برهم صالح به الشرق الاوسط: نیروهای آمریکایی بدون پایگاه نظامی و با درخواست عراق اعزام شدند

صالح: حکومت بر مبنای مصلحت کشور تصمیم گیری می کند

برهم صالح به الشرق الاوسط: نیروهای آمریکایی بدون پایگاه نظامی و با درخواست عراق اعزام شدند
TT

برهم صالح به الشرق الاوسط: نیروهای آمریکایی بدون پایگاه نظامی و با درخواست عراق اعزام شدند

برهم صالح به الشرق الاوسط: نیروهای آمریکایی بدون پایگاه نظامی و با درخواست عراق اعزام شدند

برهم صالح رییس جمهور عراق گفت «نیروهای آمریکایی به درخواست حکومت عراق و به دنبال تصرف موصل توسط گروه «داعش» به این کشور اعزام شدند. توانمند سازی ارتش عراق در مبارزه با «داعش» هدف نیروهای آمریکایی بود. او افزود «شرط توافق بین ما و آمریکایی ها این بود که پایگاه نظامی دائم ایجاد نکنند و نیروهای زمینی هم در خاک عراق نداشته باشند. ما حضور نیروهای آمریکایی در عراق را برای ایجاد تعادل با نیروهای ایرانی ارزیابی نمی کنیم.» 
رییس جمهور عراق در گفتگو با الشرق الاوسط در حاشیه شرکت در نشست سران عرب در تونس به مناسبات عراق و  کشورهای همسایه اسلامی و عربی پرداخت و از سفر به سعودی و اظهارات مقام های سعودی ابراز خرسندی کرد. 
او افزود عادل عبد المهدی نخست وزیر عراق در نیمه ماه جاری به سعودی و برخی کشورها سفر می کند. متن گفتگو در زیر می آید: 
رییس جمهور کرد عراق در نشست سران عرب چه حسی دارد؟
طرح حکومت ملی چندی پیش توسط اتحادیه عرب مطرح شد. عراق کشوری دارای تنوع قومی است. عرب ها و کردها و ترکمن ها و نیز مسلمانان و مسیحیان و گروه های دیگر در این کشور زندگی می کنند. اغلب کشورهای منطقه دارای تنوع قومی و مذهبی هستند. عمق قومی یا توصیف قومی تنها معیار ارزیابی اوضاع عربی نیست. من نماینده عراقم و عراق بخشی از عمق عربی است. مصلحت ما به عنوان شهروندان عراق ایجاب می کند که ارتباط و همبستگی خود را با جهان عرب حفظ کنیم چرا که این به مصلحت عراق و کل منطقه است. این ارتباط بیانگر وجود پیوندهای فرهنگی و اجتماعی و تاریخی تفکیک ناپذیر بین ما و جهان عرب است. ما بخشی از جهان عرب و این منطقه هستیم و رویکرد ما در این قالب تدوین شده است. کردها و عرب ها و ترکمن ها و مسیحیان و مسلمانان در این منطقه زندگی می کنند و همه به برخورداری از زندگی آزاد و باکرامت و سیستم آموزشی و بهداشتی خوب چشم دوخته اند. آنها رویای داشتن یک سیستم امنیتی خوب را دارند که در برابر «داعش» و تندروی و تروریسم از آنها دفاع کند. آنها به دنبال حفظ کرامتشان هستند. وقت آن رسیده که رویکرد و تصورات خود را در چارچوب قومی محدود نکنیم.
آیا فکر می کنید عراق حلقه ضعیف مثلث عراق و ترکیه و ایران است؟
قطعا نه. عراق تجربه سختی پشت سر گذاشت. کارشناسان بر سر اینکه بحران عراق کی آغاز شد اختلاف نظر دارند اما بی گمان مشکلات عراق همزمان با به قدرت رسیدن صدام حسین در ۱۹۷۹ بیشتر شد. بعد هم که جنگ عراق و ایران و حمله به کویت و محاصره و رویدادهای بعد از ۲۰۰۳ و ورود تروریسم به کشور را تجربه کردیم. عراق در چهار دهه گذشته روی ثبات و امنیت را به خود ندیده و همواره میدانی برای تسویه حساب گروه های دیگر بوده است. عراق و اقتصاد و حکومت بر اثر این رویدادهای پی در پی نابود شدند. عراق در چهار دهه گذشته در معرض خشونت داخلی و ستم و نسل کشی بود. عراق در چند دهه گذشته نتوانست پا بگیرد چرا که عرصه ای برای تسویه حساب های دیگران بود و به همین دلیل سیستم استبدادی و تروریسم چیره شدند. اما حالا عراق به دنبال پیروزی بر (داعش) که -دستاورد مهم و تحول بزرگی است- با اقتدار به منطقه بازمی گردد. ما بخشی از این منطقه هستیم و همسایگان مسلمان مثل ایران و ترکیه و نیز عمق عربی داریم.
نگرش ما این است که باید بر مبنای مصلحت کشور رفتار کنیم. ما به روابط خوب با ایران نیاز داریم. عراق و ایران ۱۴۰۰ کیلومتر مرز مشترک با یکدیگر دارند. دو کشور از منافع و روابط و پیوندهای تاریخی و فرهنگی و اجتماعی با یکدیگر برخوردارند. این موضوع در مورد ترکیه هم صدق می کند. مصلحت ما ایجاب می کند که روابط خوب بر مبنای حسن همجواری و منافع مشترک داشته باشیم. نبود نقش آفرینی عربی در گذشته بر اوضاع عراق تاثیر گذار بود. امیدواریم که کشورهای عربی نقش موثر و جدی در عراق داشته باشند و به مردم عراق برای حل مشکلاتشان کمک کنند. این واقعیت عراق و عوامل تغییر ناپذیر جغرافیایی و تاریخی است که باید بر مبنای آن عمل کنیم. ما خواهان موفقیت عراق هستیم و من به این مساله خوش بین هستم. بنده در جریان سفرهای متقابل با مقام های کشورهای همسایه متوجه شدم که یک مصلحت منطقه ای در حال شکل گیری است. این مصلحت بر مبنای موفقیت عراق و ایجاد ثبات در کشور تشکیل می شود. البته کشورها برنامه های مستقیم متفاوتی در این باره در نظر گرفته اند اما به نظر من همه کشورهای یاد شده مصلحت خود را در موفقیت عراق و عبور کشور از چالش های کنونی ارزیابی می کنند.
شما در سخنان خود بر عدم مشارکت عراق در جبهه بندی ها تاکید می کنید. آیا این دیدگاه در سایه معادلات قدرت داخلی و منطقه ای واقع گرایانه به نظر می رسد؟
بله. واقع گرایانه و ضروری نیز هست. عراق نباید پایگاهی برای حمله یا اقدام علیه همسایگانش باشد. ما به هیچ وجه نباید بخشی از طرح برای حمله به همسایگانمان باشیم. این به مصلحت ما نیست. ما بخشی از طرح برای حمله به هیچ یک از همسایگانمان نخواهیم بود. من مصلحت عراق ونگرش حکومت را در نظر می گیرم. این نتیجه گیری ما از چهاردهه گذشته است. ما بخشی از این منطقه هستیم. ما اگر بخواهیم رویکرد بازسازی و عمرانی و اشتغال زایی برای جوانان بیکار و ارائه خدمات در پیش بگیریم باید با صلح و آرامش در کنار کشورهای همسایه زندگی کنیم. عراق عرصه تسویه حساب و درگیری های گوناگون بود. من می گویم که مصلحت عراق در درجه اول قرار دارد. ما بخشی از طرح حمله به همسایگانمان نخواهیم بود.
مناسبات با سعودی
ما به پادشاهی عربی سعودی سفر کردید و مقام های سعودی در بغداد مورد استقبال شما قرار گرفتند. ارزیابی شما از مناسبات دو جانبه چیست؟
 مناسبات سعودی و عراق در حال گسترش است. من به سعودی سفر کردم و با پادشاهی سعودی ملک سلمان بن عبد العزیز و ولیعهد شاهزاده محمد بن سلمان و مقام های سعودی ملاقات کردم. ارزیابی من این است که خادم حرمین شریفین بر لزوم گسترش روابط و توسعه عراق تاکید دارد. یک هیات وزارتی سعودی هم به عراق سفر کرد و یک هیات بلندپایه سعودی نیز در آینده نزدیک به عراق سفر می کند تا کمیته مشترک سعودی و عراق راه اندازی شود. آقای عادل عبد المهدی نخست وزیر عراق در نیمه ماه جاری به سعودی و کشورهای همسایه سفر می کند. گسترش روابط با سعودی یک عامل اساسی و مهم است و ما می خواهیم که روابط عراق بر اساس این الگو شکل بگیرد. شاید بر سر واژه های سیاسی و یا برخی مسائل اختلاف نظر داشته باشیم اما در عین حال از پیوندهای جغرافیایی و تاریخی و فرهنگی برخورداریم.
دیدار با ولیعهد سعودی خوب و واضح بود و درباره اصل مسائل صحبت کردیم. او آگاهی کامل درباره شرایط عراق دارد و بر لزوم کمک به عراق برای عبور از مشکلات و عدم درگیر کردن عراق در برخی معادلات تاکید کرد. او بر لزوم گسترش روابط دو جانبه تاکید کرد.
آیا فکر می کنید تعلیق عضویت سوریه در اتحادیه عرب به زودی برداشته می شود؟
