مروری بر مطبوعات ایران: این گوی و این میدان... بی‌تفاوتی مجلس تک‌‌صدا به دولت

مروری بر مطبوعات ایران: این گوی و این میدان... بی‌تفاوتی مجلس تک‌‌صدا به دولت
TT

مروری بر مطبوعات ایران: این گوی و این میدان... بی‌تفاوتی مجلس تک‌‌صدا به دولت

مروری بر مطبوعات ایران: این گوی و این میدان... بی‌تفاوتی مجلس تک‌‌صدا به دولت

مجلس یازدهم ایران آغاز به کار کرد؛ مجلسی که در اولین روز کاریش تأکید کرد که قرار است با یکپارچگی پشت سر رهبر ایران بایستد. روزنامه‌های ایران نیز در شماره روز پنجشنبه ۸ خرداد به افتتاح مجلس جدید و حواشی آن پرداختند.
 روزنامه ایران سرخوشانه تیتر زده‌است «دوران پیوند و پیروزی» اما روزنامه آفتاب یزد در این باره با این تیتر نظری دیگری دارد: «دست دوستی دولت بی‌تفاوتی مجلس». روزنامه جوان از زبان نمایندگان مجلس تیتر زده‌است «نه وکیل الدوله ایم نه معاند الدوله». روزنامه ابتکار با این تیتر نظرش را دربارهٔ دوره یازدهم مجلس گفته‌است: «آغاز مجلس تک صدایی». روزنامه آرمان از «اولین تقابل احمدی نژادی‌ها با قالیباف» نوشته‌است.

- از هشدار کیهان تا چمدان پول جوان
روزنامه کیهان در اخبار ویژه خود آورده‌است که «پدرخوانده‌های خارج از مجلس فراکسیون امید را اداره می‌کردند».
این روزنامه همچنین به نمایندگان جدید هشدار داده که از نماینده‌های فاسد دوره قبل عبرت بگیرند و نوشته: «همان نماینده‌ای که در اوج آشفتگی بازار خودرو، به نمایندگی از زن و شوهر مفسد اقتصادی و مشهور به سلاطین خودرو با خودروسازان لابی کرده و به آنها فشار می‌آورد که هرچه زودتر ۶ هزار و ۷۰۰ خودرو به آنها تحویل شود و به‌دلیل مشارکت در این فساد خودرویی به همراه نماینده‌ای دیگر به ۶۱ ماه حبس نیز محکوم شد».
روزنامه جوان نیز با اشاره به فساد مالی و اخلاقی نمایندگان رد صلاحیت شده دوره قبلی، به نقل یک نماینده سابق رد صلاحیت شده گزارش داده‌است: «این مجلس ساختار قانونگذاری ندارد! بروید از زعمای همین مجلس دهم بپرسید که راه ورود به مجلس، چمدان پول است! در چنین مجلسی نمی‌شود کار کرد! نمی‌شود مؤثر بود! نمی‌شود قانونگذاری کرد!»

- از طعنه اعتماد تا حواشی شرق
از سوی دیگر، روزنامه اعتماد در گزارشی گفته که کسانی که تفاوت میان فراکسیون و کمیسیون را نمی‌دانستند، بر کرسی‌های سبز ساختمان هرمی شکل میدان بهارستان تکیه زدند.
روزنامه شرق نیز در گزارشی از حواشی جلسه افتتاحیه مجلس نوشته: «گویا غیر از تونل ضدعفونی که میهمانان و نمایندگان برای رسیدن به صحن مجلس از آن عبور کردند، آزمایش کرونا هم از همه گرفته شده بود. برگزاری افتتاحیه با روال معمول اما ممکن نبود. مراسم حضور در حرم آیت الله خمینی طبق دستور ستاد ملی مقابله با کرونا به هم خورد. این را سیدرضا تقوی رئیس سنی مجلس گفت. هرچند ۲۶۸ نماینده حاضر در صحن برخلاف هشدارها گرد هم می‌آمدند و گرم گفت‌وگو می‌شدند».
این روزنامه همچنین آورده‌است: «دیروز مصاحبه میرسلیم دیگر کاندیدای بالقوه ریاست با یکی از شبکه‌های فارسی‌زبان (بی‌بی‌سی) حاشیه‌های زیادی برایش به همراه داشت و او را در نهایت به عذرخواهی واداشت».

