر کرده‌ایم».
بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل نیز اظهارات بایدن را رد کرد و گفت که کشورش آماده است در صورت لزوم به تنهایی بایستد.
وی افزود: «همان‌طور که قبلاً گفتم اگر مجبور باشیم با ناخن‌های خود می‌جنگیم ... اما ما خیلی بیشتر از ناخن خود داریم پس با این قدرت معنوی و به یاری خدا با هم پیروز خواهیم شد».
یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل نیز پیامی به «دشمنان و دوستان» ارسال کرد و در آن گفت که اسرائیل برای دستیابی به اهداف نظامی خود در نوار غزه آنچه لازم باشد انجام خواهد داد.
بایدن برای اولین بار اعلام کرده بود که سلاح‌هایی که اسرائیل از کشورش به دست آورده بود برای کشتن غیرنظامیان در نوار غزه استفاده شده است.
وی اشاره کرد که دولت وی تصمیم گرفت تحویل انواع خاصی از بمب‌ها به اسرائیل را که آسیب جدی به غیرنظامیان وارد می‌کند، متوقف کند.
اظهارات بایدن که سخت‌ترین اظهارات وی بوده است، فشار بر اسرائیل را برای خودداری از حمله گسترده به رفح افزایش می‌دهد.
با این حال، این اظهارات خود بایدن را نیز در معرض فشارهای داخلی به ویژه در حزب جمهوری‌خواه قرار داد که برخی از آنها خواستار برکناری وی شدند.
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا، بایدن را به «جانبداری از تروریست‌ها» متهم کرد و گفت: «کاری که او در قبال اسرائیل انجام می‌دهد شرم‌آور است. اگر هر یهودی به جو بایدن رای دهد، باید از خودش خجالت بکشد».
به نوبه خود، مایک جانسون، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، تعلیق ارسال تسلیحات به اسرائیل را سیاستی «فاجعه‌بار» و «مخرب» دانست و آن را «مستقیماً مغایر با خواست کنگره» دانست.
دیروز واشینگتن بار دیگر با حمله به رفح مخالفت کرد. متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: واشینگتن معتقد است که هرگونه عملیات نظامی بزرگ در رفح، موقعیت اسرائیل را در مذاکرات گروگان‌گیری با حماس تضعیف می‌کند.


پوتین دستور داد؛ تولید نظامی افزایش یابد.. خط و نشان با «سلاح‌های استراتژیک»

شرکت پوتین در مراسم جشن «روز پیروزی» در مسکو در روز پنجشنبه (AP)
شرکت پوتین در مراسم جشن «روز پیروزی» در مسکو در روز پنجشنبه (AP)
TT

پوتین دستور داد؛ تولید نظامی افزایش یابد.. خط و نشان با «سلاح‌های استراتژیک»

شرکت پوتین در مراسم جشن «روز پیروزی» در مسکو در روز پنجشنبه (AP)
شرکت پوتین در مراسم جشن «روز پیروزی» در مسکو در روز پنجشنبه (AP)

ولادیمیر پوتین که این هفته به عنوان رئیس‌جمهور روسیه برای سومین دوره تحلیف شد، در سخنرانی خود به مناسبت جشن پیروزی روسیه بر نازیسم، بیشتر سخنرانی خود را متوجه غرب کرد.
وی بار دیگر توانایی و آمادگی نظامی کشورش برای مقابله با هرگونه تهدید غربی از جمله استفاده از سلاح‌های راهبردی مرگبار را به رخ کشید.
رئیس کرملین روز گذشته (پنجشنبه) نیز هشدار داد که نیروهای هسته ای کشورش در آماده باش «دائمی» هستند.
پوتین در سخنرانی خود در میدان سرخ در مقابل هزاران سربازی که یونیفورم‌های نظامی تعیین شده برای این مراسم را بر تن داشتند، از ارتش خود که در اوکراین جنگید تمجید کرد و «نخبگان در غرب» را به تحریک درگیری‌ها در سراسر جهان متهم کرد.
او همچنین غرب را متهم کرد که برای تحریف حقیقت جنگ جهانی دوم تلاش می‌کند و واقعیت‌ها را برای به حداقل رساندن نقش اتحاد جماهیر شوروی در آن تغییر می‌دهد.
وی افزود: در سه سال اول جنگ، اتحاد جماهیر شوروی به تنهایی با نازیسم جنگید، در حالی که تمام اروپا برای حمایت از هیتلر تلاش می‌کرد.
او معتقد است که «انتقام، تمسخر تاریخ و توجیه نازیسم بخشی از سیاست کلی نخبگان غربی است».
پوتین گفت که غرب «به تحریک درگیری‌های ملی گرایانه در سراسر جهان ادامه می‌دهد و به دنبال محدود کردن مراکز توسعه مستقل است».
وی با بیان اینکه روسیه ادعاهای استثنایی هر کشور یا ائتلافی را رد می‌کند و تهدید آن را نمی‌پذیرد، گفت: «نیروهای راهبردی ما همیشه آماده مقابله با هر گونه تهدید و چالشی هستند».
پوتین گفت که کشورش تمام تلاش خود را برای جلوگیری از درگیری جهانی علیرغم سیاست‌های نخبگان غربی انجام خواهد داد.

Read also