امیدوارم. سوریه با فجایع و مصیبت های خطرناکی روبرو است. رویدادهای سوریه اقدامات جنایتکارانه وحشیانه ای است که امنیت و ثبات منطقه و جهان را با خطر جدی روبرو کرده است. حالا و بعد از گذشت خشونت چندین ساله باید به سوریه و مردم کشور برای ایجاد راهکارهای سیاسی توافقی بدون قیمومت کشورهای خارجی کمک کرد. کشورهای عربی وظیفه دارند تا سوریه و مردمانش را درآغوش بگیرند تا مشکلات را پشت سر گذاشته و به راهکارهای سیاسی دست پیدا کنند. عراق خواستار لغو تعلیق عضویت سوریه در اتحادیه عرب شد اما در این دوره موفق نشدیم. سوریه در شرایط خطرناکی به سر می برد. برخی تصور می کنند کار (داعش) تمام شده اما من موافق نیستم. نباید مشکل تروریسم در سوریه و نیز مشکلات خطرناک انسانی (آوارگان و پناهجویان) را دستکم گرفت. وظیفه انسانی و دینی و اخلاقی ما ایجاب می کند که تحولات را در مسیر درست هدایت کنیم و برای این کار تلاش کنیم تا امنیت برقرار شود.
ارتباط با دمشق
آیا شما و پرزیدنت بشار اسد در تماس هستید؟
دولت عراق و سوریه همواره در ارتباط هستند. به نظر ما این یک مساله ضروری است. مشاور امنیت ملی عراق مرتب به سوریه سفر می کند و با پرزیدنت اسد دیدار می کند. دستگاه امنیتی دو کشور برای امنیت مرزها و مقابله با تروریسم همکاری می کنند.
غول بی شاخ و دم فساد در عراق بعد از فاجعه غرق شدن قایق در موصل دوباره در کانون توجه قرار گرفت. داستان این فساد در عراق چیست؟ 
فساد آفت است و من از آن به عنوان اقتصاد سیاسی خشونت یاد می کنم. فساد و تروریسم دو روی یک سکه اند. اگر فساد ریشه کن نشود ما را نابود می کند.
این چالش بزرگی است که طی چهار دهه گذشته بر اثر سوءمدیریت و جنگ و خشونت و دخالت ها و دلایل دیگر به وجود آمده است. ما باید اقدامات جدی در پیش بگیریم. این وظیفه ملی و سیاسی ما است. جناب نخست وزیر رییس کمیته عالی مبارزه با فساد است و به شکل سیستماتیک و نهادینه با این مشکل برخورد می کند. ما به عنوان نهادهای دولتی و رهبران سیاسی باید از این تلاش ها حمایت کنیم. مشکل بزرگی است و راه حل هم ساده نیست. چاره دیگری به جز مقابله با این آفت نداریم.
نیروهای خودسر 
آیا حکومت عراق موفق به کنترل گروه های شبه نظامی می شود یا خلاف آن اتفاق می افتد؟
به نظر این دیدگاه کمی مبالغه آمیز است. زمانی که (داعش) در ۲۰۱۴ موصل را تصرف کرد بغداد هم با خطر حمله (داعش) روبرو بود. آیت الله علی سیستانی مرجع عالی فتاوی جهاد کفایی دادند و جوانان فراوانی برای دفاع از کشورشان شتافتند. اگر (حشد شعبی) نبود ما با خطر جدی روبرو بودیم. این افراد جان خود را فدا کردند تا (داعش) را نابود کنند. حالا (حشد شعبی) با توجه به قانون یک نهاد امنیتی رسمی به شمار می رود. من نمی گویم که همه افراد (حشد شعبی) خوب هستند. بله نیروهای بدی هم وجود دارد البته این مساله در هر جای دیگری مثل ارتش و نیروی انتظامی و حتی پیشمرگه هم صدق می کند. برخورد با این موارد باید قانونی باشد و نباید آن را تعمیم داد. انگار که عراق مشکل دیگری به جز به اصطلاح گروه های شبه نظامی ندارد. افراد متخلف و خودسر وجود دارند که باید با آنها برخورد قانونی صورت بگیرد. اما در اصل (حشد شعبی) یک نهاد امنیتی رسمی زیر نظر فرمانده کل نیروهای مسلح (نخست وزیر) است.
سلیمانی و مراکز تصمیم گیرنده در عراق
وقتی مقام های عراقی اظهاراتی درباره اینکه تصمیم عراق در دست سردار قاسم سلیمانی است می شنوند چه فکر می کنند؟
در این زمانه هر فردی به شبکه های اجتماعی دسترسی دارد و مردم همه تحلیلگر و کارشناس و رهبر سیاسی شدند و اظهار نظر می کنند. ایران یک کشور همسایه مهم است و ما را در مبارزه با حکومت خودکامه و نیز علیه (داعش) کمک کرد. ایران حضور و تاثیر در عراق دارد اما عراق هم در ایران تاثیر گذار است. این تاثیر متقابل بوده و نهادهای قانونی یعنی دولت و پارلمان و دستگاه قضا مراکز تصمیم گیرنده در عراق هستند. فرآیند انتخابات هم داریم که احزاب در آن شرکت می کنند.
آیا می توانید ادعا کنید که مقام های عراقی تصمیم گیرنده هستند؟
تصمیم گیری در دوره معاصر با توجه به شرایط پیرامونی انجام می شود. آیا تنها فرانسوی ها تصمیم گیرنده در کشورشان هستند یا اینکه به بقیه کشورهای اروپایی و آمریکا و غیره نیز باید در جریان تصمیم گیری توجه کنند. تاثیر متقابل است و من اینجا درصدد شعار دادن نیستم.
ما در منطقه زندگی می کنیم و تصمیم گیری با توجه به عمق عربی و شرایط ایران و ترکیه و خلیج انجام می شود. ما مثلا درباره پیامدهای تصمیم گیری هایمان بر سوریه گفتگو می کنیم. این بزرگنمایی درست نیست. عراق بخشی از این منطقه است و به مصلحت ماست که روابط خوبی با ایران در راستای تامین منافع مشترک داشته باشیم. به مصلحت ماست که روابط خوبی با سعودی و اردن و مصر داشته باشیم. نخست وزیر به مصر سفر کرد و با پرزیدنت عبدالفتاح السیسی و ملک عبد الله دوم دیدار کرد و توافقنامه های اقتصادی و تفاهماتی در راستای مصلحت منطقه ای انجام شد. واقعیت این است که عراق به معادلات منطقه ای و ارتباط با کشورهای منطقه بازگشته است. سیستم حاکم در چهل سال گذشته منجر به شکاف و فاصله ساختار امنیتی و سیاسی و اقتصادی منطقه ای شده بود و به همین دلیل تروریسم و دخالت های خارجی در کشورهای منطقه نفوذ کردند. 
عدم مشارکت عراق در ساختار منطقه ای یکی از دلایل ایجاد هرج و مرج بود. عراق با اقتدار بازگشته و این کشور با برخورداری از موقعیت جغرافیایی و تاریخی و منابع طبیعی می تواند مرکزی برای اتحاد کشورهای منطقه وپل ارتباطی در راستای تامین منافع آنها باشد. نباید ایران و ترکیه را در ساختار منطقه ای فراموش کرد و نیز باید به عمق عربی عراق توجه کرد. ساختار امنیتی و اقتصادی منطقه باید مورد بازسازی قرار بگیرد تا بتوان با مشکلات جدی مثل تندروی و بیکاری و ناکامی اقتصادی مقابله کرد. عراق می تواند نقطه آغاز تشکیل این ساختار باشد.
چرا تا کنون معاون رییس جمهور ندارید؟ 
نظام ما پارلمانی است وهمه احزاب به آنچه دارند راضی هستند. بگومگوهای سیاسی. ما منتظر تشکیل کابینه هستیم تا درباره پست معاون رییس جمهور اقدام کنیم.
آیا تاخیر تا این حد در اعلام کابینه عادی است؟
نه. عادی نیست. اما احزاب زیادی داریم. به هر حال این سیستم بهتر از حکومت خودکامه است.
آیا اختلافات بین شما و رییس سابق اقلیم کردستان حل شد؟ آیا هشیار زیباری وزیر امور خارجه سابق در این رابطه نقش ایفا کرده است؟
ما با حزب دموکرات کردستان در تماس هستیم و کشور ما بزرگ تر از این بگو مگوهای ساده است. هشیار زیباری را چند وقت پیش در بغداد ملاقات کردم.
آیا روياى ریاست جمهوری عراق را داشتيد؟
بی گمان هر انسانی چنین آرزویی دارد. من با خود عهد بستم که در این مرحله موفق باشم و امیدوارم که موفق شوم و بتوانم با کمک دیگران کشور را از تونل بحران ها هدایت کنیم.
متاسفانه وقت تنگ است.سوال آخر اینکه آیا حضور نیروهای آمریکایی را به عنوان عنصر تعادل کننده با نیروهای ایرانی ارزیابی می کنید؟
مساله اینطور که فرض می کنید نیست. نیروهای آمریکایی با درخواست دولت عراق برای توانمند سازی نیروهای عراق برای مقابله با (داعش) اعزام شدند. ما در آن زمان با مشکل بزرگ تروریسم روبرو بودیم. من در اینجا بر حاکمیت عراق تاکید می کنم. اولویت ما مصلحت عراق و نگرش سیاستمداران عراقی به مسائل امنیتی است. پایگاه نظامی آمریکا برای ابد در عراق ماندگار نیست و آمریکا نیروی زمینی پیکارجو در عراق نخواهد داشت. این نگرش سران عراق به مساله امنیت و حاکمیت ملی کشور است.



