زندانی ایرانی بریتانیایی از بوریس جانسون درخواست کمک کرد

کمیته حمایت از فریبا عادلخواه: پاریس برای آزادی او بیشتر تلاش کند

 زندانی ایرانی بریتانیایی از بوریس جانسون درخواست کمک کرد
TT

زندانی ایرانی بریتانیایی از بوریس جانسون درخواست کمک کرد

 زندانی ایرانی بریتانیایی از بوریس جانسون درخواست کمک کرد

انوشه آشوری زندانی ایرانی بریتانیایی ۶۶ ساله که از سه سال پیش در ایران زندانی است از بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس درخواست کمک کرد و گفت «ما ناامیدانه به کمک شما نیاز داریم».
آشوری مهندس بازنشسته که در زندان اوین نگهداری می شود تابعیت انگلیسی و ایرانی دارد. او در این سه سال در معرض بازجویی مستمر و زندان انفرادی قرار گرفته و یک بار دست به اعتصاب غذا زد و اقدام به خودکشی کرد. آشوری اینک از احتمال ابتلا به کرونا ابراز نگرانی کرده است.
خبرگزاری فرانسه پیام صوتی آشوری را منتشر کرده است. این پیام که حدود ده روز پیش ضبط شده توسط همسر آشوری در اختیار رسانه ها قرار گرفته است.
او در این پیام گفت «نگرانم که مبادا دولت انگلیس ما را فراموش کرده باشد».
خانواده آشوری گفت او در آگوست ۲۰۱۷ برای دیدن مادرش به تهران سفر کرد و در آنجا به اتهام جاسوسی برای اسرائیل به ده سال زندان محکوم شد. آشوری و خانواده اش ساکن لندن هستند.
شری ایزدی همسر او در مصاحبه با فرانس پرس گفت اتهامات او غیر منطقی هستند و محاکمه اش یک ساعت بیشتر طول نکشید.
او با اشاره به اینکه همسرش هیچ فعالیت سیاسی نداشته است افزود «ما آدم های کاملا معمولی هستیم. یک روز رفت خرید و دیگر بازنگشت. اینکه یک آدم بیگناه ده سال به خاطر کاری که نکرده زندانی شود غیر منطقی است».
دولت ایران به برخی از زندانیان دو تابعیتی در کشور از جمله نازنین زاغری رتکلیف به دلیل شیوع کرونا اجازه مرخصی داده اما انوشه آشوری در زندان به سر می برد و خانواده اش از اینکه دولت انگلیس نتوانسته در این پرونده کاری کند ناراضی هستند.
ایزدی و دومینیک راب وزیر امور خارجه انگلیس در اکتبر با یکدیگر دیدار کردند. ایزدی گفت «این دیدار هیچ نتیجه ای نداشت». وزارت خارجه انگلیس به خانواده آشوری توصیه کرده از گفتگو با رسانه ها خودداری کنند چون تلاش ها در جریان است. آشوری از همسرش خواسته گفته هایش را در تماس های روزانه با هم ضبط کند.
الیکا دختر آشوری (۳۳ ساله) گفت «پدرم چیزی برای از دست دادن ندارد».
طبق آمارهای دولت انگلیس، گذرنامه ۱۲ نفر از اتباع انگلیس از ۲۰۱۵ به این سو در ایران مصادره شده است. دولت در ماه مه ۲۰۱۹ به دارندگان تابعیت ایرانی و بریتانیایی توصیه کرد به ایران سفر نکنند.
جرمی هانت وزیر خارجه سابق انگلیس در ۲۰۱۸ گفت ایران از دو تابعیتی ها به عنوان اهرم فشار دیپلماتیک استفاده می کند. ایران این اتهام را رد کرد.
