گردش در دره "رم" با خودروهای چهارچرخ محرک یا شتر

گردش در دره "رم" با خودروهای چهارچرخ محرک یا شتر
TT

گردش در دره "رم" با خودروهای چهارچرخ محرک یا شتر

گردش در دره "رم" با خودروهای چهارچرخ محرک یا شتر

کسانی که برای اولین بار به دره "رم" (ماه) سفر می کنند شاید به ذهنشان هم نرسد که می توانند چند صباحی را به دور از هیاهوی شهر در جای آرام سپری کنند.
مسافران در این منطقه بار سفر را که زمین می گذارند می توانند آرامش را روی شن های آرام تجربه کنند و در جلسات شب نشینی با یکدیگر گپ بزنند.
یک شب را که در شن های صورتی بیابان سپری می کنی تازه متوجه می شوی که این مکان هیچ شباهتی به مفهوم کلیشه ای بیابان برهوت و خشک و خالی ندارد.
اینجا در دره رم شن رنگ و شکل متفاوت و عجیب و غریبی دارد.
دره رم در ۳۰۰ کیلومتری جنوب امان -پایتخت اردن- قرار دارد و به دلیل شباهت ویژگی ظاهری سطح آن به ماه به دره رم معروف شده است.
حسن حجازی شهروند اردنی که به این منطقه سفر کرده می گوید که این بیابان صورتی رنگ با کوه های بلند و پراکنده و قله های سربه فلک کشیده است. وقتی به اینجا رسیدم نفس عمیقی کشیدم و جهانگردانی را تصور کردم که چندین قرن پیش سوار بر شتر آهسته حرکت می کردند. آنها با خود آذوقه و تاریخ حمل می کردند.
اگر درباره پیشینه این منطقه در گوگل سرچ کنیم با اطلاعات ضد و نقیضی روبرو می شویم. عده ای می گویند این منطقه سکونتگاه قوم ثمود بوده است. اما آنچه مشخص است این است که این منطقه با توجه به نقش و نگارهای حفر شده در سنگ هایش ۴۰۰۰ سال قدمت دارد و قطعا سکونتگاه اقوام متعددی بوده است.
دره رم در تاریخ معاصر اردن نیز نقش آفرین بوده است. شاهزاده فیصل بن الحسین و ارتش از این منطقه به ارتش انقلاب بزرگ عرب پیوستند.
ساکنان دره رم را عشایر جنوب اردن تشکیل می دهند. این بیابان در مسیر سه استان جنوبی -الطفیله و معان و العقبه- قرار دارد و به همین دلیل عشایر گوناگون در این منطقه اقامت دارند.
راه آهن حجاز در ورودی دره رم قرار دارد که شاهدی است بر دوره ای که هنوز مرزها و نقشه های جغرافیایی پدیدار نشده بود. گردشگران می توانند در اینجا یا در چادر و یا در مسافرخانه یا هتل اقامت کنند.
گردشگرانی که برای اولین بار به دره رم سفر می کنند معمولا چادر را انتخاب می کنند تا با زیبایی های منطقه آشنا شوند. اما کسانی که برای بار دوم یا بیشتر راهی منطقه شده اند مسافرخانه گزینه مناسب تری است تا چند روزی را به دور از هیاهو و شلوغی شهر سپری کنند.
گردشگران می توانند با اجاره شتر یا خودروهای چهار چرخ محرک سری به اماکن دیدنی بزنند. البته راهنماها نیز آماده کمک به گردشگران برای آشنایی با منطقه هستند.
گروه های گردشگران جوانان نیز می توانند با خودروهای چهارچرخ محرک در این منطقه گردش کنند و در صورت تمایل در کویر چادر بزنند و مواد غذایی و آشامیدنی خود را تهیه کنند.
گشت های امنیتی نیز از ساکنان محلی تشکیل شده که سوار بر شتر آماده خدمت رسانی هستند. گردشگران در صورت نیاز یا وضعیت اورژانس می توانند به این گروه مراجعه کنند.
جمعیت منطقه دره رم حدود ۲۰ هزار نفر است که بیشتر در حوزه گردشگری کار می کنند.
 ورزش و سرگرمی
برنامه های دیگری نیز به تازگی به فعالیت های سرگرمی در منطقه دره رم اضافه شده که شامل مشاهده ماه و ستارگان با تلسکوپ های مدرن است.
گردشگران می توانند از فعالیت های ورزشی متنوع مثل اسکی روی شن لذت ببرند. صعود به قله های ۱۷۵۰ متری از برنامه های سرگرمی برای کوهنوردان و علاقمندان است.
پرواز در ارتفاع کم تا حدود ۶۰۰۰ پا نیز از جمله فعالیت های تفریحی دیگر در منطقه به شمار می رود.



سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
TT

سعودی با ثبت ۸ سایت باستانی در یونسکو به هدف ۲۰۳۰ رسید



روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)
روستای الفاو هشتمین منطقه باستانی سعودی در فهرست یونسکو است (واس)

