جولان كرونا در كشورهاى عربي؛ قرنطينه ادامه دارد

دبی
دبی
TT

جولان كرونا در كشورهاى عربي؛ قرنطينه ادامه دارد

دبی
دبی

ویروس کرونا در کشورهای عربی همچنان جولان می دهد. در مقابل دولت‌های عربی برای مقابله با شیوع این بیماری دست به اقدامات پیشگیرانه زده و تنبیهاتی را برای خاطیان و ناقضان مقررات و قوانین وضع شده، درنظر گرفتند.

- امارات؛ ثبت ۸۵ مورد جدید
در کشور امارات شمار کل مبتلایان ۳۳۳ مورد ثبت شده‌است. بنا به اعلام مقامات امارات متحده عربی، آخرین آمار مبتلایان به ویروس کرونا در این کشور با شناسایی ۵۰ مورد جدید به ۲۴۸ نفر رسیده و ۴۵ تن نیز بر اثر آن جان باختند.
فریده الحوسنی سخنگوی رسمی وزارت بهداشت امارات از ثبت ۵۰ مورد جدید ابتلا به ویروس کرونا و در عین حال از بهبود یافتن چهار نفر دیگر خبر داد.
در همین راستا وزارت بهداشت امارات اعلام کرد که به مردم این اجازه داده می‌شود تا در طول ۲۴ ساعت به مغازهای مواد غذایی، بقالی‌ها، سوپر مارکت‌ها و داروخانه‌ها مراجعه و مواد مورد نیاز خود را خریداری کنند البته به شرط اینکه فاصله لازم را رعایت کنند و از شلوغی بیش از حد در مغازه‌ها خودداری شود.

- کویت؛ بهبودی ۴۳ مورد
وزارت بهداشت کویت از ثبت ۴ مورد جدید ابتلا به کرونا در این کشور ظرف ۲۴ ساعت گذشته خبرداد.
باسل الصباح وزیر بهداشت کویت نیز از افزایش شمار کل مبتلایان به ۱۹۵ نفر و بهبودی ۴۳ مورد کرونایی خبر داد.
در کویت همچنان قانون منع آمد و شد شبانه وضع است و مدارس و دانشگاه‌ها برای چهار ماه تعطیل اعلام شده‌اند.
پارلمان کویت نیز روز سه شنبه با تصویب قانونی اعلام کرد که هر کس از روی عمد موجب انتقال ویروس کرونا شود یا تدابیر احتیاطی برای پیشگیری از شیوع این ویروس را نقض کند، ضمن پرداخت جریمه حداقل ۳۰ هزار دیناری، مجازاتی تا ۱۰ سال حبس در انتظارش است.
همچنین افرادی که با اقدامات و تدابیر دولت برای مقابله با کرونا مخالفت و آن را نقض می‌کنند متحمل دستکم ۶ ماه حبس و پرداخت ۱۰ هزار دینار یا یکی از این دو مجازات می‌شوند.

- مصر؛ یک مورد فوتی
هاله زاید وزیر بهداشت مصر از ثبت ۴۰ مورد جدید ابتلا به ویروس کرونا در این کشور خبر داد و گفت با احتساب این آمار شمار کل مبتلایان به این ویروس در مصر به ۴۴۲ نفر می‌رسد.
به گفته او با فوت یک نفر دیگر از مبتلایان به کرونا در ۲۴ ساعت گذشته در مصر شمار کل جان باختگان به ۲۱ نفر رسیده‌است.
مصطفی مدبولی نخست‌وزیر مصر روز سه شنبه اعلام کرد که در راستای تدبیر پیشگیرانه برای مقابله با شیوع ویروس کرونا از امروز چهارشنبه قانون منع آمد و شد شبانه از ساعت شش عصر تا شش صبح به مدت دو هفته برگزار می‌شود.
حرکت همه وسائل نقلیه عمومی هم در مصر متوقف شده و همه مغازه‌ها از ساعت پنج عصر تا هفت صبح تعطیل هستند. همه مکان‌های تفریحی، باشگاه‌های ورزشی و رستوران‌ها هم برای مدت دو هفته تعطیل است. مدارس و دانشگاه‌ها هم که تا ۲۹ مارس تعطیل اعلام شده برای دو هفته دیگر تعطیل اعلام شد.
تعداد کارمندان بخش‌های دولتی و خصوصی به غیر از بیمارستان‌ها، درمانگاه‌ها و کارکنان حوزه رسانه هم برای مدت ۱۵ روز به نصف یا کم‌تر کاهش یافته‌است.
نخست‌وزیر مصر همچنین تاکیدکرد که متخلفان از این تصمیم‌های دولت با مجازات پرداخت غرامت تا سقف ۴۰۰ پوند و حتی حبس رو به رو می‌شوند.