اردوغان خواستار گزارش فوری درباره دلایل شکست در انتخابات شد

اردوغان خواستار گزارش فوری درباره دلایل شکست در انتخابات شد
TT

اردوغان خواستار گزارش فوری درباره دلایل شکست در انتخابات شد

اردوغان خواستار گزارش فوری درباره دلایل شکست در انتخابات شد

پیامدهای انتخابات محلی همچنان در ترکیه به ویژه در میان احزاب متحمل شکست سنگین و در راس آنها حزب حاکم «عدالت و توسعه» به رهبری رئیس جمهور رجب طیب اردوغان و حزب ملی گرای مخالف «الجید» به ریاست مرال آکشنر، در حال آشکار شدن است.
منابعی در حزب عدالت و توسعه اعلام کردند که اردوغان دستور تشکیل کارگروه هایی را برای بررسی دلایل شکست بزرگی که این حزب در انتخابات محلی با آن روبه رو شد، صادر کرد.
این شکست تنها 10 ماه پس از پیروزی اردوغان در انتخابات ریاست جمهوری و کسب اکثریت حزبش در انتخابات پارلمانی رقم خورده است.
به گفته این منابع، اردوغان در جلسه شورای اجرایی مرکزی این حزب در روز سه شنبه درخواست کرده است که گزارشی از دلایل این شکست تهیه و در اسرع وقت به وی ارائه شود.
این منابع گفتند که تیم‌های این حزب یک نظرسنجی آزاد متشکل از 40 سوال در مورد اینکه چرا رای دهندگان به «حزب عدالت و توسعه» رای نمی‌دهند، انجام خواهند داد.
همچنین صرف نظر از ایالت، استان یا منطقه، میزان رضایت از عملکرد شهرداران وابسته به حزب و دلیل عدم تمایل رای دهندگان به پای صندوق های رای را بررسی خواهند کرد.


ترس در لبنان از واگذاری مأموریت حمله به حزب‌الله از سوی ایران

 (رويترز)
(رويترز)
TT

ترس در لبنان از واگذاری مأموریت حمله به حزب‌الله از سوی ایران

 (رويترز)
(رويترز)

برخی در لبنان بیم آن را دارند که ایران، فرایند پاسخگویی به حمله اسرائیل به کنسولگری تهران در دمشق را به حزب‌الله واگذار کند؛ حمله ای احتمالاً منجر به گسترش جنگ علیه لبنان شود.
حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق در روز دوشنبه منجر به کشته شدن ۱۳ نفر از جمله هفت نیروی سپاه پاسداران ایران شد.
پس از تصمیم تهران مبنی بر عدم دخالت مستقیم در رویارویی‌های جاری در منطقه در پس زمینه عملیات «طوفان الاقصی» و سپردن مأموریت «حمایت از غزه» به متحدان خود،
بسیاری امروز معتقدند که بعید است تهران تصمیم بگیرد که مستقیماً وارد نبرد شوند و احتمالاً تهران اگر تصمیم دارد به ضربه اخیر دمشق پاسخ دهد، عمداً این مأموریت را به یکی از متحدان خود محول کند، در راس آنها حزب‌الله است که حدود ۶ ماه پیش تصمیم گرفت جبهه جنوب لبنان را به «جبهه حمایت و پشتیبانی از غزه» تبدیل کند.
مازن مطر (۳۶ ساله)، کارمند بانک، می‌گوید که اکنون بیش از هر زمان دیگری از یک جنگ گسترده می‌ترسد، به خصوص اگر ایران از حزب‌الله بخواهد تا به ضربه دردناکی که در دمشق خورده پاسخ دهد.
وی به «الشرق الاوسط» گفت: لبنانی‌ها وارد جنگی شده‌اند که در آن هیچ سود و نفعی ندارند و ترس از گسترش جنگ واقعی است و منجر به ویرانی کشور می‌شود.

صبر استراتژیک... دوباره

دکتر هلال خشان، استاد علوم سیاسی دانشگاه آمریکایی، احتمال پاسخ ایران به هدف قرار دادن کنسولگری در دمشق را رد می‌کند.
وی به «الشرق الاوسط» گفت: «تهران و متحدانش در هر ضربه‌ای از صبر راهبردی صحبت می‌کنند و به ابزارهای پاسخگویی در مکان و زمان مناسب متوسل می‌شوند، اما این پاسخ داده نمی‌شود».
خشان بر این باور است که احتمالاً «بی خیالی» (یعنی طفره رفتن از پاسخ) یا «اجازه به حزب‌الله برای انجام یک بمباران نمادین است که عملاً کاری از پیش نمی‌برد. این عملیات‌ها دیگر پایگاه‌های مردمی محور مقاومت را فریب نمی‌دهد، چرا که نارضایتی از اتفاقات به سطح بی‌سابقه‌ای رسیده است».
وی افزود: «در سال‌های گذشته به پاسخ‌های تند اسرائیل به هرگونه عملیات همپیمانان تهران عادت کرده‌ایم، بنابراین پاسخ موشکی از سوریه به ایلات، هدف قرار دادن کنسولگری بود».
خشان معتقد است که «جنگ در لبنان به ناچار پس از اتمام عملیات رفح رخ خواهد داد».
او پیش‌بینی کرد «با توجه به اینکه حزب‌الله باید از جنوب لیتانی عقب‌نشینی کند، تهاجم زمینی اسرائیل به جنوب لبنان عملی می‌شود».

ضربه ای به داخل ایران؟

ریاض قهوجی، رئیس مرکز تحلیل نظامی خاورمیانه و خلیج (انیگما) به نوبه خود معتقد است که «تعیین شکل واکنش ایران به عملیات دمشق دشوار است. عوامل زیادی وجود دارد که تهران به آنها توجه می‌کند. از ابتدا به دنبال دور ماندن از هر جنگی بود، و زمانی که به واشینگتن اطلاع داد که در جریان ملاقات ادعایی آنها در مسقط در ژانویه، جنگ گسترش نخواهد یافت، این بدان معناست که وارد جنگ نمی‌شود و به این معنا نیست که از گسترش جنگ در منطقه جلوگیری می‌کند.
قهوجی به «الشرق الاوسط» اظهار کرد: حمله روز دوشنبه اسرائیل پیامی به ایران است که در صورت ادامه تشدید جنگ از طریق متحدانش، از مصونیت از جنگ در امان نخواهد ماند.
وی افزود: اگر پاسخ قوی از سوی ایران نرسد، گام بعدی اسرائیل حمله به داخل ایران خواهد بود. تهران امروز بر سر دوراهی قرار دارد، آیا تصمیم می‌گیرد مستقیماً وارد جنگ شود که منجر به گسترش گسترده اقدامات نظامی در منطقه می‌شود یا با واکنش ضعیف یکی از عوامل خود اوضاع را آرام می‌کند؟

پاسخ «متفق علیه»؟

از سوی دیگر ریاض طباره، سفیر سابق لبنان در واشینگتن، این احتمال را می‌دهد که پاسخ «مستقیم از طرف ایران باشد و مرزهای آن به‌طور ضمنی مورد توافق قرار گیرد تا منجر به جنگ منطقه‌ای همه‌جانبه نشود».
وی به «الشرق الاوسط» گفت: «با وجود تنش شدید در منطقه، هیچ‌یک از بازیگران اصلی (آمریکا، ایران، اروپا) خواهان جنگ گسترده نیستند و اسرائیل بدون چراغ سبز آمریکا نمی‌تواند هیچ جنگی را به راه بیندازد. همچنین هرگونه پاسخی از طریق نیابتی، یعنی از طریق شبه نظامیان متحد با ایران، به دلیل عدم پاسخگویی به نیاز منتفی است و ممکن است از کنترل خارج شود و به یک جنگ منطقه ای تبدیل شود که هیچ‌کس آن را نمی‌خواهد».
شارل جبور، رئیس سرویس رسانه و ارتباطات نیروهای لبنانی در یک مصاحبه تلویزیونی گفت: «ایران مستقیماً به اسرائیل حمله نمی‌کند، زیرا می‌داند که توازن قوا به نفعش نیست و در صورت انجام چنین اقدامی شکست خواهد خورد».
وی گفت که اسرائیل در حال تحریک محور مقاومت و کشاندن ایران به رویارویی است و من مطمئن هستم که هیچ پاسخ کلاسیکی از سوی ایران نخواهد بود، بلکه پاسخ از طریق بازوهای آن خواهد بود.