- از مصاحبه با بی‌بی‌سی در ابتکار تا چرت ظریف در آفتاب یزد
روزنامه ابتکار دربارهٔ مصاحبه میرسلیم با بی‌بی‌سی با علی مجتهدزاده وکیل دادگستری نزدیک به اصلاح‌طلبان مصاحبه کرده و نوشته‌است: «ظاهراً منع قانونی در‫خصوص مصاحبه با رسانه فارسی‫زبان وجود ندارد، اما ریشه برخوردهای بسیاری مصاحبه بوده، حالا که میرسلیم از نمایندگان سرشناس و گزینه ریاست مجلس انقلابی با بی‌بی‌سی مصاحبه کرده‌است اگر عمل مسئولان را هم ملاک بدانیم این عمل نباید برای کسی مشکل‌ساز شود».
روزنامه آفتاب یزد اما از غیبت شخصیت‌ها و مقامات ایران در مراسم گفته‌است و نوشته: «اگرچه رسم است که در ایام مجلس از بسیاری از مقامات لشکری و کشوری وهمینطور نمایندگان مذاهب و اقوام مختلف دعوت می‌شود اما اینبار اثری از آن‌ها نبود در حالی که گفته می‌شد این موضوع به واسطه کروناست اما بازهم می‌شد چهره‌های ویژه‌ای در این مجلس را به خوبی دید از جمله، صلاح زواوی سفیر فلسطین در تهران».
این روزنامه در ادامه از چرت زدن محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران در مراسم نیز نوشته‌است: «از دیگر نمایش‌های به ثبت رسیده و البته عجیب دیروز مجلس که برای خیلی‌ها در تلویزیون غیرمنتظره بود خواب عمیق محمد جواد ظریف درافتتاحیه مجلس یازدهم به‌شمار می‌آید که برای لحظاتی به‌طور اتفاقی دیده شد و البته همین موضوع کافی بود تا حضور وزیر خارجه ایران بدین نحو در شبکه‌های اجتماعی به سخره گرفته شود».
به گفته گزارشگر: «رفتار نمایندگان و ایجاد همهمه آن‌ها درست از زمانی که رئیس‌جمهور حسن روحانی شروع به سخنرانی کرد از دید برخی به این معنا تلقی می‌شد که ظاهراً عده‌ای اصلاً ازاین که امروز او در این افتتاحیه حضور دارد خرسند نیستند و با این کار به نوعی برای وی خط و نشان می‌کشند».

- از اذعان اصلاحات تا چالش‌های آرمان ملی
روزنامه صدای اصلاحات نیز با حسینعلی شهریاری نماینده سابق زاهدان مصاحبه کرده و او به ناکارآمدی مجلس دهم اذعان کرده و گفته‌است «نتوانستیم برای معیشت و اشتغال مردم کاری کنیم».
آرمان ملی نوشته: از مسئله کرونا و تأثیرات آن بر جامعه گرفته تا ماجرای انتخاب هیئت رئیسه و رئیس مجلس هر کدام به‌نحوی بر مجلس یازدهم و عملکردش پیش از آغاز تأثیر گذاشته‌است.
این روزنامه همچنین به نقل از داریوش قنبری فعال سیاسی اصلاح طلب، از «پشتوانه اجتماعی شکننده مجلس یازدهم» گفته‌است. وی احتمال داده در مجلس آینده برخی از اصولگرایان شکل اپوزیسیونی به خود بگیرند و رویکرد اصلاح‌طلبانه در مواجهه با مشکلات کشور در پیش بگیرند.
قنبری سایه اپیدمی کرونا بر کشور، نداشتن چشم‌اندازی برای برداشتن تحریم هاو فضای ناامیدی در جامعه را مهمترین چالش‌های پیش روی این مجلس می‌داند و می‌گوید که حل آنها از توانایی اصولگرایان خارج است.



رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
TT

رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)

مصر و ایران توافق کردند مسیر بررسی و شناسایی ظرفیت‌های روابط دوجانبه را ادامه دهند.
وزیر خارجه و مهاجرت مصر، بدر عبدالعاطی، در یک نشست خبری مشترک با همتای ایرانی‌اش، عباس عراقچی، در قاهره در روز دوشنبه اعلام کرد: «مسیر جدیدی برای مشورت‌های سیاسی بین دو کشور آغاز شده که در سطحی پایین‌تر از وزیران خارجه برگزار خواهد شد و ابعاد مختلف روابط دوجانبه را بررسی خواهد کرد.»

عباس عراقچی روز دوشنبه به قاهره سفر کرد و با رئیس‌جمهور مصر، عبدالفتاح السیسی، دیدار داشت. همچنین دو نشست، یکی دوجانبه و دیگری گسترده‌تر، با وزیر خارجه مصر، بدر عبدالعاطی برگزار کرد. این دیدارها به‌عنوان نشانه‌ای از حرکت روابط دو کشور به‌سوی گام‌های نزدیک‌تر تلقی شد.

بر اساس بیانیه رسمی دفتر ریاست‌جمهوری مصر، السیسی و عراقچی «بر اهمیت ادامه مسیر فعلی برای بررسی چشم‌اندازهای توسعه مشترک روابط بین دو کشور تأکید کردند.»

وزیر خارجه مصر در این نشست خبری گفت که گفتگوها «بر لزوم گسترش روابط دوجانبه تمرکز داشت، با در نظر گرفتن نگرانی‌های هر دو طرف»، و تأکید کرد که «تمایل متقابل برای توسعه روابط وجود دارد.» او افزود که دیدارهای متقابل دو طرف «نشان‌دهنده تحول مثبتی در روابط دوجانبه است.»

از سوی دیگر، عباس عراقچی در این نشست خبری گفت: «این چهارمین دیدار من با رئیس‌جمهور السیسی است و بیش از ۱۰ دیدار نیز با وزیر خارجه مصر داشته‌ام. این نشان می‌دهد که کشورم چقدر به گسترش روابط با مصر اهمیت می‌دهد.»

او اضافه کرد: «اراده‌ای برای توسعه روابط و گسترش همکاری‌ها در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و دیگر زمینه‌ها وجود دارد.» عراقچی ادامه داد: «ما اراده‌ای داریم برای تقویت روابط و رفع موانع آن. مسیر اکنون بیش از هر زمان دیگری برای توسعه روابط باز است.»

وی همچنین به «ادامه گفت‌وگوهای سیاسی و توافق بر افزایش مبادلات تجاری و همکاری در چارچوب سازمان‌های بین‌المللی، به‌ویژه در موضوعات منطقه‌ای» اشاره کرد و گفت: «سطح اعتماد بین قاهره و تهران هیچ‌گاه تا این حد بالا نبوده است.»

ایران و مصر در سال ۱۹۷۹ روابط دیپلماتیک خود را قطع کردند و پس از ۱۱ سال، تنها در سطح کاردار روابط را از سر گرفتند. در دو سال گذشته، چندین دیدار میان وزیران دو کشور برای بررسی امکان توسعه روابط انجام شد. در مه ۲۰۲۳، دولت ایران به وزارت خارجه دستور داد تا گام‌هایی برای تقویت روابط با مصر بردارد.

افزون بر دیدارهای وزرای خارجه، دیدار میان السیسی و رئیس‌جمهور فقید ایران، ابراهیم رئیسی، در نوامبر ۲۰۲۴ در ریاض نیز از جمله نقاط عطف در این مسیر بود.

هدی رؤوف، استاد علوم سیاسی و رئیس بخش مطالعات ایران در مرکز مطالعات استراتژیک مصر، به روزنامه «الشرق الاوسط» گفت: «سفر عراقچی به قاهره با هدف تداوم گفت‌وگوها و بررسی امکان نزدیکی بیشتر میان دو کشور انجام شده، به‌ویژه در شرایطی که ایران در سال‌های اخیر تلاش‌هایی برای بهبود روابط انجام داده و مصر نیز با احتیاط به این موضوع نگاه کرده است.»