- اردن؛ کاهش قوانین سفت و سخت
سعد جابر وزیر بهداشت اردن نیز از ابتلای ۲۶ نفر دیگر به ویروس کرونا طی ۲۴ ساعت گذشته و افزایش آمار مبتلایان به ۱۵۳ تن خبر داد.
مقامات اردنی گفته‌اند هر شهروندی موارد تخلف را مشاهده کرد، باید سریعاً به مراجع ذی‌صلاح گزارش دهند؛ چرا که تخطی از مقررات و قوانین، جان شهروندان را به خطر خواهد انداخت.
عمر الرزاز نخست‌وزیر اردن در پیامی به مردم اجازه داد که برای خرید کردن به صورت پیاده به مغازها و بقالی‌های و داروخانه‌های اطراف خود مراجعه کنند و کالاهای ضروری مورد نیاز را تهیه کنند.
طبق اعلام نخست‌وزیر مردم تنها از ساعت ۱۰ صبح تا ۶ عصر می‌توانند که از خانه‌ها بیرون بیایند و بعد از آن قانون منع تردد وجود دارد.

- الجزایر؛ ثبت ۳۴ ابتلای جدید
ا ثبت ۳۴ ابتلای جدید به ویروس کرونا در الجزایر شمار مبتلایان به این ویروس به ۲۶۴ نفر در این کشور افزایش پیدا کرد.
در یک روز اخیر در الجزایر دو نفر هم به خاطر ویروس جان خود را از دست داده‌اند که یکی از آنها ۷۲ سال سن دارد و دیگری هم ۷۵ ساله است.
در پایتخت هم قانون منع عبور و مرور از ساعت ۱۸ تا ۶ صبح وضع شده‌است و همه مغازها و امکان تفریحی و ورزشی و فرهنگی تعطیل شده‌اند.



آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
TT

آمادگی پاکستان برای حمله‌ی «نزدیک‌الوقوع» هند

نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)
نیروهای شبه‌نظامی هند در منطقه بازار شهر سریناگر در ایالت جامو و کشمیر هند نگهبانی می‌دهند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پاکستان روز چهارشنبه اعلام کرد که «اخبار اطلاعاتی موثقی» دریافت کرده که نشان می‌دهد هند قصد دارد به‌زودی حمله‌ای نظامی انجام دهد. پاکستان هشدار داد که در صورت وقوع این حمله پاسخ قاطعی خواهد داد. این خبر در حالی منتشر می‌شود که نگرانی‌ها درباره‌ی تشدید تنش میان دو کشور به‌دنبال حمله‌ای که منجر به کشته شدن ۲۶ نفر در کشمیر شد، رو به افزایش است.

روابط میان این دو همسایه‌ی مجهز به سلاح هسته‌ای پس از آن رو به وخامت گذاشت که دهلی‌نو، اسلام‌آباد را مسئول حمله‌ی هفته‌ی گذشته در پاهالگام در بخش هندی کشمیر دانست؛ حمله‌ای که مرگبارترین حمله به غیرنظامیان در این منطقه در ۲۵ سال گذشته بوده است. یک منبع ارشد دولتی به خبرگزاری فرانسه گفت که نخست‌وزیر هند، نارندرا مودی، در جلسه‌ای غیرعلنی در روز سه‌شنبه «اختیارات کامل» را به ارتش برای واکنش به این حمله داده است.

دولت پاکستان هرگونه دخالت در حمله‌ی کشمیر را رد کرد. عطاءالله طارر، وزیر اطلاعات پاکستان، در بیانیه‌ای که بامداد چهارشنبه منتشر شد، گفت: «هرگونه اقدام تهاجمی با پاسخ قاطع مواجه خواهد شد.» او افزود: «پاکستان اطلاعات اطلاعاتی موثقی در اختیار دارد که نشان می‌دهد هند ظرف ۲۴ تا ۳۶ ساعت آینده با استفاده از حادثه‌ی پاهالگام، که بهانه‌ای بی‌اساس است، قصد دارد حمله‌ی نظامی انجام دهد.» با این حال، اسحاق دار، وزیر امور خارجه‌ی پاکستان، تأکید کرد که کشورش آغازگر هیچ حمله‌ای نخواهد بود.

سران چند کشور جهان نگرانی عمیق خود را ابراز کرده و از این دو همسایه که در گذشته چندین جنگ با یکدیگر داشته‌اند، خواستند که خویشتنداری نشان دهند. منطقه‌ی کشمیر با جمعیتی حدود ۱۵ میلیون نفر که اکثراً مسلمان هستند، میان پاکستان و هند تقسیم شده، ولی هر دو کشور کل این منطقه را متعلق به خود می‌دانند.