پیشتازی امام اوغلو در نظرسنجی استانبول

إردوغان مع مرشحه مراد كوروم خلال مهرجان انتخابي
إردوغان مع مرشحه مراد كوروم خلال مهرجان انتخابي
TT

پیشتازی امام اوغلو در نظرسنجی استانبول

إردوغان مع مرشحه مراد كوروم خلال مهرجان انتخابي
إردوغان مع مرشحه مراد كوروم خلال مهرجان انتخابي

رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه در آستانه انتخابات محلی که فردا در سراسر ترکیه برگزار می‌شود، تلاش‌های خود را برای بسیج حمایت از مورات کوروم نامزد حزب عدالت و توسعه و ائتلاف خلق در استانبول تشدید کرده است.
اردوغان یکشنبه گذشته یک کنفرانس عمومی گسترده در استانبول و روز جمعه نیز دو گردهمایی برای حامیان حزبش برگزار کرد. به دنبال آن‌ها جلسه‌ای با جوانان در مرکز کنوانسیون خلیج در استانبول برگزار شد تا از کوروم حمایت کنند. کوروم درگیر رقابت شدیدی با شهردار فعلی استانبول از حزب جمهوری‌خواه خلق، اکرم امام اوغلو است که نظرسنجی‌های اخیر نشان دهنده برتری مداوم وی است.
اما کوروم، که اردوغان همه وزرا و رهبران حزب خود را پشت سر او گرد آورد، به نظر از پیروزی مطمئن است و در مصاحبه تلویزیونی پنجشنبه و جمعه شب گفت: «نتایج نهایی نظرسنجی دو روز قبل از انتخابات نشان داد که ما با ۱٫۷ امتیاز جلو هستیم. ما در ۳۱ مارس به دفتر شهردار استانبول می‌آییم. این واضح است ... من نتایج انتخابات را به شما می‌گویم».
مورات یتکین، روزنامه‌نگار، گفت که ترکیه به سمت انتخابات «ناعادلانه» و «نابرابر» در روز یکشنبه به ویژه در استانبول پیش می‌رود.
او گفت که اردوغان تمام کشور از نعمان کورتولموش، رئیس پارلمان تا وزرای دولتش، را بدون استثنا بسیج کرد تا از انتخاب مجدد امام اوغلو، جلوگیری کند.
وی اظهار کرد که از دست دادن استانبول توسط حزب عدالت و توسعه در انتخابات ۲۰۱۹ شکست و ضربه محکمی به اردوغان وارد کرد.


وحشت افغان‌ها از فتوای طالبان برای از سرگیری سنگسار زنان

ملا هبت الله آخوندزاده، رهبر جنبش طالبان (AP)
ملا هبت الله آخوندزاده، رهبر جنبش طالبان (AP)
TT

وحشت افغان‌ها از فتوای طالبان برای از سرگیری سنگسار زنان

ملا هبت الله آخوندزاده، رهبر جنبش طالبان (AP)
ملا هبت الله آخوندزاده، رهبر جنبش طالبان (AP)

فعالان می‌گویند که بازگشت رژیم افغانستان به سنگسار و شلاق‌زدن علنی به دلیل نبود ناظر و «کسی است که آنها را در قبال تخلفات پاسخگو کند».
به گزارش گاردین، گروه‌های حقوق بشر گفتند که اعلام طالبان برای از سرگیری سنگسار زنان تا حد مرگ در ملاء عام به دلیل سکوت جامعه جهانی امکان‌پذیر شده است.
صفیه عریفی، وکیل و رئیس سازمان حقوق بشر افغانستان «پنجره امید برای زنان» گفت که این اعلامیه نشان دهنده بازگشت زنان افغان به سیاه‌ترین روزهای حکومت طالبان در دهه ۱۹۹۰ است.

عریفی گفت: با اعلام رهبر طالبان، فصل جدیدی از تحریم‌های ویژه و رنج زنان افغان از انزوای عمیق آغاز شده است.
وی سپس افزود: «اکنون هیچ‌کس در کنار آنها نمی‌ایستد تا آنها را از مجازات طالبان نجات دهد. جامعه بین‌المللی ترجیح داده است در مقابل این نقض حقوق زنان سکوت کند».
هبت الله آخوندزاده، رهبر ارشد طالبان در آخر هفته اعلام کرد که این جنبش اجرای تفسیر خود از قوانین اسلامی از جمله احیای شلاق و سنگسار زنان برای زنان را در افغانستان آغاز خواهد کرد.
آخوندزاده شنبه گذشته در یک فایل صوتی از رادیو افغانستان که تحت کنترل طالبان است، گفت: "ما زنان را شلاق می‌زنیم و آنها را (به اتهام زنا) در ملاء عام سنگسار می‌کنیم.
هبت الله آخوندزاده گفت: کار طالبان با کنترل کابل تمام نشده، بلکه تازه آغاز شده است.

شرکت دختران در یک جلسه آموزشی در یک مکتب روباز در کابل (EPA)

او گفت: «شما می‌توانید آن را نقض حقوق زنان بنامید که ما آنها را در ملاء عام سنگسار می‌کنیم یا آنها را به دلیل ارتکاب زنا شلاق می‌زنیم زیرا این با اصول دموکراتیک شما در تضاد است». وی افزود: «اما من نماینده خدا هستم و شما نماینده شیطان».
او این اقدام را ادامه مبارزه طالبان علیه نفوذ غرب توجیه کرد و گفت: «کار طالبان به کنترل کابل ختم نشد، بلکه تازه شروع شده بود».
با انتشار این خبر رعب و وحشت در بین زنان گسترش یافت، اما برای گروه‌های حقوق زنان افغان عجیب نبود، زیرا آنها می‌گویند سلب هرگونه حقوق و حمایت از ۱۴ میلیون زن و دختر این کشور اکنون تقریباً کامل شده است.

یک جنگجوی طالبان هنگام دریافت جیره غذایی که توسط یک گروه کمک‌های بشردوستانه در کابل توزیع می‌شود، از زنان محافظت می‌کند (AP)

سحر فیترات، پژوهشگر افغان در دیده‌بان حقوق بشر، گفت: «دو سال پیش، طالبان شهامت امروز را نداشتند که قول سنگسار کردن زنان در ملاء عام را بدهند، و اکنون این کار را انجام می‌دهند».
وی سپس افزود: آنها سیاست‌های وحشیانه خود را یکی پس از دیگری آزمایش کردند و به این نقطه رسیدند زیرا کسی نیست که آنها را در قبال تخلفات بازخواست کند.
او توضیح می‌دهد: «طالبان از طریق بدن زنان افغان، دستورات اخلاقی و اجتماعی را تحمیل و کنترل می‌کنند. همه ما باید مراقب باشیم که اگر اکنون متوقف نشود، بیشتر و بیشتر خواهد شد».
طالبان از زمان به قدرت رسیدن در آگوست ۲۰۲۱، قانون اساسی افغانستان را که مورد حمایت غرب است منحل کرده، قوانین کیفری موجود را به حالت تعلیق درآورده و این قوانین را با تفسیری دقیق و بنیادگرایانه از قوانین اسلامی جایگزین کرده است.
طالبان همچنین فعالیت وکیل و قاضی زن را ممنوع اعلام کردند و بسیاری از آنها را به خاطر کارشان در دولت قبل هدف قرار دادند.

یک جنگجوی طالبان در ۲۶ دسامبر ۲۰۲۲ هنگام عبور یک زن در کابل، پایتخت، نگهبانی می‌دهد... کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل افزایش محدودیت‌ها بر حقوق زنان در افغانستان را محکوم کرد (AP)

سمیره حمیدی، فعال افغان و افسر کمپین عفو بین‌الملل، گفت: «طالبان در دو سال و نیم گذشته برای از بین بردن مؤسساتی که به زنان افغان خدمات ارائه می‌کردند، تلاش کرده است. با این حال، تأکید اخیر رهبر آنها از سنگسار عمومی تا سرحد مرگ زنان، نقض آشکار قوانین بین‌المللی حقوق بشر، از جمله کنوانسیون رفع همه اشکال تبعیض علیه زنان است».
حمیدی گفت که در حقیقت، زنان افغان اکنون قادر به دفاع از خود در برابر آزار و اذیت و بی عدالتی نیستند.
به گفته گروه حقوق بشری افغان ویتنس، به عنوان یک سازمان تحقیقاتی که بر حقوق بشر در افغانستان نظارت می‌کند، تنها سال گذشته، قضات منصوب از سوی طالبان دستور شلاق و اعدام ۴۱۷ نفر را صادر کردند. در این میان ۵۷ زن بودند. اخیراً، در ماه فوریه، طالبان در ورزشگاه‌های ولایت‌های جوزجان و غزنی مردم را در ملاء عام اعدام کردند. این گروه مسلح مردم را به حضور در اعدام‌ها و مجازات‌ها به عنوان یک «عبرت» تشویق کرده است، اما فیلمبرداری یا عکاسی را ممنوع کرده است.


