تشکیل کمیته‌ای برای شناسایی قربانیان تظاهرات در عراق

تشکر نخست‌وزیر عراق از شورای‌عالی قضایی برای آزادی تظاهرات‌کنندگان

تشکیل کمیته‌ای برای شناسایی قربانیان تظاهرات در عراق
TT

تشکیل کمیته‌ای برای شناسایی قربانیان تظاهرات در عراق

تشکیل کمیته‌ای برای شناسایی قربانیان تظاهرات در عراق

مصطفی الکاظمی نخست‌وزیر عراق، روز سه شنبه از شورای عالی قضایی عراق برای صدور دستور آزادی تظاهرات کنندگان روز گذشته در الدیوانیه و واسط تشکر کرد.
به گزارش الشرق الاوسط، الکاظمی با انتشار توئیتی در حساب خود نوشت: «از شورای محترم عالی قضایی بابت پاسخ فوری به درخواست آزادی برخی وکلا در شهر الدیوانیه و تعدادی دیگر از تظاهرات کنندگان در الکوت که امروز بازداشت شدند تشکر می‌کنم».
الکاظمی در ادامه افزود: «مجدداً بر حق تظاهرات مسالمت آمیز که حقی تضمین شده در قانون اساسی است و پایبندی نیروهای امنیتی و تظاهرات کنندگان به حفاظت از تظاهرات و املاک عمومی و خصوصی تأکید می‌کنم».
پیش از آن، الکاظمی دستور تشکیل کمیته ای دولتی برای تهیه فهرست دقیقی از اسامی شهدا، مجروحان و افراد نقص عضو شده تظاهرات کنندگان یا نیروهای امنیتی در تظاهرات ملی عراق را صادر کرد.
در بیانیه دفتر اطلاع‌رسانی الکاظمی آمده‌است: «این فهرست برنامه‌ریزی شده، از تاریخ یک اکتبر ۲۰۱۹ تا ۱۸ مه ۲۰۲۰ را در برخواهد گرفت و در رسانه منتشر می‌شود و برای بزرگداشت شهدا، اعتبار بخشیدن به آنها و جبران برای خانواده‌های قربانیان تهیه خواهد شد».
نخست‌وزیر عراق مسئولیت تهیه این فهرست با همکاری نهادهای مختلف دولتی و سازمان‌های عراقی و بین‌المللی برای تضمین صحت و دقت اطلاعات را بر عهده کمیته ای تخصصی و وابسته به دفتر خود گذاشت.
این فهرست پس از آماده‌سازی اولین تلاش رسمی دولت عراق برای مستندسازی قربانیان تظاهرات در عراق محسوب می‌شود.
با این حال، برخی از جریان‌های قابل توجهی در درون گروه‌های جنبش هنوز به رویه‌های دولت الکاظمی اعتماد ندارند و توانایی آن برای محاسبه عوامل کشتار تظاهرکنندگان و محاکمه آنها را زیر سؤال می‌برند.
 گروه‌های تندرو درون جنبش نیز همچنان خواستار بازگشت اعتراضات و سرنگونی دولت و کل روند سیاسی هستند.
از سوی دیگر، دوشنبه شب، درگیری‌هایی بین نیروهای امنیتی و تظاهرکنندگان صورت گرفت که منجر به دستگیری چهار نفر از معترضین در دیوانیه، از جمله دو وکیل دادگستری، در پی اتهام آنها به تشویق برای انجام تظاهرات شد.
 به گفته فعالان، پس از آن که نیروهای امنیتی علیه معترضین که در مقابل اداره امنیت ملی برای آزادی همکاران بازداشت شده خود جمع شده بودند تیراندازی کردند، استان صحنه خشونت و درگیری شد و در پی آن یک معترض زخمی شد.
با این حال، سرتیپ حیدر حسن منخی رئیس پلیس الدیوانیه، روز گذشته تأکید کرد که ثبات و آرامش به این استان برگشته است.
منخی در اظهاراتی گفت: «برخی سعی داشتند امنیت استان را برهم زنند و با ایجاد فتنه بین تظاهرکنندگان و نیروهای امنیتی، روند ثبات را به سمت خشونت منحرف کنند».
 وی افزود: «اوضاع در شهر پس از پایان وقایع دیروز پایدار و آرام است و تحصن کنندگان پس از صدور حکم قضایی برای آزادی چهار زندانی از سازمان امنیت ملی عقب‌نشینی کردند».
از سوی دیگر، ایاد علاوی نخست‌وزیر پیشین عراق، نسبت به آنچه که برای تظاهرکنندگان و متحصنین در دیوانیه رخ داده ، انتقاد کرد و در توئیتی نوشت: «معترضان مسالمت آمیز دوباره با گلوله‌های جنگی روبرو شدند، آیا نیروهای دولتی نتوانستند راه دیگری برای گفتگو با آنها به جز زبان گلوله‌ها پیدا کنند؟»