او افزود: «این سفر حاکی از تحول مثبت در روابط و نشانگر گام‌هایی عملی در جهت نزدیکی بیشتر دو کشور در آینده است، به‌ویژه در زمینه گردشگری و تجارت، و نیز همکاری در پرونده‌های منطقه‌ای، به‌ویژه جنگ غزه و امنیت دریای سرخ.»

در دیدار میان السیسی و عراقچی، تحولات شتاب‌زده منطقه بررسی شد. رئیس‌جمهور مصر بر موضع کشورش مبنی بر رد گسترش دایره درگیری تأکید کرد و هشدار داد که «تشدید بحران ممکن است به جنگی فراگیر در سطح منطقه بینجامد که پیامدهای خطرناکی برای امنیت و منابع کشورهای منطقه خواهد داشت.» او همچنین بر اهمیت مذاکرات جاری بین ایران و آمریکا تأکید کرد.

السیسی همچنین خواستار «توقف فوری درگیری‌ها در نوار غزه و ارسال کمک‌های انسانی» شد و تأکید کرد که «بازگشت وضعیت عادی در تنگه باب‌المندب و دریای سرخ ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.»

عبدالعاطی و عراقچی در مشورت‌های سیاسی خود، علاوه بر روابط دوجانبه، به وضعیت در غزه، سوریه، لبنان، امنیت دریایی در دریای سرخ و مذاکرات ایران و آمریکا پرداختند.

وزیر خارجه مصر بر لزوم «حفظ آزادی کشتیرانی در دریای سرخ و بازگرداندن آرامش به منطقه» تأکید کرد و گفت: «مصر بیشترین آسیب را از تنش‌های نظامی منطقه دیده است.» او همچنین از توافق اخیر یمن و آمریکا و تأثیر مثبت احتمالی آن بر امنیت دریایی و تجارت جهانی استقبال کرد.

عراقچی نیز گفت: «مذاکرات درباره یمن و دریای سرخ به‌طور جزئی بررسی شد» و تأکید کرد که «حوثی‌ها همانند حماس و حزب‌الله گروه‌هایی مستقل هستند که تصمیمات خود را مستقل از تهران می‌گیرند.» او افزود: «حملات حوثی‌ها علیه اسرائیل و در حمایت از فلسطین است.»

از نوامبر ۲۰۲۳، حوثی‌ها در حمایت از غزه، به کشتی‌ها در دریای سرخ حمله کرده‌اند. این حملات موجب اختلال در تجارت جهانی و کاهش شدید درآمدهای کانال سوئز شده است.

عبدالعاطی همچنین گزارش همتای ایرانی‌اش درباره نتایج پنج دور مذاکرات میان ایران و آمریکا بر سر برنامه هسته‌ای ایران را شنید و ابراز امیدواری کرد که این گفت‌وگوها به موفقیت برسد و «راه‌حلی مسالمت‌آمیز، جامع و پایدار برای کاهش تنش‌ها و برقراری آرامش در منطقه حاصل شود.»

او تأکید کرد که مصر مصمم است از هرگونه تنش و آشوب بیشتر در منطقه جلوگیری کند، چراکه این منطقه هم‌اکنون نیز با بحران‌های بزرگی دست‌وپنجه نرم می‌کند. عبدالعاطی گفت که قاهره کاملاً از مذاکرات برای کاهش تنش حمایت می‌کند و این مذاکرات را «فرصتی مناسب برای جلوگیری از تشدید بحران» دانست و از نقش مثبت عمان در این زمینه تمجید کرد.

او افزود: «در صورت وقوع درگیری نظامی، همه بازنده‌اند. این گزینه‌ای عاقلانه نیست. مصر همواره تأکید کرده که راه‌حل‌ها باید سیاسی باشد و نگرانی‌های همه طرف‌ها را در نظر بگیرد.»