سازمان ملل متحد اولین قطعنامه هوش مصنوعی را تصویب کرد

قطعنامه سازمان ملل منعکس کننده آخرین تلاش ها برای تأثیرگذاری بر توسعه هوش مصنوعی است (AP)
قطعنامه سازمان ملل منعکس کننده آخرین تلاش ها برای تأثیرگذاری بر توسعه هوش مصنوعی است (AP)
TT

سازمان ملل متحد اولین قطعنامه هوش مصنوعی را تصویب کرد

قطعنامه سازمان ملل منعکس کننده آخرین تلاش ها برای تأثیرگذاری بر توسعه هوش مصنوعی است (AP)
قطعنامه سازمان ملل منعکس کننده آخرین تلاش ها برای تأثیرگذاری بر توسعه هوش مصنوعی است (AP)

مجمع عمومی سازمان ملل متحد به‌اتفاق آرا اولین قطعنامه جهانی درمورد هوش مصنوعی را با هدف تشویق کشورها به محافظت از حقوق بشر و داده‌های شخصی و زیر نظر گرفتن خطرات تصویب کرد.
این قطعنامه نشان‌دهنده جدیدترین تلاش در میان ابتکارات مختلف دولت‌ها در سراسر جهان با هدف تنظیم توسعه هوش مصنوعی است، در این میان، نگرانی‌ها در مورد پتانسیل این فناوری برای برهم زدن سیستم‌های دموکراتیک و تشدید فعالیت‌های متقلبانه یا منجر به جابه‌جایی شغلی قابل‌توجه وجود دارد.
هدف از این قطعنامه کمک به کاهش شکاف دیجیتالی بین کشورهای ثروتمند و کشورهای فقیر و در حال توسعه و در عین حال تضمین حضور تمامی طرفین در مذاکرات هوش مصنوعی است.
این قطعنامه همچنین به دنبال آن است تا بهره‌مندی از منافع هوش مصنوعی از جمله در تشخیص بیماری، پیش‌بینی سیل، کمک به کشاورزان و آموزش کارکنان نسل جدید، را در کشورهای در حال توسعه تضمین کند.
دکتر فاطمه باعثمان، اولین زن سعودی دارای مدرک دکترای هوش مصنوعی، در گفت و گو با «الشرق الاوسط»، بر اهمیت تعریف و شفاف سازی مسئولیت توسعه دهندگان و شرکت‌های هوش مصنوعی در هر مرحله از توسعه محصولات هوش مصنوعی تأکید کرد.
وی توجه به ارزش‌ها، شفافیت و توضیح پذیری را ارکان مهم این توسعه هوش مصنوعی دانست و اولویت بندی اقدامات هوش مصنوعی مسئولانه، شفاف و اخلاقی را برای حمایت از انصاف، شفافیت، مسئولیت پذیری و توضیح پذیری در طول چرخه عمر توسعه هوش مصنوعی توصیه کرد.


تروریسم جشن پیروزی پوتین را بر باد داد

آتش سوزی در جریان حمله تروریستی به سالن کنسرت کروکوس در نزدیکی مسکو (رویترز)
آتش سوزی در جریان حمله تروریستی به سالن کنسرت کروکوس در نزدیکی مسکو (رویترز)
TT

تروریسم جشن پیروزی پوتین را بر باد داد

آتش سوزی در جریان حمله تروریستی به سالن کنسرت کروکوس در نزدیکی مسکو (رویترز)
آتش سوزی در جریان حمله تروریستی به سالن کنسرت کروکوس در نزدیکی مسکو (رویترز)

چند روز پس از پیروزی ولادیمیر پوتین برای پنجمین دوره ریاست جمهوری روسیه، ده‌ها نفر در یک حمله مسلحانه به مرکز تفریحی محل برگزاری کنسرت در نزدیکی مسکو کشته و زخمی شدند.
منابع امنیتی گزارش دادند که «حداقل سه نفر با لباس‌های مبدل و جلیقه‌های ضد گلوله به طبقه همکف سالن Crocus Center حمله کردند و با سلاح‌های خودکار آتش گشودند».
بر اساس اطلاعات، صدها نفر در جریان این حمله جمع شده بودند که برای شرکت در یک کنسرت آماده ورود به سالن جشن بودند.
به گفته منابع، مهاجمان نقابدار سپس نارنجک‌های دستی یا کوکتل مولوتف پرتاب کردند که باعث آتش‌سوزی در ساختمان بزرگ شد.
شاهدان گفتند که صدها نفر که در سالن بودند برای جلوگیری از اصابت در تیراندازی روی زمین دراز کشیده بودند و بین ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در آنجا ماندند. سپس آنها با فریادهای بلند شروع به خزیدن کردند زیرا آتش در منطقه وسیعی گسترش یافت.
بر اساس داده‌هایی که یک ساعت پس از حمله توسط رسانه‌ها منتشر شد، تلفات به بیش از ۴۰ کشته و ۱۰۰ زخمی رسید.
در حالی که مسکو به‌طور رسمی جزئیاتی در مورد تعداد کشته‌ها و مجروحان اعلام نکرد، داده‌ها نشان می‌دهد که آتش‌سوزی بخش بزرگی از مرکز تجاری و سرگرمی را درنوردیده است.
منابع پزشکی اعلام کردند که حدود ۷۰ دستگاه آمبولانس و ده‌ها ماشین آتش‌نشانی عازم محل شدند.
مقامات شهر از یک مرکز عملیات مشترک خبر دادند و گفتند که در حال کار برای تأیید اطلاعات در مورد قربانیان هستند، در حالی که جزئیاتی در مورد عاملان حمله وجود ندارد.
اما شاهدان عینی از «مردانی با ریش سیاه، با جلیقه ضد گلوله و حامل مسلسل» صحبت کردند.
در حالی که مسکو از کل جامعه بین‌المللی خواست تا این «اقدام تروریستی» را محکوم کند، کاخ سفید روز جمعه تسلیت خود را ابراز و اشاره کرد که در تلاش است اطلاعات بیشتری به دست آورد.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی به خبرنگاران گفت: ما با قربانیان این حمله هولناک ابراز همدردی می‌کنیم. این تصاویر وحشتناک و تماشای آن دشوار است.
وی افزود: هنوز هیچ نشانه ای مبنی بر دست داشتن اوکراین یا اوکراینی‌ها در تیراندازی وجود ندارد.


خواسته مکرون از متحدان: در مقابل پوتین ترسو نباشید

ماكرون وبافيل في حديث منفرد الاثنين في القصر الرئاسي التشيكي (أ.ف.ب)
ماكرون وبافيل في حديث منفرد الاثنين في القصر الرئاسي التشيكي (أ.ف.ب)
TT

خواسته مکرون از متحدان: در مقابل پوتین ترسو نباشید

ماكرون وبافيل في حديث منفرد الاثنين في القصر الرئاسي التشيكي (أ.ف.ب)
ماكرون وبافيل في حديث منفرد الاثنين في القصر الرئاسي التشيكي (أ.ف.ب)

رئیس‌جمهور فرانسه گفت که آنچه او در رابطه با اوکراین و نادیده گرفتن اعزام نیروهای غربی به خاک این کشور خواستار آن است «یک جهش استراتژیک است و من کاملاً عواقب آن را تحمل می‌کنم».
امانوئل مکرون تأکید کرد که «ما نمی‌توانیم و نباید اجازه دهیم روسیه در این جنگ پیروز شود و تا زمانی که این امر ضروری باشد به حمایت از مردم اوکراین و ارتش آنها ادامه خواهیم داد».
مکرون برای توضیح بیشتر و رد هر گونه عجله یا بداهه از سوی خود تأکید کرد که اظهارات وی «روشن و دقیق است و بسیار ضروری است که روشن شود که ما محدودیتی برای حمایت غرب از اوکراین قائل نخواهیم شد».
مکرون در جریان سفرش به جمهوری چک از دو فرصت استفاده کرد تا تغییرات قابل توجهی را که در مواضع او در مورد جنگ اوکراین و روسیه رخ داده بود، برجسته کند.
این احتمال وجود دارد که پاسخ‌هایی مبنی بر رد پیشنهاد رادیکال او (مبنی بر فرستادن نیروهای میدانی به اوکراین) او را بر آن داشته باشد که بگوید: «ما قطعاً به لحظه‌ای در اروپا نزدیک می‌شویم که در آن مناسب است که ترسو نباشیم».
بیان این ادبیات اغلب در زبان دیپلماتیک استفاده نمی‌شود.
مکرون معتقد است که آینده اروپایی‌ها به سرنوشت جنگ اوکراین و اعتقاد جدید پاریس بستگی دارد که رئیس‌جمهور روسیه «تنها در اوکراین متوقف نخواهد شد».
رئیس‌جمهور فرانسه بار دیگر خواستار تقویت دفاع اروپایی شد.
با این حال، مکرون، علیرغم شدت ظاهری در اظهاراتش، مشتاق است تأکید کند که «خواهان تشدید تنش نیست» و اینکه غربی‌ها علی‌رغم همه حمایت‌هایی که از اوکراین ارائه می‌کنند، «طرف درگیری نیستند» و تنها کاری که انجام می‌دهند کمک به این کشور برای دفاع از استقلال و حاکمیتش است.
مکرون حمایت خود را از ابتکار عمل پراگ برای تهیه مهمات با خرید آن از جایی که در دسترس است، ابراز کرد.
از سوی دیگر، کی‌یف روز سه‌شنبه اعلام کرد که ناو جنگی روسیه سرگئی کوتوف را با استفاده از پهپادهای زیردریایی اوکراینی در نزدیکی شبه جزیره کریمه غرق کرده‌است.
مسکو رسماً غرق شدن کشتی را تأیید نکرد، اما یک وبلاگ طرفدار روسیه به نام بیلوروسکی سیلوویک گزارش داد که کشتی منهدم شده‌است.
وبلاگ ریبار که نزدیک به وزارت دفاع روسیه است نیز پست مشابهی را منتشر کرده‌است.
همچنین پل تنگه کرچ یا پل کریمه، پس از وقوع حملات شبانه برای چند ساعت بسته شد.