هواداران انوشه آشوری و نازنین زاغری رتکلیف می گویند پرونده این دو نفر در گرو طلب قدیمی ۴۰۰ میلیون پوندی ایران از انگلیس در خصوص یک قرارداد تسلیحاتی است.
دولت ایران چندین بار به خاطر بازداشت دو تابعیتی ها مورد انتقاد قرار گرفت. ایران می گوید تابعیت دوگانه را به رسمیت نمی شناسد. فریبا عادلخواه پژوهشگر ایرانی فرانسوی یکی از اینهاست.
آشوری در پیام دیگری از زندان به نقل از یکی از هم بندی هایش گفت که بازجویان زندان عادلخواه را کتک می زنند و او را از موهایش روی زمین می کشند و مورد ضرب و شتم قرار می دهند.
وزارت خارجه بریتانیا گفت بررسی پرونده دو تابعیتی در اولویت وزارتخانه است و در بالاترین سطوح کابینه بررسی می شود. یک سخنگوی وزارت خارجه بریتانیا به فرانس پرس گفت «قاطعانه از ایران می خواهیم که به آشوری اجازه ملاقات با خانواده اش را بدهد».
از سوی دیگر، سفارت ایران در لندن با رد بازداشت آشوری به دلایل سیاسی گفت «دادگاه او را به اقدام علیه امنیت ملی محکوم کرد».
سفارت ایران افرود «آشوری حق و امکان دفاع از خودش را داشت. زندانیان به خدمات بهداشتی در داخل و خارج زندان دسترسی دارند».
پس از اظهارات خانواده آشوری کمیته حمایت از فریبا عادلخواه پژوهشگر فرانسوی ایرانی روز دوشنبه (۲۲ ژوئن) خواستار افزایش تلاش دولت فرانسه برای آزادی او شد.
کمیته حمایت از فریبا عادلخواه با انتشار بیانیه گفت «ما ضمن ابراز خشم نسبت این رفتارها بار دیگر خواستار آزادی فوری و بی قید و شرط این پژوهشگر هستیم و بر بی گناهی او تاکید می کنیم».
این بیانیه افزود «از دولت فرانسه می خواهیم ضمن افزایش تلاش برای آزادی این شهروند فرانسوی کلیه همکاری های علمی بین نهادهای فرانسه و جمهوری اسلامی ایران را متوقف کند. جمهوری اسلامی به این شکل وحشیانه آزادی های آکادمیک را سرکوب و جان پژوهشگران را در معرض خطر قرار می دهد».
فریبا عادلخواه پژوهشگر و جامعه شناس و پژوهشگر بنیاد مطالعات علوم سیاسی پاریس است. او در مذهب شیعه و ایران پس از انقلاب تخصص دارد. عادلخواه پنجم ژوئن ۲۰۱۹ در تهران بازداشت شد. دادگاه انقلاب در ۱۶ مه او را به اتهام اقدام علیه امنیت ملی به پنج سال زندان محکوم کرد.
خواسته کمیته دفاع از فریبا عادلخواه درباره توقف همکاری علمی بین فرانسه و ایران در اعتراض به بازداشت این پژوهشگر تا حالا به نتیجه نرسیده است.
این کمیته افزود «فریبا عادلخواه یک پژوهشگر است که از حدود ۴۰۰ روز پیش خودسرانه با یک حکم ظالمانه بازداشت شد. این حکم انگیزه سیاسی صرف دارد و هیچ ربطی به او ندارد».
کمیته خاطر نشان کرد «۱۵ نفر از شهروندان دو تابعیتی اینک در بازداشتگاه های ایران نگهداری می شوند».
شیرین عبادی برنده صلح نوبل و فعال حقوق بشر گفت دولت ایران از دو تابعیتی ها به عنوان گروگان برای چانه زنی درباره آزادی زندانیان ایرانی در خارج کشور یا مسائل سیاسی استفاده می کند.



رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
TT

رایزنی‌های سیاسی میان مصر و ایران برای توسعه روابط دوجانبه

کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)
کنفرانس خبری میان وزیران امور خارجه مصر و ایران در قاهره («وزارت امور خارجه مصر»)

مصر و ایران توافق کردند مسیر بررسی و شناسایی ظرفیت‌های روابط دوجانبه را ادامه دهند.
وزیر خارجه و مهاجرت مصر، بدر عبدالعاطی، در یک نشست خبری مشترک با همتای ایرانی‌اش، عباس عراقچی، در قاهره در روز دوشنبه اعلام کرد: «مسیر جدیدی برای مشورت‌های سیاسی بین دو کشور آغاز شده که در سطحی پایین‌تر از وزیران خارجه برگزار خواهد شد و ابعاد مختلف روابط دوجانبه را بررسی خواهد کرد.»

عباس عراقچی روز دوشنبه به قاهره سفر کرد و با رئیس‌جمهور مصر، عبدالفتاح السیسی، دیدار داشت. همچنین دو نشست، یکی دوجانبه و دیگری گسترده‌تر، با وزیر خارجه مصر، بدر عبدالعاطی برگزار کرد. این دیدارها به‌عنوان نشانه‌ای از حرکت روابط دو کشور به‌سوی گام‌های نزدیک‌تر تلقی شد.

بر اساس بیانیه رسمی دفتر ریاست‌جمهوری مصر، السیسی و عراقچی «بر اهمیت ادامه مسیر فعلی برای بررسی چشم‌اندازهای توسعه مشترک روابط بین دو کشور تأکید کردند.»

وزیر خارجه مصر در این نشست خبری گفت که گفتگوها «بر لزوم گسترش روابط دوجانبه تمرکز داشت، با در نظر گرفتن نگرانی‌های هر دو طرف»، و تأکید کرد که «تمایل متقابل برای توسعه روابط وجود دارد.» او افزود که دیدارهای متقابل دو طرف «نشان‌دهنده تحول مثبتی در روابط دوجانبه است.»

از سوی دیگر، عباس عراقچی در این نشست خبری گفت: «این چهارمین دیدار من با رئیس‌جمهور السیسی است و بیش از ۱۰ دیدار نیز با وزیر خارجه مصر داشته‌ام. این نشان می‌دهد که کشورم چقدر به گسترش روابط با مصر اهمیت می‌دهد.»

او اضافه کرد: «اراده‌ای برای توسعه روابط و گسترش همکاری‌ها در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و دیگر زمینه‌ها وجود دارد.» عراقچی ادامه داد: «ما اراده‌ای داریم برای تقویت روابط و رفع موانع آن. مسیر اکنون بیش از هر زمان دیگری برای توسعه روابط باز است.»

وی همچنین به «ادامه گفت‌وگوهای سیاسی و توافق بر افزایش مبادلات تجاری و همکاری در چارچوب سازمان‌های بین‌المللی، به‌ویژه در موضوعات منطقه‌ای» اشاره کرد و گفت: «سطح اعتماد بین قاهره و تهران هیچ‌گاه تا این حد بالا نبوده است.»

ایران و مصر در سال ۱۹۷۹ روابط دیپلماتیک خود را قطع کردند و پس از ۱۱ سال، تنها در سطح کاردار روابط را از سر گرفتند. در دو سال گذشته، چندین دیدار میان وزیران دو کشور برای بررسی امکان توسعه روابط انجام شد. در مه ۲۰۲۳، دولت ایران به وزارت خارجه دستور داد تا گام‌هایی برای تقویت روابط با مصر بردارد.

افزون بر دیدارهای وزرای خارجه، دیدار میان السیسی و رئیس‌جمهور فقید ایران، ابراهیم رئیسی، در نوامبر ۲۰۲۴ در ریاض نیز از جمله نقاط عطف در این مسیر بود.

هدی رؤوف، استاد علوم سیاسی و رئیس بخش مطالعات ایران در مرکز مطالعات استراتژیک مصر، به روزنامه «الشرق الاوسط» گفت: «سفر عراقچی به قاهره با هدف تداوم گفت‌وگوها و بررسی امکان نزدیکی بیشتر میان دو کشور انجام شده، به‌ویژه در شرایطی که ایران در سال‌های اخیر تلاش‌هایی برای بهبود روابط انجام داده و مصر نیز با احتیاط به این موضوع نگاه کرده است.»