هشتمین سایت باستانی سعودی در فهرست یونسکو (سازمان علمی و آموزشی و فرهنگی جهان) ثبت شد و بدین ترتیب سعودی به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ رسید. منطقه باستانی الفاو واقع در جنوب ریاض روز شنبه (۲۷ جولای) در جریان چهل و ششمین نشست کمیته میراث جهانی در نیودلهی هند در فهرست یونسکو قرار گرفت.
منظر فرهنگی «الفاو» به عنوان هشتمین سایت فرهنگی بسیار ارزشمند میراث جهانی در فهرست یونسکو ثبت شد. شهر «هگرا» در العلا و «حی الطریف» در منطقه باستانی الدرعیه و منطقه تاریخی جده و هنرهای صخره نگاری در حائل و واحه احساء و منطقه فرهنگی «حمی» در نجران و منطقه حفاظت شده «عروق بنی معارض» در سعودی پیش از این در فهرست میراث فرهنگی یونسکو ثبت شده اند.
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان وزیر فرهنگ در اکانت خود در شبکه اجتماعی «اکس» گفت «وزارت فرهنگ با ثبت منطقه باستانی «الفاو» در فهرست میراث جهانی یونسکو به هدف سند چشم انداز ۲۰۳۰ که ثبت ۸ منطقه باستانی در یونسکو است رسید.
عملکرد موفق دست اندرکاران حوزه فرهنگ سعودی در ثبت مناطق باستانی و تاریخی این کشور در فهرست یونسکو در سال های گذشته باعث شد تا میراث طبیعی و زیست محیطی این کشور در کانون توجه جهان و گردشگران قرار بگیرد و نیز اقدامات متنوعی برای حفاظت از تنوع طبیعی و اجرای ابتکار عمل های خلاقانه در حوزه صیانت از محیط زیست اجرا شود.
وزیر فرهنگ سعودی گفت «این گام ثمره توجه گسترده ملک سلمان بن عبد العزیز خادم حرمین شریفین و شاهزاده محمد بن سلمان بن عبد العزیز ولیعهد و نخست وزیر به حوزه میراث ملی و فرهنگی است».
او افزود «ثبت مناطق باستانی و فرهنگی به عنوان میراث ملموس و ناملموس یونسکو بیانگر پیشینه ژرف تاریخی و نقش پیشروی سعودی برای حفاظت از میراث مشترک جهانی در قالب سند چشم انداز ۲۰۳۰ است. در این سند بر اهمیت افتخار به هویت ملی که میراث ملی بوده تاکید شده است.

روستای «الفاو» سکونتگاه بسیاری از سلسله های پادشاهی و تمدن های کهن (واس)
شاهزاده بدر بن عبد الله بن فرحان یادآور شد «سعودی به اهمیت میراث ملی و فرهنگی و صیانت از آن و اطلاع رسانی در مورد آن در سطح بین المللی پی برده است و این اقدامات می تواند بستر محکمی برای حال و نقشه راهی برای کار و فعالیت آینده فراهم کند».
وزیر فرهنگ سعودی توضیح داد «این وزارتخانه به تلاش برای توسعه و توجه به میراث ملی و مطرح کردن آن در سطح جهان ادامه می دهد تا این سایت های باستانی پایدار بمانند و به نسل های بعدی منتقل شوند».
منطقه «الفاو» در محوطه ۲.۵۰ کیلومتر مربع در اطراف ربع الخالی در استان وادی الدواسر در جنوب منطقه ریاض قرار دارد و یک منطقه حائل ۲۷۵ کیلومتر مربعی دور تا دور آن را گرفته است. «الفاو» یک گذرگاه تنگ بین بیابان ربع الخالی و رشته کوه های طویق است. «الفاو» پایتخت نخستین پادشاهی کنده بوده و نقش و موقعیت برجسته ای در شبه جزیره عرب از نیمه قرن اول قبل از میلاد تا اوایل قرن چهارم میلادی داشت. این منطقه با توجه به پیشینه تاریخی و باستانی از جمله بزرگ ترین و شناخته شده ترین مقاصد باستانی در سعودی و یکی از مهم ترین مناطق تاریخی در جهان است.

روستای «الفاو» پایتخت پادشاهی کهن کنده در شبه جزیره عرب بوده است (واس)
منطقه الفاو در قدیم مرکز تجاری مهم و محل تردد کاروان های فلزات و غلات و پارچه بوده است. کاروان ها از مقصد پادشاهی سبا و معین و قتبان و حضرموت و حمیر از الفاو رد می شدند و به سمت نجران و از آنجا به الافلاج و سپس الیمامه و بعد نیز به طرف شرق یعنی خلیج و شمال به عراق و شام می رفتند.
«الفاو» یکی از نمادهای تعامل سازنده بین انسان و طبیعت است و نقش و نگارهای بسیاری متعلق به دوران قدیم و مقبره های غول پیکر با سازه های مشخص و همگام با نقش و نگارهای باستانی در «الفاو» وجود دارد. نمادها و آثار معماری فراوانی از منطقه کاروانسراها که در «الفاو» قرار داشته هنوز به چشم می خورد؛ از جمله محوطه باستانی با سیستم های آبیاری متنوع که کشفیات تاریخی و صخره نگاره های جذاب و دیدنی و کتیبه های باستانی فراوانی را در خود جای داده است.
نمایندگی سعودی در یونسکو تلاش گسترده ای برای ثبت این مناطق باستانی سعودی انجام داد. این اقدامات با هدایت «کمیسیون میراث ملی» و همکاری «کمیته ملی فرهنگ و علوم و آموزش» سعودی و مقامات محلی ریاض و «مرکز ملی افزایش پوشش گیاهی» و «دانشگاه ملک سعود» و «جامعه بومی» استان وادی الدواسر صورت گرفتند.

روستای «الفاو» پیشینه فرهنگی سترگ و جایگاه تاریخی دارد (واس)
کمیسیون میراث ملی سعودی تلاش های بی وقفه برای حفاظت از میراث فرهنگی پربار سعودی و معرفی آن در سطح داخلی و خارجی انجام می دهد تا روایتگر غنای تاریخ و فرهنگ این کشور به عنوان سکونتگاه تمدن های انسانی متعدد در طول تاریخ باشد.