 

Read also


محموله ۸۰ تنی کمک های سعودی وارد اوکراین شد


 
هواپیمای حامل کمک سعودی در فرودگاه رززوو لهستان (واس)
  هواپیمای حامل کمک سعودی در فرودگاه رززوو لهستان (واس)
TT

محموله ۸۰ تنی کمک های سعودی وارد اوکراین شد


 
هواپیمای حامل کمک سعودی در فرودگاه رززوو لهستان (واس)
  هواپیمای حامل کمک سعودی در فرودگاه رززوو لهستان (واس)

نهمین هواپیمای حامل کمک سعودی وارد فرودگاه رززوو لهستان واقع در نزدیکی مرز اوکراین شد. این کمک ها از طریق مرز لهستان به اوکراین خواهد رفت. مرکز امداد ملک سلمان مسئول تنظیم این پرواز امدادی است.
این محموله ۸۰ تنی از جمله کمک های سعودی به اوکراین است و شامل ژنراتورهای برق و لوازم برقی می شود.

محموله اخیر سعودی شامل ژنراتور و لوازم برقی است (واس)

پترنکو آناتولی سفیر اوکراین در سعودی هفته گذشته در گفتگو با «الشرق الاوسط» به نیابت از مردم و حکومت اوکراین از ملک سلمان بن عبد العزیز خادم حرمین شریفین و شاهزاده محمد بن سلمان نخست وزیر و ولیعهد و مردم سعودی به خاطر ارسال کمک های بشردوستانه به اوکراین تشکر کرد. محموله های کمک و امداد سعودی به اوکراین توسط مرکز امداد و اقدامات بشردوستانه ملک سلمان ارسال می شود.
آناتولی افزود «این کمک ها گواه روشن بر شراکت پایدار بین دو کشور و حمایت ادامه دار و ثابت سعودی از اوکراین بنا به قوانین بین الملل است که انسانیت و سخاوتمندی عربی را نشان می دهد».
سفیر اوکراین خاطر نشان کرد اوکراین به این کمک ها نیاز شدید دارد چرا که آوارگان غیر نظامی همچنان گرفتار آثار ناگوار «تجاوز نظامی ادامه دار روسیه» هستند. او افزود «امیدوارم که خداوند پاداش این کار نیک را صد برابر به خانواده های سعودی عطا کند».

پل امداد رسانی هوایی سعودی به مردم اوکراین همچنان برقرار است (واس)

سعودی در همه بزنگاه های تاریخی در کنار نیازمندان و آسیب دیدگان جهان بوده است و این کمک ها به اوکراین نیز در قالب همین نقش آفرینی سعودی تعریف می شود.
سعودی و اوکراین سال گذشته موافقتنامه ای برای ارایه کمک های بشردوستانه بیشتر به ارزش ۴۰۰ میلیون دلار امضا کردند و سعودی از طریق هماهنگی با دولت لهستان و سازمان ملل ده میلیون دلار کمک فوری پزشکی و سرپناه به پناهجویان اوکراینی در کشورهای همسایه به ویژه لهستان تقدیم کرده است.


دومین سال جنگ اوکراین؛ در روسیه چه گذشت؟

دو مامور پلیس جلوی ساختمان کرملین به مناسبت دومین سال آغاز جنگ اوکراین کشیک می دهند (فرانس پرس)
دو مامور پلیس جلوی ساختمان کرملین به مناسبت دومین سال آغاز جنگ اوکراین کشیک می دهند (فرانس پرس)
TT

دومین سال جنگ اوکراین؛ در روسیه چه گذشت؟

دو مامور پلیس جلوی ساختمان کرملین به مناسبت دومین سال آغاز جنگ اوکراین کشیک می دهند (فرانس پرس)
دو مامور پلیس جلوی ساختمان کرملین به مناسبت دومین سال آغاز جنگ اوکراین کشیک می دهند (فرانس پرس)

جنگ اوکراین وارد سومین سال شد اما در روسیه که اوضاع داخلی و روابط خارجی اش پس از این جنگ زیر و رو شد خبری از مراسم نبود. نهادهای پارلمانی و احزاب مراسم نداشتند. برخی از رسانه های غربی خبر بازداشت تعدادی از همسران سربازان روس که در اوکراین می جنگند را پوشش دادند و بخشی از خبرنگاران نیز تاکید کردند که همسران این سربازان روس روی قبر سرباز گمنام شاخه گل گذاشتند که نشانگر ابراز نارضایتی غیر مستقیم از جنگ است. شهرهای روسیه برنامه و رویداد مردمی به مناسبت دومین سال جنگ نداشتند.
روز «مدافعان میهن» که هر سال ۲۳ فوریه (یک روز قبل از سالگرد جنگ اوکراین) در روسیه برگزار می شود با پوشش خبری گسترده همراه بود و رسانه های حکومتی از این فرصت استفاده کردند و بدون ذکر مستقیم دومین سال جنگ اوکراین به تعریف و تمجید از سربازان در همه جبهه ها پرداختند.
رسانه های روسیه به سبک خاص خود دومین سال جنگ در اوکراین را پوشش دادند و با گزارش های طولانی و بعضا میدانی طولانی «دستاورد محور» به شرح موفقیت های ارتش روسیه در اوکراین در دو سال گذشته پرداختند و از پیشروی های میدانی در «نووروسیه» گفتند. منظور آنها از «نووروسیه» چهار منطقه دونتسک و لوهانسک و ژاپوریژیا و خرسون است که سال گذشته روسیه آنها را به خاک خود ملحق کرد. عقبگرد توان نظامی اوکراین و سردرگمی غربی ها و اختلافات گسترده در اردوگاه غرب بر سر مسلح کردن و کمک های مالی بیشتر به اوکراین از محورهای رسانه های روسیه به این مناسبت بودند. البته روس ها همچنین در پوشش خبری خود مشکلات اجتماعی و اقتصادی در کشورهای اروپایی و افزایش اختلافات و بگو مگوهای داخلی در آمریکا را نیز از قلم نینداختند.
محور اصلی این پوشش خبری چکیده این دو سال جنگ بود که روسیه با گام های استوار در مسیر پیروزی پیش می رود و اردوگاه دشمن با سیاه نمایی های سیاسی درباره حمایت های ادامه دار از اوکراین می خواهند شکست خود را پنهان کنند.