او افزود: «این سفر حاکی از تحول مثبت در روابط و نشانگر گام‌هایی عملی در جهت نزدیکی بیشتر دو کشور در آینده است، به‌ویژه در زمینه گردشگری و تجارت، و نیز همکاری در پرونده‌های منطقه‌ای، به‌ویژه جنگ غزه و امنیت دریای سرخ.»

در دیدار میان السیسی و عراقچی، تحولات شتاب‌زده منطقه بررسی شد. رئیس‌جمهور مصر بر موضع کشورش مبنی بر رد گسترش دایره درگیری تأکید کرد و هشدار داد که «تشدید بحران ممکن است به جنگی فراگیر در سطح منطقه بینجامد که پیامدهای خطرناکی برای امنیت و منابع کشورهای منطقه خواهد داشت.» او همچنین بر اهمیت مذاکرات جاری بین ایران و آمریکا تأکید کرد.

السیسی همچنین خواستار «توقف فوری درگیری‌ها در نوار غزه و ارسال کمک‌های انسانی» شد و تأکید کرد که «بازگشت وضعیت عادی در تنگه باب‌المندب و دریای سرخ ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.»

عبدالعاطی و عراقچی در مشورت‌های سیاسی خود، علاوه بر روابط دوجانبه، به وضعیت در غزه، سوریه، لبنان، امنیت دریایی در دریای سرخ و مذاکرات ایران و آمریکا پرداختند.

وزیر خارجه مصر بر لزوم «حفظ آزادی کشتیرانی در دریای سرخ و بازگرداندن آرامش به منطقه» تأکید کرد و گفت: «مصر بیشترین آسیب را از تنش‌های نظامی منطقه دیده است.» او همچنین از توافق اخیر یمن و آمریکا و تأثیر مثبت احتمالی آن بر امنیت دریایی و تجارت جهانی استقبال کرد.

عراقچی نیز گفت: «مذاکرات درباره یمن و دریای سرخ به‌طور جزئی بررسی شد» و تأکید کرد که «حوثی‌ها همانند حماس و حزب‌الله گروه‌هایی مستقل هستند که تصمیمات خود را مستقل از تهران می‌گیرند.» او افزود: «حملات حوثی‌ها علیه اسرائیل و در حمایت از فلسطین است.»

از نوامبر ۲۰۲۳، حوثی‌ها در حمایت از غزه، به کشتی‌ها در دریای سرخ حمله کرده‌اند. این حملات موجب اختلال در تجارت جهانی و کاهش شدید درآمدهای کانال سوئز شده است.

عبدالعاطی همچنین گزارش همتای ایرانی‌اش درباره نتایج پنج دور مذاکرات میان ایران و آمریکا بر سر برنامه هسته‌ای ایران را شنید و ابراز امیدواری کرد که این گفت‌وگوها به موفقیت برسد و «راه‌حلی مسالمت‌آمیز، جامع و پایدار برای کاهش تنش‌ها و برقراری آرامش در منطقه حاصل شود.»

او تأکید کرد که مصر مصمم است از هرگونه تنش و آشوب بیشتر در منطقه جلوگیری کند، چراکه این منطقه هم‌اکنون نیز با بحران‌های بزرگی دست‌وپنجه نرم می‌کند. عبدالعاطی گفت که قاهره کاملاً از مذاکرات برای کاهش تنش حمایت می‌کند و این مذاکرات را «فرصتی مناسب برای جلوگیری از تشدید بحران» دانست و از نقش مثبت عمان در این زمینه تمجید کرد.

او افزود: «در صورت وقوع درگیری نظامی، همه بازنده‌اند. این گزینه‌ای عاقلانه نیست. مصر همواره تأکید کرده که راه‌حل‌ها باید سیاسی باشد و نگرانی‌های همه طرف‌ها را در نظر بگیرد.»