حدود ۱.۵ میلیون نفر در نزدیکی خط آتش‌بس در سمت پاکستانی مرز زندگی می‌کنند. بسیاری از ساکنان این مناطق، در حال آماده‌سازی پناهگاه‌های زیرزمینی ساده با دیوارهای گِلی تقویت‌شده با بتن هستند. محمد جوید، مردی ۴۲ ساله در روستای چاکوتی، به خبرگزاری فرانسه گفت: «در حال تمیز کردن پناهگاه هستیم تا اگر دشمن ناگهان حمله کرد، غافلگیر نشویم و بتوانیم جان بچه‌هایمان را نجات دهیم.»

تبادل آتش
ارتش هند روز چهارشنبه اعلام کرد که برای ششمین شب متوالی با نیروهای پاکستانی در امتداد خط آتش‌بس تبادل آتش داشته است. این منطقه‌ی به‌شدت نظامی‌شده دارای پایگاه‌هایی در ارتفاعات بالای کوه‌های هیمالیا بوده و مرز واقعی کشمیر محسوب می‌شود. یک منبع امنیتی پاکستانی نیز به خبرگزاری فرانسه گفت که روز سه‌شنبه دو پهپاد را که به حریم هوایی پاکستان وارد شده بودند، ساقط کرده‌اند.

تنش‌ها در هفته‌ی پس از حمله‌ی پاهالگام از جمله رد و بدل شدن اتهامات، اقدامات دیپلماتیک، اخراج اتباع کشور مقابل و بستن گذرگاه‌های مرزی به‌سرعت بالا گرفته است.

بالگرد نظامی هند بر فراز آسمان سریناگر در منطقه جامو و کشمیر هند – ۲۸ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

مودی هفته‌ی گذشته وعده داد که عاملان این حمله و پشتیبانان آن‌ها را تحت تعقیب قرار خواهد داد. او پنج‌شنبه گفت: «به همه‌ی جهان می‌گویم: هند هویت هر تروریست و حامی‌اش را شناسایی خواهد کرد، آن‌ها را تعقیب و مجازات خواهد کرد... حتی اگر تا دوردست‌ترین نقاط زمین بروند، تعقیب‌شان می‌کنیم.»

این اظهارات نگرانی‌ها را درباره‌ی تشدید تنش نظامی بیشتر کرده است.

وزارت امور خارجه‌ی آمریکا اعلام کرد که وزیر مارکو روبیو به‌زودی با همتایان پاکستانی و هندی خود تماس خواهد گرفت تا آن‌ها را به «عدم تشدید وضعیت» ترغیب کند.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز سه‌شنبه با شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، و سوپرامانیام جایشانکار، وزیر خارجه‌ی هند، تماس گرفت و طبق گفته‌ی سخنگوی او، آمادگی خود را برای «میانجی‌گری جهت کاهش تنش» اعلام کرد. دفتر نخست‌وزیر پاکستان بعداً اعلام کرد که شهباز شریف از گوترش خواسته «هند را به خویشتنداری ترغیب کند» و تأکید کرده که در صورت اقدام نسنجیده‌ی هند، پاکستان از «حاکمیت و تمامیت ارضی‌اش با تمام قوا دفاع خواهد کرد».

پوسترهای افراد تحت تعقیب
هند و پاکستان از زمان استقلال از حکومت بریتانیا در سال ۱۹۴۷ بر سر منطقه‌ی کشمیر با یکدیگر مناقشه دارند؛ زمانی که مرزها خانواده‌هایی را از هم جدا کرد که نسل‌ها در کنار هم زندگی می‌کردند. در بخش تحت کنترل هند، شورشیان از سال ۱۹۸۹ برای استقلال یا پیوستن به پاکستان دست به قیام زده‌اند.

گشت‌های ارتش هند در حال حرکت به سمت هاباتنار در منطقه انانتناگ در جنوب کشمیر – ۲۹ آوریل ۲۰۲۵ (AFP)

پلیس هند پوسترهایی از سه مرد منتشر کرده که به اتهام اجرای حمله‌ی کشمیر تحت تعقیب‌اند. دو نفر از آن‌ها پاکستانی و یک نفر هندی است. هند می‌گوید آن‌ها اعضای گروه «لشکر طیبه» هستند؛ گروهی که مقرش در پاکستان است و سازمان ملل آن را یک گروه تروریستی معرفی کرده است. همچنین برای اطلاعاتی که منجر به دستگیری هر یک از آن‌ها شود، پاداشی معادل دو میلیون روپیه (حدود ۲۳۵۰۰ دلار) در نظر گرفته شده و عملیات گسترده‌ای برای بازداشت افراد مشکوک به ارتباط با این گروه آغاز شده است.

در آخرین مورد از تشدید تنش‌ها در کشمیر، در حمله‌ی پولواما در سال ۲۰۱۹ در منطقه‌ی تحت کنترل هند، یک بمب‌گذار انتحاری با خودرو به کاروان نیروهای امنیتی حمله کرد که منجر به کشته شدن ۴۰ نفر و زخمی شدن ۳۵ تن شد. کمتر از دو هفته بعد، جنگنده‌های هندی حملاتی هوایی به خاک پاکستان انجام دادند.