فرستاده ترامپ: واشنگتن هیچ توافقی را به اوکراین «تحمیل» نخواهد کرد

مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
TT

فرستاده ترامپ: واشنگتن هیچ توافقی را به اوکراین «تحمیل» نخواهد کرد

مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵
مارک روته، دبیرکل ناتو، با کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا، دست می‌دهد؛ بروکسل، ۱۷ فوریه ۲۰۲۵

 

کیث کیلگ، فرستاده ویژه آمریکا در امور اوکراین، روز دوشنبه تأکید کرد که واشنگتن از کی‌یف نخواهد خواست هیچ توافقی را که رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، برای پایان دادن به جنگ با روسیه مذاکره می‌کند، بپذیرد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، کیلگ قرار است روز چهارشنبه وارد اوکراین شود و در جریان یک سفر سه‌روزه با ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، دیدار کند.

سفر به کی‌یف، همزمان با مذاکرات آمریکا و روسیه در ریاض

این سفر در حالی انجام می‌شود که یک روز پیش از آن، روز سه‌شنبه، مذاکراتی میان مقامات ارشد آمریکایی و مذاکره‌کنندگان روس در عربستان سعودی برگزار خواهد شد. این مذاکرات اولین دور از گفت‌وگوهای مستقیم دو طرف از زمانی است که ترامپ، در اقدامی غیرمنتظره، موافقت خود را با آغاز تلاش‌ها برای صلح با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، اعلام کرد.

کیلگ در این باره گفت که مقامات آمریکایی در حال انجام تلاش‌های هم‌زمانی برای نزدیک کردن مسکو و کی‌یف به میز مذاکره هستند، در حالی که او شخصاً مسئول تعامل با اوکراین است.

تصمیم نهایی با زلنسکی است

فرستاده ترامپ تأکید کرد که در نهایت، این زلنسکی است که باید تصمیم بگیرد آیا اوکراین هرگونه توافقی را که رئیس‌جمهور آمریکا در آن میانجی‌گری کند، خواهد پذیرفت یا نه.

او پس از دیدار با متحدان آمریکا در مقر ناتو در بروکسل، به خبرنگاران گفت: «تصمیم با اوکراینی‌هاست. این یک تصمیم اوکراینی خواهد بود.»

وی همچنین خاطرنشان کرد: «زلنسکی رئیس‌جمهور منتخب یک کشور مستقل است. این تصمیم‌ها باید توسط او گرفته شود و هیچ‌کس نمی‌تواند آن را به یک رئیس‌جمهور منتخب یک کشور مستقل تحمیل کند.»

کیلگ همچنین اظهار داشت که وظیفه او تسهیل دستیابی به توافقی است که تضمین‌های امنیتی محکمی برای حفظ استقلال اوکراین فراهم کند.

نگرانی اروپا از حاشیه‌نشینی در مذاکرات

رهبران اروپایی روز دوشنبه در پاریس گرد هم آمدند تا یک استراتژی مشترک تدوین کنند، زیرا نگران هستند که در این مذاکرات نادیده گرفته شوند.

کیلگ پیش‌تر گفته بود که اروپایی‌ها مستقیماً در مذاکرات حضور نخواهند داشت، اما می‌توانند در این روند مشارکت داشته باشند. او در این خصوص تصریح کرد: «فکر نمی‌کنم منطقی یا عملی باشد که همه طرف‌ها پشت یک میز مذاکره بنشینند.»

تمام گزینه‌ها روی میز است

در همین حال، پیت هیگسیت، وزیر دفاع آمریکا، مطالبات اوکراین برای بازپس‌گیری تمامی اراضی خود و پیوستن به ناتو را غیرواقع‌بینانه توصیف کرد. اما کیلگ تأکید کرد که در مذاکرات «همه گزینه‌ها مطرح خواهد شد».

او همچنین احتمال داد که مذاکرات واشنگتن و مسکو به موضوعات گسترده‌تری درباره امنیت اروپا و جهان نیز بپردازد.

وی افزود: «فکر می‌کنم آنچه در این مذاکرات مطرح خواهد شد، هنوز مشخص نیست. اما اگر بحث به مسائل جهانی کشیده شود، تعجب نخواهم کرد.»

او همچنین به احتمال تلاش‌هایی برای قطع روابط روسیه با ایران، کره شمالی و چین اشاره کرد.

جنگ فرسایشی؛ هیچ طرفی پیروز مطلق نیست

کیلگ بر این باور است که پس از سه سال جنگ، هم روسیه و هم اوکراین آماده پایان دادن به درگیری هستند، زیرا هیچ‌کدام قادر به دستیابی به یک پیروزی قاطع در میدان نبوده‌اند.

او گفت: «در حال حاضر می‌توان احساس کرد که هر دو طرف خواهان پایان دادن به این وضعیت هستند.»

و ادامه داد: «وقتی خوب فکر کنید، این جنگ به هیچ وجه قابل ادامه دادن نیست.»