دو مامور دفاع مدنی روز یکشنبه در محل آتش سوزی در یک ایستگاه قطار در منطقه کوستیانتینیفکا در استان دونتسک (آسوشیتد پرس)

اکثریت با ادامه جنگ موافقند

همزمان با این پوشش رسانه ای هدفمند نتایج «مرکز تحقیقات افکار سنجی» نزدیک به کرملین منتشر شد که با اعداد و داده های غیر قابل تردید همراهی جامعه با رویکرد روسیه در اوکراین را نشان داد.
بنا به این نظرسنجی بیش از پنجاه درصد جمعیت روسیه معتقدند «عملیات نظامی ویژه» خوب پیش می رود.
۶۵ درصد شرکت کنندگان در نظرسنجی در پاسخ به اینکه آیا عملیات نظامی روسیه موفق است یا خیر گفتند که به احتمال زیاد موفق است و ۱۵ درصد فکر می کنند که به احتمال زیاد موفق نیست و ۲۰ درصد گفتند که جواب دادن به این سوال سخت است.
یکی از سوالات مطرح شده در این نظرسنجی همان پرسشی است که بسیاری از سیاستمداران و بخش اعظم جامعه روسیه پاسخی برای آن ندارند؛ آیا جنگ تصمیم درستی بوده است؟
۶۸ درصد روس ها گفتند که با تصمیم اعلام جنگ موافقند و ۱۹ درصد گفتند که مخالف این تصمیم هستند و ۱۳ درصد از اظهار نظر در این باره خودداری کردند.
این آمار اگر درست و دقیق باشد نشانگر چرخش افکار عمومی روسیه است چرا که اکثر مردم این کشور دو سال پیش مخالف اعلام جنگ علیه اوکراین بودند.
سوال دیگری نیز در مورد اهداف جنگ مطرح شده است. ۴۳ درصد گفتند که هدف حفاظت از امنیت روسیه و خلع سلاح اوکراین و جلوگیری از استقرار پایگاه های نظامی ناتو در کشورهای همسایه است. ۲۰ درصد معتقدند که هدف این جنگ دفاع از ساکنان لوهانسک و دونتسک و ژاپوریژیا و خرسون است که البته این هدف اعلام شده دو سال پیش دولت برای جنگ بود. ۱۵ درصد گفتند که روسیه در درجه اول می خواهد روند سیاسی در اوکراین را تغییر دهد و «نازیسم» را ریشه کن کند. ۶ درصد بر این باورند که هدف این جنگ الحاق اوکراین به خاک روسیه است.
میلیتاریزه جامعه و بسط گفتمان «هیچ صدایی بلند تر از صدای نبرد نیست» یکی از نکات قابل توجه این نظرسنجی است که نشان می دهد بسیج رسانه ای و سیاسی برای تبلیغ این جنگ در دو سالی که گذشت خوب جواب داده است.
۷۲ درصد شرکت کنندگان در نظرسنجی گفتند که «همه شهروندان روسیه باید کمک کنند تا عملیات نظامی با موفقیت پیش برود» و ۶۴ درصد معتقدند که «باید اینک با این اصل زیست که همه چیز برای جبهه است و همه چیز برای پیروزی است».
این نظرسنجی یاد شده نمونه گیری تصادفی از طریق تماس تلفنی با ۱۶۰۰ نفر در مناطق مختلف روسیه است.

سالگرد الحاق کریمه

سالگرد جنگ در اوکراین بود اما این رویداد در روسیه سوت و کور گذشت. با این حال روسیه برای مراسم بزرگ در دهمین سالگرد الحاق شبه جزیره کریمه در سال ۲۰۱۴ آماده می شود. این مراسم در روسیه عید ملی شده است. ولادیمیر پوتین برنامه های این رویداد را با حضور در مراسم رونمایی از کتاب «کریمه برگ هایی از تاریخ از دوران باستان تا به امروز» کلید زد. پوتین در این مراسم گفت «شبه جزیره کریمه و سواستوپل دو بخش جدایی ناپذیر از روسیه شده اند». او افزود «۱۶ مارس ۲۰۱۴ واقعا نقطه عطف سرنوشت ساز برای ساکنان کریمه و سواستوپل به شمار می رود». پوتین خاطر نشان کرد ساکنان کریمه «در آن روز با یک تصمیم قاطع و بی تردید اعلام کردند که می خواهند برای همیشه با روسیه بمانند. شبه جزیره کریمه و سواستوپل امروز بخش جدایی ناپذیر از جمهوری فدرال روسیه شده اند».
البته آغاز «جشن های بازگشت کریمه به مام میهن» از روی اتفاق یا بی ربط با دومین سالگرد جنگ در اوکراین نبود. روسیه بخش دیگری از «دستاوردهای» خود در جنگ اوکراین را به نمایش گذاشت و از آغاز رای دهی زودهنگام در انتخابات ریاست جمهوری روسیه در ژاپوریژیا خبر داد.
این انتخابات ۱۵ تا ۱۷ مارس برگزار می شود. طبق روال معمول رای دهی زودهنگام در روسیه شامل حال روس های مقیم خارج و ساکنان بخش های شرقی روسیه می شود. انتخابات روسیه برای اولین بار امسال در ژاپوریژیا برگزار می شود. گالینا کاتیوشینکو رئیس ستاد انتخابات در ژاپوریژیا گفت «ساکنان مناطق دور افتاده و بخش های نزدیک به جبهه های درگیری معمولا زودتر از بقیه رای می دهد.. رای دهی زودهنگام شامل حال نظامیان نیز می شود».

نگهبانی که جلوی ساختمان سابق اداره منطقه ای نیکولایف رد می شود (د پ آ)

گسترش دامنه حمله

همزمان با سالگرد جنگ در اوکراین عده ای در روسیه بار دیگر خواهان گسترش دامنه حمله نظامی به مناطق بیشتر شدند. این بخش از جامعه می خواهد نیروهای روسیه استان های بیشتری که از آنها به عنوان مناطق «روسیه» یاد کردند را تصرف کنند و گفتند که این مناطق «باید دوباره به خاک روسیه ملحق شوند». مقصود آنها عمدتا مناطق نیکولایف و اودسا در کرانه دریای سیاه است. تصرف این مناطق بدین معنا است که اوکراین یا چیزی که از اوکراین باقی می ماند دیگر به دریای سیاه دسترسی نخواهد داشت.
صدای گروه هایی که خواهان افزایش پیشروی ارتش روسیه و تصرف مناطق بیشتر از اوکراین هستند اوایل جنگ بلندتر بود اما در طول جنگ آرام شد. دیمیتری روگوزین عضو شورای فدراسیون (سنا) در روسیه که نماینده استان ژاپوریژیا در این نهاد است گفت «لزوم آزاد سازی دو استان اودسا و نیکولایف جای تردید ندارد چون تهدیدهای نظامی در دریای سیاه بیخ گوش روسیه است. این یک واقعیت آشکار است و ما ضمنا نیاز داریم به مرز جمهوری پریدنسترویه (منطقه ای در خاک مولداوی که با کمک روسیه می خواهد از مولداوی جدا شود) دسترسی پیدا کنیم. اکثریت قاطع ساکنان پریدنسترویه در چندین رفراندوم به الحاق به خاک روسیه رای دادند». او خاطر نشان کرد «در عین حال باید به فکر دشواری های ارسال نیرو در امتداد ساحل دریای سیاه باشیم چون در این منطقه تعداد فراوانی از منبع های رود صعب العبور و غیر قابل عبور وجود دارد».
او در ادامه توضیح داد «یادمان باشد که باید از رود دنیپر رد شویم. بنابراین بهتر است نیروها از سمت شمال به سمت اودسا و نیکولایف پیشروی کنند نه از سمت شرق».
وزارت دفاع روسیه نیز در بیانیه ای از افزایش خطرات و تهدید کشتی های تجاری روسیه در دریای سیاه خبر داد و نکته جالب همزمانی اظهارات روگوزین و بیانیه وزارت دفاع روسیه است.


دو سال گذشت؛ چرا روسیه مطمئن است در جنگ پیروز می شود؟

سربازان روسی در مراسم افتتاح بنای یادبود نظامیان روسیه که در جنگ کشته شدند (رویترز)
سربازان روسی در مراسم افتتاح بنای یادبود نظامیان روسیه که در جنگ کشته شدند (رویترز)
TT

دو سال گذشت؛ چرا روسیه مطمئن است در جنگ پیروز می شود؟

سربازان روسی در مراسم افتتاح بنای یادبود نظامیان روسیه که در جنگ کشته شدند (رویترز)
سربازان روسی در مراسم افتتاح بنای یادبود نظامیان روسیه که در جنگ کشته شدند (رویترز)

وقتی روسیه دو سال پیش به اوکراین حمله کرد نظامیان اوکراین با چنگ و دندان به دفاع از سرزمینشان برخاستند و غرب تمام قد کنار اوکراین ایستاد و به همین دلیل امید به توان ارتش اوکراین برای مقابله با مهاجمان افزایش یافت.
دو سال گذشت و امیدها به پیروزی اوکراین کاهش فزاینده داشته و تعهد غرب به حمایت از اوکراین کاهش یافته است. کمک های نظامی چند میلیارد دلاری آمریکا با توجه به امکان افزایش جنگ و درگیری در آینده و کمبود بودجه در دوره پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بلا تکلیف است و نیز این احتمال را نباید نادیده گرفت که دولت بعدی آمریکا حمایت کمتری از اوکراین نشان دهد. خطوط مقدم در صحنه جنگ در چند ماه گذشته به استثنای موفقیت های اخیر نظامیان روسیه در شرق اوکراین تغییر نکردند.

سرباز روس نزدیک یکی از ساختمان های خرابه در آودیوکا (رویترز)

کی یف مرتب اعلام می کند که اسلحه مناسب و موثر برای نبرد با روسیه به دستش نمی رسد. طبق برخی گزارش ها نظامیان اوکراین در خطوط مقدم درگیری به دلیل کمبود مهمات و نیرو روحیه شان را باخته اند. اختلافات سیاسی داخلی و برکناری والری زالوژنی فرمانده ارتش اوکراین باعث بروز نگرانی از تکلیف استراتژی نظامی اوکراین شد.
به گزارش سی ان بی سی جیمز نیکسی مدیر برنامه روسیه و اوراسیا در اندیشکده «چتم هاوس» گفت «امسال برای اوکراین سخت تر از سال های قبلی جنگ است که بخشی از آن به دلیل تغییر زالوژنی و ترک آودیوکا توسط ارتش اوکراین است اما مساله اصلی اوکراینی ها این است که نمی دانند چقدر می توانند روی کمک های غربی حساب کنند».
او خاطر نشان کرد «تصور می کنم رئیس جمهوری که نمی تواند کمک های مرگبار ارایه کند و رئیس جمهوری که کمک های مرگبار در اختیار اوکراین قرار نمی دهد از نظر اوکراین و اوکراینی ها با یکدیگر فرق دارند. این مساله زندگی و مرگ است. ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه روی پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری حساب نمی کند چون پوتین فکر می کند که فارغ از نتایج انتخابات آمریکا در ماه نوامبر روسیه پیروز خواهد شد».
نیکسی اضافه کرد «به عبارت دیگر پوتین ضعف آمریکا را فهمیده و او درست فهمیده است. اما باید منتظر ماند و دید که آیا این اعتماد به نفس پوتین در باره پیروزی به جا بوده یا خیر. پوتین دستکم می داند که توان نظامی اش در تابستان یا سال بعد چقدر است اما این کلام در مورد اوکراین صدق نمی کند».
دعواهای سیاسی داخلی در غرب خواه قبل از انتخابات آمریکا و بریتانیا و پارلمان اروپا امسال غالب خواهد بود. نیکسون می گوید «اما روسیه چنین محدودیت هایی ندارد. مسکو حاضر است برای رسیدن به پیروزی به روسیه خسارت هر چقدر بزرگ وارد کند».

ستون دود از ساختمانی در باخموت بالا می رود. باخموت در دونتسک صحنه درگیری شدید با ارتش روسیه است (آسوشیتد پرس)

روس ها روحیه گرفتند

بی گمان روسیه در آغاز سومین سال جنگ ذوق زده است و با پیشروی اخیر و تصرف آودیوکا روحیه گرفت. تصرف آودیوکا هفته گذشته بزرگ ترین پیروزی در ۹ ماه اخیر بود. روس ها هفته گذشته موفقیت های منطقه ای نیز داشتند. مسکو قبل از انتخابات ریاست جمهوری ماه آینده موفق شد مخالفان سیاسی اش در داخل را از میان بردارد. بر کسی پوشیده نیست که نتیجه انتخابات روسیه مشخص است که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه به راحتی پیروز می شد به خصوص اینکه اکثر مخالفان پوتین یا در تبعید اختیاری هستند و یا حق فعالیت سیاسی ندارند و یا اینکه زندانی اند و یا درگذشتند که آخرین آنها الکسی ناوالنی هفته پیش در یکی از زندان های دور افتاده در قطب شمال درگذشت.
البته نتیجه جنگ قابل پیش بینی نیست با این حال تحلیلگران سیاسی می گویند که روسیه کارت های زیادی در ارتباط با جنگ دارد.
کرت ولکر نماینده سابق آمریکا در ناتو و فرستاده ویژه آمریکا در اوکراین به شبکه «سی ان بی سی» گفت برآوردم از گفتگوهایی که با مقامات محلی و فرماندهان نظامی اوکراین داشتم این است که آنها «از غرب و به خصوص آمریکا بسیار نگران هستند».
او افزود «آیا مثل قبل از اوکراین حمایت نظامی و اقتصادی می کنیم؟‌ آنها همچنان به این حمایت نیاز دارند و بدون حمایت غرب نگران خواهند شد چرا که روسیه منابع بیشتری دارد و به پیشروی و فشار در جبهه های درگیری و به خرید پهپاد و موشک ادامه خواهد داد و شهرهای اوکراین را مورد هدف قرار می دهد. پس این جنگ به رویه کنونی ادامه پیدا می کند و لزوما تلفات سنگین نخواهد داشت اما مثل الان ادامه می یابد و هیچ منطقه ای پس گرفته نمی شود».

سربازان روسیه وسط آوار نزدیک یک خودروی منهدم شده در آودیوکای اوکراین (رویترز)

دستاوردهای روسیه

روسیه در چند ماه نخست جنگ در اوکراین در بهار ۲۰۲۲ به خاطر استراتژی و تاکتیک های نظامی اش مورد انتقاد و تمسخر قرار گرفت و ارتش روسیه آن زمان پس از تلاش ناکام برای پیشروی به سمت کی یف به سرعت در جبهه شمالی عقب کشیدند.
به گزارش «سی ان بی سی» در آن زمان گفته شد که ارتش روسیه آموزش دیده و مجهز و منظم نیست اما تحلیلگران مسائل دفاعی معتقدند که ارتش روسیه بر این مشکلات غلبه کرد و سال گذشته سازمان یافته تر و هماهنگ تر شد.
این گزارش افزود تاکتیک های نظامی روسیه دیگر مایه ریشخند و تمسخر نیست. ارتش روسیه در مواضع دفاعی بسیار محکم سنگر گرفته و ضد حمله تابستان اوکراین را ناکام گذاشت. روسیه در اوکراین و عمدتا در بخش های شرقی دست به حمله می زند.
ارتش روسیه با تصرف آودیوکا در دونتسک پس از چندین ماه درگیری سنگین روحیه گرفت. پوتین از آن به عنوان «موفقیت مطلق و مسلم» یاد کرد و گفت که باید این رویداد «بستر ساز» شود.
تحلیلگران می گویند که روسیه پیش از انتخابات ۱۵ و ۱۷ مارس به این پیروزی دست یافته که زمان خوبی برای پوتین است. روسیه در پی این بود که در فضای اطلاعاتی اوکراین وحشت ایجاد کرده و روحیه اوکراینی ها را تضعیف کند.

سربازان اوکراینی در حال یک سامانه ضد هوایی آلمانی نزدیک شهر اودسا در جنوب اوکراین (آژانس عکس اروپا)

روسیه آمار تلفات نظامیانش در نبرد طولانی برای تصرف آودیوکا را تایید یا تکذیب نکرده اما اوکراین برآورد کرده که ۴۷ هزار سرباز روس در این نبرد کشته شدند. البته دست یابی به آمار دقیق و به روز امکان پذیر نیست اما مقامات آمریکا در ماه اوت گفتند که حدود ۵۰۰ هزار سرباز اوکراینی و روس در این نبرد کشته و زخمی شدند.
تحلیلگران می گویند آنچه برای سران مسکو اهمیت دارد تصویر پیروزی در آودیوکا در نظر مردم روسیه قبل از انتخابات است که می تواند برای غرب پیام بفرستد مبنی بر اینکه روسیه در یک جنگ طولانی عزم خود را برای رسیدن به اهدافش در اوکراین به هر قیمتی جزم کرده است.
نیروی کار
روسیه اینک تقریبا یک پنجم سرزمین اوکراین را اشغال کرده و توان خود را برای بسیج و ارسال صدها هزار نفر برای جنگ در اوکراین نشان داد. روسیه از این نظر هم دست بالا را دارد چرا که اوکراین می گفت که بسیج نیروی بیشتر از میان غیر نظامیان و فرستادن آنها برای جنگ مایه شرمساری است.
وولکر توضیح داد «به گمانم این جنگ تا زمانی که پوتین در قدرت است ادامه پیدا می کند چرا که کسی دلش به حال روس هایی که پوتین آنها را به کشتن می دهد نمی سوزد. پوتین پشت سر هم نیرو به جبهه های مقدم می فرستد و ده ها و ده ها هزار نفر را می کشد».

ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه (آسوشیتد پرس)

دیوید کیریچنکو تحلیلگر مرکز تحلیل سیاست اروپا گفت «ارتش اوکراین به فکر جذب ۵۰۰ هزار سرباز دیگر برای جنگ است. ولودیمیر زلسنکی رئیس جمهور اوکراین با ابراز نگرانی گفت که این مساله «حساس» است. جذب نیرو برای جنگ «بحث داغ بین دولت و ارتش» بوده و حالا این بحث و اختلاف اجتناب ناپذیر شده است».
او افزود «پیداست که اوکراین گزینه ای به جز بسیج نیروی بیشتر از میان مردم ندارد». کیریچنکو خاطر نشان کرد «مردان و زنانی که در ۲۳ ماه گذشته در جبهه می جنگند دچار خستگی شدید و تلفات سنگین شده اند».
کیریچنکو خاطر نشان کرد «اختلافات درباره جذب نیروی بیشتر بالا گرفته و اکثر کمک های نظامی علنی آمریکا دارد به پایان می رسد و کنگره هنوز با ارسال کمک های بیشتر موافقت نکرده است. اوکراین که با کمبود تسلیحات مواجه است بسیاری از عملیات نظامی را موقتا متوقف کرده و شرایط در جبهه دشوار شده است. جنگ دستکم اینک تا حد زیادی فرسایشی شده که البته این وضع به نفع روسیه است. با این حال نشانه ای از پایان مقاومت اوکراینی ها نیست».